kimya olimpiyat mol soruları / Test Oluştur | OGM Materyal

Kimya Olimpiyat Mol Soruları

kimya olimpiyat mol soruları

Konu

Antalya Kimya Olimpiyat Yarışmasının Organizasyonu

Amaç

Öğrencilerin Kimya Bilim alanındaki bilgi, kültür ve yaratıcı düşüncelerini ortaya koyarak Kimya üretim alanına daha motive gençleri yönlendirmek, bilimsel çalışmalar yapabilecek araştırmacı  gençlerin sayısını arttırmaktır.

Kapsam-Hedef

Lise ve Sınıf öğrencilerin, Kimya bilgilerini ve bilgi düzeylerinin farkına varmaları/yükseltmeleri  için onları motive etmek ve daha derinleşerek araştırma yapmaya yöneltmektir.

İçerik

Soruların kapsamı, aşağıda belirtilen başlıkları dengeli bir şekilde içerecektir:
ANA KONULAR :
• Temel Kimya, • Stokiyometri, • Çözelti Kimyası • Kimya Endüstrisi,
• Kimya tarihi, • Çevre Kimyası, • Nükleer Kimya • Kimya Kültürü
9. ve Sınıflar için
1- Kimya Bilimi
2- Atom
3- Periyodik Cetvel 
4- Bağlar 
5- Maddenin Halleri 
6- Kimyasal Hesaplamalar 
7- Kimya Kanunları 
8- Karışımlar 
9- Asitler ve Bazlar 
Mol Kavramı
Hayatımızdaki Kimya 
sınıflar için 
(9. ve sınıf müfredatına ek olarak) 
Gazlar 
Kimyasal Termodinamik  
Kimyasal Kinetik 
Kimyasal Denge 
Asit Baz Dengesi 
Çözünürlük Dengesi 
Kompleks Oluşum Dengesi
Temel Organik Kimya

Bilgi : Antalya Kimya Olimpiyat organizasyonu, üstün kimya birikimi olan lise öğrencilerini ortaya çıkarmak amacı ile düzenlendiği için  katılımcılara yöneltilecek sorular, MEB tarafından ilan edilmiş müfredat kazanım hedeflerini aşabilir.

Yöntem

Olimpiyat sınav şeklinde  olacaktır. Olimpiyatın son bölümünün açık oturum/panel olması olasılığı vardır. Sınav soruları öğretim üyelerinin de bulunduğu bir jüri tarafından hazırlanacak ve değerlendirme yine bu jüri tarafından yapılacaktır.

Hedef Kitle

Antalya ilinde öğrenim gören bütün 10 ve sınıf öğrencileridir

Süre

Mayıs

Başvuru Zamanı

18 Mart - 01 Mayıs

Yarışma Yerleri

Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi, Fen Fakültesi Kimya Bölümü Anfileri ve

Olbia Kültür Merkezi-B Salonu

Değerlendirme Zamanı

Son başvuru tarihi olan 01 Mayıs ’ü takip eden 5 gün içinde  başvurusu kabul

edilen adaylar ilgili olimpiyat resmi web sitesinde açıklanarak kendilerine sınav yeri
bilgisi bildirilecektir. Olimpiyat  Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
Yarışma finali, son turdaki adaylar arasında açık oturum/panel formatlı yapılacak, test
sınavında başarılı olan ilk 12 yarışmacı ile ikinci gün başarılı olan ilk 3 kişi sıralı
şampiyonlar olarak ilan edilecektir. 2. gün final yarışma akabinde bir ödül töreni ile

şampiyon ve başarılı tüm öğrenciler ödüllerini organizasyon jürisinden alacaklardır

KIM Genel - Kimya - I Vize Konuları

00’da
yapılacaktır. Vize sınavı ile ilgili olarak;
1- Öğrencilerin vize sınavında sorumlu olacakları konular aşağıdaki tabloda görüleceği
üzere “Atomun Elektron Yapısı’’ başlıklı konunun sonuna kadardır.
2- Toplam 25 soru sorulacak olup her bir soru 4 puandır.
3- Sınav kağıtları A, B, C ve D olmak üzere dört grup olacaktır.

KONU İÇERİK
Maddenin Özellikleri ve Ölçümü Maddenin Özellikleri, Maddenin
Sınıflandırılması, Maddenin Ölçülmesi (SI
Birimleri), Anlamlı Rakamlar
Atomlar ve Atom Kuramı Kütlenin Korunumu Yasası, Sabit Oranlar
Yasası, Dalton Atom Kuramı, Elektronların
Keşfi, Atom Çekirdeği, Kimyasal
Elementlerin Sembollerle Gösterilmesi,
Atom Kütleleri, Avogadro Sayısı ve Mol
Kavramı
Kimyasal Bileşikler Kimyasal Bileşikler, Çeşitleri ve
Formülleri, Mol Kavramı, Kimyasal
Bileşiklerin Bileşimi, Kimyasal Bileşiklerin
Açıklanmasında Yükseltgenme
Basamakları, Kimyasal eşitliklerin
denkleştirilmesi (sınayarak denkleştirme,
redoks tepkimelerinin denkleştirilmesi)
Kimyasal Tepkimeler Kimyasal Tepkimeler ve Eşitlikler,
Tepkime Stokiyometrisi, Kimyasal
Tepkimelerde Sınırlayıcı Reaktifin ve
Verimin Belirlenmesi
Gazlar Gazların Özellikleri, Gaz Basıncı, Basit
Gaz Yasaları, İdeal Gaz Denklemi ve Genel
Gaz Denklemi, İdeal Gaz Denkleminin
Uygulamaları, Kimyasal Tepkimelerde
Gazlar, Gay-Lussac’ın Birleşen Hacimler
Yasası, Gaz Karışımları ve Kısmi
Basınçlar, Gazların Kinetik ve Molekül
Kuramı, Gazların Kinetik ve Molekül
Kuramına Bağlı Gaz Özellikleri, Gerçek
Gazlar ve van der Waals Denklemi
Termokimya Termokimyada Bazı Terimler, Isı, Tepkime
Isısı ve Kalorimetre, İş, Termodinamiğin 1.
Yasası, Tepkime Isısı, ΔU ve ΔH, Hess
Yasası, Standart Oluşum Entalpisi
Atomun Elektron Yapısı Elektromagnetik Işıma, Atom
Spektrumları, Kuantum Kuramı, Bohr
Atom Modeli, Yeni Kuantum Mekaniği,
Kuantum Sayıları ve Elektron Orbitalleri,
Elektron Spini, Elektron Dağılımı

Menu de pied de page

1 TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İSAI DESTEKLEME DAİRE BAŞKALIĞI ÖĞRECİİ ADI SOYADI T.C. KİMLİK O OKULU / SIIFI SIAVA GİRDİĞİ İL SIAVLA İLGİLİ UYARILAR ULUSAL KİMYA OLİMPİYATI BİRİCİ AŞAMA SIAVI Soru kitapçığı türü A 3 isan Pazar, Bu sınav çoktan seçmeli 50 sorudan oluşmaktadır. Cevap kağıdınıza size verilen soru kitapçığının türünü gösteren harfi işaretlemeyi unutmayınız. er sorunun sadece bir cevabı vardır. Doğru cevabınızı, cevap kağıdınızdaki ilgili kutucuğu tamamen karalayarak işaretleyiniz. er soru eşit değerde olup, dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürecektir. Sınavda hesap makinesi kullanmak serbesttir, bunun dışında herhangi bir yardımcı materyal ya da karalama kağıdı kullanılması yasaktır. Soru kitapçığındaki boşlukları karalama için kullanabilirsiniz. Periyodik çizelge ve gerekli sabitler soru kitapçığının ilk sayfasındadır. Sınav süresince görevlilerle konuşulması ve soru sorulması, öğrencilerin birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler istemeleri yasaktır. Sorularda bir yanlışın olması düşük bir olasılıktır. Böyle bir şeyin olması durumunda sınav akademik kurulu gerekeni yapacaktır. Bu durumda size düşen, en doğru olduğuna karar verdiğiniz seçeneği işaretlemenizdir. Ancak, sınava giren aday eğer bir sorunun yanlış olduğundan emin ise itiraz için, sınav soruları ve cevap anahtarı TÜBİTAK ın internet sayfasında (http// yayınlandıktan sonra 5 işgünü içerisinde, kanıtları ile birlikte, TÜBİTAK a başvurması gerekir; bu tarihten sonra yapılacak başvurular işleme konmayacaktır. Sadece sınava giren adayın sorulara itiraz hakkı vardır, üçüncü kişilerin sınav sorularına itirazı işleme alınmayacaktır. Ulusal Kimya Olimpiyatı Birinci Aşama Sınavında sorulan soruların üçüncü kişiler tarafından kullanılması sonucunda doğacak olan hukuki sorunlardan TÜBİTAK ve Olimpiyat Komitesi sorumlu tutulamaz. Olimpiyat komitesi, bu tip durumlarda sorular ile ilgili görüş bildirmek zorunda değildir. Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye teşebbüs eden ve kopya verenlerin kimlikleri sınav tutanağına yazılacak ve bu kişilerin sınavları geçersiz sayılacaktır. Sınav başladıktan sonraki ilk yarım saat içinde sınav salonundan ayrılmak yasaktır. Sınav süresince sınava giriş belgenizi ve resimli bir kimlik belgesini masanızın üzerinde bulundurunuz. Sınav salonundan ayrılmadan önce cevap kağıdınızı görevlilere teslim etmeyi unutmayınız. B a ş a r ı l a r D i l e r i z.

2atm/(funduszeue.info) = 8,31 J/(funduszeue.info) A = 6,02x10 23 /mol h = 6,63x J.s c = 3,00x10 8 m/s 1F = C K w = 1,0x m e = 9,1x kg 1 atm = torr = Pa 1 nm = 1,0x m 1 pm= m

3 3-A funduszeue.info(I), bütan(ii), siklopropan(iii) ve siklopentan(iv) yapılarındaki C-C bağ ayrışma enerjisindeki artış hangisinde DOĞRU olarak verilmiştir? a. II >III > IV > I b. I > II > III > IV c. I > III > II > IV d. IV > II > III > I e. I > II > IV > III 2. Aşağıdaki karbokatyonlardan hangisi en kararlıdır? a. (CF 3 ) 3 C + b. (CF 3 ) 2 C + c. C 3 C 2 + d. (C 3 ) 2 C + e. (C 3 ) 3 C + 3. Aşağıdaki tuzlardan hangisinin sulu çözeltisi baziktir? a. SrCl 2 b. AlBr 3 c. C 3 3 O 3 d. aco 2 e. Cl. Oldukça derişik bir ao çözeltisinden alınan 16,7 ml, saf su ile 2,00 L ye seyreltildiğinde oluşan çözelti 0, M ao içermektedir. Başlangıç çözeltisi % 53, (a/a) ao içermekte olduğuna göre, bu çözeltinin yoğunluğunu hesaplayınız. (ao 0,0 g/mol) a. 0,89 b. 2,01 c. 1,08 d. 0,3 e. 1,52 5. Etanol(C 3 C 2 O), hidrojenbromür(br) ile tepkimesinden su ve etilbromürü (C 3 C 2 Br) verirken, sodyumbromür (abr) ile tepkime vermemektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu sonucu DOĞRU bir şekilde açıklar? a. idroksit anyonu, sudan daha iyi ayrılan bir gruptur. b. abr, etanolde Br e göre daha iyi çözünür. c. abr, Br den daha uçucudur. d. abr, katılma tepkimesi verir. e. Su, hidroksit anyonundan daha iyi ayrılan bir gruptur. 6. Aşağıdaki gruplardan hangisi benzen halkasını elektrofilik aromatik yer değiştirmeye karşı etkinleştirir? a. CO 2 C 3 b. CO 2 c. CF 3 d. O 2 e. OC Butin bileşiğine önce Br sonra Cl katılması sonucu ana ürün olarak aşağıdaki bileşiklerden hangisi oluşur? a. 1-Bromklorbutan b. 2-Bromklorbutan c. 2-Bromklorbutan d. cisbromklorbuten e. transbromklorbuten

4 -A 8. C 9 Cl kapalı formülüne sahip organik bileşiğin kaç tane yapısal izomeri vardır? a. 2 b. 3 c. d. 5 e Metilsiklopentan bileşiğinin monobromlanmasından oluşması beklenen ana ürün aşağıdakilerden hangisidir? a. 1-Brommetilsiklopentan b. 1-Brommetilsiklopentan c. 1-Brommetilsiklopentan d. 1-Brommetilsiklopenten e. 1-Brommetilsiklopenten Aşağıdaki bileşiklerin hangisinin ozonlanmasından tek bir organik bileşik açığa çıkar? a. 2-Buten b. 2-Penten c. 3-ekzen d. Siklohekzen e. 2-Metilhekzen Aşağıdaki bileşiklerden hangisi mezo bileşiğidir? funduszeue.info-1,2-dibromsiklopentan funduszeue.inforbromsiklohekzan funduszeue.info-1,2-diklorsiklopropan funduszeue.info-1,2-dibromsiklohekzan funduszeue.info-1,3-dibromsiklohekzan Aşağıdaki bileşiklerden hangisine hidroborasyon tepkimesi uygulandığında -metilhekzanol bileşiği oluşur? a. 3-Metilhekzen b. 3-Metilhekzen c. 3-Metilhekzen d. 1-Metilhekzen e. 2-Metilhekzen Aşağıdaki asitlerden hangisi p=3,10 olan bir tampon hazırlamak için en uygun asittir? a. idrojen peroksit ( K a =2,2x ) b. Propanoik asit ( K a =1,3x ) c. Siyanoasetik asit (K a =3,37x ) d. -aminobenzen sulfonik asit ( K a =5,86x10 - ) e. Etilamin ( K a =2,31x ) 1. transhekzen ile cishekzeni aşağıdaki yollardan hangisi ile ayırt edebilirsiniz? a. idrojenleme ürünlerinden b. Ozonlama ürünlerinden c. CCl de Br 2 katılma ürünlerinden d. Yanma ürünlerinden e. idroborlama-yükseltgeme ürünlerinden

5 5-A PbCl 2 nin saf sudaki molar çözünürlüğünü hesaplayınız. (K çç =1,17x ) a. 1,3x b. 3,0x c. 1,71x d. 5,12x10 - e. 1,12x Ca(O 3 ) 2 ve Pb(O 3 ) 2 derişimleri 0,10 M olan bir karışım çözeltsine 0,10 M af yavaşça eklendiğinde aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur? K çç a. Başlangıçta çökelek sadece CaF 2 içerir. CaF 2,0 x b. Başlangıçta çökelek sadece PbF 2 içerir. PbF 2 3,3 x c. Başlangıçta çökelek çoğu CaF 2 olmak üzere hem CaF 2 hem de PbF 2 içerir. d. Başlangıçta çökelek çoğu PbF 2 olmak üzere hem CaF 2 hem de PbF 2 içerir. e. Başlangıçta çökelek eşit miktarda CaF 2 ve PbF 2 içerir. Aşağıdaki çözeltilerin hangisinde O 2 in çözünürlüğü saf sudakine göre daha azdır? a. 0,10 M ac b. 0,10 M KO 3 c. 0,10 M ao d. 0,10 M ao 2 e. 0,10 M ao ml, M sodyum sülfat çözeltisinde kaç mol iyon vardır? a. 1,1 b. 2,2 c. 6,6 d. 3,3 e SO - ün konjuge bazı aşağıdakilerden hangisidir? a. SO 3 - b. + c. 2 SO d. O - e. SO ,9 g Ba(O) O, suda çözülmüş ve 2,50 L hacme tamamlanmıştır. Çözeltideki hidroksit derişimini hesaplayınız. a. 0, M b. 0, M c. 0, M d. 0,63 M e. 0, M Sn 2+ (suda) + IO 3 (suda) + + (suda) Sn + (suda) + I 2 (suda) + 2 O(s) Yukarıdaki reaksiyon eşitlendiğinde Sn 2+ (suda) / IO 3 (suda) mol oranı aşağıdakilerden hangisidir? a. 1 / 1 b. 2 / 1 c. 1 / 2 d. 5 / 2 e. 3 / 2

6 6-A Aşağıdakilerden hangisi bir galvanik hücrenin anodunda gerçekleşir? I. metal elektrot çözünür. II. çözeltideki madde yükseltgenir III. çözeltideki pozitif yüklü iyonlar elektrot yüzeyinde birikir. a. sadece I b. sadece II c. I ve II d. I ve III e. I, II, ve III Aşağıdaki organik bileşiklerden hangisi karbonil grubu içerir? a. itril b. Eter c. Epoksit d. Diol e. Anhidrit 2. Titanyumun oksijen ile yanma reaksiyonundan titanyum dioksit oluşmaktadır Ti (s) + O2 (g) TiO2 (s) 0, g titanyum bomba kalorimetre içerisinde yandığında ölçülen sıcaklık 25,00 o C den o C ye yükseliyor. Kalorimetrenin ısı kapasitesi 9,8 kj/k ölçülmüş ise reaksiyon ısısını kj/mol cinsinden bulunuz. a b. 1,36 10 c. 2,67 d. -1,88 10 e. -0, Derişimi 1,25 g/ml olan ,0 ml lik bir solüsyonun sıcaklığını 7,80 o C arttırabilecek bir reaksiyonun entalpi değişimini kj cinsinden hesaplayınız. (Solüsyonun spesifik ısı sığası 3,7 J/g-K dir) a. 6,51 b. ,51 c. -9,12 d. -7,3 e. 8, , M ClO 2 çözeltisinin p değerini hesaplayınız. (K a =0,) a. 0,98 b. 1,55 c. 2,95 d. 1,8 e. 12,5 erhangi bir reaksiyon için, = +35,5 kj/mol ve S = +83,6 J/K-mol ise reaksiyonun istemli olduğu sıcaklıkları bulunuz. ( ve S değerlerinin sıcaklıkla değişmediğini varsayınız.) a. Bütün sıcaklıklarda b. T < 25 K c. T < K d. T > 25 K e. T > K

7 7-A Sıcaklığı l T = l 0 (1 + α T + β T 2 ) denklemine uyan bir bakır çubukla ölçülen bir sistem 0 o C sıcaklıkta iken bakır çubuk uzunluğu 27,5 cm dir. Sistem sıcaklığını ölçen bakır çubuk uzunluğu 28,1 cm olduğunda sistemin sıcaklığı o C cinsinden nedir?(α = K 1, β = K 2, l 0 0 C deki uzunluğu ve l T ise T C deki uzunluğunu göstermektedir.) a. 0 C b C c. C d. o C e. C C p,m i 7R/2 olan 1,00 mol ideal bir gazın ,3 L hacimden 2,5 L hacme K de tersinir isotermal sıkışmasında olan ısı değişimini bulunuz. Sıkışma işleminde son basınç 1 atm dir. a.,29 kj b. ,9 kj c. ,9 kj d.,29 kj e. 11, kj Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, bir pi (π) ve iki tane sigma (σ) bağı yapan atomu içermektedir? a b. c. d. e. Aşağıdaki moleküllerden hangisi octet kuralına uymamaktadır? a. C 2 2 Cl 2 b. C 2 6 c. PF 3 d. O 3 e. O Methanolün normal kaynama noktası 6,7 o C ve molar buharlaşma entalpisi 71,8 kj/mol ise C sıcaklıkta mol methanol buharlaşmasında oluşan entropi değişimini bulunuz. a. 2, b. 57 c. 5, d. 0,57 e. 2, Aşağıda elektron dizilimleri verilen atomlardan hangisinin birinci iyonlaşma enerjisi en yüksektir? a. [e] 3s 2 3p b. [e] 2s 2 2p c. [e] 3s 2 3p 3 d. [e] 2s 2 2p 3 e. [e] 2s 2 2p 2

8 8-A 3. Aşağıdakilerden hangisi geçerli kuantum sayı kombinasyonu değildir? a. n =, l = 1, m l = +1, m s = +1/2 b. n = 2, l = 1, m l = 0, m s = -1/2 c. n = 1, l = 1, m l = 0, m s = -1/2 d. n = 3, l = 0, m l = 0, m s = +1/2 e. n =, l = 3, m l = +2, m s = +1/2 Aşağıdakilerden hangisi SF molekülü için doğru Lewis yapısıdır? a) S= =F b) = S= F c) = S - F d) - e) - S F S F O 2 molekülünde atomu üzerindeki formal yük nedir? a. -2 b. -1 c. 0 d. +1 e Aşağıdaki bileşiklerden hangisinde Azot-Azot bağı en güçlüdür? a. 2 b. c. 2 2 d. 3 - e. O 2 O Aşağıdaki bileşiklerin hangisinde hidrojen bağı toplam moleküller arası etkileşimin en büyük kısmını oluşturur? a. C b. CO c. C 2 d. C3O e. CO Aşağıdakilerden hangisi en uçucudur? a. CBr b. CCl c. CF d. C e. C6 1

9 9-A 0. Aşağıdaki tepkime için K p 0, dir PCl 5 (g) PCl 3 (g) + Cl 2 (g) Bir tepkime kabı 0, atm basınca sahip PCl 5 ile doldurularak tepkime başlatılıyor. Tepkime dengeye ulaştığında kaptaki toplam basınç ne olur? a. 0, b. 0,18 c. 0, d. 0, e. 0, Aşağıdaki tepkime için ,0 C de K c değeri 6,x10 5 olarak veriliyor. Bu tepkime için K p değeri nedir? 2O (g) + O 2 (g) 2O 2 (g) a x 10 2 b x 10 c. 6. x 10 5 d x 10 6 e x Belli bir metalden elektron çıkarabilmek için gerekli minimum enerji 25 kj/mol dür. Bu metalden elektron çıkarabilecek bir fotonun dalga boyu en fazla kaç nanometre olabilir? a. 71 b. c. d. e Aşağıda verilen tepkimelerden hangisinde gaz çıkışı olur? a. Au(s) + O 3 (aq) b. aco 3 (aq) + Br(aq) c. AlCl 3 (aq) + O 3 (aq) d. K 2 PO (aq) + I(aq) e. ao(aq) + 3 SO (aq). 0,01 mol ozon gazı üretmek için gereken ısı (kj olarak) nedir? Aşağıda verilenleri kullanarak hesaplayınız. 3/2 O 2 + 2B B 2 O 3 o = kj O B B 2 O 3 o = kj a. 1,2 b. c. 28, d. 2,6 e Co +3 iyonunun doğru elektron dizilimi aşağıdakilerden hangisidir? a. [Ar]3d s 2 b. [Ar]3d 6 c. [Ar]3d s 1 d. [Ar]3d 5 s 1 e. [Ar]3d 3 s 2

10 A 6. Tek atomlu iyonlar A 3+ ve B 3- izoelektroniktir. Yani iki iyonda da elekton sayısı birbirine eşittir. Eğer B nin atom numarası 15 ise, A 2+ iyonun elektron konfigürasyonu nasıl olur? a. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 s 2 p 1 b. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 s 2 p 2 c. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 1 d. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 s 1 e. 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 s 2 3d 1 7. Kuru hava karışımı %80,0 2 ve % 20,0 O 2 olarak verilebilir. Kapalı bir kapta bulunan havadaki O 2 nin mol kesrini tüm gazlar su buharı ile dengedeyken hesaplayınız. Kapalı kabın toplam iç basıncı atm ve sıcaklık 50 C dir. Suyun buhar basıncı 5 0 C de torr ( veya mmg) dir. (ot gazlarda yüzde karışımlar aynı zamanda mol kesrine karşı gelmektedir. ) a. 0,10 b. 20,0 c. 0,1 d. 0,18 e. 0,31 8. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a. Tepkime iki basamaklıdır b. Aktiflenmiş iki geçiş noktası c. C ara maddesidir d. İlk basamak hızlı basamaktır e. A E ye tepkime endotermiktir Potensiyal enerji A B C D E Reaksiyon yönü 9. Çatalhöyük kazılarında bulunan buğday tanelerinin yaş tayini radyokarbon ile yapılmıştır. Buğday tanelerinde C-1 aktivitesi 5,29 dps olarak bulunmuştur. Eğer yaşayan canlılara güncel C-1 aktivitesi 15,2 dps ise Çatalhöyük buğdaylarının yaşı nedir? ( C-1 ün yarı ömrü yıldır) a. b c d e Aşağıda verilen bazik ortamda gerçekleşen redoks tepkimesini denkleştiriniz. Ortamda bulunan O - iyonu denkleşmiş redoks tepkimesinin hangi tarafındadır ve kaç tanedir? MnO - (aq) + Br - (aq) = MnO 2 (s) + BrO 3 - (aq) a. Girenler tarafında 6 tane O - b. Ürün tarafında tane O - c. Ürün tarafında 2 tane O - d. Girenler tarafında 3 tane O - e. Girenler tarafında 5 tane O -

Mol Günü: 23 Ekim tarihi (Avogadro sayısından esinlenilerek belirlenmiştir.) dünyanın bir çok ülkesinde mol günü olarak kutlanmakta ve bu günde çeşitli etkinlikler yapılmaktadır Yapılan bu etkinliklerin amacı, kimya biliminin eğlenceli yanlarını göstermek ve kimya bilimini sevdirmektir. Okulumuzda gösteri deneyleri ve yarışmalar yaparak mol  günü kutlamaları yapılmaktadır.

Buluş Şenliği: NASA Invention Challange yarışmasının Türkiye ayağıdır. Her yıl aralık ayının ilk haftasında İstanbul'da yapılır. Belirlenen bir problemin çözümü için genellikle bir cihaz tasarlanması beklenen yarışmada öğrenciler yaratıcılıklarını ve bilimsel düşünceyi ortaya çıkararak, grup çalışması yapmayı öğrenirler. Bu yarişmaya yılından bu yana okulumuz katılmaktadır. İki birincilik, üç ikincilik ve iki üçüncülük olmak üzere 9 yıl boyunca okulumuz ödüle layık görülmüştür.

Söyleşiler: Alanında uzman kişilerden müfredatla ilgili konularda daha detaylı bilgiler edinmek için sene içerisinde söyleşiler düzenlenir. Böylece kimya ile ilgili herhangi bir konuda öğrencilerde derinlemesine bilgi sahibi olma ve bilinç oluşturma sağlanır.

TÜBİTAK Ulusal Kimya Olimpiyatları ve Proje Yarışmaları:  TÜBİTAK proje  yarışmalarının temel amaçlarından biri, genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik etmektir. Bunun yanısıra öğrencilerin bizzat proje çalışmalarında yer almalarını sağlayarak gelecekte problem çözen, sorunlara çözüm üreten bir eleştirel bakış açısı kazanmalarını sağlamaktıfunduszeue.info Olimpiyat çalışmalarında ise temel amaç öğrencileri kimya alanında çalışmalar yapmaya özendirmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bu alanlarda gelişmelerini destekleyerek katkı sağlamaktır. Öğrencilerimiz rehber öğretmenleri eşliğinde bu yarışmalara hazırlanmaktadır.

Kimya Oyunları Sergisi:  Öğrencilerin yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak ve kimyayı oyunlaştırarak eğlenceli hale getirmek için yapılan bir etkinliktir. Öğrencilerimizin  kimyasal kavramları öğretebilmek adına hazırladıkları oyunları hem sergilemeleri hem de ziyaretçilerle oynamaları sağlanmaktadır. Sergi sonunda oylama ile en iyi oyun belirlenip, öğrenciler ödüllendirilmektedir.

Geziler: Öğrencilerimizin günlük hayatta kimya biliminin kullanım alanlarını görmeleri ve kalıcı öğrenmeye katkı sağlamak amacıyla çevremizde yer alan üniversite ve kurumlara geziler düzenlenmektedir. Bu gezilerde öğrenciler, farklı cihazları ve bunların kullanımlarını öğrenmekte, kimya ile ilgili farklı uygulama alanlarını görmektedir. Bu gezilerden ODTÜ Kimya bölüm gezisi ve ODTÜ Metalurji ve Malzeme mühendisliği elektron mikroskobu laboratuvarı gezisi geleneksel hale gelmiştir. 

Elma Ağacı Dergisi: Elektronik ortamda yayınlanan dergimiz, öğrencilerin bilimsel  gelişmeleri ve yenilikleri takip etmesi ve bunları diğer arkadaşları ile paylaşmaları için iyi bir zemin yaratmaktadır. Öğrencilerimizin yazı ve çalışmalarının yer aldığı dergide, genellikle bilim ve teknoloji ile ilgili makalelere, araştırma ve inceleme yazılarına, güncel haberlere yer verilmektedir.

 

Diğer Çalışmalar:

İDES (İleri Düzey Eğitim Sınıfları) Programı: Bu program akademik yönden başarılı öğrenciler için uygulanmaktadır. Programın amacı öğrencilerimizin ulusal ve/veya uluslararası yarışmalarda veya sınavlarda başarılı olmasını ve derslerde işlenen konuların derinlemesine ve daha detaylı öğrenilmesini sağlamaktı

Uzaktan Eğitim: Okulumuz web sitesinde  9, 10  ve Sınıfların konularının animasyonlu anlatımları, sorular ve çözümleri bulunmaktadır. Öğrencilerimiz konu tekrarı yapmak, eksik kalan noktalarını tamamlamak için buradan yararlanabilirler.

Yetiştirme Kursları: 9. ve sınıflar için haftada 2 saat uygulanmaktadır. Kurslarda öğrencilerin başarısını artırmaya yönelik etkinlikler (konu anlatımı, sınıfta çözülen problemlerin tekrarlanması ve ilave sorular çözülmesi gibi) yapılmaktadır. Kurslar öğrenci başvuru sayısı on ve üzeri olduğu takdirde açılır.

Öğle Etüdü: Öğrencilerimizin derslerde anlamadıkları konuları tekrar etmelerini sağlamak, çözemedikleri soruların çözümüne yardımcı olmak üzere tüm seviyeler için öğle teneffüslerinde uygulanmaktadır.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası