tuz turnusol kağıdına etki eder mi / MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ - ppt indir

Tuz Turnusol Kağıdına Etki Eder Mi

tuz turnusol kağıdına etki eder mi

Tuzlu su mavi turnusol kağıdına etki eder mi?

İçindekiler:

  1. Tuzlu su mavi turnusol kağıdına etki eder mi?
  2. Baz mavi turnusol kağıdına etki eder mi?
  3. Hangi renkler baz hangi renkler asit?
  4. Asitler ve bazlar turnusol kağıdını hangi renge çevirir?
  5. Asit ve bazlar turnusol kağıdına etki eder mi?

Tuzlu su mavi turnusol kağıdına etki eder mi?

Tuzçözeltileri, asit ve baz çözeltileri gibi, suiçinde iyonlarına ayrışır ve elektrik akımını iletirler. Asit ve bazdan farklı olarak, tuzlar turnusol kağıdına etkietmezler.

Baz mavi turnusol kağıdına etki eder mi?

Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavirenk verir. Mavi turnusol kağıdıasidik ortamlarda kırmızıya ve kırmızı turnusol kağıdıbazik ortamlarda (ör. Alkali) maviyedöner.

Hangi renkler baz hangi renkler asit?

Turnusol: Asit rengikırmızı, baz rengimavi, Ph aralığı, 'dır. Brom Timol Mavisi: Asit rengisarı, baz rengi, mavi, Ph aralığı, 'dır. Fenolftalein: Asit rengirenksiz, baz rengikırmızı, Ph aralığı 'dır. Alizarin Sarısı: Asit rengisarı, baz rengieflatun, Ph aralığı 'dir.

Asitler ve bazlar turnusol kağıdını hangi renge çevirir?

Bu kağıda pH belirteci denir ve maddelerin asitliğini ölçmek için kullanılır. Mavi turnusol kağıdıasidik ortamlarda kırmızıya ve kırmızı turnusol kağıdıbazik ortamlarda (ör. Alkali) maviye döner. Renk değişimi 4,,3 pH aralığında menekşe tonlarında olur (25 °C'de).

Asit ve bazlar turnusol kağıdına etki eder mi?

Sadece asit ve bazlardeğil, bazıçözünen tuzlar da turnusol kağıdınımavi veya kırmızıya dönüştürür. Kuvvetli asitve zayıf bazdan oluşan tuzlar asidik, zayıf asitve kuvvetli bazdan oluşan tuzlar bazik özellik gösterdiğinden turnusolü boyarlar (hidroliz).

Turnusol

Turnusol kâğıdı kimyada kullanılan ayıraçlardan bir tanesidir. Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir. Turnusol belirli likenlerden (kuzukulağı) elde edilen, içeriğinde orsein bulunan ve suda çözünen bir boyadır. Çözelti olarak veya bir filtre kâğıdına emdirilerek kullanılır. Bu kâğıda pH belirteci denir ve maddelerin asitliğini ölçmek için kullanılır. Mavi turnusol kâğıdı asidik ortamlarda kırmızıya ve kırmızı turnusol kâğıdı bazik ortamlarda (ör. Alkali) maviye döner. Renk değişimi 4,,3 pH aralığında menekşe tonlarında olur (25&#;°C'de). Turnusolün aktif maddesi erythrolitmindir. Düşük pH değerli maddeler asit olarak ve yüksek değerliler alkali olarak adlandırılır. Sadece asit ve bazlar değil, bazı çözünen tuzlar da turnusol kâğıdını mavi veya kırmızıya dönüştürür. Kuvvetli asit ve zayıf bazdan oluşan tuzlar asidik, zayıf asit ve kuvvetli bazdan oluşan tuzlar bazik özellik gösterdiğinden turnusolü boyarlar (hidroliz).

Turnusol kâğıdı ile bir gazın pH derecesini ölçmek için, turnusol kâğıdını ıslatmak gerekir. Gaz suda çözünür ve bu sayede tepkime olur.

En sık olan turnusol tepkimeleri kırmızı turnusolün maviye veya mavi turnusolün kırmızıya dönüşmesidir. Ancak, bunların dışında da tepkimeler vardır. Örneğin, klor gazı mavi turnusol kâğıdını beyaza döndürür (kimyasal deyimiyle, turnusol kâğıdı ağarmıştır). Metil oranjda ise asidik maddeler de kırmızı ve tonları, bazik maddelerde ise sarı ve tonlarında renk alır.

Kaynakça[değiştir

DENEYİN ADI: Soy Metallere Asitlerin Etkisi

DENEYİN AMACI: Soy metaller üzerinde asitlerin etkisini gözetlemek

TEORİK BİLGİ:

     Sulu çözeltilerinde ortama H+  veren bileşiklere asit denir. Asitler organik asitler ve inorganik asitler olmak üzere ikiye ayrılır.

Organik Asit: Yapısında C atomu bulunduran asitlere denir.

İnorganik Asit: Yapısında C atomu bulundurmayan asitlere denir.

    

       Aşağıda bazı önemli asitlerin simgeleri ve çok olarak bulundukları bazı yerleri verilmiştir.

                               

Hidroklorik asit

HCl

Tuz ruhu

Nitrik asit

HNO3

Kezzap

Karbonik asit

H2CO3

Gazoz,  kola

Formik asit

HCOOH

Karınca

Asetik asit

CH3COOH

Limon

Asitlerin Genel Özellikleri:

v     Tatları ekşidir.

v     Asitler yakıcı ve tahriş edici özelliğe sahiptirler.

v     Sulu çözeltilerinde (+) ve (-) iyonlar içerirler bu yüzden elektrik akımını iletirler.

v     Mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler.

v     Bazlarla etkileşerek tuz ve su oluştururlar.

v     Asitler aktifliği hidrojenden büyük metallerle tepkimeye girerek tuz ve H2 gazı oluştururlar.

v     Cu, Hg, Pt, Ag, Au metalleri asitlerle tepkimeye girdiklerinde H2 gazı açığa çıkarmazlar.

       Bilinen elementlerin yaklaşık dörtte üçü metaldir. Bu metaller günlük yaşantımızda birçok alanda kullanılır. Örneğin endüstride, ulaştırmada ve haberleşmede kullanılan makineler ve araçlar, yapı gereçleri ve ev eşyalarının önemli bir kısmı metallerden ya da metal alaşımlardan yapılmıştır. Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması de metallerle sağlanır. Hatta nükleer santrallerde elektrik enerjisi üretiminde radyoaktif uranyum metali kullanılır.

      Hangi metalin nerede kullanılacağı metallerin fiziksel, kimyasal özelliklerine ve maliyetlerine bağlıdır. Örneğin altın ve gümüş elektrik akımını en iyi ileten metallerdir. Ancak bakır ve alüminyum hem daha kolay tel haline getirilebilir, hem de daha ucuz olduğundan elektrik kablolarının yapımında daha fazla kullanılır. Ancak yüksek iletkenliğe ihtiyaç duyulan cihazlarda altın kullanılır.

     Metaller kendi aralarında bazı ortak özelliklere sahiptir. Bu özellikler elementten elemente farklılık gösterir. Örneğin altın ve gümüş diğer metallere göre elektrik akımını ve ısıyı daha iyi iletir. Aynı şekilde metallerin erime noktaları genellikle yüksektir, ancak her metalin kendine özgü erime noktası vardır.

      Metaller tepkime girme isteklerine göre aktif metaller, yarı soy metaller ve soy metaller olarak gruplandırılabilir

Aktif Metaller

      Bu metallerin kimyasal tepkimeye girme eğilimleri çok fazla olduğundan doğada ancak bileşikleri halinde bulunabilirler. Su, hava ve asit gibi kimyasal maddelerle çok hızlı tepkimeye girerler. Örneğin Li, K, Ba, Sr, Ca, Na aktif metallerdir. Soğuk su ile bile şiddetli tepkime verirler.

Yarı Soy Metaller

       Bu metallerin kimyasal tepkimeye girme eğilimleri çok azdır. Oksijensiz asitlerle tepkimeye girmezler. Sadece bazı oksijenli asitlerle belli şartlarda tepkimeye girerler. Örneğin Cu, Hg ve Ag yarı soy metallerdir.

Soy Metaller

      Kimyasal tepkimeye girme istekleri çok azdır. Birçok kimyasalla tepkimeye girmezler. Örneğin soy metal olan altın ve plâtin akkor hâline gelene kadar ısıtılsa dahi oksijen, su ve asit gibi kimyasalların birçoğuna karşı dayanıklıdır.

Periyodik tabloda soy metaller buralarda bulunuyor.

 

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER:

              

v     Cam balon

v     Ayırma hunisi

v     Çinko (Zn) parçası

v     Bakır (Cu) parçaları

v     Alüminyum (Al) parçaları

v     HNO3 çözeltisi

v     HCl çözeltisi

v     Tıpa

v     Cam ve plastik boru

v     Su kabı

v     Beher

DENEYİN YAPILIŞI:

      

      Vakit kaybolmaması ve iki olay arasındaki farkı daha iyi görebilmemiz için iki düzenek hazırladık. Deneyimizde çinko yerine alüminyum kullandık. Birinci aşamada asit olarak derişik HNO3 çözeltisini kullandık. Her iki ayırma hunisine de biraz derişik HNO3 çözeltisi koyduk. Cam balonların ise birine iki parça bakır, diğerine de iki parça alüminyum koyduk. Daha sonra alüminyum parçalarının olduğu cam balona damla damla HNO3 çözeltisi ilave ettik. Çözelti şeffaf bir renk aldı ve kahverengi bir gaz çıkışı gözlemledik. Bu işlemi bakır parçalarına da uyguladık. Bakır parçalarına HNO3 çözeltisi ilave ettiğimizde çözelti yeşil bir renk aldı ve kahverengi bir gaz çıktığını gördük.

     Bunları gözlemledikten sonra derişik HNO3 çözeltisi yerine derişik HCl çözeltisini kullanarak deneyimizi tekrar yaptık. Bu deneyimizde HCl alüminyumla tepkime verdi bir gaz çıkışı gözlemledik fakat HCl çözeltisi bakır ile tepkime vermedi.

     

     Son olarak çinko metali ile HCl çözeltisi tepkime verecek mi diye baktık. Şeffaf  bir gaz çıkışı olduğunu gözlemledik yani HCl çözeltisi ile çinko tepkime verdi.

DENEYİN SONUCU:

   Deneyimizin sonucunda aşağıdaki tepkimeler gerçekleşti.

   Al(k) + 2HCl(suda) &#;  H2 + AlCl3(suda)

   Al(k) + 4HNO3(suda) &#;  NO2 + H2O  (NO3- + H+)

   Cu(k) + HCl(suda) &#;  tepkime vermez

   Cu(k) + 4HNO3(suda) &#; 4NO2 + 2H2O + CuO(suda)

YORUM:

  

     Deneyimizde iki ayrı asitle deneme yaptık. HNO3 çözeltisi her iki metalle de tepkime verirken HCl çözeltisi alüminyumla tepkime verirken bakırla tepkime vermedi. Bakırın  HNO3 ile tepkime verip HCl  ile tepkime vermemesinin nedeni nitratın özelliğinden kaynaklanmaktadır.

    

     Deney düzeneğimizi oldukça alçak kurduk. Bunun sebebi asitle çalıştığımız içindir. Herhangi bir aksilikte kırılmada asit daha az alana yayılsın diye düzeneğimizi alçağa kurduk.

     Bu deneyimizde çıkan gazı daha iyi gözlemleyebilmek ve tepkime sonunda çıkan gazları doğrudan solumamak için bir kap su içindeki cam balona gönderdik. Bu hem sağlığımız açısından hem de daha iyi gözlem yapabilmek için çok iyi bir düzenekti.

HATALAR:

    Bakır, alüminyum, çinko parçalarını koyarken tıpaları açtık. Bu sırada balona dışarıdan hava da girdi. Yani gözlemlediğimiz gaz çıkışları hepsi tepkimeden dolayı oluşan gazlar değildi.

     Asit çözeltilerini değiştirdiğimizde ayırma hunilerini yıkamadık. Yani ikinci olarak derişik HCl çözeltisiyle yaptığımız deneyde az da olsa hata yaptık. Ayırma hunilerini yıkamadığımız için az da olsa HNO3 çözeltisi kalmıştır.

KAZANIMLAR:

8. sınıf 3. ünite     (Maddenin yapısı ve özellikleri)

v       Metal, ametal ve yarımetal özelliklerini karşılaştırır.

v       Periyodik tablonun sol tarafında daha çok metallerin sağ tarafında ise daha çok ametallerin bulunduğunu fark eder.

v       Asitleri ve bazları dokunma tatma ve görme duyuları ile ilgili özellikleriyle tanır.

KAYNAKÇALAR:

v     seafoodplus.info

v     seafoodplus.info

v     Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen ve Teknoloji Öğretmenliği

                                 Laboratuar Kılavuzu

v     Güven-Der Yayınları ÖSS-ÖYS Hazırlık      KİMYA

v     Modern Üniversite Kimyası (C.E. MORTİMER)

                                                                                                                                                             

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.