saçta beyaz pullanma / Saç Derisi Kaşıntısının 10 Nedeni – Prof. Dr. Ahmet Akçay

Saçta Beyaz Pullanma

saçta beyaz pullanma

Saç Kaşıntısı Neden Olur?

Saçlı deride kaşıntı oldukça sık görülen bir durumdur ve bunun birçok nedeni olabilir. Seboreik dermatit olarak adlandırılan kaşıntılı ve yangısal deri hastalığı saç derisi kaşıntısının en sık nedenidir. Stres, mevsim değişiklikleri, hormonlardaki dalgalanmalar, saçlı deride mayaların artışı gibi durumlar seboreik dermatit gelişiminden sorumludur. Saçlı dibi kaşıntısına yol açan diğer nedenler arasında sedef hastalığı, saçlı derinin mantar enfeksiyonları, saç boyası gibi saça uygulanan değişik maddelere bağlı olarak gelişen alerjik temas egzamaları, atopik dermatit, bitlenme, diyabet ve zona gibi sinirleri etkileyen hastalıklara bağlı olarak gelişen nöropatiler ve stres-anksiyete sayılabilir.


Saçlı Deri Kaşıntısı 1 Haftadan Uzun Sürüyorsa&#x;

Tıbbi tedavi gerektirmeyen bazı kaşıntılı saç derisi sorunları için etkili olabilecek farklı doğal yöntemler tanımlanmıştır. Ancak saçlı derideki kaşıntı bir haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa, kaşıntı yanı sıra başka bulgular da eşlik ediyorsa ve kaşıntı hastanın uykusunu, günlük yaşamını etkiliyorsa tıbbi tedavi gereklidir. Bu nedenle mutlaka dermatologların saçlı derinizi, sorunun nedeni açısından muayene etmesi gereklidir.

Saç Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Elma Sirkesi: Elma sirkesi yüksek miktarda asetik asit içerir. Antienflamatuar, antibakteriyel ve antifungal etki gösterir. Kuru cildin neden olduğu kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Elma sirkesi ılık suyla seyreltilip, kepekli-kaşıntılı saç derisi şampuanladıktan sonra durulamada kullanılabilir. Kafa derisinde açık yaraları olan kişiler bu tedaviden kaçınmalıdır. Elma sirkesi kimyasal yanıklara neden olabilir, bu nedenle sulandırmadan kullanılmamalıdır.

Ilık Zeytinyağı: Saç derisine ılık zeytinyağı sürmek, cilt yüzeyindeki kaşıntılı kabukların ve pulların yumuşatılmasına ve gevşetilmesine yardımcı olabilir. Saç derisine uygulamadan önce zeytinyağı biraz ısıtılır ve cilde masaj yapılarak uygulanır. Birkaç saat saçlı deride bekletilip ilaçlı bir şampuan kullanarak yıkanılır.

Organik Hindistancevizi Yağı:  Organik Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal özellikli doymuş bir yağ olan laurik asit içerir. Saçlı deriye uygulanması kaşıntılı kafa derisi için yatıştırıcı etki gösterir. Ayrıca baş biti ile mücadelede de yardımcı olabilir.

Nane Yağı: Nane yağı yüksek miktarda mentol içerir. Mentol cilt üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir ve cilt alerjilerinin neden olduğu kaşıntıyı hafifletmede yardımcı olabilir. Nane yağı ayrıca kepek oluşumunu azaltır ve saçlı derideki kaşıntıyı yatıştırır. Diğer esansiyel yağlarda olduğu gibi seyreltilmemiş nane yağı doğrudan cilde uygulamamalıdır. Zeytinyağı gibi başka bir yağla seyreltilip, şampuanlamadan önce saç derisine uygulanıp masaj yapılır. Nane çayı da şampuandan sonra durulama için kullanılabilir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı, antimikrobiyal, antifungal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antienflamatuar etkisi de vardır. Kepek, seboreik dermatit ve baş biti ile ilişkili kaşıntıyı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Çay ağacı yağı cildi tahriş edebilir, bu nedenle çok az kullanmak veya sulandırmak gerekir. Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir.

Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10’luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.

Kolloidal Yulaf: Bazı kepek önleyici şampuanlar, kolloidal yulaf ezmesi içerir. Kolloidal yulaf ezmesi, suda eritilmiş ince öğütülmüş yulaf ezmesidir. Solüsyon, cildin yüzeyinde nemi hapseder, kuruluğu ve dökülmeyi önleyen koruyucu bir film tabaka oluşturur. Kolloidal yulaf ezmesi ayrıca antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Sağlıklı Saç ve Saç Derisi İçin

Saç derinizin sağlıklı olması için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Saç sağlığı ile ilgili olabilecek değerlerinizde eksiklikler varsa yerine konulmalıdır. Saçlarınızı ılık su ile yıkamanız gerekir, çok sıcak su ile yıkamayınız. Yıkama sonrası yumuşak bir havlu ile nemini alın, saçı havlu ile ovuşturmayın. Geniş dişli bir tarak veya fırça ile tarayın, mümkünse doğal olarak kurusun. Saç şekillendirme için kullanılan yüksek ısı veren şekillendiricilerin saçlarınıza zarar verdiğini unutmayın.

Saçınızı ne sıklıkta yıkadığınız, kafa derinizin ne kadar yağ ürettiğine bağlı olmalıdır. Kafa deriniz yağlı ise, günde bir kez yıkamanız gerekebilir. Kimyasal olarak işlem görmüş (renk açma, boya, düzleştirme, perma vb gibi işlemler yapılmış)  saçlar genellikle daha kurudur, bu nedenle daha az yıkamak gereklidir. Yaşlandıkça, saç derisi daha az yağ yapar, bu yüzden çok sık şampuanlamadan kaçınılmalıdır.

Yıkamada Saçınıza Değil Deriye Odaklanın

Saçlı deri ve saçları yıkarken saçı yıkamaktan ziyade saçlı deriyi temizlemeye odaklanılmalıdır. Sadece saçların yıkanması donuk, kaba, uçucu saçlara neden olabilir. Her şampuandan sonra saç kremi kullanın. Saç kremi kullanmak, parlaklığı artırıp, statik elektriği azaltarak, kuvveti artırır ve zararlı UV ışınlarına karşı bir miktar koruma sağlar. Böylece hasarlı veya yıpranmış saçların görünümünü önemli ölçüde iyileştirebilir. Saç kremi, saç derisine veya tüm saça değil sadece saç uçlarına uygulanmalıdır. Saç tipinize göre özel formüle edilmiş bir şampuan ve saç kremi seçilmelidir. Örneğin, saçınız boyalı ise, boyalı saçlar için tasarlanmış bir şampuan kullanın. Saçınız hasar görmüş veya kimyasal olarak işlem görmüşse, “ikisi bir arada” şampuanlar yararlı olacaktır.

Saçlarınızı Yüzerken de Koruyun

Yüzerken de saçları korumak önemlidir. Saçınızı yüzmeden önce ıslatıp saç kremi uygulayarak klorun zararlı etkilerinden koruyun. Saçınıza sıkı bir bone takın ve yüzdükten sonra özel olarak formüle edilmiş yüzücü şampuanı ve saç kremi kullanın. Güneş ışınlarının saçınıza zarar verebileceğini unutmayın, şapka kullanın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Saç Derisinde Kabuklanma Nedenleri

Saç derisindeki yara ve kabuklanmalar, sıklıkla kaşıntılı ve rahatsız edici olabilir. Kaşımak, durumu daha ilerletir ve enfeksiyon riskini artırır. Saç derisindeki yaralar genellikle zararsızdır ve kendiliğinden düzelir. Çoğu zaman ciddi bir hastalığa işaret etmezler. Ancak nedenini bilemiyorsanız, yayıldığını düşünüyorsanız ve sizi rahatsız ediyorsa mutlaka doktorunuza görünün.

Saç Derisinde Kabuklanma Nedenleri-1 - Saç Bakım GüzellikSaç Derisinde Kabuklanma Nedenleri-2 - Saç Bakım Güzellik

Saç derisinde kabuklanma neden olur?

Saç derisinde yara ve kabuklanma gibi problemlerin altında zaman zaman sedef, kontakt dermatit, saç biti gibi tedavi gerektiren durumlar da yatıyor olabilir. Saç derisi sorunlarının yaygın nedenlerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Kontakt dermatit

Kontakt dermatit, saç derinizle temas eden çeşitli bakım ürünlerine (şekillendirici krem, tarak vb.) gösterdiğiniz alerjik reaksiyondur. Buna kozmetik ürünlerin, çeşitli bitkilerin, lateks gibi malzemelerin saç derinizle teması neden olabilir. Alerjik reaksiyon sonucunda ise saç derinizde kaşınma, yanma ve kabuklanma problemi gelişebilir. Kontakt dermatit bulaşıcı değildir ve eğer enfekte görünüyor, acı veriyor, yayılıyorsa mutlaka bir doktor tarafından tedavi edilmeli. Bu sayede saç derinizi tahriş eden madde tespit edilir ve ona birden fazla kez maruz kalmanızın önüne geçilebilir.

Saç Derisinde Kabuklanma Nedenleri-3 - Saç Bakım GüzellikSaç Derisinde Kabuklanma Nedenleri-4 - Saç Bakım Güzellik

Kepek

Kepek saç derisinde kaşıntı, dökülme ve kabuklanma gibi belirtilere neden olabilecek bir saç derisi problemi. Kepek probleminde cilt lekeleri genellikle beyaz ve sarı renkli olur ve saç teline yapışabilir. Bu sorunun temizlikle bir ilgisi yoktur, bazen yeni doğan bebeklerde bile görülebilir. Bununla birlikte kepeği kontrol altına almak uzun zaman alabilir. Bu problemden kurtulmak için doktor önerisiyle ilaçlı şampuanlar ve merhemler kullanılabilir. Veya kepeğe karşı etkili saç bakım ürünleri deneyerek sonucu gözlemleyebilirsiniz. 

Folikülit

Folikülit, saç derisinde sivilcelere veya yaralara neden olabilen saç kökleri enfeksiyonu olarak bilinir. Bu durum özellikle tıraşın ardından görülür. Hafif folikülit genelde kendi kendine temizlenir ancak semptomlar düzelene kadar saç tıraşından kaçınmak en iyisi. Saç derisinde görülen sorunlar eğer ağrılıysa veya ilerlerse doktorunuz antibiyotik tedavisi önerebilir.

Saç Derisinde Kabuklanma Nedenleri-5 - Saç Bakım GüzellikSaç Derisinde Kabuklanma Nedenleri-6 - Saç Bakım Güzellik

Sivilce

Sivilce, saç derisi de dahil olmak üzere kıl köklerinin bulunduğu vücut bölgelerinde gelişen bir cilt problemi. Tipik olarak saç kökleri yağ, ölü deri hücreleri ve bakterilerle tıkandığında ortaya çıkıyor. Bu nedenle yağlı saç tiplerinde saç derisinde sivilce gelişme ihtimali daha yüksek. Saç derisindeki sivilceler genelde kendiliğinden düzeliyor, ancak ciddi vakalar saç büyümesini etkileyebilir ve ağrıya neden olabilir. Bu yüzden saç derisindeki sivilceleri kaşımamak veya sıkmaya çalışmamakta fayda var. Eğer saç derinizde rahatsızlık veren türden bir sivilce problemi varsa doktorunuza başvurun. Bununla birlikte saçlarınızı derinlemesine temizleyecek bir şampuan seçimi yaparak da olası saç derisi sorunlarına karşı önlem alabilirsiniz. Clear Men Günlük Arınma&Ferahlık Şampuan, sedir ağacı ve okaliptus içeriğiyle saçlarınızı derinlemesine arındırır ve saç derisini ferahlatır.

Sedef hastalığı

Sedef, vücudun çeşitli bölgelerini etkileyebilen bir cilt rahatsızlığı. Saç derisinde kalın, gümüş- gri renkli kabuklanmalara neden olabiliyor. Hafif semptomlar için doktorlar, kaşıntıyı hafifletmek üzere tasarlanmış ilaçlı şampuan tedavileri önerebilir. Daha şiddetli vakalarda ise farklı tedaviler uygulayabilir. Bu yüzden eğer sedef rahatsızlığına sahipseniz ve saç derinizde yara- kabuklanma şikayeti yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza başvurun.

Saç Derisinde Kabuklanma Nedenleri-7 - Saç Bakım GüzellikSaç Derisinde Kabuklanma Nedenleri-8 - Saç Bakım Güzellik

Egzama

Egzama saç derisinde de görülebilen bir cilt problemi. Bu problemle birlikte saç deriniz tahriş olur, kızarır ve pul pul dökülür. Bazen kalın kabuklar kaşıntılı ve rahatsız edici hale gelebilir. Ayrıca yüzünüze, boynunuza ve kulaklarınızın arkasına da yayılması mümkün. Egzama tedavisi için doktorunuz size ilaçlı şampuanlar önerebilir. Doğru tedavi ile kısa sürede egzamayı ortadan kaldırabilirsiniz.

Saç derisi sağlığı için yararlı ipuçları

  • Saç derisinde yara ve kabuklanma sorunu yaşıyorsanız saçlarınızı ve saç derinizi düzenli olarak temizlediğinizden emin olun.
  • Belirtileriniz geçene kadar her gün veya gün aşırı şampuanlamaya özen gösterin.
  • Eğer doktor önerisiyle ilaçlı bir şampuan kullanıyorsanız kullanma talimatlarını eksiksiz uygulayın.
  • Saçlarınızı yıkarken saç derinize nazik davranın. Şampuanınızı nazikçe masaj yaparak uygulayın.

Saç derisi yara ve kabuklanma probleminin kaynağını bulmak, problemi kısa zamanda ortadan kaldırabilmek için son derece önemli. Bu yüzden birkaç hafta boyunca geçmeyen semptomlar yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun. Doktorunuz saç derinizi muayene ederek durumu teşhis edebilir. Sorun ne olursa olsun ne kadar erken teşhis koyarsanız o kadar çabuk rahatlayabileceğinizi unutmayın.

Ayrıca Saç Derisinde Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Saç Derisinde Kabuklanma, Saç Diplerinde Pullanma Nedenleri Ve Tedavisi

Saç derisi dökülmesi, kabuklanma ve pullanma ile birlikte görülen, çoğu zaman kaşıntıya neden olan, çeşitli cilt hastalıklarından kaynaklanan bir durumdur. İşte saç derisinin dökülmesinin ve pullanmasının nedenleri ve tedavisi:

Saç derisi mantarı (Ringworm)

Ringworm cildinizde, baş derisinde ve vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen bir mantar enfeksiyonu türüdür. Ringwormun belirtileri arasında kaşıntı ve cildin pul pul dökülmesi yer alır. Rinworm başta meydana geldiyse saç derisinde dökülmeler meydana gelir. Bu hastalık antifungal ilaçlar ve ilaçlı şampuanlar kullanarak tedavi edilir. Tedavi edilmediği takdirde cilt aşırı derece iltihaplanıp, kalıcı olabilecek saç dökülmeleri yaşanır.

Sedef hastalığı

Bağışıklık sistemindeki beyaz kan hücrelerinin normal ve sağlıklı cilt hücrelerini düşman olarak görüp saldırdığı, kızarıklık, kuruluk ve kaşıntıya neden olan bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığı kafa derisinde meydana geldiğinde saç derisinde dökülmeler, kabuklanmalar, pullanma ve kepeklenmeler ortaya çıkar.

Seboreik dermatit (Yağlı egzama)

Seboreik Dermatit ciltte kırmızı, pullu, yağlı görünümlü lezyonlara yol açan bir cilt hastalığıdır. Seboreik egzama baş derisinde meydana geldiğinde saç derisi dökülmesi, pullanması, kabuklanması, baş derisinde tahriş ve kızarıklık gibi belirtiler verir. Saçlı deride kepeklenme, seboreik dermatitin en erken ve en basit belirtisidir. Seboreik egzamanın neden olduğu iltihap zamanla yüzünüze, boynunuza ve kulaklarınıza da yayılabilir. Şiddetli vakalarda, hastalık vücudunuzun geri kalanını da etkilemeye başlayabilir. Sebebinin ne olduğu henüz tespit edilememiştir. Egzama için kullanılan ilaçlı şampuanlar ve baş derisine sürülen merhemler bu hastalığın tedavisi için kullanılan yöntemlerdendir.

Alerji

Saç derisi dökülmesinin, kabuklanmasının ve pullanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri de kullanılan şampuana, saç boyasına yahut saç bakım ürününe karşı gelişen alerjik reaksiyondur. Bu durumda yapmanız gereken, saç derinizde alerjiye yol açan ürünü bir daha kullanmamak olacaktır.

Zona hastalığı

Zona hastalığı, suçiçeğine de neden olan aynı virüsten kaynaklanır. Suçiçeği hastalığına yakalandıktan sonra, virüs vücudunuzda uykuda kalır. Uyanıp aktif hale gelirse zona hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalık çoğunlukla cildi etkiler ve başta meydana geldiyse saç derisinde dökülmeler, kabuklanmalar şeklinde belirti verir. Ayrıca baş ağrısı veya yüzde zayıflamaya da neden olabilir. Belirtiler aylarca sürebilir. Tedavisi antiviral ilaçlar, ağrı kesici ilaçlar ve topikal merhemler ile gerçekleşir.

Eozinofilik folikülit

Eozinofilik folikülit, genelde AIDS hastalığında görülen cildi ve saç derisini etkileyen bir cilt hastalığıdır. Ciltte acı veren kaşıntıya, iltihaplanmaya ve yaralara neden olur. Yaralar iyileştiğinde, cilt daha koyu hale gelir. Eozinofilik folikülit de saç derisi dökülmesinin, kabuklanmasının nedenlerindendir. Bu hastalığın tedavisi için doktor, ilaçlı şampuan ve  enfeksiyon kontrolüne yardımcı olan, oral ilaçlar ve kremler reçete eder.

Sual: Saç derim pul pul dökülüyor. Ayrıca çok kaşınıyor. Gün içinde saçlarımı ister istemez kaşıyıp, pul pul dökülenleri, saç derimden ayıklıyorum. Gün sonunda haliyle saç derimde sızlama, yağlanma oluşuyor. Ne yapayım?

CEVAP

Cildiye Uzmanı Dr. Prof. Dr. Burhan Engin'in cevabı: (İlk yapmanız gereken bir cildiye uzmanına görünmek olmalıdır. Bu durum seboreik dermatit hastalığından veya düşük olasılıkla sedef hastalığından kaynaklanabilir.)

Saç derisi dökülmesi, kabuklanması nasıl geçer?

  1. Saç derisi dökülmesinden, pullanmasından muzdaripseniz ilk yapmanız gereken şey bir cildiye doktoruna görünmek olmalıdır. Doktor teşhise göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
  2. Zeytinyağı, saç derisi dökülmesinden kurtulmak, saç derisini güçlendirmek için kullanılabilecek harika bir maddedir. Zeytinyağı ile saç derinize nazikçe masaj yapın, 10 dk bekleyin. Su ile durulayın. Haftada 3 kez buna devam edin. 
  3. Steroidal kortizon kremler, bu hastalığın tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. 
  4. İlaçlı şampuanlar da saç derisi kabuklanması ve saç derisi dökülmesini tedavi etmek için kullanılan etkili ürünlerdendir.
  5. Saç derinizdeki dökülme mantardan kaynaklanıyorsa doktorunuz antifungal ilaç, alerji kaynaklıysa ise antihistaminik ilaç reçete edecektir.
  6. Elma sirkesi, saç derisi pH seviyesini dengeleyerek, saç cildi problemlerini doğal yoldan tedavi eder. Eşit miktarda elma sirkesi ile suyu karıştırın. Mesela yarım bardak elma sirkesi ile yarım bardak su gibi. Bu karışımı saç diplerinize döküp 15 dk bekletip normal su durulayın. Şayet saç diplerinizde şiddetli yanmaya neden olduysa hemen suyla durulayın.

Not: Doktorunuza danışmadan hiçbir yöntemi denemeyin.

Saç Derisinde Kabuklanma, Pullanma,Saç Derisi Dökülmesi İçin Evde Çözümler

Jojoba Yağı

Jojoba yağı da saç derisi pullanması, kabuklanması problemini çözüp, rahatlama sağlar. Saç derinizde bulunması gereken yağların dengesini sağlayarak, saçlarınızı nemlendirir. Ayrıca içeriğinde mantar önleyici özellikler barındırır.

  1. Aktardan jojoba yağı alın.
  2. Yatmadan önce az miktar yağı saç diplerinize sürün.
  3. Birkaç dakika boyunca saç diplerinize masaj yapın.
  4. Gece boyu bırakın.
  5. Bir sonraki sabah şampuan ile yıkayın.
  6. Bu yöntemi haftada bir veya iki kere uygulayın.

Hint Leylağı

Diğer bir adı neem yaprağı olan, hint leylağı da saç derisi problemlerini tedavi etmede işe yarar. Bakteri ve mantar önleyici özellikleri vardır ve bu sayede enfeksiyonu önler ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca aşırı kaşıntıyı azaltmada başarılıdır.

  • Bir avuç dolusu hint leylağı yaprağını iki bardak su içerisinde 10 dakika boyunca kaynatın. Yaprakları çıkartıp, suyun az miktarda ılımasını bekledikten sonra saçlarınıza dökün. Bu yöntemi her gün uygulayın.
  • Diğer bir seçenek ise bir tatlı kaşığı zeytinyağına, damla hint leylağı yapı damlatmaktır. Bu karışım ile saçlarınıza gece masaj yapıp, sabah şampuanla yıkayın. Bu yöntemi iki günde bir tekrar edin.

Boraks

Kulağa garip gelse de boraks da saç derisindeki sorunların tedavisinde oldukça başarılıdır. Özellikle mantar sonucu oluşmuş pullanmayı gidermede çok başarılıdır.

  1. Yarım bardak boraksı, 4 bardak sıcak suya karıştırın.
  2. Bu karışımı saç derinize dökün.
  3. Bir saat bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın.
  4. Eğer saçlarınızı kurutursa, saçlarınıza ve saç diplerinize bir miktar hindistan cevizi yağı sürün.
  5. Bu yöntemi haftada defa uygulayın.

Not: Boraks yerine borik asit kullanmayınız. Borik asit kullanılması saçlarınıza daha fazla zarar verebilir.

Saç Derisi Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Bitkisel Tarifler Tıklayınız

Saç Diplerinde Kaşıntı İçin Doğal Çözümler Tıklayınız

Saç derisindeki kepekten ve pullanmadan nasıl kurtulursunuz?

Kepek, Malassezia ailesinden bir maya olan mikro organizmanın anormal şekilde çoğalmasından kaynaklanır. Bu olay, epidermisteki cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde yenilenmesine neden olur. Saç derinizde kümeler halinde, dökülen veya yapışkan hale gelen büyük kepek veya benek formunda bulunurlar. Yağlı ve sarımsı gri görünürler.
Buna aşırı derecede tahriş olmuş bir kafa derisi ve yoğun kaşıntı eşlik edebilir. Kepek saçlarınızda görünür ve çoğu durumda, özellikle şekillendirme sırasında boynunuza ve omuzlarınıza düşer. Yorgunluk, stres, kirlilik ve kış, malassezia furfur üremesini ve dolayısıyla kepek görünümünü tetikleyebilen veya arttırabilen faktörlerdir.

İki tip kepek vardır:

Kuru kepek ve yağlı kepek. 

Orta kepek vakalarında, pullanmalar ince, kuru, gri veya beyazımsıdır ve kafa derisine yapışmaz; omuzlarınıza düşer.

Kalın, yağlı ve sarımsı kepek kafa derisine yapışır ve genellikle kaşıntı eşlik eder. Seboreik dermatitin küçük bir formudur. Kafa derisi genellikle pembedir ve tahriş olmuştur. Altında yatan kızarıklığın eşlik ettiği kuru, beyazımsı lekeler sedef hastalığının belirtileridir. Bu durumda, genellikle kaşıntı da ortaya çıkar.


Şiddetli kepek hakkında endişeleriniz varsa dermatoloğunuza başvurun.

Şiddetli, kronik pul pul kepeklere veya sedef hastalığına neden olan nedir?

Sedef hastalığı, kuru alanlarda, özellikle kafa derisinin kenarlarında ve oval çevrede, kızarıklıklarla birlikte görünen kalın, açıkça belirgin şiddetli pullanmalarla nitelendirilir. Bu pullanmalar farklı boyutlarda olabilir ve tüm kafa derisini kapsayan bir kaska benzeyebilir. Gümüşi beyaz, kompakt, kuru ve özellikle yapışkanlardır.

Genellikle buna yoğun kaşıntı eşlik eder.


Genetik yatkınlık, stres, bazı enfeksiyonlar (özellikle gözler, burun, boğaz ve diş) ve bazı ilaçların (lityum, sentetik anti-sıtma, beta-blokerler, vb.) kullanımı kuru alanlarla ciddi pullanmaların ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

3 olayın birleşiminden kaynaklanırlar:

Step 1
1/ Epidermal hücre hiperproliferasyonu. Cildin lekeler üzerinde kızarıklık ve pullanma ile önemli ölçüde kalınlaşmasına neden olan epidermal hücre hiperproliferasyonu.
Step 2
2/ Bozulmuş farklılaşma, yani epidermal hücre yenilenmesi Bozulmuş farklılaşma, yani epidermal hücre yenilenmesi. Genellikle yaklaşık 30 gün süren bu süreç bir haftadan daha kısa bir süreye indirgenir (3 ila 6 gün). Keratinositler yaşlanma sırasında farklılaşma sorunları yaşarlar: boynuzsu tabakaya ulaşana kadar çekirdeklerini korurlar.
Step 3
3/ Dermiste iltihaplı bir reaksiyon. Kuru alanlı şiddetli pullanmalar, alevlenmelerin ve azalmaların ardışık aşamalarında ilerler.

Pullanmalar iki hastalıkla ilişkili olabilir: seboreik dermatit (SD) ve sedef hastalığı.

  1. Seborek dermatit ile pullanmalar kepek oluşumu ile aynı kaynaklanır (Malassezia maya proliferasyonu) ve daha belirgin klinik belirtilere sahiptir.

​2. Sedef hastalığına mantar çoğalması neden olmaz; çevresel faktörlerin ortaya çıkardığı genetik yatkınlıkla ilgili bir durumdur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası