endüstri mühendisliği geleceği nasıl / Endüstri Mühendisliği Nedir? Mezunları Ne İş Yapar? - CEOtudent

Endüstri Mühendisliği Geleceği Nasıl

endüstri mühendisliği geleceği nasıl

Endüstri Mühendisliği

  Sorular (204)

Merve 24.01.2023

Merhaba,

Ben lise son sınıf öğrencisiyim. Endüstri Mühendisliği okumak istiyorum ve insan odaklı alanlarda çalışmak istiyorum. Örneğin; Çocuk Esirgeme Kurumları, psikolog kliniği, huzurevi, yardım vakıfları.

Endüstri mühendislerinin fazla iş alanı olduğunu biliyorum fakat bu alanlarda da çalışabilir miyiz? Araştırdığımda Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi vs. okumamız gerektiği yazıyor. Ama endüstri mühendisleri buralarda neden yöneticilik yapamasın ki?

Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler.

profile image
Sertaç Yerlikaya

24.01.2023

Endüstri Mühendisi

Sevgili Merve,

Endüstri mühendisliği sosyal alanlarda da fark yaratacak bir meslek. Bunu bir lise öğrencisi olarak görebilmiş olman ne kadar iyi araştırdığını ve analiz edebildiğini gösteriyor. Seni candan tebrik ederim.

Sosyal alanlarda hizmet kalitesinin yükseltilmesi, kısıtlı kaynakların iyi yönetilmesi, yeni kaynaklar oluşturulması, farklı yetkinlikteki çalışanların becerilerinin geliştirilmesi gibi konular bütünsel bakmayı öğrenen endüstri mühendislerinin kolaylıkla çözüm getireceği alanlar. Mühendislik derslerinin yanında sosyal bilimlerde kendini geliştirmen önemli. Psikoloji, sosyoloji, rehberlik gibi konularda ek dersler alman seni aday olacağın kurumlarda da öne geçirecektir. Ayrıca eğitimin sonrasında yurt içinde ve yurt dışında bu kurumlarda staj yapman geliştirmeye ihtiyaç duyacağın alanlarda da sana ışık tutacaktır.

Bol şans dilerim, yolun açık olsun

Sevgiler




Melis D*****23.01.2023

Merhaba,

Ben lise son sınıf öğrencisiyim, İTÜ veya ODTÜ Endüstri Mühendisliği düşünüyorum. Fakat kaygılarım var her Türk genci gibi. Bu yüzden size birkaç sorum olacak.

Moda sektöründe bir endüstri mühendisi var olabilir mi?

Üniversitede kendimizi nasıl geliştirmeliyiz ya da tekrar üniversiteye dönsem şunu yapardım diyebileceğiniz tavsiyeleriniz var mı?

Yüksek lisansımı yurt dışında yapmak istiyorum, bu konu hakkında da bana verebileceğiniz tavsiyeler var mı?

Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Elif İrte Alptekin

23.01.2023

Endüstri Mühendisi

Sevgili Melis,



Öncelikle seni mühendislik okuma kararından dolayı tebrik etmek isterim.

Analitik düşünce yeteneğini ve aynı zamanda optimizasyon alışkanlıklarını geliştireceği için endüstri mühendisliği okuduğun zaman her mesleğin altından başarıyla kalkacağına eminim. Tabii ki bitirdikten sonra ilgili alanda ikinci bir uzmanlık eğitimi alman gerekecektir.

Mezuniyetimden bu yana uzunca bir zaman geçtiği için eğitim hayatına dair bir tavsiye vermek istemem, yanlış yönlendirmemek adına. Günümüzde, bizim zamanımızda olmayan birçok yeni üniversitede, çok farklı bölümler mevcut.

Başarılar diliyorum.




Buse M*****21.12.2022

Meryem Hanım Merhabalar,

Ben bu sene Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum, şu anda da iş arayışındayım. Bu süreçte diğer adaylardan farklılaşacağım eğitimler ya da buna benzer proje önerileriniz var mı ? İş arayışı sürecinde ne yapmak gerekir ? Nasıl bir yol izlemeliyim ? Bu konudaki düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

21.12.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Buse,


Derslerden veya stajlarından deneyimlerin ile çalışmak istediğin bölüm varsa o bölümdeki ilanlara odaklanmalısın. Çalışma hayatı, yaşamın büyük bir bölümünü kapsıyor ve çalışırken mutlu olmak, mutlu olacağın bir işte çalışmak bence çok önemli.

İstediğin bölümlere ait ilanlarda aranılan kriterlere dikkat ederek, o kriterlere göre kendini geliştirebilirsin. Sektör ve bölüme göre farklılık göstereceğinden bir şey söylemem pek doğru olmaz. İlanlarda aranılan yetkinliklere göre kendine eğitim planı oluşturabilirsin. Tüm sektörler için ortak olarak aranılan yetkinliğin yabancı dil olduğunu söyleyebilirim. İngilizce konusunda seviyeni yükseltebilirsin.

Başarılar dilerim,

Meryem




Nur A****21.12.2022

Merhaba,

Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Son sınıf olduğum için tez yazmam gerek fakat tez konusu bulmakta zorlanıyorum. Tam olarak hangi konuda yazmalıyım, herhangi bir işletme odaklı mı veya normal bir tez mi yazmam gerek ? Siz tez yazarken hangi konulara yöneldiniz ?

profile image
Meryem Beylik Topal

21.12.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Nur;

Bence konuyu ileride çalışmak istediğin sektör veya bölüme göre belirleyebilirsin. Sektör veya bölüm konusunda daha fazla bilgi sahibi olman, ilk iş görüşmelerinde katkı sağlayacaktır.

Benim okulumda tezimizi uygulama yapma zorunluluğumuz olduğundan ben bir işletmeye yönelik yazmıştım. 2. dönemde ise özel bir firmada tez konum hakkında proje yapmıştım.


Sana başarılar dilerim.

Meryem BEYLİK TOPAL




Gizem Ş****06.12.2022

Merhabalar,

Ben 1.sınıf Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Bölümüm İngilizce. Fizik ve matematik derslerini anlamakta zorlanıyorum özellikle fizik dersinde zorlanıyorum. Sizce bu derslere nasıl çalışmalıyım ?

profile image
Şevval Süerdem

06.12.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Gizem,

Üniversiteye ilk başladığımızda benim ve birçok arkadaşımın da yaşadığı bir tedirginlik bu aslında.

Zamanla kendine uygun olan çalışma şeklini bulacaksındır eminim. Benim kendimde ilk yıllarda İngilizce dersler için faydasını gördüğüm bir çalışma deneyimim olmuştu. İlk başlarda dersin İngilizce kaynaklara paralel olarak Türkçe içerikli kaynaklardan da teorik bilgisini edinmeyi deneyebilirsin, zamanla konuları anladıkça içerisinde geçen teknik kelimelerin de karşılıklarını öğrenerek İngilizce kaynaklarda yeterli olmaya başlayacaktır diye umuyorum.

Umarım senin için faydası olur.
Başarılı bir öğrenim ve iş hayatı dilerim.

Şevval Süerdem




Sudenaz K**********21.12.2022

Merhaba,

Ben lise son sınıf öğrencisiyim. Geçen yıl endüstri mühendisliğini araştırdım ve karar verdim. Ama şimdi de gözümü korkutuyor. Çalışma alanı o kadar geniş ki kendimi orada hayal edemiyorum. Diğer mesleklerin çalışma ortamlarını sürekli görüyoruz, ne iş yaptıklarını anlıyoruz. Ama endüstri mühendisleri videolarında bile iş ortamlarının nasıl olduğundan, iş yerinde ne yaptıklarından bahsetmiyor. Sadece ders içeriği ve teorik bilgi. Yani ne iş yaptığınızı anladım ama nasıl yaptığınızı anlamadım.

İnsan ilişkileri ilgimi çekiyor bu yüzden biraz Psikoloji bölümünü mü okusam dedim ama endüstri mühendisliğinde de insanlarla iletişimin önemli olduğunu biliyorum. İnsanlarla nasıl bir iletişim içindesiniz ? Çalışanlar mutsuz ve isteksiz mi ? Sizce yorucu bir meslek mi ? Evde mi çalışıyorsunuz ofiste mi ? İş ortamında kadın - erkek eşitliği sağlanıyor mu ? Çok mu stresli bir iş ? İşten eve döndüğünüzde nasıl hissediyorsunuz ? Bana uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirim yani sahip olmam gereken özellikler nedir ? Pek lider ruhlu olduğumu sanmıyorum :( Garantici biriyimdir, fazla stresle başa çıkabilir miyim bilmiyorum...

Biliyorum çok soru sordum ama benim için o kadar önemli ki.

Şimdiden çok çok çok teşekkür ederim.

profile image
Sertaç Yerlikaya

21.12.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba Sudenaz,

Sorularını araştırdığını bulduklarının da aklını karıştırdığını görüyorum. Sorularının tek bir cevabı yok. Kişiye ve çalıştığı ortama bağlı. Ben Endüstri Mühendisi olmaktan hiçbir zaman pişman olmadım, sunduğu çeşitlilik ve fırsatlar benim için yeni deneyimler demek oldu. Ancak sen “garantici” bir kişiliğe sahip olduğunu yazmışsın. O zaman daha farklı bir mühendislik alanı tercih edebilirsin. Yazılım mühendisliği de bunlardan biri olabilir. Üniversitede okuduğun dönemde de eğer meraklı ve istekli isen projelerde de çalışmaya başlayabilirsin. Başarılar dilerim.

Sevgiler,
Sertaç Yerlikaya




Merve B*******07.11.2022

Merhabalar Meryem Hanım,

Benim sorum şu : 2. ve 4. sınıfta kendi alanınızda part-time çalıştığınızı söylediniz. Acaba bunu nasıl yaptınız, yani hangi departmanda çalıştınız ? Ve işyerleri mezun olmamış hala okuyan bir mühendisi çalıştırıyor mu? Ben de ikinci sınıfta sizin gibi endüstri mühendisliği ile ilgili bir işte çalışmak istiyorum. Mezun olmadan deneyim kazanmak istiyorum. İşyerlerine nasıl başvuru yapmalıyım? Cevaplarsanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

07.11.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhabalar Merve;

2. sınıfta üniversiteden bir hocamın aracılığı ile bir teknoloji firması ile iletişime geçmiştim. Bir arkadaşımla iş ortamını, müşterilerle olan ilişkileri görmek istediğimizi belirtip başlamıştık. Firmada tam bir Endüstri Mühendisi olarak çalışmadık ama kendimizi çok şey kattık. Okulumuzda son sınıfta tezin uygulamasını yapma zorunluluğu vardı. O nedenle son sınıfta birçok kişi firmalarda part-time çalışıyordu. Tez hocamın danışmanlığını yaptığı firmada yürütülen bir projeyi tez projem olarak alıp, proje kapsamında çalıştım. Denizli sanayisinin büyük ve öğrenciye açık olması bu isteklerimi kolaylaştırdı diyebilirim.

Sen de bu düşüncelerini hocaların ile görüşebilirsin. Seminerlerde, konferanslarda firma yetkilileri ile tanışıp, onlar ile iletişime geçebilirsin, ya da Linkedin üzerinden ulaşabilirsin. Bazı kariyer sitelerinde son sınıf öğrencileri için iş ilanlarını görüyorum, onlara başvuru yapabilirsin.

Başarılar dilerim,

Meryem BEYLIK TOPAL




Zeynep 21.12.2022

Merhaba,

Ben bu sene 3. sınıf Endüstri Mühendisliği İngilizce bölümüne başlayacağım. DGS sınavıyla geçiş yaptım. İlk iki senemde bilgisayar programcılığı okumuştum. Buradan mezun olunca yazılım sektöründe kodlarla ilgili bir iş yapmak istiyorum. Eğer bu mümkünse yapabileceğim meslekler nelerdir, yardımcı olabilir misiniz ?

profile image
Sertaç Yerlikaya

21.12.2022

Endüstri Mühendisi

Sevgili Zeynep,

Yazılım ile başlayıp Endüstri Mühendisliği’ne geçmiş olmanı tebrik ederim. Endüstri Mühendisliği’nde okurken de yazılım ve veri analitiği alanında kendini geliştirmeni tavsiye ederim. Veri analitiği alanında birçok fırsat bulabilirsin, özellikle bu alandaki yarışmalara katılmanı öneririm. Yazılım alanında uzmanlaşmak istersen özellikle siber güvenlik alanında kendini geliştirmen sana birçok kapı açacaktır.

Başarılar dilerim.




Zeynep 31.10.2022

Merhaba,
Ben bu sene 3. Sınıf Endüstri Mühendisliği (İngilizce) bölümüne başlayacağım. DGS sınavıyla geçiş yaptım. İlk iki senemde bilgisayar programcılığı okumuştum. Buradan mezun olunca yazılım sektöründe kodlarla ilgili bir iş yapmak istiyorum. Eğer bu mümkünse yapabileceğim meslekler nelerdir, yardımcı olabilir misiniz?

profile image
Pınar Yanardağ

31.10.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba sevgili Zeynep,

Geçişiniz hayırlı olsun. Bilgisayar programcılığında C, C++, C#, Java, SQL dillerini öğrenebildiniz mi? Henüz öğrenmediyseniz ve yazılım sektöründe çalışmayı hayal ediyorsanız, bu dillere mümkün olduğunca hakim olmalısınız. Yazılım dillerine hakim olduğunuzda, herhangi bir sektörde herhangi bir firmada yazılımcı olarak iş bulma ihtimaliniz çok yüksek olacaktır. Endüstri mühendisliği bakış açışı da size, yazılım sektöründe sadece kodlarla ilgili bir işten daha fazlasını, mesela sistem analisti olarak da çalışabilme imkanını sağlayacaktır. (Sistem analisti, ihtiyaç sahibi ile kod yazan arasında köprü görevi kuran, her iki tarafı da anlaması gerekendir.)
Emek vermeye devam ettiğiniz ve emeklerinizin karşılığını aldığınız bir eğitim ve iş hayatı dilerim.




Zeynep 07.11.2022

Merhaba,

Ben bu sene 3. sınıf Endüstri Mühendisliği İngilizce bölümüne başlayacağım. DGS sınavıyla geçiş yaptım. İlk iki senemde bilgisayar programcılığı okumuştum. Buradan mezun olunca yazılım sektöründe kodlarla ilgili bir iş yapmak istiyorum. Eğer bu mümkünse yapabileceğim meslekler nelerdir, yardımcı olabilir misiniz ?

profile image
Meryem Beylik Topal

07.11.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Zeynep;

Bu tabiki de mümkün. Çevremde yazılım alanında çalışan birçok Endüstri Mühendisi arkadaşım var. Özel yazılımlar ve programlar geliştiren, kurulumunu sağlayan firmalarda çalışabilirsin. Özellikle ERP programları satışı ve desteği sağlayan firmalarda çok fazla Endüstri Mühendisi çalışıyor. Özel sektörde birçok firmanın sistem geliştirme, yazılım gibi departmanlarında çalışabilirsin.


Başarılar diliyorum,

Meryem BEYLIK TOPAL




Nursena Ö******31.10.2022

Merhaba,
Bu yıl YKS sınavına girdim. Hayalim uçak mühendisliğiydi ama olmayacak gibi. İTÜ Endüstri Mühendisliği yazacağım sanırım. Ama tercih dönemi üstümdeki baskı iyice arttı. Kadınların mühendislik sektöründe iş bulmasının çok zor olduğunu söylüyorlar. Mobbing olur, çok zorlanırsın, kadına uygun değil, tıp yaz gibi.. Ama sevdiğim mesleği yapmak istiyorum. Endüstri bana göre mi bilmiyorum, fizik ve matematiği çok seviyorum. Endüstri daha çok sözelden mi oluşuyor yoksa makine mühendislerinin çalıştıkları alanlarda çalışma imkanı oluyor mu? Mesela savunma sanayinde mekanik kısmında çalışma şansım olur mu ? Şimdiden teşekkürler ☺️

profile image
Pınar Yanardağ

31.10.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba Sevgili Nursena,

Kadınların sadece mühendislik değil her alanda iş bulmasının daha zor olduğu ülkemizde bir gerçek maalesef, çünkü çocuğu olur/seyahat engeli olur vs gibi düşünceler taşınabiliyor, kültür ve profesyonellik açısından daha gideceğimiz yol var maalesef ve biz hepimiz bunun için de mücadele veriyoruz. Mobbing sadece mühendislikte değil, her çalışma ortamında herkes için geçerli bir olasılık, ama bununla mücadele etmeyi öğrenmek/edecek gücü içinde bulmak da hepimiz için bir gereklilik. Sevdiğiniz mesleğin Uçak Mühendisliği olduğuna nasıl karar verdiniz bilmiyorum ama, mühendislikle tıp çok ayrı hayat tarzları. Tıp gönül vererek okunur, uzundur, meşakkatlidir ama bana göre paradan öte tatmin alacağınız bir numaralı meslektir. Ama hastanede çalışmayı hayal edemiyorsanız, bu seçeneği düşünmemeniz gerekir. Mühendislik dalları arasında geçiş yapabilir, ya da Uçak Mühendisi olursanız pek çok pozisyonda Makine Mühendisi yerine de çalışabilirsiniz. Bir çark var, sistem uzmanlığınıza göre sizi bir veya birkaç dişli yerine yerleştirebiliyor. Endüstri Mühendisliği sözelden oluşur denemez, mühendisliğin bir dalıdır (Sistem Mühendisliğidir), sistem bakış açısından dolayı proje yönetimlerine/şirket yönetimlerine daha yatkındır. Bir endüstri mühendisi de makine mühendisi de misal bankacı da olabilir, ancak bir endüstri mühendisi savunma sanayinde imalat mühendisi olamaz (mekanik kısımdan kastınız bu ise), makine mühendisi olabilir. Endüstri mühendisleri, eğer eğitim alanlarında çalışmayı tercih ederlerse, üretim planlama/kaynak planlama/iş planlama/proje yönetimi/yalın üretim/proje yönetimi vb gibi alanlar için bir numaralı tercih olur. Bununla birlikte endüstri mühendisliği oldukça geniş bir alanda çalışma imkanı bulur, ne iş yaparsa onu en verimli yapacak bakış açısına sahip olur.

Gönlünüzün muradını keşfedebilmenizi ve onun peşinden gidebilmenizi dilerim.




Sena G*******07.11.2022

Merhabalar,

3. sınıf endüstri mühendisliği öğrencisiyim. Gelecekte kariyerimi ve hayatımı yurt dışında şekillendirmek istiyorum. Bu yaz son stajımı yapacağım ve bu stajım için önümde iki seçenek var. Bir seçeneğim Türkiye´de savunma sanayisi alanında çalışan büyük bir firma. Diğeri ise Almanya´da yapı malzemeleri tedariği ile uğraşan küçük bir firma. Benim sorum bu firmalardan hangisini seçmemi tavsiye edersiniz? Bu stajlar arasında değerlendirme yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalıyım? Tavsiyelerinize çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Meryem Beylik Topal

07.11.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Sena;

Stajların arasında seçim yaparken değerlendirebileceğin kriterler için benim aklımdakileri aşağıda belirtiyorum. Bu kriterler üzerinde düşünerek seçim yapabilirsin.

Sonrasında olmak istediğin sektör/bölüm
Kendini geliştirebileceğin ortam
Oluşturacağın network


Başarılar dilerim,

Meryem BEYLIK TOPAL




Merve D*******30.05.2022

İyi günler :)

Sizden görüş almak benim için çok ufuk açıcı olacak. TOBB’da endüstri mühendisliği hazırlık sınıfındayım. Ben daha çok internet üstünden yabancı firmalarla çalışmayı sonrasında da yine online olarak şirket kurmayı istiyorum. Sizce bu bizim alanımızda ne kadar yapılabilir? Mantıklı mı? Yaparsam hangi alanlarda yapmalıyım?

Teşekkürler

profile image
Pınar Yanardağ

30.05.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba Merve Hanım,

Endüstri mühendisliği farklı alanlarda çalışmayı imkanlı kılan bir dal. Tamamen internet üstünden (remote) çalışma modeli, daha ziyade yazılımcılık gibi bireysel sorumluluk gerektiren alanlarda mümkün. Ancak biz endüstri mühendisleri, sistem mühendisi olduğumuz için, sistemi görmeden/sistemle iletişime girmeden, sağlıklı ve verimli çalışamayız diye düşünüyorum. Planlama/tedarik zinciri yönetimi/proje yönetimi endüstri mühendisliğinin hangi çalışma alanında olursan ol, en azından hibrit çalışma modeli daha sağlıklı (esasen mümkün) olacaktır. Tecrübe edinimi, kendini ve iş hayatını daha hızlı algılama amacıyla da en azından iş hayatının başında sadece uzaktan çalışma modelini önermem şahsen. Online şirket kurmak hedefin çok güzel, bunun için iş hayatında en azından hibrit çalışma modeliyle farklı bakış açıları geliştirmeni, ardından yolunu daha bilinçli ve sağlam çizmeni öneririm. Online şirketi hangi alanda kurgulayacağın ise tamamen senin kişisel beceri/istek/planlarına bağlı, en önemlisi severek emek verecek olman, sevdiğin konularda/alanlarda ol ve kal her zaman.

Sana hem okul hem iş hayatında başarılar ve bol şanslar diliyorum.

Sevgiler.




Mukaddes Ü*****30.05.2022

Merhaba Pınar Hanım,

Ben Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum.6 ay bir firmada planlama mühendisi olarak çalıştım ve ayrıldım. Hangi alanda uzmanlaşmak istediğime karar vermek istiyorum. Neler önerirsiniz?

profile image
Pınar Yanardağ

30.05.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba Mukaddes Hanım,

Mezuniyetinizi tebrik ederim. Hangi alanda uzmanlaşmak istediğinize, okul hayatınızda hangi derslerden daha çok keyif/verim aldığınıza, staj tecrübelerinize, planlama mühendisi olarak ilk iş tecrübenize ve ilk işyerinizdeki gözlemlerinize göre karar verebilirsiniz. Endüstri mühendisliği çok geniş bir iş alanı yelpazesinde size teknik altyapı sağlayan bir bilim, üretime yakın olmak ve endüstri mühendisliğinin tekniklerini uygulamak istiyorsanız Üretim Planlama/Yalın Üretim/İş ve Süreç Geliştirme, ekonomi/muhasebe seviyorsanız Bankacılık/Muhasebe, insan ilişkilerinde güçlüyseniz İnsan Kaynakları, çok farklı alan/sektörde iş bulma imkanına sahipsiniz. Önemli olan neye uygun olduğunuzu/neyi daha çok sevdiğinizi keşfetmeniz. Denemek/iş değiştirmek de bu keşfin içinde.

Gönlünüzün muradını keşfetmenizi, mutlu ve başarılı olmanızı dilerim.

Sevgiler,

Pınar




Damla K*********30.05.2022

Merhaba,

Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim. Bitirme projesi hakkında önemli noktaları, deneyimlerinizi, tavsiyelerinizi öğrenebilir miyim?

profile image
Pınar Yanardağ

30.05.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba Damla Hanım,

Bitirme projesinin lisans eğitimini tamamlayıcı, iş hayatına hazırlayıcı, kritik bir parçası olduğunu düşünüyorum. Ekip işi olduğu için, her şeyden önce ekibinizi dikkatle seçmenizi tavsiye ederim, işe yaklaşım/işi kavrama/karakter açısından benzer yapıda insanlardan oluşan bir ekipte uyum ve başarı daha yüksek olacaktır. Firma seçiminde okul, proje seçiminde de firma yönlendirici oluyor genellikle. Hangi firma/proje konusu olursa olsun, bu dersi geçmek için değil, bilimsel yöntemlerde bir sistemdeki en az bir problemi keşfetmiş, çalışmış ve çözmüş olmanın keyfini/gururunu yaşamak üzere çalışmanızı öneririm. Yaratıcı olun, özgür olun, sınır koymayın düşüncelerinize ve yöntemlerinize. Bir de öğrendiğiniz tekniklerin olabildiğince çoğunu kullanabileceğiniz bir konuda karar kılmaya/bir çalışma yapmaya gayret edin. Gerek öğretmenlerinizle, gerek firma danışmanlarınızla, gerek kendi içinizde, gereken iletişimleri kurmadan yol almayın, iletişim çok önemli. Son olarak da, zamanlama önemli diyeceğim, zamanı (her işte olduğu gibi) bu işte de verimle kullanın ki sıkışmış hissetmeden, içinize sinen bir çalışma ortaya koyabilin.

Başarılar, kolaylıklar ve keyifler diliyorum.

Sevgiler,

Pınar

Not: Benim içinde bulunduğum ekibin bitirme projesi özetini internette bulabilirsin, 2005 TEMÖB´de Türkiye 1.si olmuş ve MMO dergisine özetini vermiştik; Petrol Ofisi-Pınar Güneş yazarsan çıkacaktır: ´Bir Akaryakıt Dağıtım Şirketi için Bütünleşik Sipariş ve Dağıtım Yönetim Sistemi Tasarımı´ projesi.




Yasemin 30.05.2022

Merhaba ben fen lisesinde 12. sınıfa geçen bir öğrenciyim. Henüz tam olarak istediğim mesleği bulamamış olmam motivasyonumu düşürüyor. Kendimi endüstri mühendisliği ve işletmeye yakın buluyorum ancak ya kendimi geliştirsem de iş bulamazsam korkusu beni istemeden tıpa itekliyor. Sizce kendimi geliştirirsem böyle bir sorun yaşar mıyım? Ve bu bölümü okumak için nasıl bir kişiliğe sahip olmalıyız? Yurt dışı için önü açık mıdır?

profile image
Pınar Yanardağ

30.05.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba Yasemin,

Fen lisesinde okuduğuna göre sayısala meraklı ve başarılısın. İstediğin mesleğe karar vermek kolay değil, haklısın, bunun için önce kendini iyi tanımalı/tartmalı/farklı çalışma ortamlarında hayal etmelisin, ardından olası alternatifleri olabildiğince derinden araştırmalı, mümkün olduğunca üniversite hocalarıyla/mezunlarla görüşmelisin. Endüstri mühendisliği ve işletme eğitimi aldığında, ve kendini yeterince geliştirdiğinde (dil ve diğer beceriler), iş bulamama ihtimalin yok esasen. Endüstri mühendisliği, çalışma alanı çok geniş bir mühendislik, Üretim Planlama/Yalın Üretim/Proje Yönetimi/Tedarik Zinciri Yönetimi/İnsan Kaynakları/Muhasebe/Bankacılık/Danışmanlık/Sistem Analistliği vb. çok geniş bir yelpazede tecrübe edinme imkanın olur. Sistem bakış açısı kazanmak, ne iş yaparsan yap, onu en iyi nasıl yapabileceğini düşünme/bunun için yöntem geliştirme avantajı sağlıyor her şeyden önce. Algısı açık/gerektiğinde detaya odaklanıp gerektiğinde genel çerçeveyi görebilen/daha detaycı ve mükemmeliyetçi, iletişime açık bir karakterin daha başarılı bir endüstri mühendisi olacağını düşünüyorum. İşletme ise çalışma alanı endüstri mühendisliğinden de geniş, yüksek lisans ve iş hayatıyla neredeyse her alana açılabileceğin, temel bir alan. Yurt dışına çıkmak ise, hangi alanda okursan oku, alandan ziyade okuduğun okula, not ortalamana, sosyal becerilerine, ne istediğini bilmene ve azimli olmana (ve biraz da şansa) bağlı.

Kişisel olarak, mesleğimi çok sevmekle birlikte, şimdi başa dönebilecek olsam, endüstri mühendisliği yerine tüm zorluklarına rağmen tıbbı tercih ederdim, çünkü 40 yaşımda en büyük tatminin manevi tatmin olduğuna, bunun hiçbir maddiyatla ölçülemeyeceğine emin oldum. Ama herkesin yolu kendine özeldir. Önce kendini keşfetmeni, hayatta mutlu ve başarılı olmanı dilerim.

Sevgiler,

Pınar




Başak Ö*****07.11.2022

Merhaba Meryem Hanım,

Şu an ikinci sınıf öğrencisiyim ve endüstri mühendisliği bölümündeyim. Aynı zamanda sosyoloji ve psikoloji bölümlerine de ilgim var ve ayrıca daha sayısal ve işin teknik kısmında olmaktansa insanlarla iletişim kurduğum bir alanda olmak istiyorum. İkisinden biriyle yan dal yapmak sizce mantıklı olur mu, olursa da hangisi mantıklı olur ? Çünkü psikoloji yan dalı yapıp tüketim psikolojisi adı altında bir şeyler yapabileceğimi düşünüyorum fakat çevremden olumsuz tepkiler aldım, bu konuda sizin de fikirlerinizi merak ettim. Şimdiden teşekkür ederim.

İyi günler

profile image
Meryem Beylik Topal

07.11.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Başak;



Olmak istediğin departmana/bölüme karar verdikten sonra yan dal bölümünü seçmen daha rahat olacaktır. İlgili departmanın istediği kriterlere göre ilerleyebilirsin. Tanımlamalarına göre, özel sektörde Kurumsal İletişim, İnsan Kaynakları gibi departmanlara yönelebilirsin gibi düşündüm ama ayrıntıları ile düşünüp bölüme karar vermen gerekir. Belirlediğin bölümün ihtiyacına göre yan dal yapabilirsin.

Tüketim Psikolojisi çok hakim olduğum konu değil, o nedenle yorum yapmam çok doğru olmaz. Bu alanda çalışan kişiler ile Linkedin aracılığıyla iletişime geçip, onların yorumlarını alabilirsin.





Başarılar dilerim,

Meryem BEYLİK TOPAL




Kemal B****09.06.2022

Meryem Abla merhabalar,

Bu sene Endüstri Mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim ve aklıma çok takılan bir soruyu size sormak istiyorum.

Benim kariyer hedefim yazılım sektöründe rol alan bir yazılım geliştirme elemanı/uzmanı olmak. Aslında Bilgisayar/Yazılım Mühendisliklerinden birini istiyordum fakat YKS sonrası puanımın yetmemesinden dolayı farklı bölüm arayışlarına girdim. Bu süreçte diğer mühendislikleri araştırdığımda makine vs gibi mühendisliklerden çok daha iyi olduğunu düşündüğüm gerek iş alanı çeşitliliği gerek aşırı zor olmaması vs., sahadan çok plaza/ofis gibi yerlerde çalıştıklarını öğrendiğim için Endüstri Mühendisliğinde karar kıldım. Ben de Endüstri Mühendisliğinden yazılım alanına yönelmek istiyorum fakat ne yapmalıyım ne etmeliyim bana bunları söyleyecek bir yol gösterenim yok. Yazılım sektöründe yazılım geliştirici olarak hiç şansım var mı ve bu sektörde çalışabilmek için 4 yıllık eğitim hayatımda ne yapmalıyım, hangi seçmeli dersleri seçmeliyim?

profile image
Meryem Beylik Topal

09.06.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Kemal,

Yazılım sektöründe, endüstri mühendisliği mezun sayısı bildiğim kadarıyla az değil. Özellikle süreç geliştirme, yazılım geliştirme taraflarında endüstri mühendisleri daha çok tercih ediliyor. Bence yazılım sektöründe çalışmak istersen rahatlıkla girebilirsin. Sana tavsiyem; üniversitede yazılıma yönelik seçmeli dersleri alman (dersler okuldan okula değişiklik gösteriyor), stajlarını yazılım sektöründen firmalarda yapman, bu sektör haberlerini ve gelişmelerini takip etmen olabilir.

Başarılar dilerim,

Meryem




Ayşegül K**********16.03.2022

Merhabalar,

Öncelikle sağlıklı günler dilerim.

Benim sorum şu şekilde. Ben 2020 mezunuyum. Üniversite 2. sınıftan itibaren çalışmaya başladım ve hep üretim planlama üzerine çalıştım. Daha sonra Sanayi Odasının Yalın Dönüşüm projesine dahil oldum ve çok güzel deneyimler elde ettim. Üniversite 1.sınıftan beri hayalim üretimin içerisinde olmaktı fakat denk geldiğim firmalarda asla staj yaptığım kurumlardaki gibi bir üretim planlamaya denk gelemedim, haliyle motivasyonum çok düştü. Şimdilerde ise bu departmanda bulunmak istemediğimi fark ediyorum. İş başvurularında bulunuyorum fakat üretim geçmişim olduğu için hem üretim planlama departmanı için bana geri dönüş sağlıyorlar. Başka departmanlara başvuru yapıyorum fakat ne yazık ki tecrübe isteniyor. Bu iş arama sürecinde ne yapmalıyım, önerileriniz nelerdir acaba?

Çok teşekkür ederim.

profile image
Yağmur Gündüz

16.03.2022

Endüstri Mühendisi

Ayşegül Selamlar,

Üniversite 4. sınıfta ben de üretim planlamada çalışmayı hedeflemiş, ilk iş tecrübeme de bu alanda başlamıştım. İlk yıldan sonra hayal ettiğim burası olmadığını anladığımda yüksek lisans yaparak kendimi bana daha sosyallik ve yaratıcılık katacağını düşündüğüm pazarlama üzerine yoğunlaştım, sonrasında iş başvurularımı pazarlama, ürün yönetimi ve marka alanlarına yaparak, aldığım yüksek lisans derslerini, yaptığım projeleri best case olarak kullandım, böylece ilgili alanda çalışma tecrübem olmadığı noktasının geri planda kalmasını sağladım. Sana kendi hikayem üzerinden yanıt vermek istedim, umarım faydasını görürsün.

Sevgiler,

Yağmur Gündüz




Merve A******09.06.2022

Merhabalar, ben lise 3. sınıf öğrencisiyim ve ODTÜ Endüstri Mühendisliği düşünüyorum. Birkaç sorum olacaktı. Mezun olduktan sonra bir firmaya girdiğimizde oranın verimini yükselttikten sonra aynı firmada çalışmaya devam edilir mi, hangi alanda devam edebiliriz, başka bir deyişle meslek hayatı sürekli midir bir şirkette başladığımızda 10 15 yıl aynı şirkette devam edilebilir mi? En uzun ömürlü sektör hangisidir? ASELSAN maaşları hakkında bir bilginiz var mı? Mesela hem endüstri mühendisinin hem de makine mühendisinin yapabileceği bir iş için firma çoğunlukla hangisini tercih eder? Çevrenizde en yüksek maaşla işe başlayan endüstri mühendisi kaç TL ile başlamıştı? Bugüne kadar bir endüstri mühendisinin aldığını duyduğunuz en yüksek maaş nedir?

Cevaplarınız gerçekten çok değerli benim için. Şimdiden çok teşekkürler, meslek hayatınızda başarılar...

profile image
Meryem Beylik Topal

09.06.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhabalar Merve,

Maaş ile ilgili net rakam veremem. Sektöre, firmaya, bölüme, deneyime, yetkinliklere göre çok açık skala var. Meslek hayatı süreklidir ama kaç yılda bir firma değişikliği yapacağın sana ve firmaya göre değişecektir. Aynı firmada 2 yıl çalışan da mühendis var, 30 yıl çalışan da. Bu sana ve firmadan memnuniyetine, dışarıdan gelen tekliflere, gelecek planlarına göre değişiklik gösterir.

Aynı işi hem makine hem endüstri mühendisi yapabilirse, firma orada bölüme göre değil kişiye göre karar verecektir. Burada bir genelleme yapmak bence mümkün değil.


Sevgiler,
Meryem




Elif B***** B*****17.02.2022

Merhaba,

Fen lisesinde son sınıf öğrencisiyim. Mühendislik tercih etmeye karar verdim ve bütün mühendisliklere puanım yetecektir diye düşünüyorum dolayısıyla çok kararsızım. Herkes bilgisayar mühendisliği yazmamı ve en çok iş imkanının onda olduğunu söylüyor ama kendimi endüstri mühendisliğine daha yakın hissetmeye başladım. Planlama, yönetme ve düzenleme yapmayı seviyorum ve araştırdığım kadarıyla endüstri mühendislerinin böyle işlerde çalıştığını öğrendim. Bir endüstri mühendisi tam olarak nasıl işler yapar?

Sayısal derslerim çok iyi ve sayısal derslerle uğraşmayı seviyorum ama endüstri mühendisliğinin biraz daha sözele kaydığını söylüyorlar bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yurt dışında çalışmayı düşünüyorum, yurt dışındaki iş imkanları nasıl acaba?

profile image
Sertaç Yerlikaya

17.02.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba Elif Birsu,

Öncelikle üniversite sınavında şimdiden başarılar dilerim. Fen Lisesi öğrencisi olduğuna göre istediğin bölümü rahatlıkla kazanacaksındır. Seçim yaparken bölümden önce üniversite seçmeni tavsiye ederim. Bilgisayar ve endüstri seçeceğin üniversitenin zaten en yüksek puanlı bölümleri olacaktır. Üniversite ortamı, birlikte okuyacağın arkadaşlarının donanımı seni daha çok zenginleştirecektir. Diğer taraftan özellikle yazılım tüm mesleklerin olmazsa olmazı. Mutlaka üniversite döneminde iyi derecede yazılım yapmış olman, algoritmik düşünme yeteneğini geliştirmek önemli. İki bölüm arasındaki fark, çalışacağın alanda ortaya çıkmakta. Örneğin veri analitiği alanında çalışacaksan çok fark etmez ki günümüzde en çok aranan mesleklerin başında. Bilgisayar mühendisleri daha performans odaklı yazılımlarla da çalışabilirken endüstri mühendisleri yazılımın daha çok müşteriye yakın katmanında çalışabilirler. Ama bu da kişisel tercihe göre değişebilir, tersi de her zaman mümkün. Keskin bir çizgi yok arada.

Kısacası en başta söylediğim gibi üniversite seçmen fark yaratacaktır. Hangi bölüm olursa olsun mutlaka iyi bir yazılımcı olmanı öneririm.

Sevgiler,

Sertaç Yerlikaya




Bahar S*****15.02.2022

Merhaba,

Endüstri mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim ve kariyer hayatımı savunma sanayisinde ilerletmek istiyorum. Belki uçuk bir hayal gibi gelecek ama savunma sanayisinde yönetici vb. gibi pozisyonlarda çalışmak hep hayalimdi. Bu sizce olabilecek bir durum mudur yoksa sadece hayal mi kuruyorum?

Savunma sanayisinde çalışabilmek için hangi programlama dillerini bilmeliyim ve İngilizcenin yanında hangi yabancı dili öğrenmemi önerirsiniz? Herkes Almancanın ön planda olduğunu söylüyor ama araştırmalarımda dünyanın en iyi savunmasına sahip şirketler Amerika´dan sonra Rusya. Bu da benim Rusçaya ağırlık vermem gerektiğini mi gösterir yoksa sen Almancadan devam et mi dersiniz?

profile image
Pınar Yanardağ

15.02.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba sevgili Bahar,

Öncelikle eğitim hayatında sana başarılar diliyorum. Kariyer hayatınla ilgili şimdiden isteklerinin olması çok güzel! Savunma sanayi de tüm sanayiler gibi endüstri mühendislerine ihtiyaç duyulan bir alan, senin de kariyerine bu alanda başlaman/devam etmen gayet mümkün. Savunma sanayi şirketlerini şimdiden takibe almanı, hatta mümkünse stajlarından en azından birini bir savunma sanayi şirketinde yapmayı kovalamanı tavsiye ederim. Savunma sanayinde yöneticilik ise uçuk bir hayal değil, çokça çalışma ve biraz da şans/kısmet ile gayet olası, ben bunun bir örneğini teşkil ediyorum zira. Yöneticilik; işinde uzmanlaştığın, geniş açılardan baktığın, insan ilişkilerinde başarılı olduğun, sorumluluk almaya yatkın olduğun sürece, hangi sektörde olursan ol, ilerleyen zaman ile ihtimal dahilinde. Ancak sana tavsiyem, iş hayatına yönetici olma hayaliyle değil de, işini çok iyi yapma ve bilgini becerini görgünü sürekli artırma amaçlarıyla başlaman. Tecrübe çok önemli ve ancak zaman ve emek ile oluşuyor. Önce altını doldur ki, zaman içinde hayaline sağlam temeller üzerinde kavuşabilesin.

Programlama dili konusunda; lisans eğitiminde zaten Minitab gibi optimizasyon ve Access/C gibi programlama dillerini öğreneceksin. Bunları iş hayatında uygulayabilecek kadar iyi öğrenirsen, sadece teoride kalmaz, pratikte de uygular, ve iş hayatında (sektör bağımsız) endüstri mühendisi olmanın avantajını üst düzeyde yaşarsın. Çalıştığım savunma sanayinde, okulda öğrendiğim Access dili birebir kullanılmadığı halde, mantığını (veri tabanları, key character´ler, bağlantılar vb.) bildiğim için, aynı mantıkla çalışan raporlama programını hızla kavrayabildim ve iş hayatında çok desteğini gördüm. Eğer yazılım dillerine yatkınlığın/sevgin varsa, SQL öğrenmeni tavsiye ederim, sana farklı bakış/hareket açıları katacaktır.

İkinci dil olarak ise, ben de Almanca diyorum. Sadece savunma sanayinde değil, mühendislik yapılan tüm sektörlerde, daha geniş bir vizyon sağladığını düşünüyorum. Bu konuda da vurgum, ikinci dilden önceki önceliğin, İngilizceyi özgüvenle/rahatlıkla anlayıp konuşacak şekilde geliştirmen. Bu amaçla da yurtdışında bulunabilmek çok kıymetli bir katkı sağlıyor, Work&Travel, Erasmus, Exchange programlarını araştırmanı tavsiye ederim, koşullar uygun olur ise böyle bir fırsatı mutlaka değerlendirmelisin.

Sana tüm hayatın boyunca hayal ettiğinden güzel günler dilerim.

Sevgiler,

Pınar




Yağmur A********22.02.2022

Merhabalar,

Ben Eskişehir Osmangazi Üniversitesi endüstri mühendisliği 1. Sınıf öğrencisiyim. Şu an İngilizce ve Microsoft Office - Excell üzerine yoğunlaştım fakat derslerimiz sayesinde yapay zeka ilgimi çekmeye başladı ve bir kursa başvurdum kursun içeriğinde yapay zekanın yanında Pyhton yazılımı giriş orta ileri seviye olarak veriliyor. Eğitim 3 ay ve CV´me yazabileceğim MEB ve uluslararası onaylı sertifika veriyorlar. Sorum şu ki çok mu erken davranıyorum kurs için? Girip girmemek arasında kararsız kaldım. Yazılımlar konusunda önerileriniz var mı nasıl bir yol izlemem lazım programlama için? Tavsiyeleriniz nelerdir?

profile image
Meryem Beylik Topal

22.02.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Yağmur,

Bence yazılım ve program öğrenmek için çalışmak ve ilerlemek istediğin alana karar vermen gerekiyor. Çünkü sektöre ve alana göre bunlar oldukça farklılık gösterecektir. 1. sınıfta alan ve sektöre karar verebilmen; dersleri, stajlarını görmediğin için zor olabilir. Bu nedenden dolayı yazılım ile ilgili alanlarda kendini geliştirmen için biraz daha beklemeni öneririm.

Başarılar dilerim,

Meryem Beylik Topal




Merve B*******22.02.2022

Meryem Hanım merhaba,

Benim hayalim mühendis olmak. Ancak son 1 yıldır bende ileri bir göz kuruluğu var. Ve bu yüksek ihtimalle kalıcı. Ve bu sebeple bilgisayar telefon gibi teknolojik aletlere uzun süreli bakamıyorum. Endüstri mühendisleri okurken ve çalışırken bilgisayarla ne derece ilgileniyorlar? Ve sizce bilgisayar gibi teknolojik cihazlarla en az ilgilenebileceğim bir mühendislik bölümü var mı? Sorumu cevaplarsanız çok memnun olurum.

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

22.02.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Merve;

Öncelikle geçmiş olsun demek isterim, umarım hayatını en az düzeyde etkileyen bir süreç olur. Diğer mühendislik dalları adına net bir şey söyleyemem ama endüstri mühendisliğinde bilgisayar kullanımı bölümüne ve pozisyonuna göre değişiklik gösteriyor. Planlama, finans, raporlama ve analiz ile ilgili departmanlar oldukça fazla bilgisayar kullanıyor. Satış, üretim gibi bölümlerde bilgisayar kullanımı daha az diyebilirim.

Bence rahatsızlığın hayallerin önünde engel olmaz. Çalışacağın şirket bu konuda sana destek olacaklardır ve o çerçevede sorumluluklarını oluşturacaklardır diye düşünüyorum.

Diğer mühendislik dallarını da araştırabilirsin, ben sahada görev alan arkadaşlarımın daha az bilgisayar kullandığını söyleyebilirim.

Başarılar dilerim,

Meryem




Zehra Ö******22.02.2022

Merhabalar,

Ben endüstri mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Yüksek lisans yapmak istiyorum. Ancak hangi alanda ilerlemek istediğimden tam emin değilim. Belirli araştırmalar sonunca Kontrol ve Risk yönetimi alanında yüksek lisans yapmaya karar verdim. Sizce bir endüstri mühendisi olarak bu alanda ilerlemek bana avantaj sağlar mı?

Şimdiden teşekkür ederim.

İyi günler dilerim.

profile image
Meryem Beylik Topal

22.02.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Zehra;

Yüksek lisans bölümüne, çalışmak ve ilerlemek istediğin bölüme göre karar vermen daha doğru olabilir. Örneğin ileride tedarik zinciri, finans, insan kaynakları gibi bölümlerde çalışmak istersen; her biri için farklı alanlarda yüksek lisans yapabilirsin. Eğer alanına karar verdiysen, o alanda senden beklenilen yetkinlikleri araştırıp ona göre de karar verebilirsin.

Başarılar dilerim,

Meryem




Ayşe N*** Ö********22.02.2022

Merhaba, bir sene mezuna bırakarak Sakarya Üniversitesi endüstri mühendisliği 2. öğretim kazandım. Bilinçli olarak yazdığım bir bölümdü. Ama lise matematiğim ve fiziğim iyi değil ve derslerde çok zorlanmaya başladım. Bölümümü çok seviyorum ama hem çok üniversiteye alışamamak hem derslerin ağır gelmesi gözümü korkuttu. Bu geçici bir depresyon mu? Sizler de yaşadınız mı? Bölüm değişikliği bile düşünüyorum ama başka bir mühendisliğe zaten geçemem, pek seçeneğim yok…

profile image
Meryem Beylik Topal

22.02.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Ayşe Nur;

Ben kişisel olarak matematiği oldukça seven biriyim. Matematik ile ilgili değil ama ilk yılların yoğunluğunu yaşadım. Ders sayısı ve saati olarak 1. ve 2. sınıf oldukça yoğun geçiyor, 3. ve 4. sınıflarda bu azalıyor.

Sana ilk tavsiyem, ileriki yıllarda alacağın ders içeriklerine ve saatlerine bakman ve ona göre karşılaştırma yapman olur. Şu an 5 günün dolu iken 3 ve 4´te bu sayı 3’e düşebilir. Derslerin ağırlığı azalmayacak ama bölüm derslerine kayacak, daha zevkli olacaktır. Derslerin içeriklerine bakarak ve hocalarınla görüşerek, matematik ve fizik ağırlığını tekrar düşünebilirsin.
İkinci olarak bölüm derslerinde ve ileride işinde matematiği sadece matematik olarak düşünmemeni tavsiye edebilirim. Şu an gördüğün teorik konuların birçoğunu kullanmayacaksın ama kullandıklarında şu ana göre somut hale gelecek. Sayılar, yaptığın işin çıktıları haline gelecek. Bence matematiği işin ile birlikte düşündüğünde daha çok seveceksindir.

Başarılar diliyorum,

Meryem




Zeynep A********06.01.2022

Merhaba,

Ben Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Okuduğum dönem boyunca çeşitli firmalarda çalışma fırsatım oldu ve ben üretimde çalışmayı çok sevdiğimi fark ettim. Aslında ortada hiçbir ürün veya hizmet yokken çeşitli süreçlerden geçilip insanların fayda göreceği somut bir ürün üretme hissinin beni tatmin ettiğini fark ettim. Üretim alanını düşündüğümde ise komplike, ortaya çıkan üründen büyük tatmin ve gurur duyacağım ürünler üreten işletmeler ilgimi çekiyor. Örneğin havacılık, otomotiv, savunma sanayi gibi sektörlerde çalışmanın beni mesleki açıdan tatmin edeceğine inanıyorum. Ancak biliyorsunuz bu alanlarda rekabet oldukça fazla ve ben bu sektörlerde staj gibi olanakların büyük oranda şansa da dayandığını düşünmeye başladım. Şans faktörünü en aza indirecek ve diğer adaylar arasından öne çıkmamı sağlayacak önerileriniz olursa dinlemeyi çok isterim. Sağlıklı günler dilerim.

profile image
Şevval Süerdem

06.01.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Zeynep merhaba,

Öncelikle başarılar dilerim.

Hangi alanda çalışmak istediğine karar vermiş olman çok güzel. Çalışmak istediğin alanda kendini geliştirmek ve henüz öğrenciyken deneyim kazanabilmek için şu anda birçok firmada bulunan uzun dönem staj/aday mühendislik programlarına başvurabilirsin. Bunun dışında doğrudan mühendislik alanıyla ilgili veya iş hayatında ihtiyaç duyabileceğin kişisel gelişim konularıyla ilgili eğitim vb. sertifika programlarına ve seminerlere katılmak senin için çok faydalı olacaktır. Grup çalışması konusunda deneyim kazanmak için de özellikle son sınıftayken vaka analizi yarışmalarına ve projelere dahil olabilirsin.

Çalışmalarında başarılar dilerim.




Mercan 22.02.2022

Merhaba Meryem Hanım,
Öncelikle sizin gibi tecrübeli birinden fikir almak istediğim için buradayım. 24 yaşındayım. Aslında bir lisans diplomam var. İlk bölümümü bitirdim. İç mimarım. Ancak mesleğime pek ısınamadım. Aklımda mühendis olmak ve endüstri mühendisi olmak hep vardı aslında. Ancak yaşım ilerlediği için iş hayatı ve okul hayatını birlikte yürütmek zorundayım. Endüstri mühendisliğinde bunu yapabilme imkanım var mı? İş hayatından dolayı bölüm derslerini aksatmak istemem. Bir de biliyorsunuz birçok meslek için daha genç yaşlar tercih ediliyor. Bu meslekte de böyle bir algı var mı?
Bir de size endüstri mühendisliğinde hangi programları bilmemiz gerektiğini soracaktım. En azından ikinci bir bölüm okumaya karar verirsem dahi programlara önceden biraz hakim olayım. İlk mesleğim dolayısıyla Autocad biliyorum ancak bu yeterli değil sanıyorum…

Son olarak yurtdışı imkanlarını öğrenmek istiyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

22.02.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Mercan;

Bence genel olarak her bölümü okurken derslere katılım ve aksatmamak çok önemli. Özellikle mühendislikte kitaplardaki, notlardaki teorik bilgi yanında; derslerde anlatılan küçük pratik uygulamalar dersleri anlamada önemli rol oynuyor. Ben de 2. ve 4. sınıflarımda part-time çalıştım. Çalıştığım alanlar kendi bölümümle ilgiliydi, derslerin uygulamaları şeklinde çalışmamı yürüttüm ve bana çok katkıları oldu. Sonunda hiçbir dersimi aksatmadan mezun oldum. Part-time çalışmak, dersleri takibe çok engel değil ama sizin çalışma temponuzu bilmiyorum. Örnek vermek gerekirse; ben 2. Sınıfta 2,5 gün, 4.sınıfta 3 gün çalıştım ama 3.sınıfta ders yoğunluğunda çalışmaya ara vermek zorunda kaldım. Çalışma temponuzu ayarlarsanız bence okuyabilirsiniz.

Çalışma hayatımda şimdiye kadar yaş ile ilgili bir konu ile karşılaşmadım yada karşılaşan kişileri duymadım. İş görüşmelerimde de önemli olanın hep yetkinlikler ve tecrübeler olduğunu hissettim.

Programlar sektöre, şirkete, bölüme göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle sana program ismi vermem pek doğru olmaz. Ama bu programları öğrenmek çok zaman almıyor ve şirketler işe alımlarda bunu o kadar ön plana koymuyor.

Yurtdışında çalışma imkanları mevcut, mezun olduktan sonra yurtdışında çalışan arkadaşlarım da var ama bu konuda çok detaylı bir bilgim yok açıkçası.

Başarılar dilerim,

Meryem




Tuğba 22.02.2022

Merhaba,

Bilgisayar mühendisliği bölümü yeni mezunuyum fakat endüstri mühendisi olmayı bilgisayar mühendisi olmaktan daha çok istiyordum. Bilgisayar mühendisliği kazanınca vazgeçmedim ve okulumu iyi bir şekilde bitirdim. Şimdi ise endüstri mühendisi olmak için bir adım atabilir miyim, yani üniversite sınavına girip endüstri mühendisliği kazanırsam eğer mühendislik mezunu olduğum için bazı derslerim muaf sayılır mı, öyle bir şansım var mı yoksa en baştan mı başlamış olurum? Bu fikrim hakkında bilginiz varsa bilgilendirebilir misiniz?

profile image
Meryem Beylik Topal

22.02.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Tuğba;

Bence istediğin meslek endüstri mühendisliği ise adım atabilirsin. Mesleğin hayatın boyunca olacak ve mutlu olacağın işi yapmak bana göre hayatını direk etkileyen bir konu.

Ders muafiyetleri konusunda çok bilgim yok ama üniversiteye göre değişiyor diye biliyorum. Aldığın dersin kredisi ile gireceğin üniversitedeki o derse eşlik gelen dersin kredisi eşit yada fazla olmalı diye biliyorum. Ama bu konuda birkaç üniversite üzerinden detaylı araştırma yaparsan daha doğru olur.

Başarılar dilerim,

Meryem Beylik Topal




Fazilet G**** K******22.02.2022

Merhabalar,

Endüstri mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Benim 1. sınıftan alttan aldığım mat1 ve fizik2 derslerim var bunlar beni çok korkutuyor ne yapmam lazım, nasıl bir yol izlemem lazım?
Bir yandan 2. sınıf derslerime çalıyorum ama bunun yanında kendimi nasıl geliştirebilirim bilmiyorum. Yani excel gibi hangi uygulamaları ya da endüstri mühendisliğinde işime katkıda bulunacak hangi programları öğrenmem lazım?
Ayrıca yan dal yapmak istiyorum ama bu durum derslerimi etkiler mi? Etkilemezse hangi yan dal yapmam is hayatımda daha iyi olur?
Ekstra bana verebileceğiniz tavsiyeler beni için gerçekten çok önemli. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

profile image
Meryem Beylik Topal

22.02.2022

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Fazilet;

Alttan aldığın dersler için açıkçası önerebileceğim bir yol yok, çalışıp geçmen gerekiyor. Ama kendine güven, lisede benzer dersleri yaptın ve sınavdaki başarılı olarak Mühendislik kazandın. Tekrar yapabilirsin.

Program anlamında kendini geliştirmek için bence erken ve programlar sektöre, alana göre değişiklik gösterdiğinden bir program ismi vermem doğru değil. Ama excel her yerde kullanılan ortak bir program, çalıştığın her alanda excel kullanabilirsin. Biz olasılık, istatistik, simülasyon gibi derslerde excel kullanmıştık ve o derslerde kullanarak öğrenmiştim. Senin de 3., 4. sınıflarda excel kullanman gereken dersler olabilir, kullandıkça öğreneceksindir.
Yan dal yapmak, dersler anlamında seni yoğunlaştırabilir. Yan dal yapacağın bölüme, çalışmak istediğin alanı düşünerek karar verebilirsin. Yazılım ile ilgili alanda çalışmak istiyorsan bilgisayar mühendisliği, finans alanında çalışmak istersen istatistik, uluslararası finans gibi bölümlerde yan dal yapabilirsin.

Başarılar dilerim,

Meryem




Sude 06.01.2022

Merhaba,

Ben endüstri mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Okulumda excel, c++ ve gams gibi programların derslerini alıyorum. Kendi çabamla birlikte SQL çalışıyorum. Fakat bunlar bana oldukça yetersiz geliyor. Açıkçası yönelmek istediğim belli bir konu daha edinemedim. Hocalarımız ve mezun arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla program bilmek oldukça önemli. Şimdi ise c# forms öğrenmeyi planlıyorum fakat zaman kaybı olup olmayacağını merak ediyorum. Sizin fikrinizce c# form öğrenmeli miyim? İlave olarak hangi programları öğrenmemi tavsiye edersiniz. Son olarak da çizelgeleme ve ergonomi konuları ilgimi çekiyor bu konuda kendimi geliştirmek için yapabileceğim uygulamalar veya kitap önerilerinize açığım.

profile image
Sertaç Yerlikaya

06.01.2022

Endüstri Mühendisi

Merhaba Sude,

Endüstri mühendisliğini meslek olarak seçtiğin için öncelikle tebrik ederim.

Endüstri mühendisliğinin iş dünyasındaki karşılığı oldukça geniş. Seçim yapmak bu aşamada kolay değil. Önemli olan bir alana odaklanarak onunla ilgili detayları ve bu detaylara nasıl ulaşabileceğini iyi öğrenmen. Ondan sonra karşına çıkan ve yeniden öğrenmen gereken konular olduğunda araştırma ve öğrenme sürecin daha hızlı ilerleyecektir. Programla bilmem çok kritik. Bir dili öğrenmeyi iyi öğren. Programlama dilleri de değişiyor, dili öğrenmeyi öğrenirsen yeni dillere de kolay adapte olursun. C++ temel bir dil ve çok aranan bir dil, başladıysan mutlaka derinleş. Gams bir programlama dili değil, veri analizi için kullanabileceğin bir araç. Gams´i ve benzeri araçları kullanmayı öğrenmen önemli. Mutlaka Github´ta bir hesabın olsun, yaptığın projeleri oraya ekle, benzer projeleri yapanları bul ve onların projelerine sen de katkı ver. Onlarla tanış. Programlama yapmak ya da veri analizi yapmak arasında seçim yapabilirsin. Veri analizini tercih edersen sql, postgresql gibi veri tabanlarını, python ve r gibi dilleri daha iyi öğrenmen gerekir. Çizelgeleme, ergonomi endüstri mühendisliğinin farklı alanları. Bu aşamada bu alanlarla ilgili tercih yapman kritik değil ama uygulamaların ne tip kapılar açtığını araştırarak öğrenmen kritik. Bu alanlarda yazılmış tez ve makaleleri inceleyebilirsin, hangi şirketler için yapıldıysa o şirketleri araştırıp ne amaçla kullandıklarını anlayabilirsin. Stajlarını merak ettiğin alanlarda yapmanı öneririm. Böylece, öğrendiğin konuların nerelerde kullanıldığını ve iş olarak bunu yapmanın ne anlama geldiğini görme fırsatın olur.




Müge Ö******16.02.2022

Merhaba İrte Hanım,

Ben bu yıl mezun oldum ve yeni işe girdim. Dış ticaret danışmanlığı yapan bir firmada Operasyon Uzmanı olarak işe başladım. Bir endüstri mühendisi olarak hala hangi sektöre yönelebileceğime karar vermedim ve insanlar dış ticaret yaptığımı öğrendiklerinde “Bölümünle ne alakası var?” şeklinde tepkiler alıyorum. Aslında dış ticaret departmanını da sevdim. Sizin dış ticaret ve endüstri mühendisliği arasındaki ilişki hakkında görüşlerinizi ve kariyerim için neler yapabileceğim hakkında görüşlerinizi öğrenmeyi çok isterim. Teşekkürler.

profile image
Elif İrte Alptekin

16.02.2022

Endüstri Mühendisi

Sevgili Müge,

Öncelikle tebrik ederim ve ne mutlu ki şu anda çalıştığın bölümü seviyorsun... En önemlisi bu. Bölümle ne alakası var diye soranlara acaba kendileri ne okumuş ve ne iş yapıyorlar diye sormak istiyorum. Burada sen bir mühendislik nosyonu alıyorsun ve hayatın her alanında onu uyguluyorsun. Dış ticaret bildiğim bir konu/alan değil ama geleceğin e-ticarette olduğunu biliyoruz. Ticareti de sevdiysen başkalarının ne dediğine bakma, kendi bildiğin sevdiğin yoldan yürümeye devam et.

Sevgiler.




Bahar A*****16.02.2022

Merhaba İrte Hanım,

Ben endüstri mühendisliği sınıf öğrencisiyim. Fakat mezun olduktan sonra hangi alana yöneleceğimi bir türlü belirleyemiyorum. Aslında Üretim Planlama istemediğimi, daha çok yönetim alanına kaymayı veya satış-pazarlama vb. (daha sosyal) alanlarına yönelmek istediğimi biliyorum ama kafam çok karışık ve bu yüzden hala bitirme projemin konusunu bile seçemedim. Sizce hangi alanlara yönelebilirim ve bunlara göre proje konumu hangi alandan seçebilirim acaba? Yorumunuza ve tavsiyelerinize çok ihtiyacım var. İyi günler.

profile image
Elif İrte Alptekin

16.02.2022

Endüstri Mühendisi

Sevgili Bahar,

Ne istemediğini bilmen de çok önemli. Üretim planlama istemiyorsan bunun dışında kalan alanlardan birisini seçebilirsin. Ekonomi, pazarlama, satış,insan kaynakları, psikoloji bile olabilir. Seçenekleri kendi ilgi alanlarına göre değerlendir. Bitirme projesini hangi hoca ile yapacağın da önemli tabii... Sevdiğin, kendini yakın hissettiğin ve iletişiminin nispeten daha güçlü olacağını düşündüğün bir hoca ile bitirme projesi seçebilirsin.

Yolun açık olsun,

İrte




Serdar A******16.02.2022

Merhaba,

Almanya´da Content Moderator alanında iş buldum ancak bu işin Almanya Federal Ofisi tarafından onay alabilmesi için Endüstri Mühendisliği bölümü mezunlarının bu işte çalışabiliyor veya bu işle alakalı olması gerektiği bilgisi var. Endüstri Mühendisliği mezunları Content Moderator alanında çalışabilir mi? Bu iş koluyla bağlantısı var mıdır? Teşekkürler.

profile image
Elif İrte Alptekin

16.02.2022

Endüstri Mühendisi

Sevgili Serdar merhaba,

Endüstri mühendisleri her alanda çalışabilir ve kesinlikle Content Moderator alanıyla da ilgisi var. Content Moderator tanımını iyi incelersen, eminim orada endüstri mühendisliği ile ortak çok alan bulacaksın.

Başarılar dilerim,

İrte




Ayşenur Ç*******27.09.2021

Meryem Hanım Merhaba,

Ben Ayşenur Çakır. Endüstri mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Son yılımı özel bir firmada otomotiv sektörü üzerine lojistik departmanında yapıyorum. Alanımda ve bu sektörde kendimi geliştirmek adına yurt dışında yüksek lisans yapmak ve dilimi geliştirmek istiyorum. Fakat eğitimimi hangi ülkede yapacağıma dair büyük kararsızlıklarım var. Sizce bölümümüz için en iyi eğitimi nerede alabilirim? Tavsiyeleriniz nelerdir?

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Ayşenur;

Yurtdışı eğitimleri ile ilgili çok bilgi sahibi değilim, seni yanlış yönlendirmek istemem. Konu biraz da akademik olduğu için üniversitedeki hocalarından bu konuda daha net bilgi alabileceğini düşünüyorum.

Başarılar dilerim.




Zeynep 27.09.2021

Merhaba, DGS ile endüstri mühendisliğine geçiş yaptım. Yüksek lisansımı bilgisayar ya da yazılım mühendisliği üzerine yapabilir miyim? Yapabiliyorsam sonucunda yazılım sektöründe çalışma imkânım olur mu?

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Zeynep;

Öncelikle seni tebrik ederim. Endüstri mühendisliği mezuniyetinden sonra yüksek lisansını yazılım ve bilgisayar üzerine yapabilirsin. Sonrasında yazılım ile ilgili bir alanda çalışabilirsin. Lisansta stajlarını yazılım alanında yapman sonrası için yardımcı olacaktır.

Başarılar dilerim.




Beyza 27.09.2021

Merhabalar;

Pamukkale Üniversitesi endüstri mühendisliğini kazandım bu sene. Sizde oradan mezun olan biri olarak hazırlık okudunuz mu? Okuduysanız hazırlık eğitimi nasıldı tavsiye eder misiniz yoksa bir kurstan daha fazla mı faydalanabilirim?

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Beyza;

Benim okuduğum dönemde hazırlık eğitimi bizim bölümümüz için zorunluydu, hazırlık okudum. Hazırlık eğitimi iyiydi fakat bu konu biraz da senin ile ilgili. İngilizceyi hazırlık eğitiminde geliştirirsin fakat sonra 4 yıl derslerde İngilizce olmayacak. İngilizceyi bir şekilde hayatında tutmazsan, unutabilirsin. 4 yıl boyunca İngilizcenin üzerine koyacak ve ilerletecek isen hazırlığı tavsiye ederim. Diğer durumda son senende kursa giderek geliştirebilirsin. Her iki durumda da mezuniyetten önce İngilizceni geliştirmeni tavsiye ederim.

Eğitim hayatında başarılar dilerim.




Enise N*** Ç*******27.09.2021

Merhaba,

Ben bu yıl endüstri mühendisliğinde ikinci sınıf oluyorum. Bunun yanında çift anadal yapma imkanına sahibim. Öncelikli olarak bilgisayar ve yazılım mühendisliği düşünmekle beraber elektrik elektronik, makine, malzeme gibi alanlarda da tercih hakkım bulunmakta. Yazılıma özel olarak bir ilgim de var. ÇAP programıyla birlikte endüstri üzerinden yönelebileceğim alanları görmeyi kendimi geliştirmeyi istiyorum. Neler önerebilirsiniz? Bu saydığım bölümlerden sadece yazılım mühendisliği İngilizce eğitim veriyor. Bunun bana avantajları nasıl olur?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

profile image
Pınar Yanardağ

27.09.2021

Endüstri Mühendisi

Merhaba Enise Hanım,

Eğer sizi çok yormayacak ve orijinal lisans programınıza engel olmayacaksa, ÇAP ile eğitim hayatınızda yeni bir pencere açmak tabi ki kesinlikle çok faydalı olur. Farklı kabiliyetler ve bakış açıları edinmek, gerek iş ararken gerek iş hayatında size mutlaka avantaj ve doyum sağlayacaktır. Endüstri mühendisliği, diğer mühendislik dallarına göre daha merkezi, daha yönetsel becerilere yönelik bir mühendislik, bu sebeple yanına düşünülecek herhangi bir ikinci dalı en kısıtlamayan/destekleyecek dal olarak görüyorum. İkinci dal tercihi tamamen sizin isteklerinize, ilgi ve hayallerinize bağlı olmalı. Öncelikli düşündüğünüz bilgisayar ve yazılım mühendisliği, endüstri mühendisliği ile birlikte iş hayatında kesinlikle ciddi avantaj sağlayacaktır. Bir işin nasıl yapılması gerektiğini, süreçlerini bilirken, bu işi/süreci sistemsel/yazılımsal altyapı ile de destekleyebilmek, çok ciddi bir verim ve fayda getirir. Bu önceliğinizi gayet makul buluyor, isteğiniz doğrultusunda devam edin diyorum. Bilgisayar mı yazılım mı derseniz; bilgisayar daha teorik, mühendislik dersleri daha yoğun; yazılım daha pratik, üst düzey dillerle programlamada daha etkin. Yazılım mühendisliği eğitiminin İngilizce olması elbette bir avantaj ama tek karar kriteri olmamalı, zira teknik eğitimdeki İngilizce ile İngilizce pratiği ayrı tecrübeler ve iş hayatında İngilizce pratiği çok daha öncelikli ister, bunu da farklı yollara geliştirebilirsiniz. Bilgisayar mı yazılım mı konusunda, her iki mühendisliğin de öğrenci/mezunları ile iletişime geçerek ve en önemlisi kendi muradınızı keşfederek karar vermenizi tavsiye ederim.

İsabetli kararlar ve başarılı, doyumlu bir iş hayatı dilerim.




Enise N*** Ç*******27.09.2021

Merhaba,

Ben bu yıl endüstri mühendisliğinde ikinci sınıf oluyorum. Bunun yanında çift anadal yapma imkanına sahibim. Öncelikli olarak bilgisayar ve yazılım mühendisliği düşünmekle beraber elektrik elektronik, makine, malzeme gibi alanlarda da tercih hakkım bulunmakta. Yazılıma özel olarak bir ilgim de var. ÇAP programıyla birlikte endüstri üzerinden yönelebileceğim alanları görmeyi kendimi geliştirmeyi istiyorum. Neler önerebilirsiniz? Bu saydığım bölümlerden sadece yazılım mühendisliği İngilizce eğitim veriyor. Bunun bana avantajları nasıl olur?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Enise;

ÇAP yapacağın bölüme, ilerde çalışmak istediğin sektöre ve alana göre karar vermelisin. Mezuniyetten sonra yazılım alanında çalışmak istiyorsan yazılım ya da bilgisayar bölümlerinde ÇAP yapabilirsin. Yazılıma ilgin yok ise bu bölümler seni zorlayabilir. Bence tamamen kendi ilgi alanına göre öncelik vermelisin. Severek okuyacağın, sonrasında severek çalışacağın bir mesleğin olmalı.

İngilizcenin hayatında olması dilin açısından faydalı olacaktır. Ama dediğim gibi, önceliğin alanı sevmek olsun.

Başarılar dilerim.




Damla K*******27.09.2021

Merhaba, ben Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi 2. sınıf öğrencisiyim. Yatay geçişle İzmir Demokrasi Üniversitesini kazandım. Eğer geçiş yaparsam alttan alacağım derslerden dolayı okulum 1 yıl kadar uzayabilir. Sizce yine de geçmem mantıklı olur mu? İzmir’de okumuş olmam bana avantaj sağlar mı?

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Damla;

İki üniversiteyi kıyaslamam doğru olmaz. Şehir olarak İzmir daha çok sanayi şehri olduğundan, staj ve ders projelerinde sana katkı sağlayabilir. Ben 2. ve 4. sınıfta farklı sektörlerde part-time çalışmıştım. Sen de çalışmak istersen İzmir bu konuda daha avantajlı olabilir. Manisa’ya olan yakınlığı da Manisa sanayisinden dolayı avantajlı diyebilirim. Alanya’nın sanayisini çok bilmiyorum. Okulunun uzaması durumu var ise avantajları, dezavantajları ile buna senin karar vermen daha doğru olacaktır.

Bol şans dilerim.




Hacer A*******27.09.2021

Merhabalar, ben bu yıl Erciyes Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümünü kazandım çok istediğim bir bölümdü o yüzden çok mutluyum ama üniversitemde isteğe bağlı hazırlık sınıfı var ben de hazırlık okumalı mıyım bilemiyorum. Hazırlık okumadan bölüme devam ederken de İngilizcemi halledebilir miyim, Erasmus programıyla ya da kendi uğraşlarımla veya hazırlık okumalı mıyım? Kafam çok karışık, yardımcı olursanız çok sevinirim.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Hacer;

Öncelikle mezuniyetten önce İngilizceni geliştirmeni tavsiye ederim. Buna hazırlık okuyarak başlarsan, 4 yıl boyunca İngilizceyi hayatının içinde tutman gerekiyor. Yoksa maalesef seviyen düşebiliyor. Eğer hayatında İngilizceye yer veremezsen, Erasmus ya da son sınıfta kurs ile halledebilirsin.

Başarılar dilerim.




Pınar O****27.09.2021

Pınar Hanım öncelikle merhabalar,

Endüstri mühendisliği öğrencisiyim, sizin gibi mesleğinde iyi yerlere gelmiş birinden tavsiye almak çok isterim.

Kendimi mesleki anlamda nasıl geliştirebilirim, nasıl bir yol izlemem gerekir, ikinci bir üniversite veya ikinci bir dil öğrenmeliyim, bu hangi dil olmalı?

Şimdiden çok teşekkür ederim cevaplarsanız, çok mutlu olurum.

profile image
Pınar Yanardağ

27.09.2021

Endüstri Mühendisi

Merhaba Pınar Hanım,

Hem adaşım hem yakın gelecekteki meslektaşım olarak sizin de hayal ettiğiniz başarılara kavuşmanızı dileyerek başlayayım. Bu soruları sormanız, başarıya ulaşma isteği ve azmi içinde olduğunuzu gösteriyor ki bu en büyük yardımcınız.

Öğrencilik hayatında mesleki anlamda gelişim, derslere ezber yoluyla değil mantığını kavrama yoluyla hakim olmaktan, mümkün olabildiği kadar farklı sektörlerde gerçek stajlar yapmaktan ve son sınıf bitirme (uygulama) projesini gönül vererek yapmaktan geçiyor diye düşünüyorum. Mesleki anlamda esas gelişim ise, tüm bu teorik altyapının üstüne, hayal ettiğiniz ortam/yapı/tempoya ait bir sektörde mesleği icra ederek edinilen tecrübelerden geçiyor. Bu da zaman işi, emek işi, sabır işi ve gerektiğinde de değişiklik kararı işi. İkinci bir program tabi ki düşünebilirsiniz, eğer sizi çok yormayacak ve orijinal lisans programınıza engel olmayacaksa, size farklı kabiliyetler ve bakış açıları kazandıracak ve mutlaka bir avantaj sağlayacaktır. İlgili alanınızda olan, yatkın olduğunuzu düşündüğünüz alan için araştırma yaparak, öğrenci ve mezunlarla görüşerek işe başlayabilirsiniz. İkinci dil konusuna gelince; ilk diliniz İngilizce diye anlıyorum. Öncelikli olarak İngilizcede konuşma pratiği ve özgüveni açısından yeterli seviyeye gelmenizi tavsiye ederim, bu iş hayatında önemli bir anahtar. Bunun için derslerin yanı sıra, İngilizce kitaplar okumanız, filmler izlemeniz ve müzikler dinlemenizi, varsa fakültede konuşma etütlerine katılım sağlamanızı, ya da anadili İngilizce olan/İngilizceyi iyi bilen biriyle ücretli/gönüllü haftada 1-2 saat konuşma şansı yaratmanızı tavsiye ederim. İngilizcem çok iyi diyorsanız, ikinci dili çalışmak istediğiniz özel bir şirket/sektör varsa buna göre seçebilirsiniz (Saint Gobain/Renault vs. için Fransızca gibi), ya da tamamen ilgi duyduğunuz/sıcaklık hissettiğiniz bir dile yönelebilirsiniz. Bir dil bir insan demişler; hangi dili seçerseniz seçin size bir artı, öğrenme çabanızı devam ettirecek isteği gönülden taşıyacağınız bir seçeneğe yönelmeniz önemli diye düşünüyorum.

Umarım faydalı olmuştur yazdıklarım. Size kolaylıklar, keyif ve başarılar diliyorum.




Esra B******27.09.2021

Merhabalar,

Karabük Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden haziran ayında mezun oldum. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinden bir bölüm daha okumak istiyorum. Yönetim Bilişim Sistemleri ve Lojistik (ön lisans) arasında kaldım. Sizler hangisini tavsiye edersiniz veya tavsiye edebileceğiniz bir başka bölüm var mıdır?

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Esra,

Öncelikle yeni mezun olarak aramıza hoş geldin, tebrik ederim.

İkinci üniversitene, çalışmak ve ilerlemek istediğin alana göre karar verebilirsin. İki bölüm de kendi içinde iyi bölümler ama dediğim gibi çalışmak istediğin alana göre bölüm seçmelisin.

Başarılar dilerim.




Kübra A*****16.02.2022

Merhaba,

Ben endüstri mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Bu yıl çift anadal programını kazandım ve mekatronik mühendisliği ile çap yapabileceğim. Tecrübelerinize dayanarak sormak isterim, mezun olduğumda bu iki bölümü nasıl entegre edebilirim? Yoksa ikisini birden bitirmem gereksiz mi?
Şimdiden teşekkürler.

profile image
Elif İrte Alptekin

16.02.2022

Endüstri Mühendisi

Sevgili Kübra,

Mekatronik geleceğin mesleği, bu alanda çift anadal programını kazanmana çok sevindim, çok tebrikler.

Bitirebiliyorsan iki diploma her zaman bir diplomadan daha güçlüdür diyeceğim sana..:) Nasıl entegre edeceğine gelecek olursak da, onu öğretmenlerin ve uzman kişiler daha iyi bilirler. Entegre etmek zorunda mısın? Ben de sana bu soruyu sormak ve düşündürmek isterim.

Başarılar diliyorum.




Esra 27.09.2021

Merhaba,

Ben endüstri mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Henüz hangi sektöre yöneleceğime net bir karar veremedim ancak üretimdense yönetime daha yakınım. Bu sene bana bir katkısı olur mu diye merak ederek AÖF bölümlerini araştırmaya başladım. Ön lisans bölümlerinden dış ticaret ve işletme yönetimi bana daha yakın geldi. Lisans bölümlerine baktığımda uluslararası ticaret ve lojistik yönetimi ise diğer iki bölümün birleşimi gibi olduğundan onu da bir düşündüm.
Ancak benim merak ettiğim bölüm derslerinin benim bölüm derslerimle ortak yönleri fazlaca var. AÖF okumanın bana bir yararı olur mu bu açıdan emin değilim. Sizce AÖF okumamın bir katkısı olacaksa hangi bölümü önerirsiniz?

Şimdiden çok teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Esra;

İşletme ve Lojistik gibi bölümler ile ortak konularımız çok fazla ve bu alanlarda çalışan endüstri mühendisliği mezunu da oldukça fazla. AÖF yerine alanına karar verdikten sonra o alanda yüksek lisans okumanı önerebilirim. Lisans veya ön lisans yerine yüksek lisans daha katkı sağlayacaktır. Gene de bu konu ile ilgili üniversitedeki hocalarından da fikir alabilirsin.

Başarılar dilerim.




Ayşe B********27.09.2021

Merhaba,

Haziran ayı itibariyle mezun oldum. Nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum. Ne yapmalıyım, kimlerle konuşmalıyım, nereden başlamalıyım bilemiyorum.
Yeni mezun endüstri mühendisi ne yapmalıdır?

İş ilanlarını hangi kriterlere göre incelemelidir?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Ayşe;

Öncelikle seni tebrik ederim.

Öncelikle seni iyi anlatan bir CV hazırlamanı tavsiye ederim. İyi bir CV ile ilgili internette de birçok yazı mevcut. Çalışmak istediğin alana karar verdiysen o alandaki ilanlara kariyer siteleri ve LinkedIn’den başvurularını yapmaya başlayabilirsin. Özellikle istediğin firma var ise o firmanın ilanlarını inceleyebilirsin. Aslında iş aramakta belirli kriterler mevcut değil. Başvuruların öncesinde firma ile ilgili kısa bir araştırma yaparak başvurularını yapabilirsin. Belirli bir yol, yöntem olmadığı için tam açıklama yapamadım ama umarım sana katkısı olur.

Bol şans dilerim.




Şevval 27.09.2021

Merhabalar,

Ben şu anda son sınıfa geçtim. Geçen yaz üretim stajımı yaptım, şu anda da yönetim stajımı yapıyorum. Mezun olduktan sonra da yönetim kısmında çalışmak istiyorum. Fakat okulda görmüş olduğumuz dersler çalışma hayatı için illa ki yetersiz kalıyor. Yeni mezun olacak birine bir tavsiyeniz var mı? Mesela işe başlayacağım zaman diğer insanlardan farkım olabilmesi için genel olarak bilinmesi gereken Excel haricinde bir program var mı?
Ya da sizce sertifikalar ve online eğitimler ne kadar önem taşıyor?

Çok teşekkür ederim şimdiden, iyi günler dilerim.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Şevval;

Kullanılan programlar firmadan firmaya farklılık gösteriyor, o nedenle çalışacağın firma belli olmadan belirli programları öğrenmek doğru olmayabilir. Mezuniyetten önce dilini geliştirebilirsin, iş bulma sürecinde İngilizce seviyen seni öne geçirebilecek etken olacaktır. Pratiğini geliştirmek için, imkanın olursa son sınıfında part-time çalışabilirsin.

Sertifika ve online eğitimlere çalışmak istediğin alanın ihtiyaçlarına göre karar verebilirsin. İstediğin alan ile ilgili iş ilanlarına kariyer sitelerinden bakarak, senden mezuniyet sonrası istenilecek yetkinlikleri görebilirsin. Oralarda ortak olan konular ile ilgili eğitimler alabilirsin.

Başarılar dilerim.




Feyza D*********27.09.2021

Merhabalar,
Ben bu sene üniversite sınavına girdim ve şu an bölüm araştırması yapıyorum. Endüstri mühendisliğini araştırmaya da başladım ve birçok alanda çalışabilme imkanına sahip. Benim uzaya ilgim var ve endüstri mühendisliği okuyup uzay bölümlerinde de çalışabilir miyim, seçmeli derslerle vs. ek ders alıp?

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Feyza,

Açıkçası uzay ile ilgili bölümlerde çok bilgi sahibi değilim. Benim okulumda seçmeli derslerde ya da diğer derslerde uzay ile ilgili alan yoktu ama sana direkt net cevap vermek istemem. İlerde çalışmak istediğin bir firmada çalışanlara LinkedIn üzerinden ulaşabilir ve bölümlerini inceleyebilirsin. İstersen onlar ile iletişime geçip, tavsiyelerini alabilirsin. Sana daha fazla yardımcı olmak isterdim fakat çok bilgim olmayan bir konu ve sana yanlış bilgi vermek istemem.

Başarılar dilerim.




Selin A***16.02.2022

Merhaba,

Ben endüstri mühendisliği öğrencisiyim 1.sınıfı bitirdim. İstatistik bölümü ile çap yapmayı düşünüyorum ama çok zorlanacağım için de kararsız durumdayım. Sizce istatistik bölümü ile çap yapmanın bana ilerde artısı olur mu? Yoksa kendi bölümüme odaklanmam mı daha doğru?

profile image
Elif İrte Alptekin

16.02.2022

Endüstri Mühendisi

Sevgili Selin merhaba,

Öncelikle çok tebrik ederim. İstatistik seviyorsan mutlaka çap yapmanı öneririm. Şu anda çılgınlar gibi piyasa araştırmaları yapılıyor, gün geçtikçe istatistik mezunlarına ihtiyaç artıyor. Ayrıca mezun olduğunda bambaşka bir iş de yapabilirsin fakat bu bölümler her zaman işine yarayacaktır, altın bilezik.

Kendi bölümünden odağını yitirmeden, bu alanda da ilerlemeni tavsiye ederim.

Başarılar dilerim.

İrte




Sevde N*** E*****27.09.2021

Merhaba,

Bu sene endüstri mühendisliğine geçiş yaptım. Sizin de okurken çalıştığınızı okudum. Hem okuyup hem stajlarda nasıl iş bulabilirim? Daha hiçbir şey bilmiyorum yine de staja gitmek bana fayda sağlar mı? Veya beni staja kabul ederler mi? Nasıl ve nereye başvuracağımı da bilmiyorum. Neler yapmalıyım?

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Sevde;

Part-time çalışma fırsatı bulmak çok kolay olmuyor. Ben 2. sınıfta, daha mühendislik derslerimi almadan hocamın desteği ile iş imkanı bulmuştum. Çalışmak istediğimi gidip bölüm hocamla konuşmuştum, onun yönlendirmesi ile çalışmaya başladım. 4. sınıfta ise, okulumuzda tezleri uygulamalı yapma zorunluluğumuz vardı. Denizli sanayisi, bu konuda da öğrencilere açıktı. Ben ve birçok arkadaşım son sınıfta tezlerimizi yapmak için çalıştık.

Sana çalışmanın mutlaka katkısı olacaktır. Derslerde gördüğün terimleri, konuları pratikte görmek bilgilerini pekiştirecektir. Bu konuda hocalarından destek alabilir, okuduğun şehirdeki birkaç firma ile iletişime geçebilirsin.

Bol şans dilerim.




Beyza 27.09.2021

Merhaba,

Ben endüstri mühendisliği okumayı düşünüyorum fakat mühendislik denilince akla ilk fizik geliyor. Lisede fizikle aram pek iyi değildi. Bölümü okurken bu bana sorun oluşturur mu? Bir diğer sorum da Bursa Teknik Üniversitesi hakkında görüşleriniz nedir? Araştırmalarıma göre yeni bir üniversite bu yıl 3.yılıymış. Yeni olması bir dezavantaj oluşturur mu?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Beyza;

Tek bir derse göre bölüme karar vermen doğru olmaz ama endüstri mühendisliği derslerinde fiziğin ağırlıklı olmadığını söyleyebilirim. Bölümü okurken sana sorun oluşturacağını düşünmüyorum.

Bursa Teknik Üniversitesini açıkçası duymadım, o nedenle üniversite hakkında bir şey söylemem çok doğru olmaz. Bölümün sitesinden akademik kadrosuna, okulun imkanlarına bakabilirsin. Şehir olarak Bursa’da okumanın sana sanayisi açısından katkıları olacaktır. Stajlarını ve projelerini yapmak için firma bulman daha kolay olacaktır.

Sana bol şans diliyorum.




Melisa Y*******27.09.2021

Merhabalar,

Ben bu yıl İzmir endüstri mühendisliği yazmayı düşünüyorum size birkaç tane sorum olacak.

1- Mühendislikler de okuduğun şehrin avantajı var mıdır? Örneğin İzmir gibi büyük bir şehir de okumanın iş bulmama ve kendimi geliştirmeme katkısı olur mu?

2- Matematiksel açıdan ve sosyal yönden kendime güveniyorum ama çizim ve fizik açısından kendime güvenmiyorum. El becerisi, çizim hakkında çok becerim yok bu benim için bölümde sıkıntı yaratır mı?

3- Hem çalışıp hem dilimi geliştirmek hem de okumak istiyorum. Bunları okurken yapabilir miyim? Ve mezun olduktan sonra hemen iş bulabilmem için kendimi ne yönlerden geliştirmeliyim?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Melisa;

Sorularına aşağıda yanıt vermeye çalıştım.

1- Bence şehrin mühendislik okumakta etkisi var. Ders projelerinde, stajlarında, part-time çalışmak istersen firma bulmada katkıları olacaktır. İzmir sanayi açısından da büyük bir şehir, ayrıca sanayisi gelişmiş olan Manisa’ya da çok yakın. 2 şehrin sanayisi de sana katkı sağlayacaktır.

2- Çizim ile ilgili bizim üniversitede “Teknik Resim” dersimiz oldu, elle çizim yaptık. Ama artık el ile çizimin birçok üniversitede endüstri mühendisliği öğrencileri için kalktığını duydum. Tercih edeceğin bölüm için bunu ayrıca araştırabilirsin ama çizim ile ilgili dersler de bölümümüzde çok olmuyor. 1-2 dersin de sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum.

3- Önünde 4 senen var, güzel bir planlama ile hepsini yapabilirsin. Her senede okumak olacak, her sene çalışacak mısın ona karar vermelisin. Dil gelişimini son sene yoğun olacak şekilde son 2 senene planlayabilirsin. Hepsini yaparken günlerini ve zamanını iyi planlarsan başaracağını düşünüyorum. Mezuniyete kadar dil konusunda kendini geliştirmen sonrasında seni ön plana atacaktır. Ayrıca çalışma planın da olduğu için teorik bilgilerin yanında, pratiğin de olarak mezun olacaksın. Bence bu ikisini yaptıktan sonra iş bulmada çok zorlanmazsın ama çalışmak istediğin alana karar verdikten sonra o alandaki iş ilanlarını araştırarak sektörün senden beklentilerini görebilirsin. Senden istenilecek, ortak olan konular ile ilgili kendini geliştirebilirsin.

Başarılar diliyorum.




Elif C******04.08.2021

Merhaba,

Ben liseden yeni mezun oldum endüstri mühendisliği düşünüyorum ama sıralamam enlere yetecek kadar iyi değil, başka teknik üniversiteler tutuyor ancak Sabancı, Bahçeşehir, Özyeğin gibi özelden mezun olmam hem yabancı dil hem de iş hayatı için daha mı iyi olur kararsız kaldım. 5 sene için vereceğim ücrete değecek bir sonuç olur mu yoksa başka devlet okullarını mı tercih edeyim.

Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.

profile image
Elif İrte Alptekin

04.08.2021

Endüstri Mühendisi

Sevgili Elif,

Öncelikle tebrik ederim. Endüstri Mühendisliği nedir, ne işler yapar gibi sorularında yardımcı olabilirim ancak üniversite tercihleri benim uzmanlık alanım dışında kalıyor. Bu yüzden ne yazık ki yardımcı olamayacağım. Devlet ya da özel üniversite tercihi tamamen kişisel bir tercih olmakla birlikte, okullarda bu alanda uzmanlık veren öğretmenlerinizden fikir alınabilir.

En hayırlısı olması ve başarılarının devamı dileğiyle…




Zülal D********27.09.2021

Merhaba,

Ben iki okul arasında kaldım Uludağ ve Dokuz Eylül, Uludağ %30 İngilizce aynı zamanda seçmeli derslerinde Almanca ve Fransızca var, Dokuz Êylül ise tamamen Türkçe ve hazırlık dahi yok sizce üniversitemi seçerken bunlar önemli midir? İngilizceyi üniversiteden bağımsız geliştirsem bile meslek İngilizcesi olmayacağından endişelerim var…

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Zülal;

İki üniversite de bence iyi üniversiteler. İngilizceni mezuniyet öncesinde geliştirmen sana iş bulmakta faydalı olacaktır. Bunu bölümü okurken de yapabilirsin, kurs ile de yapabilirsin. Ben İngilizceni geliştirdikten sonra meslek İngilizcesinde zorlanacağını düşünmüyorum. İngilizceni geliştirmek senin için nasıl daha verimli olacaksa ona karar verebilirsin.

Başarılar dilerim.




Zeynep D*******04.08.2021

Merhaba ben Zeynep,

Bu yıl liseden mezun olup mühendislik tercihi yapmak istiyorum ama aklımda şöyle bir soru var: Mühendislik okurken özel üniversite ya da devlet üniversitelerinin çok fazla farkı var mıdır ya da ne gibi farkları bulunur (Özellikle de sizin mezun olduğunuz Boğaziçi gibi köklü kurumların eğitim imkanlarını nasıl buluyorsunuz? Puanım köklü üniversitelere maalesef yetmiyor sizce ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi üniversiteleri kazanmak için bir yıl daha çalışmak mı yoksa Gazi, Ankara vb. üniversiteleri tercih etmek mi daha mantıklıdır?

profile image
Elif İrte Alptekin

04.08.2021

Endüstri Mühendisi

Sevgili Zeynep,

Öncelikle tebrik ederim. Endüstri mühendisliği nedir, ne işler yapar gibi sorularında yardımcı olabilirim ancak üniversite tercihleri benim uzmanlık alanım dışında kalıyor. Bu yüzden ne yazık ki yardımcı olamayacağım. Devlet ya da özel üniversite tercihi tamamen kişisel bir tercih olmakla birlikte, okullarda bu alanda uzmanlık veren öğretmenlerinizden fikir alınabilir.

En hayırlısı olması ve başarılarının devamı dileğiyle…




Nur Ö******27.09.2021

Merhabalar Meryem Hanım,

Sonuçların açıklanması ile kafamda iyice netleşen ve tercihlerime ilk başlarda yazacağım üniversite ve bölüm Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü oldu. Sizden biraz bilgi rica edebilir miyim acaba? Nasıl bir eğitim gördünüz, projeler ve stajlar nasıldı, 2.sınıftan itibaren çalıştığınızı söylemişsiniz bu durum nasıl oldu kendi kendinize mi karar verip buldunuz yoksa bir hocanızın tavsiyesi ile mi oldu? Bu ve bunun gibi konular hakkında bilgi verir misiniz?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Nur;

Öncelikle seni tebrik ediyorum. Benim dönemimde meslek derslerimizin çoğunda proje yapma zorunluluğu vardı ve biz okurken sürekli firmalarda proje yaparak mezun olduk. 2. sınıf sonunda üretim, 3. sınıf sonunda yönetim stajımız vardı. 2. sınıfta çalışmaya kendim karar verdim ve firma belirlemek için bir hocamdan destek aldım. 2. sınıfın başında, hiçbir mühendislik dersi almadan firma bulmam zor olabilirdi. 4. sınıfta ise tezimin uygulamasını yapmak için çalıştım. 4. sınıfta birçok arkadaşım çalıştı, son sınıfta firma belirlemek çok zor olmuyordu. Denizli sanayisi bu konularda öğrencilere açık bir sanayi. Firmalarda çalışan, Pamukkale Üniversitesinin eski mezunları da çok destek oluyor.

Ben çok severek okudum ve 4 senemi dolu dolu geçirdim. Şehir ve üniversitemden de çok memnundum. Bu sene ders müfredatlarında bir miktar değişiklik olmuş, değişiklikler hangi alanlarda net bilgim yok ama mezun olurken donanımlı bir mühendis olacağına inanıyorum.

Başarılar dilerim.




Cemal Ş*******27.09.2021

Merhaba,

Ben lise 2. sınıfta okuyorum fakat okulu bırakma kararı aldım (kendimce sebeplerden dolayı) bir aile işi var (sanayi) üretime ilgim olduğundan dolayı uzun zamandır aklımdaydı endüstri mühendisliği; fakat ben okumayacağım için size sormak istedim. Dışarıdan sıfırdan bu işi öğrenebilir miyim? Bildiğiniz platformlar var mı? Kendim çok araştırdım bazı yabancı üniversite siteleri var fakat komple İngilizce ve orta seviye mühendislik istiyor cevaplarsanız sevinirim.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Cemal;

Mühendislik bir çok teorik ve pratik dersin kapsamından oluşuyor ve bunları belirli bir zaman aralığında alarak pekiştiriyorsun. Direkt olarak kullanmadığımız ama mühendislik düşünce yapımızı oluşturmakta faydalı olan derslerimiz de vardı. Sadece iş hayatında kullanacağın konuları öğrenmek de eksik bırakacaktır. Ben mühendisliğin internette bir platformdan ya da bir kurstan öğrenileceğini düşünmüyorum.

Sana başarılar dilerim.




Ayşenur T*****27.09.2021

Merhaba,

Liseden yeni mezun oldum. Çocukluğumdan beri tıp okumak istedim ancak son yıllarda kafam çok karışmıştı. Daha sonra hiç olmazsa yine sağlık sektöründe olmak istediğimi düşündüm. Tercihlerim için araştırmalarımı hep bu yönde yaptım ancak üniversite sınavı beklediğim kadar iyi geçmediği için başka yapabileceğim alternatifler aramaya başladım. Çalışkan ve üretken biriyim ancak ne yapmam gerektiğiyle ilgili kafam çok karışık. Fizik dersinden nefret ettiğim için diğer mühendislikleri yazmayı pek düşünmedim. Birkaç hafta önce şehrimde olan endüstri mühendisliklerinin ders programlarına baktım ve ilgimi çekti. Ancak ben yine insanlarla iletişim kurup onlarla etkileşim halinde olabileceğim ve sosyal olabileceğim bir bölümde okumak istiyorum. Araştırdığım ve gördüğüm kadarıyla pek çok endüstri mühendisi üretim, makine tarzı yerlerde kendini geliştiriyor. Sizden öğrenmek istediğim şey bu şekilde sosyal olup kendimi geliştirebileceğim bir bölüm mü? Çok planlı, mükemmeliyetçi ve idealist bir insanım ve ciddi anlamda kafam çok karışık. Yardımcı olursanız çok sevinirim :)

Şimdiden çok teşekkür ederim.

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Ayşenur,

Lise son sınıfta benim de kafam aşırı karışıktı, o nedenle mesajını okurken seni çok iyi anladım.

Öncelikle sadece derse göre bölüme karar vermemelisin. Endüstri mühendisliği fizik ağırlıklı bölümde de değil, okurken seni etkilemeyecektir. İnsan ilişkilerinin de oldukça yoğun olduğu bir bölüm. Mezunlar genelde üretim ve yönetim (finans, insan kaynakları, satış, planlama, satınalma vb.) bölümlerinde çalışıyorlar. Her bölümde de insan ilişkileri çok önemli oluyor. Örneğin ben planlamada çalışıyorum. Üretim, satış, satınalma, lojistik gibi bölümlerin tam ortasındayım. Birçok bölümden kişiler ile direkt olarak irtibattayım ve insan ilişkilerim direkt olarak işime yansıyabiliyor. Aynı şekilde insan kaynakları, satış gibi bölümlerde de iletişim oldukça önemli. Ben mühendislikte de aradığın sosyalliği ve iletişimi bulacağına inanıyorum.

Başarılar dilerim.




İrem 27.09.2021

Merhaba,
Ben bu sene sınava girdim ve endüstri mühendisliğini tercih etmek istiyorum ama sıralamam iyi gelmezse normal bir endüstri mühendisliğinde okumayı herkes işsiz olarak değerlendiriyor. Siz ne düşünüyorsunuz, Pamukkale’de okumak nasıldı?

profile image
Meryem Beylik Topal

27.09.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba İrem,

Ben okulumdan ve bölümümden çok memnundum. Çok severek okudum ve kendimi okurken de geliştirme fırsatları buldum. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde sınavların yanında, birçok derste uygulamalı projeler de yapma zorunluluğumuz vardı. O nedenle okurken birçok sektörde, farklı firmada projeler yaparak mezun oldum. Ayrıca 2. ve 4. Sınıfımda part-time çalışma isteğim olmuştu ve Denizli sanayisinin genişliğinden bu isteğimi de gerçekleştirdim. Teorinin yanında birçok pratik bilgiyi de görme fırsatı buldum. Umarım sana yardımcı olabilmişimdir.

Başarılar dilerim.




Büşra T******08.07.2021

Merhabalar,

Ben endüstri mühendisliğini çok istiyorum fakat puanım yetmeyecek belli. Ondan dolayı DGS ile geçmeyi düşünüyorum. Hangi iki yıllığa gidersem endüstri mühendisliğine yakın olur ya da başka alternatif var mıdır acaba bu konuda yardımcı olursanız sevinirim mezuna kalma durumum da yok maalesef…

profile image
Yağmur Gündüz

08.07.2021

Endüstri Mühendisi

Büşra selam,

Endüstri mühendisliği bölümü, diğer anabilim dalları arasında en sosyal ve iletişimi yüksek olan alandır. Hem teknik hem de sosyal bilimleri ilgilendirecek derslerin harmonize edildiği bir bölümdür, dolayısıyla burayı seçecek kişilerin hem karakteristik özelliklerinin hem de ilgi alanlarının bu tarafa yatkınlığı önemli. Üniversiteler arası, bağlı olduğu fakülteye göre, derslerin içerikleri değişebiliyor, fakat temel prensipler genelde aynı, buradan yola çıkarak, 2 yıllık okunacak bölümlerin hangisinin dersleri daha çok ortak bir kümede toplanabiliyorsa, oradan yola çıkarak bir seçim yapılabilir.




Büşra T******08.07.2021

Merhabalar,

Ben endüstri mühendisliğini çok istiyorum fakat puanım yetmeyecek belli, bir de mezunum tekrar mezuna kalma durumum yok. DGS ile geçmek istiyorum hangi iki yıllık bölümü önerirsiniz, endüstri mühendisliğine yakın olan ya da başka alternatif var mıdır? Görüşünüz benim için çok önemli yardımcı olursanız sevinirim

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

08.07.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Büşra;

DGS geçişleri ile ilgili çok bilgim yok, seni yanlış yönlendirmek istemem. Her bölümden istenilen bölümlere geçiş yapılamıyor sanırım, hangi bölümlerden endüstri mühendisliğine geçiş yapılabilir ilk olarak onu listeleyebilirsin. Sonrasında her iki bölümün ana derslerini çıkarıp, benzer olan dersler hangi bölümde daha ağırlıklı onu seçebilirsin.

Endüstri mühendisliğine başka bir alternatif bence yok ama istersen DGS geçişiyle meslektaşımız olabilirsin.

Başarılar diliyorum,
Meryem




Merve 25.06.2021

Merhabalar,

Ben şu an üniversite sınavına hazırlanmakta olan bir öğrenciyim fakat sınava yakın kafam çok karışık durumda o yüzden size birkaç soru sormak istiyorum:

1.İkinci kez sınava giriyorum ve sanırım geçen seneden pek farklı bir sıralama alamayacağım. Özel bir üniversitede yarı burslu endüstri mühendisliği okuyabilirim ancak 200bin sıralamalarda sizce bu şekilde okumak mantıklı mı kendimi çok geliştirirsem bir YTÜ ve İTÜ öğrencisi gibi olabilir miyim?

2.Gerçekten çok hevesliyim ancak puanımın çok yüksek geleceğini düşünmüyorum dil öğrenirsem öğrenciyken iş hayatında tecrübe kazanmaya çalışmak bu gibi şeyler yeterli olur iyi bir mühendis olmak için?

3. Çoğu kişiden “okuduğun okuldan çok kendini geliştirmen önemlidir” gibi laflar duyuyorum, nedir bu “kendini geliştirmek”? Bunun için neler yapabilirim?

Şimdiden çok teşekkürler, saygılar.

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Merve;

Sorularını aşağıda cevaplandırmaya çalıştım.

1.Şu anki sıralamalara çok hakim değilim sıralama üzerinden direkt olarak yorum yapmam doğru olmaz. Ama kendini geliştiren her kişinin başarılı olacağına inanıyorum.

2.Dilini mutlaka geliştirmelisin. Teorik bilgini ve stajlarda, part-time çalışmalarda pratiğini de geliştirebilirsin. Pratikte çalışırken gelişim alanlarını ve şirketlerin senden istediklerini de göreceksindir, o yönlerini devamlı olarak geliştirebilirsin.

3.Kendini geliştirmek; dil öğrenmek, pratiğini geliştirmek, analiz ve analitik yönünü kuvvetlendirmek, güçlü bir iletişim, bilgisayar yetkinlikleri gibi konulardır. Stajlarında bunları daha net göreceksindir. Her bölüme göre de bunların önem ağırlıkları değişebilir.


Başarılar dilerim,

Meryem




Gülşah 25.06.2021

Merhaba,

Ben 2016 yılında liseden mezun oldum ve çevremin önerileriyle hemşirelik yazdım. Bu bölüme hiç ısınamadığım için üniversite 3.sınıftayken iki yıllık bir bölüme başladım ve hemşirelik ile aynı anda mezun oldum. Sonrasında ise DGS ile endüstri mühendisliğine geçiş yaptım. Aynı anda farklı bölümü okumak beni yordu. Bu sebeple hep çalışma ihtiyacı hissediyorum. Biyografinizi okuduğumda 2.sınıfınızda hem çalışıp hem okumuşsunuz. Bana da hem okuyup hem çalışabileceğim iş olarak neyi tavsiye edersiniz? Ben de çalışıyorken bölümüm için bana kazanımlar elde ettirecek bir iş istiyorum.

Tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkürler…

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Gülşah;

Öncelikle seni başarıların için tebrik ediyorum. Ben 2. sınıfta ERP danışmanlığı yapan bir firmada çalışmıştım, 4. sınıfta ise tezimi de yapmak için bir tekstil firmasında çalıştım. Her iki firmanın da bana katkıları çok oldu. Hem hizmet hem üretim işletmesini öğrencilik hayatımda görmüş ve bir nebze deneyimlemiş oldum. Bence şu an çalışabileceğin her işletmenin katkıları olacaktır. O nedenle sana belli bir sektör ya da bölüm vermem yanlış olur. Öğrenci iken bulman biraz zor olabilir, seçenekler arasında sana en iyi deneyimi yaşatacak firmayı seçebilirsin.


Başarılarının devamını dilerim,

Meryem




Emre A*****25.06.2021

İyi günler, ben Audocad kullanmayı okulda öğrettikleri kadarıyla (1 dönem) tam anlamıyla biliyorum. Sizce CAD bilgimi daha da arttırarak sertifika almalı mıyım? Ayrıca CAM programlarından hiçbirini kullanmayı bilmiyorum, bunlardan da öğrenmem gerekir mi?

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Emre;

Açıkçası ben AutoCad öğrencilik hayatımda da kullanmadım, şu anda da bilgim yok. Program ihtiyaçları biraz çalışacağın bölüme göre değişiklik gösteriyor. Ticari (satış, satın alma, planlama, finans vb.) departmanlarda çizim programlarına ihtiyacın olmayacaktır fakat daha teknik bölümlerde bilmen gerekebilir. İlerde çalışmak istediğin bölümün ihtiyaçlarına göre karar vermelisin.


Sevgiler,

Meryem




Eda 25.06.2021

Merhaba iyi günler

Ben endüstri mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim, zorunlu stajımın birini bu yaz yapmayı düşünüyorum. Acaba erken mi olur; çünkü önemli derslerimizin çoğu 3.sınıfta. O dersleri gördükten sonra yaparsam daha mı faydalı olur, kararsızım… Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Eda;

Bence bir stajını bölüm derslerinden önce alman faydalı olacaktır. Öncesinde pratikte görmek, derslerde bazı kavramların daha netleşmesini sağlayacaktır. Üretimi, montaj hattını, malzeme akışını, departman ilişkilerini yerinde gördüğünde derslerde daha kolay öğrenebilirsin ve yorumlayabilirsin.


Başarılar dilerim,

Meryem BEYLİK TOPAL




Efşan 25.06.2021

Merhaba,

Ben 12.sınıf öğrencisiyim ve endüstri mühendisliğini düşünüyorum. Aklıma takılan kısım; ben Gazi Üniversitesini istiyorum ama ODTÜ, İTÜ gibi üniversitelerden olmadığı için mesleğimi, maaşımı etkilenmesinden korkuyorum, yani işsiz kalmaktan… İlk kafama takılan bu.

İkinci takılan kısım ise, bölümü Türkçe okumamamın bir dezavantajı olur mu? Tabi ki İngilizcemi tamamıyla halledeceğim orası ayrı.

Bir de merak ettiğim bir kısım var, endüstri mühendisliğinin yurt dışında tam anlamıyla karşılığı var mı, varsa Kanada’da işimi yapma ihtimalim var mı, bilginiz varsa söylerseniz çok teşekkür ederim.

İyi günler.

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Efşan;

Öncelikle kendini geliştirirsen işsiz kalacağını düşünmüyorum. İTÜ, ODTÜ gibi üniversiteler ilk işe girişinde etkili olabilir ama sonraki kariyer hayatında kendi başarıların ve deneyimlerin öncelikli olacaktır.

Bölümü Türkçe okumanın dezavantajından çok avantajı olur diye düşünüyorum. Kendi ana dilinde bir şeyi öğrenmek daha kolay olur ve daha çok hakimiyet sağlar. İngilizceni geliştirirsen Türkçe dersleri almak daha iyi olacaktır.

Yurtdışında çalışan, bildiğim endüstri mühendisleri var. Meslek olarak tanınıyor ama Kanada özelinde bilgim yok maalesef.

Başarılar dilerim,

Meryem BEYLİK TOPAL




Senem D*******25.06.2021

Merhaba,

Endüstri mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Ayrıca hazırlık okudum. Henüz üretim stajımı yapmadım, birçok firmanın iş ilanlarında iyi İngilizce bilen kriterini görüyorum. Bir endüstri mühendisi firmada İngilizceyi teknik terimler olarak mı kullanıyor yoksa diğer şirketlerle iletişim vs. günlük konuşma dili daha mı hakim? Hangisine önce ağırlık vermeliyim. Bu konuda bir öneriniz var mı?

Teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Senem;

Firmadaki İngilizce kullanımı tamamen çalıştığın bölüme bağlı. Yurt dışı satış, satın alma gibi departmanlarda çalışırsan yoğun olarak teknik+günlük kullanman gerekir. Teknik bölümlerde Teknik İngilizce ağırlıklı olur. Ama her bölümde bir miktar iki terimlere de ihtiyacın olacaktır


Sevgiler,

Meryem




Binnaz 25.06.2021

Merhaba,

Ben endüstri mühendisliği okumayı düşünüyorum. Sanırım Isparta SDÜ’de okuyacağım. Isparta bir sanayi şehri değil benim de biraz korkularım var. Sizce kendimi geliştirirsem çok rahat iş bulabilir miyim, okuduğum üniversiteden çok kendimi geliştirmem ile alakalı bir meslek olduğunu düşünüyorum. Siz neler söyleyebilirsiniz?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Binnaz;

Ben kendini geliştiren kimsenin işsiz kalacağını düşünmüyorum. Kendini teorik, stajlarında pratik anlamda ve üniversite hayatında yabancı dilini de geliştirirsen iş bulmakta çok zorlanmazsın. Endüstri mühendisliği iş alanı çok geniş bir meslek, birçok sektörde farklı bölümlerde iş imkanı bulabilirsin.


Başarılar dilerim,

Meryem




Hatice K*******25.06.2021

Merhaba,

Ben Hatice 8.sınıf öğrencisiyim kimya ve fizik görmesem de hep araştırıyorum. Kimyaya ve aynı zamanda fiziğe de merakım var. Öncesinde kimya mühendisliği okumak istiyordum ama bugün biraz araştırma yapınca endüstri mühendisliğini gördüm burada iş imkanları daha fazlaymış ayrıca kimya ile de ilişkili bir meslek dalı imiş kimya mühendisliğinden daha rahat gibi bir meslek gibi ama kimyaya da doğrudan ilişki içinde olmak istiyorum. Sizce hangi mesleği seçmem daha iyi olur? Her soruya cevap verdiğinizi gördüm benimkini de cevaplarsanız çok müteşekkir olurum.

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Hatice;

Aslında endüstri mühendisliğinin doğrudan kimya ile ilişkisi bulunmuyor. Çalıştığın sektör ve bölüm kimya ile ilgili ise ilişkili olabilir ama farklı bir sektörde çok kimya ilişkisini beklememelisin. Kariyer hayatındaki başarın ve mutluluğun mesleğinin sevmene çok bağlı. O nedenle sevdiğin ve seveceğin bir mesleği yapmak senin için önemli olacak. Önünde biraz daha süre var bu kararın için, önündeki senelerde meslek seçimin ve ilgi alanların daha çok netleşecektir.


Sevgiler,

Meryem




İrem 25.06.2021

Ben birkaç yıldır endüstri mühendisliği isteyen ve bu konuda araştırma yapan biriyim fakat her zaman her yerde geçen kendini geliştirmek donanımlı olmak gibi öğütlerin asıl içeriğini anlayabilmiş değilim. Elbette yabancı dil, Excel, Python gibi önerileri duyuyoruz ancak daha kapsamlı olarak sormak istiyorum sizce bir işverenin çalışanında donanım olarak nitelendirdiği özellikler nelerdir?

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba İrem;

Her meslekte olduğu gibi endüstri mühendisliğinde de kendini geliştirmek çok önemli. Derslerde teorik bilgide, stajlarında ve projelerinde pratikte kendini geliştirmelisin. Yabancı dil, analitik düşünme yapısı, proaktiflik, bilgisayar kullanım yetkinlikleri (excel), iletişim gibi konularda kendini geliştirmelisin. İşverenin senden isteyeceği özellikler için kariyer sitelerinde iş ilanlarını inceleyebilirsin. Senden ileride beklenilecek olan yetkinlikler ve almanı isteyeceği sorumluluklara direkt iş hayatının içinden, oralardan bilgi sahibi olabilirsin.

Başarılar dilerim,

Meryem




Sinem K*****25.06.2021

Merhaba, ben 2020 yılı yazında endüstri mühendisliği bölümünden mezun oldum. Şu anda 2021 Nisan ayında işe yeni girdim. Hayatım bu yönde ilerliyor ama ben mutsuz olduğumu her seferinde fark ediyorum. Okurken de bu huzursuzluğum başlamıştı ancak herkes mühendis olacaksın iş bulursun, iyi meslek diyerek beni yatıştırdılar. Şu anda üretim planlamada çalışıyorum, metal-demir parçalar görmek ve bunları öğrenmek beni çok mutsuz ediyor. Üretimde ve bu sektörde kendimi göremiyorum. Savunma sanayii gibi iyi yerlerde stajlarımı yaptım ama hiç mutlu olmadım üretimden. Endüstri mühendisi olarak yeni mezunken nasıl yönümü çevirebilirim? Üretim dışında nasıl bir iş bulabilirim? İnternette hep şu alanda bu alanda çalışabilirler yazıyor ancak bunu nasıl yapacağım hakkında hiçbir fikir oluşmuyor aklımda. Buna ilaveten diğer bir sorum da araştırma görevlisi olursam beni neler bekliyor, bölümü çok sevmiyorum araştırma görevlisi olabilir miyim, araştırma görevlisi olduktan sonraki yolum nasıl devam eder? Tüm bu konularda bana aydınlatıcı bilgi verebilir misiniz?

profile image
Meryem Beylik Topal

25.06.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Sinem;

Endüstri mühendisliğinin gerçekten çalışma alanları çok fazla. İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim, Finans gibi departmanlarda da çalışabilirsin. Bunlar üretimden uzak bölümler ve daha çok sevebilirsin. Çalıştığın şirkette bu bölümlerde boşluk var ise direkt talep edebilirsin ya da bu bölümlere yönelik ilanlara başvurular yapabilirsin. Bu bölümlerde de çalışan çok fazla endüstri mühendisi var, şirketlerin bu bölümler için yabancı olduğu bir durum da değil. Bence istediğin bölümde iş imkanı bulabilirsin.

Öğretim görevlisi olduğunda özellikle teorik bilgiler ile daha çok iç içe olacaksın. Bu konularda sürekli araştırma yapman gerekecek. Teoride de endüstri mühendisliğini sevmiyor isen senin için mutsuzluk yaratabilir ama karar vermeden önce kendi bölüm hocalarına da bu konuda danışabilirsin.

Sevgiler,

Meryem BEYLİK TOPAL




Behzat 04.08.2021

Merhabalar,

Benim, fen lisesinde 11.sınıfı okuyan ve üniversiteye hazırlanan bir öğrenci olarak size sorum olacak. Şimdiden ilgi ve alakanız için teşekkürlerimi sunarım.

Öncelikle benim küçüklükten beri tasarıma ilgim var. Bununla ilgili kendimi Adobe Photoshop ve After Effects programlarında geliştirdim. Endüstri mühendisliği ve endüstri ürünleri tasarımı bölümleri arasında kaldım. Mühendislik için YTÜ, tasarımcılık için ise ODTÜ seçeneklerim var. Araştırmalarıma göre, endüstri mühendisliği çok rahat okunuyor ve iş olanakları, kazançları yüksek. Açıkçası rahat bir hayat istiyorum, o yüzden tasarımcılık iş anlamında zorlayacaksa mühendisliğe yönelmeyi tercih edebilirim.

Sizden, iş hayatında olan biri olarak tasarımcılığı ve mühendisliği karşılaştırmanızı isteyebilir miyim?

profile image
Elif İrte Alptekin

04.08.2021

Endüstri Mühendisi

Sevgili Behzat,

Endüstri mühendisliği okuyup, üzerine tasarım master yapmaya ne dersin? Böylece her iki alanın da iş fırsatlarına açık olursun ve her ikisini de yapmak mümkün olur.

Tasarımcılık kazanç ve iş alanları, mühendislik kadar yaygın olmayabilir evet haklısın ama bir diğer taraftan da yeteneklerin ve ilgi alanların doğrultusunda gidersen de gelecekte hobin mesleğin olur ki, bu da hayattaki en büyük şanslardan birisi….Robotların insanların yerini alacağı geleceğimiz dünyasında, yeteneğini koruyanlar kazanacaklar..

Yolun açık olsun.




Buğra A****06.05.2021

Merhaba, iyi günler.

Ben lise son sınıf öğrencisiyim ve endüstri mühendisliği yazmayı düşünüyorum ve birkaç sorum olacak

1)Maaşlar özel sektörde ne kadar ve neye göre belirleniyor?

2)Ünlü, nüfuzlu ve tanınmış bir endüstri mühendisi olmak nasıl mümkün olabilir?

3)Üniversitenin iş, maaş, statü gibi etmenleri etkilediği doğru mu?

Teşekkür ediyorum, saygılar.

profile image
Meryem Beylik Topal

06.05.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Buğra;

Sorularını aşağıdaki şekilde yanıtlamaya çalıştım;

Özel sektörde maaşlar sektöre, firmaya, pozisyona, kıdeme göre değişiklik gösteriyor.

Tanınmış bir endüstri mühendisi olmak için bence çok başarılı olmalı ve bu başarıların duyulmalı. Yaptığın işlerde firmaya, sektöre, topluma katkıların olmalı diye düşünüyorum.

Üniversite -Türkiye’de ilk 5’teki üniversiteler- ilk işe girişte etkili olabilir fakat sonraki iş arayışlarında deneyimin ve yetkinliklerin etkili olacaktır.

Sevgiler,

Meryem BEYLİK TOPAL




Buğra a****04.08.2021

Merhaba, iyi günler.

Ben lise son sınıf öğrencisiyim ve endüstri mühendisliği yazmayı düşünüyorum ve birkaç sorum olacak

1)Maaşlar özel sektörde ne kadar ve neye göre belirleniyor?

2)Ünlü, nüfuzlu ve tanınmış bir endüstri mühendisi olmak nasıl mümkün olabilir?

3)Üniversitenin iş, maaş, statü gibi etmenleri etkilediği doğru mu?

Teşekkür ediyorum, saygılar.

profile image
Elif İrte Alptekin

04.08.2021

Endüstri Mühendisi

Sevgili Buğra merhaba,

Öncelikle seni mühendislik seçiminden dolayı tebrik etmek isterim, umarım en hayırlısı ne ise o olur…

Özel sektörde maaşların durumu çok genel bir soru olduğu için ne yazık ki yardımcı olmam mümkün değil, her sektörün ve her şirketin dinamikleri çok farklı. İnsan kaynaklarının belirlediği sistemlere göre belli pozisyonların belli dereceleri oluyor ve o derecelerin alt-üst limitlerine, kıdeme göre bir maaş skalası belirleniyor.

Ünlü, nüfuzlu ve tanınmış bir endüstri mühendisi olmanın formülünü bulursan bizimle de paylaşırsan seviniriz. Her meslekte olduğu gibi, bu meslekte de azimle ve çok çalışma ile fark yaratarak belli bir yere geleceğinden emin olabilirsin.

Mezun olduğun üniversite sana sadece akademik anlamda bir yetkinlik kazandırmaktan ziyade, hayata da hazırlıyor ve belli bir kültür aşılıyor. Dolayısıyla okul yıllarında içine girdiğin sosyal ortamlar, kendini geliştireceğin kültürel etkinlikler, alacağın ek dersler, hobiler, edineceğin çevre de ileride iş dünyasında etkilerini gösteriyor.

Başarılar dileriz.




Özge 06.05.2021

Merhaba,

Şu an endüstri mühendisliği 3. sınıfım ve İngilizcenin önemini bu dönem her staj için başvurduğum yerden çok iyi İngilizce istemeleriyle daha iyi anladım. Okulumuzda hazırlık yoktu bu yüzden dil anlamında kendimi pek geliştiremedim. 4. sınıfta okurken aynı zamanda staj yapmak istiyorum ama İngilizcem çok kötü hiçbir yer bulamıyorum. Yurtdışı yüksek lisans da istiyorum. Ama her adımda önüme İngilizce engeli çıkıyor. İngilizcesiz potansiyel işsizim yani 1 yıl sonrayı düşünürsek. Bu yüzden seneye için okulumu dondurup yurtdışında İngilizce eğitimi almam benim için doğru zamanlama olur mu yoksa okulun bitmesini mi beklemeliyim? Okul bitince sanki her şey daha zor olacak gibi geliyor. Bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim Meryem Hanım.

profile image
Meryem Beylik Topal

06.05.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Özge;

Senin de belirttiğin gibi İngilizce’nin önemi çok fazla. Yurt dışı eğitimini üniversiteden sonraya planlayabilirsin diye düşünüyorum. Hem okuldan uzaklaşmamış olursun hem de CV’nde üniversite yılı uzamış gibi görünmez. Bunu açıklayabilirsin tabi, ama aklıma ilk gelen bu oldu açıkçası. Öğrencilere yönelik programlar ile yurt dışına gitmeyi düşünüyorsan, diğer seçeneği de düşünebilirsin fakat normal bir İngilizce eğitimi için gideceksen üniversiteyi de bitirmiş olup daha rahat gidebilirsin. Dönmeden önce de bir mezun olarak iş başvurularına da başlayabilirsin.


Başarılar dilerim,

Meryem BEYLİK TOPAL




Nisa 12.04.2021

Merhabalar,

Ben Gazi Üniversitesi´nde endüstri mühendisliği okuyorum fakat bölümüme ısınamıyorum maalesef istemsizce başka bölümleri araştırıyorum sürekli artık derslerimi de etkiliyor bu durum. Kendimi doğa adına güzel şeyler yaptığımda iyi hissedeceğimi düşünüyorum benim tek enerji kaynağım da bu: ileride çok daha faydalı olabilmek. Bölümümü sevmeme nedenim de bu sanırım. Sizce bölümüme devam edersem çevre alanında güzel şeyler yapabilir miyim; evet ise nasıl bir yol olabilir, yoksa çevre mühendisliğine mi geçmeliyim, bu durumda da çoğu çevre mühendisi işini yapamamaktan yakınıyor ben de korkuyorum açıkçası. Sizin fikirleriniz nelerdir acaba? Sizin gibi alanında başarılı bir endüstri mühendisine bunu sorabilmek çok güzel bir fırsat şimdiden çok teşekkür ederim.

profile image
Meryem Beylik Topal

12.04.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Nisa Merhaba;

Öncelikle Endüstri mühendisliği bölümünün alanının çok geniş olduğunu belirtmek isterim. Senin aklındaki doğa ile ilgili direkt iş alanları nelerdir şu an bilmiyorum ama bence mezun olduğunda o alanlarda çalışabilirsin. Mezun olduktan sonra ve stajlarında istediğin pozisyonlarda deneyim kazanıp, sonrasında çevre ile ilgili Yüksek Lisans yapabilirsin. Bu şekilde teorik bilgilerini almış olursun diye düşünüyorum. Endüstri mühendisliğinin iş alanlarının daha geniş olduğunu düşündüğüm için bölümünü değiştirmeni tavsiye etmiyorum. Ama bölümünü sevmeye çalışmalısın. Emin ol, hiç tahmin etmediğin konularda ve alanlarda endüstri mühendisi olarak çalışan meslektaşlarımız bulunuyor. Alanımız çok geniş, umarım sen de istediğin ve sevdiğin bir alanda iş imkanı bulursun. Şu anda gördüğün tüm dersleri ilerde seçmiş olduğun bölümde kullanmayacak olsa da mühendislik bakış açını geliştirmek için derslerinde başarılı olman gerekiyor. İstediğin alanda çalışabileceğin bir bölümde olduğunu düşünerek kendini motive edebilirsin.


Başarılar,

Meryem




Serap 06.04.2021

Merhaba,

Şimdiden çok teşekkür ederim ve karamsar bir soru olacağı için şimdiden özür diliyorum. Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve fazlasıyla yönsüz, kararsız kaldığımı hissediyorum. Bu belki daha önce verdiğim sağlıksız kararların bir sonucu olabilir. Bölümümden ve aldığım eğitimden memnun olmakla beraber iş hayatına atılmak için gerekli hırsı edinemedim bir türlü.

Bu konuda bir öneriniz var mıdır? Bir yol haritası çizmeye nasıl başlayabiliriz? Geç kalmak diye bir şey var mıdır, o yüzden mi bu kadar zorlandığımı hissediyorum?

profile image
Meryem Beylik Topal

06.04.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Serap;

Son sınıfta ve mezun olmaya yakınken, belirsizlikten dolayı bunları hissetmen normal. Kendini kötü ya da umutsuz hissetme. Ben ve birçok arkadaşım da son sene yaşamıştık. Bence bunun en büyük nedeni; 3 ay sonra nerede, ne yapıyor olacağının belirsiz olması, neye hazırlanacağının bilememek. Kendini geliştirme ve iş bulma konusunda elinden geleni yapmanı ve kendinden bu konuda emin olmanı tavsiye ediyorum. Mesleğini seviyorsan, bunun uygulamalarını yapmak için fırsatın olacak ve kendini geliştirebileceğin ortamlar olacak. Aslında yolun daha başındasın. Teorideki bilgileri pratikte tekrar öğrenmeye başlayacaksın, bence heyecan verici bir süreç.

Geç kalmak diye bir şey bence yok. 1 ay geç kaldıysan 1 ay gecikmeli olsun, 2 ay geç kaldıysan 2 ay gecikmeli olsun... Hiç fark etmez, her şey senin için en güzeli olsun!


Sevgiler,

Meryem BEYLİK TOPAL




Şevval 06.04.2021

Merhaba,

Endüstri mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim. Zorunlu stajım olan üretim stajını elektrik santralinde yapmam ne kadar doğru olur, yapmalı mıyım yoksa başka sektöre mi yönelmeliyim?

Teşekkür ederim.

profile image
Meryem Beylik Topal

06.04.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Şevval;

Mezuniyete de yaklaştığın için, ileride çalışmak istediğin sektörde staj yapmanı öneririm. İş hayatı öncesinde ufak bir deneyim olacaktır.


Sevgiler,

Meryem BEYLİK TOPAL




Berna K********04.08.2021

Merhaba

Ben endüstri mühendisiyim ve mezun olalı 2 yıl oldu, ilk iş tecrübem bir tekstil firmasında üretim planlama sorumluluğuydu, şu anda da bir tekstil firmasında tedarik planlama ekibindeyim, karşıma iş fırsatları çıkıyor ama kararsızım, tekstili çok seven biri değilim sizce bulunduğum pozisyondan yine bir tekstil firmasında merchandiserlık gibi bir pozisyona geçmeli miyim? Ya da sektör mü değiştirmeliyim?

profile image
Elif İrte Alptekin

04.08.2021

Endüstri Mühendisi

Sevgili Berna merhaba,

Endüstri mühendisliği pek çok sektörde iş imkanları mevcut olan bir mühendislik. Dolayısıyla içinde bulunduğun sektöre alışamadın ya da bir şekilde hoşuna gitmiyorsa, çok da fazla zaman harcamadan değiştirmende fayda var. Bir sektörde uzmanlaşmak ilerisi için avantajlı bir durum ancak sen daha yolun başındasın. Geleceğini mutlu olacağın bir sektörde inşa etmeni tavsiye ederim.

Başarılarının devamı dileğiyle.




Buse 06.04.2021

Merhabalar,

Endüstri mühendisliğini kazandım fakat şu an hazırlık okumaktayım. Öğrencilik hayatım boyunca bölümümün benden istediği bilgisayar özellikleri (ekstra da olabilir) var mıdır? Şu anda normal bir bilgisayar kullanıyorum, ek olarak da tablet almayı düşünüyorum. Sizce bunlar bölümüm için yeterli olur mu?

profile image
Meryem Beylik Topal

06.04.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Buse;

Bölümün gereklilikleri ve ihtiyaçları bölümde ilerledikçe kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Açıkçası benim tablet ihtiyacım olmamıştı ama senin okulunun gerekliliği olur mu bilmiyorum. Bence acele etmeden ihtiyaç oldukça, ihtiyaçlarını giderebilirsin.

Sevgiler,

Meryem BEYLİK TOPAL




Elif S***** M********06.04.2021

Merhaba,

Ben YKS’ye hazırlanıyorum, endüstri mühendisliği düşünüyorum ve İzmir’i istiyorum ve Dokuz Eylül Üniversitesini düşünüyorum ama aklıma bir şey takıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi için puanım yetmezse herhangi bir üniversite bu başarımı çok etkiler mi, yani endüstri için üniversite çok önemli mi yoksa kendini geliştirerek de iyi yerlere gelinir mi?

profile image
Meryem Beylik Topal

06.04.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Elif;

Üniversitelerin sunduğu imkanlar bazen birbirinden farklı olabiliyor. Ama artık bir çok üniversitede birçok imkanı öğrencilerine sunabiliyor. Bazı firmalar (bunların sayısı artık git gide azalıyor) ilk işe girişte üniversiteye dikkat ediyor ama sonrasında konu tamamen senin kendini ne kadar geliştirdiğine bağlı oluyor. Bence yapabildiğinin en iyisini yapmaya çalış ama istediğin üniversite tutmasa da okurken kendini geliştirmek üniversite isminden daha değerli.


Başarılar dilerim,

Meryem BEYLİK TOPAL




Sena 06.04.2021

Merhabalar,

Endüstri mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. Hangi departmanda çalışabileceğim konusunda henüz karar veremedim. Bunun yanında yan dal yapmak istiyorum. Aklımda 2 tane bölüm var; bilgisayar mühendisliği ve uluslararası ticaret ve işletme. Bu iki bölümden hangisinin genel iş hayatımda bana daha çok faydası dokunur?

Bu bölümlerin ayrı ayrı bana kazandıracağı avantajları nelerdir?

Uluslararası ticaret ve işletmeden yan dal yapsam meslek hayatımda kullanabileceğim uygulamalarda da kendimi geliştirsem yeterli olur mu?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Meryem Beylik Topal

06.04.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Sena;

Hangi departmanda çalışacağına karar vermek için 2. sınıf biraz erken. Stajlarında firmalardaki bölümleri görüp tanıdıktan sonra karar verebilirsin. Ayrıca biraz daha bölüm derslerini görmen gerekiyor diye düşünüyorum.

İlerde yazılım, donanım ile ilgili bir alanda çalışacaksan bilgisayar mühendisliğinden yan dal yapabilirsin. Ama kodlamaya ilgin yoksa ve ilerde yazılım, bilişim sektörlerinde çalışmak istemezsen bilgisayar mühendisliğinin avantajını çok görmeyebilirsin. Diğer alanlarda (lojistik, tedarik, finans, satın alma vb.) çalışmak istersen uluslararası ticaret ve işletmenin daha fazla katkısı olabilir.


Başarılar,

Meryem BEYLİK TOPAL




Nisan 06.04.2021

Merhaba,

Ben Endüstri mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Benim gibi 1. sınıf öğrencilerine kendilerini geliştirmeleri için tavsiyeleriniz nelerdir? Yabancı dilimi geliştirmeye ve Python dersleri almaya başladım ancak başka neler yapabileceğimi merak ediyorum.

Ayrıca 1. sınıfı pandemi koşulları nedeniyle üniversiteye gitmek yerine online eğitimle almak sizce bizim için dezavantaj mıdır?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sağlıklı günler dilerim.

profile image
Meryem Beylik Topal

06.04.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Nisan;

Yabancı dil dışında stajlarında kendini geliştirebilirsin. Stajlarında uygulamalar yapmaya ve staj süreni biraz daha uzatmaya çalış. Üniversite sürecinde ne kadar fazla uygulama görürsen o kadar sana katkı sağlayacaktır. Son 2 senende eğer imkanın olursa part-time çalışabilirsin. Bu da biraz daha deneyimli olarak iş hayatına atılmanı sağlayacaktır. Bunun haricinde derslerine odaklan ve bölümünü sev, gerisi gelecektir...

Uzaktan eğitim, hocaların bilgileri size aktarımından ve sizin odaklanmanızdan dolayı zorlu olabilir ama 1. sınıfta bölüm dersi olmadığından dolayı ilerde dezavantajını çok hissetmezsin diye düşünüyorum.

Sevgiler,

Meryem BEYLİK TOPAL




Büşra T*****06.04.2021

Merhaba,

Ben endüstri mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. Alanımda iyi yerlere gelmek ve başarılı bir kariyer hayatı geçirmeyi diliyorum. Yolun başında olduğum için kendime nasıl bir harita çıkartacağımı bilmiyorum. Öncelikle bir endüstri mühendisinin temel olarak bilmesi gereken ve en çok iş hayatında kullanılan programlar sizce neler? Stajı hangi sınıf sonunda yaptığının sizce bir önemi var mı? Mesleğimde ön plana çıkmak için hangi gelişmeleri takip etmeli ve nasıl bir yol izlemeliyim? Okurken keşke şunu yapsaydım dediğiniz bir şey var mı?

Değerli zamanınızı ayırdığınız için size şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Meryem Beylik Topal

06.04.2021

TMK Mezunu, Endüstri Mühendisi

Merhaba Büşra;

Bence en çok kullanılan program Microsoft Excel, diğer programlar firmadan firmaya, sektörden sektöre değişiklik gösteriyor. 2 ve 3. sınıf arasında bence üretim stajı yapılmalı. 3. sınıfta yoğun olarak bölüm dersleri olacak, bunlar öncesinde üretim ortamını görmek derslerde daha rahat kavramayı sağlayacaktır. Örneğin; derste öğreneceğin montaj hattı dengelemeden önce montaj hattını görmek konuyu daha kolay ve daha iyi anlamanı sağlayacaktır. Bunun gibi üretim yöntemlerinden önce pres, döküm, torna gibi işlemleri görmek sana katkı sağlayacaktır.

İlerde çalışmak istediğin sektöre ve alana göre gelişmeleri takip edebilirsin. Ama birçok ticari bölümde (satış-pazarlama, lojistik, finans, satın alma vb.) ekonomiyi takip etmen gerekir. Belki şimdiden nedenleri ve sonuçları ile ilgili takip edebilirsin.

Okurken tek keşke dediğim; “İngilizcemi daha fazla geliştirseydim” oluyor.


Başarılar dilerim,

Meryem BEYLİK TOPAL




Endüstri Mühendisliğinin Geleceği

Endüstri Mühendisliği geleceği olan bir meslek midir?

Endüstri mühendisliği, eskimeyen ve eskimesi söz konusu olmayan mühendislik disiplinlerinden biridir. Bunun en önemli sebebi, endüstri mühendisliğinin sürekli kendisini yenilemesi, güncel gelişmeler ile barışık olması ve sürekli yeni çözüm yöntemleri ile metodolojileri geliştiren bir disiplin olmasıdır. Aşağıdaki haberler, endüstri mühendisliğinin gelecekte de popüler olmaya devam edeceğini göstermektedir:

  • Endüstri mühendisliği, 2009 yılında yayımlanan “İşte geleceğin gözde meslekleri” başlıklı haberde yer alan 18 meslekten biridir. (Bkz. [6])
  • Endüstri mühendisleri, “2014’ün en iyi 10 mesleği” arasında bulunan, aktüer, matematikçi, istatistikçi, veri bilimcisi ve yazılım mühendisi olarak çalışabilmektedir. (Bkz. [7])
  • Endüstri mühendisleri, “Geleceğin en iyi 20 mesleği” arasında bulunan, genel ve operasyon müdürü, pazar araştırması ve pazarlama analisti uzmanı, denetçi, medikal ve sağlık hizmetleri müdürü ve yönetim analisti olarak da çalışabilmektedir. (Bkz. [8])
  • Endüstri Mühendisliği, Career Builder ve EMSI (Economic Modeling Specialists International) ortaklığı ile belirlenen “2015’in en iyi 10 mesleği” arasında yer alan tek mühendislik dalı olmuştur. Endüstri mühendisleri, listede yer alan diğer işlerden, “satış temsilcisi ve yöneticisi, yazılımcı, web tasarımcısı ile tıp/sağlık hizmetleri yöneticisi” olarak da çalışabilmektedir. (Bkz.[9]).
  • Endüstri Mühendisleri, 2017 yılında yayınlanan “İş dünyasının en iyi meslekleri” listesinde yer alan ilk 5’teki istatistikçi, matematikçi, finansal danışman, aktüer ve yöneylem araştırması analisti olarak çalışabilmektedir. (Yöneylem Araştırması, Endüstri Mühendisliğinin alt çalışma alanlarından biridir. İstatistik, Endüstri Mühendisliği bölümlerinde temel çalışma alanlarından biridir.) (Bkz. [10])
  • Günümüzün en popüler iş alanlarından birisi olarak görülen veri bilimi, olasılık/istatistik, optimizasyon ve bilgisayar programlama alanında eğitim alınmasını gerektirmektedir. Endüstri Mühendisliği eğitim programlarında, bu konular, temel dersler olarak görülmektedir. Birçok endüstri mühendisi, halen veri bilimcisi olarak çalışmaktadır.
  • 4’üncü Sanayi Devrimi Endüstri 4.0’ın temel amacı, verimliliğin arttırılmasıdır. Endüstri Mühendisliği, Kalite ve Verimlilik Mühendisliği olarak nitelendirilir ve temel gayesi, veri analizi ve modellemeye dayalı olarak optimal kararların alınmasının sağlanmasıdır. Endüstri 4.0 ile birlikte, veriye ulaşmak daha kolay hale gelmiş   endüstri mühendislerine olan ihtiyaç artmıştır.
  • 2011 yılında 183 CEO ve genel müdür ile yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’deki CEO’ların %52’si mühendislik kökenine, %20’si işletme kökenine sahiptir. Mühendislikler arasında, endüstri mühendisliği ile makine mühendisliği %31’lik bir oranla başı çekmektedir. %31’lik oran içinde, bazı sektörler hariç, endüstri mühendislerinin ağırlıklı olduğunu söylemek mümkündür. (Bkz.[11]) (İlgili bağlantı) Türkiye’deki ve dünyadaki büyük firmalarda/kurumlarda (Turkcell, Unilever, Microsoft Türkiye, Marks&Spencer, ETİ, Merkez Bankası, Ekonomi Bakanlığı, Wells Fargo, Apple), üst seviye yönetici (CEO, bakan, başkan yardımcısı) olarak çalışmış endüstri mühendisleri bulunmaktadır. (Bkz. [12])
  • 2016 yılında Fortune Türkiye ve Data Expert işbirliğinde gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Etkin Finans Yöneticileri” araştırmasına göre, ilk 50’de 5 Endüstri Mühendisi yer almaktadır. (Bkz. [13])
  • 2015 yılında CIO dergisi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin En Etkin Bilgi Yöneticileri” değerlendirmesine göre, ilk 20’de 5 Endüstri Mühendisi yer almaktadır. (Bkz. [14])

Özetle, “Hastaya doktor, savunmaya avukat, uzaya astronot, geri kalan her şey için Endüstri Mühendisi” ifadesinde önemli bir gerçeklik payı vardır.

Yazımızı endüstri mühendislerinin problemlere yaklaşım farkını anlatan bir anlatı ile sonlandıralım (Bkz.[15]).

İtalya’nın Pisa şehrinde bulunan belirli bir eğime sahip olan Pisa Kulesi’nin yüksekliğinin nasıl bulunabileceği sorulduğunda matematikçi; Pisa Kulesi’nin gölgesi düştüğü zaman Pisagor bağıntısını kullanarak kulenin yüksekliğini bulabileceğini söyler. İnşaat Mühendisi; kulenin tepesinden aşağıya bir şakül salıp şakülün ip uzunluğu yardımıyla bulabileceğini söyler. Endüstri Mühendisi ise şu cevabı verir; “Yahu bu kadar uğraşmaya ne gerek var gider görevliye sorarım cevabını verir”.

Sorularınız için [email protected]

Kaynaklar

[1] Brandeau, M.L., Sainfont, F., Pierskalla W.P. Operations Research and Healthcare: A Handbook of Methods and Applications, Kluwer Academic Publishers, New York, 2005.

[2] Alves, C.J.S., Pardalos, P.M., Vicente, L.N. Optimization in Medicine, Springer, 2008.

[3]Yih, Y. Handbook of Healthcare Delivery Systems, CRC Press, 2011.

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_engineering

[5] https://burcuozcelik.wordpress.com/2011/03/06/turkiyede-ceo-profili-bogazicili-odtulu-muhendis-ve-satis-kokenliler-4/

[6] http://www.milliyet.com.tr/iste–font-color-navy–gelecegin-meslekleri—font-/ekonomi/ekonomidetay/15.07.2009/ 1117742/default.htm

[7] http://finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/2015in-en-kotu-ve-en-iyi-meslekleri/100614/12

[8] http://www.endustrimuhendisligim.com/endustri-muhendisligi-ile-ilgili-hosunuza-gidecek-5-bilgi

[9] http://www.businessinsider.com/best-jobs-for-2015-2014-11#industrial-engineer-

[10] https://www.usnews.com/info/blogs/press-room/articles/2017-01-11/us-news-announces-the-2017-best-jobs

[11] https://burcuozcelik.wordpress.com/2011/03/06/turkiyede-ceo-profili-bogazicili-odtulu-muhendis-ve-satis-kokenliler-4/

[12]https://www.endustrimuhendisligim.com/category/size-ozel/4-unlu-endustri-muhendisleri/

[13] https://www.endustrimuhendisligim.com/en-etkin-cfo-lar-aciklandi-iste-endustri-muhendisleri/

[14]https://www.endustrimuhendisligim.com/cio-odullerine-endustri-muhendisi-damgasi/

[15] http://www.sauemk.com/vitrin/endustri-muhendisligi-nedir-ne-degildir.html

Endüstri Mühendisliği Bölümü Sık Sorulan Sorular

    1-    Endüstri Mühendisliği nedir?
Endüstri Mühendisliği; insan, makine, malzeme, enerji, para, bilgi gibi kaynakların oluşturduğu sistemlerin etkin işleyişini tasarlayan, kuran, işleten, iyileştiren; ürün ve hizmetlerin verimli bir şekilde üretim ve dağıtımını sağlamayı amaçlayan disiplinlerarası bir Mühendislik dalıdır.

    2-    Neden Endüstri Mühendisliği?
Endüstri Mühendisliği diğer bilim dalları ile ortak çalışmalar yürüten ve insan odaklı bir Mühendislik dalı olduğundan oldukça avantajlıdır. Yoğun rekabetin yaşandığı günümüz koşullarında kıt kaynakları etkin ve verimli kullanabilen, sistemleri verimli bir şekilde tasarlayan ve yönetebilen Endüstri Mühendisleri iş dünyasının aranan elemanları olacaklardır.
    
    3-    Bu bölümü kimler tercih etmelidir?
Problemleri analiz edip çözebilecek, analitik düşünebilme yeteneğine sahip, yeniliklere açık, yaratıcı, çok sorgulayan, okuyan ve araştıran, ekip çalışmalarında etkin çalışabilen, sosyal ve insan odaklı bireyler bu bölümü tercih edebilirler.
    
    4-    Endüstri Mühendisleri hangi alanlarda çalışabilir?
Çalışma alanı olarak ele alındığında en geniş çalışma alanına sahip olan mühendislik programlarından biridir. Günümüzde Endüstri Mühendisleri üretim sektöründen bilgi teknolojilerine, finans sektöründen turizm sektörüne, enerji sektöründen sağlık sektörüne kadar pek çok farklı sektörde farklı bölümlerde ve kademelerde çalışmaktadırlar. Endüstri Mühendisleri işletmelerde en üst düzey ile en alt düzey arasında köprü görevini gören ve aranan mühendislerdir.
    
    5-    Endüstri Mühendisliği eğitim süresi kaç yıldır?
Eğitim süresi, 1 yılı İngilizce hazırlık olmak üzere toplam 5 yıldır. Hazırlık sınıfını direkt geçen öğrenciler için bu süre 4 yıldır.

    6-    Endüstri Mühendisliği ders planı hangi dersleri içermektedir?
İlk iki sene Temel Bilimler ve Temel Mühendislik dersleri ağırlıktadır. Üçüncü ve dördüncü sınıflarda mesleki derslerin yoğunlaştığı bir ders planı mevcuttur. Seçmeli Dersler ile öğrenciler uzmanlaşmak istedikleri alanlara yönelebilirler. Öğrenciler, Bitirme Projesi I ve Bitirme Projesi II sayesinde de profesyonel yaşama yönelik tecrübe kazanırlar.

    7-    Endüstri Mühendisliği hangi bölümler ile Çift Anadal ve Yan Dal yapabilir?
Öğrencilerimiz ÇAP ve Yan Dal için en çok Bilgisayar Mühendisliği, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Ekonomi ve Finans Bölümlerini tercih etmektedirler. Ayrıca Üniversitemizin diğer bölümleri ile de ÇAP ve Yan Dal yapma şansına sahiptirler. “Fenerbahçe Üniversitesi Çift Anadal ve Yan Dal Programı Yönergesi” için tıklayınız.

    8-     Erasmus ile yurtdışında bir üniversiteye gitmem mümkün müdür?
Belli kriterleri (not ortalaması ve dil gibi) sağlayan öğrenciler, bölümün Erasmus+ ve ikili anlaşmaları kapsamında uluslararası değişim programlarından faydalanabilirler.

    9-    Endüstri Mühendisliği Bölümüne nasıl girebilirim?
Bölümümüze girebilmek için YKS Sayısal puan türünden gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu sağlanmalıdır.
    
    10-    Yurtdışında hangi programlarda yüksek lisans yapabilirim?
Uzmanlaşmak istediğiniz alan doğrultusunda yurtdışında yüksek lisans yapabilirsiniz. Genellikle mezunlar Endüstri Mühendisliği, Finans Mühendisliği, Üretim Mühendisliği, İşletme gibi programlarda yüksek lisans yapmaktadırlar.

    11-    Fenerbahçe Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinin farkı nedir?
Dijital çağ ile uyumlu ve insan odaklı olarak hazırlanan ders planımızda bilgisayar programlama derslerine de ağırlık verilmektedir. Geniş alan seçmeli ve tematik seçmeli dersler havuzu sayesinde öğrenciler ilgi ve yeteneklerine göre profesyonel kariyerlerine yön vereceklerdir.
    
    12-    Zorunlu staj var mı?
Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin iki adet zorunlu stajları vardır. Bunlardan biri 30 iş günü Üretim Stajı, diğeri ise 30 iş günü Yönetim Stajıdır. “Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları” için tıklayınız.
    
    13-     Fenerbahçe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünün eğitim dili nedir?
Endüstri Mühendisliği Bölümü eğitim dili İngilizcedir.
    
    14-    Gelecekte Endüstri Mühendisliği mesleği geçerliliğini kaybeder mi?
Endüstri Mühendisleri üretim ve hizmet sektörlerinde hem özel hem de kamu kuruluşlarının çok çeşitli bölümlerinde kendilerine yer bulurlar.  İnsanoğlu var oldukça Endüstri Mühendisliği de var olacaktır. Sistemleri oluşturan kıt kaynakların etkili ve verimli kullanılması her daim insanlığın çözmesi gereken sorunlar arasında yer alacaktır. Bu da Endüstri Mühendisliğinin gelecekte de var olacağının göstergesidir.
    
    15-    Endüstri Mühendisliği Kulübü var mıdır?
2019 yılında kurulan ve aktif olarak çalışan Endüstri Mühendisliği Kulübü her yıl düzenli olarak öğrencilerimizin akademik gelişimlerine yön verecek başarılı organizasyonlara imza atmaktadır.
    
    16-    Fenerbahçe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü uygulamalı derslerde yeterli alt yapıya sahip midir?
Uygulamalı derslerin tümü ilgili laboratuvarlarda aktif olarak ve gerekli ticari yazılımlar lisanslı olarak öğrencilere sağlanarak yapılmaktadır. 
 

Arama

Endüstri Mühendisliği bölümü ülkemizde özellikle kız öğrenciler açısından çok fazla tercih edilen mühendislik bölümü haline geldi. Kızların birçok mühendisliğe ( makina, elektrik vb. ) nazaran Endüstri Mühendisliğini seçmesindeki en büyük neden kızlar için daha uygun olduğu hissidir. Daha çok yöneticilik ve masa başı işi gibi gözükse de Endüstri Mühendisliği çok geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Neyse biz daha çok mühendisliğin eğitimi ve geleceği hakkında konuşalım.

Endüstri Mühendisliği Eğitimi

Endüstri mühendisliği eğitiminin üniversitelerde çok yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. Çünkü laboratuvar derslerinin yetersiz oluşu ve hemen hemen tüm derslerin teorik bir biçimde anlatılması eğitimin kötü yanlarını oluşturuyor. Bu yüzden yazın yapacağınız üretim ve yönetim stajları daha önemli bir hal almış oluyor. Birçoğunuz stajlara yeterince önem vermeseniz de mezun olduktan sonra okuldan çok bir şey öğrenmeyi beklemeyin. Sizin öğreneceğiniz yer kesinlikle stajlarınız olacaktır.

Endüstri Mühendisliğinin Geleceği

Endüstri mühendislerinin geleceği farklı bakış açılarına sahip. Günümüzde endüstri mühendislerinin çoğu işini kendi ismiyle yapmıyor ve yan dallarda çalışıyorlar. Yani tam olarak oturmuş ve sınırları çizilmiş bir mühendislik değil. Bazı uzmanlara göre yapay zekaların gelişmesi ile yani transformerlar hayatımıza girdikçe endüstri mühendisine olan ilgi git gide azalacaktır ve bu yüzden geleceği çok da parlak değildir.

Diğer bir görüşe göre ise endüstri mühendisliğinin geleceği çok parlak gözüküyor. Çünkü kaynakların her geçen gün tüketildiğini görüyoruz. Bunun sonucunda diğer mühendislerin yapması gereken şeyler sabitlenir ve sıradan hale gelirken endüstri mühendisi ise bu azalan kaynakların iyi bir şekilde yönetilmesi gerektiğinden daha önemli bir hale gelecektir.

Bu iki görüşün yanında sizin de görüşünüz olabilir. Endüstri mühendisliğinin geleceği var mı ? yok mu ? 

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

İlgili

Yayımlanmış

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası