freeware yazılım örnekleri / Shareware, Freeware ve Demo - CHIP Online

Freeware Yazılım Örnekleri

freeware yazılım örnekleri

kaynağı değiştir]

İngilizce karşılığı olan freeware terimi ilk kez, yarattığı PC-Talk ismindeki iletişim yazılımını geleneksel yollardan pazarlamayı pahalı bulduğu için alternatif pazarlama yolları arayan Andrew Fluegelman tarafından kullanılmıştır. Fluegelman önceleri, bu terimi bir marka gibi kullanmıştı; fakat daha sonra terimin bu anlamda kullanımı terkedilmiştir. Fluegelman aslında PC-Talk yazılımının dağıtımını bugün shareware olarak bilinen bir yolla yapmıştı.

Örnekler[değiştir

Freeware Nedir? Freeware Anlamı ve Freeware Programlar

Freeware, bir yazılımın herhangi lisans hakkıyla sınırlandırılmadan doğrudan kullanıcılara sunulması anlamına gelmektedir. Freeware yazılımlar için kullanım süresi boyunca herhangi bir ücret talep edilmez veya lisan satın alınması beklenemez. Freeware yazılımlar tamamen ücretsizdir ve kullanıcıların faydası düşünülerek meydana getirilmiş olan yazılımlardır.

Freeware Anlamı

Freeware, İngilizcedeki “Free” yani “ücretsiz” kelimesi üzerinden türetilmiş olan bir sözcüktür. Freeware olan bir yazılım, kullanıcıları için tamamen ücretsiz olduğu anlamına gelir. Bu tür yazılımları kullanırken veya kullandıktan sonra herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmayacaksınız demektir.

Freeware Programlar

Freeware programların büyük bir bölümü ücretsiz olduğu gibi aynı zamanda da açık kaynak kodlu yani geliştirilebilir olma özelliğine sahiptir. Freeware programlara verebileceğimiz en büyük örnek Microsoft Office'in alternatifi olarak bilinen ve Linux tabanlı işletim sistemleri içerisinde kendinden yüklü olarak sunulan LibreOffice yazılımıdır. Bu tür Freeware programları ücretsiz olarak indirebilir ve istediğiniz kadar ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Freeware yazılımlar tam tersine ücretli yazılımlar olan shareware'ı hedef almak düşüncesinden meydana gelmiş olan yazılımlardır.

Open source (açık kaynak) yazılımlar ve açık kaynak topluluğu nedir?

Sorulara Dön
Açık kaynak yazılımların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Open source, yazılımın kaynak kodunun herkes tarafından erişilebilir, düzenlenebilir ve dağıtılabilir olduğu bir yazılım lisanslama modelidir. Bu, yazılımın kullanıcılar tarafından özgürce değiştirilebileceği ve geliştirilebileceği anlamına gelir.

Açık kaynak topluluğu ise, açık kaynak yazılım projeleri etrafında bir araya gelen gönüllülerden oluşan bir topluluktur. Bu topluluklar, bir projenin geliştirilmesine, belgelenmesine, hata düzeltmelerine ve yeni özelliklerin eklenmesine katkıda bulunurlar.

Örnek olarak "Mozilla Firefox,Android,Linux tarzı örnekler verilebilir.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Metehan Şentürk

Metehan Şentürk

Yazılım mühendisliği okuyorum ve bu alanda çeşitli çalışmalarım var

Açık kaynak yazılımlar, kaynak kodlarının kamuya açık bir şekilde paylaşıldığı ve kullanıcıların bu kodları düzenleyebildiği yazılımlardır. Bu tür yazılımlar, kullanıcıların yazılımı özelleştirme, geliştirme ve dağıtma özgürlüğüne sahip olmalarını sağlar.

Açık kaynak topluluğu, açık kaynak yazılımları geliştiren, test eden ve destekleyen bir grup insan ve kuruluştur. Bu topluluk, birçok farklı disiplinden gelen insanları bir araya getirir ve işbirliği yoluyla yazılımları geliştirir. Açık kaynak topluluğu, yazılım geliştirme sürecinin her aşamasında rol alabilir ve birçok farklı açıdan katkıda bulunabilir, örneğin hata düzeltme, özellik ekleme, belgeleme ve kullanıcı desteği gibi.

Açık kaynak topluluğu, farklı büyüklükte ve amaçlarda birçok proje geliştirir. Bazıları çok popüler ve yaygın kullanılan yazılımlar olabilirken, diğerleri daha özelleştirilmiş ve belirli bir amaç için tasarlanmış olabilir. Açık kaynak topluluğu, ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımların yaygınlaşmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur ve yazılım dünyasında önemli bir rol oynar.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Akif
Araştırmacı ve konu hakkında bilgi sahibi

Merhabalar,

Açık kaynak kodlu yazılımlar; üreticisi tarafından genelde ücretsiz ve telifsiz şekilde herkese açılmış, üzerinden ekleme veya çıkarma yapıp kullanabileceğiniz, değiştirebileceğiniz, kopyalayıp kendiniz kullanabileceğiniz yazılımlardır.[1]

Kapalı kaynak kodun aksine üreticiler burada kodun ham halini paylaşmış olur bu da onu kendinizin de kullanmasına olanak sağlar. Avantajlarından biri kaynak kodların kamuya açık paylaşılmasından doğan güven faktörüdür. Erişilebilir kodlar yazılımı kullanan veya denetleyen kişiler tarafından kontrol edilebilir, bu da casus ve kötü amaçlı içeriklerin kod içine gizlenip gizlenmediği konusunda yardımcı olur. Özellikle popüler olmayan uygulama ve veri gruplarında bu konu önemlidir çünkü üreticinin güvenilirlik konusundaki tutumu tam bilinmemektedir. Diğer avantajları ise başka geliştiricilerin koda erişimi ile aynı koddan yeni yeni uygulamaların oluşturulması, hali hazırda olan uygulamaların açık kaynak kodları sayesinde kullanıcılar tarafından düzeltilmesi, daha da iyileştirilmesi, kodların kontrolünün yalnızca üreticide olmaması sayılabilir. Bunlar genel olarak kâr amacı gütmeyen topluluklar ve geliştiriciler için harikadır çünkü topluluklar sayesinde bilgi ve veri birikimi gittikçe artacaktır.

Dezavantajları ise; paylaşılan kodlardan gelir elde etme ihtimalinin azalması veya gelirin azalması, rekabetin kod üzerinde artması, yazılımların kontrolünün kötü niyetli kişilerin de eline geçme ihtimali, uygulamalarınızın küçük farklarla kopyalanması gibi durumlarda örnek gösterilebilir. Ayrıca kapalı kaynak kodlu yazılımları kullanmak ve gelişimini beklemek açık kaynak kodlu yazılımlara göre normal kullanıcılar açısından daha basit ve kullanışlıdır. Genelde kapalı kaynak kodu kullanan yazılımlar bu dezavantajları ortadan kaldırmış olup bu iş üzerinden para kazanmayı amaçlamaktadır. Bu tür yazılımları ise genelde kâr amacı güden kişi veya kurumlar kullanmaktadır.

Popüler olarak kullanılan işletim sistemlerinden Windows, Chrome OS, IOS, Mac OS ve Android'dir. (Mac OS çoğunlukla kapalı kaynak kodludur, Android ise çoğunlukla açık kaynak kodlu olsa da önemli kısmı kapalı kaynak kodludur. Ayrıca Android de Linux tabanlıdır.)

Açık kaynak kodlu yazılımlara örnek olarak da yine işletim sistemlerinden Linux, Ubuntu, Debian, Pardus örnekleri verilebilir. Son üç örnek de açık kaynak kodlu olmalarını da sağlayan Linux tabanlı yani Linux dağıtımıdır. Ayrıca LibreOffice, Brave, Blender gibi uygulamalar da açık kaynak kodlu olup rakiplerine avantaj olarak ücretsizdir.[2]

Açık kaynak toplulukları ise açık kaynak kodlu yazılımların paylaşılıp geliştirildiği, kâr amacı güdülmeyen topluluk birimleridir.

Sonuç olarak açık kaynak kodlar bağımsız geliştirici ve genelde kâr amacı gütmeyen topluluklar tarafından tercih edilirken, kapalı kaynak kodlular ise ücreti karşılığında uygulama satıp geliştiren kişi ve topluluklar tarafından tercih edilmektedir. Avantaj olarak ise çoğunlukla ücretsiz, güvenilir, denetlenebilir, geliştirilebilir olması açık kaynak kodlu yazılımları öne çıkarırken; para kazanılması, kullanımı kolay olması, kopyalanamaması gibi özellikler de kapalı kaynak kodlu yazılımları öne çıkarmaktadır.

Ayrıca yardımcı olması açısından kaynakça kısmına eklediğim bağlantılara bakabilirsiniz.

İyi günler dilerim.

  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Türkiye'de bilim iletişimini yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Bir tutam onur, her türlü kariyere yeğdir.”
Ralph W. Emerson

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları
kaynağı değiştir]

Aşağıda popüler bazı, ücretsiz sahipli yazılımlardan örnekler verilmiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası