herseyin hayirlisini istedim allahtan / Her Şeyin Hayırlısını İsteme Duası - Hayır duası

Herseyin Hayirlisini Istedim Allahtan

herseyin hayirlisini istedim allahtan

Allah-ü Teâlâ&#;dan dünya ve ahiretimiz için her şeyin hayırlısını isteme duaları
Duanın okunuşu;
“Allâhümme innî es’elüke minel-hayri küllihî ‘âcilihî ve âcilihî mâ ‘alimtü minhü ve mâ lem a’lem. Ve e’ûzü bike mineş-şerri küllihî ‘âcilihî ve âcilihî mâ ‘alimtü minhü ve mâ lem a’lem. Allâhümme innî es’elüke min hayri mâ seeleke abdüke ve nebiyyüke Ve eûzü bike min şerri me azabihi abdüke ve nebiyyüke. Allâhümme innî es’elükel-cennete ve mâ karrabe ileyhâ min kavlin ev ‘amelin. Ve e’ûzü bike minen-nâri ve mâ karrebe ileyhâ min kavlin ev ‘amelin. Ve es’elüke en tec’ale külle gadâin gadaytühü li hayran.”
(İbn-i Mâce, Dua, 4; İbn-i Hanbel, VI, )
Duanın Manası;
“Allahım! Ben hayrın her çeşidini; âcil olanı ve geç olanı, bildiğim ve bilmediğim her türlü iyiliği Sen’den istiyorum. Her türlü şerden; âcil olanından ve geç olanından, bildiğim ve bilmediğim bütün kötülüklerden de Sana sığınıyorum. Allahım! Ben Sen’den, kulun ve Peygamberinin istediği hayrı istiyorum. Kulun ve Peygamberinin sığındığı şerden de Sana sığınıyorum. Allahım! Ben Sen’den cenneti ve cennete yaklaştıran söz veya ameli diliyorum. Cehennem ateşinden ve cehenneme yaklaştıran söz veya amelden de Sana sığınıyorum. Benim için hükmettiğin her kaza (ve kaderi) de hayırlı kılmanı niyâz ediyorum.”

Diğer bir Dua;
Okunuşu:
Allahümme inni es’elüke hayra’l-mes’eleti ve hayrad-dü’ai ve hayra’n-necahi ve hayral ameli ve hayres-sevabi ve hayra 1-hayati ve hayral- memati. Ve sebbitni ve sekkıl mevazini ve hakkık imanı verfe’deracati ve tekabbel salati veğfir hatieti ve es’elüked-deracati’l-‘ula mine’l-cenneti. Allahümme inni es’elüke fevatiha’l-hayri ve havatimehü ve cevami’ahu ve evvelehu ve zahirahu ve batınehu ve’d-deracati’l-‘ula mine’l-cenneti, âmin. Allahümme inni es’elüke hayra ma ati ve hayra ma ef’alü ve hayra ma a’malü ve hayra ma batane ve hayra ma zahera ved-deracati’l-‘ula mine’l-cenneti, amin. Allahümme inni es’elüke en terfe’a zikri ve teda’a vizri ve tusliha emri ve tütahhira kalbi ve tuhsıne ferci ve tünevvira li kalbi ve teğfira li zenbi. Ve es’elüked- deracati’l-‘ula mine’l-cenneti, amin. Allahümme inni es’elüke en tübarike li fi nefsi ve fi sem’i ve fi besari ve fi ruhi ve fi halki v fi huliki ve fi ehli ve fi mah- yaye ve fi memati ve fi ameli fetekabbel hasenati ve es’elüke’d-deracati’l-ula mine’l-cenneti, amin.”
(Hâkim, De’avat, No: )
Duanın Manası:
“Allah’ım! Senden istenen şeylerin hayırlısını, duanın hayırlısını, kurtuluşun hayırlısını, işlerin hayırlısını, sevabın hayırlısını, hayatın hayırlısını, ölümün hayırlısını istiyorum. Beni dinimde sabit kıl, mizanda sevaplarımın ağır gelmesini nasip eyle, imanımı gerçek eyle, derecelerimi yükselt, namazımı kabul eyle, günahımı bağışla. (Allah’ım!) Senden cennette yüksek dereceler istiyorum. Allah’ım! Senden benim için hayırları açmanı, işlerimin hayırla sonuçlanmasını, önceki, açığı ve gizlisi ile her türlü hayırı, cennette yüksek dereceler istiyorum. (Allah’ım!) Duamı kabul eyle. Allah’ım! Senden gelecekte olacak şeylerin hayırlı olanlarını, yaptıklarımın hayırlısını, gizli şeylerin hayırlısını, açık olan şeylerin hayırlısını ve cennette yüksek dereceler istiyorum. (Allah’ım!) Duamı kabul eyle. Allah’ım! Senden şanımı yükseltmeni, günahlarımı silmeni, işlerimi ıslah etmeni, kalbimi temizlemeni, tenasül uzvumu korumanı, kalbimi nurlandırmanı, günahımı bağışlamanı ve cennette yüksek dereceler istiyorum. (Allah’ım!) Duamı kabul eyle. Allah’ım! Senden nefsim, kulağım, gözüm, ruhum, yaratılışım ve ahlakım, ailem, hayatım ve ölümüm ve işlerim hakkında benden razı ol, hayır ve hasenatımı kabul eyle ve cennette yüksek dereceler istiyorum. (Allah’ım!) Duamı kabul eyle.”

Hayırlısını istemek yanlış mı?

Değerli kardeşimiz,

Bu bilgi isabetli değildir. Kur’an’da birçok yerde “hayırlı şeyleri” istemek teşvik edilmiştir.

“İnsan, iyi / hayırlı şeyleri istemekten usanmaz; başına bir kötülük geldiğinde ise büsbütün ümitsiz ve karamsardır. Uğradığı bir sıkıntıdan sonra ona tarafımızdan bir nimet (hayır) tattırsak mutlaka şöyle diyecektir: 'Bu benim hakkımdır; ayrıca kıyametin kopacağını sanmıyorum ama, dönüp rabbime varacak olsam bile, O’nun huzurunda benim için güzel şeyler bulunduğundan eminim.' Biz, inkâra sapanlara neler yaptıklarını mutlaka açık seçik bildireceğiz ve onlara kesinlikle ağır bir ceza tattıracağız! Ne zaman insanoğluna bir lütufta bulunsak arkasını dönüp uzaklaşır; başına bir kötülük geldiğinde de uzun uzadıya yalvarıp yakarır.”(Fussilet, 41/)

mealindeki ayetlerde, bu gerçeğe işaret edilmiş ve hayırlı şeyleri istemeyi -zımnen de olsa- teşvik edilmiştir.

Hz. Aişe validemiz anlatıyor: Hz. Peygamber (asm) bana şu duayı öğretti:

“Allah’ım! Ben senden şu an ve ilerdeki zaman (dünya ve ahiret) için -bildiğim, bilmediğim- bütün hayırlı şeyleri istiyorum. Ve şu an ve ilerdeki zaman (dünya ve ahiret) için -bildiğim, bilmediğim- bütün şerlerden sana sığınıyorum."

"Allah'ım! Senin (sevgili) kulun ve Peygamberinin senden istediği hayır (nevilerin)den şüphesiz senden ben de isterim ve senin (sevgili) kulun ve Peygamberinin sana sığındığı şerlerden sana ben de sığınırım."

"Allah'ım! Şüphesiz ben senden cenneti ve (beni) cennete yaklaştırıcı söz ve amel (de muvaffak olmayı) isterim. Cehennem ateşinden ve (beni) ona yaklaştıran söz veya amelden de sana sığınırım. Benim için hükmettiğin her kaza (ve kader) hükmünü hayırlı kılmanı senden dilerim.” (İbn Mace, Dua, 4, no: )

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Geçen gün okurlarımızdan bir dostumuz sual etti. Allah&#;tan hayırlısı demek hayırlısını istemek dualarımızı bu şekilde yapmamız doğru mu? Evet Allah&#;tan her şeyin hayırlısını istemek hayır murat etmek hayır dualarda bulunmak olması gerekendir.

***

Yalnız dualarda kesinlik ve ne istediğini bilmek ve o duanın kabulü için ameller işlemek daha tesirlidir. Zira Allah&#;ın murad ettiği hayırlı şeyler senin imanın kuvvetinin ve sabrının ötesinde şeylerde olabilir.

***

Misal Allah&#;ım hayırlı eş diye dua edersin. O eş dünyanın en zengin insanı olarak karşına çıkar ancak onun için belki de hayırlısı onun fakir olmasıdır ve senin duanın kabulü ile o çok fakir hale düşebilir. Ve bu durum ile karşı karşıya kalınca kul elhamdulillah diyebilmelidir.

***

Hayırlısı olsun diye evlendin ancak evladın olmadı ya da eşin bir kaza neticesinde yaralandı ya da hayatını kaybetti. Bilemezsin belki bu da Allah&#;ın takdir ettiği bir hayır olabilir.

***

Yani hayır kulun dünya cihetinde nefsini mutlu edecek şeyler olarak karşına gelmeye bilir belki imtihan ve çileler ile karşı karşıya kalıp neticesinde ebedi bir cenneti kazanmaya vesile kılacak bir hayırda murad olabilir. Benzer durumları misalleri çoğaltabiliriz.

***

Zira sen hayırlı olsun dediğin an bu işi Allah&#;a bıraktım hakkımda vereceğin her ne hüküm olursa razıyım Allah&#;ım demek olur. Bu ise büyük bir iddia büyük bir talep ve Allah&#;tan gelecek her şeyi kabul etmeye sabır etmeye tevekkül etmeye şükür etmeye sebeptir.

***

Ancak o dirayeti ve iman kuvvetini kendinizde bulamıyorsanız böyle bir şeyi talep ederken dikkatli olmalısınız. Demeyesiniz ki Ya Rabbi ben hep hayır dua ettim ama çekmediğim çile kalmadı bu mudur? Hayır.

***

Zira bunu derseniz gelecek ve ihsan edilecek ebedi hayırlardan da mahrum kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Konuya açıklık getirmesi bakımından Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir adamın: “Allah’ım senden sabır isterim” dediğini duydu ve: “Sen Allah’tan bela (sıkıntı) istemiş oldun. Ondan afiyet dile” buyurdu. (Tirmizi, Daavat, 94)

***

Tirmizi şerhi Tuhfetü’l-Ahvezi’de bu hadisle ilgili olarak şu açıklama yer almaktadır:

“Sen Allah’tan bela (sıkıntı) istedin, çünkü sabır sıkıntıdan sonra gelir. Allah’tan afiyet iste, çünkü bunun kapsamı çok daha geniştir. Zira herkes belaya (sıkıntıya) sabredemez.”

***

Görüldüğü üzere Allah&#;tan sabır istediğinde duanın kabul olması durumunda önce sabredeceğin bir iş ile karşı karşıya kalırsın ve sonra sana buna karşı dayanma gücü Allah verir.

***

Peki ne yapmamız gerekiyor. Cümlemin başında belirttiğim gibi yapacağımız dualarda ne istediğimizi bilmemiz gerekiyor Allah&#;ın hazinesi geniş o hazinenin sonsuzluğunu bilerek istemek gerekiyor.

Kendini Ona teslim ettiğin an bu bir iddia olur ve o iddia ile imtihan edilir kazanırsan sınavı geçer rızaya nail olursun. Yok ben böyle bir durum ile karşılaşırsam kendime güvenemiyorum sabırsızlık gösterir isyana giderim bu işlerin hayır cihetini idrak edemem diyorsanız dualarınızda ne istediğinizden emin olarak edin.

***

Ya Rabbi! acizim aciz olanı istemiyorum fakirim fakir olanı istemiyorum ruhumu sana teslim ettim gayri istemiyorum istiyorum fakat senin ezeli ve ebedi rahmet hazinendir istiyorum katında zerreyim fakat senin ebedi şefkat ve merhametini istiyor yalvarıyorum kaldıramayacağım yüklerin altından beni kurtar bana huzur afiyet ihsan eyle senin yolunda istikamet üzere yürümeyi ve alnımın akı ile huzuruna ulaşmayı nasip eyle deyin.

SON SÖZ

Dualarınızı bu mahiyette çoğaltıp zenginleştirin. Cenabı Hak maddi ve manevi genişlik ilim ihlas ve amel nasip eylesin. Selam Huda&#;ya tabi olanların üzerine olsun…

Her şeyin Hayırlısını İstemek

ALLAH’ın rızasını kazandıracak bir hedefe ulaşabilmek için her işin hayırlısını Allah’tan arzulamalıyız ki, sıkıntıları aşabilelim O’nun rahmet ve ihsanı olmadan soluk alıp verme imkânına bile sahip olmadığımızı unutmayalım. Maddi ve manevi bütün işlerimizde ilahi rızayı kazandıracak etken elbette hayırlı neticeler getirmesine bağlıdır Beşer olduğumuz, aciz olduğumuz ve kıt imkânlara sahip olduğumuz için hayır ve şerri belirlemede yetersiz kalmaktayıseafoodplus.info zaafiyetlerimizden dolayı yapacağımız tüm iş ve meşguliyetlerde hayırlı olanı Cenab-ı Allah’tan arzulamalıyız; saplantılara girmeyelim ve beklentilerimize ulaşmadık diye bunalımlara ve isyanlara yönelmeyelim
Herhangi bir işe girişmeden (evlilik, ticaret, seyahat vs gibi) önce o işin bizim için hayırlı olmasını Allah’tan talep etmeliyiz. Buna ‘İstihare’ denir
Hz Cabir (ra)’den şöyle rivayet edilmiştir: “Resulullah(sav) bize Kur’an’dan bir sure öğrettiği gibi, her işte istiharede bulunmamızı öğretirdi Derdi ki: ‘Biriniz bir şey (iş) düşündüğü zaman farz dışında iki rekat namaz kılsın sonra da şu duayı okusun ve ihtiyacını dile getirsin: "Allah’ım, ilminle senden hayır diler ve kudretinle takdirini beklerim Büyük lütfundan isterim Çünkü Sen takdir edersin, ben takdir edemem, Sen bilirsin ben bilemem Sen görünmeyeni bilirsin Yüce Rabbim ikramını istiyorum Ben acizim, Sen ise her şeye kadirsin.''
Allah’ım bu işin benim dinim, geçimim ve akıbetim için hayırlı olduğunu biliyorsan bunu bana takdir et ve onu bana kolay kıl Sonra da onu hakkımda hayırlı ve mübarek kıl Eğer bu işin benim dinim, geçimim ve akıbetim için şerli olduğunu biliyorsan, onu benden çevir ve beni ondan uzak tut; Hayırlı olan ne ise bana onu takdir et, sonra da takdir ettiğini bana sevdir".
Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: “Hoşunuza gitmediği halde savaş, üzerinize farz kılındı Olur ki, hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlıdır  ve olur ki, sevdiğiniz bir şey de sizin için şerdir Allah bilir de siz bilmezsiniz”  Evet, Mü’min için her iş ve meşguliyette en hayırlısını Allah’tan talep etmekten başka çıkar yol yoktur".
Kimileri Allah’tan mal, servet, daire, araba ister; ama bu mal hayır namına kullanılamıyorsa, fakir ve mazlumları hor görme vasıtası oluyorsa dünya ve ahiret hüsranına sebep olur Kişiyi davaya hizmetten alıkoyan, bencillik ve sefahate sürükleyen maldan hiçbir hayır beklenemez Hayırlı işlerde kullanılamayan bir mal, kişinin üzerinde ağır bir yük olmaktan başka bir şey değildir.
Velhasıl tüm isteklerimizde hayırlı neticeler elde etmek, en büyük gayemiz olmalıdır Küçük-büyük tüm işlerimizde hayırlısını dilemek, hayatta vazgeçemeyeceğimiz bir vasfımız olmalıdır Özellikle çirkinliklerin, maddeperestliğin, zulüm ve tuğyanların had safhaya ulaştığı günümüzde; işlerimizin, eylemlerimizin, faaliyetlerimizin, hizmetimizin, konuşmalarımızın, tüm tutum ve davranışlarımızın hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni etmek boynumuzun borcu olmalıdır.
Allah’ım senden; hayırlı bir ömür, hayırlı evlatlar, hayırlı bir makam, hayırlı bir ilim, hayırlı bir gelecek, hayırlı bir akıbet, hayırlı bir eş, hayırlı bir iş, hayırlı bir mal, hayırlı bir hizmet ve hayırlı bir mücadele istiyoruz.
Allahım! Resulün Muhammed (sav) senden hangi hayırlı şeyleri istemişse, biz de senden o hayırlı şeyleri istiyoruz Resulün Muhammed (sav) hangi şerlerden-kötülüklerden sana sığınmışsa, biz de o şerlerden Sana sığınırız Yardımcımız ve dostumuz ancak Sensin Bütün hayırlı işlerde bizleri başarılı kıl Kötü istek ve emellerimizden bizleri uzak tut. Bize Her şeyin hayırlısını nasib eyle!..

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir