deterjanlar petrol türevlerinden yapay olarak elde edilir / Kimyasal Temizlik Malzemeleri | Kimyada Özel Konular

Deterjanlar Petrol Türevlerinden Yapay Olarak Elde Edilir

deterjanlar petrol türevlerinden yapay olarak elde edilir

Doğal Deterjan Sertifikası

Deterjan petrol türevlerinden elde edilen toz, sıvı ve krem formlarında bulunan amacı bir eşyayı ve bir ürünü temizlemek ve arıtmak olan kimyasal bir maddedir. Deterjanın işlevi kirleri sökmek olduğundan sabun ile karıştırılmaması gerekir. Deterjan suyun üzerinde yer alan gerilimi absorbe ederek kirlere nüfus eder ve kolayca köpürebilen bir yapıya sahiptir.

Deterjanın çıkış tarihine bakarsak ’li yıllarda toz deterjan, sıvı çamaşır deterjanı, sıvı elde bulaşık deterjanı, yumuşatıcı ve ağartıcıların ortaya çıktığını görürüz’lı yıllarda ise kir ve leke çıkarıcı,’li yıllarda sıvı formda el sabunu,’li yıllarda soğuk suda çözünen deterjanlar ve ’lı yılların da başından itibaren diğer ultra lüks toz ve sıvı formda deterjanlar ortaya çıkmıştır.

Deterjanın içeriğinde yer alan kimyasal madde ve çözeltilere bakılırsa ağartıcılar, korozyon önleyiciler, köpük ayarlayıcılar, dolgu maddeleri, dezenfektanlar, parfüm, ovucular, enzimler ve bunun gibi daha birçok kimyasal maddenin var olduğunu görürüz. Bu maddeler ile üretilen deterjanlar aslına bakılırsa sağlığı son derece tehdit etmektedir. Çünkü çamaşır deterjanı otomatik çamaşır makinesinde ne kadar çözünüyor görünse de kıyafetler üzerinde görünmez kalıntılar bırakmaktadır. İçeriği güçlü maddeler ile bezenmiş deterjan artıkları bir şekilde deri yoluyla kana karışabilmekte ve ciddi tehlikeli hastalıklara sebep olmaktadır.

Günümüzde ortaya çıkan sadece doğal maddelerden yapılmış deterjanlar da piyasada marketlerde ve kozmetik satan bazı dükkânlarda karşımıza çıkmaktadır. Deterjan ambalajında doğal deterjan sertifikası bulunduğuna dair ibareler yer almaktadır. Doğal deterjan sertifikası olan bu ürünler insan sağlığına ve çevreye dost maddelerle oluşturulmuştur.

Doğal deterjanların içeriği genelde bitkisel bazlı olup herhangi köpürücü ve ağartıcı madde içermemektedir. Piyasada birçok ad ile tanıtılan bu deterjanlar çevre koruma örgütleri, çevre ve sivil toplum kuruluşları ve çevreye duyarlı birçok kuruluş tarafından desteklenmektedir. Özellikle günümüzün bilinçli anneleri yeni doğan bebekleri için doğal deterjan sertifikasına sahip ürünleri tercih etmekte ve içeriğinde herhangi kimyasal madde bulunan deterjanları tercih etmemektedir. Yalnız şöyle bir durum söz konusudur. Doğal deterjan fiyatları oldukça pahalı olup her tüketicinin satın alabileceği satış rakamlarında değildir. Özellikle bazı yerler doğallığına dem vurup normalin çok fazla üzerinde fiyatlarla bu ürünleri satışa sunmaktadır. Halkın sağlığı söz konusu olduğundan doğal deterjan fiyatlarının bu denli yüksek olmasına ilişkin farklı ve gerekli tedbirlerin alınması elzemdir.

Doğal Deterjan Sertifikaları Nelerdir?

1)Ecomark Eko Etiketi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onay ve yetkileri ile verilen Ecomark doğal deterjanların artmasını ve çevrenin korunmasını desteklemek için verilen çeşitli standartlara tabi tutulan bir belgedir. Ecomark standardı kapsamı genel temizlik ürünlerini, bulaşık makinesi deterjanı, çamaşır makinesi deterjanı, bulaşık deterjanı, sabun, şampuan ve saç kremlerini kapsamaktadır.

2)Ecogarantie Sertifikası

Ecogarantie, dünya üzerinde organik ürünler için kurulmuş mesleki bir birliktir. Ecogarantie, çevreye duyarlı olarak dünyanın ekolojik dengesini gözeten ve onu bozmadan üretim yapan kozmetik ve temizlik malzemesi firmalarının ürettiği ürünleri denetleyerek ve kontrol ederek sağlığa, çevreye ve doğaya uyumlu olup olmadığını inceler. Ecogarantie, doğal temizlik sertifikası vermeden önce kendi bünyesi de dahil olmak üzere çeşitli çevre örgütleri, üretici, tüketici ve derneklerle bir araya geliyor. Belge verilecek firmanın ürün numunelerini bahsi geçen kişiler ve kuruluşlar ile birlikte denetleyerek belge verilip verilmeyeceğine karar veriyor. Buna ek olarak üretim sürecinde çevreye negatif olarak etki eden herhangi bir kimyasal hammaddeye rastlanırsa doğal deterjan sertifikası kesinlikle verilmiyor. Bu ciddi kısıtlamaları ile ecogarantie, sadece çevreye ve ekolojik yaşam döngüsünü sahip çıkan ve bunu bozmadan hareket eden firmaya bu belgeyi vererek tüketici gözünde doğal, saf, organik imajı çiziyor.

Deterjan nedir, ne işe yarar? Deterjanların özellikleri, kimyasal yapısı ve temel bileşenleri nelerdir, hakkında bilgi.

Deterjanların Özellikleri ve Temel Bileşenleri

Deterjanlar günümüzde en çok üretilen temizlik malzemeleridir. Sabunlardan farklı olarak son yıldır üretilen ve kullanılmaya başlanmış olan deterjanlar dünyamız için yeni sayılan temizlik malzemeleridir.

Deterjanların aktif maddeleri yapı olarak sabunlarınkine benzedikleri için kirleri temizleme prensipleri de birbirlerine oldukça benzemektedir. Özellikle, sıvı ve katı yağlardan oluşan birçok çeşit farklı kir, deterjanların aktif maddeleri tarafından kolaylıkla çözünebilmektedir.

Deterjanlar

Deterjanların karbon ve hidrojenlerden oluşan (hidrokarbon) kuyruk kısımları kolaylıkla kirlerin içerisinde çözünebilmekte ve sabunlarınkine benzer olarak suyu seven uç kısımlarının su tarafından çekilmesi ile uzaklaştırılmaktadır.

Deterjanlar petrol türevlerinden elde edilen, temizleme arıtma özelliği bulunan toz, sıvı veya krem durumunda bulunan kimyasal madde ve arıtıcıdır.

Günümüzde üretilmiş birçok deterjan aktif maddesi vardır. Fakat bunlardan en yaygın olarak kullanılanı sodyum lauril sülfat adı verilen bileşiktir. Bu bileşik lauril alkolün (\displaystyle {{C}_{12}}{{H}_{25}}OH) sülfürik asit (\displaystyle {{H}_{2}}S{{O}_{4}}) ile tepkimesinden elde edilir.

\displaystyle C{{H}_{3}}-{{\left( C{{H}_{2}} \right)}_{11}}{{O}^{-}}S{{O}_{3}}N{{a}^{+}}

formülü ile gösterilen bu bileşiğin en çok kullanılan iki adı sodyum lauril sülfat ya da sodyum dodesil sülfattır.

Hayatımızda şampuanlar, diş macunları, leke sökücüler, halı temizleyiciler, duş jelleri, tıraş köpükleri, losyonlar, güneş kremleri gibi birçok farklı ürünün aktif maddeleri sodyum lauril sülfat (SLS) ya da sodyum lauril eter sülfat (SLES) gibi deterjan molekülleridir.

***Günümüzde birçok temizlik maddesi artık sabun ve deterjanların karışımı olarak üretilmektedir. Çünkü her iki temizlik maddesi türünün de avantaj ve dezavantajı bulunmaktadır.

***Hassas yün ya da ipek gibi kumaşlarımızı yıkarken biodeterjanlar kesinlikle kullanmamalıyız. Bunun yanında cildimizin daha az tahriş olması için çamaşır deterjanı seçerken düşük fosfat içeren (ya da hiç içermeyen), yapay boya ya da koku verici maddeler içermeyenlerini tercih etmeliyiz.

DETERJANLARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

Deterjanların yapısında bulunan aktif maddelerin yanında birçok yardımcı maddelerde yer almaktadır. Sayıları günümüzde yüzleri bulan bu maddelerin çok farklı görevleri bulunmaktadır. Bunların bazıları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

***Renk vericiler
***Beyazlatıcılar
***Köpük kontrol ediciler
***Mavileştiriciler
***Enzimler
***Anti-bakterial maddeler
***Çözücüler
***Alkali maddeler
***Nemlendiriciler
***Asitler
***Parfümler
***Kompleks oluşturucu maddeler
***Korozyon önleyiciler
***Akıcılığı düzenleyen maddeler

Deterjan temel bileşenleri hakkında detaylı bilgiler için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

1. Yüzey Aktif Maddeler

2. Sertlik Gidericiler

3. Ağartıcılar

4. Kirin Geri Dönüşünü Önleyiciler

Deterjan Petrolden Mi Elde Edilir? Deterjan Petrol Türevi Mi, Neyden Elde Edilir?

Deterjan petrolden mi elde edilir sorusu oldukça ilgi çeken konular arasında yer alır. Temizlik yaparken en çok kullanılan malzemelerden olması deterjanın insan hayatında önemli bir yer edinmesini sağlar. Bu bakımdan deterjan petrol türevi mi sorusunun da yanıtı oldukça merak edilen bir konu olur. Deterjan petrol türevi mi, neyden elde edilir sorularına detaylı yanıtlar aradık ve sizler için haberimizin devamında paylaştık.

Deterjan Petrolden mi Elde Edilir?

Deterjan gündelik yaşamda temizlik amacı ile en çok kullanılan malzemeler arasında yer alır. Bulaşıklarda, çamaşırlarda, ev temizliğinde ve daha birçok alanda kullanılan bu kimyasallar insan sağlığı ile yakından ilişki içerisindedir. Deterjanın petrolden üretiliyor olması da bu bakımdan kişilerin ilgisini çeken konular arasında yer alır.

Deterjan petrol türevlerinden üretilen temizlik ürünlerindendir. Arıtma özellikleri vardır. Sıvı ve toz formunda üretilirler. Kullanım alanlarına göre de bu ürünlerin özellikleri farklılık gösterir. Aynı zamanda sabun dışındaki tüm temizleyici ve kir sökücü ürünler deterjan kapsamında değerlendirilir.

Petrolden Üretilen Temizlik Malzemeleri

Petrolden üretilen birçok temizlik malzemesinden bahsetmek mümkündür. Deterjan, çamaşır suyu, sabun gibi ürünler petrol türevlerinden üretilmektedir. Deterjanların içerisinde petrol dışında da maddeler bulunmaktadır. Enzimler, poilmerler, optik parlatıcılar, sülfat, karbonat gibi maddeler deterjanların üretimi sırasında kullanılmaktadır. Petrol ve türevlerinden üretilen deterjanlar kullanım alanları açısından da farklılık gösterir. Krem, toz, sıvı olarak elde edilebilirler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir