aferez trombosit nedir / Aferez işlemi bağışçıya zarar verir mi? - Acıbadem Hayat

Aferez Trombosit Nedir

aferez trombosit nedir

Aferez Nedir, Nasıl Yapılır Ve Uygulanır? Aferez Hangi Tedavilerde Kullanılır

Haberin Devamı

Aferez Nasıl Yapılır?

En yaygın kullanılan aferez işlemi trombosit aferez işlemidir. Bu işlem kan bağışçı ile aferez cihazı arasında geçmektedir.

Hasta için gerekli olan kan bileşeni elde edilene kadar sürekli devam ederek bir kan alıp verme söz konusudur.

Aferez cihazı bağışçının kanını küçük miktarlarda almaya başlar. Daha sonra gerekli olan kan bileşenini ayırır. Geriye kalan kısmı ise kanın bileşenden ayrılmış bölümüdür. Bu bölüm de kan bağışçısına geri verilmektedir. Kan hizmetleri içerisinde yer alan kan bağışı aferez işlemi bu şekilde gerçekleşmektedir.

Aferez Nasıl Uygulanır?

Aferez kelimesi yapılma şekli ve uygulamasından da anlayabileceğimiz gibi ayırma ya da uzaklaştırma anlamlarına gelmektedir.

Uygulamada da sonuç itibari ile hasta ya da bağışçıdan alınan kan bileşenlerinden cihaz yardımıyla ayrılmaktadır. İstenen bileşen alınarak kalan kısım dolaşıma yani bağışçıya geri iade edilmektedir.

Uygulamada hastanın ya da vericinin kanının bir cihazdan geçirilmesi söz konusudur. Geriye kalan kısım cihaz tedavi yöntemiyle ya da tedavisiz direk dolaşıma iade edilerek bir döndürme işlemi olmaktadır.

Haberin Devamı

Aferez uygulaması otomatik hücre ayırıcı cihazlarla yapılmaktadır. Uygulamada kullanılan yöntem ayırma tekniğidir. Aferez uygulamasının çeşitleri terapötik ve donör aferezi şeklindedir.

Donör aferezi uygulamasında sağlıklı vericiden kan bileşeni alınmaktadır. Eğer bir hastalığı düzeltmek için bu işlem yapılıyorsa terapötik aferez söz konusudur.

Uygulamada kullanılan ayırma tekniği kanın hücresel bileşenlerinin süzülüp kalan bölümünün geri verilmesi anlamını ifade etmektedir.

Aferez uygulamasına dahil olan bütün işlemler arasında plazmanın uzaklaştırılması, bileşenlerin uzaklaştırılması, hastaya geri verilmesi, gerektiğinde yerine değişim sıvısı bileşeninin verilmesi, kan plazmasının diğer kan bileşenlerinden ayrılması gibi bütün işlemler yer almaktadır.

Haberin Devamı

Aferez Hangi Tedavilerde Kullanılır?

Aferez dokulara zarar veren maddeleri uzaklaştırmaktadır. Dolayısıyla bazı kan hastalıklarının tedavilerinde kullanılmaktadır.

En başka lösemi ve lenfoma bu hastalıklardandır. Birçok kan hastalığının kök hücre tedavilerinde aferez uygulanmaktadır.

Kök hücrenin kandan ayrıştırılması sürecinde aferez yöntemlerinde ve cihazından yararlanılmaktadır.

Bunun yanında kan zehirlenmelerinin tedavisinde aferez uygulaması kullanılmaktadır. Bazı zehirlenmelere bağlı olarak karaciğer yetmezliği viral hepatitlere bağlı mikrobik sarılık görülebilmektedir. Bu durumlarda da aferez yöntemi bir tedavi şansı olarak bilinmektedir.

Anemi tedavisinde aferez yönteminin başarılı sonuçlar verdiği de gözlenmiştir. Halk arasında anemi kansızlık olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

Dirençli hipertansiyon tedavisinde de aferez uygulaması tercih edilmektedir. Kan ve doku uyumunun olumsuz olduğu organ nakli durumlarında aferez yönteminden faydalanılmaktadır.

Lösemi, Akdeniz anemisi, mantar zehirlenmesi, kaçak alkol zehirlenmesi, orak hücreli anemi, karaciğer yetmezliği, organ nakli, kemik iliği, iltihaplı romatizma gibi çok çeşitli hastalıkların tedavisinde aferez tekniğinden yararlanılmaktadır.

Aferez nedir?

Rahatsızlığı yaşayan kişiden ya da bağışçıdan gerekli olan kan bileşeninin cihaz yardımıyla ayrıştırılarak özel torbalara alınıp ihtiyaç duyulmayan kanın kişi ya da bağışçıya geri verilmesi işlemine aferez adı veriliyor. Aferezde, işlem ve cihaz tipine bağlı olarak süre değişiyor, dakika kadar sürüyor.


Aferez, trombosit bağışçılarına uygulanıyor mu?

İşlem öncesinde aşırı olmasa da karnın tok olması (özellikle trombosit ve plazma bağışçıları yağlı gıdalardan kaçınmalı) ve bol sıvı alınması gerekiyor. İşlem uzun süreceğinden tuvalet ihtiyacı önceden giderilmeli. Nabız, kan basıncı ve vücut sıcaklığı belirlenmiş uygun aralıkta olmalı.

İşlem, bağışçıya zarar veriyor mu?

İşleme başlamadan önce tek kullanımlık steril bir set cihaza takılıyor ve 10 dakikalık bir ön hazırlık yapılıyor. Bu hazırlık, cihazın ve kullanılan setin arızalı olup olmadığının kontrol edilmesi için yapılıyor. Daha sonra kişi veya bağışçı cihaza bağlanıyor. İşlem sırasında nadiren de olsa bazı belirtiler oluşabiliyor; ağız çevresinde uyuşma, bulantı, kusma, üşüme, titreme, kas seğirmesi, baş dönmesi, kramp ve çarpıntı şeklinde gelişebiliyor. İğnenin girmiş olduğu damar yolunda şişme ve morluklar oluşabiliyor.

Kan sayımı, bağış öncesi testler arasında yer alıyor ve kişinin bağışlayacak düzeyde kanı olup olmadığının bir işareti olarak değerlendiriliyor. "Bağışçı Bilgilendirme ve Onam Formu"nu Aferez Merkezi'nden temin edebilir, hangi durumların önemli olduğu konusunda bu merkezden bilgi edinebilirsiniz. Çünkü uygun olmayan kişilerin bağışlayacağı kan ürünleri, hem bağışçı hem de kişi için ciddi riskler taşıyabiliyor.

Düzenli veya sürekli ilaç kullanımı; mevcut, tanı konulmuş ya da geçirilmiş bir hastalık varsa ilgili personele mutlaka bildirmeniz gerekiyor. Bağış öncesi yapılacak testler yalnızca birkaç hastalığın göstergesi olduğundan istenen bilgileri tam ve doğru şekilde vermeniz önem taşıyor.

Kimler bağışçı olabilir?

İki bağış arasında en az 15 gün olmak koşulu ile yılda 24 kez bağışçı olunabiliyor. Eğer aferez verilmiş ise torba kan verebilmek için en az 2 hafta, torba kan verdikten sonra aferez ile trombosit verebilmek için en az 8 hafta geçmesi gerekiyor. Özel durumlarda bu süre, kan merkezi hekimi tarafından düzenlenebiliyor.

Aferez sonrası nelere dikkat etmeliyiz?

İşlem sonrası bol sıvı tüketilmesi, en az 1 saat sigara içilmemesi, 24 saat güç gerektirecek ağır işlerden (inşaat işçiliği, vinç operatörlüğü, pilotluk gibi) ve aşırı sıcak yerlerden (sauna, fırın vb) uzak durulması gerekiyor. Kan alınan kolla ağır yük kaldırılmaması ise bir diğer ayrıntı.

Baygınlık hissi olursa yere düz bir şekilde uzanıp ayaklar yukarı kaldırılmalı. Kendini iyi hisseden bağışçıların normal aktivitelerine devam etmelerinde sakınca yok.

Aferezin farklı türleri var mı?

Terapötik Eritrosit Değişimi: Hastalıklı kırmızı kan hücreleri, aferez cihazı yardımıyla sağlıklı bağışçılardan alınmış kırmızı kan hücreleri ile değiştiriliyor. Bu işlem en çok; Orak Hücre Anemisi tedavisinde kullanılıyor. İşlem sayesinde dokulara yeterli miktarda oksijen taşınmasını sağlayacak torba kandaki hücreler kişiye verilmiş oluyor.

Terapötik Plazma Değişimi: Bazı hastalıklarda veya zehirlenmelerde kandaki bağışıklık hücreleri (antikor), proteinler, toksik maddeler artabiliyor. Bu maddeler, genellikle kanın sıvı kısmında, yani plazmasında artıyor.  Terapötik plazma değişimi, bu maddelerin içerisinde bulunduğu plazma ile beraber vücut dışına alınması ve yerine sağlıklı bağışçılardan alınmış plazmanın verilmesi işlemine deniliyor.  Bazı durumlarda insan plazması yerine ona eş değer olabilecek çeşitli sıvılar da kullanılıyor.

Lökoferez veya Trombositaferez: Kan hücrelerinin sayısı, (trombosit, lökosit gibi) bazı hastalıklarda çok fazla artar. Artan bu hücreler, aferez cihazı ile kandan toplanır ve yerine uygun sıvılar verilir. Bu sayede, artan hücre sayısına bağlı oluşan hastalık belirtileri azaltılır.

Bağış aferezi nedir?

Aferez işlemi, rahatsız bir insana verilmek üzere sağlıklı bağışçıya uygulanır ve bir ürün elde edilirsa buna bağış aferezi denir.

• Lökosit Aferezi

- Periferik kök hücre

- Granülosit

- Lenfosit (DLI)

• Trombosit

• Eritrosit

• Plazma

Periferik kök hücre: Özellikle kemik iliği ve daha düşük oranda da çevre kanında bulunan, kendi kendini yenileyebilme, farklı kan hücrelerine dönüşebilme özelliğine sahip hücrelere verilen isimdir. Bir bağışçıdan ya da kişinin kendisinden toplanabiliyor.

Granülosit: Tedaviye yanıt vermeyen ciddi mantar veya bakteriyel enfeksiyonu olan kişilerde kullanılmak üzere sağlıklı bağışçılardan granülosit toplanır.

Lenfosit (DLI): Kemik iliği vericisinden toplanır. Kemik iliği nakli sonrasında kan hücrelerinin tamamen vericiye ait olmasını sağlamak amacıyla yapılır ve toplanan hücreler ihtiyaç sahibine verilir. İlik nakli sonrası, tam kimerizm oluşmasını sağlar. Genelde ayda bir işlem yapılır ve tam kimerizm (kan sisteminin tamamen vericiye ait olması) sağlanana kadar devam edilir.

Trombosit, Eritrosit, Plazma: Tek bir bağışçıdan aferez yöntemi ile kişilere verilmek üzere yoğun miktarda trombosit, eritrosit ya da plazma elde edilmesi işlemine deniyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

TRANSFÜZYON MERKEZİ

Transfüzyon  nedir?

Transfüzyon, sağlık sorunu sebebiyle ihtiyacı olan hastaya tam kan ya da kan bileşeni nakli olarak tanımlanır. Kan ve kan bileşenlerinin tek kaynağı sağlıklı kan bağışçılarıdır.

Transfüzyon, tam kan veya  tam kanı oluşturan komponentlerin ayrı ayrı hazırlanmış ürünleri ile yapılır. Bağışçıdan alınan kanın  kırmızı kan hücreleri (eritrosit), kan pulcukları (trombosit), kanın pıhtılaşma faktörleri içeren  sıvı kısmı (plazma)  işlenerek  ayrılıp hastanın ihtiyacı olan kısmının transfüzyonu sağlanır. Böylece bir bağışçı birden fazla hastaya  bağış yapmış olur.

Aferez nedir?

Aferez, uzaklaştırma, ayırma anlamına gelmektedir.  Özel bir cihaz yardımı ile bağışçının  kanının belirli bir bileşeni ayrılır ve   geri kalan diğer kısımları  dolaşıma geri verilir. Aferez yöntemi ile  hastanın sadece  ihtiyacı olan trombosit, granülosit gibi tek kan bileşeni hazırlanabilir. Aferez yöntemi Terapötik Aferez Merkez’inde kök hücre toplamak veya hastalardan lipid veya hücre uzaklaştırmak amacıyla da  kullanılır.

Transfüzyon Merkezi  ne iş yapar?

Hastalar için gereken kan ve kan bileşenleri ihtiyaçları hastaneler içinde Transfüzyon Merkezi tarafından sağlanır.

Transfüzyon Merkezleri  ilgili yasal mevzuat  kapsamında acil haller dışında kan bağışı kabul etmemekle  birlikte ,  acil durumlarda bağış kabul edecek donanım ile  yapılandırılır. Bağışçısı seçimi, muayenesi ve  testlerin uygunluğu sonrasında bağışçı kabul kriterlerini yerine getiren gönüllülerden tam kan, aferez gibi  bağışlar alınır.

Kemoterapi sırasında vücudun savunma sisteminde görevli hücrelerde aşırı düşüşler yaşanır. Bu  döneme “nötropeni” denir ve  bu dönemde hastaları ölümcül olabilecek enfeksiyonlardan korumak için  kan bağışçılarından  sağlanan granülosit süspansiyonları  transfüze edilir. Granülosit  bağışçılarının seçimi, muayenesi ve hazırlığı Transfüzyon Merkezi’nde bağış ise  Terapötik Aferez Merkezi’nde gerçekleşir.

Ayrıca yenidoğanlarda gerekebilecek  kan değişimleri  için gerekli nitelikte  tam kan hazırlar.

Transfüzyon Merkezi’nde  kan bileşenlerinin  hazırlanması, saklanması yanı sıra immünohematolojik testlerde yapılır.

Hemovijilans nedir?

Ulusal Hemovijilans Rehberi ile itibariyle ülkemizde  transfüzyon süreci kan bağışçısından başlayarak transfüzyon ve sonrasındaki etkilerini izlemek ve kayıt altına almak  zorunlu hale gelmiştir.

Hemovijilans faaliyetleri kapsamında hastalara yapılan  tüm kan bileşeni transfüzyonları rehberlere uygun biçimde izlenir ve kayıt altına alınır. Transfüzyon sonrası  meydan gelen  transfüzyon reaksiyonları ve  süreç içinde oluşabilen istenmeyen olayların kayıt ve bildirimleri Hemovijilans Koordinatörü ve Hemovijilans Hemşiresi tarafından  yapılır.

Hemovijilans süreçlerinin aktif olarak çalışması GÜVENLİ KAN TRANSFÜZYONU” nun en önemli parçasıdır.

Özetle bir Transfüzyon Merkezi;

Sonuç olarak hastanemizin  Transfüzyon  Merkezi  hastalarımızın  tedavi süreçlerinde GÜVENLİ KAN temininde önemli bir yere sahiptir.

LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi  Transfüzyon Merkezi  olarak misyonumuz nedir?

Hastalarımızın güvenli  kan ve kan bileşenleri ihtiyacını karşılamak ve tedavilerine katkı  vermek,  hasta, kan bağışçısı ve çalışan güvenliği odaklı çalışmak, bilimsel  gelişmeler ışığında yeni uygulamaları hastanemize kazandırmak ve multidisipliner  bilimsel çalışmalarda yer almaktır.

Teknolojik olarak yetkin  alt yapısı ile  Transfüzyon Merkezi’miz,  alanında deneyimli doktor, biyolog , ve laboratuvar  teknikerleri ile 7/24 hizmet vermekte ve  kalite standartı olarak  “  T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlıklta Kalite Standartları”na uygun olarak çalışmaktadır.

Testlerimiz belli periyotlarla İç Kalite ve bağımsız Dış Kalite Programları ile süreçlerimiz ise yılda ikişer kez İç Denetim ve Dış Denetim ile izlenmektedir.

Transfüzyon Merkezi faaliyetlerimiz;

İçeren ulusal mevzuata göre hizmetlerini yürütmektedir.

Transfüzyon Merkezi  yetkinliklerimiz

Kan Merkezi

Aferez


Aferez  kelime olarak ayırmak, uzaklaştırmak anlamına gelir. Kanın bir komponetinin cihaz aracılığıyla alınıp, geri kalanının hastaya veya donöre geri verilmesi işlemidir. Genel bir ifadeyle; hastanın ya da gönüllü verici kanının, tıbbi bir cihazdan geçirilmek sureti ile bir veya birden fazla bileşenine ayrıldığı ve kalanın ekstrakorporel bir tedavi ile veya tedavisiz geriye döndürüldüğü veya ayrıştırılan bileşenin değiştirildiği bir işlemdir. Kan cihaza bir pompa yardımı ile çekilir ve kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla işlem sırasında gerekli dozlarda antikoagülan kullanılır. Aferezin Amacı :        
-   Sağlıklı donörlerden hastalar için gerekli olan kan bileşenlerini hazırlamak,
-   Hastaların patolojik kan bileşenlerini azaltarak tedavi etmektir.

AFEREZ TİPLERİ

1-) DONÖR AFEREZİ  (sağlıklı vericiden kan komponetinin toplanması)

2-) TERAPÖTİK AFEREZ  (hastaya tedavi amaçlı işlem yapılması)

3-) PERİFERİK KÖK HÜCRE AFEREZİ

 

SİTAFEREZ
Kanın hücresel elemanlarının ayrılıp, geri kalanının hastaya veya donöre geri verilme işlemidir.
DONÖR TROMBOSİT (PLATELET) AFEREZİ
Gönüllü vericinin kanındaki trombositlerinin, kanının tıbbi bir cihazdan geçirilmek sureti ile ayrıldığı; trombositlerinin toplanıp gönüllü vericinin kanının kalan kısmının tekrar geri verildiği bir işlemdir. 
Hazırlama yöntemine ve kullanılan cihaza bağlı olarak her bir işlemin trombosit verimi x  arasında değişecektir. Benzer olarak ürünün lökosit ve eritrosit kontaminasyonu işlem ve kullanılan cihazın tipine göre değişebilir. Yöntem, alloimmünize hastaların etkin tedavisinde HLA alloimmünizasyon riskini azaltmak için seçilmiş bağışçılardan trombositlerin toplanmasını sağlar. Hastanın maruz kaldığı bağışçı sayısının azalmasıyla viral bulaş riski de azalır. 

Aferez Trombosit Süspansiyon Özellikleri

Hacim ( 1 ünite )

ml

Trombosit Sayısı

x  / ünite

Rezidüel Lökosit

< x/ ünite

pH

,4

Isı

°C sürekli, hafifçe, Ajitatörde sallama

Raf Ömrü

5 gün

Aferez ile 3 ile 13 ünite tam kandan elde edilen trombosite eş değer trombosit tek bir işlemle elde edilir. Saklama koşulları tam kandan hazırlanan trombositler ile aynıdır. Saklama sırasında trombositlerin ajitasyonu yeterli oksijen geçişlini garanti edecek kadar etkin fakat olabildiğince yumuşak olmalıdır. Saklama sıcaklığı +20 °C ile +24 °C arasında olmalıdır. Hazırlanan trombositler için en fazla saklama süresi 5 gündür, ancak bakteriyel kontaminasyonun saptanması veya azaltılmasına yönelik ek bir yöntemin kullanılması durumunda 7 gün saklanabilir.

GRANÜLOSİTAFEREZ
Gönüllü vericinin kanını tıbbi bir cihazdan geçirmek sureti ile granülosit hücrelerini kanın diğer bileşenlerinden ayıran bir işlemdir.
Tedavi edici miktarda granülosit elde etmek için; erişkin ve çocuklar için: 
> 1,x granülosit/vücut ağırlığı (kg); yenidoğan için: > x granülosit/vücut ağırlığı(kg) olmalıdır.
Uygulama prensipleri:

 

Aferez Granülosit Süspansiyon Özellikleri

Hacim ( 1 Ünite )

< ml ( ml )

Granülosit Sayısı

Her ünite > 1x granülosit, değişik miktarda lenfosit, trombosit ve eritrosit içerir

Cross match

Gerekli

Isı

°C

Raf Ömrü;

Saklamak için uygun değildir ve toplandıktan sonra en kısa zamanda transfüze edilmelidir. Aksi halde saklama,+20 °C ile +24°C’de kontrollü ısıda 24 saat ile sınırlıdır ve çalkalanmamalıdır.

DONÖR ERİTROSİT AFEREZİ 
Gönüllü vericinin kanını tıbbi bir cihazdan geçirmek sureti ile kırmızı kan hücrelerini kanın diğer bileşenlerinden ayıran, uzaklaştıran ve gerekli olduğu koşullarda kristalloid ya da kolloid solüsyonunu ile değiştiren bir işlemdir.
Tek bir işlemle bir veya iki ünite eritrosit süspansiyonu toplanabilir. Her bir ünite, minimum 40 gram hemoglobin içermelidir. Hazırlama yöntemi ve kullanılan cihaza bağlı olarak, trombosit, lökosit ve plazma içeriği değişebilir. İşlem sırasında ya da sonrasında eritrositlere saklama çözeltisi eklenir. 
Transfüzyon amacıyla alınan ürün +2°C ile +6°C aralığında saklanmalıdır. Saklama süresi kullanılan antikoagülan/koruyucu sıvıya bağlıdır. Tam kan ve eritrosit için uygulanan aynı saklama koşulları gerekmektedir.

Aferez Eritrosit Süspansiyon Özellikleri

Hacim

Kullanılan sisteme göre değişir.

Hct

0,,75

Hct (Ek solüsyon varsa)

0,,70

Hemoglobin

> 40 gr / ünite

Rezidüel lökosit

< x/ ünite

Isı

°C

Raf Ömrü

Saklama çözeltisine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

 

DONÖR PLAZMAFEREZİ
Gönüllü vericinin kan plazmasının, kanının tıbbi bir cihazdan geçirilmek sureti ile diğer kan bileşenlerinden ayrıldığı; plazmanın (toplam plazma hacminin %15‘inden daha azının) replasman sıvısı kullanılmadan uzaklaştırıldığı bir işlemdir.
Elde edilen ürün özellikleri tam kandan elde edilen ürün özellikleriyle aynıdır.

 

SIK SORULAN SORULAR

Kimler trombosit bağışında bulanabilir?

Trombosit bağışı işlemi ne kadar sürer?


Ne kadar süre sonra tekrar trombosit verebilirim?

 

*Bazı kaynaklara göre;

Granülosit bağış sıklığını belirleyen bir açıklama yoktur. Haftada 2 kez bağış yapılabilinmektedir. Fakat sık granülosit bağışı yapan donörlerde hematokrit takibi yapılmalıdır.
Bağış yaptığım trombositleri vücudum ne zaman yeniden oluşturur?

Trombosit bağışı sırasında ne gibi yan etkiler olabilir?

Trombosit bağışında kullanılan setlerden bana bir şey bulaşır mı?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası