periskop çalışma prensibi / Periskop Nedir? Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Periskop Çalışma Prensibi

periskop çalışma prensibi

kaynağı değiştir]

Periskopun en yaygın olarak kullanıldığı alan denizaltı gemileridir. Periskop, denizaltının gözüdür. Denizaltılar su altında satha yakınken gözükmeden su üstü gemisi gibi seyir yapabilmek için periskop kullanırlar. Denizaltı periskopları hem ince hem de uzun olmalıdır. İnce ve uzun periskoplarda görüş açısı ve ışık şiddeti azdır. Bu eksiklikleri gidermek üzere denizaltı periskoplarına boru boyunca kuvvetlendirici mercekler ilave edilmiştir. Denizaltı periskobunun bir özelliği de dikey ve eksenel yönde hareketli olmasıdır. Dikey hareketle su derinliğine göre periskop boyu ayarlanır. Eksenel döndürme hareketiyle de her açıdaki hedefi görmek mümkün olur. Bu hareketler hidrolik ve mekanik kuvvetlerle sağlanır.

Denizaltı periskoplarında genellikle iki tip büyütme oranı vardır. Değerdeki büyütmede görüş açısı 40° civarındadır. Daha büyük büyütme oranı 6 değerinde olup, görüş açısı 8° civarındadır.

Denizaltı harekâtı sürat istediği için, periskop hareketlerini sağlayan mekanizmalar kolay kullanılabilir özelliktedir. Mesela periskopun alt gözetleme kafasında bulunan eksenel döndürme kolları, aynı zamanda mesafe, ayar ve görüş açısı ayar görevlerini de yapar. Bu kollardan birine bağlı makaralı tel düzeniyle yukardaki prizma ve mercek donanımına dikey eksen yönünde hareket verdirilerek yatay ile 45° açı yüksekliğindeki hedefler de görülebilir.

Modern denizaltı periskoplarında mesafe ölçümü ayrı bir cihazla kendiliğinden hesaplanarak kayıt ve gösterge olarak tespit edilir. Bu cihaza stadimetre denir.

'lerde geliştirilen denizaltı periskoplarında ise periskop gözetleme kafasının su üzerinde uzun müddet kalmasına gerek kalmamaktadır. Böylece düşman gemilerinin radarlarına yakalanma ihtimali azaltılmıştır. Periskop bir an satha süzülerek, ekseni etrafında °döndürülüp tekrar aşağı çekilir. Periskop merceğinden giren ışık hafızalı ekranda görüntülenerek ekrandan hedef analizi yapılır.

Periskoplardaki diğer özellikler; Periskop optik düzeninde ışık kırılma kayıplarını azaltmak için hedef merceğinin havaya bakan yüzeyi kimyevi olarak ince bir film tabakası ile kaplanır. Bu şekilde yüzeyi kaplanmış mercekli periskopta ışık geçirgenliği&#;% arası artar. Görüntü genliği ise&#;% 60 oranında büyür. Bu görüntüde puslanma ve leke olmaz.

Periskop imalatında dikkat edilecek hususlardan biri de, periskop borusunun su ve hava sızdırmamasıdır. Periskop borusu içindeki nemli hava boşaltılarak yerine kuru hava, yani azot gazı doldurulur. Bu şekilde suyun yoğunlaşması önlenerek merceklerde ve prizmalarda buğulanmanın önüne geçilmiş olur.

Periskop

El yapımı askeri periskopun, optikal dizaynı.
Periskopun prensipleri.
A- İki düzlem ayna kullanan periskop.
B- İki dik açılı prizma kullanan periskop.
1 - 2- Düz aynalar.
3 - 4- Dik açılı prizmalar.
5 - 6- Gözlemci göz.
7 - 8- Periskop tüpü.
H- Periskopun optik yüksekliği.
Periskop lensinin prensipleri.
A- Tek bir lens kullanan periskop (L2) -görüntüyü düzelmek için.
B- İki lens kullanan periskop (L2-L3) -görüntüyü düzeltmek için.
- Periskop penceresi.
- Durma alanları veya taksimatlı objektif.
P- Dik açılı prizmalar (veya düz aynalar).
L1- Objektif lensi.
L2- Aiçin - L2 - L3- Biçin - Görüntü düzeltici lens.
L3- L4-Aiçin- L4-L5- Biçin - Mercek (oküler).
L0- Lens alanı.
y- Uzak nesne.
H- Periskopun optik yüksekliği.

Periskop, deniz ve kara savaşlarında, harekâtı kolaylaştırmak maksadıyla kullanılan, emniyetli mesafelerden hedefe görünmeden incelemeye yarayan optik bir alettir. Teknisyenler, nükleer araştırmaları da tehlikeli bölgeye yaklaşmadan periskopla gözler. Periskopun en çok kullanıldığı saha denizaltılardır.

Periskopta iki yansıtıcı ayna veya prizma bulunur. Birinci ayna hedeften gelen ışıkları doksan derece kırarak aşağı doğru yansıtır. İkincisiyse bu gelen ışıkları tekrar doksan derece kırarak yatay yönde göze iletir. Periskobun bu özelliği teleskobik yapı ile güçlendirilir. Periskop, mercekler yardımı ile hedefi yaklaştırma, büyütme özelliği kazanır.

Periskop, prensip olarak ters ve doğru yerleştirilmiş iki dürbünün bir tüp içine yerleştirilmesinden ibarettir. Ters dürbünde cisimler olduğundan daha küçük görülmesine rağmen görüş açısı çok büyüktür. Ters dürbünle genişletilmiş görüş sahası doğru dürbünle tekrar büyütülüp yaklaştırılarak gözlenir. Bu duruma göre görüntüyü büyütmek için üst (ters) dürbün görüntüsünün küçültülmesi; alt (doğru) dürbün görüntüsünün ise büyütülmesi gerekir. Bu işlemler periskop kafasına monte edilmiş kolların elle döndürülmesiyle yapılır.

Periskopta görüntüye ve kullanıma tesir eden birçok husus vardır. Fiziki olarak periskopun ince ve uzun olması istenir. Periskobun boyunu uzatmak için ara mercek düzenleri ilave edilir. Boy uzayıp çap daraldıkça ışık kaybı artar. Görüntü büyütme ve görüş açısı mercek çaplarına bağlıdır. Periskopla yalnız cisimlerin şekli incelenmekle kalmaz, ayrıca hedef, mesafe ve açı göstergeleri ilavesiyle hedefle ilgili daha geniş bilgi de toplanır. Gelişmiş periskoplarda fotoğraf makinaları, ekran görüntüleme, hafıza sistemleri de mevcuttur. Bütün bu parçalar basit bir silindirik tüp boru içerisine monte edilmiştir. Boru çapı küçüldükçe görüş açısı küçülür.

Periskop I. Dünya Savaşında kullanılmaya başlanmıştır. Önceleri siperlerden gözükmeden hedefin incelenmesi maksadı ile yapılan periskoplar, daha sonraları tanklara, büyük kara ve gemi toplarına, denizaltılara da monte edilmiştir. Fiber optiğin gelişmesiyle çok ince çaplı ve uzun periskoplar yapılmıştır. Fiber optik periskoplar insan vücudunun çeşitli yerlerine sondaj yapılarak incelenmesini mümkün kılmaktadır.

Denizaltı periskopları[değiştir

5. Bilgi: Periskop, denizaltında deniz yüzeyindeki cisim- leri görmek için kullanılan optik bir alettir. Periskoplar- da uzunca

Soru:

5. Bilgi: Periskop, denizaltında deniz yüzeyindeki cisim- leri görmek için kullanılan optik bir alettir. Periskoplar- da uzunca bir boru bulunur ve bu boru deniz yüzeyine kadar yükselir. Deniz yüzeyinden gelen ışınların, pe- riskop borusuna yerleştirilmiş

5. Bilgi: Periskop, denizaltında deniz yüzeyindeki cisim- leri görmek için kullanılan optik bir alettir. Periskoplar- da uzunca bir boru bulunur ve bu boru deniz yüzeyine kadar yükselir. Deniz yüzeyinden gelen ışınların, pe- riskop borusuna yerleştirilmiş optik aletler aracılığı ile aşağı inmesi sağlanır. Böylece borunun diğer ucundan bakan gözlemci, deniz yüzeyinin görüntüsünü görür. Bir fizik öğretmeni, periskop ile ilgili yukarıdaki bilgiyi verdikten sonra öğrencilerinden bir periskobu model- lemesini ister. Öğrencilerin bazıları periskopları şekil- lerdeki gibi modellemiştir. 1. II. Tam yansımali prizma Düzlem Ayna 45 Göz Göz Düzlem Ayna Tam yansımali prizma III. Düzlem Ayna 45 Göz Tam yansımalı Buna göre, yukarıdaki modellemelerden hangileri, periskopun çalışma prensibiyle aynı şekilde çalı- şir?

Periskop nedir? Periskop ne işe yarar, nasıl çalışır, özellikleri nelerdir? Periskop hakkında bilgi.

Periskop Nedir?

Periskop, bir engelin üstünden çevreyi gözlemlemekte yararlanılan, özellikle denizaltılarda, deniz ve kara savaşlarında kullanılan optik aygıta verilen isimdir.

periskop

Periskop ve çalışma prensibi

Periskop, gözlemlenen yerden gelen ışığın yönünü değiştirmeye yarayan iki ayna ya da yansıtıcı prizmadan oluşur. Bunlardan birincisi ışığı dikey bir boru boyunca saptırırken, diğeri ise bu gelen ışığı bu kez yatay doğrultuda saptırarak görüntünün uygun biçimde görülebilmesini sağlar. Periskoplarda genellikle, geniş bir açının gözlemlenebilmesini sağlayan optik bir büyütme sistemi vardır. Ayrıca bir görüntü çizgisi ya da artı işaretiyle, gözlemlenen cismin hedeflenmesi sağlanır. Askeri uygulamalarda uzaklık tahmini, hedefin rotasının saptanması ve fotoğraf çekilmesini sağlayan donanımlar da bulunur.

En basit periskop tipi, iki ucunda birbirine paralel ama boru ekseniyle 45°&#;lik bir açı yapan iki ayna bulunan bir borudan oluşur. Bu aygıt büyütmez ve görüntü çizgisi yoktur. Görüş açısı borunun geometrisiyle sınırlıdır; boru ne kadar uzun ve darsa, görüntü alanı o kadar küçüktür. Bu tür periskoplar II. Dünya Savaşı sırasında zırhlı araçlarda yaygın olarak kullanılmıştır. Dikdörtgen kesitli periskop borularıyla daha geniş gözlem açıları elde edilebilir.

Periskop Nedir ve Nasıl Çalışır?

Periskop;DenizaltıPeriskopu ekseni etrafında çevirerek °&#;lik bir dönüş yapmaklarda, suyun üzerine çıkartılarak dışarısını gözlemeye yarayan optik bir alettir. Işınları toplıyan merceklerden, bu ışınları yansıtan prizmalardan meydana gelmiştir. Bütün bunlar uzun bir tüp içinde yerleştirilmiştir.

Denizaltı daldığı zaman suyun üzerini görmek için periskopun objektifini denizin yüzeyine çıkarır. Prizmaya çarpan ışınlar yansıyarak tüp boyunca aşağıya doğru iner, burada bazı mercek sistemlerinden, prizmalardan geçerek bir ekran üzerinde toplanırlar. Okülere yaklaşıp da buradan içeriye bakınca, suyun dışındaki her hangi bir şeyi görmek mümkün olur. Denizaltı, periskop tübünün uzunluğundan daha derine dalarsa, bu aletten faydalanamaz.

Periskop

Periskop ile gözlem yapan bir asker.

Periskopu ekseni etrafında çevirerek °&#;lik bir dönüş yapmak mümkündür. Periskop denizaltılar için ancak gündüzün faydalı olabilen bir alettir. Bununla beraber, İkinci Dünya Savaşı sırasında kızılötesi ışınlardan faydalanılarak geceleri de kullanılabilen periskoplar yapılmıştır.

Periskop, denizaltı gemilerinde olduğu gibi, kara savaşlarında da, siperlerde, tanklarda kullanılır. Bunların donanımı ayrı olmakla birlikte, gene prizmalar düzenine dayanır. Kara savaşlarında, bir tepenin ardını görebilmek, tümseklerin ilerisini gözleyebilmek için, periskoplardan faydalanılır.

Öte yandan, II. Dünya Savaşı&#;nda, denizaltıların uçaklara karşı savunmasında, görüş açısı çok geniş periskoplar yapılmış, bunlarla bütün gökyüzünü çepeçevre taramak mümkün olmuştur. Ayrıca, periskoplara eklenen yeni aletlerle, görülen düşman hedefinin uzaklığı da inceden inceye hesaplanmakta, böylece tam isabet kaydedecek atışlar yapılabilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası