açık oturum hakkında bilgi / Açık Oturum Nedir, Özellikleri Nelerdir? Açık Oturumların Amaçları Nelerdir? - Eğitim Haberleri

Açık Oturum Hakkında Bilgi

açık oturum hakkında bilgi

Geniş kitleleri ilgilendiren bir konunun, konuyla ilgili uzmanlar tarafından bir başkan yönetiminde ve dinleyici­ler önünde tartışıldığı konuşmalara denir. Diğer bir ifadeyle güncel bir olay veya toplumu ilgilendiren bir sorunun dinleyiciler önünde bir başkan yönetiminde tartışıldığı konuşmalara açık oturum denir.

Açık oturum kalabalık bir izleyici önünde gerçekleştirilir. Bir salonda topluluk önünde olabildiği gibi, radyo veya televizyondan da yapılabilir. Konusu önceden belli olan açık oturumda bir başkan ve en fazla altı konuşmacı vardır. Başkan zamanı iyi kullanmalıdır. Bunun için konuşmacılara eşit süreler verir, sorularla konuşmacıların bakış açılarını sınırlandırır veya genişletir. Başkan konuşmacılara soru sorar. Programın sonunda ise önceden not aldığı konuşmaları özetleyerek birbiriyle ilişkilendirir.

Açık oturumda bir sonuca varma amacı yoktur. Açık oturumun amacı, merak edilen bir konuda dinleyicileri ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmektir.

Açık oturumun özellikleri şunlardır:

  • Bir salonda, televizyon veya radyoda bir dinleyici grubunun önünde veya dinleyiciler olmadan da yapılabi­lir.
  • Konuşmacı sayısı üç ile beş arasında değişir. Süresi ele alınan konuya göre değişir.
  • Başkan, önce konuşmacıları tanıtır ve onlara sırasıy­la söz hakkı verir.
  • Başkanın konu hakkında bilgili olması, konuşmacıla­ra eşit süre vermesi, tarafsız olması, konu dışına çıkılma­sını engellemesi, konuşmacıları sorularıyla yönlendirerek gerektiğinde kısa değerlendirmeler yapabilmesi gerekir.

Sınıf Dil ve Anlatım Açık Oturum Konu AnlatımAçık OturumAçık Oturum Hakkında BilgiAçık Oturum Ne DemekAçık Oturum NedirAçık Oturum Niçin YapılırAçık Oturum Özellikleri

Toplumun çoğunluğunu ilgilendiren bir konunun uzmanlarınca bir başkan yönetiminde dinleyici grubu önünde tartışıldığı türe açık oturum denir. Açık oturumlarda amaçlanan problemlere yeni bakış açıları getirmektir.

 

Açık Oturum Türünün Özellikleri

 

  • Açık oturum, sözlü anlatım türleri içerisinde yer alır.
  • Açık oturumlarda işlenen konunun geneli ilgilendiren bir konu ve güncel olması gerekir.
  • Açık oturumlar, geniş salonlarda kalabalık topluluklar karşısında yapılır. Stüdyolara davet edilen dinleyiciler önünde televizyon ekranlarında da yapılabilir. Yine seyircisiz bir şekilde radyodan da yapılır.
  • Açık oturumlar, okul ortamlarında sınıfta da gerçekleştirilebilir. Sınıflarda yapıldığında konuşmacı sayısı daha fazladır. Başkanlığı önce örnek olması açısından öğretmen sonrasında bir öğrenci yapar.
  • Açık oturumda amaç, bir sonuca varmak ve dinleyicileri ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmektir.
  • Açık oturumlar izleyici kitlesine bakış açısı kazandırdığı gibi kişinin bilgili olmasını ve kültürlenmesini de sağlar.
  • Konuşmacı sayısı 3 veya 5 kişi arasında değişir. Bu kişiler sıradan kişiler değil tartışılacak konuda söz sahibi olan kişilerdir.
  • Açık oturumlarda tartışılacak konu hakkında başkanın yeteri düzeyde bilgi sahibi olması gerekir.
  • Açık oturumlara başkanın konuyu açıklamasıyla başlanır. Başkan, konuşmacıları tanıttıktan sonra kendisinin belirlediği sıraya göre onlara söz hakkı verir.
  • Konuşmacılar sırayla birkaç tur şeklinde konuşurlar. Başkan konuşmacılara soruları yönelttiği gibi arada bir söze karışarak kısa değerlendirmeler de yapar. Bazı noktalarda özellikle konuşmacılardan açıklama isteyebilir.
  • Konuşmacıların oturum süresi boyunca nezaket sınırları içerisinde kalmaları, münakaşaya girmemeleri ve sabırlı olup konuşma sıralarının kendilerine gelmesini beklemeleri gerekir.
  • Açık oturumlarda süre işlenen konuya göre farklılık arz edebilir.
  • Açık oturumda planı başkan belirler.
  • Başkanın gerek süre gerekse kişi ve fikirlere yaklaşımında adil olması gerekir.
  • Tartışma kurallarının dışına çıkılmasını önlemek de başkanın görevidir.
  • Açık oturum yapı ve yöntem bakımından panel türüne çok benzemektedir. Çoğunlukla da ikisi karıştırılır. Aralarındaki en önemli fark üsluptur. Açık oturumda daha ciddi ve mücadele ruhunun ön planda olduğu bir üslup söz konusuyken panelde ise daha samimi bir üslup söz konusudur. Ayrıca açık oturumda konuyla alakalı farklı fikirler tartışılırken panelde yalnız bir konunun farklı taraflarından bahsedilir.
  • Açık oturumun sonunda başkan konuşmacıların görüş ayrılıklarındaki birleştirici noktalarından hareketle oturumdaki sonucu özetler.
  • Açık oturumlar çoğunlukla bir forumla sonlanır. 

 

Örnek 

YAŞ VE ŞİİR ÜSTÜNE

Tomris Uyar
: Konuya şöyle girelim isterseniz. Bir süre önce üçünüz de geniş yankılar uyandıran şiir yazılan yazıyordunuz. Aklıma ilk gelenler, Edip Cansever&#;in "Mısra İşlevini Yitirdi", Cemal Süreya&#;nın "Folklor Şiire Düşman", Turgut Uyar&#;ın "Çıkmazın Güzelliği" başlıklı yazıları. Bunlar o kadar çok yankı yaptı ki, kendileri fikir üretmeyen birtakım eleştirmenler, bu yazılardaki sloganlarla uzun süre geçinebildi. Bugünse, Cemal Süreya dışında şiir üstüne yazan yok içinizde, Cemal de genel olarak edebiyat üstüne yazıyor zaten, özellikle şiir üstüne değil. Bunun nedenlerini nasıl saptayabiliriz, dersiniz?

Edip Cansever: Değindiğin gibi, bazı yargılarımız gerçekten eleştirmenler tarafından kullanıldı, kullanıldı ama eş anlamda kullanılmadı. Sözgelimi ben "Mısra İşlevini Yitirdi" dediğim zaman, o gün yazdığım şiire göre, o gün ele aldığım, ürettiğim, türettiğim şiire göre böyle bir çıkış yaptığımı sanıyorum. Gerçi bu çıkış orada bitmiş değil, son yazdığım kitaplarda da "Mısra İşlevini Yitirdi" yargısında direniyorum. Ama çıkışım yanlış anlaşıldı. Mısra işlevini yitirdi, öyleyse, mısra şiirin en küçük birimi olduğuna göre, şiir de işlevini yitirdi gibi kolay yargılara varıldı. Ülkemizde yazıların karşılığı çoğu zaman böyle alınıyor. Yavaş yavaş yazı yazmaktan soğudum. Düz yazıyı çok daha iyi yazanlar var, istediğim birçok şeyi diğer yazılarda buluyorum. Türkiye&#;de yazılan, Türkiye&#;yi, Türk edebiyatını ilgilendiren yazıları, sözgelimi Cemal Süreya&#;nın yazılarını severek okumuşumdur; her birinde kendime ve topluma yarayan özler, değerler bulmuşumdur.

Tomris Uyar: Yani şu anda, senin, üstünde çok yazmak istediğin, ama başkasının değinmediğini gördüğün bir konu yok mu?

Edip Cansever: Yalnızca şiir düşünüyorum. Biraz da tembellik denebilir, ama şiirden başka hiçbir yazı biçimi beni ilgilendirmiyor artık.

Tomris Uyar: Şimdi de Turgut Uyar&#;a soralım aynı soruyu&#;

Turgut Uyar: Edip&#;in demin söylediklerine katılıyorum. Andığın "Çıkmazın Güzelliği" başlıklı yazım, aslında çıkmazın, çıkmazı zorlamanın insaniliğini, güzelliğini göstermek için yazılmıştı ama bunun yorumu şöyle oldu: Şiir çıkmazdadır, dolayısıyla Turgut Uyar çıkmazdadır. Bu, beni hiçbir şekilde kırmadı. Bu yaştan sonra &#;gerçekten böyle demek zorundayım&#; sadece şiir yazmak istiyorum, şiir üzerine düşünmek değil.

Tomris Uyar: Deminki soruyu zorlarsak&#; Senin bütün bir şiir serüveninden sonra kafanda uyanan, özellikle şiire ilişkin birtakım sorunlara eğilen yazılar okuyabiliyor musun? Yazılanlar yeterli mi?

Turgut Uyar: Hayır, gerçekten değil. Yani şiirin doğrudan kendisine yönelik yazılar görmüyorum ama edebiyatın genelinde çok sağlam yazılar görüyorum.

Tomris Uyar: O zaman Cemal Süreya ayrıcalıklı bir durumda, en azından ayrı bir konumda. Hemen her konuda yazıyorsun Cemal, edebiyata uzaktan ilişen konular üstüne bile. Bu arada özellikle şiir üstüne yazmamanın nedeni var mı?

Cemal Süreya: Şiir üstüne çok yazdım. Aslında insanın düşünceleri belli. Yani bir yerde tekrara düşüyor çok fazla yazdığı zaman; ama güncelliğe bağlı olarak şiir üstüne de, &#;bilirim ki, bu, şiir yazmamı, şiirle fazla uğraşmamı önlemiş&#; öbür sanatlar üstüne de yazmak bana çekici geliyor. Diretiyor zaman zaman. Eskiden, yazmak, geniş araştırmalar yapmak istiyordum, şimdi yeniden onlara dönmek istiyorum. Bakıyorum da, son sıralar, yazı yazmak da bir çeşit şiir yazmak olmuş benim için, bir bakıma onun yerini de tutmuş. Şiir üstüne yazdığım yazılarda, ilk sıralarda hep kendi şiirimi savunduğum ileri sürüldü. Tuhaf bir şekilde, şiirimiz üstüne genel olarak söylemek istediğim şeyler değiştirilmek istendi. Yani Edip&#;in ve Turgut&#;un söyledikleri aynen başıma geldi.
&#;

Yöneten: Tomris Uyar

Katılımcılar: Edip Cansever, Turgut Uyar, Cemal Süreya

Ayrıca bakınız   

Forum, Panel, Açık Oturum, Münazara Gibi Toplantı Türleri Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kavga değil ama tartışmak güzeldi. Karşınızdaki insanın sizden farklı olan düşüncelerini duyar, bu düşüncelerin nedenlerini öğrenir ve kendi düşüncelerinizi aktarırsınız. Çoğu zaman amaç birinin kazanması değildir, yalnızca bir konu hakkındaki farklı düşüncelerin açığa çıkmasıdır. Forum, panel, açık oturum, münazara, sempozyum gibi tartışma türleri de tam bu nedenle yapılır ve yalnızca katılımcıların değil, kamuoyunun aydınlatılması amaçlanır.

Forum, panel, açık oturum, münazara, sempozyum gibi tartışma türlerini lise edebiyat dersinden hatırlarsınız. Hatta rekabetçi bir yapınız varsa bir münazaraya katılmış bile olabilirsiniz. Güzel ama tüm bu tartışma türlerini yan yana gördüğünüz zaman birbirinden ayırt etmek biraz zor olabilir. Gelin forum, panel, açık oturum, münazara, sempozyum nedir, özellikleri nelerdir gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

Toplantı türleri ve özellikleri:

Forum 

forum

Forum nedir?

Forum, farklı görüşlerdeki katılımcıların pek çok farklı görüşe sahip bir dinleyici kalabalığı önünde yaptıkları tartışma türüdür. Forum, bir başkan tarafından yönetilir. Tartışma konuları çoğu zaman toplumu yakından ilgilendiren önemli meselelerdir. Başkanın konuyu açıklamasıyla başlayan forum, katılımcıların konuşmalarıyla ve dinleyicilerin sorularıyla sürer.

Forum ne işe yarar?

Forum aslında toplu tartışma türlerinden bir tanesi kabul edilmemektedir. Çünkü belirli fikirlerin belirli kişiler tarafından savunulduğu bir tartışma türü değildir. Forum yapılmasının amacı, farklı görüşlere sahip pek çok dinleyicinin de fikirlerini ortaya koyarak konu uzmanlarına sorular sorması ve farklı düşünceler açığa çıkarmalarıdır. Bu nedenle forum katılımcıları uzman kişilerden oluşur.

Forum özellikleri:

Forumda amaç, pek çok tartışma türünde olduğu gibi söz konusu tartışmayı bir sonuca bağlamak değildir; tartışılan konu üzerinde belki de bugüne kadar hiç dile getirilmemiş düşünceleri ortaya çıkarmaktır. Forumda katılımcıları ve dinleyiciler birbirlerine rakip takım taraftarları gibi davranmazlar, nezaket ön plandadır.

Forum katılımcılarına dinleyiciler tarafından sorulan sorular kişisel değildir. Tüm odak noktası forum konusunda olmalıdır. Forumlar çoğu zaman bir sohbet havasında geçer. Çünkü zaten istenilen bir düşüncenin kazanması değil, aksine kazanan kaybeden gibi kavramlardan uzak bir tartışma ortamı oluşturmaktır.

Panel

panel

Panel nedir?

Paneli bir forum gibi düşünebilirsiniz, aralarındaki tek ve en önemli fark panelde dinleyicilerden o an ya da panel sonrasında soru alınmıyor olmasıdır. Panelde sayıları 3 ile 6 arasında değişen konuşmacılar olur. Konuşmacılar, başkan kontrolünde 10 - 15 dakika konuşarak kendi düşüncelerini aktarırlar. Panel sonrası kısa bir forum yapılarak dinleyici soruları alınabilir.

Panel ne işe yarar?

Panelde de tıpkı forumda olduğu gibi kesin bir sonuca varılarak söz konusu tartışmaya bir kazanan ya da kaybeden yaratma amacı yoktur. Panele katılan tüm konuşmacılar konu hakkında farklı düşüncelere sahip insanlardır. Konuşmacıların her biri söz konusu tartışmaya kendi düşünceleri ile katılarak hem konuşmacılara hem de dinleyicilere daha önce belki de hiç akıllarına gelmemiş bir bakış açısı sunmaya çalışırlar.

Panel özellikleri:

Panelin en önemli özellikleri arasında konuşmacıların eşit sürede konuşmaları, sırayla konuşmaları ve önceden belirlenmiş olan konudan sapmamaları vardır. Tüm bunları uygulamak panel başkanının görevidir. Bu nedenle bu tür bir panel yapılacaksa tartışma kültürünü bilen ve hakim olmasa bile panel konusu hakkında bilgisi olan bir kişi panele başkanlık yapmalıdır. 

Açık oturum

açık oturum

Açık oturum nedir?

Hangi televizyon kanalını açsak karşımıza çıkan açık oturum, en yaygın tartışma türlerinden bir tanesidir. Sayıları 3 ile 5 arasında değişen konuşmacının katıldığı açık oturum, bir dinleyici grubu önünde yapılabileceği gibi bir stüdyoda seyircisiz olarak yapılarak televizyonda ya da radyoda yayınlanabilir. Konuşmacılar birden çok kez söz hakkı alabilir ve tartışmalar çok daha hararetli geçebilir.

Açık oturum ne işe yarar?

Açık oturum da diğer tartışma türleri gibi sonunda bir kazananın olmadığı bir tartışma türüdür. Açık oturumun amacı, farklı görüşlere sahip kişilerin belirli konular hakkındaki düşüncelerini ortaya koymalarıdır. Açık oturumlarda tartışılan konular çok daha geniş kapsamlı olabileceği için dinleyiciler üzerinde bıraktığı etki çok daha farklı olabilir.

Açık oturum özellikleri:

Açık oturuma farklı düşüncelere sahip olarak katılan konuşmacılar, önceden belirlenmiş bir konu üzerindeki düşüncelerini söylerler. Amaç o konunun farklı özelliklerini konuşmak değil, o konuya farklı açılardan yaklaşmaktır. Diğer tartışma türlerinden farklı olarak tartışmalar çok daha hararetli olabilir ancak her zaman nezaket ön planda olmalıdır. Konuşmacıların süresini ve sırasını açık oturum başkanı belirler. Başkan her zaman tarafsız olmalı ve tüm katılımcıların eşit haklara sahip olduğunu unutmamalıdır.

Münazara 

münazara

Münazara nedir?

Münazara, çoğu zaman farklı seviyedeki okullarda okuyan öğrencilerin tartışma kültürünü geliştirmek amacıyla yapılan bir tartışma türüdür. Münazaralarda bir tez ve antitez vardır ve iki grup bunları birbirlerine karşı savunurlar. Diğer tartışma türlerinden farklı olarak münazaranın bir kazananı vardır. Münazarayı kazanan grup, kendi düşüncesini en iyi şekilde savunmuş gruptur.

Münazara ne işe yarar?

Münazaranın amacı, diğer tartışma türlerinden farklı olarak toplumu aydınlatmak değildir. Münazaranın amacı, öğrencilere tartışma kültürünü öğretmek ve eleştirel bakış açısı kazandırmaktır. Bu bir yarışma olsa bile konuşmacılar birbirlerine birer rakip takım taraftarı gibi davranmazlar. Önemli olan karşı tarafı dinlemek ve söylediklerini analiz ederek kendi savlarınızla onun yanlışlarını ortaya çıkarmaktır. 

Münazara özellikleri:

Münazaralarda bir jüri vardır. Jüri, konuşmacıları değerlendirir ve sonunda bir kazanan belirler. Münazaraya 1 ile 4 kişiden oluşan iki grup katılır. Her grubun bir başkanı vardır. Münazara, başkanların grupları ve savunacakları konuları tanıtmalarıyla başlar. Bu tanıtma ardından gruplar kendi aralarında bir görüşme yaparlar. Görüşme sonucuna göre grup sözcüsü söz alır ve savunmasını yapar. 

Sempozyum

sempozyum

Sempozyum nedir?

Bilgi şöleni olarak da anılan sempozyum aslında bir tartışma türü değildir ancak panel ve forum gibi tartışma türleri ile benzer bir yapıya sahip olduğu için bu kapsamda değerlendirilebilir. Sempozyum, bir konu hakkında yapılan ve bazen birkaç gün süren seri konuşmalardır. Çoğu zaman sempozyumlarda akademik konular ele alınır.

Sempozyum ne işe yarar?

Sempozyumların temel amacı, halkın genelini bilgilendirmek değil o konunun uzmanlarını yeni gelişmelerden haberdar etmek ve farklı düşüncelerden bahsetmektir. Sempozyumların dinleyicileri çoğu zaman farklı günlerde konuşma yapacak katılımcılardan oluşmaktadır. 

Sempozyumun özellikleri:

Sempozyumun özellikleri etkinliğe göre değişiklik göstermektedir ancak bazı temel kuralları elbette vardır. Sempozyumda o gün yapılacak konuşmalar oturum olarak adlandırılır. Oturum başkanı konuşmacıları ve konuyu tanıtarak oturumu başlatır. Bir oturumda 3 ile 6 arasında katılımcı konuşabilir. Konuşma süreleri 30 dakikadan fazla olmaz. Sempozyumlarda bir tartışmadan ziyade farklı noktalardan ele alınan bir konu vardır.

En yaygın tartışma türlerinden olan forum, panel, açık oturum, münazara, sempozyum nedir, özellikleri nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Bu tartışma türleri hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilir. 

Emoji İle Tepki Ver

3

Açık oturum nedir? Açık oturum nasıl yapılır?

Açık oturum nedir? Açık oturum nasıl yapılır? soruları, dün akşam İstanbul'un Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun gerçekleştirdiği gazeteci İsmail Küçükkaya moderatörlüğündeki açık oturumun ardından araştırılıyor. Türkiye'de 17 yıl sonra ilk kez iki siyasi rakip, bir televizyon programında açık oturuma katıldı. İstanbul için yarışan adaylara tüm Türkiye'den yoğun ilgi vardı. İşte açık oturuma dair detaylar

AÇIK OTURUM NEDİR?

Açık oturum, bir sözlü anlatım türüdür. Toplumun her kesimini ilgilendirebildiği gibi, belli bir konuda da düzenlenebilir. Uzman kişiler bir başkan yönetiminde topluluk karşısında tartışır. Açık oturumlar kalabalık izleyici kitleleri karşısında yapılabileceği gibi radyo veya televizyon ile yayımlanabilir. Genellikle panel ile karıştırılan bir türdür. Aralarında üslup farkı vardır. Açık oturum daha ciddi ve mücadeleci üslupla yapılmasına rağmen, panelde sohbet üslubu hakimdir. Açık oturumda başkan toplantıya hakimdir. Sorular sorar ve konuşmacıların düşüncelerini sorgular.

MODERATÖR NEDİR?

Moderatör, Türkçede tam karşılığı yönlendirici, olay yöneticisidir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası