kalfalık belgesi için ne gerekli / Ustalık ve Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır? funduszeue.info

Kalfalık Belgesi Için Ne Gerekli

kalfalık belgesi için ne gerekli

MEB Onaylı Ustalık Belgesi Nasıl Alınır ?

Ustalık Belgesi

Ustalık belgesi ve Kalfalık belgesi almak isteyen kişiler, belge talep ettikleri meslek dalından olmak şartıyla, toplam 5 yıl ( gün) SGK yada BAĞKUR prim ödemelerinin yapıldığını belgelemeleri gerekmektedir. E-devlet üzerinden alacakları SGK hizmet dökümünde meslek kodu yazılı değilse, prim ödemesi yapmış olan işyeri yada kurumdan hangi meslek dalından çalıştığını EK-1 belgesiyle onaylaması gerekmektedir. BAĞKUR mükellefleri, SGK kurumundan alacakları hizmet dökümü ile birlikte E devlet üzerinden alacakları Vergi Mükellefiyet yazısı ile başvuru yapabilecektir.

 

AŞAĞIDA YAZILI BELGELERDEN BİRİNE SAHİP OLANLAR, BELGEDE YAZILI OLAN MESLEK DALINDAN USTALIK BELGESİ İÇİN KURUMUMUZA BAŞVURUDA BULUNABİLİRLER.

GEREKLİ BAŞVURU BELGELERİ:

  1. İlköğretim &#; Ortaokul mezunu ya da öğretim yılı öncesi ilkokul mezunu olanlardan daha önce kalfalık belgesi almış olanlar.
  2. Üç yada dört yıllık meslek lisesi mezunu olanlar.
  3. Mesleki Yeterlilik Kurumlarından alınmış dördüncü seviye yeterlilik belgesi olanlar.
  4. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı dördüncü seviye kurs belgesi olanlar.
  5. Mesleki Açık Lise yüz yüze eğitimini tamamlamış olanlar. Direkt olarak ustalık belgesi sınavına girebilirler.

 

YUKARIDA YAZILI BELGELERİ OLMAYANLAR İÇİN DENKLİK YOLUYLA USTALIK YADA KALFALIK SINAVI İÇİN

GEREKLİ BAŞVURU BELGELERİ:

  1. Diploma yada Öğrenim belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi
  2. Varsa Kalfalık belgesi aslı ve bir adet fotokopisi
  3. Kimlik aslı ve bir adet fotokopisi
  4. İki adet biyometrik fotoğraf
  5. SGK hizmet dökümü
  6. BAĞKUR&#; lu olanlar için hizmet dökümü ile vergi mükellefiyet yazısı

Ustalık Belgesi ve Kalfalık Belgesi Sınavları Ne zaman yapılır ?

Ustalık ve Kalfalık sınavları için kurumumuza hafta içi her gün  saat , saatleri arasında başvuru yapılabilir. Sınavlar Şubat, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere yılda üç defa yapılır. Bunlar dışında sınav yapılmaz. Planlanan sınavlara Denklik Belgesi olanlar doğrudan Kalfalık sınavına gireceklerdir. Meslek Lisesi mezunu olup aynı meslekten ustalık belgesi almak isteyenler girebilirler. Burada önemli olan husus denklik yoluyla sınava girecek kişilerin Denklik işlemlerini sınavlardan en az 1 ay öncesinde yapmaları gerekmektedir. İl Denklik Komisyonu belirli periyotlarla toplandığı için Başvuru süreci ve Denklik Belgesinin çıkması belli bir süre almaktadır.

Lütfen dikkat !!!

Parayla ustalık belgesi veren ya da verebileceğini iddia eden kişi yada kurululuşlara itibar etmeyin.

Biz ne yapıyoruz ?

Ustalık belgesi ile Kalfalık belgesi almak isteyen kişilerin, Mesleki Eğitim Merkezi koordinesinde gerekli tüm iş ve işlemlerini yaparak kısa sürede belgelerine sahip olmalarını sağlıyoruz. Aldığınız Belgeler E devlet üzerinden de görüntülenebilmektedir. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için bize ulaşın.

İletişim hattı: 18 87 

gsm 1:  29 83

[email protected]

Kalfalık belgesi ile ustalık ve usta öğreticiliğe giden bir kariyer sürecini başlatmış olursununuz.

İlk olarak, kalfa ne demek? Sorusuna yanıt vererek başlamak istiyorum. Sayılı mesleki eğitim kanununda kalfanın tarifi, aşağıdaki gibi belirtilmiştir.

&#;Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bu meslekle ilgili iş ve işlemleri ustanın gözetimi altında kabul edilebilir standartlarda yapabilen
kişi&#; şeklinde tarif edilmektedir. (1)

TDK (Türk Dili Kurumu) sözlüğüne baktığımızda ise &#;Aşaması çırakla usta arasında bulunan zanaatçı:&#; şeklinde tarif edildiğini görüyoruz.

Kalfalık nedir? Kimler kalfa olabilir?

Evet arkadaşlar, kalfa; çırak ile ustanın ortasında yer alan unvan olarak tabir edilir. Çıraklık eğitimini tamamlamış, usta adayı diyebiliriz. Ustalık sınavına girmesi ve başarılı olması halinde ustalık unvanı ve hatta sonrasında usta öğretici unvanı alabilir. Yazımızın konusu kalfalık olması nedeniyle şuan kalfalık ile ilgili detaylarla devam edeceğiz.

İçindekiler

Kalfa Nasıl Olunur?

Kalfa olabilmek için birçok alternatifin olduğunu belirtmek istiyorum. Bunları en anlaşılır haliyle, aşağıda başlık ve özet şeklinde aktarmaya çalışacağım. Anlamadığınız hususlar varsa, sayfanın sonunda yer alan soru ve yorum formundan sorabilirsiniz.

Çırak Olarak İşe Başlama

14 Yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış gençler için önerebileceğimiz yöntemlerden birisi; kalfalık alanlarından birini içeren bir işyerinde çırak olarak işe başlamak olacaktır. İlköğretim okulu, ortaokul ve imam hatip ortaokulu mezunları bu fırsattan yararlanabilir.

Bir iş yerinde çalışırken aynı zamanda mesleki eğitim merkezine yani bir anlamda meslek lisesine kaydınız yapılmaktadır. Haftanın bir günü mesleki eğitim merkezlerinde teorik eğitim görmeniz sağlanmaktadır.

Peki, çıraklık eğitim süreci ne kadar sürecek? Hem çalışan hem de lise öğrencisi olduğunuzu hayal edin. Lise eğitimi kaç yıl? 4 Yıl, işte sizin çıraklık, kalfalık ve ustalık döneminiz 4 yıl sürecektir.

9. Sınıfdan başladığınız eğitim sınıfa geldiğinizde kalfalık sınavına girme hakkı elde edersiniz. Başarılı olmanız halinde kalfalık belgesi alabilirsiniz. Sınıfa geldiğinizde ise artık ustalık belgesi sınavlarına katılma hakkı elde eder ve başarılı olursanız ustalık belgesi sahibi olursunuz.

19 Haziran yılı ve öncesinde alınmış olan çıraklık okulu diploması olanlar da kalfalık sınavına başvuru yapabilirler.

Meslek Lisesi Mezunları

Örgün eğitime ara vermeden devam eden meslek lisesi öğrencileri sınıfa geldiklerinde kalfalık sınavına tabii tutulurlar ve başarılı olursa kalfalık belgesi alabilirler. Sınıfta ise yine ustalık belgesi alma hakkı elde ederler.

Meslek liserinin ara sınıflarından eğitimi yarım bırakanlarda yine bu imkandan yararlanmaktadır. Devam ettiği eğitim süreci dikkate alınarak belirli bir eğitim süreci planlanmaktadır.

Denklik Yöntemleri

Kalfa olabilmek için bir diğer yöntem ise denklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalfa olmak isteyen bir kişinin geçmiş dönemde aldığı örgün ve yaygın eğitim türleri ile çalıştığı süreçler, kurs bitirme belgleri vs. hepsi, kalfa ve ustalık belgesi almanıza etki etmektedir. Denklink yönteminde özellikle 22 yaş ve üzeri olmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

Denklink yöntemini kullanarak kalfalık belgesi almak isteyenler en az ilköğretim, ortaokul ya da imam hatip ortaokulu mezunu olmaları gerekir. Eğitim öğretim dönemi ve daha öncesinden ilkokul mezunu olanlarda bu fırsatttan yararlanabilir. Belirtilen tarih aralığında ilkokulu yarıda bırakanların ise (2. derece okuryazarlık belgesi) olması halinde ve açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırmaları halinde yararlanabilirler.

Mesleğiniz İle İlgili Alanda Çalıştığınızı Kanıtlayın (SGK, Bağ-Kur)

Mesleğiniz ile ilgili bir işletmede çalıştığınızı kanıtlamanız halinde, çalışma gün sayınıza göre kalfalık ve ustalık sınavlarına katılma hakkınız bulunmaktadır. Peki, nasıl kanıtlayacağız? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) unvan listeli pirim dökümü (E-devlet üzerinden alabilirsiniz.) Bir diğer seçenek ise Bağ-Kur hizmet belgesi yanı sıra vergi dairesi tarafından onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile mesleğiniz ile ilgili bir işte çalıştığınızı kanıtlayabilirsiniz.

Saat ve Üzeri Kurs Bitirme Belgesi Olanlar

Kalfalık belgesi almak isteyenlere sağlanan bir diğer kolaylık ise yaygın eğitim kurumlarında katıldığınız kurslar ile sağlanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli 2 husus; kursun eğitim süresi (saat düzeyinde) ve seviyesi olacaktır. Kalfalık belgesinde denklik olarak kabul edilen minimum eğitim süresi saat olarak belirlenmiştir. Askerlik görevi esnası yanı sıra mahkumiyet esnasında katıldığınız kurslarda kabul edilmektedir. Mesleğiniz ile ilgili katıldığınız tüm kurs belgelerini iletmelisiniz. Her birinin sürekleri toplanarak işleme alınmaktadır. Örnek: saat kurs, 1 aylık çalışma süresi olarak kabul edilmektedir.

3. Seviye Kurs Bitirme Belgesi Olanlar

Yaygın eğitim kapsamında yer alan kursların bir bölümü 3. ve 4. seviye olarak sınıflanırılmaktadır. Minimum 3. seviye kurslara katıldığınızı belgelendirmeniz halinde de kalfalık başvurusu yapabilirsiniz. Kursların saatleri ve seviye bilgilerine e-Yaygın sistemi üzerinden göz atabilirsiniz. funduszeue.info

3. Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi

Yılı itibari ile hayatımıza giren mesleki yeterlilik (MYK Belgesi) tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için zorunluluk haline geldi. Kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenler içinde güzel bir avantaj oluşturuyor. Üçüncü seviye mesleki yeterlilik belgesi olanlar, meslekleri ile ilgili alanda kalfalık başvurusu yapabilmektedir. (2)

Yurt Dışından Alınan Belgeler

Yurt dışında çalışma ya da eğitim için kaldığınız süreçte değerlendirmeye alınmaktadır. Eğitim ya da çalışma ile ilgili belgelerinizi, o ülkenin Türkiye&#;deki konsolosluklarına ya da o ülkede bulunan Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğu tarafından onaylatılması gerekir. Aynı şekilde noter onayı da gerekmektedir.

Mesleki eğitim merkezi

Mesleki Eğitim Merkezlerine Bekliyoruz

Değerli arkadaşlar, ben burada ne kadar madde madde aktarsam da mutlaka eksikler olacaktır. Bu nedenle daha detaylı bilgi için mutlaka size en yakın ya da ilgilendiğiniz alanda bölümü olan mesleki eğitim merkezine müracaat ederek öğrenebilirsiniz. Mesleki eğitim merkezleri, Türkiye&#;nin her yerinde tüm ilçelerde bulunmaktadır. Size en yakın merkezi görmek için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. (3) funduszeue.info

Kalfalık Alanları Nelerdir?

Tüm meslek dallarını kapsamasa da şuan için farklı dalda kalfalık ve ustalık belgesi alma imkanımız bulunuyor. Türkiye İş Kurumu (iŞKUR) &#;Meslekleri Tanıyalım&#; sayfasına baktığınızda &#;den fazla meslek çeşidi olduğunu görürsünüz. (4,5) Merak edenler için aşağıya kaynak link ekleyelim. funduszeue.info

Kalfalık ve ustalık belgesi alabileceğiniz bölümler yılı güncellenmiş haline baktığımızda 34 alanda, branşın olduğunu görüyoruz. Alanları yakından görmek için aşağıda yer alan bağlanntı tam da aradığınız detayları içermektedir. funduszeue.info

Kalfalık Belgesi Nereden Alınır?

Kalfalık, ustalık ya da usta öğretici belgeleri; kısa adı MEM olan Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından verilmektedir. Türkiye&#;nin tüm illlerinde (bazı ilçelerde) bulabileceğiniz bu kurumlardan her türlü desteği alabilirsiniz. Size en yakın Mesleki Eğitim Merkezi bilgisine ulaşmak için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. Sayfanın alt kısmında yer alan seçeneklerden il ve ilçe seçerek ulaşabilirsiniz. Yaşadığınız ilçede mesleki eğitim merkezi yoksa, size en yakın bir merkezden hizmet alabilirsiniz. funduszeue.info

Kalfalık Sınav Tarihleri Ne Zaman?

Kalfalık sınavları geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme ile her 2 ayda bir yapılmasına karar verildi. Geçmişte 6 ayda bir yapılmaktaydı. Aşağıda yer alan listede eğitim öğretim dönemi kalfalık sınav tarihleri yer almaktadır. Başvuruların 1 ay öncesinde başladığını belirtmek istiyorum.

Sınav DönemiBaşvuru TarihleriSınav Tarihi
Haziran Nisan Haziran
Ağustos Haziran Ağustos

Kalfalık Sınav Sonuçlarına Nereden Bakılır?

Sınava girmiş olduğunuz mesleki eğitim merkezi İnternet sitesinde kalfalık ve ustalık sınav sonuçlarını yayınlamaktadır. Sınavda başarılı olan adayların belgeleri aynı zamanda E-devlet uygulamasında da görülmektedir. Sınav sonucunuzu öğrenmek için başvuru yaptığınız MEM&#;den bilgi alabilirsiniz.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Öğrenim belgesi (diploma, tasdikname vs.) 1 adet aslı ve fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • 2 Adet (Biyometrik fotoğraf)
  • SGK Pirimm dökümü (Varsa)
  • Bağ-Kur pirim dökümü (Varsa)
  • MEB Onaylı kurs belgeleri (Varsa)
  • MYK Belgesi (Varsa)
  • Askerlik ve mahkumiyet esnasında alınan eğitim belgeleri (Varsa)
  • Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi (Varsa)

Kalfalık Belgesi Sorgulama Nereden Yapılır?

Gelişen İnternet teknolojisi ile birlikte diplomalar ve kalfalık, ustalık, usta öğreticilik belgeleri İnternet ortamında görülebilir, doğrulatılabilir. Bu işlem için E-Devlet kapısı uygulamasını kullanmanız gerekir. Aşağıda yer alan bağlantıya tııklayınız. funduszeue.info Açılan sayfada &#;Kimliğimi Şimdi Doğrula&#; butonuna tıklayarak E-Devlet girişi yapabilir ve varsa açılan sayfada belgelerinize ulaşabilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Kalfalık sınav ücreti ne kadar? Şuan güncel sınav ücreti ₺ olarak uygulanmaktadır. Ödemelerinizi MEB&#;in Online ödeme sayfasından banka ya da kredi kartı ile kolayca yapabilirsiniz. Ödeme sayfasına ulaşmak için tıklayınız. funduszeue.info

Parayla Kalfalık Belgesi Alınabilir mi? Paranın bile sahtesini basan insanlar, her türlü belgenin sahtesini basabilmektedir. Önemli olan bizlerin bu tür yollara gerek duymamasıdır. Parayla kalfalık belgesi alınmaz. Başarınız ve tecrübeniz ile sınavda elde edeceğiniz geçer notu ile alabilirsiniz.

Evet, arkadaşlar kalfalık belgesi ile ilgili aktaracaklarımız şimdilik bu kadar olup güncel bilgiler ortaya çıktıkça yazıda güncelleme ve duyurular yapacağız. Kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik hayatınızda sizlere başarılar dileriz.

REFERANSLAR

  1. Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, (). 19/6/ Resmi Gazete. Erişim adresi: funduszeue.info
  2. Güreş, A. Ç. (). Türkiye’de mesleki yeterlilik ve belgelendirme sistemine ilişkin nitel bir araştırma: mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri (Master&#;s thesis, Bartın Üniversitesi).
  3. Horoz, O. R. (). Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin incelenmesi (Bartın ili örneği) (Master&#;s thesis, Bartın Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü).
  4. Cirhinlioğlu, Z. (). Meslekler ve sosyoloji. eren gündogan.
  5. Diyarbakırlıoğlu, M. A. (). Kaybolan meslekler ve son ustalar. İstanbul Ticaret Odası Yayınları.
Mustafa Gövercin

Merhaba ben funduszeue.info sitesi sahibi Mustafa Gövercin, ücretsiz meslek edindirme kurslarını sizler için araştırmaya devam ediyorum.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır Başvuru Şartları

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır Başvuru Koşulları

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır? Kimler Ustalık Belgesi Alabilir? Başvuru Şartları Nelerdir? Hangi Mesleklerde Ustalık Belgesi Verilir, Denklik Yoluyla Belge Nasıl Alınır, Doğrudan Belge Alma Hakkı Olanlar, Başvurular Nereye Yapılır, Öğrenmek İçin Okumaya Devam Ediniz.

Ustalık Belgesi Sahipleri Mesleklerinde Bağımsız İşyeri Açabilirler. Yanlarında Çırak Çalıştırmak İsteyen Belge Sahiplerinin Usta Öğreticilik Belgesi Alması Gereklidir. Usta Öğreticilik Belgesi Alma Şartları İçin Buradaki Yazılarımızı Okuyabilirsiniz.

Kalfalık Ve Ustalık Sınavları Mesleki Eğitim Merkezleri Yılda 6 Kez, İki Ayda Bir Yapılır.
Kalfalık Ve Ustalık Teorik E-Sınavı, “Millî Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik Ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge” Hükümlerine Göre, Sayılı “Mesleki Eğitim Kanunu’nda Belirtilen Alan Ve Dallarda Belge Başvurusu Yapan Adaylara Yönelik Yapılan Teorik Sınavları Kapsar.

Denklik Yolu İle Kalfalık Ustalık Belgesi Alma Koşulları İçin Tıklayın.

Ustalık Belgesi Çıraklık Eğitim Merkezleri Olarak Bilinen Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir. Belge Almak İsteyenler Mesleki Eğitim Merkezlerine Başvuruda Bulunmaladır.

Usta Kime Denir
Bir Mesleğin Gerektirdiği Bilgi, Beceri Ve İş Alışkanlıklarını Kazanmış Ve Bunları Mal Ve Hizmet Üretiminde İş Hayatınca Kabul Edilebilecek Standartlarda Uygulayabilen; Üretimi Planlayabilen; Üretim Sırasında Karşılaşılabilecek Problemleri Çözümleyebilen; Düşüncelerini Yazılı, Sözlü Ve Resim İle Açıklayabilen; Üretimle İlgili Pratik Hesaplamaları Yapabilen Kişiye Denir.

Ustalık Belgesi Başvurularında Değerlendirilmeye Alınan Belgeler
Milli Eğitim Bakanlığı Veya Diğer Kurum Ve Kuruluşların İşbirliği Sonucunda Verilmiş Veya Yurt Dışından Alınmış;
• Diploma, Öğrenim Durum Belgesi,
• MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi,
• Öğrenim Belgesi,
• Yüz Yüze Öğrenim Tamamlama Belgesi,
• Tasdikname, Kurs Bitirme Belgesi,
• Yetki Belgesi,
• Sertifika Ve Hizmet Belgesi
Önceki Öğrenimlerin Değerlendirmesine Tabi Tutulacak Belgelerdir.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır

Ustalık Belgesi Mesleki Eğitim Merkezlerine Kayıt Olarak Verilen Uygulamalı Eğitim Yolu İle Alınabilir. Eğitim Süresinin Sonunda Sınav İle Ustalık Belgesi Alınabilir.

Denklik Yolu İle Ustalık Belgesi Nasıl Alınır
Ustalık Belgesi Alabilmek İçin Öncelikle Kalfalık Belgesi Sahibi Olmak Gereklidir. Kalfalık Belgesi Olmayanlar Öncelikle Kalfalık Belgesi Sınavlarına Alınırlar. Kalfalık Belgesi Sınavını Başarıyla Tamamlayan Adaylar Bir Sonraki Sınav Döneminde Ustalık Belgesi Sınavına Katılabilir.

Ustalık Belgesi Kimlere Verilir
22 Yaşından Büyük Olan, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları Mesleğinde Gün (5 Yıl) Sigortalı Çalışmışlığı İle Ustalık Sınavına Katılabilir.
Kalfalık Belgesi Olmayan Adaylar Öncelikle Kalfalık Sınavına Alınır. Bir Sonraki Sınav Döneminde Ustalık Sınavına Alınırlar. (Belge Alınacak Alan Kodu İle Sigortalı Olmak Zorundadır. 18 Yaşından Önceki Çalışmalar Dikkate Alınmaz)

Mesleğinde Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı 4. Seviye Kurs Bitirme Belgesi Sahibi Yada En Az Saatlik MEB Onaylı Kurs Bitirme Belgesi Olanlar Başvurabilir.

Mesleğinde 4. Seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahibi Olanlar Başvuruda Bulunabilir.

Mesleki açık öğretim lisesi yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi olanlar

Eğitim Öğretim Yılından İtibaren Üç Yıl Süreli Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Programlarından Mezun Olanlar

Kalfalık, Ustalık E-Sınav
e-Sınav başvuruları, adaylar tarafından MEM müdürlükleri üzerinden yapılabilecektir.

Başvuruların MEM müdürlüklerince kabul edilmesi neticesinde adaylar, kendilerine ait T.C. kimlik numarası ile e-sınav ücretini yatıracaklardır.

Başvurusu onaylanan ve e-sınav ücretini yatıran adaylar için en yakın sınav tarihi ve saati, e-sınav randevu sisteminde tanımlanacaktır.

Adaylar, e-sınav ücretini yatırdıktan sonra MEM müdürlüklerinden e-sınav giriş belgelerini alabileceklerdir.

e-Sınav giriş belgesinde adayın e-sınav randevusu ile kimlik bilgileri, sınava gireceği e-sınav merkezi (il/ilçe), bina, salon ve adres bilgileri yer alacaktır.

e-Sınavda, basılı evrak kullanılmaksızın sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.

Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavları, e-sınav salonu bulunan merkezlerde, e-sınav randevu sisteminde belirlenecek tarih ve saatlerde yapılacaktır. Adaylar, kayıtlı oldukları ve başvurularının onaylandığı MEM müdürlüklerinin bulunduğu ilde e-sınava katılacaklardır.

Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik e-Sınavları Genel Müdürlük tarafından e-sınav salonu açılan merkezlerde, “e-Mesem” üzerinden onaylanan başvurular dikkate alınarak belirlenecek tarih ve saatlerde yapılacaktır.

E-Sınavda 50 Soru Sorulur Ve Sınav Süresi 45 Dakika olarak belirlenmiştir.

Geçme Puanı
Kalfalık ve ustalık sınavlarında; e-sınava giren adaylar daha sonra MTEGM tarafından gerçekleştirilen beceri sınavına girer. Beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın yüzde 40’ı ile beceri sınavının yüzde 60’ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır.

Sınav Sonuçları
Adaylar, sınav sonuçlarını sınav bitiminde funduszeue.info internet adresinden T.C. kimlik numaraları ile sorgulama yaparak öğrenebilecektir.

Denklik İle Kalfalık Ve Ustalık Belgesi Başvuru Koşulları
• 22 yaşını bitirmiş, 23 yaşından gün almış olmak.

• En az ortaokul (ilköğretim) mezunu olmak. ( eğitim öğretimden önce ilkokul mezunu ise ilkokul diplomasının olması gerekiyor).

• Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını (en az bir gün sigorta) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü ile belgelendirenler kalfalık sınavına başvuru yapabilir.

• Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını (en az bir gün) Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler kalfalık sınavına başvuru yapabilir.

• Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan üçüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar kalfalık beceri sınavına girer.

• Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az 5 yıl çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumundan veya e-devletten alınacak barkodlu işyeri unvan listeli prim dökümü belgelendirenler ustalık sınavına başvuru yapabilir.

• Kalfalık belgesini almış olup mesleği ile ilgili bir işte en az 5 yıl çalışmış olduğunu Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler ustalık sınavına başvuru yapabilir.

• Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi ile başvuranlar Ustalık beceri sınavına girer.

• Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi toplamı en az saat mili eğitim onaylı kurs bitirme belgelerine sahip olanlar ustalık beceri sınavına girer.

• eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar.

• Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavına katılmak için başvuru yapanlar ustalık sınavına (beceri+teorik) alınırlar.

• Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili üçüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, kalfalık (beceri+teorik) sınavlarına alınırlar.

• Başvuru yapacağı meslek dalı ile ilgili dördüncü seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, ustalık (beceri+teorik) sınavlarına alınırlar.

• Fiilî askerlik süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapanlar kalfalık sınavına alınır.

• Mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgelerle başvuru yapanlar kalfalık sınavına alınır.

Hangi Mesleklerde Ustalık Belgesi Alınabilir
Sayılı Mesleki Eğitim Kanun Kapsamında Belirlenmiş Mesleklerde Belge Alınabilir.

Doğrudan Kalfalık / Ustalık Belgesi Almak

• 19/06/ tarihinden önce çıraklık okulu diploması sahibi olanlara ilgili alan / daldan kalfalık belgesi düzenlenir.

• Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından eğitim öğretim yılı sonuna kadar () mezun olanlara, diplomasında yazılı olan meslekleri ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından bir defaya mahsus olmak üzere ustalık belgesi düzenlenir.

• Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında olgunlaşma enstitülerinin iki yıllık kurs programlarından belge alanlara, almış olduğu kurs belgesi ile ilgili daldan ustalık belgesi düzenlenir.

• Elektrik tesisatçılığı birinci sınıf veya eğitim öğretim yılı sonuna kadar ikinci sınıf yetki belgesi alanlara ustalık belgesi düzenlenir.

• eğitim öğretim yılından sonra ikinci sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlar ustalık beceri sınavında başarılı olmaları halinde ustalık belgesi düzenlenir.

• Üçüncü sınıf elektrik tesisatçılığı yetki belgesi alanlara kalfalık belgesi düzenlenir.

• İlgili mesleğin kanun kapsamına alınmadan önce Bakanlık ve meslek odaları iş birliğiyle verilmiş olan kalfalık ve ustalık belgeleri ilgili meslek odalarından alınacak olan resmi yazı ile doğrulanması halinde dengi belgelerle değiştirilir.

• Yurt dışındaki mesleki eğitim kuruluşlarından kalfalık, kalifiye işçilik veya bunlara eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara kalfalık belgesi, ustalık belgesi veya buna eşdeğer mesleki yeterlilik belgesi alanlara ustalık belgesi doğrudan düzenlenir.

Belgelerin Değerlendirilmesi

• Sosyal Güvenlik Kurumu prim gün sayıları toplanarak değerlendirilir. Her 30 gün bir ay sayılır. Mükerrer sigorta primi dikkate alınmaz.

• Kamu kurumunda çalışanlardan hizmet cetveli istenir.

• 18 yaş altı hizmetler dikkate alınmaz.

• Prim döküm belgesinde mesleğin belgelendirilemediği durumlarda Ek 1 formdaki Hizmet Belgesi bölümünün işyeri tarafından doldurulup onaylanması gerekir.

• Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet süresi ile vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesindeki hizmet süresinin farklı olması halinde Bağ-Kur hizmet süresi dikkate alınır.

• Emekli olduktan sonra işyeri açanların hizmet süresi vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesine göre hesaplanır.

• Değerlendirme belgelerin aslı ile yapılır. Hizmet belgesinin aslı olmalıdır. Öğrenim belgesinin onaylı örneği geçerlidir.

• Mesleki eğitim veya kurs sürelerinin saat olarak belgelendirilmesi istenir.

• Her saat bir aylık çalışma süresi kabul edilir.

• Kalfalık belgesini Maddeden alanlar ile mesleki eğitimin ara sınıflarından ayrılanlar alanlarında olmak kaydıyla başarılı oldukları her dönem için 6 ay, her yıl için 1 yıl ustalık için gerekli çalışma süresinden düşülür.

• Fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde yapılan hizmetlerin sayılabilmesi için yazılı olarak belgelendirilmesi gerekir.

• Yurtdışından alınan belgelerin değerlendirilmesi, belgenin aslının o ülkenin Türkiye de bulunan konsolosluklarınca veya geldikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğunca tasdik edilmiş ve noter yeminli tercüman tarafından onaylanmış Türkçe çevirisi ile yapılır.

Kalfalık / Ustalık Sınavları Başvuruda Belgeleri

1- Öğrenim belgesi / Diploma aslı ve bir adet fotokopisi (*)
2- Nüfus Cüzdanı / Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi (*)
3- Bir adet biometrik fotoğraf
4- Başvuruya esas kanıt dokümanlar
&#; Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri unvan listeli prim dökümü (SGK&#;dan veya -e devlette barkodlu belge oluşturularak alınacak)
-Hizmet Cetveli(Kamuda çalışanlar)
-Bağ-Kur hizmet belgesi ( sayılı Bağ-Kur dökümü) ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi
-Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimini tamamlama belgesi
-Mesleği ile ilgili; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgelerin aslı ve fotokopileri (*)
-Kalfalık/ustalık belgesi aslı ve fotokopisi (*)
-Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde aldığı mesleki eğitime ve/veya çalışmaya ilişkin belgeler
-Yurt dışından alınan belgelerin ve onaylı tercümesinin aslı ve fotokopisi (*)
&#; MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi aslı ve fotokopisi (*)
5- Mavi-Kırmızı kapaklı plastik dosya

Doğrudan Başvuruda istenen Belgeler
1- Öğrenim belgesi aslı veya onaylı örneği ile bir adet fotokopisi (*)
2- Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı aslı ve fotokopisi (*)
3- Bir adet vesikalık fotoğraf
4- Başvuruya esas belgenin aslı ve fotokopisi (*)
5- Meslek odalarından alınan belgelerin ilgili mevzuat hükümlerine göre verildiğine dair resmi yazı.
(*) Asıl belgeler kontrol edildikten sonra başvuru sahibine iade edilecektir.

Ustalık Belgesi Sahipleri İş Yeri Açabilir
Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun “İşyeri Açma” Başlıklı Maddesinin, Birinci Fıkrası Doğrultusunda;
“Ustalık Belgesine Sahip Olanlar Veya Bunları İşyerlerinde Çalıştıranlar Bağımsız İşyeri Açabilir.”

Kalfalık / Ustalık Sınav Ve Belgelendirme Başvurusu Nasıl Yapılır?

1.) Kalfalık / Ustalık Sınavı Başvuru Formu İle Yapılır.

2.) Sınava Başvuru Yapabilmek İçin En Az 22 Yaşını Bitirmiş, İlköğretim Okulu Ve Ortaokul/İmam Hatip Ortaokulunu Bitirmiş Olmak Gerekir.

3.) Mesleki Eğitim Merkezinde Uygulanan Programlara Başvuru Yapılabilir. Sınav Dönemine Başlamadan En Az Bir Ay Önce Başvuru Yapılabilir. Süre İçinde Yapılmayan Başvurular Bir Sonraki Dönem İçin Başvuru Kabul Edilir.

4.) Sınava Başvurduğu Halde Girmeyenler Veya Sınavda Başarılı Olamayanlar Sınav Döneminden Bir Ay Önce Dilekçeyle Başvurarak Bir Sonraki Dönemde Sınava Girebilir.

Önceki Öğrenmeler (Hizmetlere) İlişkin Belgelerin Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

• Bağ-Kur Hizmet Belgesi İle Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesindeki Hizmet Süresinin Farklı Olması Halinde Bağ-Kur Hizmet Belgesi Dikkate Alınır.
• Emekli Olduktan Sonra Kendi Namına İş Yeri Açanların Hizmet Süresi, Vergi Dairesinden Onaylı Vergi Mükellefiyet Belgesine Göre Onaylanır.
• Değerlendirme, Belgelerin Aslı İle Yapılır. Hizmet Belgesinin Aslı Olmak Kaydıyla Öğrenim Belgesinin Onaylı Örneği Geçerli Kabul Edilir.
• Ustalık Sınavı Başvurusuna Esas Alınan Olan Çalışmışlık Süresinin Hesaplanmasında, MEB Onaylı Belgeler, Yurt Dışından Alınan Belgeler, Fiili Askerlik Ve Mahkumiyet Sırasında Alınan Belgeler Değerlendirilir.
• Mesleki Eğitim Ve Kurs Belgeleri Saat Olarak Belgelendirilmesi İstenir. Süreler Toplanır, Her Saatlik Süre Bir Ay Olarak Değerlendirilir.

Başvurular Nasıl Yapılır, Nasıl Değerlendirilir?
• Başvurular Yetki Verilen Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüklerine Yapılır.
• Değerlendirme İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Oluşturulan Denkli Komisyonu’nca Değerlendirilir, Karar Bağlanır.
• Komisyon, Yapılan Başvuruları, Sınavların Başlangıcından En Geç Üç Hafta Önce Değerlendirerek Sınava Girmeye Hak Kazananları Belirler.

Kalfalık Belgesi Aldım, Beş Yıllık Süreyi Beklemeden Ustalık Belgesi Almak İçin Ne Yapabilirim?
• Sınavlı Veya Doğrudan Kalfalık Belgesi Alanlar İlköğretim Diplomasına Sahip Olmaları Kaydıyla Mesleki Eğitim Merkezlerinin 12 İnci Sınıfında Mesleki Eğitimlerine Devam Edebilirler.
• Bunların Kayıtları İle Başarı Durumları MEB, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Hükümlerine Göre Değerlendirilir.
• Yıl İçindeki Gördüğü Derslerden Ve Yılsonunda Yapılacak Olan Ustalık Sınavından Başarılı Olmak Kaydıyla Ustalık Belgesi Düzenlenir.

İlkokula Gitmedim Yada İlkokuldan Ayrıldım. Kalfalık / Ustalık Sınavlarına Müracaat Edebilir Miyim?
• İlkokulu Bitirmeden Ayrılmış Olanlar İle (İlköğretim Okulu, Ortaokul / İmam Hatip Ortaokulu) Şartını Taşımayanlarda Açık Öğretim Ortaokulu Kayıt Şartlarını Sağlayanların, Kalfalık / Ustalık Sınav Başvuruları Açık Öğretim Ortaokuluna Kayıt Olmaları Halinde Kabul Edilir.

Mesleki Ortaöğretim Kurumlarının Dört Yıllık Programlarından Mezunum Ustalık Belgesi Alabilir miyim?

• Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Dört Yıllık Meslek Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu Teknik Lisesi Programlarından Mezun Olanlara Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Maddesi Gereğince Diplomaları İle Birlikte, Ustalık Belgesinin Yetki Ve Sorumluluklarını Taşıyan, Mesleklerinde Bağımsız İşyeri Açma Belgesi Verilir Hükmü Gereğince Ayrıca Ustalık Belgesi Almalarına Gerek Yoktur.
• Verilen İşyeri Açma Belgelerinin Alt Bölümünde Belgenin, Ustalık Belgesi Yerine Geçtiği İfade Edilmektedir.

Genel Lise Mezunuyum Kalfalık Ve Ustalık Belgesini Nasıl Alırım?
• Genel Lise Mezunu Olanlar Eğitim Öğretim Yılı İtibariyle Mesleki Eğitim Merkezine Kayıt Yaptırarak Sınıftan Başlayıp, Genel Kültür Derslerinden Muaf Tutulur, Meslek Derslerini Başarmak;
• Sınıf Sonunda Kalfalık, Sınıf Sonunda Da Ustalık Sınavlarından Başarılı Olmak Kaydıyla Öğrenim Gördükleri Alan / Dalla İlgili Belgelerini Alabilirler.

Meslek Yüksek Okulu Mezunuyum Ustalık Belgesi Alabilir miyim?

• Meslek Yüksekokulu Mezunları Mesleki Ortaöğretim Kurumlarından Mezun Olmuşsa Mezuniyetlerine Dayalı Olarak Alan / Dalları İle İlgili Usulüne Uygun Başvuruları Halinde Ustalık Belgesi Alabilirler.
• Genel Lise Mezunu Olup Sonradan Mesleki Eğitim Merkezlerinde Uygulanan Alan / Dal Programlarının Devamı Öğrenim Görenler, Mezuniyetlerinden Sonra Ustalık Belgesi Almaya Gerek Kalmadan Bağımsız İşyeri Açabilirler.
• Meslek Yüksekokulu Diplomalarıyla Birlikte Usta Öğreticilik Kursuna Doğrudan Başvuru Yapabilirler.

Fakülte Mezunuyum Ustalık Belgesi Alabilir Miyim?
• Genel Lise Mezunu Olup Daha Sonra Mesleki Eğitim Merkezlerinde Uygulanan Programların Dışında Öğrenim Görenler, Genel Liselerden Mezunlar Gibi Mesleki Eğitim Merkezlerin Sınıflarından Genel Kültür Derslerinden Muaf Olmak Üzere,
Meslek Derslerini Başarmak Kaydıyla Sınıf Sonunda Kalfalık,
Sınıf Sonunda Ustalık Sınavına Girebilirler.
Başardıkları Takdirde Belge Almaya Hak Kazanırlar.

Yüksek Teknik Öğretmen Okulu, Teknik Eğitim Fakültesi Veya Teknoloji Fakültesi Mezunuyum. Ustalık Belgesi Almama Gerek Var Mı?
• Meslek Yüksekokulu Örneğinde Olduğu Gibi Yukarıda Adı Geçen Okullardan Mezun Olanlar Diplomalarında Mezuniyet Alan/Dalları Mesleki Eğitim Merkezinde Uygulanan Alan / Dalları Karşılıyorsa Ustalık Belgesi Almadan Bağımsız İşyeri Açabilirler.
• Bununla Birlikte Usta Öğretici Belgesini De Almalarına Gerek Yoktur.

Mühendislik Fakültesi Mezunuyum Ustalık Belgesi Almama Gerek Var Mı?
• Mühendislik Fakültelerinin Mesleki Eğitim Merkezlerinde Uygulanan Alan / Dallarını Karşılayan Programlarından Mezun Olanlar Ustalık Belgesi Almadan Bağımsız İşyeri Açabilirler.
• Aynı Zamanda Usta Öğretici Kursuna Doğrudan Kayıt Yaptırabilirler

Öğrenim Gördüğüm Alanın Farklı Bir Dalından Ustalık Belgesi Alabilir Miyim?
• Örneğin, Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı Alanı, İç Mekan Ve Mobilya Teknolojisi Dalından Ustalık Belgesi Sahibi Olanlar Ek-1 Denklik İşlemindeki Şartları Yerine Getirmek Suretiyle; Diploma Fotokopisi, Kimlik Fotokopisi, 1 Adet Fotoğraf, Ustalık Belgesi Fotokopisi Ve Hizmet Dökümü İle Sınava Girmek Üzere Başvurusunu Yapabilir.

E-Sınav Takvimi İçin Tıklayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası