kil kurdu kasintisi nasil gecer / Pruritus Ani (Anal Kaşıntı)

Kil Kurdu Kasintisi Nasil Gecer

kil kurdu kasintisi nasil gecer

Kıl Kurdu Nedir? Zararları Nelerdir?

Kıl kurdu, yaygın olarak görülen bağırsak kurdu enfeksiyonu ve bir parazit türüdür. Tıpta enterobiasis olarak bilinen enfeksiyon, özellikle eğitim dönemlerinde ve okul çağlarında çocuklarda görülmektedir. Mikroskobik yumurtalar aracılığıyla çocuklar arasında hızlıca yayılabilir. Vücutta gelişen parazitleri ortadan kaldırmaya yönelik ilaç tedavileri bulunmaktadır. Aile üyelerinin tamamına belirli test ve tetkiklerin yapılması gerekirken, kullanılan çarşaf, pijama ve iç çamaşırları yıkamak da önemlidir.

Parazit solucanlarının bağırsaklarda yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayatta kalmak ve üremek için vücutta kalmaları gerekirken, sadece insandan insana bulaşabilir. Genellikle bireyde kaşıntıya ve bazı rahatsızlıklara yol açar. Zarar verici bir durum söz konusu değilken, tedavisi kolay ve hızlı yapılır.

Kıl Kurdu Zararları Nelerdir?

Genellikle ciddi sorun ve problemlere yol açmaz. Nadir olarak görülen durumlar arasında kadın üreme organlarında enfeksiyon oluşması yer alır. Parazit anal bölgeden vajinaya ulaşarak, uterusa ve pelvik organların etrafına ilerleyebilir. Bu durumda iç zarın iltihabı ve vajina iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ayrıca nadir olarak görülen kıl kurdu enfeksiyonu zararları şu şekildedir:

İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yollarında yaşanan enfeksiyonlar, ağır istila durumlarının yaşandığı kadın bireylerde daha fazla görülür. Solucan mesaneye ilerleyerek sistite yol açabilir.

Kilo Kaybı
Enfeksiyonun yoğun ve şiddetinin fazla olduğu durumlarda, kişinin vücudundaki besin maddeleri parazit tarafından emilebilir ve bu durum kilo kaybına yol açabilir.

Karın ve Üreme Organları Enfeksiyonu
Solucan, kadınların vajina bölgesine ve karın boşluğuna ilerleyerek buralarda enfeksiyonlara ve ciddi sorunlara yol açabilir.

Cilt Enfeksiyonları
Hastalık kişinin cildinde çok yoğun kaşıntılara yol açabilir. Ayrıca ciltte enfeksiyon ihtimalini artıran çizikler ve yaralar yol açabilir.

Kıl Kurdu Neden Olur?

Mikroskobik yumurtalar içeren gıdaların, içeceklerin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkabilen enfeksiyon hastalığıdır. Yumurtaların ortaya çıkardığı larvalar, ince bağırsakta kurtlara dönüşerek kalın bağırsağa ilerle ve oraya yerleşir.
Bunlar kirli ve temizlenmemiş elde, herhangi bir yüzeyde veya nesnelerde bulunabilir. Genellikle Yatak örtülerinde, havlularda, iç çamaşırı ve pijamalarda, tuvalet ve banyoda, yiyeceklerde, bardaklarda, mutfakta ve mutfak tezgahında, oyuncaklarda, okul sıralarında ve yemek kaplarında bulunabilir.  
Vücuttaki dişi kurtçuklar, yumurtaların vücuda girmesinden yaklaşık 1 ila 2 ay sonrasında yumurtalarını bırakmak için anal bölgeye ilerler. Bu gibi durumlar kişinin makat bölgesinde yoğun bir kaşıntı yaşamasına neden olur. 
Bireyin bu bölgeyi kaşıması sonucunda tırnakların altına yerleşen yumurtalar, farklı bölgelere, yatak örtülerine ya da yüzeylere bulaşabilir. Ayrıca gıdalara, içeceklere, kıyafetlere ve başka kişilere taşınarak yayılabilir. Bu yumurtalar farkı yüzeylerde kalarak yaklaşık hafta yaşayabilir. 

Kıl kurdu enfeksiyonu risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

Çocuklar
Genellikle 5 ila 10 yaşları arasında çocuklarda görülen bu hastalık, kalabalık ortamlarda eğitim görülmesi sonucunda hızla yayılabilir. Bunun sonucunda çocukları bu yumurtaları evlerine, aile bireylerine veya farklı kişilere kolayca bulaştırabilir. 2 yaşın altında bebek ve çocuklarda çok fazla görülmez.

Kalabalık Ortamlar
Huzurevi, çocuk esirgeme kurumu ve yurt gibi kalabalık alanlarda ve ortamlarda yaşayan kişilerde bu hastalığın görülme riski daha fazladır.

Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Kıl kurdu belirtileri arasında, kişilerin makat ya da vajinal bölgelerinde kaşıntılar ortaya çıkabilirken bu kaşıntılar yoğun ve şiddetli bir hal alabilir. Kişilerde uyku problemleri, huzursuzluk ve bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. 
Ara ara yaşanan karın ağrılarının yanı sıra mide problemleri, bulantı ve kusma gibi durumlar gözlemlenir. Bunlar nadir olarak görülse de yoğunluğa bağlı olarak karşılaşabilecek sorunlar arasında yer alır.
Çok sık görülen semptomlar arasında anüs etrafında kaşıntılar ve uykusuzluk yer alır. Kaşıntı çoğunluklar akşamları şiddetini artırır. Geceleri harekete geçen bu kurtlar yumurtaları bırakmak için anüse doğru ilerler. Vajinaya kadar yayılabilen bu hastalık, vajinada bazı akıntılara yol açabilir.
Kaşınmalar sonucunda ciltte açık yaraların oluşması durumunda cilt enfeksiyonu gelişimi görülebilir. Ayrıca bazı kişilerde herhangi bir semptom veya şikayet olmadan da görülebilir.

Kıl Kurdu Nasıl Önlenir?

Parazitlerin yol açtığı enfeksiyondan korunmak için alınması gereken bazı önemler bulunmaktadır. Bu yumurtaların yüzeyler ve nesneler üzerinde uzun süreler boyunca kalabildiği göz önüne alınarak yapılması gereken durumlar vardır. 
Kişilerin hijyen konusuna dikkat etmeleri, öncelikle ellerin her zaman temiz tutulması, tuvalet ve banyoların sık sık temizlenmesi, yatak örtülerinin yıkanması önemlidir. Düzenli olarak yapılan yüzey temizliği parazitin bulaşmasını önleyebilir.
Bunların yanı sıra “kıl kurdu nasıl önlenir ve nasıl geçer?” sorularına veya enfeksiyonun tekrar etmemesi konusunda alınabilecek önlemler ve günlük yapılacak rutin işler şu şekildedir:

  • Sabahları anal bölge temizliğine önem vermek
  • İç çamaşırları ve çarşafları günlük olarak temizlemek ve değiştirmek
  • Kaşınan bölgeleri kaşımamaya özen göstermek, kaşıma eylemi sonrasında elleri ve tırnakları iyice temizlemek
  • Ellerin temiz tutulması ve sık sık yıkanmasına önem göstermek
  • Çocukların temizliğine ve günlük duş almalarına önem vermek
  • Çocuklarda tırnak ve el bakımına dikkat etmek

Yukarıda verilen maddelere dikkat etmek ve bunlara özen göstererek rutin haline getirmek hastalıktan korunmanıza, ayrıca bu gibi durumların yol açabileceği farkı problemlerin önüne geçilmesine katkı sağlar.

Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kıl kurdu tedavisi, basit bir şekilde yapılabilir. Enfeksiyonun tekrar etmemesi için bir tedavi planı yapılır. Ayrıca hastalığı taşıyan kişilerin aile üyelerine de bazı tetkiklerin yapılması ve ailedeki herkesin tedavi edilmesi gerekmektedir. 
Tedavi iki farklı yolla yapılabilir. Bunlar, 4 ila 6 hafta arasındaki özenli ve düzenli bir hijyen takvimine uymak ve ilaç tedavisidir. Doktorun ilaç tedavisine yönlendirdiği durumlarda, uzmanın gerekli gördüğü şekilde kullanılması önemlidir. Ayrıca aile içindeki herkesin bu tedaviden faydalanması gerekir. 
Hamilelik dönemlerinde veya emzirme dönemlerinde ilaç tedavisi çok fazla önerilmezken, bu kişilere diğer bir tedavi yöntemi olan ve yaklaşık 6 hafta süren hijyen temizliği önerilmektedir.

Kıl Kurdu Evde Nasıl Düşürülür?

Evde yapılabilecek yöntemler arasında elma sirkesinin tüketimi yer alabilir. Bir bardak suyun içine 2 çay kaşığı elma sirke eklenerek karıştırılmalıdır. Bu karışımı günde 2 bardak içebilirsiniz. Bu gibi yöntemlerin doktor tavsiyesi üzerine kullanılması önemlidir. Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerinin ön planda olması ve doktor tarafından önerilen uygulamaların yapılması önemlidir.

Kıl Kurdu Vajinaya Girerse Ne Olur?

Nadir olarak görülen durumlarda enfeksiyonun artması ve kadınların vajina bölgesinde gelişmesi yer alabilir. Bu gibi durumlarda vajina iltihabı veya iç zarın iltihabı durumları yaşanabilir. Önlem alınması için doktora gidilmesi gerekir.

Kıl Kurdu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hastalığın belirtileri ve şikayetleri ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden doktora görünmeli ve tedavi edilmelidir. Tedavinin yapılmadığı ve ertelendiği durumlarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Parazitin türüne bağlı olarak kişilerde kansızlığa, karaciğer ve dalağın büyümesine, bağırsaklarda tıkanmaya, deride döküntülere, astıma veya farklı organların hasar almasına neden olabilir.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık

Yayınlama Tarihi: 05 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

K&#x;l Kurdu

Özellikle çocukları etkileyen kıl kurdu her yıl milyonlarca insanının hasta omasına neden olmaktadır. Kıl kurdunun açıklaması ise minik parazitik solucanların neden olduğu bir enfeksiyon olmaktadır. Yetişkin kurtların uzunlukları 5 ile 10 mm arasında değişiklik göstermektedir. Beyaz veya krem rengi olan kıl kurtları küçük iplik parçaları gibi görünmektedir. İnsan vücudunda yaklaşık olarak 6 hafta kadar yaşayabilen bu kurtların yumurtaları ise ancak mikroskop altında görülebilmektedir. Tedavisi kısa sürede gerçekleşen kıl kurtları genellikle hastalara kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaşatmaktadır.

Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Kıl kurdu belirtileri sınırlı olmaktadır. En yaygın görülen belirtisi ise makatta ve vajinada görülen kaşıntı olmaktadımonash.pw kaşıntılar özellikle geceleri daha fazla yaşanmaktadır. Çünkü kıl kurtları geceleri yumurtaları bırakmak için anüs çevresine çıkarlar. Diğer bir belirtisi ise vajinal akıntılar olmaktadır.Çünkü bazı hastalarda kıl kurtları vajinaya doğru hareket etmektedir. Bunların yanında hastaların bu bölgeleri kaşımasından dolayı kaşıntı olan bölgelerde yara oluşabilir ve bu yaralar enfeksiyon kapabilir.

Kıl kurdunun bir diğer belirtisi ise huzursuzluk, uykusuzluk ve rahatsızlık hissi olmaktadır. Nadir görülen belirtiler içinde ise aralıklı karın ağrısı ve mide bulantısı olmaktadır. Bazı hastalarda ise kıl kurdu hiçbir belirti göstermeden sessiz bir şekilde ilerleyebilir.

Kıl Kurdu Testleri Nelerdir? (Tanı)

Kıl kurdu teşhisinin konulabilmesi için hekimin kıl kurdunun varlığının belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için hastalardan bant testi istenebilir. Bant testinin yapılabilmesi için hastaların uyandıktan hemen sonra tuvalete gitmeden ve duş almadan kaşıntı olan bölgeye şeffaf bir bant yapıştırmasıdır. Eğer kıl kurdu söz konusu ise o zaman bantın yapışkan kısmına kıl kurdu yumurtaları yapışacaktır. Sonuçların doğru olabilmesi için testin arka arkaya 3 gün yapılması gerekmektedir.

Hastalardan alınan bantlar mikroskop altında görüntüleyebilirse o zaman kıl kurdu teşhisi konulur. Eğer bir hastada kıl kurdu varsa o zaman aile bireylerinin de test yaptırması gerekmektedir.

Kıl Kurdu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kıl kurdu tedavisi kolay olan bir enfeksiyon türü olmaktadır. Tedavilerin temel amacı enfeksiyonun yeniden oluşmasının engellenmesi üzerine olmaktadır. Bunun için de ailede bulunana herkesin tedavi edilmesi gerekmektedir. Kıl kurdu tedavisi iki farklı şekilde yapılmaktadır.

6 Haftalık Sıkı Hijyen Takvimi

6 haftalık sıkı hijyen takviminde hastaların ve aile bireylerinin uymaları gereken hijyen kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar şunlar olmaktadır:

  • Hem hastanın hem de ev halkının el yıkama alışkanlığını geliştirmesi gerekmektedir. Özellikle yemeklerden önce ellerin ılık ve sabunlu su ile iyice yıkanması gerekmektedir. 
  • Dikkat edilmesi gereken bir başka konu da duş alışkanlığı olmaktadır. Hem hastanın hem de ev halkının her sabah duş alması ve iç çamaşırını değiştirmesi gerekmektedir. Ancak kıl kurdu duşta da bulaşabileceği için aile bireylerinin ve özellikle de çocukların birlikte yıkanmaması gerekmektedir.
  • Evde bulunan herkesin tırnaklarının kökten kesilmesi gerekmektedir. Eğer tırnak yeme alışkanlığı varsa o zaman bu alışkanlığın da bırakılması gerekmektedir.
  • Enfekte olan bireylerin anal bölgeyi kaşımaması gerekmektedir.
  • Evde kullanılan tüm tekstil ürünlerinin yüksek ısıda yıkanması gerekmektedir. Ayrıca kıl kurdu yumurtalarının havaya karışmasının önlenmesi için de tekstil ürünlerinin silkelenmemesi gerekmektedir.
  • Evde enfekte olabilecek tüm yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Özellikle de klozet, tezgah ve oyuncak gibi yüzeylere dikkat edilmesi gerekir.
  • Hastanın iyileşmesinden ve evin tamamen temizlenmesinden sonra enfeksiyonun tekrarlaması durumunda hastalığın kaynağı olarak dışarıda bir yerin olduğunun düşünülmesi gerekmektedir.

Kıl Kurdu İlaçları

Kıl kurdu tedavisinde anti parazit ilaçları kullanılmaktadır. İlaç tedavisinde 3 farklı ilaç kullanılmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlardan birisi sadece bir tablet olarak hastalara verilmektedir. Bir diğer ilaç ise en az yan etkiye sahip olan ilaç olmasına rağmen merkezi sinir sistemi iltihabını azaltmak için ek ilaçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların yanında hamile ve emziren kadınların kullanımına uygun olan ve reçetesiz satılan bir ilaç da bulunmaktadır.

Doğal Tedavi Yöntemleri

Kıl kurdunun tedavi edilmesinde bazı doğal yöntemlerde yardımcı olmaktadır. Bu doğal takviyeler üzerinde çok fazla bilimsel araştırma bulunmamakla birlikte elde edilen bazı sonuçlar rahatlama sağladığını göstermektedir. Bu besinler içerisinde sarımsak, greyfurt, çiğ havuç, hindistan cevizi yağı, kabak çekirdeği ve soğan suyu olmaktadır.

Kıl Kurdu Zararları Nelerdir?

Kıl kurdu enfeksiyonları genel olarak büyük sorunlara neden olmamaktadımonash.pw nadir durumlarda kadın üreme organlarında da enfeksiyon görülmesine neden olabilirler. Çünkü kıl kurdu anüsten vajinaya ve oradan da uterus ve fallop tüplerine ulaşabilmektedir.

Kıl kurdunda görülebilecek diğer sorun idrar yolları enfeksiyonu olmaktadır. Özellikle kadınlarda daha sık rastlanılan bir durum olmaktadır. Ağır kıl kurdu istilalarında görülen bu durumun yanında kıl kurtları mesaneye kadar ulaşarak sistite de neden olabilmektedir.

Kıl kurtlarında en çok görülen sorun hastaların kilo kaybetmesidir. Çünkü kıl kurtları besinlerde ki temel besin maddelerini emmektedir.

Ayrıca kıl kurtları karın boşluğunda da enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır. Bu enfeksiyonların içinde apandisitte bulunmaktadır. Ayrıca yoğun kaşınmalardan dolayı cilt enfeksiyonları da görülebilmektedir.

Bebeklerde Kıl Kurdu

Kıl kurtları çok bulaşıcı olduğu için çok küçük bebeklere bile bulaşabilmektedir. Bebeklerde kıl kurdu belirtileri içinde huysuzluk, uykuda huzursuzluk ve anal bölgede kaşıntı bulmaktadır. Bebeklerde kıl kurdunun tedavisi için hijyen kurallarına uyulması yeterli olmaktadır. 

Çocuklarda Kıl Kurdu

Kıl kurdu vakalarının yarısının çocuklarda görülmesinin en büyük sebebi sürekli olarak oyuncaklarını paylaşmaları ve sürekli olarak ağızlarına sokmalarıdır. Çocuklarda kıl kurdunun belirtileri içinde şunlar bulunmaktadır:

  • Karın ağrısı,
  • Perianal bölgede görülen şiddetli kaşıntı,
  • Geceleri salya akması,
  • Diş gıcırdatma,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Burun kaşıntısı,
  • İştahsızlık,
  • Kilo kaybı,
  • Gece korkuları

Çocuklarda kıl kurdu tedavisi sıkı hijyen takibi ile yapılmaktadır. Bunun yanında kıl kurdu çocuklarda kilo kaybına, apandisitte, yatak ıslatmaya, ishale, cilt enfeksiyonuna ve idrar yaparken ağrı hissetmeye de sebep olmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır