sigarayı bırakınca vücuttaki değişim / Sigara ve Depresyon – Bırakabilirsin

Sigarayı Bırakınca Vücuttaki Değişim

sigarayı bırakınca vücuttaki değişim

Arşiv Bağlantısı

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci

Sigarayı bırakmanın faydaları

Sigarayı bıraktıktan dakikalar sonra

​Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra

20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normal seviyeye düşer. Sigara içenlerin elleri ve ayakları sıklıkla üşür ve sigarayı bıraktıktan sonra ısıyı geri almaya başlıyorsunuz.

Yüzünüzdeki kırışıklıkların önemli bir nedenini çok erken ortadan kaldırdınız. Artık her sigarayla birlikte emdiğiniz tüm toksinler için endişelenmenize gerek yok.

Sigarayı bıraktıktan saatler sonra

Sigarayı bıraktıktan 8 saat sonra

8 saatten sonra kandaki karbon monoksit azalır ve normal seviyelere döner. Böylelikle oksijen moleküllerinin daha fazla alanı olur ve kandaki oksijen içeriği daha normal hale gelir.

Artık daha az yorulduğunuzu fark edeceksiniz ve içmediğiniz her sigara için ömrünüzü 5-7 dakika uzatmış olacaksınız.

Sigarayı bıraktıktan 24 saat sonra

Artık kalp krizi riski azalmaya başladı. Daha önce günde bir paket sigara içtiyseniz, bir yüzlük tasarruf ettiniz.

Sigarayı bıraktıktan 72 saat sonra

Akciğerler şimdi iyileşme yolunda ve akciğerlerin kapasitesi artıyor.

Belki nikotin isteği ve yoksunluk hissiyatı daha güçlenmiş olabilir, ancak biraz daha dayanabilirseniz, önümüzdeki günlerde daha iyi hissedeceksiniz. Yaşanan sıkıntılar genellikle birkaç hafta sonra tamamen geçer.

Sigarayı bıraktıktan sonraki haftalar

Sigarayı bıraktıktan 2–12 hafta sonra

Artık kan dolaşımınız ve akciğer kapasiteniz o kadar gelişti ki, hızlı hareket etmek daha kolay geliyor. Ayrıca omurlardaki kan dolaşımını artırdınız ve böylece sırt problemleri riskini azalttınız.

Cildiniz taze ve kırmızımsı bir renk kazanmaya başladı. Diş eti hastalığı olmasında daha az risk var ve daha iyi tedavi imkânı oluşuyor. Tat ve koku duyularınız canlandığından dolayı yiyecek ve içecekler artık daha lezzetli geliyor.

Kadınsanız, dilerseniz hamile kalma şansınız artıyor.

Kan dolaşımınız iyileşiyor. Eğer erkekseniz, bu daha iyi bir ereksiyon sağlayabilir.

Sigarayı bıraktıktan aylar sonra

Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra

Nefes borusundaki tüycükler artık sağlıklı olmalı ve şimdi akciğerleri temizlemek için tam zamanlı çalışıyorlar. Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz.

Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır.

Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.

Sigarayı bıraktıktan yıllar sonra

Sigarayı bıraktıktan 1 sene sonra

Artık nikotin bağımlısı değilsiniz.

Artık kan damarlarınızı daraltma ve kalp krizi geçirme riskini yarı yarıya azalttınız. Bağışıklık sisteminiz gelişti ve soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara daha kolay direnebilirsiniz.

Alerji ve solunum nezlesi olma riski önemli ölçüde daha düşük.

Vücudunuz mide ülserlerini daha hızlı iyileştirebilir ve mide ülserlerinin tekrarlama riskini azaldı.

Geçen yıl, binlerce toksinden kaçındınız. Bunlardan birçoğu kanserojendi.

Eğer günde 20 tane sigara içiyorduysanız, artık:

  • Eskiden sigaraya içmeye harcadığınız 1000 saati tasarruf ettiniz
  • ​5000 sigara içmemiş oldunuz

Sigarayı bıraktıktan 5 sene sonra

Artık gittikçe beyin kanaması geçirme riskiniz azalıyor.

Vücudunuzdaki hücreler kanserin ilk evrelerinde ise, artık iyileşmek için daha iyi fırsatları var. Aşağıdaki bölgelerde kanser geliştirme riskini de önemli ölçüde azalttınız:

  • ağız
  • boğaz
  • yemek borusu
  • mesane
  • böbrekler
  • rahim ağzı
  • pankreas

Eğer günde 20 sigara içiyorduysanız, şimdi yaklaşık olarak 35 000 tane sigara içmediniz.

Sigarayı bıraktıktan 10 sene sonra

Artık akciğer kanseri olma riskinizi yarı yarıya azalttınız.

Günde 20 sigara içiyorduysanız, bu durumda:

  • daha önce sigaraya harcadığınız bir yılı tasarruf ettiniz
  • yaklaşık 70 000 sigarayı içmediniz

Sağlığınızı büyük ölçüde iyileştirdiniz. Ayrıca daha önce sigaraya harcadığınız parayı biriktirirseniz, birkaç yıl içinde birkaç yüz bin kron tasarruf etmiş olursunuz.

Sigarayı bırakma yolları

Merdiven çıkarken nefesiniz mi kesiliyor? Sabahları uyandığınızda bile ağzınızda acı bir tat mı hissediyorsunuz? Bu sorunların nedeni açık. Tüm bunların sebebi; sigara. Sigara, uzun vadede sağlığınıza zarar verirken, fiziksel olarak da sizi zorlar. Peki sigarayı bırakma konusunda ne düşünüyorsunuz? Sigara içenler için bağımlılıktan kurtulmak çok güç olabilir. Tiryakilerin önemli bir kısmı, hayatlarında en az bir kere sigarayı bırakmayı dener ancak bir süre sonra yeniden başlar.

Sigarayı bırakmaktan çok bırakmaya karar verme aşaması zorlu. Bağımlılar sigarayı bıraktıklarında yaşayacakları yoksunluk döneminden endişe eder. Ancak bu yoksunluk ömür boyu devam eden bir süreç değil. Kararlı olunduğunda yoksunluk belirtilerin üstesinden gelmek çok daha kolay hala gelir. Sigarayı bırakmada birinci kural; günlük koşullar nasıl olursa olsun bıraktıktan sonra bir tane bile yakmamak. Çünkü bu davranış anıları, tadını ve kişiye verdiği hissi beynin yeniden hissetmesine neden olur. Sıklıkla sigarayı bıraktıktan sonra ara ara bir tane içenler bir süre sonra yeniden başlar.


Sigara birçok önemli hastalığın nedeni

Sigara; kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun başlıca nedenlerinden biri. Dünyada her yıl 5 milyon kişi ve Türkiye’de 100 binden fazla kişi yani ölen her 4 kişiden biri, tütün kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu sayının 2030 yılında 240 bine ulaşılacağı tahmin ediliyor. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’i, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigara. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin ise yüzde 90’ının temelinde sigara yatıyor. Özellikle sigara ile doğrudan ilişkili olan akciğer kanseri, kanser nedenli ölüm oranında birinci sırada yer alıyor. Kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının en önemli nedeni de yine sigara. Bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı, hiç içmeyenlere göre 40 kat fazla. Ayrıca sigara; kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileri nedeniyle beyin damarı hastalıkları ve felç olma riskini artırır, bacak kangrenlerine neden olabilir.

Sigara hangi hastalıkların oluşum riskini artırır?

Sigara bağımlılığı ve birçok kanser türü arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Sigara; akciğer bağımlılığı başta olmak üzere, gırtlak, prostat, diş eti ağız, mesane, yemek borusu, dil, pankreas, bademcik ve rahim ağzı kanserlerinin oluşum riskini artırır. Ayrıca; erkeklerde iktidarsızlık, felç, ülser, kronik bronşit, bacak damar hastalıkları, kalp krizi, kadınlarda kısırlık ve KOAH gibi hastalıklara da yol açar.

Doğmadan sigara içen bebekler!

Sigara aynı zamanda hamile kadınlarda düşük ve erken doğum riskini artırır, bebeklerin düşük kiloda doğmasına neden olur ve bebeklerde ani ölüm riskini 6 kat artırır. Yine hamilelik döneminde sigara içen annelerin bebeklerinin zeka düzeyi düşük olabilir ve davranış bozuklukları görülebilir.

35 yaşından önce sigarayı bırakanlarda erken ölüm riski hemen hemen yok olur. Sigara içenlerin akciğer kanseri olma riskleri; süresine ve ne kadar içtiklerine bağlı olarak değişir. 20 yıldan fazla sigara içenlerde risk çok fazla. 20 yılın üzerinde sigara içenlerde ise risk hiç içmeyenlerin seviyesine inemiyor. Fakat bunun üzerine eklenecek her yıl riskin boyutlarını artırır.

Sigarayı bırakma evresinde vücutta meydana gelen değişiklikler neler?

  • 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
  • 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
  • 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır.
  • 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
  • 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
  • 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
  • 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
  • 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
  • 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
  • 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
  • 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.

Sigarayı bırakmak sosyal hayatı da olumlu etkiler

Genel sağlık açısından meydana gelen düzelmelerin yanında sigarayı bırakmanın sosyal hayatta da olumlu değişiklere neden olur. Öncelikle yiyeceklerden alınan tat artar, koku duyusu gelişir. Sigaraya sürekli olarak ödenen bedel ortadan kalkar. Ev, araba gibi kapalı ortamlarda solunan hava daha temiz hale gelir. Aile içinde bebek ve çocukların sigaradan olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmiş olur. Sigarayı bırakmak cinsel hayatı da olumlu yönde etkiler. Bununla birlikte bağımlılığın verdiği yoksunluk anları, endişe ortadan kaybolur ve kişi kendisini fiziksel olarak çok daha zinde hisseder.

Sigara bırakma ilacı deneyebilirsiniz

Sigarayı bırakmada ilk adım karar vermek ve iradeli olmak. Ancak uzun süren bu bağımlılıktan kurtulmak için yardım almak gerekli olabilir. Sigarayı bırakma aşamasında çeşitli tedavi yolları bulunur. İlaç tedavisi ve replasman tedavileri yardımcı yollar arasında.

İlaç tedavisi: Bazı insanlar, bağımlılığın yanı sıra genetik olarak da yatkın oldukları için sigarayı daha zor bırakır. İlaç, beyindeki içme isteğini azaltır. Bu ilaçlar sigarayı bırakmakta zorlanan kişilerde kullanılabilir.

Replasman tedavileri: Nikotin maddesi, kişiye nikotin bantlarıyla dışarıdan verilir. Nikotin sakızları, hatta nikotin spreyleri de bulunur. Sigara ağızlıkları, yani nefesle çekilen mentollü ağızlıklar da bulunur. Ancak bu nikotin bantlarının her gün değiştirilmesi ve geceleri çıkarılması gerekir. Bu bantların da dozları bulunur. Bağımlılık düzeyi çok yüksekse, en yüksek dozdan başlanır. Bu yöntem, ilaca ek olarak da uygulanabilir. Etkinlik sağlanması için kombine tedaviler önerilir.

Sigarayı bırakma konusunda çok zorlanan kişiler için ilaç, nikotin bandı ve nikotin sakızı bir arada uygulanabilir. Ancak bu tedavilerin doktor kontrolünde uygulanması gerekir. Aksi halde kontrolsüz kullanımda sağlık açısından zararlı sonuçlar doğurabilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  
Arşiv Bağlantısı
  • Heart. Quit Smoking / Tobacco. (17 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2019. Alındığı Yer: Heart

    nest...
  • çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası