gördüğümüz rüyaları neden unuturuz / Uyandıktan Sonra Rüyaları Hatırlamak Neden Zordur? | TÜBİTAK Bilim Genç

Gördüğümüz Rüyaları Neden Unuturuz

gördüğümüz rüyaları neden unuturuz

Sorulara Dön

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Öncelikle Rüyaları neden hatırlamıyoruz onu anlatim

Çok güzel bir rüya gördüm, ama tam olarak hatırlayamıyorum” ifadesi birçoğumuz için hayli tanıdıktır. Rüyaları uyandıktan sonra hatırlamanın neden zor olduğuna dair çeşitli kuramlar var, ancak bu durumun nedeni tam olarak bilinmiyor. Freud rüyaların bastırılmış duygularımızın ifadesi olduğunu, bu nedenle hatırlamak istemediğimizi söylüyor. Bazı bilim insanları ise bu duruma, rüyaların oluştuğu ve REM uykusu olarak bilinen uyku evresindeki nörokimyasal değişimlerin sebep olduğunu düşünüyor. Beynin bellek oluşumu, düşünme, konuşma işlevlerinden sorumlu bölgesi olan serebral kortekste, hafızanın gelişimine yardımcı norepinefrin hormonunun eksik olması, rüyaların hatırlanamamasına neden olabilir. Bazı kuramlar ise tekrar etmenin ve bir olguyu başka bir olgu ile ilişkilendirmenin öğrenme üzerindeki etkisini dikkate alıyor ve rüyaya geri dönüp tekrar etmenin mümkün olmamasının rüyaların kolayca unutulmasında rol oynadığını söylüyor. Kaliforniya Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar ise Neuron dergisinde yayımlanan çalışmalarında belleğin oluştuğu ve daha sonra depolandığı bölgeler arasındaki bağlantının, uykunun rüya görülmeyen kısmı olan yavaş dalgalı uyku evresinde (SWS) gerçekleştiğini, REM evresinde ise sinir hücreleri etkin olsa da iletişimlerinin uyumlu olmadığını gösterdi. Bu, rüyaların bellekte depolanmadığı anlamına gelebilir.

Yani bir nevi norokimyasal bir süreç . Unutmak bize hiçbirşey katmaz . Sadece algıda seçiciliği önler . Yani uyku neden olur Beyin gereksiz hafızabilgilerini siler daha iyi norolojık süreç gerçekleşir . Öyüzden rüyalar sürekli hatırlanırsa norokimyasal bozulmalar olur . Öyüzden böyle daha iyi kısa sürede bellekte durması .

15, görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (12 Temmuz ). Alındığı Tarih: 12 Temmuz Alındığı Yer: Bağlantı

    Gece Gördüğümüz Rüyaları Sabah Kalktığımızda Neden Unuturuz?

    Hepimizin ortak sorunudur, gece gördüğümüz rüyaları sabah kalktığımızda unutmak. Bunun elbette bazı sebepleri var, şimdi biraz bunlardan bahsedelim.

    Aslında bir rüyanın sona erme aşaması uyanmamızla birlikte gerçekleşirse hatırlama oranımız, uyanmadan önce sona eren rüyalara oranla çok daha yüksek. Çünkü beyin, uzun süreli hafızaların oluşturulması esnasında uyanık olmak zorunda. Uyku anında ise bu durum tam tersi. Dolayısıyla bir rüyayı hatırlama oranımız, uyandığımız süreyle rüyayı gördüğümüz zamanın arasındaki süreyle doğru orantılı.

    yılında yapılan bir araştırma, REM uykusundan (uykunun rüya görülen kısmı) uyandıktan sonra prefrontal kortekslerinde daha fazla teta beyin-dalgası aktivitesine sahip insanların rüyalarını hatırlamada çok daha iyi olduğu sonucunu ortaya çıkardı. 

    Rüyaların hatırlanma oranı, içerdiği duygusal karamlar ve mantıksal tutarlılıklarla birlikte doğru orantılı şekilde artıyor. Yapılan araştırmalar, gerçek hayatta olma ihtimali zayıf durumlarla ilgili görülen rüyaların daha az hatırlandığıyönünde. En çok hatırladığımız rüya çeşitleri ise kabuslar. Bu tarz rüyalar beynin ve vücudun pasif durumdan kurtulmasını sağlar ve uyanmamıza sebep olur. Az önce de belirttiğimiz gibi rüya eğer uyandığımız sırada sonlanırsa hatırlama ihtimalimiz de artıyor. 

    İsterseniz çok daha farklı bir konuya giriş yapalım. ‘Gördüğüm rüyaları hatırlamak istiyorum’ diyorsanız, şimdi söyleyeceğim teknik işinize yarayabilir. 

    Uyandıktan sonra gördüğünüz rüyayı unutmak için dikkat çekici herhangi bir detaya maruz kalmanız (odanızda birisini görmek, ya da uyanır uyanmaz telefonunuza bakmak) yeterli olabilir. Bu yüzden uykuya dalmadan önce sürekli ‘uyandığımda rüyamı hatırlamak istiyorum’ düşüncesini kafanıza yerleştirmeniz, psikolojik olarak olumlu yönde etkilenmenizi sağlayacaktır. Yani uyumadan önce düşünmeniz gereken tek şey bu olsun; rüyanızı hatırlamak istiyor olmak. Ve mutlaka baş ucunuzda bir defter ve kalem olsun. Çünkü rüya ile ilgili beyninizde yer edinmiş en ufak bir detayı bile resmetmek ya da yazmak, geri kalan tüm rüyayı hatırlamanıza faydalı olacaktır.

    Emoji İle Tepki Ver

    Gördüğümüz Rüyaları Neden Unutuyoruz ?

    Gördüğümüz rüyaları neden unuturuz sorusuna cevap vermeden önce çok sorulan başka bir sorunun cevabına gelelim. Herkes rüya görür mü ? ben neden rüya görmüyorum ?

    Her insan hatta hemen hemen her memeli canlının rüya gördüğü bilimsel olarak kanıtlanmış bir bilgi. Bilim adamları derin uykuda rüya görmeye başlarken uyandırdıkları kedilerin bir süre sonra psikolojik sorunlar yaşadığını ve hastalandığını gözlemlemişler. Yani EVET Herkes sizde dahil rüya görür.

    Şimdi gelelim en önemli soruya. Gördüğümüz rüyaları neden hatırlamıyoruz, unutuyoruz. Bunun tek sorumlusu ise uyanmak. Uyanmak beyin için bir şoktur. Eğer bazen rüyalarınızı hatırlıyorsanız, bu rüyaların sakin ve yavaş yavaş uyandığınız zamanlara denk gelen rüyalar olduğuna dikkat edin. Uyanmak, beyin için bir şok etkisi yaratmaktadır. Hızlı ve kesin olarak uyanan kişiler ilk uyandıkları anda rüyalarını yarım yamalak hatırlasalar bile ilerleyen saat veya günlerde bunu hatırlayamamaktadır.

    Peki ama neden gördüğümüzü bildiğimiz halde bu rüyaları hatırlayamıyoruz. Bunu anlamak için beynin çalışma sistemini bilmek gerekir. Beyin günlük yaşam içinde siz anlamasanız bile bazı şeyleri hayatınızdan çıkarır. Buna örnek vermek gerekir ise sabah sıktığınız parfümün kokusunu bir kaç dakika sonra alamıyor olmanız olarak örnek verebiliriz.

    Beyniniz algılarını belli sebeplerden dolayı istem dışı kapatabilir. Devamlı aldığı bir parfümün kokusu yada sürekli duyduğu saatin tik tak sesleri beynin devamlı zaman ayırmak istemediği konulardır. Bu yüzden belli bir süreden sonra bunları duymamaya kokuyu almamaya başlarsınız.

    Peki bunun rüyalarımızı hatırlamamamız ile alakası nedir. Beyin için rüyalar aynı bu kokular veya sesler gibi önemsizdir. Çok büyük bir korku, heyecan veya sevinç yaşamadığınız sürece beyin rüyalarınızı kaydetmeyi pek tercih etmez. Rüya görmek beyin için her gün 8 saatlik bir süre içinde yaptığı son derece rutin bir işlemdir.

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.