böbrek üstü bezlerine ne iyi gelir / Böbrek üstü bezleriniz çalışıyor mu? - Mahmure

Böbrek Üstü Bezlerine Ne Iyi Gelir

böbrek üstü bezlerine ne iyi gelir

Adrenal Bez (Böbrek üstü bezi) Hastalıkları

Böbreküstü bezi yani adrenal bezi, vücutta çok sayıda önemli hormonun üretilmesinden sorumlu organdır ve böbreküstü bezine bağlı gelişen hastalıklar böbreküstü bezi hastalıkları olarak adlandırılır.

Böbreküstü (adrenal veya sürrenal) bezleri her iki böbreğin üst bölümüne yaslanmış olarak yer alan böbrek fonksiyonları ile ilgisi olmayan bezler olup hormon salgılarlar. Dokular 30 x 50 x 10 mm ebadında gr ağırlığındadır. Böbreküstü bezinin görevleri arasında korteks ve medulla olarak iki tabakası olan adrenal bezleri korteksinden kortizol, aldosteron, androjen ve östrojen salgılanırken böbrek üstünün medulla tabakası ise adrenalin ve noradrenalini sentez eder. Böbreküstü bezlerinden ayrıca cinsiyet hormonları da salgılanmaktadır.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Böbreküstü bezi hastalıklarında belirtiler (semptomlar) sahip olunan hastalığa göre değişiklik göstermektedir. Hormonal dengede bir sorun yaşanıyorsa bu duruma bağlı hastalıklar ortaya çıkar ve her hastalık farklı semptomlar ile kendisini ifade eder. Böbreküstü bezi hastalıklarında belirtiler, salgılanan hormonların hangisinde bir dengesizlik var ise bu duruma göre belirtiler ilen kendisini gösterecektir.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Vücut genel dengesi ve sağlığı için önemli hormonlarından üretilmesinden sorumlu olan böbreküstü bezleri, yaşanan rahatsızlar sonrasında tahribata uğrayabilir ve bunun sonucunda tam verimle çalışamayabilir. Bu verimsizlik sonucunda da böbreküstü bezleri üretimlerinden sorumlu oldukları hormonları tam üretemez ve sorunlar baş göstermeye başlar. Her hastalık için geçerli olan erken teşhis böbreküstü bezi hastalıkları içinde son derece önemlidir.

Kişiler yaşadıkları şikayetler sonrasında doktora başvurmalarında, doktor fiziksel muayene ve tetkik sonucu böbreküstü bezi hastalıklarından şüphelenirlerse, durumu tam teşhis edebilmesi için birkaç uygulamaya başvuracaktır. Manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi gibi testlerle gerekli incelemelerde bulunur, detaylı analize ihtiyaç duyması durumunda sintigrafi&#;yi de böbreküstü hastalıklarının teşhisinde kullanabilir.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları

Böbreküstü bezi kaynaklı birçok hastalık bulunmaktadır fakat en önemlileri Addison, Adenoma, Aldesteron ve Kortizol hastalıklarıdır. Bu hastalıklar haricinde adrenal hiperplazi, adrenal cushing sendromu, primer hiperaldosteronizm, feokromositoma, adrenokortikal karsinoma gibi çeşitli hastalıklar da bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı Adrenal Adenoma üzerinden vuku bulmaktadır.

Kortizol

Kortizolun metabolik etkilerinin başında antienflamtuar (ödem çözücü) ve immunosuppressif etki, kan basıncının sürdürülmesi, kemik formasyonun azalması, insulin direncinin artması (diyabetojenik etki) ile lipoliz ve proteolizin artması gelir. Kortizolun aşırı salgılanması beyincik kaynaklı, ektopik veya doğrudan böbreküstü hiperplazisi (kalınlaşması), adenomu veya kanserine bağlı olabilir. Bununun sonucu Cushing sendromu ortaya çıkar. Tipik klinik bulguların başında kilo artışı, gövdesel şişmanlık, ay dede yüzü, ensede kalınlaşma, karın cildinde çatlaklar gelir.

Aldosteron

Aldosteronun aşırı salgılanması kanda potasyum eksikliğine ve hipertansiyona yol açabilir. Bu klinik tablo Conn sendromu olarak adlandırılır. Böbreküstü bezinin medulla tabakasının aşırı fonksiyonu feokromositoma olarak tanımlanan klinik tabloya yol açar. Tansiyon yüksekliği ile birlikte çarpıntı, yüzde kızarma (flushing) tipik bulgularıdır. Cerrahi olarak müdahalesi laparoskopik (kapalı) olarak yapılır.

Addison Hastalığı

Böbreküstü bezleri tarafından, vücut için gerekli hormonların üretilememesi sonucunda meydana gelen Addison hastalığı, böbreküstü bezinin işlev kaybı sonucu gerçekleşmektedir.

Addison hastalığının belirtileri arasında yorgunluk, iştah ve kilo kaybı, bayılmalar ve tansiyon düşüklüğü, tuz tüketme isteği, karın ağrısı, bulantı, kusma, düşük kan şekeri, pigmentasyon, yapılan aktiviteye göre az terleme, kas ve eklem ağrıları, öfke kontrolünde güçlük, depresyon veya psikolojik rahatsızlıklar, tüylenmede azalma gibi belirtiler bulunmaktadır.

Addison hastalığı çeşitli laboratuvar testleriyle teşhis edilebileceği gibi bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile de tanı çalışmalarında faydalanılamaktadır. Hastalar, hormon replasmanı olarak bilinen hormon tedavisi ve kişiye özel diyetle yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmektedirler.

Adenoma Hastalığı

Adenoma hastalığı aynı zamanda adrenal kitle olarakta isimlendirilmektedir ve böbreküstü bezi tümörleri kaynaklı meydana gelmektedir. Bu çıkan tümörlere adrenal insidenteloma olarakta ifade edilemektedir.

Adenoma hastalığının belirtileri arasında, cilt problemleri, kilo problemleri, kan basıncı problemleri, tansiyon problemleri, çarpıntı, terleme, ağrılı süreçler, kıllanma, çatlak oluşumu, erkeklerde memelerde büyüme gibi çeşitli belirtiler görülebilmektedir. Bu şikayetler adenomanın sebep olduğu çeşitli hormonal rahatsızlıklar kaynaklıdır.

Adenoma hastalığının teşhisinde bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans gibi sistemler kullanılmaktadır. Hastalığın teşhisi kan ve idrar tetkikleriyle de desteklenilmektedir. İhtiyaç halinde çeşitli laboratuvar analizleri de yapılmaktadır. Adenoma hastalığının tedavisi bazı durumlarda çeşitli medikal uygulamalarla olabilmekle birlikte kesin tedavi genellikle cerrahi operasyonlardır.

A) BÖBREK ÜSTÜ BEZİ (ADRENAL BEZ-SÜRRENAL BEZ) VE HORMONLARI 
Böbreküstü bezleri veya diğer adıyla adrenal bezler her iki böbreğin üst kısmına yerleşmiş yaklaşık gram ağırlığında olan bezlerdir. 

Adrenal bezlerin  
2)Korteks’’ denen dış kısmı 
3)Medulla’’ denen iç kısmı vardır. 

Korteks denen dış kısımdan kortizol, aldosteron, DHEA gibi hormonlar üretilir. Medulla denen iç kısımdan adrenalin ve noradrenalin hormonları üretilir

Böbreküstü bezi bu hormonları yapmak için kanda bulunan kolesterolü kullanır. Kolesterolün adrenal bez tarafından alınması ve hormonların yapımını hipofiz bezinden salgılanan ACTH hormonu uyarır. 



 Şekil: Böbrek üstü bezleri (funduszeue.info’dan alınmıştır). 

funduszeue.infol Korteks 

3 tabakadan oluşur:
2-Zona glomerülosa (dış tabaka): aldosteron üretilir. Bunlara minerelakortikoid de denir: kan basıncını-tansiyonu ayarlar. Anjiotensin II bunun üretimini artırır. ACTH nın gececi etkisi vardır.   Böbrek basıncı 90 mmmHg nın altına düşünce Anjiotensin salınımı artar ve o da Aldosteron salınımını artırır. Aldosteron artınca böbrekten sodyum ve su tutulur ve potasyum ve hidrojen atılır. Aldosteron salgısı şu durumlarda artar: hücredışı potasyum arttığında, hücredışı sodyum azalınca, sıvı volümü azalınca ve kan volümü azalınca
3-Zona fasikülata (orta tabaka): Kortizol gibi glukokortikoidler üretilir. Buradan deoksikortikosteron, kortikosteron v e kortizol salgılanır. 
4-Zona retikülaris (korteksin en alt tabakası): buradan androjenler üretilir. Buradan DHEA, DHEAS, androstenedion (testosteronun ön hormonu) salgılanır. 


 



Şekil: Hipotalamus-hipofiz-adrenal aks

Kortizol

Kortizol salınımı gün içinde değişiklik gösterir. Sabah fazla, öğleden sonra az salgılanır.

Kortizol kandaki glukozu (şekeri) artırır. Protein, karbonhidrat, yağlar ve nukleik asit üzerine etkilidir. Protein yıkımını artırır. Ayrıca iltihabı azaltıcı etkileri vardır.  Stres durumunda kan kortizolü artar. Bu stres travma, ameliyat, egzersiz, anksiyete, depresyon, kan şekeri düşmesi ve ateşlenme olabilir. 

Kortizol hormonu vücut su dengesine de katkıda bulunur. Böbreklerden su atılmasını sağlar.  Kortizol davranış üzerine de etkilidir. Azlığı veya fazlalığında psikolojik bozukluklar meydana gelir. Katabolik etkilidir. Anti-enflamatuvar, anti-alerjen etkisi vardır. 

Kortizolün etkileri:
a)Proteinlerin yıkımını ve aminoasitlerin serbestleşmesini sağlar
b)Yağların parçalanmasını (lipoliz) sağlar
c)Aminoasitlerden glukoz oluşumunu sağlar ve karaciğerde glukojen deposu artar. Kan şekeri yükselir. 
d)Stres durumunda kan şekerini yükseltir. Bunu glukozun kas ve yağlar tarafından alınmasını (transport) engelleyerek yapar. 
e)Kalbin kasılmasını artırır ve kalbin damarlarını daha hassas hale getirir.
f)Vücutta su birikmesini artırır.
g)İltihabı giderici (antienflamatuvar) ve allerjiyi düzeltici etkisi vardır.  
h)İnsülin salınımını azaltır
i)Kemik erimesini artırır
j)Bağışıklık sistemini baskılar
k)Böbrekten sodyum tutulumu yaparken potasyumun atılmasını artırır. 
l)Uyku, uyanma, iştah ve hafıza üzerinde etkileri vardır. 
m)Mide asit salgısını artırır
n)Kilo aldırır

o)Uzun süre yüksek kalırsa insülin direncini tetikler



Kortizol Ritmi


Bebek 9 aylık olunca kortizol ritmi başlar.  Gece yarısında kortizol salınımı çok düşüktür.  Saat arası yükselir ve uyanınca pik yapar yani en yüksek salgıya ulaşır. Sonra azalmaya başlar. Saat saatleri arası iyice düşer ancak ölçülebilir düzeydedir. İlginç olarak uyanmadan önce ACTH salgısı artar ve belki uyanmayı tetikler. Geç uyananlarda kortizol pik yapması da gecikir. Hipotalamus-hipofiz-adrenal aksı da ultradien ritm gösterir. Yani kortizol ve glukokortikortikoid salınımı  adrenal bezden her  90 dakikada bir yapılır. Jet lag veya gece vardiyasında çalışanlarda bozulan kortizol ritminin normale dönmesi   için 11 gün geçmesi gerekir. Bu durum uykusuzluk ve bulantı yapar. 

Kortizol ritmi bozulan uykusuz kişlerde de insülin direnci, obezite ve diyabet gelişir. 

Bu sabah-akşam farklılığından başka kortizol seviyeleri yemek sopnrası da yükselir. Bunun nedeni tam bilinmemektedir. 

Kortizol-İnsülin-Çinko-Mağnezyum İlişkisi

Yağ dokusu bir endokrin organ olarak görev görür ve karında yağ arttıkça kortizol sentezi artar. Kortizol artınca plazma çinko seviyesi düşer. Çinko ise insülin salgılanması ve sinyalizasyonunda önemli rolü vardır. Çinkonun azalması insülin direncine katkıda bulunur. Karındaki yağ artışı kortizol artışı yaptığı gibi kan mağnezyum seviyelerini de düşürür. 

Kortizol Yüksekliğinin Bulunduğu Durumlar (Cushing hastalığı hariç) 

Cushing hastalığı olmadığı halde kortizol yüksekliğinin bulunduğu durumlar şunlardır:
a)Kontrolsüz diyabet-şeker hastalığı
b)Uykusuzluk
c)Doğum kontrol hapı kullanma
d)Nonstreoid antienflamatuvar ilaç kullanımı
e)Kafeinli içecekleri çok fazla içmek
f)Sigara ve nargile içmek
g)Kronik yoğun egzersiz
h)Gebelik
i)Obezite
j)Depresyon
k)Polikistik over
l)Alkolikler
m)Psikolojik stres
n)Anoreksiya
o)Anksiyete
p)Hipertiroidi
q)Yoğun çalışma hayatı
r)Kronik hastalık durumları
s)Beslenme bozukluğu olanlar
t)Tansiyon yüksekliği
u)Kişilik bozukluğu ve madde bağımlıları
v)Zamanla yarışan bütün insanlar

Karaciğer, Safra kesesi ve Kortizol İlişkisi

Hipotalamus-hipofiz-adrenal bozukluğu safra hastalıklarıyla sıkı ilişki içindedir. Safra asitlerinin salınımı hormon kontrolü altındadır. Bu nedenle gebelik sırasında safra çamuru veya safra hastalıkları sıklığı artar.  Karaciğer hastalıklarında HDL kolesterol azalır. HDL-kolesterol hormonların yapıldığı kolesteroldür. Adrenal bezleri kortizol yapmak için HDL-kolesterolü kullanır. Safra asitleri aslında beyinde hipotalamusa etki ederek hipotalamo-hipofiz-adrenal aksını etkilerler. Safra bağırsağa akamadığında veya az aktığında oluşan kolestaz nedeniyle karaciğerde safra asitleri uzun süre kalmak zorunda kalır. İşte bu durumda kana karışan safra asitleri beyinde nöron denen sinir hücrelerine ulaşır. Safra asitleri beyinde kortizol reseptörlerini uyarırlar.  Stres ve sirkadiyen ritm bozukluğunda ise kortizol salınımını bloke ederler. Kortizol azalması ise safra akışını iyice azaltır.  Polikistik overi olanlarda, gebelerde, doğum kontrol hapı alanlarda, doğum sonrası dönemde, viral hepatitlerde ve amoksisilin ve clavulin antibiyotik kullananlarda safra yavaşlaması görülme riski fazladır.  Safra akışı yavaşlarsa kaşıntı, yağ sindiriminde bozukluk, karaciğer yağlanması, yorgunluk gibi şikayetler olur. İlerlerse gaita beyaz çıkar, idrar koyu renkte çıkar. Göz de citte sararma oluşur. 

Aldosteron:

Aldosteron hormonu böbrekten sodyum ve su tutulmasını ve potasyum ve hidrojen  atılmasını sağlar.  Anjiotensin II aldosteron salınımını artırır. Aldosteron salınımı renin-anjiotensin hormonları, kandaki potasyum düzeyi ve ACTH hormonu tarafından kontrol edilir.  Vücutta sıvı miktarı renin-anjiotensin ve aldosteron hormonları ile ayarlanır. Aldosteron tansiyonu yani kan basıncını ayarlar. 

Aldosteron salınımı şu durumdarda artar:
p)Ekstrasellüler (hücredışı) potasyum arttığında
q)Ekstrasellüler sodyum azalınca
r)Vücut sıvı miktarı azalınca
s)Vücut kan volümü azalınca

Aldosteron hormonunun pek bilinmeyen etkileri
a)İnsülin hassasiyetini azaltır. Aldosteron artışı insülin direncini artırır ve obezite ile birliktedir. Obezlerde aldosteron yüksektir.
b)Paratiroid bezinden paratiroid hormon salgısını artırır. Ve osteoporoz yapar. 
c)Kalp kasını büyütür, sertleştir.

Aldosteronun böbrekteki etkisinden başka birçok hücresel fonksiyonu düzenlediği gösterilmiştir. Doku yeniden yapılanması, hipertrofi (büyüme) ve fibrozis (sertleşme) de yapar.  Aldosteronun devamlı yüksek kalması kalpte hasar yapmaktadır. Aldosteron yüksekliği kalp kasını sertleştirmektedir (fibrozis) ve kalp yetmezliğine neden olabilmektedir. 

Aldosteron ayrıca paratiroid bezinden paratiroid hormon salgısını artırmaktadır. 

Hipertansiyonlu hastalar tuza hasas ve tuza dirençli olarak ikiye ayrılır. Aşırı tuz tüketiminin tansiyon üzerine etkisi vardır ancak ufaktır. 

Aldosteron yüksekliğinde kalp kasında hasar oluşmakta ve atrium fibrilasyonu denen ritm bozukluğu, koroner arter hastalığı ve beyin damar hastalığı daha sık görülmektedir. Bu hastalarda kalp sol ventrikül kasında büyüme daha sık görülür. 

Aldosteron yüksek hastalarda osteoporoz ve kemik kırık fazla görülür. Bu hastalarda kanda PTH aldosteron üreten adenom ameliyat edilince düzelir. Aldosteron yüksekliği bu hastalarda sekonder hiperparatiroidi yapmaktadır. 

Yüksek tuzlu beslenince aldosteron artmakta ve bu böbrekten sodyum  ve su tulumunu artırmakte ve   idrarla kalsiyum atılımı artmaktadır. Yani böbrekte taş oluşmasında Aldosteron hormonunun da rolü vardır. İdrarla kalsiyum atılımı artınca kanda kalsiyum düşmektedir. Bu durum paratiroid hormon salgısını artırmakta ve kemiklerden kalsiyum çözüldüğü için osteoporoz gelişmektedir. Artan aldosteron ve parathormon kalpte fibrozis, büyüme yapmaktadır. 

Kalp yetmezliği durumunda renin-anjiotensin aksı aktive olarak tuz ve sıvı birikimi olmaktadır. Artan aldosteron idrardan kalsiyum kaybı yaparak parathormon (PTH) salgısını artırmaktadır. Bu nedenle kalp yetmezlikli hastalarda kanda parathormon ve aldosteron yüksek olarak bulunur. Artan PTH kalp fonksiyonunu iyice bozar. PTH arttıkça kalp hücresine  kalsiyum girişi artar ve mitokondriumda kalsiyum fazlalışınca ATP üretemez ve kalp kas hücresi  ölür ve kalp kası hasar görür. Bu nedenle ilerde yapılacak araştırmalarda parathormon reseptör blokerlerinin kalp yetmezliği tedavisindeki yeri araştırılmalıdır. 

DHEA

Adrenal bezin zona retikülaris kısmında sentez edilir. Daha sonra sülfat ile esterlenir ve DHEA-SO4 (DHEAS) oluşur. DHEAS adrenal bezden salgılanır ve dolaşımda albümine bağlanır. Yaş ilerledikçe salgılanması azalır.  Her yıl % oranında azalır.  yaşlarındaki kadınlarda  kan seviyesi 40 yaş altındaki  seviyenin   %30’u kadar iken erkeklerde % 20’si kadardır.  Yaşla birlikte neden azaldığı henüz tam bilinmemektedir. 

DHEA’dan östrojen, progesteron ve testosteron oluşur.  

Erkeklerde adrenal bezden salgılanan  testosteron ve DHEAS gibi hormonların erkek tipine etkileri pek azdır.  Buna karşılık kadınlarda   fazla salınırsa erkek tipi görüntüye neden olurlar. DHEA ve androstenedion hormonları adrenal bezden salgılanır ve  cinsel kılları kadınlarda artırır ve kadınlarda seks isteğini (libido) sağlarlar.  

DHEA  ayrıca beyinde de salgılanmaktadır. 

DHEA hem androjenlerin hem östrojenik hormonların ön hormonudur. DHEA çok az miktarda testis ve yumurtalıkta da sentez edilir.  Yumurtalıkta teka hücrelerinde sentez edilir. Follkül gelişimine katkıda bulunur. Over rezervini artırır. 

Diabet, hipertansiyon  ve artritli hastalarda kanda DHEA seviyesi düşük bulunmuştur. 

Yaşla birlikte düştüğü için anti-aging supplement olarak da kullanılmıştır. 

DHEA antidepresan etkiye sahiptir.

Menopozdaki kadınlarda, tüp bebek tedavisinde  ve bazı otoimmün hastalıklarda  kullanılmıştır. Yan etki olarak akne ve endokrin kanser tetiklemesi bildirilmiştir. 

Anabolik bir hormondur. Kortizolün etkilerini dengeler. 

DHEA’nın  Etkileri Şunlardır:

Beyin faaliyetlerine faydası olur
Strese karşı korur
Kilo alımını önler
Bağışıklık sistemini  güçlendirir. 
Strese karşı korur
Anti-allerjendir
Kemik erimesini önler
Pıhtılaşmayı önler
Psikolojiyi güçlendirir
Kasları güçlendir
Anti-enflamatuvar etkisi vardır. 
Kalp hastalığından korur
over rezervini artırır

DHEA Düşüklüğü Nedenleri; 


Adrenal bez yetmezliği (Addison hastalığı) 
Hipofiz bezi yetmezliği
Menapoz
Yaşlanma
Stres
Sigara kullanımı

DHEA Düşüklüğü Ayrıca Şu durumlarda Görülür:

Diyabet
Demans, Alzheimer
Ereksiyon problemi
Cinsel isteksizlik
Osteoporoz
Lupus hastalığı
AIDS
Kronik yorgunluk sendromu
Kalp hastalığı riski artar
Psikolojik hastalık riski artar

DHEA Tedavisi: Adrenal yetmezliği olanlarda ve cinsel isteksizliği olan kadınlarda  doktor gözetiminde  yapılabilir.  Atletik performans için kullanılmaz. Uzun süre kullanımı yan etkiler yapabilir. 

DHEAS Yüksekliğinin Bulunduğu Durumlar:

Adrenal bez kanseri veya tümörü
Cushing hastalığı

Adrenal hiperplazi denen hastalık

Polikistik Over Hastalığı

DHEAS Yüksekliğinin Neden Olduğu Belirtiler:

Adet bozukluğu veya kesilmesi
Yüzde ve vücutta kıllanma
Akne
Saç dökülmesi
Kısırlık
Kadınlarda ses kalınlaşması, memenin küçülmesi , erkek tipi saç dökülmesi, Adem elmasının belirginleşmesi
Kaslarda artma
Sinirlilik, halsizlik 
Tatlı isteği, kilo alma
Çocuklarda olursa erken yaşta ergenli,ğe girme oluşur. 

KORTİZOL VE DHEA KARŞI KARŞIYA

Kortizol katabolik bir hormon iken DHEA anabolik bir hormondur. Kortizol bağışıklık sistemini baskılarken DHEA uyarır ve daha sağlıklı yapar. DHEA kemiği korurken kortizol kemik erimesi yapar.  Yaşlılıkta kortizol/DHEA oranı artar ve bağışıklık sistemi bozulur. Bu nedenle yaşlılarda  daha çabuk hastalanma oluşur. Bu oranı düzeltmek için egzersiz ve stresi azaltmak gerekir. Duruma göre yaşlılarda DHEA desteği verilebilir. 

PREGNENOLON

Pregnenolon  adrenal bez, gonadlar (testis ve over) ve plasentada  kolesterolden mitokondriumda sentez edilir . Pregnenolon ayrıca beyinde  ve periferdeki sinirlerde nörosteroid olarak sentez edilir. Pregnenolon streoid hormonların en öndeki maddesidir. Pregnenolondan  kortizol, DHEA, testosteron, östrojen ve progesteron oluşur. Yaşla birlikte azalır. Beyinde  pregnenolon ve onun metabolitleri yani ondan oluşan pregnenolon sülfat, allopregnenolon ve DHEA öğrenme ve hafızayı artıırdığı , depresyonu azalttığı  ve bilinç durumunu etkilediği gösterilmiştir. Pregnenolon ve onun metabolitleri sinir hücrelerini korur ve  Alzheimer, Multipli skleroz gibi sinir hücresi enflamasyonu ile ilgili hastalıklardan koruduğu gibi şizofreni, depresyon ve otizm gibi   hastalıklardan  da korur.  Kandaki lenfosit hücreleri de pregnenolon üretir ve bağışıklık sistemini baskılar. Önceleri sadece diğer hormonların bir öncüsü olarak görev yaptığı zannedilen pregnenolonun anti-enflamatuvar  ve yorgunluk önleyici etkileri  ’lardan beri bilinmektedir. Strese karşı direci artırır, ağrıyı azaltır

funduszeue.infol Medulla:

Adremal bezin merkezinde bulunan medülla kısmında kromaffin hücreleri vardır. Burası sinir hücre ağınca zengindir. Sempatik sinir sistemi uyarılınca bu hücrelerden  adrenmalin ve noradrenalin hormonları salgılanır. Adrenalin hormonun diğer adı ‘’epinefrin’’ dir. Adrenalin, noradrenalin ve dopamin hormonlarında ‘’katekolaminler’’ ismi de verilir.  Bu hormonlar adrenal bezin  medulla  kısmında  tirozin isimli aminoasitten oluşur. Bu aminoasitten önce DOPA, sonra dopamin  ve  noradrenalin oluşur. Noradrenalin ise son aşamada  adrenalin  hormonuna dönüşür. 

Adrenal bezlerden  % 80 oranında adrenalin, % 20 oranında noradrenalin hormonu salgılanır. Ayrıca enkefalin ve enkefalin içeren peptidler de salınır.  Bunlar stres hormonları olup stres durumunda salınımları artar.  Ayrıca çok az oranda adrenomedüllin hormonu salgılanır. 

Adrenalin ve noradrenalin hormonlarının  etkileri şunlardır:
funduszeue.info atım sayısını ve tansiyonu artırır, damarları kasar 
2.Göz bebeklerini genişletir,
funduszeue.info şekerini artırır
funduszeue.infoki kanın  (damarları kasarak)  ve bağırsaklardaki kanın  kaslara gitmesini sağlar.
funduszeue.info yağ asitleri artar 
6.Vücut ısısını artırır
funduszeue.infon tüketimini artırır
8.Düz kaslarda gevşeme, iskelet kasında kasılma yapar
funduszeue.infoğer bronşiollerini genişletir
Metabolizmayı hızlandırır. 

Adrenalin stres durumlarında kanda hızla artar, o nedenle stres hormonu olarak da bilinir. Adrenalin  kanda arttığında arttığında çarpıntı, nabız sayısında artma, kan şekerinde yükselme ve ciltteki solukluk  ve elde terleme oluşur. 

Adrenalin ilaç olarak kalp durması, astım ve bazı alerjik hastalıkların tedavisinde  kullanılır.

STRES AKSI

Hipotalamus-hipofiz-adreanal bez aksına stres aksı da denir. Stres durumunda kortizol, ACTH, adrenalin ve noradrenalin kanda artar. 

Kronik strese bağlı ACTH ve Kortizol yüksekliği varsa:
funduszeue.infoidilserin:  mg fosfatidilserin  ACTH ve kortizolü düzeltir. 
2.L-Theanin: ACTH sekresyonunu normale getirir.
funduszeue.info John worth: streste faydalı olur. 
funduszeue.infonin  uyku bozukluğunda faydalı olur. 
funduszeue.infoa koklamak  ACTH’yı azaltır. 

TÜKRÜK BEZİ SALGISINDA KORTİZOL ÖLÇÜMÜ

Kortizol ölçümü kandan yapılabildiği gibi tükrükten de yapılabilir. Sabah ve gece yapılan tükrük kortizol ölçümü böbrek üstü bezi hakkında fikir verir. Sabah ve gece saat de tükrükten kortizol ölçümü yapılmaktadır. Cushing sendromunda gece kortizol ölçümü yüksek çıkar. Ancak bu yükseklik aşırı stres, uyku bozukluğu durumunda da görülür. 

SAÇ KILINDA KORTİZOL ÖLÇÜMÜ

Kortizol ölçümü kanda, tükrükte ve idrarda yapılır. 

Ancak kortizol akut stres, diürnal ritm ve pulsatil salgılanmadan  etkilendiği için  değişiklikler gösterir. B u nedenle saç kılından kortizol ölçümleri yapılmaya başlanmıştır.  Ancak bu ölçüm de  fizik stresten, egzersizden ve gece vardiyasında çalışma gibi durumllardan etkilendiği gösterilmiştir.  Depresyonda arttığı, ankiyetede azaldığı saptanmıştır. 



B&#;brek &#;st&#; bezleriniz &#;alışıyor mu?

Osman MÜFTÜOĞLUYetersiz veya fazla çalışmaları sizi ciddi sorunlarla baş başa bıfunduszeue.info ve derinden seyreden bir böbrek üstü bezi yetersizliği, araya giren ateşli bir enfeksiyon ya da aşırı sıcağa bağlı terleme sonucu ani bir adrenal krize dönüşebilir. Derin bir güçsüzlük, karın, bel ve bacaklarda şiddetli ağrılar, kan basıncında ve vücut ısısında ani değişikliklerBöbreküstü bezleri, ürettikleri hormonlarla metabolizmanızın, strese karşı cevabınızın, elektrolit dengenizin önemli ölçüde belirleyicisidir. Bu küçücük organların merkezi ve kabuksu kısımları farklı hormonlar üretmektedir. Böbreküstü bezlerinin yeterli miktarlarda hormon üretememesi, kortizol (hidrokortizon) aldosteron androstendion ve dehidroepiandrosteronun kanınıza ihtiyacınız kadar verilmemesi demektir. Bu durumda kan basıncınızda aşırı yükselme ya da düşme, aşırı sıvı ve elektrolit kaybına bağlı sorunlar, tüylenme, ciltte çatlamalar, yağ depolanmaları, kemik kırılganlığında artış karşı karşıya kalabileceğiniz sorunlardan sadece birkaçıdırÜretim eksikliği yavaş ilerleyen bir süreçte oluşmaktadır. İlk belirtiler sodyum ve potasyum dengesinin bozulmasıdır. Aldosteron hormonunun üretimdeki azalma böbreklerden sodyum atılmasını azaltmakta, potasyumun kanda fazlaca miktarlarda birikimine yol açmaktadır. Asit yükünde artma bedeninizdeki asitleşme eğilimi kaçınılmazdır. Dolaşımdaki toplam sıvı miktarının azalması kan basıncında düşmeye yol açfunduszeue.infoolün azalması kan şekerinde düşmelere, güçsüzlük, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi problemlere yol açar. Beden direnci ve bağışıklık gücü azalır. Vücudun enfeksiyonlar, bedensel ve ruhsal travmalarla mücadele gücü sınırlanır. Kolayca atlatılan enfeksiyonların, ishallerin yerini derin halsizlikler, kan basıncında ani ve tehlikeli düşmeler ve bazen de şoka, komaya kadar giden tablolar alır.HASTALIĞIN BELİRTİLERİAslında sorun ilk belirtilerini uzun zamandır vermekte ama gözden kaçmaktadır: Güçsüzlük, halsizlik, yorgunluk, ayağa kalkınca oluşan baş dönmeleri, denge sorunları başlangıç döneminde genellikle vardır. Avuçlardaki, dirsekler ve kalçalardaki koyu siyah renklenmeler erken dönemlerde pek fark edilmez. Alın, yüz, boyunda koyu renkli çiller, cilt rengi kaybolmuş beyazlaşmış alanların farkına varıldığında sorun oldukça ilerlemişfunduszeue.infoyici bir iştahsızlık, anlamsız ve can sıkıcı bir bulantı hep vardır. Sık tekrarlayan ishaller, bu ishallerin iyice derinleştirdiği yorgunluk ve halsizlikler başka nedenlere bağlanır. Üşüme, ısınamama, baş dönmesi ve dengede zorlanma gibi belirtileri de gözden kaçırabilirsiniz! Kilo kaybı, depresif bir ruh hali, konsantrasyon ve bellek kaybı yetmezliğin ileri safhalara ulaştığının işfunduszeue.info belirtilerin böbreküstü bezlerinin yetersizliğinden kaynaklandığını ilk kez Addison fark etmiştir. Böbreküstü bezi yetersizliği ile ilişkili hastalık bu nedenle onun adı ile tanımlanıfunduszeue.infon hastalığının başlıca bilinen belirtileri dinlenme ile geçen güçsüzlük, kas zayıflığı, açlığa dirençsizlik ve kan şekeri düşmesi ile ilgili hipoglisemi işaretleridir. Dikkat kaybı, düşünme güçlüğü, bellek sorunları, sinirlilik, karakter değişmesi, uyku eğilimi Yorgunluk, güçsüzlük, kilo kaybı zamanla daha da belirginleşir. Hastalar bazen ellerini bile kıpırdatamadıklarından, kişisel bakımlarını yapmakta zorlandıklarından yakınırlar. Bunlar ileri dönem işfunduszeue.info süreli yüksek miktarda kortizon kullanan hastalarda da dikkat edilmezse böbreküstü bezi yetersizliği oluşabilmektedir. Dört-beş haftadan daha uzun süre kortizonlu ilaç verilen hastalarda, özellikle yüksek dozlarda kortizon kullanımında böbreküstü bezleri orijinal kortizon üretimini durdurup tam bir suskunluğa geçebilirler. Bu son derece tehlikeli bir durumdur. Kortizonlu ilaçların zorunlu olarak uzun süreli kullanımlarının gerektiği tıbbi durumlarda ilaç dozajının etki ve yan etki süreçlerinin uzman bir hekim tarafından planlanması ve denetlenip izlenmesi gerekir.Böbreküstü bezlerinin tümörler, enfeksiyonlar (tüberküloz), ilaçlar (ketokonazol) kanama veya madde birikimleri (Amiloidoz) gibi nedenlerle tahribi de hormon üretimini tehdit edebilir, yetersizliğe yol açabilir.

False

Böbreküstü bezleri hangi bitkileri sever? Böbreküstü bezleri: evde halk ilaçları ile tedavi.

Böbreküstü bezleri - endokrin sistemde önemli bir organ, hormon salgılamakvücudumuzun işlevselliğini ve refah duygusunu etkiler.

Var iki adrenal bezher biri bir iç medulla ve bir dış korteksten oluşur. Bunlar, filogenez sürecinde tek bir organda birleştirilen köken, yapı ve işlev bakımından farklı iki bezdir. Adrenal yetmezlik biridir en ciddi hastalıklar endokrin sistem birçok semptomla. Adrenal korteks (glukokortikoidler, mineralokortikoidler ve seks hormonları - androjenler) tarafından hormon üretiminde azalma ile karakterizedir. Aksi takdirde, bu patolojik birincil başarısızlık sürecine Addison hastalığı denir.

Kronik adrenal korteks yetmezliğinin nedenleri.

Kronik adrenal korteks yetmezliği, kural olarak, vücut

  • dönem içinde kalıcı stres, bhem fiziksel hem de duygusal. Ayrıca
  • arka planda böbrek taşı,
  • polikistik hastalık,
  • kronik glomerülonefrit formları ve
  • piyelonefrit,
  • şeker hastalığı ve diğerleri
  • böbrekleri etkileyen patolojiler.

Biri en yaygın semptomov - yorgunlukçünkü bezlerin kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olması için hormon salgılaması gerekir. Yani, kan şekerinin düşmeye başladığı yemekler arasında böbrek üstü bezleri kan şekerinin yükselmesine yardımcı olur. Bu işlev olmadan vücudumuz gün içinde iyi durumda olamaz.

Olası komplikasyonlar ve sonuçlar:

  • hiperkalemi (artan plazma potasyumu);
  • bradikardi - bir tür aritmi, kalp hızında azalma;
  • anemi;
  • azalmış bağışıklık;
  • gelişme bulaşıcı hastalıklarsepsis;
  • tarafından ihlaller gergin sistem: kaygı, heyecan ve korku ataklarıyla ilgisizlik ve uyuşukluğun değişmesi;
  • konjestif kalp yetmezliği;
  • gastroenterokolit, kanama.

Kronik adrenal korteks yetmezliği (ADC) nasıl tedavi edilir?

Ne yazık ki tedavi kronik yetmezlik adrenal korteks oldukça karmaşıktır. Endokrinologlar, kural olarak, kronik böbrek yetmezliği vakalarını hemen teşhis edemezler. Ancak bu hastalıkla savaşmanıza yardımcı olacak bazı yollar var:

Kronik adrenal korteks yetmezliği öncüdahil olmak üzere birkaç ciddi hastalık diyabet ve kalp krizi Neyse ki şifalı bitkiler var.

Bitkiler neden kronik adrenal yetmezliği tedavi etmek için iyidir.

Eğer sen bunalmış ve hasta hissediyorsun Bilirsin, bir organ acı çekmez, tüm organizma. Ortaya çıkan semptomlar genellikle vücuttaki daha karmaşık işlev bozukluklarının bir tezahürüdür. Vücudunuzun birbiriyle etkileşen organlardan oluşan bir ağ olduğu düşünüldüğünde, çok yüksek bir olasılıkla "acıttığı yerde değil canınız acıyor" ve "daha derine inmeniz" gerekiyor.

Modern ilaçlar, kural olarak, bir organı tedavi eder veya hastalıklardan birinin semptomunu giderir. Birbirine bağlı organlar üzerinde çok az etkisi vardır. Otlar çok içeriyor fizyolojik olarak aktif maddeler ve metabolitlerbirçok organ üzerinde karmaşık bir etkiye sahip. Ayrıca bitkisel tıbbın etkinliği, hastalıkları ile insanlık kadar eski bir tarihe dayanmaktadır.

Kronik adrenal yetmezliğin tedavisi için üç bitki

AshwagandhaAyurveda tıbbında stres tedavisi için popüler bir bitkidir. Uzmanlar, bunun kronik adrenal yetmezliği tedavi etmek için en iyi bitki olduğuna inanıyor. Bitki, vücudun bağışıklığını güçlendirmede çok etkili olan iki bileşen olan sitanoindosidler ve withanolides içerir.


Rhodiola
- Yapılan çalışmalar, doğal bir adaptojen (tonik ve uyarıcı) olan ve yorgunluk önleyici ve zihinsel performansa sahip olan Rhodiola bitkisinin olduğunu göstermiştir.

Astragalus - bir izoflavonoid, triterpenoid ve saponin kaynağı olduğu kanıtlanmıştır.

Sağlıklı yiyecekler yiyoruz, şifalı çaylar içiyoruz - KhNP'yi yeniyoruz

Temel vitamin ve mineral eksikliği yaşamamak için bir diyet formüle etmek gerekir. Daha fazla D, C, B3, B5 vitamini, magnezyum, klorür, sodyum ve daha az potasyum tüketin. Geleneksel ilaçlar çoğunlukla bitkisel kaynaşmalar ve vücut için gerekli maddeleri içeren taze doğal ürünlerdir. Diyette çok faydalı olacak:

Hastalıklı adrenal bezlerle yiyemeyeceğiniz şeyler.

  • Patates.
  • Şeker.
  • Baklagiller.
  • Kahve, kakao. Güçlü çay.
  • Mantarlar.
  • Fındık.
  • Gazlı tatlı içecekler.
  • Tuzlu ve
  • karabiber

Böbreküstü bezlerinin çalışmasını iyileştirmek için ne yemesi önerilir.

  • Eczanelerde satılan deniz yosunu. Günlük yemeğinize küçük miktarlarda ekleyin.
  • Kemik iliği açısından zengin tohum suyu.
  • Ev yapımı kvas ve diğer doğal, alkolsüz fermente içecekler.
  • Karpuz
  • kavun.
  • Kabak.
  • Diyetle hazırlanmış deniz balığı.
  • Sebzeler,
  • tahıl lapası.
  • Fermente süt ürünleri.

Diyete ek olarak çok faydalı olacak şifalı bitkilerin kaynatma maddeleri böbrek üstü bezlerinin tedavisi için.

Hormon eksikliği.

Addison hastalığı demek yetersiz hormon salınımı.

  1. At kuyruğu 2 yemek kaşığı. bir bardak kaynar suda yemek kaşığı ot, dakika kısık ateşte tutun. Sabahları ve akşamları yemeklerden bir saat sonra yarım bardak içilir. Hormon eksikliği ile alın.
  2. Yaprakların infüzyonu ve sardunya çiçekleri hormon üretiminin artmasına yardımcı olacaktır. Çay gibi demleyebilirsiniz.
  3. Frenk üzümü yaprakları 6 saat boyunca bir termos içinde ısrar etmek için 20 gr gr su ile kurutulur. Günde dört kez gr alıyoruz.
  4. Yulaf infüzyonu. Üç yemek kaşığı filizlenmiş yulaf yaprakları gr kaynar su dökün, bir gecede ısrar edin, gr içirin. Yemeklerden bir saat önce.
  5. Diziler Bir bardak kaynar suda infüzyon 1 çorba kaşığı / l bitki çay gibi ısrar etmek Günde üç kez 1/3 bardak iç.
  6. Meyan kökü, bir termos içinde yarım litre su için 2 yemek kaşığı / l demleyecektir. Günde üç kez tane iç.

Aşırı hormon üretimi.

Cushing sendromu veya hiperkortizolizm. Sendrom ortaya çıktığında aşırı hormon üretimi Bu durumda çalışmayı stabilize etmek için aşağıdaki infüzyonları hazırlıyoruz.

  1. Kaynar su banyosunda 2 yemek kaşığı / l tentür hazırlayın. dut yaprakları ve yarım litre su. Günde 3 kez yemeklerden bir saat önce 3 yemek kaşığı / l tentür alın
  2. Halefiyet Üç parçalı serinin otunun infüzyonu 2 yemek kaşığı oranında hazırlanır. ml kaynar su başına ot kaşığı. saat sıcak bir yerde ısrar edin. Günde defa ml içilir.
  3. Koyu ciğerotu ml kaynar su başına 2 yemek kaşığı / l çiçek veya bitki, gece boyunca demleyin. Günde 4 defa ml iç. Fazla miktarda hormon alın.
Norepinefrin ve adrenalin hormonlarının üretimini stabilize etmek için

bitki çayı harmanı yapabilirsiniz. Her şeyi birlikte karıştırıyoruz - g. knotweeda, gr ısırgans, gr pikulnika, 50gr at kuyruğua, 50gr cetraria talli izlandaca Çay olarak demleyin veya ml için 2 yemek kaşığı / l su banyosunda ısrar edin. Su. Yemekten iki saat sonra gr içiyoruz.

Adrenal kistlerin halk ilaçları ile tedavisi.

Kistiniz akmıyorsa ve 5 cm'den küçükse bu tedavi yöntemleri hakkında doktorunuza danışın.
1. yemek dulavratotu yaprağı suyu bir blender, kıyma makinesi, meyve sıkacağı yardımı ile. Üç ay boyunca yemeklerden önce 20 damla alın.
2. 30g çok ince doğrayın elecampane köküa, üç litrelik bir kavanoza koyun, ılık suyla doldurun, 20 gr ekleyin. Maya. Üç gün boyunca sıcak, karanlık bir yere koyduk. Yemeklerden bir saat önce gr ılık bir şekilde içiyoruz.

Adrenal korteksteki ihlaller için

bitki çayı içmek. 1 st / l döküm için bir termos içinde demledik dönüşs, çiçekler kartopus, ciğerotus ve siyah frenk üzümü0,5 litre kaynar su için. 3 saat ısrar ediyoruz, günde üç kez yemeklerden önce 30 gr içiyoruz.

Ne zaman adrenal bezlerde enfeksiyon ortaya çıktı

meyan kökü, karahindiba kökleri, maydanoz kökleri, ardıç meyveleri, selâmotundan 1 saat / l topluyoruz. Üç kupa ile bir termos içinde ml su demleyin. Bir gecede bırakın. Yemeklerden bir saat önce günde 3 defa bir kupa içiyoruz.

Yani eğer sen sürekli yorgun hissediyorsunBu, adrenal korteksin kronik yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir. Doktorlar bunu teşhis etmeye yardımcı olacak. Yukarıdaki ipuçlarının bu hastalıkta sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olacağını umuyoruz.

Hastalığınızın tam resmini anlamak için lütfen tedavi için birkaç doktora danışın.

Böbreküstü bezleri arızalanmaya başlarsa, koruyucu tedavi halk ilaçları yeterli ilaç tedavisi ile kombinasyon halinde kullanılması, komplikasyonlardan kaçınmaya ve sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

Böbreküstü bezleri eşleştirilmiş bir organdır ve adından da anlaşılacağı gibi böbreklerin üzerinde bulunurlar.

Bu bezler doğrudan üriner sistemle ilgili değildir, endokrin sistemin önemli bir parçasıdır ve çeşitli türlerde hormon üretirler. Ayrıca adrenal bezler vücuttaki çeşitli metabolik süreçlerin düzenlenmesinde rol oynar.

Bu nedenle, aniden bu bezlerde bir bozukluk olursa, hasta çeşitli semptomlardan şikayet edebilir: kronik yorgunluk ve sinirlilik, sindirim bozuklukları ve yüzde ve vücutta aşırı tüylenme.

Buna göre, böbrek üstü bezleri işlevlerini tam olarak yerine getirmiyorsa, çoğu durumda hormonal tedaviye başvurmak gerekir.

Tüm hastalar hormon almayı kabul etmez. Ve bazıları için sadece kontrendikedirler.

Bu gibi durumlarda, halk ilaçları ile tedavi kurtuluş haline gelir - basit ve uygun fiyatlı tarifler, böbreküstü bezlerini desteklemeye ve insan vücudundaki ciddi bozuklukları önlemeye yardımcı olacaktır.

Alternatif tıp - artıları ve eksileri

Herhangi bir doktor şunu söyleyecektir: Hangi organ etkilenirse etkilensin - adrenal bezler, böbrekler veya mesane, sadece halk ilaçları ile tedavi hızlı ve kalıcı bir etki yaratmayacaktır.

Şifalı otlara ve diğer doğal bileşenlere dayalı ilaçların çoğu, yalnızca dış semptomları hafifletebilir, bağışıklığı güçlendirebilir ve tekrarlamaları önleyebilir. Ancak maalesef temel nedeni ortadan kaldırmaz.

Pratikte kanıtlanmıştır: Bitkisel kaynatma ve infüzyonlar sayesinde birçok hasta daha hızlı hissetmeye başladı ve hormon içeren ilaçların düzenli kullanımından uzaklaştı veya en azından dozajlarını azalttı.

Bazen adrenal yetmezlik ölümcül olabilir.

Bu nedenle, bu bezlerin patolojilerini tedavi etmek için halk ilaçlarının kullanılması tavsiye edilir - ancak yalnızca tıbbi gözetim altında ve daha ciddi ilaçlarla kombinasyon halinde.

Adrenal bezler, endokrin sistemin en önemli parçasıdır. Tedavilerini dikkatsizce tedavi etmek imkansızdır; bir endokrinolog tarafından sürekli izlenmesi zorunludur. Ve sadece onun onayı ile halk ilaçlarını kullanmaya başlayabilirsiniz.

Geleneksel tıbbın yöntemleri ve kullanılan araçlar, adrenal disfonksiyonun ne tür bir komplikasyona yol açtığına bağlı olacaktır. Belirtildiği gibi herhangi bir organ etkilenebilir.

Çoğu zaman, adrenal bezlerin arızalanması nedeniyle aşağıdaki patolojiler gelişir:

  • hipotansiyon - sürekli olarak düşük kan basıncı;
  • kas tonusunda güçlü bir azalma, güçsüzlük, kas dokusu atrofisine kadar;
  • hipoglisemi - düşük kan şekeri;
  • obezite;
  • osteoporoz;
  • sindirim bozuklukları - iştahsızlık, mide bulantısı, kusma nöbetleri;
  • cildin pigmentasyonu.

Böbreküstü bezlerinin işlevselliği, bir kişinin strese ne kadar dirençli olduğunu da etkiler. Çalışmalarında sorunlar varsa, hasta ya uyuşuk ve kayıtsız ya da mantıksız bir şekilde sinirli ve agresif hale gelir.

Addison hastalığı nasıl tedavi edilir

Böyle bir patolojiyle, adrenal korteksin hücreleri acı çeker ve bunun sonucunda bazı hormonların eksikliği gelişir. Bu, öncelikle cildin gölgesindeki bir değişiklikle kendini gösterir - kahverengimsi bronz olurlar.

Hasta aynı zamanda zayıflıktan ve basit fiziksel çalışma yapamamaktan şikayet eder. Kan basıncınızı ölçerseniz, düşük olacaktır.

Bu teşhis ile aşağıdaki halk ilaçlarını kullanabilirsiniz:

  1. Bir bardak kaynar suyla bir çorba kaşığı demleyin, örtün ve en az çeyrek saat bekletin. Yemeklerden sonra çay gibi iç.
  2. 80 kardelen çiçeğini 0,5 litre votkaya dökün, kırk gün gün ışığında ısrar edin, sonra süzün ve yemeklerden yarım saat önce 20 damla alın.
  3. Bir çay kaşığı çiçek ve sardunya yaprağı bir bardak kaynar suyla dökülür, ardından sıvı tamamen soğuyana kadar ısrar eder. Yemeklerden sonra çay gibi iç.

Tüm bu halk ilaçları, adrenal işlevi geri kazanmaya ve hormon üretimini uyarmaya yardımcı olacaktır.

Adrenal adenom nasıl tedavi edilir

Adrenal adenomun kendisi kötü huylu bir tümör değildir. Katı içerikle dolu bir kapsüldür.

Ama adenom büyüdüğünde sıkışabilir kan damarları ve böylece kan dolaşımını ciddi şekilde bozar, normal hormon üretimine müdahale eder. Ek olarak, adenomun kötü huylu bir tümöre dönüşme riski yüksektir.

Bir adrenal adenomun semptomları şunlardır:

  • hipertansiyon - artmış tansiyon;
  • nefes darlığı ve artan terleme;
  • keskin ve güçlü kilo alımı;
  • sternum ve karın boşluğunda ağrı;
  • hastalarda adet döngüsünün ihlalleri, sesin kalınlaşması, yüz ve vücutta aşırı kıllanma.

Adrenal disfonksiyon ve adenomda hormonların aşırı üretiminin tipik bir işareti, sırt ve uyluklarda mor çizgilerdir.

Bu patoloji halk ilaçları ile tedavi edilebilir mi? Sadece onlarla - kesinlikle hayır, etki ilaçlarla kombinasyon halinde olacaktır.

Böbreküstü bezlerinin böyle bir hastalığı için halk ilaçları, etkiyi artırmaya yardımcı olacaktır. ilaçlar ve erken iyileşmeyi hızlandırın.

Ancak adenom çok büyükse cerrahi olarak çıkarılır.

Tüm halk ilaçları arasında, beyaz ve karadut yapraklarından yapılan bir ilaç özellikle popüler ve etkilidir.

Dut

Bir ve diğer dut çeşitlerinin yapraklarını eşit miktarda alıp, termos içine koyup üzerine kaynar su dökmeniz gerekiyor. Sıvı birkaç saat infüze edilir, daha sonra su yerine süzülür ve gün boyu içilir.

Yukarıda tarifleri verilen halk ilaçları, adrenal disfonksiyon durumunda hormon üretimini normalleştirmeye yardımcı olacaktır: at kuyruğu veya sardunya infüzyonu. Bunları lungwort ile değiştirebilirsiniz.

Adrenal hastalık için tıbbi bir infüzyon hazırlamak için, iki yemek kaşığı hammaddeyi bir litre kaynar suyla dökün ve soğuyana kadar ısrar edin. Süzülen infüzyon, yemeklerden önce günde üç kez, her seferinde bir bardak olmak üzere alınır.

Adrenal kist ile ne yapılmalı

Adrenal kist çok yaygın bir patoloji değildir. Kural olarak, yalnızca bir bez etkilenir ve olgunlaşmamış fetüsün rahimde olduğu dönemde bile oluşum gelişmeye başlar.

Kişi yaşlandıkça adrenal kist de çok yavaş büyür. Diğer patolojilerden şüpheleniliyorsa, genellikle yetişkinlikte planlı bir ultrason taraması veya muayenesi ile tespit edilir.

Böbrek ultrasonu

Tek başına adrenal kist, belirli bir boyuta ulaşıncaya kadar hiçbir şekilde görünmez. Daha sonra böbreklere ve üreterlere baskı uygulayabilir, idrar çıkışının ihlaline ve arteriyel hipertansiyonun gelişmesine katkıda bulunabilir.

Halk ilaçları ile tedavi, yalnızca adrenal kist küçükse ve cerrahi tedavi için doğrudan endikasyon yoksa yardımcı olabilir.

Üç ay boyunca düzenli olarak dulavratotu suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Bunu elde etmek için bitkinin etli yapraklarını toplamanız, durulamanız ve kıyma makinesi veya blenderde öğütmeniz gerekir.

Ortaya çıkan yulaf ezmesinden meyve suyu sıkılır, bir cam kaba dökülür ve buzdolabında saklanır. Böbreküstü bezlerinin bu halk ilacı ile tedavisi, her yemekten önce günde 20 ml meyve suyu almayı içerir.

Adrenal bezleri olan hastalar için kanıtlanmış bir başka halk ilacı elecampane, tentürler ve ondan kaynatmadır. Ancak bu çare ile tedavinin uzun bir süre, en az üç ay süreceğine hazırlıklı olmalısınız.

Böbreküstü bezlerinin halk ilaçları ile tedavisi, sadece düzenli olarak tıbbi kaynatma ve infüzyon alımını içermez. Diyetinize bağlı kaldığınızdan emin olun.

Çikolata hariçtir şekerleme, kahve ve çay, baklagiller, fındık. Aşırı tuzlu değil, olağanüstü sağlıklı, az yağlı, füme olmayan yiyecekler kabul edilir.

Tüm bu aktiviteler, doğru seçilmiş ilaçlarla kombinasyon halinde, adrenal bezlerdeki bozukluklarla başa çıkmaya ve vücuttaki metabolik süreçleri eski haline getirmeye yardımcı olacaktır.

Vücuttaki böbrek üstü bezlerinin çalışması bozulduğu anda kişi genel durumunda yaşam kalitesini etkileyen bir bozulma hisseder.

Geleneksel ilaç tariflerini kendi başınıza denemek imkansızdır, hatta bir bitkisel kaynatma veya infüzyon, durumda bir bozulmaya ve komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olabilir. Böbreküstü bezlerini evde halk ilaçları ile nasıl tedavi edebilirim?

Böbreküstü bezlerinin evde halk ilaçları ile tedavisi, konservatif tedavi yöntemlerine etkili bir ektir. Bununla birlikte, böyle bir tedavinin yalnızca tam bir muayene ve ilgili hekimle mutabakattan sonra önerildiği unutulmamalıdır.

Önemli! Böbreküstü bezleri, metabolizma ve hormon üretiminden sorumlu en önemli organlardan biridir. Tedavi süreci, hastalığın yeniden ortaya çıkma şansını dışlayacak şekilde yapılmalıdır.

Popüler geleneksel tıp

Böbreküstü bezleri için halk ilaçları ile tedavi çok etkilidir, ancak kendi kendine ilaç tedavisinin sorunu ağırlaştırabileceğini unutmamalıyız, bu yüzden kesinlikle bir uzmana danışmalısınız.

Meyan kökü çayı

Bu içecek kendini birçok hastalık için etkili bir tedavi olarak göstermiştir, böbrek üstü bezlerini normalleştirebilir.

  • ml su;
  • 2 çay kaşığı kök.

Hazırlık:

  • Suyu kaynatın.
  • Meyan kökü ekleyin.
  • 3 dakika pişirin.
  • Kabı et suyuyla bir havluyla sarın.
  • 7 saat ısrar et.
  • Suyu süzün.
  • Yemeklerden önce ml tüketin.

Böbreküstü bezlerinin enfeksiyöz iltihaplanması durumunda meyan kökü dahil ücretlere dikkat etmelisiniz.

Etkili bitki toplama ve tuz tedavisi

Böbreküstü bezlerinin tedavisi için otlar bağımsız olarak toplanabilir veya eczaneden hazır bir koleksiyon satın alınabilir.

  • maydanoz rizomları - 1 yemek kaşığı. l.;
  • selâmotu - 1 yemek kaşığı. l.;
  • karahindiba - 1 yemek kaşığı l.;
  • ardıç meyveleri - 1 yemek kaşığı. l.;
  • meyan kökü - 1 yemek kaşığı l.;
  • su - 1,5 su bardağı.

Hazırlık:

  • Otları karıştırın.
  • Suyu kaynatmak için.
  • Bitkisel karışımı bir cam kavanoza koyun.
  • Üzerine kaynar su dökün.
  • saat ısrar et.
  • Günde üç kez 0,5 su bardağı tüketin.

Hormon seviyesini normalleştirmek için Eleutherococcus rizomundan bir tonik tentür kullanabilirsiniz. Uzmanlar, yemeklerden yarım saat önce, günde 3 defa 30 damla kullanmanızı tavsiye ediyor.

Not! Bir kişi evde böbreküstü bezlerini nasıl tedavi edeceğini bilmiyorsa, sonuçlardan kaçınmak için kendi kendine tedaviye başlamamak daha iyidir.

Tuz da kullanabilirsiniz. Sadece böyle bir ürünü kötüye kullanmanın tavsiye edilmediği unutulmamalıdır. Böbreküstü bezlerini tedavi etmek için günde sadece 10 g yeterlidir. Ayrıca tuz kullanırken tüketilen su miktarını izlemeniz gerekir. Günlük ödenek iki litreden az olmamalıdır. Tuz ve su dengesi gözlenmezse, kandaki adrenalin seviyesi yükselir ve bu da yüksek tansiyona neden olur.

Not! Hasta hipertansiyondan muzdaripse, böbreküstü bezlerini tedavi etmek için tuz kullanılamaz.

Lavmanları iyileştirmek

Adrenal hastalık için halk ilaçları oldukça etkilidir. Kahve lavmanları, kronik adrenal yetmezlik için çok faydalıdır. Etkili terapi için, çözümü hazırlama kurallarına uyulmalıdır.

  • ml su;
  • 1,5 yemek kaşığı. l. kahve.

Hazırlık:

  • Kahveyi suyla dökün.
  • 3 dakika kaynatın.
  • Kabı bir havluyla sarın.
  • Yarım saat ısrar et.
  • Gerginlik.
  • Sakin ol.
  • Lavman olarak kullanın.
  • En az 10 dakika bağırsaklarda sıvı tutun.

Adrenal yetmezlik için siyah frenk üzümü

  • 1 yemek kaşığı. l. siyah frenk üzümü sürgünleri;
  • 1 bardak su

Hazırlık:

  • Suyu kaynatmak için.
  • Sürgünlerin üzerine kaynar su dökün.
  • Su banyosunda 30 dakika pişirin.
  • Yarım saat ısrar et, boşalt.

Bu kompozisyonu da kullanabilirsiniz:

  • 1 bardak su;
  • 1 yemek kaşığı. l. siyah frenk üzümü yaprağı.

Hazırlık:

  • Yaprakların üzerine kaynar su dökün.
  • Yarım saat ısrar et, boşalt.
  • Et suyu ve infüzyonu karıştırın.
  • Yemeklerden önce fincan günde kez alın.
  • Terapi süresi 1 aydır.

Not! Böyle bir tedaviden bir ay sonra iki hafta ara vermelisiniz.

Böbreküstü bezleri için bitkisel infüzyonlar için halk tarifleri

1 numaralı tarif

  • 20 g üçlü şerit;
  • 0,2 l su.

Hazırlık:

  • Suyu kaynatmak için.
  • Bitkinin üzerine kaynar su dökün.
  • saat ısrar et.
  • Günde 3 defa 30 gr tüketin.

2 numaralı tarif

  • 1 yemek kaşığı. l. koyu ciğerotu;
  • 0,4 l su.

Hazırlık:

  • Suyu kaynatmak için.
  • Çimi ılık kaynamış suyla dökün.
  • 1 saat ısrar et.
  • Yemeklerden önce günde 4 defa 0,5 su bardağı tüketin.

Kentsel çakıl ve at kuyruğu

Kadınlarda adrenal bezlerin halk ilaçları ile tedavisi erkeklerde olduğu gibidir. Önemli olan, bir uzman tarafından belirlenen kurallara ve dozajlara uymaktır. Urban gravilat, böbrek üstü bezi tedavisi için mükemmeldir. Bu bitki iyi çalıştı kocakarı ilacı.

1 çay kaşığı dökmek gerekiyor. bitkiler ml kaynar su. Bileşimin demlenmesi 2 saat sürecektir, ardından tülbentten süzülmelidir. Sabah aç karnına ve yatmadan önce 1 bardak infüzyon uygulayın.

Ayrıca bu bitkinin kökünden şifalı bir et suyu hazırlanabilir. Tarif ve alımı tarif edilen infüzyona benzer. Sadece 1 çay kaşığı kaynatmanız gerekiyor. yarım saat boyunca ml suda kökleyin. Ayrıca suyu günde 2 kez kullanmalısınız.

Atkuyruğu, böbrek üstü bezlerini iyileştirmeye yardımcı olacak bir ilaç hazırlamak için de mükemmel bir bitkidir. Tarif oldukça basit: 4 yemek kaşığı dökmelisiniz. l. otlar ml su. Yarım saat kaynatın, ardından soğutun ve süzün. Günde 2 kez, yemekten bir saat sonra 0,5 bardak kaynatma yapmanız gerekir.

Alkol tentürleri

Böbreküstü bezlerini evde nasıl tedavi edersiniz, sadece bir uzman size tam olarak söyleyecektir. Doktor, dozu seçebilecek ve ilacı almak için kuralları belirleyebilecek, böylece sadece faydalı olacaktır. Alkollü tentürler, herhangi bir rahatsızlığın tedavisinde normal infüzyonlar, kaynatma maddeleri kadar etkilidir.

Purpurea Ekinezya Tentürü

  • 1 kuru rizom, 1 bitki salkımı;
  • 5 litre alkol.

Hazırlık:

  • Bitkiyi cam bir kaba koyun.
  • Alkol ile doldurun.
  • En az 40 gün ısrar et.
  • 1 yemek kaşığı ile seyreltilmiş 25 damla tüketin. l. su, günde üç kez.

Önemli. Bu tentür, adrenal korteks üzerinde hafif bir etkiye sahip olabilmesi ve vücudun tam çalışması için gerekli hormonların üretimini artırması açısından faydalıdır.

Kuşburnu tentürü

  • 1 bardak çilek;
  • 1 litre votka.

Hazırlık:

  • Kuşburnu bir cam kavanoza koyun.
  • Votkayı içine dökün.
  • 1 ay ısrar et.
  • 1 yemek kaşığı tüketin. l. Yemeklerden önce 2 kez.

Böbreküstü bezlerini halk ilaçları ile nasıl tedavi edeceğinizi biliyorsanız, o zaman hızlı bir iyileşmeye katkıda bulunacak ilaç tedavisinin etkisini arttırmak mümkün olacaktır. Alternatif tıp kullanırken bir uzmana önceden danışmanın zorunlu olduğu unutulmamalıdır.

Yararlı bilgileri arkadaşlarınızla paylaşın,ayrıca yararlı olabilirler:

Böbreküstü bezleriyle ilişkili patolojiler, vücudun normal işleyişini önemli ölçüde bozabilir. Vücut için hayati önem taşıyan hormonları sentezlerler. Adrenal bezlerin ana hastalıkları, adrenal bezlerin kendileri olan hipofiz bezinin aşırı üretimi veya hormon eksikliği ile bağlantılı olarak ortaya çıkar.

Makalenin içeriği:

Adrenal Sorunların Nedenleri

Böbreküstü bezlerinin ürettiği hormonlar, tehlikeli durumlarda vücut tarafından gereklidir. Bu tür durumlar sık \ub\ubsık meydana gelirse, böbrek üstü bezlerine binen yük önemli ölçüde artar. Bu onların normal işleyişini bozar.

Adrenal hastalıkların nedenleri aşırı veya yetersiz hormon üretimine bağlıdır. Daha yaygın:

  • adrenal korteksin yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklar (Addison hastalığı, ACTH);
  • adrenal tümör;
  • adrenal adenom;
  • adrenal bezlerin hiperfonksiyonu (Itsenko-Cushing hastalığı).

Addison hastalığının ana nedenleri:

  • otoimmün süreç;
  • adrenal korteksin hipofonksiyonu;
  • kimyasal ajanlara maruz kalmanın bir sonucu olarak adrenal kortekste hasar;
  • adrenal tüberküloz.

Gelişmiş üretim steroid hormonları adrenal hiperplaziye neden olur Çocuklarda kalıtsal olabilir veya bir kadının hamileliği sırasındaki bozuklukların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Edinilmiş hastalık stres, metabolik bozukluklar ve Cushing patolojisinden sonra ortaya çıkar.

Tipik semptomlar

Böbreküstü bezleriyle ilişkili patolojilerin her birinin kendi klinik semptomları vardır. Böbreküstü bezlerinden şüpheleniliyorsa, hastalıklarda ortak olan belirtiler not edilir:

  • vücutta atrofiye kadar kas güçsüzlüğü;
  • (göstergeler tansiyon 90/60 mm Hg Sanat.);
  • azalmış canlılık;
  • osteoporoz (artmış kemik kırılganlığı);
  • hipoglisemi (kan şekeri seviyelerinde azalma);
  • ilgisizlik, artan sinirlilik;
  • hafıza bozukluğu;
  • obezite;
  • cildin pigmentli bölgelerinin görünümü;
  • iştahsızlık, kusma.

Bu belirtiler ortaya çıkarsa, bir muayene gereklidir (böbrek üstü bezleriyle ilgili bazı sorunlar yaşamı tehdit edebilir).

Itsenko-Cushing sendromu ile vücut ağırlığında keskin bir artış olur, yağ tabakası artar, kas atrofisi görülür, cilt incelir ve kurur ve saç uzaması artar.

Addison hastalığı hızlı yorgunluk, halsizlik, kusma, azalmış cinsel aktivite, bronz cilt tonunun ortaya çıkması ile karakterize hormon üretiminde keskin bir düşüş eşlik etti.

Artmış salgı işlevi nöbet, ödem ve artmış kan basıncının kaydedildiği hiperaldosteranizme neden olur. Adrenal adenom ayrıca artan saç büyümesi de (istenmeyen) eşlik edebilir.

Tedavinin temel amacı hormonal seviyelerin eski haline getirilmesidir. İhlaller küçükse, gerekli hormon eksikliğini veya fazlalığını telafi etmek için hormonal ilaçlar reçete edilir.

Glandüler fonksiyonun restorasyonunda yardım sağlanır şifalı otlarvitaminler, iyi beslenme, yeterli dinlenme.

Aynı zamanda iç organların normal aktivitesinin restorasyonu, hastalığa neden olan nedenin tedavisi gerekir. Konservatif tedavi yöntemlerinin kullanımından kaynaklanan bir etkinin olmaması durumunda, ameliyat gereklidir (böbreküstü bezlerinin çıkarılması).

Evde nasıl tedavi edilir?

Adrenal hastalıkların tedavisi için geleneksel tıbbın kullanılması ancak bir endokrinolog ile görüştükten sonra yapılmalıdır. Zamanla test edilmiş tarifler, normal diyet değiştirildikten sonra uygulanabilir.

  • baklagiller;
  • fındık;
  • çikolata;
  • alkollü içecekler;
  • kahve;
  • baharatlı, tuzlu ve yağlı yiyecekler.

Şifalı bitkilerden hazırlanan ücretler böbrek üstü bezlerinin aktivitesini normalleştirir:

İsimDozajUygulama modu
Kardelen Çiçekleri Votka80 gÇiçeklere votka (ideal olarak üzüm) dökülür ve 40 gün boyunca güneşli bir yere konulur. 20 damla iç. (bir kaşık balla) x 3 kez (Addison hastalığı ile).
At kuyruğu1 çay kaşığıKaynar suyla (1 bardak) demleyin, 10 dakika demlenmesine izin verin, yemeklerden sonra her gün çay gibi (Addison hastalığı ile) içirin.
Sardunya1 çay kaşığıBir bardak kaynar su ile demleyin, 10 dakika demlenmesine izin verin, soğuk için (infüzyon hormon sentezini uyarır).
Ciğerotu30 gBir litre kaynar su ile demleyin, 1 yığın iç. x Günde 4 kez (adrenal bezlerin hormon üretimini azaltır).
Dulavratotu yaprakları3 parça.Temiz yapraklar bir kıyma makinesinden geçirilir, suyu sıkılır. 3 ay boyunca günde 20 ml içilir (adrenal kist ile).
Isırgan
Knotweed Pikulnik Tarla at kuyruğu
gram
gram
75 gr 50 gr 40 gr
Karışım (2 yemek kaşığı L) kaynar su (l) ile demlenir, 10 dakika kaynatılır. Yemeklerden 2 saat sonra günde 75 ml içilir (adrenal fonksiyonu normalleştirmek için).
Siyah frenk üzümü yaprağı20 gYapraklar ml kaynar su ile demlenir, 4 saat ısrar edilir, günlük ½ yığın içerler. x 4 kez.

Kendi kendine ilaç alamazsın, özellikle kortikosteroid dozunu iptal etme veya azaltma kararı veremezsin. Adrenal hiperplazili kadınların hamilelik planlamaları tavsiye edilmez.

Önleme tedbirleri


Böbreküstü bezlerine zarar veren hastalıkların (stres, depresyon) önlenmesi gerekmektedir. Doğru yemek yemek, işi gözlemlemek ve rejimi dinlendirmek, hastalığın ilk belirtileri göründüğünde muayene olmak gerekir. Adrenal patoloji riskini en aza indirmek için şunlar önerilir:

  • vitamin almak;
  • vücudu yumuşatmak;
  • düzgün yemek;
  • mümkünse stresten kurtulun.

Böbreküstü hastalıklarının tedavisi daha kolaydır. İlk aşamabu nedenle, halsizliği uzun süre göz ardı etmeyin.

Yüzde ve vücutta bol pigmentasyon ve fazla kıl görünümü genellikle adrenal hastalığın belirtileridir. Bu küçük eşleştirilmiş endokrin bezleri, her böbreğin üstünde bulunur ve vücudun düzgün çalışması için gereken birçok hormonun üretiminden sorumludur.

Adrenal disfonksiyonun ana nedenleri aşırı üretim veya hormon eksikliğidir. Hastalığın seyri, üretim oranının hangi hormonların ihlal edildiğinden etkilenir.

Addison hastalığı

Doktorların Addison hastalığı dediği yaygın bir patoloji, bezlerin yeterince kortizol, androjen ve aldosteron sentezlemeyi bırakmasıdır.

  1. Hastalık genellikle kalp ritmi bozuklukları, hipotansiyon ve böbrek fonksiyon bozukluğu şikayetleriyle bir endokrinolog görmeye gelen orta yaşlı kişilerde teşhis edilir.
  2. Addison hastalığının dikkat edilmesi gereken semptomları arasında sürekli susama, depresyon, aşırı sinirlilik, hızlı kilo kaybı, artan kalp hızı ve artan pigmentasyon bulunur.

Hastalıklara karşı mücadelede geleneksel tıp kullanımları hormonal ilaçlar ve diyet yemekleri. Hastalar, geleneksel tedaviyi aşağıdakilerle birleştirerek durumlarını iyileştirebilir ve olumsuz semptomlardan kurtulabilirler. halk yolları tedavi.

Kardelenler ve diğer bitki tarifleri

Kardelen tentürünün böbrek üstü bezleri üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Hazırlamak için 80 taze çiçek toplamanız, bir cam kavanoza koymanız ve ml votka dökmeniz gerekir. Kavanozu evin güneşli tarafındaki pencere pervazına koyun ve ürünü 40 gün bırakın. Sonra infüzyonu süzün ve yemeklerden 15 dakika önce günde 3 defa 20 damla içilir. Kursun süresi 1 aydır. İlacın tadını beğenmezseniz 1 çay kaşığı ile yakalamasına izin verilir. bal.

At kuyruğu kaynatma, hormon üretimini uyarır, vücuttaki fazla suyu uzaklaştırır ve silikon ile zenginleştirir. İlacı hazırlamak için 20 gr çimen ml kaynar su ile dökülmeli ve 1 saat ısrar edilmelidir. Süzüldükten sonra, suyu 3 doza bölün ve yemeklerden 30 dakika sonra günde 3 kez içilir.

İç mekan sardunyası, Addison hastalığı olan kişiler için vazgeçilmez bir araçtır. Ondan bir kaynatma tahrişi yatıştırır, depresyonla başa çıkmaya yardımcı olur ve adrenal işlevi iyileştirir. Hazırlamak için 1 çay kaşığı gerekir. kurutulmuş sardunya yapraklarının üzerine bir bardak kaynar su dökün ve 10 dakika bekletin. Sıvıyı süzün ve öğle yemeğinden sonra 20 dakika içinde 1 kez için. Addison hastalığı için bu çare bir ay boyunca düzenli olarak kullanılabilir.

Otlar topluluğu


Evde tedavi yaparken, geleneksel tıp, hormon üretimini normalleştirmeye ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olan etkili bir bitki koleksiyonu sunar.

  1. Koleksiyonu hazırlamak için, hava geçirmez bir kapta 50 gr at kuyruğu, gr knotweed ve ısırgan otu, 75 gr ortak turşu, 40 gr kurutulmuş İzlanda yosunu karıştırın.
  2. Bir kaynatma yapmak için 2 yemek kaşığı ölçmeniz gerekir. l. toplayın, ml su ile dökün, ateşe verin ve 10 dakika pişirin. Sıvı tamamen soğuduğunda süzün ve yemekten 2 saat sonra günde 4 defa ml alın.

Tedavi süresi en az 2 hafta sürmelidir. Her gün taze bir et suyu hazırlamak önemlidir.

Meyan kökünün içerdiği flavonoidler, böbrek üstü bezlerinin işlevini geri kazanır, bu nedenle hastalığın tedavisi için buna dayalı kaynatma önerilmektedir. Koleksiyonu hazırlamak için meyan kökü, maydanoz, selam otu, karahindiba ve ardıç meyvelerinin ezilmiş köklerinin eşit oranlarda karıştırılması gerekir.

Et suyu akşamları yapılır. 1 yemek kaşığı almalısın. l. üzerine ml kaynar su dökün ve sabaha kadar demlenmeye bırakın. Kahvaltıdan önce süzün ve yemeklerden sonra günde 3 defa ml için.

Siyah frenk üzümü tarifleri

Siyah frenk üzümü kullanılarak halk ilaçları ile tedavi ile olumlu bir sonuç verilir. Güçlü bir aromaya sahip olan bu dut, vücuda faydalı etkisi olan vitamin ve mineraller açısından zengindir. Suyu ve yapraklardan elde edilen bir kaynatma, bezlerin işlevini iyileştirir, bu nedenle düzenli siyah frenk üzümü tüketimi ile hastalar, endokrin sistem hastalıklarının semptomlarının ortadan kalkmasına güvenebilirler.

  1. Tedavi için, öğünler arasında günde 3 kez meyvelerden taze sıkılmış meyve suyu içmek gerekir.
  2. İlk hafta 1 doz için önerilen doz bir bardağın çeyreğidir.
  3. İkinci haftadan itibaren miktarı artırmanız ve bir seferde ml meyve suyu almanız gerekir.
  4. Yokluğunda alerjik reaksiyon uzun süre kesintisiz olarak içilebilir.

Halk hekimliğinde frenk üzümü yaprakları kaynatma için kullanılır. Hazırlamak için 20 gr kuru yaprağı ml kaynar su ile demlemeniz ve 3 saat bekletmeniz gerekir. Süzdükten sonra günde 4 defa, yemeklerden sonra ml alın.

Cohn hastalığı ve Cushing sendromu

Cohn hastalığı, aşırı aldosteron üretimi ile kendini gösterir. Bu hormon, kandaki sodyum ve potasyum seviyelerinden sorumludur. Çok fazla olduğunda kandaki kimyasal elementlerin dengesi bozulur. Bu, nöbetlere, yüksek tansiyona, artan yorgunluğa ve baş ağrısına yol açar. Cushing sendromu kadınlarda daha yaygındır. Hastalık genellikle doğumdan veya kürtajdan sonra ilerlemeye başlar. Kendini gösterir:

  • vücut ağırlığında keskin bir artış;
  • karın ve göğüste çatlakların görünümü;
  • sürekli susama ve sık sık tuvaleti kullanma dürtüsü;
  • yüz ve vücutta artan saç büyümesi;
  • yüksek tansiyon.

Hastalık sırasında yüz yuvarlaklaşır, şişer ve sıklıkla kırmızıya döner.

Böbreküstü bezlerinin ürettiği aşırı miktarda hormonun neden olduğu patolojilerin tedavisi için bir endokrinolog konsültasyonu ve uzun süreli tedavi gereklidir. Geleneksel yöntemleri kullanarak etkinliğini artırabilirsiniz.

Aşırı hormon üretimi için tarifler

Şifalı ciğerotu, sağlığı iyileştirmek için sapları ve yaprakları taze yenebilen bir bitkidir. Hafif tatlı bir tada sahiptir ve birçok vitamin ve mineral içerir. Böbreküstü bezlerinin hiperfonksiyonunu tedavi etmek için, akciğer otundan hormon üretimini uyaran bir kaynatma hazırlanabilir.

30 gr kuru ot alıp üzerine 1 litre kaynar su dökmelisiniz. Ürünü tamamen soğumaya bırakın ve ardından tülbentten geçirin. Elde edilen suyu birkaç ay boyunca yemeklerden 20 dakika önce ml günde 4 kez için.

Beyaz ve karadutlardan oluşan bir kaynatma kullanmak faydalıdır. Hazırlamak için bu ağaçlardan yaprak toplamanız, altında durulamanız gerekir. akar suince doğrayın. 4 yemek kaşığı ölçün. l., bir tencereye koyun ve 1 litre temiz su dökün. Ocağın üzerine koyun ve 15 dakika kısık ateşte pişirin. Kapatın, sıvı soğuyana kadar bekleyin. Her yemekten sonra suyu çay yerine gün boyunca süzün ve için. Tadı iyileştirmek için ilaca 1 çay kaşığı eklenebilir. bal.

Adrenal hiperfonksiyon gelişimini önlemek için, aşağıdakilere uymalısınız diyet. Diyetten çikolata, kakao, fasulye, bezelye, ceviz, sert çay çıkarılmalıdır. Bunun yerine, diyeti taze otlar, soğan, pişmiş elma, ev yapımı süzme peynir ve çiğ tavuk sarısı ile zenginleştirmeniz önerilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası