mantar nasıl yetişir video / Mantar yetiştirme - Vertical Farming Academy

Mantar Nasıl Yetişir Video

mantar nasıl yetişir video

Mantar Nasıl Yetiştirilir? Bahçede, Serada ve Evde İstiridye, Kültür, Trüf Mantarı Kaç Günde Yetişir?

Mantar, içerisinde bulunan vitaminler ile insan vücudu için faydalı bir besindir. Son dönemde popüler hale gelen mantarlar yemeklere lezzet katmaktadır. Düşük kaloriye ve zengin bir besin içeriğe sahip olması, mantar üretimini arttırmıştır. Daha organik olması sebebiyle evde mantar yetiştiriciliği artış göstermiştir. Ülkemizde mantar yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı yerler Bolu, İzmit ve İstanbul'dur. Sık tercih edilen küf mantarlarının yetiştirilmesi son derece kolaydır. Küf mantarlarının dışında istiridye mantarı ve trüf mantarı yetiştiriciliği de görülmektedir. Evde mantar yetiştirmek için bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Mantar Nasıl Yetiştirilir?

Mantar yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Mantarın birçok çeşidi bulunur. Buna göre mantarlar çeşitlerine göre farklı iklim koşullarında yetişirler. Birçok ülkenin geçim kaynağı olan mantarların ülkemizin birçok bölgesinde bulunduğu bilinmektedir. Mantarlar açık alanlarla yetişebildiği gibi kapalı alalarda da kolaylıkla yetişebilir.

Mantar üretiminde %80'i ışık almayacak bir ortamda bulunması son derece önemlidir. Nemli bölgelerde yetişebilen mantarlar fazla miktarda kuru ve nemli ortamda bulunmamalıdır. Bu şekilde mantarın küflenmesi söz konusudur.

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Bir diğer adı kavak mantarı olan istiridye mantarı, doğada kavak ağacının gövdesinde yetiştiği için bu ismi almıştır. Görüntüsü ve lezzetiyle yemeklerde kullanılan istiridye mantarının birçok faydası da bulunur. İstiridye mantarını yetiştirmek için bilinmesi gereken kurallar vardır.

İstiridye mantarı yetiştirmek için öncelikle gram mantar tohumu, 10 kg ağaç talaşı ve büyük bir poşet alınmalıdır. Çöp poşetinin içerisine ağaç talaşını doldurun ve ıslatın. Ardından üzerine mantar tohumlarını serpin.

Üzerine ince bir şekilde tekrar talaş ekleyin ve nemlendirip tekrar üzerine tohumları ekleyin. Bu işlemi malzemeler bitene kadar devam edin. Poşeti balkona koyarak 20 gün boyunca orada kalmasını sağlayın. 20 gün sonra poşetin etrafına jiletle kesikler atın. Kesik sonrası oluşan boşluklardan 10 gün sonra mantarların yetiştiğini fark edeceksiniz.

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Tohumu oldukça zor elde edinilen trüf mantarı, özel bir mantar türüdür. Doğada meşe ağaçlarının kökleriyle beslenerek oluşan bu mantarların tohumları zor bulunur. Bu sebeple meşe ağaçlarına aşılanan fidelerle üretimi gerçekleşir. Trüf mantarı yetiştiriciliğinde uygun fidan elde ettikten sonra cm derinlikteki toprağı hazır hale getirin.

Fidanı toprağa ektikten sonra üzerini ince bir toprakla örtün. Fidan ekiminden sonra yaklaşık 3 litre su vermeyi unutmayın. Trüf mantarı tohumundan mantar elde etmek için ise tohumların hafta arası çimlenmesini bekleyin. Tohumun çimlenip fidan haline gelmesi uzun zaman alabilir.

Evde Kültür Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Evde kültür mantarı yetiştirmek için mantar kompostunu elinizde bulundurmanız gerekecektir. Mantar kompostunu satın alabileceğiniz gibi, evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Mantar kompostunu karanlık bir odaya alın ve kompostun bulunduğu kaba küçük delikler açın. Ardından her gün bu delikler üzerinden fısfıs ile sulayın. Bu işlemi 20 gün boyunca uygulamaya devam edin.

20 günün sonunda ise poşetin ağzını açın ve günde 8 saat havalanmasını sağlayın. Mantarı günde bir kez fıs fıs ile toprağı nemlendirin. Bu işlemin ardından mantarın yavaş yavaş çıkmaya başladığını göreceksiniz.

Mantar Nasıl Üretilir?

Mantar üretimi birçok ülkede yapılmaktadır. Mantar üretiminde birden fazla yöntem vardır. Bazı mantarların tohumu zor elde edildiği için birtakım yöntemlere başvurulur. Trüf mantarında tohum elde etmek zor olduğu için meşe ağaçlarına aşılanan fidelerle üretim gerçekleşir.

Mantar tohumları genellikle kompost yöntemiyle yetiştirilir. Mantar üretiminde ortamın %80 karanlık olması önemlidir. Aynı şekilde nem oranı dengeli olmalıdır.

Kültür Mantarı Kaç Günde Yetişir?

Kültür mantarı kompostunu kendiniz yaptığınızda, kompostun verimli hale gelmesi için 30 gün bekletilmesi gerekir. Mantar kompostunun gün arası kuluçka süresi vardır. Bu sürecin ardından 15 gün sonra hasat için uygun hale gelir.

Kompostu satın aldığınızda ise bu süre 30 güne düşecektir. Böylece mantarlar yaklaşık bir ay sonra yetişmeye başlayacaktır.

Mantar Yetiştirme

Evde mantar yetiştirmeye karar verdiyseniz bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Mantarların yetiştirilmesinde ısı ve nem oranı büyük önem taşır. Mantar bitkisinin nem seviyesi orta derecede olmalıdır.

Çok nemli veya çok kuru yerde yetiştirilen mantarlar kısa sürede küflenecektir. Ülkemizin belirli bölgelerinde yetişebilen bu besinin üretim şekli de önemlidir. Mantarlar çeşitlerine göre farklı iklim şartlarında yetişebilir.

Kültür Mantar&#; Nas&#;l Yeti&#;tirilir, Üretilir?

Bitkisel protein aç&#;s&#;ndan zengin olan mantar&#; sevimli görünü&#;ü ve lezzeti ile mutfaklar&#;n vazgeçilmez besinlerinden biridir. &#;çeri&#;inde yer alan maddeler nedeniyle geçmi&#;ten günümüze &#;ifal&#; olarak kabul edilen bir g&#;da olan kültür mantar&#; hastal&#;klar&#; tedavi edici özellikleri ile dikkat çekmektedir.

Özellikle Çin ve Asya’da alternatif t&#;p tedavisi için ilaç yap&#;m&#;nda kullan&#;l&#;r. Kendine has bir aromaya sahip olan kültür mantar&#;, çorba, salata, makarna gibi yemeklerde de kullan&#;l&#;r.

kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i

Kültür Mantar&#; Nedir?

  • Mantar ökaryotik bir canl&#;d&#;r. Mantar&#;n çekirde&#;i etraf&#;nda zar bulunur.
  • Kromozom ve hücre içi organellerden olu&#;an tek ya da çok hücreli olan mantar, hayvanlar gibi aktif edemeyen ayn&#; zamanda da bitkiler gibi klorofil ta&#;&#;mayan heterotrof canl&#;lard&#;r; yani d&#;&#;ar&#;dan beslenen ayr&#;&#;t&#;r&#;c&#;lard&#;r.
  • Kültür mantarlar&#;n&#;n topra&#;&#;n üstünde &#;apka bölgeleri ve alt&#;nda ise kökleri bulunur.
  • &#;apkan&#;n al&#;nda yer alan liflerin alt&#;nda ise kültür mantar&#; sporlar&#; bulunur. Bu sporlar kültür mantar&#;n&#;n çimlenme i&#;leminde önemli rol oynar.
  • Mantar kökleri ile topraktaki organik maddeleri ayr&#;&#;t&#;rarak ya&#;am faaliyetlerini sürdürebilir. Peki, kültür mantar&#; çi&#; yenir mi?
  • Kültür mantar&#; temizleme i&#;lemi do&#;ru yap&#;ld&#;&#;&#;nda çi&#; olarak da tüketilebilir. Ancak çi&#; tüketildi&#;inde mantar&#;n kendine özgü aromas&#; olu&#;mad&#;&#;&#;ndan dolay&#; lezzet kayb&#; ya&#;an&#;r.
kültür mantar&#; nas&#;l yeti&#;tirilir

Kültür Mantar&#; Yeti&#;tiricili&#;i Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

  • Ülkemizde kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i ilk olarak Korkuteli’de ’l&#; y&#;llarda yap&#;lm&#;&#;t&#;r. Türkiye’de modern kültür mantar&#; tesisi eksikli&#;inden dolay&#; istenilen oranda kültür mantar&#; ekimi yap&#;lamamaktad&#;r.
  • Kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i nedir sorusu ile ilgili ara&#;t&#;rma yapanlar&#;n ço&#;u bu konuda devletin destek verip vermedi&#;ini de merak eder.
  • Devlet kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;ini desteklemek amac&#;yla kültür mantar&#; projesi ile maddi olanak sa&#;lamaktad&#;r.
  • Kültür mantar&#; gübresi, at gübresi ve samanla kar&#;&#;t&#;r&#;lan özel bir gübredir.
  • Kültür mantar&#; üretimi için gübrenin do&#;ru nem ve s&#;cakl&#;k oran&#;na sahip olmas&#; gerekir. Bu oranlar&#; sa&#;lamak için gübre kar&#;&#;&#;m&#;na %2 oran&#;nda alç&#; ta&#;&#; ve nitrojen eklenir. Bu i&#;lem kültür mantar&#; verimi artt&#;rmak için yap&#;l&#;r.
  • Kültür mantar&#;n&#; yeti&#;tirilmesi için haz&#;rlanan bu özel topra&#;a kültür mantar&#; kompostu denilir.
  • Kültür mantar&#; miseli, miselyum ile a&#;&#;lanan bu&#;day tohumlar&#;d&#;r. Bu tohumlar kültür mantar&#; topra&#;&#; üzerine ekildikten k&#;sa bir süre sonra mantar kökü haline gelir ve bir ki hafta içinde mantarlar büyür.
  • Miseller komposta ekildikten bir süre sonra yeti&#;meye ba&#;lad&#;&#;&#;nda kültür mantar&#; torfu denilen santimetre kal&#;nl&#;&#;&#;nda toprakla örtülür.
  • Kültür mantar&#; ilaçlar&#; kullan&#;larak mantarlar&#;n hastal&#;&#;a yakalanmalar&#; engellenir. Kültür mantar&#;n&#;n ticari olarak yeti&#;tirilebilmesi için kültür mantar&#; çiftli&#;i ya da kültür mantar&#; seras&#; kurulur.
  • Yeti&#;tirilme bölgelerinde kültür mantar&#; çad&#;r&#; kurularak mantarlar için optimum verim sa&#;lanabilecek alanlar olu&#;turulur.
  • Evde amatör olarak mantar yeti&#;tirebilmek için ise kültür mantar&#; malzemeleri içeren kültür mantar&#; kiti kullan&#;labilir.

5 Kolay Ad&#;mda Kültür Mantar&#; Yeti&#;tiricili&#;i Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Mantar&#;n faydalar&#;n&#; duyanlar, bu faydal&#; besinin büyüme öyküsünü merak eder. Bu nedenle bu ba&#;l&#;k alt&#;nda mantar yeti&#;tiricili&#;i nas&#;l yap&#;l&#;r sorusunun yan&#;t&#;n&#; verece&#;iz. Mantar yeti&#;tirme teknikleri ve yeti&#;tirme püf noktalar&#;n&#; merak edenler bu bilgilerle çok &#;ey ö&#;renecek.

Kültür Mantar&#; yeti&#;tirmek için gerekli temel malzemeler:

  • Mantar kompostu
  • Yeti&#;tirme raflar&#;
  • Is&#;tma cihaz&#;
  • Nem ölçüm cihazlar&#;
  • Havaland&#;rma cihazlar&#;
  • Sulama malzemeleri
  • &#;laçlama cihazlar&#;

Ad&#;m ad&#;m mantar yeti&#;tirme teknikleri:

1) Mantar Kompostu Haz&#;rlama

  • Mantar yeti&#;tiricili&#;i için gerekli malzemeler aras&#;nda en önemlisi kompost olacakt&#;r. Kompost, mantar topra&#;&#;na verilen isimdir.
  • Kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i nas&#;l yap&#;l&#;r diye merak ederek üretim sürecine girdiyseniz baz&#; malzemeleri kendiniz haz&#;rlarken baz&#;lar&#;n&#; haz&#;r da alabilirsiniz.
  • Mantar kompostu evde kolayca haz&#;rlanabilir; ancak zamandan tasarruf etmek isteyenler haz&#;r kompost alabilir.
  • Kompostu haz&#;rlamak için öncelikle karanl&#;k ve nemli bir oda bulabilirsiniz. Bu profesyonel yeti&#;tirme ortamlar&#;nda özel mantarhaneler ya da depolar olmaktad&#;r. Sizler, evlerin en alt odalar&#;n&#; ya da bodrumlar&#;n&#; kullanabilirsiniz.
  • Kompostu büyük bir po&#;et ya da kapal&#; kap içine al&#;n ve çevresine ufak delikler aç&#;n.
  • Her gün deliklerden kompost içine sprey ile su s&#;kman&#;z gerekiyor.
  • Haz&#;rlanan kompostu ortalama 20 gün sonra havaland&#;r&#;n ve yakla&#;&#;k 8 boyunca gün &#;&#;&#;&#;&#;n&#; almas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.

2) Kompostu Sterilize Etme

  • Mantarlar&#;n pastörize edilmesi s&#;k yap&#;lan bir uygulamad&#;r. Bu a&#;amada, mantarlar&#;n üzerinde olu&#;acak bakteriler önlenir.
  • Buhar kazan&#;yla yap&#;lan bu i&#;lem sayesinde, yeti&#;en mantarlar&#;n sa&#;l&#;&#;&#; riske atma gibi bir ihtimali olmaz.
  • Kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i maliyeti süreç içinde kullanaca&#;&#;n&#;z yard&#;mc&#; malzemelerin kalitesine göre de&#;i&#;ecektir.

3) Mantar Sulama

  • Kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i a&#;amalar&#; aras&#;nda sulama ekstra özen isteyen bir ad&#;md&#;r.
  • Mantarlar asla bol su istemez. Sulama sistemi çok ince damlalar halinde yap&#;l&#;r.
  • Zaman ayarl&#; püskürtme sistemi kullanan mantar üreticileri, ortam&#;n nemli kalmas&#;n&#; sa&#;layacak &#;ekilde mantarlar&#;n topra&#;&#;n&#; sular.

4) Mantar Toplama

  • Kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i avantajlar&#; aras&#;nda elbette en güzeli kendi mantar&#;n&#;z&#; gönül rahatl&#;&#;&#;yla tüketebilecek olman&#;z vard&#;r.
  • Mantar kompostu ortalama 20 gün sonra ilk hasatlar&#;n&#; vermeye ba&#;lar.
  • Olgunla&#;an mantarlar büyük bir titizlikle toplan&#;r ve tüketim için paketlenir ya da evde temizlenerek sofralara konuk olur.

5) Ortam S&#;cakl&#;&#;&#;

  • Kültür mantar&#; yeti&#;tirme a&#;amalar&#; için süreçlere özel olarak ayarlanmas&#; gereken hava s&#;cakl&#;k ko&#;ullar&#; bulunur.
  • Mantar miselinin kompostta yay&#;l&#;m devresinde derece &#;s&#; olmas&#; öneriliyor.
  • 25 derece &#;s&#;n&#;n üzerinde miselin geli&#;iminin yava&#;lad&#;&#;&#;n&#; unutmay&#;n&#;z.
  • 30 derecede misel ölür ve tüm emekleriniz bo&#;a gider.
  • Üretim ortam&#;ndaki nem ise %70 ile %90 aras&#;nda olmal&#;d&#;r.
  • Mantarlar&#;n nemli ortamda büyüdü&#;ünü hat&#;rlatmak iyi olacakt&#;r.

Mantar Yeti&#;tirmek &#;steyenlere Kolayl&#;k Sa&#;layacak Bilgiler

Son y&#;llarda mantar üretim çiftliklerinin say&#;s&#; günden güne art&#;yor. Ancak bu i&#;i ba&#;ar&#;yla yapanlar&#;n say&#;s&#; oldukça az. E&#;er siz de mantar üretimine girmek istiyorsan&#;z; ba&#;lang&#;çta nelere dikkat etmeniz gerekti&#;ini ö&#;renmelisiniz.

Kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i hakk&#;nda bilgi edinirken tar&#;msal bilgiler kadar i&#; kurma sürecinde gerekli olan resmi süreç bilgileri de önemlidir. Teknik ve sistematik olarak size yard&#;m edecek baz&#; püf noktalar &#;öyle ifade edilir:

1) Gerekli Belgeler

Mantar yeti&#;tiricili&#;i için gerekli belgeler olmadan bu i&#;e ba&#;lamamal&#;s&#;n&#;z. Tüketiciye kar&#;&#; verece&#;iniz güven için resmi belgeler olmazsa olmazd&#;r. Resmi aç&#;dan üretime geçmeden önce belgelerin tamamlanm&#;&#; olmas&#; gerekir.

  • Vergi Levhas&#;
  • Belediye Ruhsat&#;
  • Tar&#;m, Hayvanc&#;l&#;k ve G&#;da Bakanl&#;&#;&#; G&#;da Üretim Belgesi
  • &#;SO – Kalite Yönetim Sistemi, &#;SO – G&#;da Güvenli&#;i Yönetim Sistemi
  • &#;TU Belgesi (&#;yi tar&#;m uygulamalar&#; belgesi)

2) Sermaye

  • Mantar yeti&#;tiricili&#;i kazanc&#; olan bir g&#;da sektörüdür. Ancak kazanc&#;n gelmesi için sermaye vermeniz gerekir.
  • &#;lk ad&#;mlarda epey bir masraf&#; olan mantar üretiminin sonraki dönemlerde masraf&#; kapat&#;p bol kazanç getirdi&#;ini ifade edebiliriz.
  • Mantar yeti&#;tiricili&#;i maliyeti gerekli donan&#;mlara ve malzemelere gidecektir. &#;lk defa deneyenler için orta büyüklükte bir mantar üretim hedefinin maliyeti ortalama TL olacakt&#;r.
  • Kültür mantar yeti&#;tiricili&#;i kazanc&#; ile ilgili, ilk y&#;l yat&#;r&#;m yap&#;lan miktar&#;n kazan&#;lmas&#; sonraki y&#;l ise yat&#;r&#;m kadar kar elde edilmesi beklenir. Uzun vadede kazanç i&#; süreçlerinin ne kadar iyi yönetildi&#;ine göre de&#;i&#;kenlik gösterir.
kültür mantar&#; üretimi

Kültür Mantar&#; Faydalar&#; Nelerdir?

  • Kültür mantar&#; yeti&#;tirme a&#;amalar&#; emek ister ve yorucudur ama ortaya ç&#;kan sonuçlar maddi oldu&#;u kadar manevi olarak da tatmin edicidir.
  • Mantar&#;n say&#;s&#;z faydalar&#;n&#;n tüketiciye ula&#;t&#;r&#;lmas&#; verilen eme&#;in kar&#;&#;l&#;&#;&#;n&#;n al&#;nd&#;&#;&#;n&#;n bir göstergesi olur.
  • &#;çeri&#;inde yer alan selenyum nedeniyle kültür mantar&#; di&#; ve kemik sa&#;l&#;&#;&#;n&#;n korunmas&#;na yard&#;mc&#;d&#;r. Saçlar&#; ve t&#;rnaklar&#; güçlendirir.
  • Dü&#;ük kalori miktar&#;na sahip olan kültür mantar&#; içeri&#;indeki yüksek posa nedeniyle zay&#;flamaya yard&#;mc&#; olur. Ayr&#;ca yap&#;s&#;ndaki CLA ya&#; yak&#;m&#;n&#; ve metabolizma h&#;z&#;n&#; artt&#;r&#;r.
  • Kültür mantar&#; vitaminleri ve antioksidan içeri&#;i ile kanser hücrelerinin olu&#;umunu engeller ve kanser tedavisinde önemli rol oynar.
  • Yüksek tansiyonu ve kolesterolü dü&#;ürür. Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirerek yaralar&#;n çabuk iyile&#;mesini sa&#;lar.
  • Kans&#;zl&#;&#;&#; önler, kalp ve damar hastal&#;klar&#;na yakalanma riskini azalt&#;r.

Detayl&#; bilgi için: Mantar&#;n Faydalar&#; – Duyunca Sevmeyeni Kalmayacak! 10 &#;ifal&#; Etkisi

kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i

Kültür Mantar&#; Zehirler Mi? Zararlar&#; Nelerdir?

  • Do&#;al olarak yeti&#;en ve toplanarak insanlar taraf&#;ndan tüketilen mantarlar zehirli olabilir ve tüketildi&#;inde öldürücü etkilere sahip olabilir.
  • Özel olarak yeti&#;tirilen kültür mantarlar&#; güvenilirlikleri nedeniyle tercih edilir.
  • Kültür mantar&#; özellikleri aras&#;nda en çok dikkat çeken yap&#;s&#;nda zehirli madde olmamas&#;d&#;r. Ancak kültür mantar&#;n&#;n yeti&#;tirildi&#;i ortamda bulunan mikroorganizmalar iyi y&#;kanmad&#;&#;&#;nda mide ve ba&#;&#;rsak problemlerine yol açabilir.
  • Bu durum özellikle mantar çi&#; yendi&#;inde daha çok kar&#;&#;m&#;za ç&#;kar.
  • Kültür mantar&#; içeri&#;inde yer alan yüksek orandaki vitamin, mineral ve birçok farkl&#; bile&#;en nedeniyle kronik hastal&#;&#;a sahip insanlarda problemlere neden olabilir.
  • Kronik hastal&#;&#;a sahip olan ki&#;ilerin doktora dan&#;&#;madan tüketmemeleri önerilir.
  • Ayr&#;ca baz&#; insanlarda mantarda bulunan bir protein çe&#;idine kar&#;&#; kültür mantar&#; alerjisi olabilir. Kültür mantar&#; tükettikten sonra ciltte olu&#;an k&#;zar&#;kl&#;k, ka&#;&#;nt&#; ve kabarma, yemek borusunda &#;i&#;me alerji belirtisidir.
kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i

Kültür Mantar&#; Çe&#;itleri Nelerdir?

  • &#;nsanlar mantarlar&#; çe&#;itli amaçlarda kullan&#;r. Saccharomyces mantar türü fermentasyon i&#;leminde kullan&#;larak alkollü içki ve ekmek yap&#;m&#;nda kullan&#;l&#;r.
  • Penicillium mantar türleri antibiyotik yap&#;m&#;nda ve Claviceps purpurea mantar&#; da alkaloit elde edilmesinde kullan&#;l&#;r.
  • Bunlara ek olarak insanlar taraf&#;ndan kültür ortam&#;nda yeti&#;tirilen kültür mantarlar&#; bulunur.
  • Ya&#;amak için ihtiyaç duydu&#;u besinleri haz&#;r almak zorunda olan kültür mantarlar&#; özel bir gübre kullan&#;larak olu&#;turulan besi yerlerinde yeti&#;tirilir.
  • Kültür mantar&#; çe&#;itleri bir tür &#;apkal&#; mantar olan Agaricus Bisporus’tan elde edilir. Reishi, Shitake ve Maitake en popüler kültür mantar&#; çe&#;itleridir.
kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i

Kültür Mantar&#; Kalori ve Besin De&#;erleri Nelerdir?

  • Kültür mantar&#; yüksek oranda B12 vitamini, A vitamini, selenyum, demir, sülfür içerikli aminoasit olan ergothionein, C vitamini, biotin, niasin, riboflovin, tiamin, bak&#;r, kalsiyum ve potasyum içerir.
  • Yüksek oranda Konjuge Linoleik Asit (CLA) içerir.
  • Kültür mantar&#; besin de&#;erleri aç&#;s&#;ndan yüksek içeri&#;inden dolay&#; her ya&#; kesimine önerilen bir g&#;dad&#;r.
  • gram kültür mantar&#; kalori de&#;eri 22’dir.
  • Kültür mantar&#; protein de&#;eri aç&#;s&#;ndan da zengin bir besindir. gram kültür mantar&#; yakla&#;&#;k olarak 3 gram protein içerir.

Detayl&#; bilgi için: Mantar Kaç Kalori? Sotesi, Çorbas&#;, Yeme&#;i Kaç Kalori?

kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i

Kültür Mantar&#; Nas&#;l Saklan&#;r?

  • Kültür mantar&#; sat&#;n al&#;rken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ambalajl&#; olmas&#;d&#;r. Ayr&#;ca ambalaj üzerinde tüketiciyi bilgilendiren etiketlerin olmas&#; gerekir.
  • Kültür mantar&#;n&#; buzdolab&#;nda uzun süre muhafaza etmek için hava alan bir kap içerisine koymak gerekir.
  • Buzdolab&#; içinde saklanan kültür mantar&#; raf ömrü yakla&#;&#;k 1 haftad&#;r.
  • Kültür mantar&#; kesinlikle po&#;et içinde saklanmamal&#;d&#;r.
  • Daha uzun süre saklamak için kültür mantarlar&#;n&#; buzdolab&#; po&#;etlerine bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucu içinde kültür mantar&#;n&#; 1 sene kadar muhafaza edebilirsiniz.
kültür mantar&#; yeti&#;tiricili&#;i

Kültür Mantar&#; Fiyatlar&#; Ne Kadar?

  • Kültür mantar&#; maliyetleri oldukça dü&#;üktür. Maliyetinin dü&#;üklü&#;ü kültür mantar&#; kazanc&#; için önemlidir.
  • Dü&#;ük maliyet kültür mantar&#; ticareti yapanlar için önemli bir ayr&#;nt&#;d&#;r.
  • Büyük al&#;&#;veri&#; merkezlerinde, semt pazarlar&#;nda, market ve manavlarda kültür mantar&#; sat&#;&#;&#; yap&#;lmaktad&#;r.
  • Türkiye’de ’ün üzerinde kültür mantar&#; çiftli&#;i bulunmaktad&#;r.
  • Ülkemiz kültür mantar&#; üreticili&#;i aç&#;s&#;ndan iyi bir konumdad&#;r.
  • Bu nedenle kültür mantar&#; fiyat&#; ortalama de&#;erlerdedir. Kültür mantar&#; kilosu ortalama TL aras&#;nda de&#;i&#;iklik gösterir.
evde mantar yeti&#;tiricili&#;i

En Leziz ve Pratik Mantar Tarifleri

1) Hem Lezzetli Hem Pratik: F&#;r&#;nda Ka&#;arl&#; Mantar

Tereya&#;&#;, ka&#;ar ve taze mantar kullan&#;larak haz&#;rlanan f&#;r&#;nda ka&#;arl&#; mantar hem lezzeti hem de pratikli&#;i ile be&#;enilir. Sa&#;l&#;&#;a yararl&#; faydalar&#; ile ön plana f&#;r&#;nda ka&#;arl&#; mantar&#; ailenize ve misafirlerinize sunabilirsiniz. F&#;r&#;nda Ka&#;arl&#; Mantar (Videolu)

2) &#;&#;tah Açan Ana Yemek: Kremal&#; Tavuklu ve Mantarl&#; Güveç

Mantar, tavuk ve krema kullan&#;larak haz&#;rlanan kremal&#; tavuklu ve mantarl&#; güveç lezzeti ve enfes görünümü ile sofralar&#;n&#;zda yerini al&#;r. Lezzetinin yan&#; s&#;ra ö&#;ünlere getirdi&#;i sa&#;l&#;&#;a faydalar&#; ile de ön plana ç&#;kan kremal&#; tavuklu mantarl&#; güveci kolayca yapabilirsiniz. Kremal&#; Tavuklu ve Mantarl&#; Güveç (Videolu)

3) Muhte&#;em Görünüme Sahip Yumu&#;ac&#;k Lezzet: Patatesli Mantarl&#; &#;stiridye Böre&#;i

Patates, mantar ve yufka kullan&#;larak haz&#;rlanan patatesli mantarl&#; istiridye böre&#;i yumu&#;ac&#;k lezzeti ve muhte&#;em görünümü ile ara ö&#;ünlerinizi ve kahvalt&#;lar&#;n&#; renklendirir. Patatesli Mantarl&#; &#;stiridye Böre&#;i (Videolu)

4) Kolay ve Pratik: Sosisli Mantarl&#; Volovan

Milföy hamuru, mantar, sosis, ye&#;ilbiber ve kuru so&#;an&#;n susam ile birlikteli&#;i sonucu haz&#;rlanan sosisli mantarl&#; volovan muhte&#;em görünümü ile sofralar&#;n&#;z&#; süsler. Lezzeti ile hem misafirlerinize sunabilir hem de ailenizin çay keyfine farkl&#; bir tat katabilirsiniz. Sosisli Mantarl&#; Volovan (Videolu)

5) Damaklarda Kal&#;c&#; Lezzet: Köri Soslu Kremal&#; Mantarl&#; Tavuk

Tavuk gö&#;üs, köri ve mantar kullan&#;larak haz&#;rlanan köri soslu mantarl&#; tavuk kendine özgü lezzeti ile damaklarda kal&#;c&#; bir lezzet b&#;rak&#;r. Doyuruculu&#;u ile ön plana ç&#;kan yeme&#;i pratik ve kolayca haz&#;rlayabilir hem ailenize hem de misafirlerinize muhte&#;em ö&#;ünler sunabilirsiniz. Köri Soslu Kremal&#; Mantarl&#; Tavuk (Videolu)

6) Lezzet Bulu&#;mas&#;: Kremal&#; Tavuklu Mantarl&#; Makarna

Mantar, so&#;an, sar&#;msak, krema, fesle&#;en, karabiber ve tereya&#;&#; ile haz&#;rlanan sosun kalem makarna ile muhte&#;em bulu&#;mas&#;, sofralar&#;n&#;za farkl&#; bir lezzet getirir. En güzel kültür mantar&#; tarifleri aras&#;nda yer alan kremal&#; mantarl&#; kalem makarna ile sevdiklerinize muhte&#;em ö&#;ünler sunabilirsiniz. Kremal&#; Tavuklu Mantarl&#; Makarna (Videolu)

7) Tavu&#;un En Mantarl&#; Hali: Mantarl&#; Tavuk Sote

Tavuk gö&#;üs, mantar, ye&#;ilbiber, k&#;rm&#;z&#;biber, mantar, domates püresi ve biber salças&#; kullan&#;larak haz&#;rlanan mantarl&#; tavuk sote, enfes bir ana yemek çe&#;ididir. Kültür mantar&#; kavurma olarak kendine has aromas&#;n&#; tavuk ile birle&#;tirerek muhte&#;em bir lezzete ev sahipli&#;i yapar. Oldukça kolay bir yemek olan mantarl&#; tavuk soteyi aileniz ve sevdikleriniz için haz&#;rlayabilirsiniz. Mantarl&#; Tavuk Sote (Videolu)

8) Be&#;amel Soslu Mantarl&#; Patates Oturtma: Davetlerin Favorisi!

Ak&#;am yeme&#;inde besleyici, pratik ve bir o kadar lezzetli mantarl&#; bir yeme&#;e ne dersiniz? Nefis be&#;amel sosu ve lokum gibi pi&#;en patatesleriyle mantar sevmeyenlere sevdirecek en özel tariflerden… Videolu tam ölçülü tarifi kaç&#;rmay&#;n! Be&#;amel Soslu Mantarl&#; Patatesli Oturtma (Videolu)

Bonus: A&#;&#;zda Da&#;&#;lan Lezzeti ile Mantar Kurabiye

Margarin, yumurta, un, ni&#;asta, &#;eker ve bir miktar kakao kullan&#;larak haz&#;rlanan mantar kurabiye daha ilk lokmada a&#;&#;zda da&#;&#;lan lezzeti ile be&#;eni kazan&#;r. &#;ekil olarak mantara benzeyen kurabiye, ara ö&#;ün ve kahvalt&#;larda sevilerek tüketilir. Mantar Kurabiye (Videolu)

Reishi Mantar&#; Faydalar&#; Nelerdir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası