site yönetimi çatı onarımı / K.M.K SİTE ÇATI TAMİRİ, YÖNETİME HUSUMET YÖNELTİLECEĞİ -

Site Yönetimi Çatı Onarımı

site yönetimi çatı onarımı

Yağmurlarla Apartman Çatı Yönetmeliği Tartışmaları Başladı! Çatı Masrafı Kime Aittir, Onarımı Kim Öder?

Apartmanlarda en çok tartışma yaratan konuların başında çatı katında oturanları hakları yer almaktadır. Özellikle de eski binalarda kış mevsiminin gelmesi ve yağmurun başlaması ile yaşanan çatı akması sorunları masraf tartışmalarına neden olmaktadır.

Alt katta oturanlar çatı onarımı masraflarına katılmak istemezken çatı katında oturanların hakları da araştırma konusu olmaktadır. Peki, dubleks çatı masrafı kime aittir, bir binanın çatısı kime aittir, Kat Mülkiyeti Kanunu çatı onarımı için ne der, çatı akması tespit davası nereye, nasıl açılır?

BİR BİNANIN ÇATISI KİME AİTTİR, APARTMAN ÇATISI ORTAK ALAN MI?

Binalarda Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamınad bölümler belirlenmiş olup, kişinin tapusunu aldığı bölümlere ek olarak her kat malikinin masraflarına eşit olarak katılmakla yükümlü olduğu ortak alanlarda bulunmaktadır. Binanın çatısı da bu ortak alan kapsamına girmektedir. Bu nedenle binanın çatısı sadece üst katta oturan kat sahiplerine değil tüm binaya aittir. Yine aynı şekilde kullanım hakkı ve çatı masrafları için de tüm kat malikleri eşit oranda paylaşıma tabidir.

DUBLEKS EVDE ÇATI TAMİRATI KİME AİTTİR?

Dubleks evde pek çok kat maliki teras tadilatı ile çatı tadilatı hususunu birbirine karıştırmakta olup evin dubleks olması fark etmeksizin çatı binanın ortak kullanım alanı olduğu için çatı tadilatı yine binaya aittir.

Yağmurlarla Apartman Çatı Yönetmeliği Tartışmaları Başladı! Çatı Masrafı Kime Aittir, Onarımı Kim Öder?

APARTMAN YÖNETİMİ ÇATIYI YAPTIRMIYOR, ÇATIM AKIYOR NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRİM?

Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu konu hakkında kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık tarafından yapılan açıklamaları köşesine taşıyarak yapılacakları yazdı. İşte yapılabilecekler;

  • Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 42. maddesi gereği çatı onarımı ve mantolama faydalı yenilik ve ilave niteliğinde olup apartmanda genel kurul toplantısı talep edilmelidir.
  • Toplantıdan red kararı çıkarsa bu durumda dairesi akan kat maliki dava açma hakkına sahiptir. Dava sonuçlanana kadar acil olarak çatı tadilatı için mahkemeden ihtiyati tedbir kararı alınması istenir.

ÇATI ONARIMI İÇİN DAVA AÇMA VE ÇATI AKMASI DELİL TESPİTİ AŞAMALARI NASIL YAPILIR?

  • Adresinizin bağlı olduğu adliyeden açacağınız çatı akma davası için çatının akıp akmadığı, acilen onarılması gerekip gerekmediği ve/veya mantolama işinin acil ve zorunlu bir iş olup olmadığı konularında mahkemeye başvurarak delil tespiti talep edebilirsiniz.
  • Delil tespiti için mahkeme bilirkişi ataması yaparken rapor sonucunda yönetimde hiç para olmasa dahi mahkeme kararı ile acil para toplanarak çatı akması tamiratı yapılır. Mahkeme kararına rağmen yapılmadığı takdirde ise kat maliki bunu kendi cebinden yaptırarak bedelini diğer maliklerden mahkeme yolu ile tahsil edebilir.

Yargıtay'dan 'çatı' kararı 

Çatı katında ikamet eden bina yöneticisi, çatının yenilenmesi için bir şirketle anlaştı. Şirket, belirlenen süreç içerisinde çatıyı yeniledi. Kat maliklerinin çatı için üzerlerine düşen ücreti ödememesiyle şok yaşayan yönetici, çatı yapım bedelini ödemeyenler hakkında icra takibi başlattı. Davalı bina sakinleri, icra kararına itiraz etti. İkinci kez mahkemenin yolunu tutan bina yöneticisi, icra takibine yapılan itirazın kaldırılmasını talep etti. Davacı yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20/1c maddesi gereğince çatı yapım bedelini ödemeleri gerektiği belirtilerek borçluların itirazlarının iptali ile takibin devamını istedi. Mahkeme, davanın reddine hükmetti. Kararı davacı temyiz etti. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını onadı. Geçen hafta açıklanan kararda, "Dava konusu taşınmazın mimari projesine göre ana taşınmazda çatının olmadığı belirlenmiştir. Somut olayda ise davacının kendi dairesini kapatacak şekilde yaptırdığı tespit edilmiştir. Çatı yapımı proje değişikliği gerektirmekte olup kat maliklerinin oy birliği ile alacağı kararla yapılabilir. Bu hususta kat maliklerinin oy birliğiyle almış olduğu bir karar bulunmamaktadır. Ana taşınmaza ait proje tüm kat maliklerinin muvafakatı ile değiştirilip belediyece onaylanmadıkça, projedeki biçimin korunması ve onarımın projesine ve tekniğine uygun olarak yapılması gerekir. Yasaya aykırı şekilde ve projesinde yer almayan biçimde yapılan çatının yapım giderinden bu duruma onay vermeyen davalı taraf sorumlu tutulamaz. Tüm bu nedenlerle mahkemece yazılı şekilde karar verilmesinde isabetsizlik bulunmadığından dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verildi." denildi. 

Çatı Parasını Kim Öder?

Haberin Devamı
Çatı Parasını Kim Öder

Kat Malikleri Sorumlulukları

Çatı-teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi ve diğer ortak kullanım alanlara ait yapılacak harcamalar için kat malikleri eşit oranla sorumlu oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu bu durumu yasa ile zorunlu kılıyor. Basit bir örnekle somut olarak bu sorumluluk şöyle ifade edilebilir:Örneğin teras katında veya en üst katta oturan bir ev sahibi yağmur nedeniyle çatı akması sorunu yaşayabiliyor. Haliyle çatı kiremitlerinin bakımı veya çatı zeminin düzgün yalıtımı talebinde bulunabiliyor. Böyle bir durumda apartman veya site yönetimi tarafından çatı onarımı için yapılabilecek tüm masraflar kat malikleri tarafından eşit oranda karşılanıyor. Alt dairelerde oturan bir kat malikinin "Ben çatıyı kullanmıyorum, hem akan çatı benim sorunum değil" deme hakkı yasal olarak bulunmuyor.

Haberin Devamı
Çatı Parasını Kim Öder

Aslında bu durum apartman ve site dahilindeki tüm ortak kullanım alanları için geçerli oluyor. Benzer şekilde çatıda oturan bir ev sahibi, site bahçesinde yapılacak çiçek-ağaç düzenleme ve bakım işleri için "Ben en üst kattayım, bahçe beni ilgilendirmiyor, alt kattakiler masrafları karşılasın." deme hakkı olmuyor. Çatı masrafları da bu kapsamda tüm kat maliklerini ilgilendiriyor. Eğer çatı katında oturan kat maliki çatının kullanım hakkı ve çatıya dair tüm masraflar bana ait olsun talebinde bulunuyorsa, apartman veya sitedeki tüm kat maliklerinden muvafakatname alması ve söz konusu muvafakatnameyi tapuda tescil ettirmesi gerekiyor.

Kiracıların Ödeme Sorumluluğu

Çatı parası ile ilgili bir başka konu da kiracıların ödeme sorumluluğunun bulunup bulunmamasıyla ilgili ortaya çıkıyor. Kiracılar da apartmanın diğer tüm ortak kullanım alanlarında olduğu gibi çatı veya teras için yapılan bakım, onarım, düzenleme işlerine katılma zorunluluğu bulunuyor. Diğer tüm kat malikleri ve kiracılarla eşit oranda ödeme sorumluluğu olan kiracılar, yaptıkları masrafı kira bedelinden düşebiliyor.Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay içtihatlarına göre buradaki maddi sorumluluk kiracının kira bedeliyle sınırlı kalıyor. Çatı için sorumlu olduğu bedeli site yönetimine ve bankaya ödedikten sonra bu masrafı makbuza veya dekonta işleterek kat malikine ödediği kira bedelinden düşürebiliyor. Dolayısıyla çatı masrafları ev sahibinin kira gelirinden karşılandığı için ödeme sorumluluğu kiracıda, ödeme kaynağı ise ev sahibinde oluyor.

K.M.K SİTE ÇATI TAMİRİ, YÖNETİME HUSUMET YÖNELTİLECEĞİ

Mesajgönderen teoman »

K.M.K-MADDE 35
Yöneticinin görevleri, yönetim planında belirtilir; yönetim planında aksine hüküm olmadıkça, yönetici aşağıdaki işleri görür:

a) Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi;

b) Anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması;

c) Anagayrimenkulün sigorta ettirilmesi;

d) Anagayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması;

e) Anagayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısiyle doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması;

f) Anagayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü;

g) Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermiyecek gerekli tedbirlerin alınması;

h) Anagayrimenkulün korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli tedbirlerin, onlar adına, alınması;

i) Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmiyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi;

j) Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına ve fakat anagayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle, hesap açtırılması;

k) Kat malikleri kurulunun toplantıya çağırılması.




K.M.K- MADDE 32
IV - KARARLAR:

Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir.

Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler.

Anagayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlaşmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara bağlanır.

Kat malikleri kurulu kararları 1'den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak, toplantıda, bulunan bütün kat maliklerince imzalanır karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar.

Bir husus hakkında ilerde çıkan anlaşmazlıklar, karar defterinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür.





K.M.K-MADDE 38
III- SORUMLULUĞU:

1.GENEL KURAL:
Yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur.

(Ek fıkra: 14/11/2007-5711 S.K./19.mad.) Kat malikleri kurulu, ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulu kararlarının iptaline ilişkin davalar, kat maliklerini temsilen yöneticiye, toplu yapılarda ise ada temsilciler kurulu veya toplu yapı temsilciler kurulunca seçilen yöneticiye husumet yöneltilmesi suretiyle açılabilir. Yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine ve ada veya toplu yapı temsilciler kuruluna duyurur. Kurul kararının iptali halinde bu konudaki yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanır.




T.C
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO: 2014/1562
KARAR NO: 2014/2824
KARAR TARİHİ : 20.02.2014




"Dava dilekçesinde, çatı tamirat gideri olarak 4.750,00 TL'nin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın husumetten reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı vekili dava dilekçesinde ortak yerlerden olan çatının akması sebebiyle yönetimden sorunun giderilmesini istediğini, daha sonra çatıyı müvekkilinin tamir ettirdiğini, yapılan tamirat masraflarının davalı yönetimden alınarak kendilerine verilmesini istemiştir.

Mahkemece dava, kat mülkiyetine tabi anataşınmazda yapılan çatı tamiratı masrafının tahsili davası olarak nitelendirilerek çatı tamiratı gibi ortak alanların tamirinde öncelikle kat malikleri kurulunda karar alınması gerektiği, acil hallerde karar alınmaksızın da tamirat yapılabileceği, ancak yapılan harcamaların diğer kat maliklerinden istenebileceği, site yönetiminin sadece 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 38. maddesi anlamında kat malikleri kurulu kararının iptali davalarında pasif dava ehliyetinin bulunduğu, tazminat ve ortak gider alacağının tahsili davalarında site yönetimine husumet yöneltilemeyeceğinden pasif husumet yokluğundan davanın reddine karar verilmiştir.

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 32. maddesi hükmüne göre anagayrimenkulün kullanılmasından doğan veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya yönetici veya denetçiler arasında çıkan anlaşmazlıklar kat malikleri kurulunda çözülür ve karara bağlanır. Ancak somut olayda olduğu gibi özellikle ortak yerlerde yapılması gerekli onarımların yapılmamasından dolayı bağımsız bölümlerinin zarar gördüğü ve yönetim tarafından ivedilikle bu tadilat, tamirat ve onarımların yapılmasının talep edilmesi halinde, bu yasa maddesinin uygulanmasına gerek duyulmadan doğrudan hakim müdahalesi istenebilir. Ayrıca 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 35. maddesi hükmünde, anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için kat maliklerinin yararına gereken tedbirlerin alınması yöneticinin görevleri arasında olup, bu yönden de yöneticiye husumetin yöneltilmesinde bir isabetsizlik yoktur.

Bu nedenle, mahkemece işin esasına girilip tarafların göstereceği deliller toplandıktan sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yerinde bulunmayan gerekçelerle davanın reddi doğru görülmemiştir.


KARAR : Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulüyle hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde temyiz edene iadesine, 20.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."





T.C
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO:2009/10499
KARAR NO:2010/4234


Dava dilekçesinde, çatının onarılması ve tazminat istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

YARGITAY KARARI

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların taktirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19. maddesinin son fıkrasına göre her kat maliki anataşınma-zında ve diğer bağımsız bölümlere kusuruyla verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur. Somut olayda çatının tüm kat maliklerince onarılmasından dolayı burudan sızan suların davacının bağımsız bölümüne zarar verdiği anlaşılmaktadır.

Mahkemece davacının bağımsız bölümünde meydana gelen zararın tespiti ile bunun davacı taraf da dahil olmak üzere tüm bağımsız bölüm maliklerinden arsa payları oranında tahsiline karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi doğru görülmemiştir.


SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK’un 428. maddesi geregince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine. 22.03.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.



HAYATTA KÜÇÜMSEME HİÇBİR KİMSEYİ NOKTA DA KÜÇÜKTÜR AMA BİTİRİR CÜMLEYİ.

WWW.KARARARA.COM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası