anüste batma hissi / Makatta Kaşıntı Ve Yanma - Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU

Anüste Batma Hissi

anüste batma hissi

Makat Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Tedavi İle Makatta Ağrı Ve Yanma Nasıl Geçer?

Makatta ağrı ile belirti gösteren hastalıklar sayıca fazladır. Ağrının şiddeti hastalığın şiddetine göre artış gösterebilmektedir. Zorlayıcı ve şiddetli ağrıları anlık olarak hafifletmek için ise bazı doğal yöntemler bulunmaktadır.

MAKATTA AĞRI NEDEN OLUR?

Makat bölgesi anüs ve rektumun içi veya çevresinden oluşmaktadır. Makatta meydana gelen ağrının bir diğer anal ağrıdır. Makatta ağrı ve yanma durumu pek çok farklı sebepten meydana gelebilmektedir ve pek çok farklı hastalığın habercisi olabilmektedirler. Makatta ağrıya neden olan hastalıklar şunlardır:

  • Hamilelik ve doğum
  • Makatta mantar iltihabı
  • Makatta apse (anal apse)
  • Makatta ortaya çıkan cilt rahatsızlıkları (sedef, egzema vb)
  • Makat kanseri
  • Makatta oluşan siğil
  • Anüs ve kolon kanserleri
  • Hemoroid ve basur
  • Kıl dönmesi hastalığı
  • Bağırsak iltihapları
  • Kronik görülen kabızlık
  • Mide üşütmesi
  • Uzun süreli hareketsizlik, sürekli oturmak
  • Makatta çatlak (anal fissür)

MAKATTA AĞRI NASIL GEÇER?

Makatta ağrı çok sancılı bir süreç olabilir. Hatta bazı hastalıklarda hastanın oturması bile zorlaşabilir. Makat ağrısını geçirmek için yapılması gereken ilk şey konunun uzmanı bir doktora görünmektir. Makat ağrılarına genellikle anoskopi ile tam teşhis konulmaktadır. Tam teşhisten sonra ise gerekli tedaviye başlanmaktadır. Ancak eğer dayanılmaz bir ağrı çekiyorsanız doktora gitmeden önce sizi rahatlamaya yarayacak bazı bitkisel tedaviler de bulunmaktadır.

MAKAT AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Sıcak Suda Oturmak: Makatta ağrı genelde makat kaslarının kasılması sonucunda oluşur. Spazm da denen bu kasılmalar çok ağrı verici olabilmektedir. Sıcak su kasların gevşemesine yardımcı olduğundan makat ağrısına iyi gelebilmektedir. Bu tedavi yöntemi özellikle ilaç ile tedaviyi kaldırabilecek kadar güçlü bünyeleri bulunmayan hastalarda tercih edilmektedir. Oturulacak suyun sıcaklığı ılık olmalıdır ve yaklaşık olarak 5 dakika civarı oturulmalıdır.

Soğuk Kompres: En fazla beş dakika olacak şekilde uygulanan soğuk kompres, özellikle hemoroid tedavisinde ödem çözücü olmaktadır. Genelde sıcak su oturma banyosundan sonra, kıyafetin üzerinden makata buz tutulması önerilmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı: Nemlendirici özelliği bulunan Hindistan cevizi yağı, kolaylıkla emilebilmesi sayesinde sık sık tercih edilmektedir. Günde 2 ya da 3 kez kullanılması gerekmektedir. Dikkat edilecek noktalardan birisi de Hindistan cevizi yağının doğal ve saf olması gerektiğidir.

Zeytinyağı: Doğal nemlendiricilerden birisi olan zeytinyağı, makatta ağrı ve yanmayı iyileştirici özelliği bulunan yağlardan biridir. Zeytinyağı kullanılırken bal mumu ile karıştırıldığında daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Zeytinyağı kullanımında saf zeytinyağı bulunmasına dikkat etmek de önemli olmaktadır.

Aloe Vera: Aloe vera hem cildin yenilenmesine yardımcı olması hem de güçlü nemlendirici özelliği ile cilt problemlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Ağrı kesici özelliğinin yanında güçlü bir iyileştirici özelliği de bulunan aloe vera, jel hali ile günde 2 veya 3 kere ağrılı bölgeye uygulandığında iyi sonuçlar verebilmektedir. Tıpkı hinsidtan cevizi yağı ve zeytinyağında olduğu gibi aloe veranın doğal olması önem taşımaktadır.

MAKATTA AĞRI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Makata verilen bir diğer isim de anüstür. Anüs vücutta dışkılamanın yapıldığı alan olmasının yanında sindirim sisteminin de sonuna denk gelmektedir. Makatta ağrı pek çok farklı hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle makatta ağrı ve yanma şikâyeti bulunan kişilerin bir doktora görünmesi önemlidir.

Makatta ağrı sorunu yaşayan hastaların gitmesi gereken bölüm genel cerrahi polikliniğidir. Genel cerrahi polikliniğine giden hastalara genelde öncelikle anoskopi uygulanır ve kesin tanı böylece konur. Kesin tanı konulan hastaların tedavi süreci başlar.

HEMOROİD AĞRISI NERELERE VURUR?

Makat çevresinde var olan damarların şişmesi ile oluşan hastalığa basur, diğer adıyla hemoroid denilmektedir. Çoğu zaman neden oluştuğu bilinmeyen hemoroid hastalığı, eksternal ve internal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Toplumda bulunan yetişkinlerde 4'te 1 oranında ortaya çıkan basur. Belirtisiz bir şekilde ortaya çıkabilse de genelde kaşıntı ve sancı belirtileri gösteren zorlayıcı bir hastalıktır. Hemoroid hastalığının ağrısı makat bölgesinde oluşmaktadır. Yumru şeklinde hissedilen bu ağrı bazı vakalarda karın ağrısı, gaz ağrısı gibi de hissedilebilmektedir. Hastalarda hissedilen ağrının şiddeti hastalığın ilerleme seviyesine göre değişebilmektedir.

Makatta Kaşıntı (Pruritus Ani)

MAKATTA KAŞINTI - PRURİTUS ANİ

Makat (anüs) çevresinde karşı konulmaz kaşıntı isteği ve çoğu zaman beraberinde yanma hissinin eşlik ettiği bir klinik durumdur. Toplumda görülme oranı yaklaşık %5 olup, erkeklerde dört kat daha sık görülmektedir. Kırk ve altmış yaş gurubundakiler daha çok etkilenmektedir.

NEDEN KAŞINTI OLUR?

Kaşıntının nedeni, %50-90 olguda ortaya konamamaktadır kısaca sebebi bilinememektedir. Geri kalanlarda ise kaşıntı yapabilecek 100’den fazla hastalık sıralamak mümkündür. Ancak burada umutsuzluğa kapılmaya gerek yoktur, kaşıntının nedeni bilinmeyen olgularda ki bu grup çok büyük çoğunluğu oluşturmaktadır, sadece basit önlemler alınması bile kişinin şikâyetlerini hafifletebilmektedir.
Kaşıntıya neden olabilecek rahatsızlıklardan en sık karşılaşılanları Şekil 1’deki gibi sıralamak mümkündür.

\

Enfeksiyonlar; bakteri ya da mantar enfeksiyonları nadir alarak kaşıntı nedeni olmakla birlikte mutlaka araştırılmalıdır. Mantar olasılığı, özellikle diyabetik bireylerde, steroid kullanımı olanlarda ya da uzun süreli sistemik antibiyoterapi görenlerde dikkatle incelenmelidir. Kılkurdu gibi parazitler de kaşıntıya neden olabilmekte ancak bu durumda tüm aile üyelerini etkileyebileceğinden dolayı hasta ve aile fertlerinde büyük abdestte parazit araştırılmalıdır.

Diyet; Kafeinli içecekler, alkol, süt ve süt ürünleri, fındık, domates, çikolata, baharat ve baharatlı yiyecekler, üzüm, turunçgiller (limon, portakal, mandalina vb.) gibi gıdalar makatta kaşıntıya neden olabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak bu gıdaların 14 gün süresince diyetten çıkarılması, şikâyetlerin gerileyip gerilemediğinin araştırılması gerekmektedir.

Kalın bağırsak (kolon-rektum) ve makat (anüs) hastalıkları; kaşıntı şikâyeti olanlarda hemoroidal hastalık (basur, mayasıl) sık rastlanan bir makat (anal) bölgesi hastalığıdır. Birçok makat bölgesi hastalığında kaşıntı sık rastlanan ve rahatsızlık verici bir bulgudur. Bu hastalıkların tedavisini takiben şikâyetlerde düzelme olabileceği gibi hiçbir semptomu olmayan hastalarda bu bölgenin cerrahisini takiben makat fonksiyonlarındaki azalmaya bağlı sürekli ıslaklık hissi ve o bölgede yine kaşınma yakınmaları ortaya çıkabilmektedir. Çok nadir olmakla birlikte kaşıntının kalın bağırsak kaynaklı nedenleri arasında bu bölgenin kanserleri de bulunabilmektedir.

Dış etkenlere bağlı tahrişsıkı ya da dar iç giyim, deterjanlar, sabunlar, kuru tuvalet kâğıdı ile tahriş ederek temizlenme, çeşitli amaçlarla kullanılan krem ve merhemler makat çevresinde ıslaklık ya da neme ve tahrişe neden olabilmektedir. Uzun süreli dışkı temasına bağlı olarak bölgenin nemli olması ya da hijyen (temizlik) problemi durumunda anal kaşıntının meydana gelmesi kaçınılmazdır. Perianal bölgedeki derinin vücudun herhangi bir yerindeki deriden daha hassas olduğu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle de sert ve sabunlu yıkamalar ile makat bölgesini gereğinden fazla temizlemesi şikâyetleri daha da kötü hale getirebilir.

KAŞINTIYI ENGELLEMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tahrişe neden olan maddelerin kullanımı ve yiyecek-içeceklere yönelik önlemler;
• Öncelikli olarak kaşıntıya neden olan kremler, sabunlar, şampuanlar, banyo köpüğü, ıslak mendil ve tuvalet kâğıdı gibi irritanların kullanımı kesilmelidir.
• İç çamaşırlar deterjanlar yerine sabun tozları ile yıkanmalı, makat bölgesine sabun vb. kozmetikler sürülmemelidir.
• Kafeinli içecekler, alkol (bira, şarap), süt ve süt ürünleri, fındık, domates, ketçap, çikolata, baharat ve baharatlı yiyecekler, üzüm ve turunçgiller (limon, portakal, mandalina vb.) gibi gıdaların yenilmesi ve tüketilmesi kesilmelidir.

Makat bölgesindeki cildin temiz, kuru tutulması ve deri bütünlüğünün korunmasına yönelik önlemler;
• Dışkılama sonrası o bölgenin temizliğinin sıcak su ile yapılması, ideal olan çömelme pozisyonunda perianal bölgeye telefon duş 3–5 dakika ılık su (banyo sıcaklığında) uygulanmalıdır.
• Yıkama sonrası, bölgenin ya özel pamuklu kurutma havlusu ile kurulanması ya da saç kurutma makinesi ile kurutulmalıdır.
• Günlük içi çamaşırı değiştirilmesi, makat bölgesine küçük bir gazlı bez konulması hem terlemeyi hem de özellikle geceleri meydana gelebilecek dışkıyla kirlenmeye bağlı (büyük abdesti tutmada sorunu olan hastalarda) kaşıntıları önleyecektir.
• El tırnaklarının kısa kesilmesi kaşıma sırasındaki bölgedeki derinin travmasını minimuma indirecektir. Ayrıca şiddetli kaşıma arzusu olması halinde yine cildin tahrişini engellemek için kıyafetlerin üzerinden kaşıması önerilmektedir.

İlaçlar ve diğer önlemler;
• Dışkı kaçırma sorunu ve dışkıya temasa bağlı kaşınması olanlarda, lifli gıdaların tüketilmesi gaitanın normal kıvamda (sulu ya da sert değil) çıkarılmasını sağlamakta, kaçakları engellemektedir. Yine bu durumda yukarıda sözü edilen sıvı ve yiyeceklerden kaçınılması ve en fazla 6 bardak sıvı alınması önerilir.
• Sadece doktor tarafından verilen ilaçların kullanılması önerilir. Reçetelendirilmiş ilaçları anal bölge etrafındaki deriye uygulanmalı ve sürtülmemelidir.

Bu önerileri ne kadar süre uygulamalıdır?
Yukarıda sayılan önerilerin bir kısmını alışkanlık haline getirmeniz ve hayatınız boyunca uygulamanızda yarar vardır (sert sabunla sürterek yıkama veya tuvalet kağıdı ile tahriş ederek kurulamadan uzak durmak gibi). Ancak genel olarak yukarıdaki önerileri uygulamaya başladıktan sonra bir haftada kaşıntı geçer, bazen tedavi 4-6 hafta sürebilir.

Makatta ağrı neden olur? Nasıl geçer?

Makatta ağrı pek çok neden dolayı ortaya çıkabilir ve sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Makatta ağrı dışkılama sonrasında gelişen ve bazen saatlerce devam eden bıçak saplanır gibi bir belirti verebilir. Makat ağrısı, anal fissür denilen makat çatlağından hemoroide kadar nedenlerden kaynaklanabilir. Peki makatta ağrı neden olur? Makat ağrısı nasıl geçer?

Makatta ağrı neden olur?

Makatta ağrı; makatta yanma hissi, makat kaşıntısı, batma ve makattan kan gelmesi gibi belirtiler gösterebilir. Makat ağrısı cinsel ilişki sırasında veya aniden meydana gelebilir. Makatta ağrı durumunda ilk müdahaleden sonra Genel Cerrahi doktoruna gitmeniz gerekir. Doktorunuz makat ağrısının nedenini teşhis ettikten sonra gerekli tedaviyi size uygulayacaktır.

Makatta ağrı nedenleri;

-Hemoroid ve basur hastalıkları
-Anal seks
-Kronik kabızlık
-Makatta kıl dönmesi
-Makatta çatlaklık
-Mantar iltihapları
-Makat apsesi
-Hamilelik ve doğum
-Bağırsak iltihabı
-Mide üşütmesi
-Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
-Makat sarkması
-Makat bölgesinde pıhtı
-Makatta kaşınma
-Makatta sedef, egzama gibi cilt hastalıkları
-Uzun süre hareketsiz şekilde oturmak
-Makat kanseri
-Kolon kanseri veya anüs kanseri
-Makat siğili

Makat ağrısı nasıl geçer?

Makatta ağrı için öncelikle Genel Cerrahi doktoruna gitmelisiniz. Makat ağrısının teşhisi için
en etkili yöntem anoskoptur. Bu sorunun neden olduğu tespit edildikten sonra gerekli tedavi
uygulanacaktır. Bunun dışında evde uygulayabileceğiniz ve ağrıyı hafifletebileceğiniz
bitkisel yollar ile makat ağrısını geçirmenin bazı yolları var.

Sıcak ve soğuk kompres

Makat bölgenize sıcak su torbası tutarak, bölgedeki ağrıyı hafifletebilirsiniz. Eğer ağrınız
sıcak sevmediyse, buz küplerini temiz bir beze sarın ve makat bölgesine tutun. Bu yöntem ağrıya neden olan sinirleri gevşetip ağrıyı geçirecektir.

Zeytinyağı

Zeytin yağı da makat ağrısının geçmesine yardımcı olabilir. Zeytin yağı, bal ve balmumu karıştırın ve eritin. Soğumaya bırakın ve etkili bölgeye uygulayın.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, nemlendirici özelliği açısından zengin olduğu için cilde kolaylıkla nüfuz eder ve etkilenen alanı yağlandırır. Bu durumda iyileşme sürecini başlatır. Günde 2-3 kez ağrı olan bölgeye ılıttığınız hindistan cevizi yağını sürün. Bu noktada hindistan cevizi yağının doğal olmasına dikkat edin.

Aloe vera jel

Aloe vera ağrı kesici ve iyileştirici özelliğe sahiptir. Bu jeli makat bölgesine sürün ve günde bir kaç kez bu yöntemi tekrarlayın. Aloe veranın doğal olmasına dikkat edin.

Sıcak su oturması

Leğeni sıcak su ile doldurun ve makat bölgesi suya değecek şekilde 15 dakika boyunca oturun.Bu yöntem makattaki kan dolaşımı hızlandıracak ve dokuların yenilenmesini sağlayacak.

Anal Ağrı

Anal ağrı dışkılama öncesinde, esnasında ya da sonrasında oluşabilir. Hafif bir ağrıdan günlük aktivitelerini etkileyebilecek düzeye kadar değişebilen şiddette ortaya çıkabilir. Anal ağrının pek çok sebebi vardır ve bunların pek çoğu tedavi edilen ve sık karşılaşılan sorunlardır. Fakat anal ağrı 24 ila 48 saat arasında geçmezse, hastanın doktora başvurması gerekir. Eğer ağrıyla beraber ateş de varsa hastanın acilen doktora görünmesi gerekir.

Anal Ağrının Sık Sebepleri

Tromboze Dış Hemoroid (Basur): Anal ciltte bulunan dış hemoroid içerisinde kan pıhtısının oluşmasıdır. Eğer pıhtılar büyükse, yürürken, otururken veya tuvalet esnasında ağrıya neden olabilir. Makatta ağrılı bir kitle meydana gelebilir ve ilk 48 saat içerisinde daha da kötüleşebilir. Genellikle ağrı daha sonraki birkaç gün içerisinde azalır. Eğer basurun üzerindeki cilt açılırsa kanama meydana gelebilir. Cerrahi dışındaki tedavi seçenekleri ılık oturma banyosu, ağrı kesiciler ve büyük abdesti yumuşatıcı ilaçlardan ibarettir. Çoğu uzman kan pıhtılarının cerrahi olarak alınması önerir. Bu lokal olarak yapılabilen kısa bir cerrahi işlemdir.

Anal Fissür: Anal kanal, rektumun (kalın barsağın son kısmı) son kısmında bulunan, çevresi kaslarla sarılı, kısa bir tüp şeklinde yapıdır. Anal fissür anal kanalı kaplayan yüzeyde (mukoza) meydana gelen yırtılmadır. Fissürler sık görülür ancak hemoroid gibi diğer anal hastalıklar ile karıştırılabilirler. Tedavisinde tüm cerrahi dışı yöntemlerin amacı büyük abdesti yumuşak hale getirmeyi amaçlar. Lifli gıdalardan zengin beslenmek ve ayrıca satılan lif desteği içeren ilaçlar (25-35 gram lif/gün) ile dışkının yumuşak hale getirilmesi, günde birkaç kez 10-20 dakikalık ılık oturma banyosu ve birtakım ilaçlar önerilir. Her ne kadar çoğu anal fissür cerrahi gerektirmese de, kronik fissürlerin tedavisi daha zordur ve bu hastalarda cerrahi en iyi tedavi yöntemi olabilir. Cerrahinin amacı anal sfinkter kasının gevşemesine yardımcı olarak, kasılmayı ve ağrıyı azaltarak fissürün iyileşmesine yardımcı olmaktır.

Anal Apse ve Fistül: Anal apse anüs veya rektumun yanında bulunan içi püy ile dolu enfekte bir kavitedir. Çoğu durumda, apse cerrahi olarak boşaltılarak tedavi edilir. Fistül, cilt altında bulunan apseyle ucu tıkalı bez arasında bir bağlantı oluşturan bir ucu cilde açılan, diğer ucu anal kanalda olan tünel yapısıdır. Anal fistülün tedavisinde cerrahi sıklıkla gereklidir. Bazen uygulanan cerrahi işlemler basittir ancak daha zor vakalarda sorunu çözebilmek için birden fazla ameliyat gerekebilir.

Mantar Enfeksiyonu ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar: Mantar enfeksiyonu ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları olan hastalarda hafiften şiddetliye doğru farklılık gösteren anal veya rektum ağrıları olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında gonore, klamidya, sfiliz, HPV vs gibi hastalıklar bulunur. Ağrı her zaman dışkılamayla ilişkili değildir. Ağrıdan başka makattan kan gelmesi, akıntı veya kaşıntı gibi bulgular da ortaya çıkabilir. Tedavi seçenekleri arasında bölgesel veya ağızdan kullanılan antibiyotikler ve mantar ilaçları bulunur.

Cilt Hastalıkları: Sedef, siğil gibi vücudun başka yerlerinde görülen cilt hastalıkları anüsün çevresindeki ciltte de ortaya çıkabilir. Anal bölgede kanama ve ağrı aralıklı olarak oluşabilir. Bazı durumlarda, tanı için cilt biyopsisi gerekebilir. Tedavi cilt biyopsisinin sonucuna ve/veya fizik muayene bulgularına göre düzenlenir. Erken tanı tedavinin de erken başlanabilmesi için gereklidir.

Anal Kanser: Anal ağrı sebeplerinin pek çoğu kanser değildir. Tümörler kanayabilir, kitle halinde görülebilir ve barsak hareketlerinde değişikliğe sebep olabilir. Eğer ağrı ve anal kanama varsa, geçmiyor ve giderek kötüye gidiyorsa, hastanın doktora mutlaka başvurması gerekir. İlk muayenede fizik muayene, anal kanalın küçük, ışıklı bir boru (anoskop) ile görüntülenir ve anormal bir yapı tespit edilirse buradan biyopsi alınır. Ağrı poliklinik şartlarında muayene yapılmasına el vermeyecek derecede şiddetliyse, cerrahın yeterli bir muayene için anestezi altında muayene etmesi gerekebilir. Anal kanser ve diğer anal tümörlerin tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve/veya cerrahi kullanılan yöntemlerdir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

  • Geçmeyen ağrı varsa,
  • Devam eden makat kanaması varsa,
  • Düzelmeyen bir kitle ele geliyorsa.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası