e arşiv kaç gün geriye dönük kesilebilir / Geriye dönük e-fatura veya e-arşiv fatura düzenleme (Videolu)

E Arşiv Kaç Gün Geriye Dönük Kesilebilir

e arşiv kaç gün geriye dönük kesilebilir

e-Fatura, fatura gönderme, alma, saklama, görüntüleme işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan sistemdir.

e-Faturalar ile ilgili belki de en çok merak edilenler “Geçmiş veya ileri tarihli e-Fatura nasıl kesilir? Geçmiş veya ileri tarihli e-Fatura kesmenin koşulları nelerdir? Hangi hatalı işlemler yapılırsa yaptırımla karşılaşırım? ”gibi sorulardır. Bu soruların ve daha fazlasının yanıtlarını yazımızda bulabileceksiniz.

Geriye Dönük e-Fatura Kesme İşlemi Yapılabilir mi?

Firmaların geriye dönük e-Fatura kesebilmeleri mümkündür. Ancak bu işlemi yapabilmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle bazı firmalar, alıcı sisteme kayıtlı değilse e-Fatura düzenleme gibi bir hataya düşmektedir. Bu durum fatura gönderen şirketin henüz uygulamaya kayıt olmadığı zaman içinde e-Fatura kesmesiyle de yaşanabilmektedir.

Son yayınlanan tebliğlere göre şirketlerin sadece sisteme dahil olduğu tarihten sonra e-Fatura düzenlemesi mümkün olabilmektedir. Geriye dönük faturalar sistem tarafından onaylansa da hukuken geçersiz sayılır. Düzenlemeye göre geriye dönük düzenleme yapıldığında alıcı taraf, eğer bu fatura ticari bir e-Faturaysa reddetmelidir. Ancak alıcı, bu fatura temel e-Faturaysa TTK’da belirtilen yöntemlerle faturaya itiraz etmelidir.

Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir?

Vergi Usul Kanunu’na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna’na göre faturada yazılması gereken tutarın %10’u oranında ceza kesilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken başka bir husus ise; Mal teslim edildikten sonra faturanın düzenleneceği 7 günlük sürenin diğer aya geçmesi durumunda, e-Faturanın içinde bulunulan ayda düzenlenmesi gerektiğidir. 7 günlük süreye uyulmaması halinde yılında her bir belge için TL ceza belirlenmiştir. yılında uygulanacak vergiler, cezalar ve vergi uygulamalarında esas alınan had ve tutarlar için tıklayınız.

Firmalar, eğer 7 gün kuralına uyarlarsa geriye dönük e-Fatura kesebilirler. Ancak bu durumda da bir başka konuya dikkat edilmesi gerekmekte o da; Fatura tarihi ile cari tarih arasında herhangi bir e-Fatura kesilmemiş olmasıdır.

e-Fatura'da 7 Günlük Süre Hesabı Nasıl Yapılır?

7 gün kuralı içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır.

“7 günlük süre hesaplanırken, işlemin gerçekleştiği gün mü dikkate alınacak yoksa süre hesabı takip eden günden itibaren mi başlayacak?” soruları 7 gün kuralı hesaplanırken tereddüt yaratmaktadır. VUK Md’de "Sürelerin hesaplanması" başlığı altında konuya açıklık getirilmektedir.

Md’e göre süre gün olarak belirlenmişse başladığı gün hesaba katılmaz ve son günün tatil saatinde biter. Resmi tatil günleri süreye dâhildir. Sürenin son günü resmî tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter. Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş azami 7 günlük süre hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.

İleri Tarihli Fatura Kesilebilir mi?

“İleriye dönük e-Fatura kesilebilir mi?” sorusu e-Fatura sistemi kullanıcılarının merak ettiği konulardan biridir. Şirketin ileriye dönük e-Fatura kesebilmesi teknik olarak mümkün değildir. Fatura üstündeki tarihin kontrolü, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderildiği sırada yapıldığı için ileriye dönük şekilde bir faturalandırma işlemi yapılamaz.

QNB eFinans ile Şirketlerin Dijitalleşmesi Artık Daha Kolay

QNB eFinans, e-Dönüşüm süreçlerinde ihtiyaç duyulabilecek tüm dijital ortam hizmetlerini müşterilerine sunarak işletmelerin dijitalleşme sürecini önemli derecede hızlandırır. QNB eFinans’ın uzman ve deneyimli ekibiyle yönettiği e-Dönüşüm hizmetlerinde yeni düzenlemelere ve tebliğlere uygun olarak e-Belgelerinizi hazırlayabilir, kaydedebilir ve ibraz edebilirsiniz.

e-Dönüşüm ile ilgili VUK no’lu tebliğ kapsamında olan mükellefler arasındaysanız ya da işletmenizi gönüllü olarak e-Dönüşüme dahil etmek istiyorsanız daha detaylı bilgi alabilmek için QNB eFinans’tan destek alabilir ve QNB eFinans ekibinin uzmanlığıyla şirketinizin yükünü azaltabilirsiniz. Siz de e-Dönüşüm’e QNB eFinans ile geçmek için hemen başvuru yapabilirsiniz!

Geriye Dönük Fatura Kesilir mi?

Fatura ticari hayatın en temel belgelerinden biridir. Taraflar arasındaki mal ve hizmet satışının kanıtı olan faturalar ticari hayatın pek çok noktasında önemli birer belge olarak bilinirler. Elbette son dönemde artan hızlı teknolojik gelişmeler fatura sistemini de bilinenin dışına taşmıştır. E-fatura son dönemde hemen hemen her işyeri sahibi tarafından tercih edilmeye başlamıştır. E-fatura zaman ve kağıt maliyetinin yanı sıra kullanıcılarına daha düzenli bir saklama şansı sunar, bu yüzden e-fatura kullanan kullanıcıların çoğu e-arşiv fatura da kullanırlar.

Geriye Dönük Fatura Nedir?

Geriye dönük fatura , satışın yapıldığı günden sonra kesilen faturaya denilir. Yani bir ürün veya hizmeti sattıktan sonra alıcı size bu işlemin yapıldığı günün daha sonrasında fatura kesebilir. Ancak geriye dönük fatura işlemleri gelişi güzel bir şekilde yapılamaz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yasal süre yedi gündür. Bir işletme sahibi olarak geçmişe dönük fatura keserken bu azami süreyi mutlaka aklınızda tutmalısınız. Özellikle bu süre sonrasında kesilen faturaların yasal bir karşılığı bulunmaz. Denetim sırasında bu süreyi aşmış faturalar için Vergi Usulü Kanunu uyarınca her bir fatura adına yılı itibariyle TL cezası bulunur. Bu durumun cezai işleminin bulunmasının sebebi vergilendirme usulünde sorun teşkil etmesidir. Bu yüzden geriye dönük e-fatura kesme işlemi işletmeler tarafından çok gerekli olmayan durumlarda kesinlikle tercih edilmez.

Geriye Dönük Fatura Kesilir mi?

Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır. Hatta internet üzerinde elektronik olarak kesilen faturalarda azami sürenin dışında kesilen faturaların tarihi kolaylıkla tespit edilir, bu yüzden cezai durumla karşı karşıya gelmeniz çok daha olasıdır. Geriye dönük e-fatura kesmek ancak bir hafta süre içinde kesilerek sisteme işlenmelidir. Zorunlu bir durum olmadıkça bu işlemin yapılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilmez. 1 ay öncesine fatura kesilir mi sorusunun cevabı elbette hayır olacaktır. Özellikle aylık KDV ödeyen işletmelerde böyle bir durum usulsüzlük olarak görülür ve cezai yaptırımla karşılaşmanız çok olasıdır. Özellikle KDV usulsüzlüklerin GİB tarafından en sıkı denetlenen alanların başında gelir. E-fatura kullanan işletmelerin faturaları çok daha hızlı bir şekilde kayıt altına alınır ve denetlenir, bu durumların yaşanmaması için gerekli denetimleri yaptığınızdan emin olmalısınız.

Geçmişe Dönük E-Fatura Kesme Rehberi

Hem klasik hem elektronik fatura düzenlemenin mümkün olduğu bu dönemde geçmişe yönelik fatura düzenlemenin kuralları her iki türdeki fatura için de aynıdır. Bir haftalık süre içinde geçmişe dönük faturanızı hem klasik hem de elektronik ortamda hazırlayabilirsiniz. Yani kaç gün öncesine fatura kesilebilir sorusunun cevabı yedi gün olarak verilir. Yedi gün içinde sevk irsaliyesi verilmiş bir mal veya hizmetin faturası bu süre içerisinde kolaylıkla kesilebilir. Bu süre zarfında satıcı alıcıya başka bir fatura kesmemelidir. Örneğin; bir kahve tedarikçisi müşterisi olan kafeye aynı hafta içinde iki kez ürün teslim etti ancak ilk getirdiği ürün için fatura hazırlamadı ve ikinci gelişinde yalnızca son getirdiği ürünleri içeren bir fatura getirdi. Bu durumda ilk getirdiği ürünün faturasını kesmeyip ikincisi kestiği için cezai duruma düşer, ancak her ikisini de birer hafta süre içinde keserse cezai duruma düşmez. E-arşiv fatura geriye dönük kesilir mi sorusunun cevabı da diğer durumlarda belirtildiği gibi bir haftalık süre içinde kesilebilir şeklinde verilebilir. E-faturada geriye dönük fatura kesmek istiyorsanız E-Fatura Durum Kodları Nedir adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz. 

GERİYE DÖNÜK E-FATURA ve E-ARŞİV FATURA KESİLEBİLİR Mİ?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya geçen E-Fatura ve E-Arşiv Fatura, kullanıcılar için büyük fayda ve kolaylık sağlamıştır. Dijital ortama aktarılan faturalama ve muhasebe işlemleri, işletmeler ve müşteriler arasında kağıt faturalarla yaşanan problemlerin ortadan kalkmasına ve işlemlerin çok daha hızlı bir şekilde tamamlanmasına olanak tanımıştır.

Bu yazıda, E-Fatura ve E-Arşiv Faturanın geçmiş tarihe yönelik düzenlenebilmesi konusunda bilgi alacaksınız. Okumaya devam edin.

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Nedir?

Günümüz teknolojisinde birçok sektör dijitalleşmeye adım attı ve bu süreçten muhasebe alanı da nasiplendi. Birçok belgenin dijital ortama aktarılması ve elektronik ortamda işlemlerin hızlı ve kolay bir şekilde yapılması, kullanıcılara büyük fayda sağladı. Bu belgeler arasına katılan E-Fatura ve E-Arşiv Fatura, birbirlerinden farklı elektronik faturaları temsil ederler. E-Fatura, faturaların elektronik ortamda gönderilip alınması anlamına gelirken E-Arşiv Fatura, basılı düzenlenmesi gereken faturaların ikinci basımlarının saklama ve ibrazı amacıyla, kanunda belirtilen şekilde elektronik ortamda düzenlenmesidir. Elektronik faturalara getirilen zorunluluklar kapsamında mükelleflerin E-Fatura ve E-Arşiv Fatura kullanımı teşvik edilmektedir.

Mutlaka Okuyun: 9 Maddede E-Fatura ile ilgili Bilmeniz Gerekenler

E-Fatura ve E-Arşiv Faturanın Özellikleri

-E-Fatura'da kağıt çıktı alınmasına ve imza eklenmesine gerek yoktur.

-E-Fatura, alıcı tarafından 8.güne kadar onaylanmazsa sistem tarafından otomatik olarak onaylanır.

-E-Arşiv Fatura’da imza olması gerekir (elektronik ortamda veya ıslak imza şeklinde).

-E-Arşiv Fatura, elektronik olarak kesilir, ancak alıcının talep etmesi halinde kağıt çıktı olarak da iletilebilir.

-E-Arşiv Fatura, otomatik olarak sistemde kabul edilir. İptal işlemi yapılacaksa 7 iş günü içerisinde yapılmalıdır.

Geçmiş Tarihli E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Kesilebilir Mi?

E-Fatura ve E-Arşiv Faturalar geçmişe yönelik olarak düzenlenebilirler. Fakat bunu yaparken belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

VUK /5. bendinde “teslim veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde” faturaların düzenlenebileceği bildirilmiştir. VUK’ta tarihinden önce bu süre 10 gün şeklindeydi. Ayrıca kanunda “Ancak, kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan bu tür satışlarda, fatura düzenlenmesindeki yedi günlük sürenin kabul tarihinden itibaren başlayacağı tabiidir.”  ifadesi de yer almaktadır. Yani sevk irsaliyesi ile satışı yapılan mallarda 7 günlük süre hala geçerlidir. Sevk irsaliyesine bağlı olmadan iş yerinde yapılan satışlarda 7 günlük süre söz konusu değildir. Bu durumlarda fatura hizmet verildiği anda düzenlenmelidir. Eğer 7 günlük süre şayet diğer aya denk geliyorsa fatura söz konusu ayın sonunda düzenlenmek zorundadır.

İlgili Makale: E-Fatura İrsaliye Yerine Geçer Mi?

Geçmiş Tarihli E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Düzenlemesi 7 Gün ile Sınırlı Mıdır?

Geriye dönük E-Fatura ve E-Arşiv Fatura en fazla 7 gün öncesine olacak şekilde düzenlenebilir. Bu sürenin aşılmaması gerekir.

Geçmiş Tarihli E-Fatura veya E-Arşiv Fatura Düzenlemenin Cezası ya da Yaptırımı Var Mıdır?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın portalından düzenlenecek e-arşiv faturalar geriye dönük tarihli olarak fiilen düzenlenebilir. Fakat vergi incelemesi yapıldığı zaman cezai durumlarla karşılaşmak mümkün.

Geriye dönük E-Fatura veya E-Arşiv Fatura düzenlemenin cezası vardır. Bu faturaların en fazla 7 gün öncesi için düzenlenmesine izin vardır. Eğer bu süre aşılırsa %10 oranında Özel Usulsüzlük Cezası uygulanır. Bu cezaya yakalanmak istemeyen mükelleflerin gecikmeden faturalarını düzenlemeleri gerekir.

E-Fatura Geriye Doğru Kaç Gün Düzenlenebilir?

Zekeriya Aslan
Yeminli Mali Müşavir
[email protected]



Halı, iplik, bitkisel yağ, çocuk bezi imalatı yapan firmalarca son günlerde yoğun olarak sorulan bazı sorular da;

“1-E-Fatura Geriye Doğru Kaç Gün Düzenlenebilir?

“2-Mal alışına ilişkin e-faturanın, ihracat faturasından sonra düzenlenmiş olması halinde KDV İadesi alınabilir mi?

Şeklindedir. Sözü edilen soruya ilişkin açıklamalar aşağıdaki Özelgelerde yapılmış, özetle şöyledir:

sayılı Vergi Usul Kanununun /5 inci maddesi uyarınca fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin (3.) ve (5.) bölümlerine göre; gerek kâğıt ortamında gerekse elektronik ortamda düzenlenecek faturaların malın teslimi ve/veya hizmetin ifasından itibaren 7 gün içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir. Söz konusu 7 günlük süre azami süre olduğundan, bu süreye uyulmaması halinde Vergi Usul Kanununun Maddesi uyarınca %10 oranında Özel Usulsüzlük Cezası kesilir.

Malın teslimi ve/veya hizmetin ifasından itibaren 7 günlük azami süreye uyulduktan sonra e-Fatura uygulamasında geriye dönük fatura düzenlemek teknik olarak mümkündür. Ancak fatura düzenleneceği tarih (geçmiş tarih) ile cari tarih(bugünkü tarih) arasında herhangi bir fatura düzenlenmemiş olmalıdır.

Elektronik faturalar, geçmişe dönük olarak şöyle numaralandırılır:

Ortadaki (0,1,2,3,4,5,6,7) rakamlar faturanın kaç gün öncesine düzenlendiğini gösterir ve arasında değişir.

Mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde sürenin gün olarak belirlenmesi nedeniyle 7 günlük sürenin hesabının, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerekir.

Örnek

Malın Teslim Edildiği Tarih/Sevk İrsaliyesi TarihiMaksimum Fatura Tarihi
  

Örnek

Bugünkü TarihMalın Teslim TarihiE-Fatura TarihiAçıklamaÖzel Usulsüzlük Cezası
Yasaya Uygun Değil %10
Yasaya Uygun Yok
Yasaya Uygun Değil %10
Yasaya Uygun Yok

 

2-Mal alışına ilişkin e-faturanın, ihracat faturasından sonra düzenlenmiş olması halinde; ihracatı yapılan malların, alış faturasındaki mallar ile aynı mallar olduğunun YMM tasdik raporu veya vergi inceleme raporu ile tespit edilmesi kaydıyla, KDV İadesi alınabilir.

Kaynaklar:

Özelge Tarihi ve NumarasıÖzelgeyi Veren Vergi Dairesi Başkanlığı 
- Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
- 76Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı

Kaynak: funduszeue.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası