na nın yükseltgenme basamağı / Yükseltgenme Basamakları Yükseltgenme Basamakları Tablosu – funduszeue.info

Na Nın Yükseltgenme Basamağı

na nın yükseltgenme basamağı

Yükseltgenme Basamakları

Ametaller kendi aralarında kovalent bağları oluşturur. Kovalent bağlar elektronların ortaklaşa kullanılması sonucu oluşur. Kovalent bağlı bileşikler suda çözündüklerinde iyonları oluşturamaz. Bu nedenle bu atomlar için iyon yükü yerine yükseltgenme basamağı terimi uygundur.

Ancak bütün elementler için yükseltgenme basamağı terimi kullanılabilir.  Yükseltgenme basamakları hesaplanırken bazı kuralların bilinmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bu kurallar şöyledir:

  1. 1A grubu elementleri +1, 2A grubu elementleri +2, 3A grubu elementleri +3 yükseltgenme basamağına sahiptir.
  2. Element halindeki atom ya da moleküllerin yükseltgenme basamakları sıfırdır. Na0Fe0
  3. Bileşiklerde oksijenin yükseltgenme basamağı -2’dir. Peroksitlerde (H2O2) yükseltgenme basamağı -1 ve OF2 bileşiğinde +2’dir.
  4. Hidrojen bileşiklerinde genellikle +1 yükseltgenme basamağına sahiptir. Metal hidrürlerde ise -1’dir (metal hidrürlere örnek NaH, MgH2).
  5. Florun yükseltgenme basamağı -1’dir.
  6. Bütün bileşiklerde atomların yükseltgenme basamakları toplamı sıfıra, köklerde ise atomların yükseltgenme basamakları toplamı kökün
    yüküne eşittir

Örnek: H2SO4 bileşiğindeki S’nin yükseltgenme basamağını bulunuz.
Çözüm:
H+2 Sx O-24 → [2.(+1)+x+4.(-2)]=0
x-6=0 → x=+6

Örnek: K2Cr2O7 bileşiğindeki Cr’un yükseltgenme basamağını bulunuz.
Çözüm:
K+2 Crx2 O-27 → [2.(+1)+2.x+7.(-2)]=0
2x=0 → x=+6

Örnek: Cr2O4-2 bileşiğindeki Cr’un yükseltgenme basamağını bulunuz.
Çözüm:
(Crx2 O-24)-2 → [2.x+4.(-2)]=-2
2x-6=0 → x=+3

D Bloğu Elementlerinin Yükseltgenme Basamağı

D grubu elementlerinin orbital dağılımlarını incelediğimizde son 2 orbitalinin {ns (n-1)d} (n=periyot) orbitallerinden oluştuğunu gözlemlemekteyiz. D bloğundaki çoğu element elektron verdiği durumda elektronlarını öncelikle S orbitalinden daha sonra d orbitalinden vermektedir.

Örneğin, Co atomu Co+3 şeklinde elektron vereceği zaman, öncelikle 2 tane elektronunu 4s orbitalinden, daha sonra 1 tane elektronunu 3d orbitalinden vermektedir.

Y&#;kseltgenme Basamağı Nedir? Y&#;kseltgenme Basamağı Nasıl Bulunur?


Yükseltgenme basamağı ya da Oksidasyon seviyesi, reaksiyon sırasında elektron değişimi yapılmasına verilen ad olarak bilinir. Kovalent bağlı olan bileşikler suda çözündüğü zaman iyon oluşturmaz. Bu atomlar için ise iyon yükünün yerine yükseltgenme seviyesi adı terimi kullanılır. Bu atomların diğer adı ametaller olarak bilinir. Bu bağlar, elektronların ortak kullanılması halinde meydana gelen bağlar olarak bilinir.

Yükseltgenme Basamağı Nasıl Bulunur?

Yükseltgenme basamağı bulunurken kullanılan ve uygulanması gereken bazı kurallar bulunur. Bu kurallar uygulandığı takdirde yükseltgenme basamağını bulmak oldukça kolaydır. Bu kurallar şu şekilde sıralanabilir:
1. 1A grubu elementlerine sahip elementler +1, 2A grubuna ait olan elementler +2, 3A grubuna ait olan elementler +3 yükseltgenme seviyelerine sahip oldukları bilinir.
2. Bileşiklerde ise oksijenin yükseltgenme seviyesi -2 olarak bilinir. Peroksitlerde bu seviye, -1 ve OF2 bileşiğinde +2 olarak bilinir.
3. Element alinde olan molekül ya da atomun yükseltgenme basamağı sıfır olarak kabul edilir. Örneğin; Fe0, Na0.
4. Hidrojen bileşiklerinde çoğunlukla +1 seviyesine sahip olunduğu bilinir. Metallerde ise bu seviye -1 kadardır. Öreğin NaH, MgH2.
5. Florun yükseltgenme seviyesinin ise -1 olarak kabul edildiği bilinir.
6. Bütün bileşiklerde var olan atomların yükseltgenme seviyelerinin toplamı sıfıra, köklerinde ise atomların yükseltgenme seviyelerinin toplamı kökün yükünün değerine eşittir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası