seyirci iyon / İngilizce › Türkçe çeviri: We might say that equation () is the

Seyirci Iyon

seyirci iyon

İzleyici İyon Tanım ve Örnekler

Hangi İzleyici İyonları Vardır ve Neden Önemlidir?

İyonlar net elektrik yükü taşıyan atomlar veya moleküllerdir. Katyonlar, anyonlar ve seyirci iyonları dahil olmak üzere farklı tipte iyonlar vardır.

Seyirci iyon tanımı

Bir izleyici iyonu, bir kimyasal reaksiyonun hem reaktanı hem de ürün taraflarında aynı formda bulunan bir iyondur . İzleyici iyonları ya katyonlar (pozitif yüklü iyonlar) ya da anyonlar (negatif yüklü iyonlar) olabilir. İyon, kimyasal bir denklemin her iki tarafında değişmez ve dengeyi etkilemez.

Net iyonik denklem yazarken, orijinal denklemde bulunan izleyici iyonları göz ardı edilir. Böylece, toplam iyonik reaksiyon net kimyasal reaksiyondan farklıdır.

Spectator İyon Örnekleri

Sulu çözelti içinde sodyum klorür (NaCI) ve bakır sülfat (CuS04) arasındaki reaksiyonu dikkate alın.

2 NaCl (sulu) + CuS04 (aq) → 2 Na + (sulu) + SO 42- (sulu) + CuCI2 (s)

Bu reaksiyonun iyonik formu : 2 Na + (aq) + 2 Cl - (aq) + Cu2 + (aq) + SO 42- (aq) → 2 Na + (aq) + SO 42- (aq) ) + CuCl 2 (s)

Sodyum iyonları ve sülfat iyonu bu reaksiyondaki izleyici iyonlardır. Denklemin hem ürün hem de reaktant tarafında değişmezler. Bu iyonlar sadece 'spectate' iken, diğer iyonlar bakır klorür oluştururlar. Bu iyonlar net iyonik denklemi yazmak için bir reaksiyondan çıkarılır, bu nedenle bu örnek için net iyonik denklem:

2 Cl - (aq) + Cu 2+ (aq) → CuCI 2 (s)

İzleyici iyonları net reaksiyonda göz ardı edilmesine rağmen, Debye uzunluğunu etkiler.

Ortak Spectator İyonları Tablosu

Bu iyonlar izleyici iyonlardır, çünkü su ile reaksiyona girmezler, bu nedenle bu iyonların çözünür bileşikleri suda çözüldüğünde, pH'ı doğrudan etkilemez ve göz ardı edilebilir. Bir tabloya danışmak mümkünken, ortak gözlemci iyonları ezberlemeye değer çünkü onları bilmek, güçlü asitleri, güçlü bazları ve kimyasal reaksiyondaki nötr tuzları tanımlamayı kolaylaştırır.

Onları öğrenmenin en kolay yolu, elementlerin periyodik tablosu üzerinde birlikte bulunan üç veya üç iyonlu gruptur.

Spectator KatyonlarıSeyirci Anyonları
Li + lityum iyon Cl - klorür iyonu
Na + sodyum iyonu Br - bromür iyonu
K + potasyum iyonu I - iyodür iyonu
Rb + rubidyum iyonu NO 3- nitrat iyonu
Sr 2+ stronsiyum iyonu ClO 4- perklorat iyon
Ba 2+ baryum iyonu SO 42- sülfat iyonu

Moleküler, Tam İyonik, ve Net İyonik Denklemler

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *funduszeue.info ve *funduszeue.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Çalışkan bir kimya öğrencisi olarak, suda gerçekleşen bir sürü kimyasal tepkimeye şahit olacaksınız hatta daha şimdiden bu tepkimelerin içinde boğulduğunuzu hissediyor da olabilirsiniz! İyonlar içeren bir tepkimenin denklemini farklı ayrıntı düzeylerinde yazabiliriz. Tepkimenin hangi bölümüyle ilgilendiğinize bağlı olarak tepkimenin denklemini, moleküler, tam iyonik ya da net iyonik denklem olarak yazmak mümkündür.

Moleküler, tam iyonik ve net iyonik denklemler

Moleküler denklemlere bazen basitçe dengelenmiş denklem adını da veririz. Moleküler bir denklemdeki iyonik bileşikler ve asitleri, kimyasal formüllerini kullanarak nötr bileşikler halinde gösteririz. Her maddenin hali formülden sonra gelen parantezin içinde belirtilir.
AgNO3​start text, A, g, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript ve NaClstart text, N, a, C, l, end text arasında gerçekleşen tepkimeyi ele alalım. AgNO3​start text, A, g, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript ve NaClstart text, N, a, C, l, end text'ye ait sulu çözeltiler karıştırıldığında, katı AgClstart text, A, g, C, l, end text ve sulu NaNO3​start text, N, a, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript elde ederiz. Bu bilgiler ışığında, bu tepkimenin dengelenmiş moleküler denklemini yazabiliriz
AgNO3​(aq)+NaCl(aq)→AgCl(s)+NaNO3​(aq)start text, A, g, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis, plus, start text, N, a, C, l, end text, left parenthesis, a, q, right parenthesis, right arrow, start text, A, g, C, l, end text, left parenthesis, s, right parenthesis, plus, start text, N, a, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis
Ancak tepkime beherinin içeriğini yakından incelediğimizi hayal edersek, bu içerik içinde textNaCl, textAgNO3​ veya textNaNO3​ moleküllerini görmeyiz. textNaCl, textAgNO3​ ve textNaNO3​ çözünür iyonik bileşikler olduğundan, suda bileşen iyonlarına ayrışacaklardır. Örneğin, textNaCl'nin her bir molekülü bir textNa+ iyonu ve bir textCl− iyonuna ayrılacaktır. Bu iyonlar etrafındaki su molekülleriyle iyon-dipol etkileşimleriyle stabilize olurlar.
Moleküler formülden yola çıkarak, çözünür iyonik bileşikleri ayrıştıkları iyonları olarak yazarak tam iyonik denklemi elde ederiz:
Ag+(aq)+NO3​−(aq)+Na+(aq)+Cl−(aq)→AgCl(s)+Na+(aq)+NO3​−(aq)
AgCl(s)start text, A, g, C, l, end text, left parenthesis, s, right parenthesis, suda çözünmediği için bir ürün olan AgCl(s)start text, A, g, C, l, end text, left parenthesis, s, right parenthesis'nin gösterimini değiştirmediğimize dikkatinizi çekmek istiyoruz. Genel bir kural olarak, tam iyonik denklemlerde, çözünür iyonik bileşiklerin, güçlü asitlerin ve güçlü bazların bileşen iyonlarına ayrılabileceklerini söyleyebiliriz. Çözünmez tuzlar ve zayıf asitler ise oldukları gibi bırakılmalıdır.
Tam iyonik denklemimizi yakından incelersek, NO3​−(aq)start color #11accd, start text, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript, start superscript, minus, end superscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis, end color #11accd ve Na+(aq)start color #cac, start text, N, a, end text, start superscript, plus, end superscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis, end color #cac'nın tepkime okunun iki tarafında da yer aldıklarını görebiliriz. Tepkimede değişime uğramayan iyonik türlere seyirci iyonlar adı verilir. Aynen matematik denklemlerinde birbirine eşit olan terimleri eşitliğin iki tarafında sadeleştirdiğimiz gibi, denklemin iki tarafında da yer aldıkları için seyirci iyonları da, tam iyonik denklemimizde sadeleştiririz:
Ag+(aq)+NO3​−(aq)​+Na+(aq)​+Cl−(aq)→AgCl(s)+Na+(aq)​+NO3​−(aq)​
Böylece yalnızca kimyasal tepkimeye katılan türleri içeren net iyonik denklemi elde etmiş oluruz:
Ag+(aq)+Cl−(aq)→AgCl(s)start text, A, g, end text, start superscript, plus, end superscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis, plus, start text, C, l, end text, start superscript, −, end superscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis, right arrow, start text, A, g, C, l, end text, left parenthesis, s, right parenthesis
Net iyonik denklem, çözünür Ag+start text, A, g, end text, start superscript, plus, end superscript ve Cl−start text, C, l, end text, start superscript, minus, end superscript iyonlarından, iyonların kaynağı ne olursa olsun, gümüş klorürün üretilebileceğini gösterir. Buna karşılık, tam iyonik denklem, tepkime sırasında çözeltideki tüm iyonları, moleküler denklem ise tepkimede Ag+start text, A, g, end text, start superscript, plus, end superscript ve Cl−start text, C, l, end text, start superscript, minus, end superscript kaynağı olarak kullanılan iyonik bileşikleri de gösterir.
Problem çözme ipucu: Kabul görmüş genel kurallara göre, net iyonik denklemler, mümkün olan en küçük tam sayı değerlere sahip olan stokiyometrik katsayılar ile yazılırlar. Bu da, bazen net iyonik denklemin son halini elde edebilmek için tüm stokiyometrik katsayıları ortak bir bölenle bölmemiz gerektiği anlamına gelir.
Net iyonik denklemler sadece kimyasal denklemde bulunan kimyasal türleri gösterirken, tam iyonik denklemler seyirci iyonları da gösterir. Belirli bir tepkimeye aiy net iyonik denklemi aşağıdaki adımları kullanarak elde edebiliriz:
Sülfürik asit, textH2​textSO4​(aq), sulu çözeltide tamamen textH+ ile textSO42−​'ye ayrılan güçlü bir asittir. Sodyum hidroksit, textNaOH(aq), sulu çözeltide tamamen textNa+ ile textOH−2ye ayrılan güçlü bir bazdır. textH2​textSO4​(aq) ile textNaOH(aq) birleştğinde, ürünler su ve çözünür sodyum sülfat, textNa2​textSO4​(aq) olur. Bu tepkime aşağıdaki moleküler denklemi ile temsil edilir.
HX2​SOX4​(aq)+2NaOH(aq)→2HX2​O(l)+NaX2​SOX4​(aq)
textH2​textSO4​(aq) ve textNaOH(aq) arasında gerçekleşen kimyasal tepkimenin dengelenmiş net iyonik denklemi nedir?

Net Tepkime ve Seyirci İyonlar

  • Binbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
  • &#;&#;z&#;nme &#;&#;kelme tepkimelerin suda &#;&#;z&#;nen yani durumu (aq) , yanlış anlama ; olarak verilenler seyirci iyonlar oluyor.
    &#;&#;ken yani katı halde kalanlarda net tepkimeyi oluşturuyor. &#;&#;kenlerle klasik basit bir tepkime yazdığın zaman buda net tepkime.
  • Yarbay
    Mesaj
    2 iyonik maddeyi suya attığında hepsi iyonlarına ayrışır, ve bu iyonların bir kısmı birleşerek &#;&#;zeltinin dibine &#;&#;ker. &#;&#;kme işlemini yapan denklem net tepkime, suyun i&#;inde kalan tepkime vermeyen iyonlarda seyirci iyonlar.
  • Binbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: ceogen

    &#;&#;z&#;nme &#;&#;kelme tepkimelerin suda &#;&#;z&#;nen yani durumu (aq) , yanlış anlama ; olarak verilenler seyirci iyonlar oluyor.
    &#;&#;ken yani katı halde kalanlarda net tepkimeyi oluşturuyor. &#;&#;kenlerle klasik basit bir tepkime yazdığın zaman buda net tepkime.

    Teşekk&#;rler peki net iyon denklemi nedir ? Soruda sıvı halde olanları bu sefer net iyon denklemine almış

    Denklem şu:

    H2SO4 (aq) + 2NaOH (aq) => Na2SO4(aq) + 2H20 (s)
  • Binbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: Tam_T&#;rk

    quote:

    Orijinalden alıntı: ceogen

    &#;&#;z&#;nme &#;&#;kelme tepkimelerin suda &#;&#;z&#;nen yani durumu (aq) , yanlış anlama ; olarak verilenler seyirci iyonlar oluyor.
    &#;&#;ken yani katı halde kalanlarda net tepkimeyi oluşturuyor. &#;&#;kenlerle klasik basit bir tepkime yazdığın zaman buda net tepkime.

    Teşekk&#;rler peki net iyon denklemi nedir ? Soruda sıvı halde olanları bu sefer net iyon denklemine almış

    Denklem şu:

    H2SO4 (aq) + 2NaOH (aq) => Na2SO4(aq) + 2H20 (s)

    burda net iyon h+oh dır
  • Binbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    quote:

    Orijinalden alıntı: 06turan06

    quote:

    Orijinalden alıntı: Tam_T&#;rk

    quote:

    Orijinalden alıntı: ceogen

    &#;&#;z&#;nme &#;&#;kelme tepkimelerin suda &#;&#;z&#;nen yani durumu (aq) , yanlış anlama ; olarak verilenler seyirci iyonlar oluyor.
    &#;&#;ken yani katı halde kalanlarda net tepkimeyi oluşturuyor. &#;&#;kenlerle klasik basit bir tepkime yazdığın zaman buda net tepkime.

    Teşekk&#;rler peki net iyon denklemi nedir ? Soruda sıvı halde olanları bu sefer net iyon denklemine almış

    Denklem şu:

    H2SO4 (aq) + 2NaOH (aq) => Na2SO4(aq) + 2H20 (s)

    burda net iyon h+oh dır

    Teşekk&#;rler bakalm doğru anlamış mıyım. Tepkimenin sağındaki aq'ları seyirci iyon olarak alacağım.Eğer k ve s bir birleşik varsa burdakilerin i&#;indekileride net tepkime olarak alacağım doğru mu?




  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    Baryum klor&#;r &#;&#;zeltisiyle sodium s&#;lfat &#;&#;zeltisi karıştırıldığında barium s&#;lfatın &#;&#;keldiği g&#;zleniyor. Buna gore tepkimenin net iyon denklemini yazınız.
    &#;&#;z&#;m
    Baryum klor&#;r + sodium s&#;lfat ===> baryum s&#;lfat + sodium klor&#;r
    BaCl2(aq) + Na2SO4(aq) ===> BaSO4(k) + 2NaCl(aq)
    Baryum ve s&#;lfat iyonları &#;&#;keldiğine gore net iyon denklemi bu iyonları i&#;ermelidir.
    Net iyon denklemi:
    Ba+2(aq) + SO(aq) ===> BaSO4(aq)

    beyler en altttaki tepkimede baso4 niye (aq) oluyor niye katı değil
  • Çavuş
    62 Mesaj
  • Yarbay
    Mesaj
  • Er
    4 Mesaj
  • Er
    4 Mesaj
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Seyirci İyonları nedir?

Seyirci iyonlar, çözeltide bulunan, ancak çözeltinin kimyasal reaksiyonunda yer almayan iyonlardır. Tepkenler iyonlara ayrıldığında, iyonların bazıları yeni bir bileşik oluşturmak için birleşebilir. Diğer iyonlar bu kimyasal reaksiyonda yer almazlar ve bu nedenle seyirci iyonları olarak adlandırılırlar. Çözümdedirler, ancak diğer iyonlar yeni materyali üretmek için yeni bağlar oluşturdukları için sadece “izlerler”.

TL; DR (Çok Uzun; Okumadı)

Seyirci iyonları çözelti içinde ayrışır, ancak kimyasal bir reaksiyon gerçekleştiğinde katılmaz. Bunun yerine, çözelti içerisinde çözünmüş halde kalırlar. Solüsyondaki diğer iyonlar yeni bir bileşik üretmek için reaksiyona girebilir ve bağ oluşturabilir, ancak seyirci iyonları sadece gözlemler. Tipik izleyici iyonlar, periyodik tablonun ilk sütununda alkali metallerin pozitif iyonları ve son sütunun yanında bulunan halojenlerdir.

Seyirci İyonları Olarak Hareket Eden Maddeler

Seyirci iyonları suda serbestçe çözünen ancak onunla reaksiyona girmeyen iyonik bileşiklerden gelir. Sonuç olarak, yeni bileşikler oluşturmak yerine bireysel iyonlar halinde çözelti içinde kaldıklarında, seyirci iyonları olarak bilinirler. Çözünen bileşiklerden diğer iyonlar kimyasal reaksiyonlarda yer alan ve yeni reaksiyon ürünleri üretenlerdir.

Periyodik tablonun ilk sütunundan elde edilen alkali metaller, izleyici iyonları sağlayan bir element grubudur. Sodyum ve potasyum gibi atomlu bileşikler, iyonları Na oluşturmak üzere çözelti içinde ayrışan iyonik bileşiklerdir.+ veya K+ iyonları. Seyirci iyonları oluşturan ikinci bir element grubu, periyodik tablonun ikinci ila son sütunundan halojen gazlarıdır. Klor ve flor gibi atomlar negatif yüklü iyonlar oluştururlar Cl- ve F-. İyonik bileşikleri çözelti içinde ayrıldıktan sonra, bu iyonlar sonuçta meydana gelen kimyasal reaksiyona katılmadan çözelti içinde kalırlar.

Seyirci İyon Reaksiyonlarına Örnekler

Bir sodyum hidroksit çözeltisi, NaOH, hidroklorik asit, HC1 ile karıştırıldığında, bileşikler, Na iyonlarına ayrışır.+, OH-, H+ ve Cl-. Hidrojen ve hidroksit iyonları su oluşturmak için reaksiyona girer, ancak sodyum ve klor iyonları değişmeden çözelti içerisinde kalır. Seyirci iyonlardır, çünkü kimyasal reaksiyonda yer almadılar. Su, örneğin buharlaştırma yoluyla uzaklaştırılırsa, bu iki iyon, iyonik bileşik NaCl veya sofra tuzu kristallerini oluşturacak, ancak iyonların kendileri herhangi bir kimyasal değişikliğe uğramamıştır.

Bir kimyasal reaksiyonda izleyici iyon olan iyonlar, çözeltiye yerleştirilen malzemelere bağlı olarak başka bir reaksiyonda yer alabilir. Örneğin, gümüş nitrat, AgNO eklersiniz.3, yukarıdaki Na çözeltisine+ ve Cl- iyonları, gümüş klorür, AgCl, beyaz bir tortu şeklinde çökeltilir. Bu durumda klor iyonu izleyici iyon olmayı bıraktı ve yeni bir bileşik olan gümüş klorür oluşturmak üzere reaksiyona dahil edildi. Sodyum iyonu izleyici iyonu ve nitrat iyonu NO3 olarak kaldı-, aynı zamanda bir seyirci iyonudur.

Seyirci iyonları çözelti içinde değişmeden kalırken ve kimyasal tepkimede yer almamakla birlikte, tepkime için gerekli malzemeler için bir dağıtım aracı görevi görürler. Gümüş klorür elde etmek için, sodyum iyonu klor iyonu verirken nitrat iyonu gümüş iyonu reaksiyona iletir. Seyirci iyonları katılımcıları kimyasal reaksiyon için getirirler ancak sonra kendileri yer almazlar.

Video: Kimyasal Hesaplamalar - Tepkime Türleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası