tc kimlik kan grubu öğrenme / İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Tc Kimlik Kan Grubu Öğrenme

tc kimlik kan grubu öğrenme

Kan grubu öğrenme: Kan grubu nasıl öğrenilir ve nereden bakılır?

Kan Grubu Öğrenme

Kan grubu, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir.

Genel olarak A, AB, B ve 0 grubu olarak adlandırılan kan grupları kendi içinde RH- ve RH+ olarak ikiye ayrılır.

Bu formül ile insanlar 8 kan grubundan birine sahiptir.

Kan grubu öğrenmek için izlemeniz gereken yollar şöyledir:

  • Aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ya da özel hastanelerden bu konuda yardım alabilirsiniz.
  • Tercih ettiğiniz sağlık kuruluşunda bir miktar kan vermeniz gerekmektedir.
  • Sağlık görevlileri tarafından alınan kanın içerisindeki antijen ve antikorlar incelenir. Bu sayede kan grubunuz net olarak saptanır.

Kan Grubuna Nereden Bakılır?

Kan grubu bilginizi, işlemi yaptığınız sağlık kuruluşundan alacağınız kan grubu kartı ile yanınızda taşıyabilir ve gerekli yerlerde kullanabilirsiniz. Kan grubu kartı bulunmayanlar, kan grubuna nereden bakılır diye merak etmektedir. E-Nabız sisteminden kan grubu bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz.

Kan grubuna ulaşmak için aşağıdaki adımları takip edin.

  • E-Nabız web sitesine giriş yapın.
  • İstenilen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurun.
  • Önünüze çıkacak olan sayfada “Tahlillerim” kısmına tıklayın.
  • Kan grubu testinin yapıldığı tarihi görüntüleyin.

Yeni Kimlikte Kan Grubu Nerede Yazıyor?

Eski nüfus cüzdanlarının arka kısmında yer alan kan grubu alanı, yeni kimlik kartlarında bulunmamaktadır. Aslında bu alanın unutulduğu konusunda tartışmalar yaşanmıştır. Kan grubu bilgisi, yeni kimlik kartlarında bulunmasa da isteğe bağlı olarak dahil edilebilmektedir.

Kan Grubu Hastanede Öğrenilir Mi?

Kan grubunu öğrenmenin en iyi ve en kesin yollarından biri, hastanelere başvurmaktır. Hem devlet hem de özel sağlık kuruluşlarına bizzat giderek kan grubunuzu öğrenmek istediğinizi belirtebilirsiniz. Akabinde yapılan kan tahlili ile kan grubunuzu kesin olarak öğrenebilir, kan grubu kartı temin edebilirsiniz.

Kan Grubu Kartı E-Devlet’ten Alınır Mı?

Kan grubunuzu E-Nabız sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz fakat E-Devlet üzerinden kan grubu kartı almanız mümkün değildir.

Kan Grubu Öğrenme: Kan Grupları Nelerdir, Kan Grubu Nereden Ve Nasıl Öğrenilir?

Kan grupları çoğu zaman yaşam ile ölüm arasında bulunan ince bir çizgidir. Bir kaza ve kan kaybı esnasında kişiye kendi kan grubundan başka bireylerden alınan kanlar verilmektedir. Yanlış bir kanın bireye verilmemesi için de bireyin kan grubunun doğru bir şekilde bilinmesi gerekir. bu nedenle insanların kendilerinin ve yakın çevrelerinde bulunan insanların kan gruplarını bilmeleri önemlidir.

Kan Grupları Nelerdir?

Kan grupları bireylerin ebeveynlerinden onlara miras olarak kalan genler tarafından belirlenir. Temel olarak kan grupları dörde ayrılır; A grubu, B grubu, AB grubu ve 0 grubu. Bu gruplar da kendi içerisinde RH faktörüne bakılarak Rh+ ya da Rh- olarak ikiye ayrılır. Böylece insanların kanlarını oluşturan 8 kan grubu ortaya çıkar. Bu kan grupları A Rh+, A Rh-, 0 Rh+, 0 Rh-, B Rh+, B Rh-, AB Rh+ ve son olarak AB Rh- gruplarıdır.

Kan Grupları Nasıl Öğrenilir?

Kan grubu tayin etmek herkesin evinde yapabileceği bir iş değildir. Bu nedenle kan grubunu öğrenmek isteyen bireyler bir sağlık kurumuna başvurup kan grubunu öğrenmek istediklerini beyan etmelidirler.

Sağlık kuruluşlarında kan grubunu öğrenmek isteyen bireylerin kanından bir miktar alınır ve kanın içerisinde bulunan antijen ve antikorlara göre kanın grubu saptanır. Örneğin A Rh- olan bir bireyin kanında bulunan alyuvarlarında A antijeni bulunur, kanın sıvı kısmında ise anti-B antikoru bulunur ayrıca Rh- olması nedeniyle bu kişi D antijeninin bulunmadığı da kolaylıkla söylenir.

Aynı sistem B Rh+ bir kişi için şu şekildedir; bu kan grubuna sahip olan kişinin kanında bulunan alyuvarlarda B antijeni kanın sıvı kısmında ise anti-a antikoru bulunur ayrıca Rh+ olduğu için bu kişinin kanında D antijeni bulunduğu da rahatlıkla söylenir.

Kan Grupları Nereden Öğrenilir?

Kan grubunu öğrenmek isteyen bireyler;

  • Aile sağlık merkezlerine
  • Devlet hastanelerine
  • Özel hastanelere
  • Kızılay'a giderek kan gruplarını öğrenmek istediklerini beyan etmelidir. Bu beyandan sonra bireyden kan alınır ve alınan kanda bulunan antijen ve antikorlara bakılarak kişinin kan grubu tayin edilir. Tayin sonucunu ise gittiği hastaneden, e-devletten ve e-nabızdan öğrenebilirler.

E Devlet Kan Grubu Öğrenme

E- devlet üzerinden kan grubu öğrenmek direkt olarak mümkün değildir. Ancak E- devlet üzerinden "E-nabız" sistemine geçiş yaparak kolayca kan grubunu öğrenmek mümkündür. Ancak özellikle kan grubu tahlili için kan vermedikten sonra "e devlet" ve "e nabız" sistemleri üzerinden kan grubunu öğrenmek mümkün değildir.

E Nabız Kan Grubu Sorgulama

Kan grubu için test verdikten sonra bireyler sonucu almak için sağlık kuruluşunda beklemek zorunda değildir. Kan grubunu veren kişiler kan sonucunu e- nabız sistemi üzerinden kolayca görebilir. Bunun için yapılacak işlemler şu şekildedir:

  • Öncelikle kullanılan arama motoruna "E-nabız" yazılır ve aratılır.
  • E- nabız sitesine girilir ve istenilen bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulur.
  • Açılan sayfada "tahlillerim" kısmına girilir.
  • Daha sonra tarihlere bakılarak, kan grubu testinin yapıldığı tarihe gidilir ve kan grubu öğrenilir.

Çipli kimliklerde kan grubu unutuldu: Bakanlık ‘ekleriz’ dedi

Çipli kimlik kartı olarak adlandırılan yeni nüfus cüzdanları yeni bir tartışma konusu ile gündemde. Yeni kimlikler üzerinde sizin kişisel bilgilerinizi barındıran bir çip içeriyor. Bir grup, kan grubunun hayati önem taşıdığını, bu nedenle kimlikte yer alması gerektiğini belirtirken, bir grup da kan grubunun özel bir bilgi olduğunu ve kimlikte yer almasının doğru olmayacağını dile getirdi. İçişleri Bakanlığı yetkilileri, vatandaşın talep etmesi durumunda yeni kimlik kartında yer alan çipe kan grubunun eklenebildiğini söyledi.

Habertürk’te yer alan habere göre; yetkililer, “Kimlik kartı başvurusu sırasında ilgili kişinin talebi halinde hastaneden getirecekleri belgeyle kan grubu bilgisi alınır ve bu bilgi kişinin kimlik kartının içerisindeki çipte yer alır. Özel veya kamu fark etmeksizin sağlık kurumları, ‘Kimlik Paylaşım Sistemi' ile kişi kimlik numarası veya bilgileri ile yaptıkları sorgulama ile kan grubu bilgisine ulaşabilecektir” diye konuştu. Ayrıca yetkililer, “112 Acil Servis ambulans ekibi hasta ya da yaralıya ilk müdahaleyi yaparak en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırır. Müdahale sırasında kişinin kimliği, kan grubu bilgisi gerekli değildir. Hastaneye en kısa sürede ulaştırılan hastanın kan tahlili için kanı alınırken grubuna da bakılarak müdahalesine devam edilir” bilgisini de verdi.

‘15-20 SANİYEDE ÖĞRENİLİR'

Ankara Tabipler Odası Başkanı Vedat Bulut ise 2 yıl içinde vatandaşların kan gruplarının çiplere yükleneceğini ifade etti. Bulut, “Kan gruplarının kimlik kartının üstünde bulunmasını uygun bulmuyorum; çünkü bunlar kişisel ve özel bilgiler ve korunması gerekiyor. Kişinin kan grubu, geçirdiği ya da geçirebileceği hastalık modülleri hakkında bilgi verir” dedi. Acil müdahale gerektiren durumlarla ilgili de Bulut, “112 ambulanslardaki özel sistemle hastanın kan grubu 15-20 saniye gibi kısa sürede öğreniliyor. Sağlık çalışanları sözlü beyana inanmaz, kan grubunu kendileri test eder” ifadesini kullandı.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır