karın bölgesinde kalp gibi atması / Karındaki tehlikeye ultrason - Magazin Haberleri

Karın Bölgesinde Kalp Gibi Atması

karın bölgesinde kalp gibi atması

Dikkat! Kalbiniz karnınızda atıyorsa

Uzmanlar ünlü bilim adamı Alfried Einstain'ın da aynı sebepten hayatını kaybettiği abdominal aort anevrizması yırtıklarının erken teşhis edilmediği taktirde yüzde 60 ölümle sonuçlandığını belirtti. Abdominal aort anevrizması yırtıklarının kalp ve damar cerrahlarının sevmediği sürprizlerin başında geldiğini belirten Bursa Anadolu Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Paker aort damarının karın bölgesinde aşırı genişlemesi anlamına gelen hastalığın herhangi bir belirti vermediği için çoğu insanın karşısına sürpriz olarak çıktığını karın bölgesinde genişleyen aort damarının belli bir süre sonra kan basıncına dayanamayıp yırtılmasıyla oluşan vakaların yüzde 60'ının hayatını kaybettiğini söyledi.

Aort anevrizmasının yüzde 95'inin abdominal olarak karın bölgesinde meydana geldiğini belirten Dr Paker . Kalpten kanı alıp vücuda dağıtan Aort ana damarı bazı kişilerde farklı nedenlere bağlı olarak genişlemeye başlar.  Normal damar çapının yüzde 50 si kadar şişerse bu bir hastalık olarak kabul edilir. Damarın ölçüsü cm dir. Bu ölçü 4 cm'nin üzerine çıkarsa aort anevrizması denir. 5 cm üzerine çıktığında ise cerrahi müdahale gerektirir. Ünlü bilim adamı  Enstein'ın ölüm sebebi de abdominal aort anevrizmasıdır dedi.
Dışarıdan bakılınca fark edilmesi zor olan abdominal aort anevrizması kişinin kendi kendini muayene etmesiyle de anlaşabilir. Abdominal aort anevrizması olan ve fazla kilolu olmayan bir hasta elini karnına koyduğu zaman orada kalbinin attığını hisseder. Güçlü bir nabız alır. Farklı nedenlerle bağ dokusu zayıfladığı için aort genişlemeye başlar. Ailesinde bu hastalık olanların kendisinde de bu hastalığın olma ihtimali oldukça yüksektir. Genetik nedenlerin dışındaki en büyük neden sigaradır. Aort anevrizması olan hastaların yüzde 90'ının hayatının bir döneminde sigara içtiği tespit edilmiştir. Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, bağ dokusu hastalıkları ve geçirilmiş kazalarda nedenler arasındadır. Abdominal aort anevrizması bazı kişilerde 30 yaşında da görülebilir. Ancak en yoğun karşılaşılan yaş 65 yaş ve üzeridir. Bu nedenle 65 yaş ve üstü kişilerin mutlaka aort anevrizması tetkiklerinden geçmesi gerekir. Bu yaş gurubunda her kişinin 8'inde abdominal aort anevrizması tespit edildiği bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

TEDAVİ ŞEKLİ
Hastalık teşhis edilmesi halinde 2 şekilde tedavi edilir. Birinci seçenek açık cerrahi yöntemdir. Hastanın karın bölgesi açılarak genişlemiş olan aort damarına ulaşılır ve genişlemiş olan kısım yapay bir damarla değiştirilir. Her tedavi yönteminde olduğu gibi bu yönteminde avantaj ve dezavantajı vardır. En önemli avantajı tedavinin kesin ve kalıcı olmasıdır. Dezavantajı ise hastanın uyutularak karın bölgesinin açılması, büyük bir cerrahi kesiye bağlı gelişebilecek geç dönem problemleridir.  İkinci seçenek ise kapalı endovasküler yöntemdir. Bu yöntemle hastanın karın bölgesi açılmadan kasık damarlarından gönderilen katerler aracılığıyla damarın genişlemiş olan kısmının içerisine çelik kafesle desteklenmiş suni damar yerleştirilir. Genel anestezi alma riski olan hastalarda lokal anastezi ile yapılabilmesi karın bölgesinin açılmasına gereksinim duyulmaması bu yöntemin en önemli avantajıdır. Dezavantajı ise hastanın tedavi sonrası belirli aralıklarla kontrol amaçlı olarak hastaneye gitmek zorunda olmasıdır. Bu yöntem uygulanan hastalar yoğun bakıma gerek kalmadan gün içerisinde taburcu oluyor.
 

Kaynak: HABERTÜRK

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın

Vücudumuzda kan taşıyan en büyük damar Aort damarıdır. Kalpten çıkaran Aort daması göğüs ve karın boşluğuna uzanır ve buradaki diğer damalara kan pompalanmasına yardımcı olur. Büyük bir damar olması nedeni ile kan pompalanması sırasında diğer damarlara göre daha büyük etki gösterir. Genel olarak insanlar sırt üstü yattıklarında karınlarında bir kalp atışı gibi hareketlenmenin olduğunu görürler ve karın atması neden olur merak ederler. Bu atmanın temel sebebi Aort damarıdır.

karin atmasi nedenleri

Özellikle zayıf insanlarda Aort damarının karın bölgesindeki atışı daha net görülür. Hatta damar atış sesleri de duyulabilir. Görülen bu durumda şüphelenecek herhangi bir durum yoktur. Çünkü damarın atması ve sırt üstü yatıldığında atışın görülmesi normaldir. Bu özellikle spor yapmayan kişilerde daha net görülür. Karın atmasının yanı sıra bazı belirtiler görülürse doktora başvurulması çok önemlidir. Bu belirtilerin başında mide bulantısı, karın ağrısı gelmektedir. Yaşanılan bu sorunlarla birlikte atmanın görülmesi araştırılması gereken bir konudur. Karında şişkinlik hakkında bilgiler verdiğim yazıma ulaşmak için funduszeue.info linkine tıklayınız.

Aort Anevrizması

Aort Anevrizması denilen duruma Aort balonlaşması da denilmektedir. Vücudumuza kan dolaşımı için büyük öneme sahip olan Aort damarının zayıflamasından dolayı şişmeler oluşabilir. Anevrizma küçük boyutlarda birçok yerde bulunabilmektedir. Ancak Aort damarında kan sızıntılarının olması çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Anevrizmalar ise gittikçe genişleyebilmektedir. Genişleme büyüdükçe damarın patlama riski de oldukça yükselir. Böyle bir durumlar karşılaşılması durumunda acil tedaviye ihtiyaç vardır.

Aort Anevrizması Belirtileri Nelerdir?

Anevrizma Aort damasının her bölgesinde oluşma ihtimali vardır. En çok karın bölgesinde görülmektedir. Göğüs içinde oluşan türü de olmasının yanı sıra küçük boyutlardan başlar ve yavaş ilerleyerek boyutu büyür. Çoğu zaman bir belirti vermez. İnsanların hiçbir şikayeti olmadığı içinde tespit edilmesi zordur. Ancak zaman içerisinde büyümesi ve yayılması nedeni ile bazı belirtileri de beraberinde getirir. Karın bölgesinde şişkinlik ve karın atmasında artış, karın bölgesinde hassasiyet ve ağrılar en önemli belirtiler arasındadır.

Hastalıktan korunmanın en önemli faktörleri ise yüksek tansiyondan korunmaktır. Eğer yüksek tansiyona sahipseniz bu konuda gerekli tedavileri olması çok önemlidir. Sigara kullanmak ve yüksek kolesterole sahip olmakta hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Özellikle yağlanmadan uzak durmak için spor yapmak oldukça faydalı olacaktır.

Aort Anevrizması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi olarak genel olarak izleme yapılır. Eğer çok ciddi boyutlarda değilse belirli aralıklar ile tetkikler yapılarak hastalığın durumu seyredilir. İlerlememesi içinde az yağlı beslenme, kolesterol seviyesinin kontrol edilmesi, sigara veya alkol kullanılmaması sağlanır. Gerektiği durumlarda cerrahi operasyonlar da yapılabilmektedir.

Son yıllarda geliştirilen endovasküler cerrahi ile de tedavi edilebilmektedir. Burada hastalığın seviyesi önemlidir.

Mide Atması Neden Oluşur?

Karın atması yaşayanlar genel olarak midenin de attığını zannederler. Mide atması nadir olarak görülse de karşılaşılan vakalar arasındadır. Mide atması genel olarak tüketilen besinler nedeni ile oluşan bir durumdur. Tüketilen gıdalar sonrasında midede kalp atması gibi hareketler görülebilir. Genel olarak bu durum geçicidir ve herhangi bir sorun teşkil etmez. Bu durumu tetikleyen bir diğer neden ise psikolojik etkenlerdir. Stres, endişe midede gaz oluşmasını tetikler ve atma oluşumuna neden olabilir.

Ağır eşyalar kaldırma gibi durumlarda göbek düşmesi de yaşanabilir. Böyle durumlarda da midede atmalar görülebilmektedir.

Dik durmada zorluk, midenin kalp gibi atması, bu bölgede ağrı, dikkatte azalma ve baş dönmesi gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır. İç hastalıklar bölümüne gidilebileceği gibi yapılan fiziki tedaviler sonrasında eğer varsa psikolojik sorunlar üzerinde de durulmasında büyük fayda vardır. Midede oluşan şişlik hakkında bilgi almak için funduszeue.info linkine tıklayınız.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler DahiliyeEtiketler Karın

Midenin kalp gibi atması hayati tehlike arz edebilir! En yaygın nedenleri nelerdir?

Karnın atması, midede kalp atışı hissetmek genellikle zararsızdır, herhangi bir probleme işaret etmez. Ancak nadiren de olsa Abdominal Aort Anevrizması gibi hayatı tehdit eden bir nedenden dolayı da meydana gelebilmektedir.

Göbeğin Atması, Karında Kalp Atışı Duymak Normal midir?

Karnın atması, karında kalp atışı gibi ritmik bir hareket hissetmek genellikle herhangi bir soruna işaret etmez ve normal kabul funduszeue.infoilen şey aslında karın aortundaki nabzınızdır. Aort, kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıyan ana arterdir. Aort damarı karından geçer. Kalbinizden, göğsünüzün ortasından gelen kanaşağıya ve karnınıza doğru akar ve bunun sonucunda bu bölgede zamana zaman karın atması denilen bir his meydana gelebilir.

Şu 4 durumda bu hissi yaşama ihtimaliniz yüksektir;

  1. Yemek sırasında veya sonrasında
  2. Uzanırken
  3. Hamilelik sırasında
  4. Mide sorunları

Yemek sırasında veya sonrasında: Yemekten sonra kalp aortar damarı mide ve ince bağırsağa fazladan kan pompalar. Bunun amacı tüketilen besinlerin vücutta emilimini sağlamaktır. Kan pompalamanın sebep olduğu dalgalanma da nabızın midede daha belirgin hissedilmesine sebep olabilir.  

Uzanırken: Uzanırken de bu durumla karşılaşabilirsiniz. Özellikle zayıfsanız ve karın yağınız fazla değilse midenizin nabzını hissetme ihtimaliniz artar.

Hamilelik döneminde: Kadınlarda hamilelik döneminde vücutta dolaşan kan miktarı arttar çünkü vücut hem anne hem de bebek için daha fazla kan pompalamaya başlar. Buna bağlı olarak da karında aort nabzı daha fazla hissedilmeye başlar. Bu durumda anne adayları karında atma şikayeti yaşayabilirler. Kimisinde midelerinde nabız hissettiğini söylerken kimisi karnının attığını söyleyebilir. Anne adayları bunun bebeğin kalp atışı gibi hissedebilir fakat aslında yalnızda karın aortun nabız hissidir.

Mide sorunları: İrritabl bağırsak sendromu veya gastrit gibi mide veya bağırsaklarınızla ilgili sorunlar da karında kalp atışı hissine sebep olabilir. Akut ve kronik gastrit mide zarında iltihaplanma durumudur. Gastrit belirtileri şişkinlik, geğirme, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusmadır. Gastritin iki ana sebebi ise funduszeue.info enfeksiyonu ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler)’dır. Ek olarak çok yağlı besinler, alkol ve kafein de bu durumun sebebi olabilir. Bir diğer gastrointestinal bozukluk olan İrritabl bağırsak sendromunda ise (IBS); kişi karın ağrısı, şişkinlik, gaz artışı, karın krampları, ishal, kabızlık ve gıda intoleransı gibi belirtiler yaşayabilir. Bu gibi mide sorunları karında kalp atışı hissine sebep olabilir.

Karında Kalp Atışı Duymak Abdominal Aort Anevrizmasından Kaynaklanabilir!

Karın bölgesinde aort damarının ileri derecede genişlemesine Abdominal Aort Anevrizması adı verilmektedir. Bu durumda çoğunlukla karın ve sırt ağrısı meydana gelir ve kişi kalp ritmini yani nabzı karında hisseder. Bu hastalık çok sinsi ve oldukça tehlikeli bir hastalık olup ani ölüme sebep olabilmektedir. Abdominal Aort Anevrizması; genellikle 60 yaş üzeri erkeklerde görülmektedir ve bu yaş grubunda ani ölüm sebepleri içinde 3.sırada gelmektedir.  Bu hastalıkta uygulanacak tedavi genişlemenin boyutuna ve yerine göre değişkenlik gösterir. Ek olarak hastanı yaşı ve sağlığı da tedavide belirleyici özelliktedir. Eğer damar çok genişlemiş ve belirli bir çapın üzerinde ise veya patlamış ise acil ameliyat şarttır. Dünyaca ünlü bilim adamı Einstein’ın abdominal aort anevrizma hastaığından öldüğü bilinmektedir.

Karında atma hissi vücuttaki başka ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Karında atma hissetmenin yanında kişi karın, yanlar veya sırtta ağrı da yaşıyorsa zaman geçmeden doktora gidip muayene olmalıdır.Özellikle aşağıdaki problemleriniz varsa hiç vakit kaybetmeden doktora gidin;

  1. Kan damarı hastalığı
  2. Yüksek tansiyon
  3. Aort enfeksiyonu öyküsü
  4. Ailede abdominal aort anevrizması öyküsü
  5. Yakın zamanda travmatik bir yaralanma

Karın atması neden olur?

abdominal-aortKarında damar atması, karnında kalp atışı sesi gelmesi bazı kişileri meraklandıran bir durumdur. Özellikle zayıf kişilerde damarların yüzeye daha yakın olmaları nedeniyle kalp atışına benzer sesler duyulmaktadır. Vücudumuza kan taşıyan en büyük damar olan Aort damarının karnın çevresinde hissedilmesi normaldir. Kalpten çıkan Aort damarı tüm göğüs ve karın boyunca uzanarak, bir bahçe hortumu gibi tüm vücuda kanın pompalanmasını sağlar. Eğer karında damar atmasına eşlik eden başka bir şikayet yoksa ciddiye alınacak bir durum değildir. Damar atışının hissedilmesinden başka karında ağrı, bulantı gibi şikayetler varsa bir doktora başvurmakta yarar vardır.

Aort anevrizması (balonlaşma)

Vücudumuza kan taşıyan en büyük damar olan Aortun cidarındaki zayıflamalardan dolayı meydana gelen balonlaşmalara anevrizma denir. Ana damarın yırtılıp, delinmesi halinde ölüme bile neden olabilen çok ciddi kanamalara neden olur. Anevrizmaların çoğu küçük olmasına rağmen yavaş büyür ve patlaması çok nadir rastlanan bir durumdur. Büyük olanlarıysa hızla ilerler, patlama riski yüksektir. İşte bu yüzden anevrizma tedavisi boyutlarına ve büyüme hızlarına göre değişir. Bazen acil ameliyat gerekebilir. Ani bir patlama sonrası yapılacak acil bir aort ameliyatı risklidir.

Belirtiler nelerdir?

Aort damarı boyunca olabilirken, sıklıkla karın bölgesinde görülür. Bunlara karın aortu anevrizmaları denir. Göğüs içinde olan çeşidi de vardır. Küçük ve yavaş ilerleyen, hiç bir şikayete neden olmadığı için fark edilmesi zor olanlarda vardır. Balon büyüdükçe bazı kişilerde, göbek çevresinde dolgunluk ve nabız atması hissi, göğüs veya karında hassasiyet veya ağrı ve sırt ağrısı şikayetleri olabilir. Bu hastalıktan korunmak için yüksek tansiyon çok iyi tedavi edilmeli, sigara içilmemeli, kolesterol ve yağdan fakir beslenip düzenli spor yapılmalıdır.

patlama ve yırtılmayı önlemektir. Ya izlenir ya da ameliyat edilir. Son yıllarda geliştirilen bir yöntem de, endovasküler cerrahi denen tedavi şeklidir.

Aort anevrizması (balonlaşma) Tedavisi

Amaç patlama ve yırtılmayı önlemektir. Bu nedenle durum izlenir ya da ameliyat edilir. Son yıllarda geliştirilen endovasküler cerrahi denen tedavi şekli uygulanır.

abdominal aort anevrizmasıaort anevrizmasıAort anevrizması tedavisiAort balonlaşması belirtileriAort balonlaşması TedavisiKarın atması nedenleriKarında damar atmasıKarında nabız atması nedenleri

Karın atması neden olur? adlı konuya yorum yapmak ister misin? Etiketler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası