mesleki bilgi ve gelişim formu / Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | EBA Portalı

Mesleki Bilgi Ve Gelişim Formu

mesleki bilgi ve gelişim formu

Yabancı Diller Yüksekokulu

Sürekli Mesleki Gelişim Koordinatörlüğü

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO), öğretim görevlisi kadrosunun mesleki yenilikleri takip ederek sürekli öğrenmelerini ve gelişimlerini desteklemeyi, sınıf içi öğretim kalitesini yükseltmeyi ve yüksekokul içerisinde öğrenme ve paylaşım temelli bir atmosfer yaratmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, öğretim görevlisi kadrosunun gereksinimlerine ve ilgi alanlarına göre belirlenen seminer, çalıştay ve diğer mesleki gelişim aktivitelerini düzenleyen Sürekli Mesleki Gelişim Koordinatörlüğü (CPD) kurulmuştur.

Koordinatörlüğün görev tanımı:

  • Yabancı Diller Yüksekokulunda görev yapan öğretim görevlilerinin mesleki gelişim konusundaki ihtiyaçlarını belirlemek,
  • Belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli faaliyetleri ayarlamak,
  • Belirlenen faaliyetler doğrultusunda, bir etkinlik planı ve takvimi hazırlamak,
  • Etkinlik planında belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek,
  • Daha sonraki faaliyetleri planlamak üzere yürütülen etkinliklere yönelik dönütleri almak ve değerlendirmek,
  • Eğitim sürecinde karşılaşılan sorunları tespit ederek bu sorunlara yönelik çözümler geliştirmek,
  • Dönem sonunda  hem öğrenci hem de öğretmen anketleri ile mevcut eğitim sürecini istatistiksel araçlarla değerlendirmek, 
  • Öğretim elemanlarını, yabancı dil öğrenme ve öğretme etkinliklerine katılımları için teşvik etmektir.

SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞİM KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER

1- Hizmet Öncesi Oryantasyon ve Eğitim Programı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda yeni göreve başlayan Öğretim Görevlilerine Yabancı Diller Yüksekokulu’nu tanıtmak, iç işleyiş süreçlerini tanıtmak, kurumsal beklentileri paylaşmak ve yeni görevlerine hazır bulunuşluk düzeylerini artırmak için bir ön eğitim verilir. Aynı zamanda göreve yeni başlayan öğretim görevlilerine danışman (mentor) desteği sağlanır. Bu oryantasyon eğitimi kapsamında aşağıdaki konularda eğitim verilir.

  • Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin ve Yabancı Diller Yüksekokulu’nun vizyonu ve misyonu,
  • Öğretim görevlisi ve öğrenci el kitabında yer alan idari konu ve eylemler,
  • Okuldaki birimlerin görev ve işlevleri,
  • Öğretim görevlilerinin sorumlulukları,
  • Dersler ve  içerikleri,
  • Eğitim amaçlı kullanılan sistem ve teknolojiler.

2- Hizmet İçi Eğitim Faaliyetleri

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi YDYO bünyesinde bulunan öğretim görevlilerinin İngilizce öğretimi konusunda var olan bilgi ve becerilerinin güçlendirilmesi, öğretim görevlilerinin alandaki son gelişmelerden haberdar edilmesi amacıyla bir dizi hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlenir. Bu hizmet içi eğitim faaliyetleri aşağıdaki uygulamaları içerir.

  • Çalıştaylar ve sunumlar:  Sürekli Mesleki gelişim birimi, Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesindeki öğretim görevlileri ve konusunda uzman konuk konuşmacılar tarafından yapılan çalıştaylar ve sunumlar planlar ve uygular.
  • Anketler: YDYO bünyesinde çalışan öğretim görevlilerinin gerek kendilerini gerekse idare ve idare bünyesinde bulunan tüm birimleri değerlendirmeleri amacıyla dönem sonlarında anketler uygulanmaktadır.
  • Akran gözlemleri: Öğretim görevlileri bu gözlemler sayesinde birbirlerinin derslerini  farklı bakış açılarından yararlanarak kendi öğretim yöntemleri ve anlayışları üzerine sistemli düşünme fırsatı bulurlar.

YAPILAN AKTİVİTELER

AKTİVİTE ADI

AKTİVİTE KONUSU

KONUŞMACI

TARİH

TEACHER TRAINING 1

Christopher SHEEN

ONE DAY EVENT 1

  • “European Profile For Language Teacher Education and ELT Departments in Turkey”

seafoodplus.info İsmail Hakkı MİRİCİ

ONE DAY EVENT 2

  • “Awareness to Increase Classroom Management Skills For Foreign Language Teachers”
  • “Teaching English Through Literature: Shakespeare’s Romeo and Juliet”

  seafoodplus.info Arif SARIÇOBAN

seafoodplus.infoç.Dr. Ercan KAÇMAZ

TEACHER TRAINING 2

Christopher SHEEN

ONE DAY EVENT 3

  • “Developing Effective Reading Skills”
  • “Developing Reading Skills with Graded Readers”
  • “Developing Speaking Skills”

  Teresa DOĞUELLİ

ONE DAY EVENT 4 (ONLINE)

  • “Exploring the Language of Prejudice in EFL Reading Materials”

  seafoodplus.info SAVAŞKAN

ONE DAY EVENT 5

  • “How Can Learners Use The European Language Portfolio Effectively?”

seafoodplus.info İsmail Hakkı MİRİCİ

ONE DAY EVENT 6

  • “Effective Ways of Teaching Speaking and Writing in an Online Environment”

Christopher SHEEN

Birim Sorumluları:         Öğr. Gör. Fatma Aslı KARACAOĞLU

                                       Öğr. Gör. Dr. Aslı ÖZDEMİR

Program &#;lkelerinde Staj ()

Erasmus+ &#;lke Merkezli BaşvuruKAVET

Mesleki eğitimdeki &#;ğrenici hareketliliği ile temel mesleki eğitim programlarına devam eden &#;ğreniciler (mesleki ve teknik orta&#;ğretim &#;ğrencileri ve meslek kursiyerleri) ve s&#;rekli mesleki eğitim programlarına devam eden &#;ğrenicilerin yurt dışında beceri ve yeterliliklerinin geliştirilmesi desteklenir. Bu faaliyet ile mesleki eğitim &#;ğrenicilerine mesleki gelişim fırsatları sunulması ama&#;lanır.

Bu faaliyet ile mesleki eğitim öğrenici ve personelinin yeterliliklerinin geliştirilmesi ve bu kişilere yurt dışında mesleki gelişim fırsatları sunulması hedeflenmektedir. Böylece temel mesleki eğitimlerine devam eden kişilerin eğitim-öğretimden iş hayatına geçiş yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerilerin kazandırılması; sürekli mesleki eğitimlerine devam eden öğrenicilerin ihtiyaç duydukları yeni becerilere veya güncellemelere ulaşabilmeleri; mesleki eğitim personelinin ise, iş pratiği bilgisi elde etme ve güncelleme veya pedagojik becerilerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Bu faaliyet altında 3 tür hareketlilik bulunmaktadır:

  1. Öğrenici Hareketliliği:

Öğrenici hareketliliğinin 3 farklı türü vardır:

  • Beceri yarışmalarına katılım (1 ila 10 gün)
  • Temel veya sürekli mesleki eğitim öğrenicilerinin kısa dönemli öğrenme hareketliliği (10 ila 89 gün)
  • Temel veya sürekli mesleki eğitim öğrenicilerinin uzun dönemli öğrenme hareketliliği (ErasmusPro) (90 ila gün)

Temel veya sürekli mesleki eğitim öğrenicileri yurt dışında bir işletmede veya mesleki eğitim kurumunda öğrenme dönemi geçirebilirler.

Öğrenme hareketlilikleri güçlü bir biçimde iş tabanlı olmalı ve her katılımcı için bireysel bir öğrenme programı (elde edilecek kazanımlar) tanımlanmalıdır.

Türkiye’den giden öğrenici grubuna tercüman eşliğinde sınıfta veya atölye ortamında verilen ders veya seminer ile tercüman eşliğinde kurum ziyaretleri gibi faaliyetler uygun değildir.

Not: Dezavanyajlı grupta yer alan katılımcılar için gerekçelendirilmesi halinde asgari süre 2 gün olacak şekilde yurt dışı hareketlilik planlanabilir.

  1. Personel Hareketliliği:

Personel hareketliliği faaliyetinin 3 alt türü vardır:

  • İşbaşı öğrenme (2 ila 60 gün)
  • Öğretmenlik veya eğitmenlik görevlendirmeleri (2 ila gün)
  • Kurslar ve eğitim (2 ila 30 gün)

İşbaşı öğrenme (job shadowing-practical learning experience), mesleki eğitimden sorumlu personelin ev sahibi kuruluşun günlük işlerinde uygulayıcıları takip ederek eğitim almak, iyi uygulamaların karşılıklı değişimini yapmak, beceri ve bilgi edinmek ve/veya aktif katılımcı gözlem yoluyla uzun vadeli ortaklıklar kurmak amacıyla başka bir ülkedeki bir ortak kuruluşta bulunmasıdır.

Kurs ve eğitim durumunda, uygun kurs ücretleri katılımcı başına toplam 10 gün ile sınırlandırılacaktır. Kurs seçimi ve eğitim başvuru sahiplerinin sorumluluğundadır. Kurs ve eğitim, en az iki farklı ülkeden katılımcı içermeli ve katılımcıların diğer öğrenciler ve eğitmenlerle etkileşime girmesine izin vermelidir. Ders dinleme, konuşmalar veya toplu konferanslar gibi tamamen pasif etkinlikler desteklenmez. Kurs sağlayıcılarının kurs sağlayıcıları için belirlenen kalite standartlarını sağlamaları gerekir.

Yapılandırılmamış ve önceden mevcut olmayan, Türkiye’den giden katılımcı grubuna özel oluşturulmuş, tercüman kullanılarak eğitim verilen ve yukarıdaki linkte yer alan Kalite Standartlarını sağlamayan kurslar uygun değildir.

  1. Desteklenen Diğer Faaliyetler:
  • Uzman Daveti (2 ila 60 gün):

Kuruluşlar, yurt dışından eğitim alan kuruluşta eğitim, öğretim ve öğrenmeyi iyileştirmeye yardımcı olabilecek eğitmenleri, öğretmenleri, politika uzmanlarını veya diğer nitelikli profesyonelleri davet edebilir. Örneğin, davet edilen uzmanlar, alıcı kuruluşun personeline eğitim verebilir, yeni öğretim yöntemlerini gösterebilir veya organizasyon ve yönetimdeki iyi uygulamaların aktarılmasına yardımcı olabilir.

  • Öğretmen ve eğitmenlerin eğitimi için ev sahipliği yapma (10 ila gün):

Başvuru sahibi kuruluşlar, yurtdışında bir staj dönemi geçirmek isteyen öğretmenleri eğitimde ağırlayabilir. Ev sahibi kuruluş, faaliyeti oluşturmak için destek alırken, katılımcı için seyahat ve bireysel destek gönderen kurum tarafından sağlanmalıdır (Gönderen kurum bu amaç için Erasmus+ hibesine başvurabilir).

Kuruluşlar, hareketlilik gerçekleşmeden önce ev sahibi ortaklarına bir hazırlık ziyareti düzenleyebilir. Hazırlık ziyaretleri bağımsız bir faaliyet değil, personel veya öğrencilerin hareketliliği için destekleyici bir düzenlemedir. Her hazırlık ziyaretinin net bir gerekçesi olmalı ve hareketlilik faaliyetlerinin kapsayıcılığını, kapsamını ve kalitesini iyileştirmeye hizmet etmelidir. Örneğin; imkanı kısıtlı katılımcıların hareketliliğini daha iyi hazırlamak, yeni bir ortak kuruluşla çalışmaya başlamak veya daha uzun hareketlilik faaliyetleri hazırlamak için hazırlık ziyaretleri düzenlenebilir. Personel için kurs veya eğitim faaliyeti hazırlığı için hazırlık ziyaretleri düzenlenemez.

Bu faaliyetin hedef kitlesi temel mesleki eğitim (iVET) veya sürekli mesleki eğitim (cVET)* programlarına devam eden öğreniciler (learner) ile mesleki eğitimden sorumlu personeldir(öğretmenler, eğitmenler, uluslararası hareketlilik görevlileri, yönetim ve rehberlik görevi olan personel). Öğreniciler temel veya sürekli bir mesleki eğitim programına kayıtlı olmalıdırlar. Temel veya sürekli mesleki eğitim öğrenicileri mezuniyetlerinin ardından 12 aya kadar yurt dışı hareketliliklere katılabilirler. Katılımcıların mezuniyet sonrası mecburi sivil veya askerlik hizmetini yerine getirmeleri durumunda, uygunluk süresi hizmet süresi kadar uzatılacaktır.

Mesleki eğitim personeli olarak yurt dışı faaliyetlerde yer alacak katılımcıların gönderen kuruluşla resmi bir bağlantısı (çalışan veya gönüllü) olmalıdır. Her durumda, katılımcıyı gönderen kuruluşa bağlayan görevler, Türkiye Ulusal Ajansının bu bağlantıyı doğrulamasına izin verecek şekilde belgelendirilmelidir (örneğin bir iş veya gönüllü sözleşmesi, görev tanımı veya benzer bir belge ile).

* Sürekli mesleki eğitim (cVET), temel mesleki eğitimini tamamlamış olanların (ön lisans ve lisans programı dâhil) veya aktif çalışanların bilgi ve/veya becerilerini geliştirmelerine veya güncellemelerine, kariyer ilerlemesi için yeni beceriler elde etmelerine, kişisel veya mesleki gelişimlerini sürdürmelerine yardımcı olmayı amaçlayan belli bir program çerçevesinde yapılan ve belgeye götüren nitelikteki eğitim olarak tanımlanmaktadır.

Yükseköğretim kurulu tarafından Başkanlığımıza iletilen ülkemizde mesleki ve teknik eğitim yapan ön lisans ve lisans programlarına ait güncel liste içintıklayınız.

Aşağıdaki kuruluşlar başvuru yapabilir:

  • Temel mesleki eğitim (iVET) veya sürekli mesleki eğitim (cVET)* veren kurum ve kuruluşlar,
  • Mesleki eğitim alanında rolü olan yerel ve bölgesel kamu otoriteleri, koordinasyon kurumları ve diğer kurum ve kuruluşlar,
  • Mesleki eğitim öğrenicilerine beceri eğitimi veya staj imkânı sunan işletmeler ile bu öğrenicileri eğiten veya bu öğrencilerle başka şekillerde çalışan şirketler ve diğer kamu veya özel kuruluşlar.

Örneğin;

  • Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları
  • Kamu kurumları,
  • Tüzel kişiliği haiz işletmeler,
  • Üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri,
  • Meslek kursları veren kurum ve kuruluşlar,
  • Ticaret ve sanayi odaları,
  • Meslek odaları,
  • İşçi ve işveren sendikaları,
  • Sivil toplum kuruluşları.

* Sürekli mesleki eğitim (cVET), temel mesleki eğitimini tamamlamış olanların (ön lisans ve lisans programı dâhil) veya aktif çalışanların bilgi ve/veya becerilerini geliştirmelerine veya güncellemelerine, kariyer ilerlemesi için yeni beceriler elde etmelerine, kişisel veya mesleki gelişimlerini sürdürmelerine yardımcı olmayı amaçlayan belli bir program çerçevesinde yapılan ve belgeye götüren nitelikteki eğitim olarak tanımlanmaktadır.

Yükseköğretim kurulu tarafından Başkanlığımıza iletilen ülkemizde mesleki ve teknik eğitim yapan ön lisans ve lisans programlarına ait güncel liste için tıklayınız.

Proje süresi en az 6 ay en fazla 18 ay olmalıdır.

Faaliyetin süresi: Öğreniciler için 1 günden güne kadar; Personel için 2 günden güne kadar olabilmektedir. Süreler faaliyet türüne göre değişmektedir.

  • Kurumsal Destek
  • Seyahat
  • Bireysel Destek
  • Dâhil Etme Desteği
  • Hazırlık Ziyaretleri
  • Kurs Ücretleri
  • Dil Desteği
  • İstisnai Masraflar

Hibe Kalemleri ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki "Sunular" başlığı altında yer alan bilgilendirme sunusundan ulaşabilirsiniz.

Başvurular, en geç23 Şubat  tarihinde Brüksel saati ile 'ye kadar sisteme yüklenmek zorundadır.

yılı Ekim Ayı itibariyle Erasmus+ Programının ülke merkezli projelerine başvuru yapmak isteyenlerin Organizasyon Kimliğine (Organisation ID, OID) sahip olması gerekmektedir. Katılımcı Kimlik Kodunun (PIC) yerine OID kullanılacaktır.

Ancak, daha önce Erasmus+ Programına başvuruda bulunan ve PIC koduna sahip olanlara otomatik olarak OID atanmıştır. Atanmış olan OID, Organisation Registration system for Erasmus+ and European Solidarity Corps sayfasındaki “Search” alanına kurum/kuruluş adı veya “Advanced seach” butonu tıklanarak PIC kodu, vergi numarası vb. bilgiler girilerek öğrenilir. Önceki dönemlerde birden fazla PIC kodu almış olanlar, başvuru yapılacak programdan sorumlu birimle iletişime geçmelidir.

Daha önce PIC kodu almamış olanlar ise yine Organisation Registration system for Erasmus+ and European Solidarity Corps sayfasında yer alan “Register my organisation” sekmesinden kayıt yaparak OID alabilir. “Register my organisation” sekmesinde açılan sayfada EU Login kullanıcı bilgisi ile giriş yapılması gerekmektedir. EU Login hesabı (eski adı ile ECAS hesabı) olanlar mevcut hesapları ile sisteme giriş yapabililer. EU Login hesabı olmayanlar ise “Create an account” sekmesini tıklayarak bir EU Login hesabı edinerek sisteme giriş yapar. Kayıt yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir: İlgili sisteme güncel bilgiler ile kayıt olunmalıdır. OID, Erasmus+ programının tüm ülke merkezli proje başvurularında kullanılmak üzere bir kere alınmalıdır. OID için kayıt oluştururken kaydı gerçekleştiren kişiye özgü kullanıcı adı ve şifreler yerine, her zaman hatırlanabilecek kullanıcı adı ve şifre tercih edilmelidir. Bu bilgiler sonraki dönem başvurularında da kullanılmak üzere ilgili kişilerin erişimine olanak sağlayacak şekilde muhafaza edilmelidir.

Kayıt formundaki tüm bilgiler girildikten ve kayıt gerçekleştirildikten sonra sistem OID’yi otomatik üretir. OID, "E" harfi ile başlayan ve 8 rakamla devam eden bir numaradır (Örneğin: E). OID kayıt süreci ile ilgili detaylı bilgilere Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan sayfadan ulaşılabilir.

Mesleki Eğitim Kısa Dönemli Öğrenci ve Personel Hareketliliği Projeleri için KAVET kodlu başvuru formu doldurulmalıdır.

Başvurular, Avrupa Komisyonunun resmi internet sayfasında yayımlanan e-formlar aracılığıyla çevrimiçi olarak yapılır. Çevrimiçi formların doldurulmasına ilişkin açıklamalar form içinde mevcuttur.

Formlara ulaşmak için öncelikle kurumsal bir EU Login hesabı oluşturulmalıdır. 

Başvuru formu doldurulurken ilgili yıla ait Program Rehberi dikkate alınmalıdır.

Başvuru için başvuru formunun doldurulmuş olması tek başına yeterli olmayıp başvuru formunda belirtilen tüm ek belgelerin de başvuru formuyla birlikte yüklenmesi gerekmektedir.

Başvuru formu, formda izin verilen Program dillerinden herhangi biri ile doldurulabilir. Türkçe de Program dilleri arasındadır. Ortaklık projelerinde formun özellikle tüm ortakların anlayabileceği bir dilde doldurulması önerilir. 

Doldurulmuş formun bir kopyasının kaydedilmesi önerilir.

Başvuru formu, başvuru sahibi kurumun bulunduğu ülkenin Ulusal Ajansına sunulmalıdır.

Program Rehberinde belirtilen son başvuru tarihine uyulmalıdır.

Projelerin başvuru sahibi kurumun ve hedef kitlenin ihtiyaçlarına dayalı ve özgün bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Mükerrer finansmana neden olabilecek, birbirine benzer projeler değerlendirme aşamasında elenebilecektir. Başvuru aşamasında tüm Kurumların anladıklarını ve hukuki olarak sorumlu olduklarını belirttikleri Erasmus+ Kalite Standartlarına göre, başvuru sahiplerinin projelerini kendilerinin hazırlaması, başvuru öncesi herhangi bir kişi veya firma ile proje uygulamasını bağlayıcı ve/veya proje uygulamasının tamamını veya bir kısmını üçüncü taraflara devreden her türlü düzenlemeden kaçınmaları gerekmektedir.

Tüm proje başvuruları, değerlendirme sürecinin ilk aşamasında uygunluk kontrolüne tabi tutulur. Uygunluk kontrolünde başvurunun uygunluk kriterlerini taşıyıp taşımadığı değerlendirilir. Program Rehberinde belirtilen uygunluk kriterlerinin tamamının sağlanması gerekir. Kriterlerden birisinin sağlanmaması durumunda başvurular içerik değerlendirmesine alınmadan reddedilir ve ret gerekçesi yazılı olarak başvuru sahibine bildirilir. Uygunluk kontrolünü geçen projeler içerik değerlendirilmesi yapılmak üzere bağımsız dış uzmanlara atanır. Başvuru sahibinin başvuru formundaki sorulara verdiği cevaplar esas alınarak Program Rehberinde yer alan Kalite Ölçütleri çerçevesinde bağımsız dış uzmanlar tarafından içerik değerlendirmesi yapılır. Başvurular, aldıkları puanlara göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. En yüksek puan alan başvurudan başlanarak proje başvurularına hibe tahsis edilir. Başvuru sonuçları kabul ve yedek listeleri halinde başvuru sonuçları bölümünden takip edilebilir. Değerlendirme sonuçları başvuru sahiplerine resmi olarak bildirilir.

Hibe almaya hak kazanan proje sahibi kurum/kuruluşlara resmi bildirimde bulunulur. Akabinde, sözleşme sürecine ilişkin bilgi verilir, sözleşme öncesi belgelerin tamamlanması talep edilir. Belgelerin tamamlanmasının ardından Türkiye Ulusal Ajansı tarafından, tahsis edilen azamî hibeler çerçevesinde hazırlanan sözleşmeler kurum/kuruluşlara gönderilir. Sözleşmeler, kurum/kuruluşların yasal temsilcileri tarafından imzalandıktan sonra Türkiye Ulusal Ajansı’na iletilir. Sözleşmeler, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından imzalandığı tarih itibariyle yürürlüğe girer. Sözleşme imzalandıktan itibaren “yararlanıcı” statüsü kazanan kuruluşlar projelerini yürütebilmek için gerekli hibe desteğinden yararlanırlar. Hibe tahsis edilerek sözleşme imzalanan projelerin ilk ödemesi, sözleşmede belirtilen oranda ve sözleşmede belirtilen Avro cinsinden açılan banka hesabına yapılır.

Yararlanıcı kurumların, hibe desteği verilen projelerini hibe sözleşmesi ve eklerini esas alarak ilgili teklif çağrısı dönemine ilişkin Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği Proje Uygulama Rehberi çerçevesinde uygulamaları gerekmektedir.

Projelerin, başvuru sahibi kurumun ve hedef kitlenin ihtiyaçlarına dayalı ve özgün bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Mükerrer finansmana neden olabilecek, birbirine benzer projeler değerlendirme aşamasında elenebilecektir.

Başvuru sahiplerinin projelerini kendilerinin hazırlamaları, başvuru öncesi herhangi bir kişi veya firma ile projenin idari ve mali yönetiminin tamamını veya bir kısmını üçüncü taraflara devreden her türlü bağlayıcı düzenlemeden kaçınmaları gerekmektedir.

Erasmus+ Programı çerçevesinde tüm başvurular e-formlar üzerinden online yapılmaktadır. Posta, kargo, faks veya e-posta ile gönderilen başvuru formları kabul edilmeyecektir. Erasmus+ Programında bireysel başvuru kabul edilmemektedir. Tüzel kişiliğe haiz olmayan gerçek kişiler, bu faaliyete başvuru yapamaz.

  1. Yetkin Kişiler İçin Sürekli Mesleki Gelişim (SGM) Rehberi neleri içerir?

Yetkin Kişilerin Sürekli Mesleki gelişimleri ile ilgili olarak yaptıkları faaliyetleri içeren raporu ve rapor sonucunda alacakları puanlamayı ve kuralları içeren rehberdir. UMREK YETKİN KİŞİLER İÇİN SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞİM REHBERİ’ni (SMG) lütfen UMREK ve YERMAM internet sitesinden inceleyiniz.

  1. UMREK Yetkin Kişilerinin vermesi gereken Sürekli Mesleki Gelişim Raporu, nereye verilmelidir?

UMREK Yetkin Kişilerinin vermesi gereken Sürekli Mesleki Gelişim Raporu, üyesi olduğu YERMAM’a verilir. YERMAM, raporları değerlendirilmek üzere UMREK’e resmi bir yazı ile gönderir.

  1. UMREK Yetkin Kişilerinin vermesi gereken Sürekli Mesleki Gelişim Raporu hangi tarihte verilir?

UMREK Yetkin Kişileri, bir önceki takvim yılına ait Sürekli Mesleki Gelişim Faaliyet Raporunu 15 Ocak tarihine kadar vermesi gerekir?

  1. Sürekli Mesleki Gelişim Raporu’nun dayanağı ne olacaktır?

Rapor ile birlikte verilecek olan Beyannamedir. UMREK Yetkin Kişisi, raporda yazdıklarını doğru ve hatasız olduğunu belirttiği bir beyanname imzalamalıdır. Beyanname mesleki etik kuralları nedeni ile doğru kabul edilecektir.

  1. Yetkin Kişiler İçin Sürekli Mesleki Gelişim (SGM) Raporu neleri içermelidir?

Yetkin Kişinin bir yıl boyunca kendisini nasıl geliştirdiğini, mesleğini en iyi seviyede icra edebilmek için kendisine nasıl yatırım yaptığını, gelişmek için zaman ve emek harcadığını gösterdiği, Mesleki Gelişim Faaliyetlerini içeren rapordur. Yetkin Kişi, ard arda yıllık beyanları neticesinde son 3 yılda toplamda 90 puanlık faaliyet göstermek zorundadır.

  1. Yetkin Kişiler İçin Sürekli Mesleki Gelişim (SGM) ne demektir?

Yetkin Kişinin bilgi ve becerilerini yenilemesi, kendini geliştirmesi, günceli yakalaması ve sürekli gelişim göstermesidir.

  1. Hangi etkinliklere katılım Mesleki Gelişim Göstergesi olarak kabul edilmektedir?

Kendisini ve buna ek olarak başkalarını mesleğiyle alakalı konularda geliştirmeye katkısı olacak hemen hemen her konudaki çabası, emeği ve zamanı diyebiliriz. Örnek olarak üniversite (lisans), Enstitü (yüksek lisans, doktora), mesleki konularla alakalı seminer, kurs, sempozyum, açık oturum, çalıştay, kongre, genel kurul, komisyon ve komite toplantılarına katılmak ilgili bilimsel yayınlar okumak Mesleki Gelişim göstergesi olarak kabul edilmektedir.

  1. Sürekli Mesleki Gelişim Faaliyetlerinin kanıtları neler olabilir?

Kurs/seminer kayıt ve katılım belgeleri, sertifikalar, teşekkür veya takdir yazısı, ödeme dekontları, toplantı katılım/yoklama listeleri, diploma, transkript, ödül, ehliyet, üyelik belgesi, basın/medya haberi, davetiye, bilet, değerlendirme raporları, toplantı tutanakları, kitap, rapor, makale, proje, görüş notu ve belgelerin kopyaları v.b. faaliyete katıldığını ya da gerçekleştrildiğine dair her tür belge; Sürekli Mesleki Gelişim Faaliyetlerinin kanıtları olarak değerlendirilecektir.

  1. UMREK tarafından akredite edilmiş kısa kurslar ne demektir?

UMREK’in akredite ettiği, kalite seviyesini yeterli gördüğü anlamına gelir. YERMAM tarafından ya da YERMAM ile işbirliği içerisinde (örneğin MJD) verilen kısa süreli kurslar da bu kapsamdadır. Bu eğitimlerin ağırlıklı puan faktörü diğer kurslara göre %50 fazla olarak hesaplanır.

  1. Sürekli Mesleki Gelişim puanı nasıl hesaplanır?

Sürekli Mesleki Gelişim puanı, sürekli mesleki gelişim için harcanan her saatin, belirli bir faaliyet türünün ağırlıklı puan faktörü ile çarpılması sonucu elde edilir.

  1. UMREK Yetkin Kişilerinin vermesi gereken Sürekli Mesleki Gelişim Raporunda en az kaç puanlık faaliyet göstermek gerekir? Puanlar Nasıl hesaplanır?

UMREK Yetkin Kişisi, Yetkinliğinin sürmesi için 3 yılda en az 90 puanlık etkinlik göstermesi gerekir. Faaliyetler, yıllık olarak raporlanır ve UMREK Sürekli Mesleki Gelişim Yönergesine göre puanlanır.

  1. Yıllık faaliyetlerden hesaplanan puanlarda herhangi bir kısıtlama var mıdır?

Evet. Diğer faaliyetlerden alınan puanlar, yılık toplam puanın %40’ını geçemez.

  1. UMREK Yetkin Kişisi’nin yıl içinde alması gereken zorunlu eğitim var mıdır?

Evet. UMREK Yetkin kişisi 3 yıl içinde en az 1 saatlik, Etik ile ilgili bir eğitim almalı ya da bir seminere katılmış olmalıdır.

  1. Sürekli Mesleki Gelişim Raporunun İncelenmesini kim yapar?

Sürekli Mesleki Gelişim Raporunun İncelenmesi, YERMAM tarafından puan hesapları kontrol edilerek yapılır. Puanı eksik olan beyan sahibinin gerekçesini YERMAM’a rapor ile birlikte sunmuş olması beklenir.

  1. Sürekli Mesleki Gelişim Raporunun Uygunluğu nasıl belirlenir?

YERMAM, Sürekli Mesleki Gelişim Raporunun uygunluğunu iki şekilde belirler. Raporun incelenmesi ve denetim.

  1. UMREK Yetkin Kişisi, Sürekli Mesleki Gelişim Raporunda belirttiği ve beyan ettiği hususlar hakkında denetime tabii tutulacak mıdır?

YERMAM Yönetim Kurulu, UMREK Yetkin Kişisinin raporunun uygunluğu belirlemek için önceden belirlenmemiş tarihte ve rastgele denetim yapabilir.  YETKİN Kişiden raporda beyan ettiği faaliyetlerin kanıtını isteyebilir.

  1. Denetim sürecinde istenen belgeleri sunmayan Yetkin Kişi’nin maruz kalacağı durum nedir?

Denetim sürecinde, YERMAM’ın istediği belgeleri makul süre içinde sunmayan Yetkin Kişinin bu durumu UMREK’e bildirilir.

  1. Sürekli Mesleki Gelişim Raporunda doğru olmayan ya da yanıltıcı bilgi veren Yetkin Kişi’nin durumu nedir?

Sürekli Mesleki Gelişim Raporunda doğru olmayan ya da yanıltıcı bilgi veren Yetkin Kişinin durumu, YERMAM Etik Kuruluna ve UMREK’e etik kuralların ihlali olarak bildirilir.

  1. Sürekli Mesleki Gelişimini geçerli bir mazeretle (uzun süreli arazi çalışması v.b.) yerine getiremeyen UMREK Yetkin Kişisi’nin durumu ne olur?

Mazeret kanıtı, UMREK’in bu konuda karar vermesi için Sürekli Mesleki Gelişim Raporuna eklenmelidir.

  1. UMREK Yetkin Kişisi Sürekli Mesleki Gelişim Raporunu vermediği ya da puanı eksik kaldığında maruz kalacağı durum nedir?

İlgili yönergeye göre, varsa mazeret gibi hususlar da gözönünde bulundurularak   buna UMREK karar verir. Yönergeye göre, raporunu süresinde vermeyen Yetkin Kişi’nin bu ünvanı 1 yıl askıya alabilir. Tekrarı halinde iptal edebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir