amerika teleskop 1990 / 'da Amerika'nın Uzaya Gönderdiği Teleskop - CodyCross

Amerika Teleskop 1990

amerika teleskop 1990

kaynağı değiştir]

Taslaklar ve Öncüler[değiştir Kaynak: NASA

Buradaki ana hedeflerden biri, her ne kadar Ay yüzeyinde kalıcı bir yerleşke kurmak gibi görünse de aslında hedef çok daha büyük.

Dünya’dan fırlatılan bir roketin Dünya’nın kütle çekim kuvvetinden kurtulması ve yörüngeye ulaşması için tonlarca yakıt harcaması gerekiyor. Newton’un üçüncü hareket yasasına göre bir roket motorundan çıkan itme gücü “etki”, bunun sonucunda roketin yükselmesi ise “tepki” olarak adlandırılıyor. Fakat Dünya’nın kütle çekim kuvveti çok fazla olduğundan tepkinin gerçekleşmesi için etkinin roket ağırlığından çok ama çok fazla olması gerekiyor.

Gelecekte Mars’a gerçekleştirilecek insanlı görevlerde de bu kütle çekim kuvvetinden dolayı çok fazla yakıt harcanacaktır. Eğer kütle çekim kuvveti 6 kat daha az olan bir gök cisminden uzaya bir nesne fırlatılırsa, çok daha az yakıt kullanılarak çok daha uzaklara yolculuk yapılabilinecektir. İşte bu yüzden Ay yüzeyinde bir üs kurmanın ve buradan Mars’a veya diğer gök cisimlerine ulaşmanın planları yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra eğer görevler gerçekleşirse, NASA, bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. yılları arasında Ay yüzeyinde yürüyen 12 astronotun tümü erkeklerden oluşmaktaydı. Fakat bu defa NASA, Ay’da yürüyecek ilk kadın astronotu da Artemis programıyla Ay’a göndermenin çalışmalarını da yapıyor.

Özellikle dolunay zamanlarında gök yüzünde altın bir disk gibi parlayan Ay, tüm bu çalışmalar yapıldıktan sonra acaba nasıl görünecek? Günümüzde uzaya yapılan fırlatmaları izlemek için fırlatma yapılan yere gidilmesi gerekirken, Ay yüzeyinden yapılan fırlatmaları bir gece oturup teleskoplarımızla izleyebilecek miyiz?

Merak ve heyecanla bekliyoruz..

[description] => NASA, yılında ARTEMİS Göreviyle Ay’a yeniden insanlı görevleri başlatmayı hedefliyor. Buradaki ana hedeflerden biri, her ne kadar Ay yüzeyinde kalıcı bir yerleşke kurmak gibi görünse de aslında hedef çok daha büyük. [keywords] => Ay'a İniş, Neil Armstrong, Astro Bülten, 20 Temmuz , Apollo 11 Ay’a İniş Modülü pilotu Buzz Aldrin, Ay yüzeyi, Eagle, Ay’a İniş Aracı, Ay yüzeyi, Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım, Dünya dışındaki bir gök cismi, Ay’a götüren Saturn V, Uzay Fırlatma Sistemi, Space Launch System – SLS, Artemis, SLS roketi, sıvı yakıt, Islak Elbise Provası, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Orion, Orion uzay aracı, Orion kapsülü, Dünya’nın kütle çekim kuvveti, Newton’un üçüncü hareket yasası, etki-tepki, Mars’a fırlatılacak insanlı görevler, Ay yüzeyinde yürüyen 12 astronot, kütle çekim kuvveti, Ay’da yürüyecek ilk kadın astronot, Artemis programı, Artemis 2, Artemis 2 Görevinde yer alacak astronotlar kimler?, Artemis III Görevi [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => [updated_date] => [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [3] => stdClass Object ( [id] => [parent] => 23 [order] => 5 [lang_id] => c64d8d05eb3fcbe69c2ac6a6 [title] => İlkbahar Ekinoksu [subtitle] => [header_img] => [list_img] => upload/media/funduszeue.info [summary] => Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği ana Ekinoks denir. [content] =>

Baharın habercisi olan 21 Mart İlkbahar Ekinoksunda gündüz ile gece süreleri birbirine eşitlenir. (Fransızcadan dilimize geçen kelimenin anlamı gece gündüz eşitliğidir)  Bu durum ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez tekrarlanır.

Kuzey ve Güney Yarım Küre’de güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. O anda gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar, Güney Yarım Küre’de ise sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer ve bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Dünya'da her yıl iki ekinoks yaşanır: biri 21 Mart "ilkbahar ekinoksu"  diğeri ise 22 Eylül "sonbahar ekinoksu"olarak adlandırılır ve Kuzey ve Güney Yarımkürelerde farklı tarihlere sahiptir.

Mart ekinoksu Kuzey Yarımküre'de ilkbahar ekinoksu, Güney Yarımküre'de ise sonbahar ekinoksudur. Aynı şekilde Eylül ekinoksu Kuzey Yarımküre'de sonbahar ekinoksu, Güney Yarımküre'de ise ilkbahar ekinoksudur.

İLKBAHAR EKİNOKSU

Mart ekinoksu zamanında hepimizin fark edebileceği çok daha fazla etki ortaya çıkmaktadır. Kuzey Yarımküre'de Mart ekinoksu daha erken gün doğumu, daha geç gün batımı ve filizlenen bitkiler getirir.

Ekvatorun güneyinde ise tam tersi bir mevsim yaşanır - daha geç gün doğumu, daha erken gün batımı, daha soğuk rüzgarlar, kuruyan ve dökülen yapraklar.

Ekinokslar ve gündönümleri Dünya'nın kendi ekseni üzerindeki eğiminden ve yörüngesindeki durmak bilmeyen hareketinden kaynaklanır. Ekinoksu gökyüzümüzün hayali kubbesinde gerçekleşen bir olay olarak ya da Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde gerçekleşen bir olay olarak düşünebilirsiniz.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.

Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.

İLKBAHAR VE SONBAHAR EKİNOKSLARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ NEDİR?

1- Güneş ışınları Ekvator'a dik gelir.

2- Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir.

3- Dünya'daki durgun sularda gel-git genliği artar.

4- 21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator'un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımküre'de gündüzler, Güney Yarımküre'den daha uzundur. 23 Eylül'den 21 Mart'a kadar ise Güney Yarımküre'deki gündüzler Kuzey Yarımküre'den daha uzundur.

5- 21 Mart Kuzey Kutup Noktası'nda, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktası'nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.

6- Güneş'ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına rağmen, sıcaklık birikiminin farklı olması nedeniyle, sıcaklıklar eşit değildir.

7- Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiğinden, aydınlanma dairesi kutup noktaları üzerinde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.

8- Tüm Dünya'da gece ve gündüz süreleri eşittir (Ekinoks).

9- Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.

Her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Kuzey Yarımküre'nin ilkbaharı, Güney Yarımküre'nin sonbaharıdır. 23 Eylül Güney Yarımküre'nin ilkbaharı, Kuzey Yarımküre'nin sonbaharıdır.

[description] => Baharın habercisi olan 21 Mart İlkbahar Ekinoksunda aslında gündüz ile gece süreleri birbirine eşitlenir. [keywords] => ilkbahar ekinoksu, ilkbahar ekinoksu nedir?, ekinoks nedir?, ilkbahar ekinoksu 21 mart, ilkbahar ekinoksu ne zaman, ilkbahar ekinoksu , ilkbahar ekinoksu ne demek, ilkbahar ekinoksu etkileri, ilkbahar ekinoksu hakkında, ilkbahar ekinoksunda ne olur, 21 mart ilkbahar ekinoksu özellikleri, ilginç bir astronomik olaylar, Dünyanın ekseni, gece ve gündüz, Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketi, mevsimler nasıl oluşur?, Kuzey Kutbu, Güney Kutbu, 21 Mart, ilkbahar ekinoksu, güney yarım küre, gece gündüz uzunluğu, [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => [updated_date] => [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) [4] => stdClass Object ( [id] => [parent] => 23 [order] => 6 [lang_id] => efaebef51fde67be [title] => Pi Günü [subtitle] => [header_img] => 0 [list_img] => upload/media/funduszeue.info [summary] => Dünyanın pek çok yerinde her yıl 3. ayın günü, yani 14 Mart günü, “Pi Günü” olarak kutlanır. [content] =>

Bunun sebebi 'ün Pi'nin ilk rakamları olmasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki matematik meraklıları, sonsuz ve hiç bitmeyen bu sayıyı kutlamayı çok severler. İlk kez yılında San Francisco Exploratorium’da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, ülkemizde ilk kez yılında kutlanmaya başlanmışıtır. 

Adını Yunanca’da çevre sözcüğünün ilk harfi olan π simgesinden alan ve matematikte en çok çalışılan sayı olan Pi, bir çemberin çevresinin çapına oranıdır. Bir daire ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun (evrenimizin boyutundan bir atoma ya da daha küçük boyuta kadar) bir dairenin çevresinin çapına oranı her zaman Pi sayısına eşittir.

Pi sayısı basit olması için genellikle 3,14'e yuvarlanır, ancak rakamları sonsuza kadar devam eder ve herhangi bir yinelenen kalıba sahip değildir.

Pi sayısının rakamlarını hesaplamak matematikçilerin en büyük eğlencelerinden biridir. yıllara kadar elle yapılan bu hesaplamalar bilgisayarların kullanılmaya başlanmasıyla şenlik haline gelmiştir. 'da Japonya'nın Osaka kentinde Google geliştiricisi olarak çalışan Emma Haruka Iwao, sonsuza kadar devam eden Pi sayısının alt hanelerini Google'ın bulut hesaplama sistemlerinin yardımıyla 31 trilyon haneye kadar hesaplayarak Dünya rekoru kırmıştır.

Keşfedildiği günden beri Pi sayısı; mühendislik, inşaat, GPS, simülasyon, radyo, TV, telefon, enerji üretimi gibi bir çok alanda hayatımızdadır. Bazı tarihçiler, yapıların geometrik olarak neredeyse mükemmel olması nedeniyle antik Giza Piramitlerinin inşasında Pi sayısının kullanılıp kullanılmadığını bile tartışıyorlar.

Pi sayısının uzay araştırmaları açısında da çok önemlidir. Kullanım alanlarından bazırlarına göz atalım

UZAY ÇALIŞMALARINDA Pi SAYISININ ÖNEMİ

Pİ SAYISI HAKKINDAKİ İLGİNÇ BİLGİLER

Geçmişte Uzay Kampı Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle Pi gününü kutladık. Pakistan Lahore Amerikan Okulu’ndan uluslararası kamp programına katılan katılımcılar, her yıl 14 Mart’ta; 3'üncü ayın 14'üncü gününün (3,14) “Dünya Pi Günü” olarak kabul edilip kutlanması nedeniyle Pi gününün anlamını öğrenip, Pi sayısının önemini ve matematikteki yerini özel bir dersle işlediler. Pi’nin (Yunanca “π” harfi) matematikte bir sabit olduğunu, yaklaşık olan oranı temsil etmek için kullanılan sembol olduğunu öğrenen öğrenciler; Pi gününü çeşitli matematik oyunları ve eğlenceli etkinliklerle Uzay Kampı Türkiye’de kutladılar, “Pi Günü Hatıra Fotoğrafı” çektirdiler.

Pi gününüz kutlu olsun!

[description] => Dünyanın pek çok yerinde her yıl 3. ayın günü, yani 14 Mart günü, “Pi Günü” olarak kutlanır. [keywords] => 14 Mart Günü “Pi Günü”, Dünya Pi Günü, matematik meraklıları, San Francisco Exploratorium, gezegenlerin ve asteroitlerin fiziksel yapısı, Mars görevleri, matematik meraklıları, dijital kardiyogram, irrasyonel sayı, 14 Mart, pi sayısı nedir, pi sayısı irrasyonel mi, pi sayısı anlamı, pi sayısı bilgi, pi günü ne zaman, pi günü nedir, pi günü kutlamaları, pi günü anlam ve önemi, pi günü bilgi, pi günü çalışmaları, pi sayısının önemi [extra] => [{"key":"","value":""}] [created_date] => [updated_date] => [lang] => tr [active] => 1 [search] => 1 [facebook_piksel] => ) )
ARTEMİS - BEKLENEN AY GÖREVİ

ARTEMİS - BEKLENEN AY GÖREVİ

NASA, yılında ARTEMİS Göreviyle Ay’a yeniden insanlı görevleri başlatmayı hedefliyor. Buradaki ana hedeflerden biri, her ne kadar Ay yüzeyinde kalıcı bir yerleşke kurmak gibi görünse de aslında hedef çok daha büyük.

İlkbahar Ekinoksu

İlkbahar Ekinoksu

Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği ana Ekinoks denir.

Pi Günü

Pi Günü

Dünyanın pek çok yerinde her yıl 3. ayın günü, yani 14 Mart günü, “Pi Günü” olarak kutlanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası