bel sırt boyun ağrısı hangi bölüm / Sırt Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir? - Doktor Fizik

Bel Sırt Boyun Ağrısı Hangi Bölüm

bel sırt boyun ağrısı hangi bölüm

Bel ağrısı i&#;in hangi b&#;l&#;me ve doktora gidilir?

Haberin Devamı

Bel ağrısının sebebi, bir tek sorunla açıklanamaz. Bu duruma neden olan birçok hastalık vardır. Bazen yalnızca kasların tutulması, bel ağrısına yol açar. Fakat bazen de ağrının temelinde daha ciddi sorunlar yatmaktadır. Bunların başında bel fıtığı gelir.

Bel fıtığı, omurganın geçirdiği bir tür rahatsızlıktır. Omurganın en çok kullanılan kısmı beldir. Bu bölüm beş adet omurdan oluşur. Ve diğer omurlara göre daha ağır yük taşır. Omurların taşıdığı yük, zamanla omurlarda hasarlara yol açar. Bel fıtığı, omurlar arasındaki kıkırdakların yırtılması veya kaymasına bağlıdır.

Bel fıtığının dışında diğer bazı hastalıklar da bel ağrısına yol açabilmektedir. Bunlar,

- Sinirlerin sıkışması veya tahrişi

- Artrit adı verilen bel ve kalça eklemi iltihabı

- Disk Kayması

- Omurga kemiklerindeki hasar gibi rahatsızlıklardır.

Bu sorunların her biri, farklı uygulamalarla iyileşmektedir. Dolayısıyla iyileşme sürecinde konu ile alakalı bir bölüme başvurmak gerekir.

Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel ağrısı yaşayan kimselerin gitmesi gereken bölüm ortopedidir. Ortopedi bölümü insan vücudunda kas, kemik ve sinirleri inceleyen bölümdür. Bel bölgesindeki sorunlar için akla gelen ilk hastane birimidir. Bir ortopedi doktoru, bel ağrısı şikayetinde hastadan çeşitli tetkikler ister. MR çekimi, omurlardaki sorunun görüntülenmesi için yegane yöntemdir. Tespit edilen sorunun boyutuna ve türüne göre sorunun giderilmesine çalışılır.

Haberin Devamı

Bel ağrısı için gidilebilecek bir diğer birim de beyin ve sinir cerrahisi bölümüdür. Beyin ve sinir cerrahisi doktorları, beldeki sinir sıkışması, hasarı gibi hallerde hastalara yardımcı olmaktadır. Özellikle sinirlerle alakalı cerrahi müdahaleler bu doktorlar tarafından başarıyla yapılmaktadır.

Bel ağrısı çeken kimseler, fizik tedavi doktorlarından da yardım alabilirler. Fizik tedavi, kaslar ve sinirlerdeki hasarların iyileştirilmesinde başvurulan bir yöntemdir. Ayrıca çarpma ve darbeler sonucu oluşan travmalarda da fizik tedavi doktorlarına başvurulabilir.

Bel Ağrısı İçin Uygulanan Müdahaleler Nelerdir?

Bel ağrısının giderilmesi için birçok farklı müdahale uygulanır. Öncelikle hastanın dinlendirilmesi ve belini zorlamaması istenmektedir. Belde meydana gelen hasar, dinlenmek suretiyle giderilebilir. Buna ek olarak bazı ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar verilebilir. Özellikle enjeksiyon olarak verilen ilaçların bu dönemde faydası büyüktür.

Haberin Devamı

Bel ağrısının iyileşmesinde bazen ameliyat çözüm olabilir. Bel fıtığı, disk kayması gibi sorunların çözümü genelde ameliyattır. Hastalar ameliyat sonrasında bir süre dinlenerek, sorunu atlatmaktadır.

Bel Ağrısından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Bel ağrısını yaşamamak için günlük yaşamda bazı koşullara dikkat edilmelidir. Düzenli olarak spor yapmak, bel kaslarını ve omurlarını güçlendirecektir. Ancak bu sporun bilinçsizce yapılmaması tavsiye edilir. Bedeni aşırı zorlayacak hareketlerden kaçınmak fayda sağlar.

Bel ağrısı sorununa yakalanmamak,

- Doğru beslenmek

- Yeterli miktarda su içmek

- Hareketsiz kalmamak

- Vücuttaki D vitamini ve kalsiyum miktarlarını korumak ile sağlanabilir.

Bel Ağrısı İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Bel Ağrısına Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? 

Bel ağrısı dünya genelinde görülen en yaygın rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Çünkü günlük hayatın içerisinde ortaya çıkan birçok durum bel ağrısına neden olabilmektedir. Bel ağrısına karşı ilk gidilmesi gereken bölüm ortopedi bölümüdür. Çünkü ortopedi bölümü kas, kemik ve sinirleri incelemekle görevli olan bir bölümdür. Ayrıca her hastanede kolayca bulunabilen bir bölüm olduğu da bilinmektedir. 

Bel Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Bel ağrısına ilk olarak ortopedi bölümü bakar. Ancak bazı durumlarda fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne gitmekte gerekebilir. Çünkü bel ağrısının çözümüne detaylı bir muayene sonucunda karar verilir. Zaten ilk olarak ortopedi bölümüne gittiğinizde sorunun kaynağı en iyi şekilde araştırılacaktır.

Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bel ağrısının oluşumuna neden olan birçok durum vardır. Özellikle masa başında yanlış ve uzun süre oturmak bel ağrısına neden olabilmektedir. Bel ağrısının diğer nedenleri ile şöyledir;

- Hareketsizlik, 

- Gereğinden fazla ağır bir obje kaldırmak, 

- Eklem ve kemikte meydana gelen çeşitli rahatsızlıklar, 

- Omurilik sorunları, 

- Stres. 

Bel Ağrısı Nasıl Geçer? 

Bel ağrısının nedenleri belirlendikten sonra tedavi süreci başlar. Bu süreçte çeşitli ilaç ve iğneler kullanılabilir. Ayrıca bel ağrısı için en doğru tedavi yöntemlerden birisi ise fizik tedavi olarak dikkat çekmektedir. Bel ağrısına karşı özel egzersizler verilerek hastanın normal hayata dönmesi sağlanabilir. 

Algoloji (Ağrı Polikliniği) Nedir?

Vücudun farklı bölgelerinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kronik ağrı ve nedeni bulunamayan şiddetli ağrıların tanı ve tedavi işlemlerini gerçekleştiren, hastanelerde ya da diğer sağlık kuruluşlarında bulunan birime algoloji (ağrı) polikliniği adı verilmektedir.

Kronik ağrı kapsamında değerlendirilen 3 ay ya da daha uzun süreli yaşanan ağrıların tanı ve tedavisinin gerçekleştirilmesiyle ilgilenen tıp dalına algoloji denilmektedir. Algoloji, kişinin ağrı nedeniyle bozulan günlük yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedeflemektedir. Hastanelerin ve benzeri sağlık kuruluşlarının algoloji birimlerinde kişilerin vücutlarındaki her çeşit ağrı tıbbi müdahale yoluyla iyileştirilmektedir.

Algoloji (Ağrı Polikliniği) Hangi Hastalıklara Bakar?

Algoloji birimi, yukarıda sözü edildiği üzere vücuttaki ağrıların tedavisinden sorumludur. Bu birimde tedavi edilen ağrı çeşitleri;  bel ve sırt ağrılarından romatizmal ağrılara, baş ağrılarından psikosomatik ağrılara kadar geniş bir aralıkta ele alınmaktadır. Aşağıda algoloji (ağrı polikliniği) biriminin ilgi alanına giren hastalıklar gruplandırılarak ele alınmıştır.

Yüz ve Baş Ağrıları

Baş ağrısı, algoloji biriminin ilgilendiği yaygın görülen şikayetlerden biridir. Bu grupta en çok görülen ağrı türleri şu şekilde sıralanmaktadır: Gerilim tipi baş ağrısı, migren, kronik yüz ve baş ağrısı tipleri, omurga ile ilgili olan baş ağrıları, yüz nevraljisi (en yaygın görüleni ‌trigeminal nevraljidir).

Kasık ve Karın Ağrıları

Karın ve kasık ağrıları, algolojinin alanına giren bir diğer ağrı çeşididir. Kasık ve karın ağrıları; karın bölgesi iç organları ağrıları, sinirlerin kaslara sıkışması, sırt ve bel ağrılarının yol açtığı yansıma ağrıları şeklinde sıralanmaktadır.

Kasık ağrıları stres, kabızlık, fıtık, spiral kullanımı, apandisit, idrar yolu enfeksiyonu ve dış gebelik gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Karın ağrısı ise ağrının görüldüğü bölgeye göre farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Ağrıların günlük yaşamı etkilediği durumlarda mutlaka bir hekim yardımına başvurulmalıdır.

Sırt ve Göğüs Ağrıları

Özellikle masa başı çalışan kişilerde yaygın olarak görülen sırt ağrıları, toplumumuzda sıkça görülen bir şikayettir. Algoloji biriminin ilgi alanında yer alan sırt ağrıları; boyun fıtığı, skolyoz, osteoporoz, kalp ve akciğer hastalıkları ve fibromiyalji gibi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Göğüs ağrıları ise reflü, kas ya da kaburgaların sıkışması gibi sebeplerden dolayı baş gösterebileceği gibi kalp, akciğer gibi göğüs bölgesindeki iç organlardaki sorunlardan dolayı da yaşanabilmektedir.

Bel ve Bacak Ağrıları

Kronik bel ve bacak ağrıları, sırt, bel ve bacakta görülebilmektedir. Bu ağrıların temel kaynakları arasında omurga ile ilgili sorunlar yer almakta olup bu sorunlar bel fıtığı, siyatik ve disk dejenerasyonu şeklinde yaşanabilmektedir. Bu tip ağrıların görülmesi halinde mutlaka bir uzman yardımı alınmalı ve algoloji birimine başvuru yapılmalıdır.

Omuz, Boyun ve Kol Ağrıları

Genellikle omurgadan kaynaklı sorunlar (boyun fıtığı, boyun düzleşmesi gibi) nedeniyle ortaya çıkan boyun, omuz ve kol ağrılarının tedavisinde ilaç ve fizik tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Hastanın tedaviye cevap verememesi halinde algoloji birimine başvurması önem arz etmektedir.

Damar Tıkanıklığına Bağlı Ağrılar

Vücuttaki bazı ağrılar damar tıkanıklığına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Hipertansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıklar nedeniyle atardamarların organlara yeterli kan taşıyamaması sonucunda vücutta çeşitli ağrılar görülebilmektedir. Örneğin bacağa giden damar tıkandığı takdirde bacak ağrısı, kalp damarının tıkanması sonucunda göğüs ağrısı gibi belirtiler çıkmaktadır.

Kanser Ağrıları

Bu ağrı türü; kanserin özellikle ileri evrelerinde olan hastaların sık şikayet ettiği bir sorundur. Ağrının kontrol edilmesi işleminde algoloji ve onkoloji birimi birlikte hareket etmektedir.

Şeker Hastalığına Bağlı Nöropatik Ağrılar

Diyabet (şeker hastalığı), kan damarları ile birlikte sinir liflerine de zarar vermektedir. Sinir liflerinin hasar görmesi sonucunda hastada nöropatik ağrı belirtileri görülmeye başlamaktadır.

Sebebi Bilinmeyen Ağrılar

Algoloji biriminin ilgi alanına giren ağrılar arasında sebebi bilinmeyen ağrılar da yer almaktadır. Sebebi bilinmeyen ağrılar, pek çok hastayı endişelendirebilmektedir. Bu tip ağrıların sebebini bulmak zor olsa da girişimsel yöntemler sayesinde teşhisinin yapılması mümkün olmaktadır. Ağrının kaynağının saptanması işlemi için görüntüleme yöntemlerinden faydalanılarak sinir sistemine kateter yerleştirilmektedir. Bu yöntem sayesinde ağrının sebebi bulunmaktadır.

Özetle algoloji (ağrı polikliniği) biriminin tedavi ettiği ağrı çeşitleri aşağıda açıklanmıştır:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası