saati icat eden adam saatin kaç olduğunu nereden biliyordu / Saati icat eden adam saatin kaç olduğunu nerden biliyordu.... Idea question from @sorgunhuseyin3055

Saati Icat Eden Adam Saatin Kaç Olduğunu Nereden Biliyordu

saati icat eden adam saatin kaç olduğunu nereden biliyordu

Saati kim buldu ve icat etti? Saat ne zaman bulundu

Haberin Devamı

Saat bulunan en önemli icatlardan birisidir. Saatin bulunması oldukça eski bir tarihe dayanmaktadır. Saatin bulunuşu antik döneme kadar uzanmaktadır. Saati zaman içerisinde pek çok kişi geliştirmiş ve bulmuştur.

Saati Kim Buldu?

 İlk saati bir mekanik saat olan Çinli bilgin Su Song tarafından icat edilmiştir. Su Song icat ettiği ilk saat bir mekanik saatti ve bu saat bir su ile çalışıyordu. İlk mekanik olarak üretilen analog saati ise Jacob Zech tarafından icat edilmiştir. Daha sonra bulunan bu saatleri ünlü bilim adamları Galile tarafından da geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan ilk modern yaylı saatler ise Alman mucit olan Peter Henlein tarafından icat edilmiştir.

 Saati tarihte pek çok kişi icat etmiştir. İlk olarak Çinli bilim adamı Su Song tarafından icat edilen saat daha sonra Jacob Zech ve Peter Henlein tarafından da icat edilmiştir.

Haberin Devamı

Saat Ne Zaman Bulundu?

 İlk saat antik çağ döneminde Mısır'da 6000 bin yıl önce bulunmuştur. Günümüzde kullandığımız modern saat ise 1525 yılında icat edilmiştir.

Saat: Kim, Ne Zaman İcat Etti?

“Vakit nakittir.” sözü zamanın çok değerli olduğunu ve boş yere harcanmaması gerektiğini anlatır. Zamanı verimli kullanmak için günlük hayatımızı planlar ve buna uygun hareket etmeye çalışırız. Bu konuda en büyük yardımcımız ise saatler. Bugün her ne kadar zamanı çoğunlukla cep telefonu, tablet ve bilgisayar üzerindeki dijital göstergeler üzerinden takip etsek de saatleri kolumuza takarak ya da ev, okul, iş yerlerinin duvarlarına asarak kullanmaya devam ediyoruz. Peki geçmiş çağlarda insanlar zamanı nasıl ölçüyordu? Günümüzde kullanılan saatler nasıl ortaya çıktı? Gelin şimdi saatin icadı üzerine tarihî bir yolculuğa çıkalım.

Eski Çağlarda Zaman Ölçümü

"Saati kim buldu?" sorusunu cevaplamadan önce geçmişte zamanın nasıl ölçüldüğüne bakalım. Eski çağlarda Güneş’in doğup batması ve yıldızların gökyüzünde görünüp kaybolmasından ibaret olan zaman kavramı özellikle insanların yerleşik hayata geçip tarım yapmasıyla değişmeye başladı. Artık hayvanların düzenli olarak beslenmesi, tarım ürünlerinin belirli zamanlarda ekilmesi ve sulanması, hasat sonrası ürünlerin belirli saatlerde pazar yerlerine taşınması gerekiyordu. Bu ihtiyaçlar insanları zamanı ölçmek için farklı yöntemler aramaya teşvik etti. 

Güneş Saati

Zamanı ölçmek için faydalanılan ilk aletlerden biri olan güneş saatleri, MÖ 4000’lerde Eski Mısır’da icat edildi. Güneş saatlerinde düz bir yüzeyin üzerine bir çubuk yerleştiriliyor ve çubuğun Güneş’in açısına bağlı olarak oluşturduğu gölgenin uzunluğu takip ediliyordu. Başlangıçta oldukça basit olan bu saatler, bir süre sonra geliştirildi ve üzerine zaman dilimlerini gösteren kadranlar eklendi. O dönemlerde Mısır’da 12 tabanlı sayı sistemi kullanılıyordu. Daha sonra bu sistem Babilliler döneminde “60” sayısını temel alan “altılı” bir sayı sistemine dönüştürüldü. Saatin 60 dakika, bir günün 24 saat (12 saat gündüz, 12 saat gece), bir dairenin çevrisinin 360 derece olmasının temelinde 12 ve 60 tabanlı sistemler yer alır. Güneş saatinin en büyük dezavantajı ise bulutlu havalarda ve geceleri güneş ışığı olmadığı için kullanılamamasıydı.

Güneş saati 

 

Su Saati 

Güneş saatinin işlevsiz olduğu durumlar için icat edilen su saatlerinin Eski Mısır’da ortaya çıktığı, daha sonra farklı medeniyetler tarafından geliştirildiği tahmin ediliyor. Farklı türleri bulunan su saatlerinin en yaygın olanı tam bir günde yani 24 saatte boşalan büyük bir su kabından oluşuyordu. Kabın altında bir delik, içinde ise geçen zamanı temsil eden çizgiler bulunuyordu. Su bu delikten yavaş yavaş akarken suyun seviyesi bu çizgilerden birine geldiğinde “birim zaman” kadar vakit geçtiği anlaşılıyordu.

Su saati

Çinliler ise bir kaptan başka bir kaba akan, biri boşalınca öteki kabı dolduran suyla zamanın belirlendiği daha farklı bir su saati kullanıyorlardı. 

Su saatinin en ünlü örneklerden birini Müslüman bilgin el-Cezerî tasarladı. El-Cezerî’nin geliştirdiği filli su saatiyle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

El-Cezerî tarafından geliştirilen filli su saati. Filli su saatini Konya, Bursa ve Kocaeli bilim merkezlerini ziyaret ederek daha yakından inceleyebilirsiniz.

 

Mum Saati

İlk kullanım yeri ve zamanı bilinmeyen mum saati, Japonya'da 10. yüzyılın başlarına kadar kullanıldı. Bu saatlerde mum yandıkça mumun üzerindeki ya da arkasında bulunan tahta çubuktaki işaretlere bakılarak ne kadar zaman geçtiği belirleniyordu.

Mum saati

 

Kum Saati

Kum saatlerinde üst üste bulunan iki cam fanusun içerisindeki kum birinden diğerine akardı. Kum saati daha çok belirli bir sürenin başlangıcını ve bitişini göstermek için kullanılırdı.

Kum saati

 

Mekanik Saatler

İlk mekanik saatler 1300’lü yıllarda kullanılmaya başlandı. Serbest düşmesi engellenmiş yani belirli bir noktadan yavaş yavaş aşağı inen ağırlıkların çarkları döndürdüğü bu saatler zamanı hassas bir şekilde ölçemiyordu. Günde yaklaşık 15 dakikadan fazla saptıkları için her gün yeniden ayarlanmaları gerekiyordu. 

1500’lü yılların başında Alman kilit ustası Peter Henlein zembereği kullanarak tarihteki ilk kurmalı saati üretti. Böylece saatlerde büyük ağırlıkların kullanılmasına gerek kalmadı. Zamanı hassas bir şekilde göstermemesine rağmen, insanlar bu saatleri ceplerinde taşımaya başladılar.

Peter Henlein’ın ürettiği zemberekli saat. Saatlerin çeşitli parçalarını harekete geçiren yaylı bölüm zemberek olarak adlandırılır.

İtalyan mucit Galileo Galilei, 1581’de düzenli salınma periyoduna sahip sarkaçlar sayesinde hata payı düşük mekanik saatler tasarlanabileceğini keşfetti. Bundan 75 yıl sonra Christian Huygens, günde bir dakikadan daha az sapan sarkaçlı saati geliştirdi. 

Christian Huygens tarafından geliştirilen sarkaçlı saatin taslağı

1762 yılında John Harrison zamanı doğru gösteren sarkaçsız bir saat icat etti. Bir tür kronometre olan bu saatte sarkaç yerine bir denge çarkı ve bir yay kullandı. 

John Harrison tarafından geliştirilen saat

 

Kuvars Saatler

1927 yılında Kanadalı Warren Marrison kuvars saati geliştirdi. Pille çalışan bu saatlerde, zaman ölçümü kuvars kristallerinin titreşim frekansı üzerinden yapılıyordu. İlk kuvars saatler yaklaşık olarak her dört ayda bir saniye sapıyordu. Zamanla kuvars saatlerin ölçümlerindeki hata payı 32 yılda bir saniyenin altına düştü. 1980'lerden itibaren elektronik teknolojisindeki gelişmeler bu saatlerin kolay ve ucuz bir şekilde üretilmesine imkân sağladı. Böylece kuvars saatler dünyanın en yaygın kullanılan zaman ölçme teknolojisi hâline geldi. Günümüzde kolumuza taktığımız ya da duvara astığımız saatlerin çoğu kuvars saattir. Ayrıca cep telefonu, tablet ve bilgisayarlarda da zamanı ölçmek için kuvars kristallerinden yararlanılır.

Kuvars saat

 

Atom Saatleri 

Günümüzün en hassas zaman ölçme araçları ise atom saatleridir. Öyle ki en hassas atom saatlerinin bir saniye sapması için yaklaşık 30 milyar yıl geçmesi gerekir. 

Zamanı ölçmek için atomlardan yararlanma fikri, ilk olarak 1800’lerin sonlarında Lord Kelvin ve James Clerk Maxwell tarafından ileri sürülmüştü. Isidor Rabi, elektronlar ile atom çekirdeği arasındaki manyetik etkileşimlerden yararlanılarak atom saatinin geliştirilebileceğini ortaya koydu. İlk atom saati ise 1949 yılında Harold Lyons tarafından geliştirildi.

Atom saatlerinden çeşitli teknolojilerde ve bilimsel çalışmalarda yararlanılır. Örneğin konum belirlemek için kullanılan GPS uydularında hassas atom saatleri vardır. Bunun yanı sıra başta görelilik kuramı olmak üzere zamanın hassas bir biçimde ölçülmesinin gerekli olduğu bilimsel çalışmalarda da atom saatleri kullanılır.

Stronsiyum optik atom saati 

Sizce atom saatleri, zaman ölçümünde ulaşabileceğimiz son nokta mı yoksa gelecekte daha hassas saatler de geliştirilebilir mi?

Kaynaklar:


paylaş

Hayatımızın bir vazgeçilmezi olan saatler çok uzun yıllar önce keşfedilmiştir. İnsanlar zamanı anlamlandırmaya çalışıyor ve hayatlarına bir düzen oturtmak istiyordu. Bu düzen takvimin ve saatin bulunmasıyla çok daha yerine oturacaktı. Peki, herkesin bir kez olsun merak ettiği soru; "İlk saati kuran kişi saatin kaç olduğunu nereden biliyordu?" Gelin birlikte bu soruya cevap verelim.

İlk Saati Kuran Kişi Saatin Kaç Olduğunu Nereden Biliyordu?"

Aslında saat sanıldığından çok daha önce milattan önce 4000'li yıllarda mısırlılar tarafından bulunmuştur. Mısırlılar güneşin doğuşunu ve batışı çözmüş ve güneş saatini icat etmiştir. Bir çubuğun düzleme yerleştirmesi ve güneşin konumuna göre hareket ederek zaman kavramı yerine oturmaya başladı. Ancak bir sorun vardı o da havanın bulutlu olduğu zaman veya geceleri zamanın ne olduğunu bilmek mümkün değildi.


 
İnsanlık ilerleyen yıllarda kum saati, ateş saati, su saati gibi çözümler üretsede 1300'lü yıllarda ilk mekanik saat üretilecekti. 1500'lü yıllarda ise ilk kurmalı mekanik saat üretildi. Tarihte ilk saati Mısırlıların kullandığı bilinmekte, peki daha sonraları hayatın bir vazgeçilmezi olan saatler  nasıl kuruldu? Aslında bu sorunun pek bir cevabı bulunmasada mekanik saatlerin önceki saatlerden ilham alarak kurulduğunu söyleyebiliriz.

Eğer mekanik saati kuran kişi güneş saatinden ilham alarak kurduysa mesela saat tam 12 gibi bu işlemi gerçekleştirmişse. İlk saati kuran kişi saatin kaç olduğunu nereden öğrendiğinin cevabı olabilir. Tahminlere göre tarihteki tüm saatler hemen hemen aynı sonucu gösteriyordu. Bu nedenle ilk mekanik saati kuran kişinin diğer saatlerden ilham aldığı büyük ihtimalle söylenebilir.

Saat Türleri Neler?

Güneş Saati

Bilinen ilk güneş saati Mısırlılar tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır. Güneş saati ilerleyen dönemlerde Yunanlılar tarafından geliştirilmiş ve birçok ülkede kullanıma sunulmuştur. Bir düzlem üstüne dikilen nesnenin güneşin hareketlerine göre oluşan gölgelerden saati göstermektedir.

Kum Saati

Kıvrımlı bir camın eğriliğine göre kumun yukarıdan aşağı akmasıyla oluşur. Daha çok zaman hesaplamalarında kullanılır. Tarihte ilk kez Avrupa’da bir papaz bulmuştur.

Su Saati

Suyun bir kaptan başka bir kaba veya dışarı akmasıyla oluşan bir saat türüdür. Kimin bulduğu kesin olmamakla beraber Babil, Mısır ve Asya ülkelerinde kullanıldığı bilinmektedir.

Ateş Saati

Mum saati olarakta bilinmektedir. Nerede bulunduğu bilinmese de 520 yıllarda Çinli bir şairin şiirinde geçmektedir. Bir kapta bulunan mum eridikçe arkasındaki cetvelden zaman ölçülmektedir.

Bu içeriğimizde birçok kişinin merak ettiği soru: ilk saati kuran kişi saatin kaç olduğunu nereden biliyordu? Sorusuna biraz olsun cevap vermiş olduk sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ilk saati kuran kişi saatin kac olduğunu nereden biliyordu? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası