9 aylık bebek mide kapasitesi / Ay ay bebek beslenmesi nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmeli?

9 Aylık Bebek Mide Kapasitesi

9 aylık bebek mide kapasitesi

Ay ay bebeklerin mide kapasiteleri ne kadar? Anne sütü, mama ve ek gıda miktarları

Bebekler do&#;umdan itibaren anne sütüyle beslenirler. Yakla&#;&#;k 6 ay boyunca tek ba&#;&#;na anne sütü bebek beslenmesini kar&#;&#;lar. Do&#;umdan hemen sonra az az gelmeye ba&#;layan anne sütü ortalama günlerde iyice artar ve olgunla&#;&#;r, böylece bebe&#;e besin olarak yeterli hale gelir. Do&#;umdan sonra bebe&#;imiz büyümeye devam ederken sadece kilo al&#;m ve boy uzamas&#; olmaz. Ayn&#; zamanda mide ve mesane kapasitesi, safra yollar&#;, ba&#;&#;rsak emilim hücreleri ve kalp kas&#; hücreleri gibi görmedi&#;imiz pek çok organda geli&#;imini devam ettirir. Örne&#;in, yeni do&#;mu&#; bir bebe&#;in mide kapasitesi 10 mililitreyken bir hafta sonunda mililitre, 6. ayda ml e, 9. ayda ml, 1 ya&#;&#;nda ml e eri&#;ir. Buna ba&#;l&#; olarak da bebe&#;in emdi&#;i süt miktar&#; doyma miktar&#; giderek artar.

6 ay ay aras&#;

6 ay ay aras&#; bebeklerde günlük kalsiyum ve D vitamini için süt ihtiyac&#; ay ay azalarak ml’den ml’ye kadar dü&#;er. Bir ya&#;&#;ndan itibaren günlük süt ihtiyac&#; ml’dir.

Bebeklerin beslenme kapasiteleri boy kilo, mide kapasiteleri ve al&#;&#;kanl&#;klar&#;na göre de&#;i&#;kenlik gösterir. Her bebe&#;i ayn&#; standart miktarlarda süt veya kat&#; g&#;dayla besleyemeyiz. Beslenmeyi bebe&#;in ald&#;&#;&#; kiloyla  ayl&#;k takip ederek, eksikliklerini anne ve bebe&#;i iyice dinleyerek, gözlemleyerek her bebek için ayr&#; beslenme &#;emas&#; düzenleyerek çözümleriz.

aylarda

’nci aylarda mide kapasitesi ortalama mlml’dir. Annenin sahip oldu&#;u süt miktar&#; ml dir. Bebek günde ortalama 6 kez anneyi emmek ister. Bu dönem art&#;k annenin süt içeri&#;inin de&#;i&#;ti&#;i, miktar&#;n&#;n yava&#; yava&#; azald&#;&#;&#; dönemdir. Anne sütü bebe&#;in besin ihtiyac&#;n&#;n yüzde 80’ini kar&#;&#;lamaya yeter. Bu nedenle 6. ayda yava&#; yava&#; küçük besin al&#;&#;t&#;rmalar&#; yapar&#;z. E&#;er anne sütü hiç yoksa bebek ml aras&#; kez formül sütle beslenebilir.

aylarda

’ncu aylarda bebe&#;in mide kapasitesi ml’dir. Anne sütü beslenmenin yüzde 60’&#;n&#; kar&#;&#;lamaya yeter. Bebek ortalama 4 kez emmek ister. Anne sütü olmad&#;&#;&#; durumlarda ml formül sütle beslenebilir. Yutkunma ve çi&#;neme becerileri iyice geli&#;ti&#;i için en az 3 kez de ek g&#;da al&#;r. Örne&#;in, ö&#;le ö&#;ününde verece&#;imiz çorba ortalama mililitreye ula&#;m&#;&#;t&#;r. Bir çay barda&#;&#; dolusu (ml) yo&#;urt veya meyve püresi de gün içinde yiyebilir.

ay aras&#;nda

Bebe&#;in mide kapasitesi ml’dir. Anne sütünün miktar&#; da de&#;i&#;kendir. Bir k&#;s&#;m annenin sütü bol devam ederken bir k&#;s&#;m annenin süt miktar&#; cc’ye kadar dü&#;mü&#;tür. Ayr&#;ca sütün su k&#;sm&#; artm&#;&#;t&#;r. Bu nedenle bebe&#;in günlük g&#;da ihtiyac&#;n&#;n yüzde 40’&#;n&#; kar&#;&#;lar. Bebek beslenmesini kat&#; g&#;dayla tamamlar.

 

Sağlık Rehberi

Yenidoğan Bebek Özellikleri


Yenidoğan dönemi, gebelik haftasına bakılmaksızın her bebeğin doğumdan sonraki ilk 28 gününü içerir. Bu dönem aslında bebeğin anne karnından dış ortama uyum sağlama sürecini geçirdiği dönemdir.

Bebekler hem fiziksel hem de gelişimsel özellikleri bakımından çocuk ve erişkinden farklıdır. Yenidoğanın bu farklılıklarını bilmiyorsak çoğu zaman endişe gerektirmeyecek durumlar bizleri endişeye düşürebilir.

Kafa ve saçlı deri :Yenidoğan bebeğin kafası genellikle vücuduna göre büyük ve yüzü şiş görünebilir. ‘Bıngıldak’ adı verilen başın üst, ön ve arka kısımlarında henüz kafa kemiklerinin birleşmediği yumuşak bölgeler bulunur.

Bu yapılar sayesinde, bebeğin doğum sırasında kanaldan geçerken kafa kemiklerinin birbirine yaklaşarak kafa çapının küçülmesi ve doğumun kolaylaşması sağlanır. Başın ön kısmındaki bıngıldağın kapanması ayda, arka kısmındaki bıngıldağın kapanması ise ayda gerçekleşir. Bazen bıngıldak üzerinde ağlarken şişlik görülebilir ve nabız atışı gibi hareketler hissedilebilir.

Ancak sakinken ve otururken şişlik varsa, bir hastalık belirtisi olabilir. Bebeklerin saçları doğumdan bir süre sonra dökülebilir ve yerine yenileri gelir. Bebeklerin başında yağsı maddelerin aşırı birikimi sonucu ‘konak’ denilen beyaz veya sarımsı-kahverengi renkli tabaka oluşabilir. Bu, bir çeşit deri soyulmasıdır. İyi bir bakım ve konakların yumuşatılması ile kaybolur.

Gözler : Yenidoğan birçok bebeğin göz rengi koyu-gri mavi renktedir. Birkaç ay içinde rengi değişir ve ayda kalıcı göz rengine döner. Doğumdan hemen sonra bebeğin görüş mesafesi sınırlı olduğundan ancak gözüne santimetre mesafedeki nesneleri görebilir. İlk  ay içinde parlaklık ve karanlık tonlama becerileri artmaya başlar. Göz kasları tam olarak gelişmediğinden, gözlerde ani kaymalar ve şaşılık görülebilir, ancak 3. aydan sonra devam ediyorsa doktora başvurulmalıdır.

İşitme: Yenidoğanlar ilk ay içinde insan seslerine ve özellikle sık duyduğu seslere ilgi gösterirler. Konuştuğunuzda sesin kaynağını bulmak için sesin geldiği tarafa yönelirler. Bebeklerde işitme azlığı; zihinsel gelişim, konuşma ve dil gelişimini etkilediğinden çok önemlidir. Bu nedenle tüm yenidoğanlara işitme testi taraması yapılarak varsa işitme sorunları erken dönemde tespit edilmelidir.

Memelerde büyüme: Anneden geçen hormonların etkisiyle bebeklerin meme bezlerinde şişlik görülebilir. Bazı bebeklerde meme uçlarından az miktarda süt benzeri sıvı gelebilir. Bu durum birkaç gün içinde tedavi gerektirmeden kaybolur. Meme uçlarının ovalanması ve sıkılması enfeksiyona neden olabilir.

Beslenme

Yenidoğan bebekler doğumdan sonra ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü, bir annenin bebeğine verebileceği en güzel ve değerli armağandır. Özellikle sarı renkli, koyu kıvamdaki ilk süt bağışıklık sisteminin gelişmesi açısından çok büyük önem taşır. Anne ve bebek açısından önemli bir sorun yoksa doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde bebek emzirmeye başlanılmalıdır.

Emzirme hem bebeğinizin sağlıklı beslenmesini, hem de göz teması kurmanızı ve duygusal yakınlaşmanızı sağlayacaktır.

Anne sütü ile beslenen bebekler daha sık acıkırlar. Doğumdan sonraki ilk günlerde düzenli bir emme aralığı olmasa da, hafta sonra genellikle saat arayla emmek ister. Zaman içinde bebeğin mide kapasitesi ve anne sütü miktarı arttıkça beslenme sıklığı azalır. Bebek elini ağzına götürüyorsa, emme hareketleri yapıyorsa ve kucağınıza aldığınızda memeye doğru yöneliyorsa acıkmış olabilir. Ağlama, acıkmanın geç bir bulgusu olduğundan, emzirmek için bebek ağlayıncaya kadar beklenilmemelidir.

Gaz sancısı

Gaz sancıları hafif veya şiddetli olarak bir çok bebeğin yaşadığı bir sorundur. Genellikle doğumdan hafta sonra ağlama krizleri şeklinde başlar. Bazı bebekler günün belli saatlerinde sürekli ağlar, ayaklarını kendine çeker. Karınları sert ve şiş görünür. Kesin nedeni belli olmayan ‘kolik’ denilen bu durum bebek aylık olduğunda azalır. Koliği olan bir yenidoğanı rahatlatmanın en iyi yolu onu kucakta tutmak, hafif hareketlerle karnını okşamaktır. Bebeğin gaz sancısı dışındaki bir nedenden dolayı ağlamadığına emin olunmalıdır.

Uyku

Her bebeğin uyku ve uyanıklık süreleri farklılık gösterir. İlk gün günün büyük kısmını uyuyarak geçirir, birkaç saat uyanık kalır. İlk birkaç ay henüz uyku düzeni olmaz, gece ve gündüz farkını bilmez. Gece süresince bir çok kez beslenme ihtiyacı için uyanırlar. Anne sütünün artması için gece emzirmeye de devam edilmelidir. Bebek uyurken yan veya sırtüstü yatırılmaya dikkat edilmelidir. İlk aydan sonra her gece aynı saatte uyumasına özen gösterilmelidir.

Uyku öncesi ılık banyo ve masaj hem bebeğin rahatlamasına hem de daha çabuk uyumasına yardımcı olur.

Ağlama

Bebekler doğumdan itibaren annenin kokusunu, sesini ve yüzünü tanırlar, ağlayarak ve farklı sesler çıkararak kendisini anlatmaya çalışırlar. Ağlama  bebeğin iletişim kurma yoludur. İlk haftalarda günde saat ağlayabilirler. Bazı bebekler uykuya dalmadan önce dakika ağlarlar. Ancak, her ağlamanın belli bir nedeni olmayabilir, bazen nedensiz de ağlayabilir. Ağlayan bebeğe karnını doyurma, kucağa alma, altını değiştirme gibi sakinleştirme yöntemleri denenmelidir.

İlk Kaka (Mekonyum) ve İdrar

Normalde bebekler doğumdan sonra ilk 24 saat içinde kakalarını yaparlar. Bebeğin ilk kakası yeşil-siyah renkli, yapışkan kıvamlıdır. Bebek beslenmeye başladıktan sonra kakanın rengi ve kıvamı değişir. Anne sütüyle beslenen sağlıklı bir bebeğin dışkısı sarı renkte olur. Bu kaka oldukça cıvık ve suludur, bu endişelenmenizi gerektirmez. Yenidoğanın ilk 24 saat içinde sık idrar yapması normaldir. Bebek yeterince beslenemediğinde idrarın içindeki ürik asit kristalleri yoğunlaşarak bezdekırmızı-pembe renk görülmesine yol açabilir. Ancak, idrar yolu enfeksiyonu varsa veya idrara kan karışması durumunda da kırmızı renk görülebilir.

Ağız ve burun

Anne sütü ile beslenen bebeklerin dilinin beyaz olması normaldir. Ancak, ağız içinde ve dil üzerinde pamukçuk denilen bir çeşit mantar enfeksiyonu  görülebilir. Pamukçuk bebeğin beslenmesini engelleyebileceğinden tedavi edilmelidir. Emme hareketi nedeniyle dudak derisinde kabarıklıklar ve damakta içi sıvı dolu keseler görülebilir. Kendiliğinden geçen bu durumların bebeğe zararı yoktur. Yenidoğanlarda az miktarda burun tıkanıklığı ve burun akıntısı olması normaldir. Ancak, bebeğin nefes alması ve emmesini güçleştiriyorsa burun delikleri temizlenerek açılmalıdır.

Cinsel organlar

Kız bebeklerde doğumdan sonra az miktarda vajinal kanama ve akıntı görülebilir. Anneden bebeğe geçen hormonlardan kaynaklanan bu durum kendiliğinden düzelir. Erkek bebeklerin testisleri karın içinde gelişir ve bebek doğmadan testis torbasının (skrotum) içine iner. Bir yaşına kadar inmeyen testislerin ameliyat edilmesi gerekebilir. Halk arasında torbaların şişmesi ve su toplaması olarak da bilinen ‘hidrosel’, testisleri çevreleyen zarlar içinde normalden daha fazla sıvı birikimi sonucu testis torbasının şişmesi durumudur.

Çocuklarda kendiliğinden kaybolma olasılığı yüksek olduğundan 1 yaşından önce ameliyat önerilmez. Hidroselle birlikte fıtık varsa ameliyat edilmesi  gerekebilir.

Refleksler

Bebeğin ilk hafta hareketlerinin tamamı istem dışı (refleks) cevaplardan oluşur. Ağzına veya çenesine dokunulduğunda yüzünü o tarafa çevirip parmağı emmeye çalışır. Parlak ışık gördüğünde gözlerini kapatır. Yüksek sese ve ani hareketlere irkilme şeklinde cevap verir. Bu reflekslerin simetrik olmaması ve belli aylardan sonra kaybolmaması bazı hastalıkların belirtisi olabilir.

Göbek kordonu

Yenidoğan bebeğin göbek kordonu mavi-beyaz renkli bir yapıdır. Kesilen kordon hafta arasında kurur, rengi koyulaşır ve kendiliğinden düşer. Kuru ve temiz kalması yeterlidir. Özellikle bebeğin altını değiştirirken göbek kordonunun bezin dışında kalmasına özen gösterilmelidir. Bazen göbek dışarı doğru fıtıklaşmış olabilir, karın kasları kuvvetlendiğinde geçer. Göbekte kanama, iltihap oluşumu ya da kızarıklık olduğunda hemen doktora  başvurulmalıdır.

Cilt

Yenidoğan bebeğin cildinde kendiliğinden kaybolan ve tedavi gerektirmeyen bazı değişiklikler olabilir. Bebeğin özellikle kıvrımlı bölgelerinde yoğun bulunan beyaz, krem kıvamındaki  verniks doğum öncesi ve doğum sonrası cildinin korunmasını sağlar. Bu tabaka kendiliğinden ve bebek yıkandıkça kaybolur. Cilt soyulması doğumdan hemen sonra görülebilir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden biter. Bazı bebeklerde vücudunun herhangi bir yerinde ‘doğum lekesi’ denilen lekeler olabilir. Bebeğin sırtında, kalçalarında morartı şeklindeki ‘mongol lekeleri’ çocukluk dönemine kadar kalıcı olabilirse de sonradan tamamen kaybolur. Cilde yakın olan kılcal kan damarları nedeniyle oluşan pembe, kırmızı renkli ‘port şarabı lekeleri’ genellikle bebeğin yüzünde görülür. ‘Çilek hemanjiomu’ denilen başlangıçta büyüyen, hafif kabarık olan ve çileğe benzeyen kırmızı lekeler ise uzun süre kalıcı olabilir.

Bebeğinizin cildinde tıkanmış ter ve yağ bezleri burun, yanaklar ve çenede ‘milia’ denilen toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz noktacıkların oluşmasına neden olur. Birkaç hafta içinde bu bezler çalışmaya başlayacağından kaybolurlar. ‘Lanugo’ adı verilen ipeksi ince vücut tüyleri sırtta, omuzlarda, alında, kulaklarda ve yüzde yaygın bir şekilde bulunabilir, ilk birkaç haftada kaybolur.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Aylara Göre Bebek Beslenme Tablosu Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin beslenme bilgileri, öğün sayısı ve sıklığı neredeyse her ay değişir; tabii bebeğinizin ne tüketebileceği de. Bu nedenle, ay ay bebek beslenme tablosunu incelemek ve bebeğin beslenme düzenini ona göre oluşturmak gerekir. Zor gözüküyor; ama merak etmeyin, biz bebeğinizin gelişim düzeyine göre ay ay beslenme tablolarını sizin için açıkladık bile.

Yenidoğan Bebek Beslenme Tablosu

'Sadece anne sütü!' günlerindesiniz. 1 aylık bebek beslenmesi çok karmaşık olmasa da aşağıdaki maddelere dikkat etmenizi tavsiye ederiz:

  • Yenidoğan bebek beslenmesinde en önemli kural, bebeğin sadece anne sütü içmesi gerektiğidir.
  • Bu nedenle, siz de yediklerinize dikkat etmeli ve süt kalitenizi korumalısınız. 

Peki "Nasıl?" diye soruyorsanız, Anne Sütünü Arttırma Yolları yazımıza göz atabilirsiniz.

  • Eğer bebeğiniz emmiyorsa ya da sütünüz gelmiyorsa, formül mama kullanabilirsiniz.
  • Ancak, 1 aylık bebeğe inek sütü asla vermemelisiniz! Henüz bebeğinizin sindirim sistemi inek sütüne hazır değil; bebekler inek sütünü ancak 1 yaşından sonra içebilirler.

Yenidoğan Bebek Ne Sıklıkla Emzirilir?

  • Yenidoğan bebeğinizin mide kapasitesi çok azdır. Bu nedenle de az emebilecek ve çok kısa sürede yeniden acıkacaktır.
  • Aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi yenidoğan bebeğinizin mide kapasitesi artana kadar sık sık ve az az emmesi gerekir.

1 aylik beslenme

  • Bu nedenle, yenidoğan bebeğin emzirme sıklığı için ortalama saat diyebiliriz. 
  • Doğumdan sonraki ilk 3 gün ise daha da sık emmek isteyebilir; endişelenmeyin. Hemen aklınıza sütünüzün yetmediği de gelmesin. Sadece bebeğinizin mide kapasitesi çok düşük ve az emdiği için çabuk acıkıyor.

Daha ayrıntılı bilgi ve emzirme tüyoları için Yenidoğan Bebek Nasıl Emzirilir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

 Yenidoğan bebek mama tablosu:

HaftaMama SıklığıMama Miktarı
HaftalıkGünde 8 kez60 ml - 2 ölçek
HaftalıkGünde 7 kez90 ml - 3 ölçek
  • Yenidoğan bebekleri mamanın daha tok tuttuğu ve az verilmesi gerektiği bilgisi yanlıştır.
  • Yukarıda da görüldüğü gibi yenidoğan bebeğin mama sıklığı da saatte bir olmalıdır.
  • Ayrıca, bebeğinizi emzirmeyi de düzenli olarak deneyebilir ya da sütünüzü sağabilirsiniz ki sütünüz artsın ya da kesilmesin.

Yenidoğan Bebek Emzik Kullanmalı Mı?

Birçok ebeveyn yenidoğan bebeğinin maması hazır olana kadar sakinleşmesi için yenidoğan emziği kullanır. Ancak, bu doğru bir pratik değildir; çünkü;

  • Yenidoğan emzikleri bebeklerin emme refleksini tatmin etmelerine neden olur.
  • Bu nedenle bebek daha az emmek isteyebilir ya da emmek istemeyebilir.
  • Ayrıca, yenidoğan emzikleri bebeğinizin kafasını karıştırarak meme reddine neden olabilir.
  • Bebeğinizin beslenme rutini oturmadan emzik kullanmak doğru değildir.

Yenidoğan bebek beslenmesi sürecinde bebeğinizi sakinleştirmek için emzik yerine beyaz gürültü seslerini kullanmanızı tavsiye ederiz.

yenidogan emzirme sikligi

2 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Bebeğinizin 2. ayında da ana besin kaynağı anne sütü olmalıdır ve inek sütünden uzak durulmalıdır ki hem sindirim sorunları yaşamasın hem de alerji.

Ayrıca 2 aylık bebek beslenmesinde aşağıdaki maddelere de dikkat edilmelidir:

  • Bebeğinizin bu ayda da beslenme sonrası gaz sorunları ve huysuzluğu olabilir.
  • Eğer 2 aylık bebeğiniz beslendikten sonra kusuyorsai doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
  • Ayrıca, bebek yatağı seçiminize de dikkat etmeniz gerekir ki bebeğiniz reflü sorunu yaşamasın.
  • 2 aylık bebeğinizin beslenme türüne göre kaka rengi ve kıvamı da 1 aylık bebeklere kıyasla daha az değişir; bu nedenle, ani değişiklikler takip edilmelidir.

Bebek Kaka Rengi Rehberi'mizden faydalanarak bebeğinizin ay ay kaka rengi ve kıvamı hakkında bilgi alabilir ve gözlem altında tutabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Ne Sıklıkla Emzirilir?

Evet, geldik en önemli sorulardan birine. Öncelikle belirtmek isteriz ki 2 aylık bebeğin mide kapasitesi ilk aya göre oldukça fazla olduğu için beslenme sıklığı da azdır.

  • Bebeğiniz acıkdığında ve meme istediğinde zaten ağlayacaktır. Ancak yine de 2 aylık bebek emzirme sıklığının günde ortalama 6 kez olduğu unutulmamalıdır.
  • Ebeveynler anne sütü faydalı olduğu için bebeklerini daha fazla emzirme eğiliminde olabilir; ama bu durum çok yanlıştır. Bebekte reflü ve benzeri sindirim sorunlarına neden olabilir.
  • Eğer bebeğiniz uzun süre emmek istemiyor ve emzirme zamanları arasındaki boşluk uzuyorsa lütfen doktorunuza başvurunuz.

2 Aylık Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

  • 2 aylık bebeğin mama içme sıklığı da emzirme ile aynıdır yani günde 6 kez.
  • Bebeğiniz ml su ile hazırlanmış 4 ölçek mama yiyebilir.
  • Ancak ölçek bilgileri mamadan mamaya değişiklik gösterebileceği için lütfen mamasını kullandığınız markanın talimatlarına uyarak mamanızı hazırlayın.
  • Eğer kullandığınız mamanın ml değeri 'nin çok üstünde ya da altındaysa ya da bebeğinizi günde 6'dan az ya da çok beslemenizi öneriyorsa, lütfen önce doktorunuza danışın!

2 aylik beslenme

3 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Bebeğinizin 3 aylık beslenme tablosunda da ana besin öğesi anne sütü ya da mama olmalıdır. Ancak 3. aydan itibaren çalışan annelerin işlerine dönme vakti gelmiş olabilir. Peki, bu durumda bebek beslenmesi konusunda nelere dikkat etmelisiniz:

  • Öncelikle sütünüzü sağma çalışmalarına şimdiden başlamalı ve kendinizi de bebeğinizi de alıştırmalısınız.
  • Bebeğiniz meme emmeye alışık olduğu için sağdığınız sütü reddedebilir. Bu nedenle, işe dönmeden önce bebeğinizi sağılmış sütü içmeye alıştırmalısınız.
  • 3 aylık bebeğinizin beslenme düzenindeki bazı öğünlerinde sağdığınız sütü vererek biberonla içme alışkanlığı edinmesini sağlayabilirsiniz.
  • Böylece, bu geçiş süreci bebeğiniz için de aşamalı olur ve biberonu reddetmez.
  • Ayrıca, anne sütünüzün azalmaması için ofiste/iş yerinde de düzenli aralıklarla sütünüzü sağmayı unutmamalısınız.

3 Aylık Bebek Ne Sıklıkla Emzirilmeli?

Yukarıda da açıkladığımız gibi bebeğiniz büyüdükçe beslenme  sıklığı da azalmaya devam ediyor. Bu nedenle, 3 aylık bebeğinizin beslenme sıklığı günde 5 öğüne düşer.

  • Bebeğiniz 3 aylık olduktan sonra ilk hafta bir öğününü sağılmış sütle verebilirsiniz.
  • Sonraki haftalarda ise işe dönmeyi planlıyorsanız bu rakamı 2'ye çıkararak bebeğinizi alıştırabilirsiniz.
  • Çalışmayan anne olsanız dahi bebeğinizi bu pratiğe şimdiden alıştırmanızı tavsiye ederiz; çünkü bebeğinizi biberona şimdiden alıştırmanız ileride işinizi çok kolaylaştıracak!

3 Aylık Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmelidir?

  • 3. aydan itibaren bebeğiniz günde 5 öğün mama tüketmelidir.
  • Bu öğünlerin miktarını ise ml'ye 5 ölçek olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

3 aylik bebek beslenmesi

Aylık Bebek Beslenme Tablosu

4 aylık bebek beslenmesi ve 5 aylık bebek beslenmesinin hemen hemen aynı olduğunu söyleyebiliriz.

  • Bu dönemde bebeğinizin beslenme sıklığı yaklaşık olarak defaya inecektir.
  • 4 aylık bebeklerde sıklıkla karşılaşılan uyku gerilemesi nedeniyle, bebekte iştahsızlık ve emmek istememe gibi durumlar yaşanabilir.
  • Ancak, bu durum geçicidir ve iyi bir uyku eğitimi ile üstesinden gelebilirsiniz.
  • Eğer bebeğiniz böyle bir sorun yaşıyorsa otomatik boy-kilo hesaplayıcımızı kullanarak bebeğinizin beslenme geriliği yaşayıp yaşamadığını kontrol edebilirsiniz.
  • " aylık bebeğe ne kadar mama verilir?" diye soruyorsanız ise;
AyMama miktarıSu miktarıÖğün sayısı
4 aylık6 ölçek mlGünde 5 kez
5 aylık6 ölçek  mlGünde kez

5 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçebilir Mi?

Ebeveynlerin sıklıkla sorduğu sorulardan biri de bebeği 6. aydan önce ek gıdaya başlatıp başlatmamaları gerektiği hakkındadır. Ancak, bu sorunun cevabı maalesef 'Hayır.' 5 aylık bebeğin ek gıdaya geçmesi aşağıdaki sorunlara neden olabilir:

  • Mide ve bağırsak gelişimi yeterli olmadığı için sindirim sorunlarına yol açabilir. Bebekte gazın yanı sıra bazı sindirim sistemi hastalıkları ortaya çıkabilir.
  • Böbreklerdeki sodyum ve üre miktarı artarak bebekte böbrek sorunlarına neden olabilir.
  • Katı yükü artabilir ve sıvı yetersizliği yaşanabilir.
  • Alerji geliştirme ihtimali artar.

Bu sebeple, 5 aylık bebeğiniz ek gıdaya geçmemelidir ve ek gıdaya geçmek için hem 6. ayını hem de doktorunuzun onay vermesini beklemelidir.

5 aylik beslenme duzeni

6 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Bebeğinizin 6. aydan itibaren beslenme tablosunda birçok değişiklik de olacaktır; çünkü artık bebeğinizin ek gıdaya geçme vakti geldi! Artık bebeğiniz anne sütünün yanı sıra ek gıda da tüketecek.

  • 6 aylık bebek ek gıdaya geçmeye hazır demektir. Hatta ek gıdaya ihtiyaç duyar; çünkü 6. aydan iitbaren bebeğinizin hareketliliği de artacak ve daha fazla enerjiye duyacaktır.
  • Ayrıca, 6. aydan itibaren bebeğiniz sizden aldığı antikorlarla değil, kendi bağışıklık sistemi ile korunmaya başlayacak. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ise ek gıdaya ihtiyacı var.
  • Bu nedenlerle bebeğiniz 6 aylık bebeğin besin ihtiyacının yalnızca %70'ini karşılayacak.
  • 6 aylık bebeklerde demir eksikliği de çok rastlanan bir durumdur; mutlaka doktor kontrolünden geçmesini ve kan değerlerine bakılmasını tavsiye ederiz.
  • 6 aylık bebeğinizin ek gıdaya alışma sürecinde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da '3 gün kuralı'dır. Basitçe bebeğinize her yeni ürünü tanıttıktaan sonra 3 gün boyunca gözlemlemeniz gerektiğini anlatan bu kural sayesinde alerjik reaksiyonlardan kaçınabilirsiniz.
  • Ayrıca, bebeğinize vereceğiniz ek gıda miktarı bir kavanozdan fazla olmamalıdır ki sindirim sorunları yaşamasın.

6 Aylık Bebek Ne Kadar Süt Emer?

Bebeğinizin ek gıdaya geçmesiyle anne sütü alımı azalacaktır; ancak aşağıdaki sınırlarda kalması gerekir;

  • Eğer bebeğiniz günde 5 öğün besleniyorsa 1 öğününü ek gıda ile değiştirmeniz yeterlidir; yani 6 aylık bebeğinizin anne sütü emme sıklığı 4 olabilir.
  • Eğer bebeğiniz günde 4 öğün besleniyorsa ise emme sıklığı günde 3 olmalıdır. Diğer öğünü ise tabii ki ek gıda.

ek gida tablosu 6. ay

6 Aylık Bebek Sütten Kesilir Mi?

Ebeveynlerin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir ve bu konuda farklı görüşler bulunmaktadır:

  • Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesi gerektiğini söylemektedir.
  • Kişilik uzmanları ise bu sürenin 9 aya inmesi gerektiğini söyler; çünkü 9 aydan sonra sütten kesilen bebeklerde özgüven sorunları ve kişilik oluşumu gelişiminde gerilik olabileceğini varsayarlar.
  • Bu nedenle bebeğinizin sütten kesilme dönemi hakkında en doğru kararı doktorunuz verecektir; ancak, her iki durumda da 6 aylık bebek sütten kesilmemelidir.

6 Aylık Bebek Ek Gıda Olarak Neler Yer?

Bebeğiniz ek gıdaya geçti; ancak, ilk ek gıdaları neler olmalıdır ya da 6 aylık bebek ne yememelidir, biliyor musunuz? Gelin birlikte 6 aylık bebeğin ilk gıdaları neler olabilir bakalım:

  • Yoğurt
  • Mevsim meyvelerinden püre (Özellikle elma önerilir)
  • Mevsim sebzelerinden püre (Özellikle lifli sebzeler)
  • Yumurta sarısı (Aman dikkat, beyazını yemesi yasak!)

Bebeğinizin 6. ayın sonuna kadar yiyebilecekleri bu kadar. Bebeğinizin bu tatları sevmesi için farklı ek gıda tariflerini deneyebilir ve beslenme tablosunu zenginleştirebilirsiniz.

Bebeğinizin 6 aylık beslenmesi hakkında daha ayrıntılı bigiler için 6 Aylık Bebek Beslenmesi ve Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

7 aylik beslenmesi

7 Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Bebeğinizin 7. ay beslenme düzeninde 6. aya göre çok daha bir fark yo; ancak bebeğinizin çiğneme becerilerinin gelişmesi için bazı uygulamalara ihtiyacınız var. Bakalım 7 aylık bebek beslenme tablosu hakkında neler bilinmeli:

  • Öncelikle günde en fazla 2 öğün ek gıda verme kuralına sadık kalmalısınız; tabii 3 gün kuralına da.
  • Bebeğiniz keçi ve inek sütüne hâlâ hazır değil. Bu nedenle, anne sütü veremiyorsanız mamaları suyla hazırlamaya devam!
  • Bebeğinizin 6 aylık beslenme tablosunda bol bol püreler vardı. 7. ayında da durum hemen hemen aynı ancak artık bebeğiniz daha pütürlü püreler yemeli.
  • Pütürlü gıdalarla tanışan bebeğinizin çiğneme ve yutma becerileri de gelişecektir.
  • Ayrıca, bebeğiniz artık ev yapımı çorbalar da içebilir. Ancak bu çorbaların tarhana gibi geleneksel tatlar yerine, sebze ve et ağırlıklı içerikte olması bebeğinizin gelişimi için önemlidir.
  • Bebeğinizin fiziksel gelişimi artık sizinle masaya gelmesine olanak verir.
  • Eğer bebeğiniz dik durabiliyorsa, desteksiz oturuyorsa ve besinleri parmakları ile tutabiliyorsa BLW yöntemini deneme vaktiniz gelmiş olabilir.
  • Böylece, BLW yöntemi sayesinde bebeğiniz yemek yerken ince motor gelişimi de desteklenebilir ve gıdaların boazına kaçma ihtimali azalır.

Daha ayrıntılı bilgi için BLW Yöntemi Nedir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

7 Aylık Bebeğin Emme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin 7 aylık beslenme tablosunda anne sütünün yeri biraz daha azalabilir:

  • Eğer bebeğiniz günde 5 öğün tüketiyorsa 4'ünü anne sütü vererek 1'ini ise ek gıda ile zenginleştirebilirsiniz.
  • Bebeğiniz 4 öğün yemek yiyorsa ise 3 öğün anne sütü ve 1 öğün ek gıda ile devam etmenizi tavsiye ederiz.
  • Yani her iki durumda da 7 aylık bebeğin emme sıklığı günde kez olmalıdır.

7 aylik beslenmesi

7 Aylık Bebeğe Ne Kadar Mama Verilir?

7 aylık bebeğin yemesi gereken mama miktarını aşağıdaki tablodan öğrenebilirsiniz. Ancak doktorunuz bebeğinizin kan testleri sonucunda farklı bir beslenme tablosu önerirse lütfen ona sadık kalınız. 

AylıkMama mikarıSu Öğün sayısı
7 Aylık6 ölçek ml4 öğün 

Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Bebeğinizin beslenme düzenindeki bir diğer eşik de 8. ayın sonlarında ya da 9. ayın başında gerçekleşir. Bu nedenle, iki ayın beslenme düzenini size birlikte anlatmak istedik, siz bebeğinizin beslenme alışkanlıklarını gözlemleyerek bu düzende değişiklikler yapabilirsiniz.

  • Bebeğinizin beslenme tablosunda artık daha fazla ek gıda olmalı; çünkü bebeğinizin ek gıdaya geçiş dönemi olarak adlandırılan aylık süreci geride bıraktı bile.
  • 8. aydan itibaren bebeğinizin ek gıda yeme sıklığını günde 3'e kadar çıkarabilirsiniz.
  • Yani artık bebeğinizin beslenme düzeninde anne sütü ve ek gıda oranı %50, %50 oranına getirilebilir.
  • 9 aylık bebeğinizin anne sütü içmeyi reddetme ihtimali de yüksektir. Bu durumda, endişelenmemeli ve bebeğinizin anne sütü içmediği öğünleri ek gıda ile tamamlamak yerine mama ve devam sütü ile desteklemelisiniz.
  • Aksi takdirde, bebeğinizin bedenindeki katı yüktü artabilir ve sıvı yetersizliği yaşayabilirsiniz.

Peki, 9 aylık bebekler neden anne sütünü reddeder?

8 aylik beslenme tablosu

9 Aylık Bebek Neden Memeyi Reddeder?

Bebeklerin 9. ayında meme reddi sorunu yaşaması oldukça yaygın bir durumdur ve:

  • 9 aylık meme reddinin genel sebebi bebeğin diş çıkarma döneminde olmasıdır. 
  • Bu ay çıkan dişler bebeklerde huysuzluk ve iştahsızlık ile kendini gösterebilir.
  • Ayrıca, büyüme atağı haftasında olması da bebeğinizin meme reddi yaşamasının ana nedenleri arasında olabilir.
  • Bu durumlarda, bebeğinizin anne sütünü reddettiği öğünleri ek gıdayla değil anne sütü ya da mama ile desteklemelisiniz ki bebeğinizin böbrek ve sindirim sistemlerinde yük artmasın ve sağlık sorunları yaşamasın.
  • Ayrıca, bebeğinizin ek gıda tariflerinde su yerine anne sütü kullanarak da bebeğinizin ihtiyacı olan anne sütünü almasını sağlayabilirsiniz.
  • En önemli kural ise bebeğinizi emziremeseniz dahi sütünüzü sağmayı bırakmamak. Unutmamalısınız ki bu geçici bir dönem ve bebeğiniz yeniden anne sütü emecek; bu sebeple, süt salınımınızın devam etmesi için sağmaya devam etmek önemli!

Dilerseniz Emmeyi Redddeden Bebek Nasıl Emzirilir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Memeden Kesilir Mi?

Bebeklerin 9. ayında yaşanan meme reddi sorunları ve 9 aylık bebek beslenme tablosundaki ek gıda yoğunluğu nedeniyle birçok ebeveyn bu soruyu sormaktadır. Ancaki konu hakkında maalesef uzmanlar ikiye bölünür:

  • Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin anne sütünden kesilme yaını 2 olarak belirtmektedir.
  • Kişilik gelişimi uzmanları ise bebeğin kişilik gelişimlerinin olumsuz yönde etkilenmemesi için 9. ayın sonunda memeden kesilmesi gerektiğini savunmaktadır.

10 aylik beslenme tablosu

  • Bebeğinizin sağlığı için en doğru kararı vermek size ve doktorunuza kalmıştır. Ancak yine de belirtmek isteriz ki 9 aylık bebek anne sütünden kesildiğinde önceki aylar kadar etkilenmeyecektir.
  • Önemli olan bebeğinizin kontrollerini düzenli takip etmeniz ve kan değerlerini ölçtürmenizdir.
  • Özellikle demir eksikliği 9 aylık bebeklerde sık rastlanan bir sorundur ve hem zengin bir 9 aylık beslenme tablosu ile hem de takviyeler ile demir eksikliği telafi edilmelidir.
  • Ayrıca, eğer bebeğinizi sütten kesmeyi planlıyorsanız bunu aşamalı olarak yapmalısınız. Yani her hafta bir öğününü anne sütü yerine mama ya da devam sütü ile değiştirerek bebeğinizi alıştırmalısınız.

Aylık Bebek Beslenme Tablosu

Tebrik ederiz, bebeğinizin beslenme düzeninin çok zorlu olduğu dönemleri artık geride bıraktınız. aydan itibaren bebeğinizi günde kaç kez emmesi gerektiği, beslenme tablosunda nelerin olduğu gibi sorunlarınız sona erdi.

  • aydan itibaren bebeğiniz sizin yediğiniz yemeklerden de yiyebilir; tabii ki salça ve baharat eklememeniz koşuluyla.
  • Artık püre devri de geride kaldı. Bebeğiniz uygun, yutabileceği boyutlarda olduğu sürece birçok gıdayı da tüketebilir.
  • aydan itibaren bebeğinizin yutkunma ve nesneleri elle kavrama becerileri de son derece gelişmiş olacaktır. Bu nedenle, bardak kullanmasına izin verebilirsiniz. Endişelenmeyin, böylesi daha güvenli!
  • Bebeğinizin büyüme hızı aydan sonra yavaşlamaya başlayacaktır; bu nedenle daha az yemek isteyebilir ya da bazı öğünleri atlamaya çalışabilir.
  • Aman dikkat! Bebeğinizin fiziksel gelişimi ve rutin devamlılığı için beslenme düzeninden taviz vermemelisiniz. 

12 aylik beslenme tablosu

  • Eğer bebeğiniz öğün atlamak istiyorsa, tüm öğünlerini kalorisi düşük ama besleyiciliği yüksek gıdalarla değiştirebilirsiniz. Böylece daha çok acıkacak ve emmek isteyecektir.
  • aydan itibaren bebeğinizin beslenme tablosuna birçok yeni gıda da eklenir. 
  • Artık bebeğiniz bal, yumurta beyazı, kuruyemiş gibi besinlerle de yavaş yavaş tanışabilir. (Tabii ki 3 gün kuralı doğrultusunda!)  Ancak, patlıcan hâlâ yasak.

1 Yaşındaki Bebek Sütten Kesilir Mi?

Bu sorumuzun cevabı: 'Evet'. 12 aylık bebeğin beslenme tablosunda hâlâ anne sütü olsa da bebeğinizin herhangi bir nedenden dolayı ememesi sağlıklı gelişmini olumsuz etkilemez.

Ancak yine de bebeğinizin beslenme çeşitliliğini arttırmak için devam sütü de vermeyi ihmal etmemelisiniz. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği anne sütü / devam sütü devam süresi 2 yıl! Ancak kullandığınız devam sütüne bağlı olarak, bebeğinize 3 yaşına kadar vermeniz gerekebilir.

Bebeğinizin yaş beslenme tabloları hakkında tüm bilmeniz gerekenler bu kadar. Gözüktüğü kadar karmaık değilmiş değil mi? Bu bilgiler  ve yöntemler dışında yapmanız gereken tek şey bebeğinizin kontrollerini aksatmamak ve doktorunuzun tavsiyelerine uymak. Böylece bebeğinizin beslenme düzeni hakkında hiçbir eksik nokta kalmayacaktır.

*Kaynak=Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğan bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

Yenidoğan bebeklerin mide kapasitesi çok küçük olduğu için az az ve sık sık emzirilmelidirler. Yenidoğan bebeğin beslenme düzeninde ana madde anne sütüdür ve yaklaşık 3 saatte bir bebeğe anne sütü verilmelidir.

9 aylık bebek sütten kesilir mi?

Bebeğin sütten kesilme zamanını kişilik uzmanları 9 ay olarak belirlerken, Dünya Sağlık Örgütü 2 yaş olarak belirlemiştir. En doğru kararı vermek için doktorunuza danışmalı ve gerekli kan testlerini yaptırmalısınız.

8 aylık bebek neler yiyebilir?

8. aydan itibaren bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemi tamamlanır. Bu nedenle, bebeğiniz pürelere ek olarak pütürlü gıdalar ve parmak gıdalar tüketmeye de başlayabilir.

10 aylık bebek ev yemeği yer mi?

Evet. aydan itibaren bebekler ev yemeği yiyebilirler; tabii ki baharatsız ve salçasız olması koşuluyla.

Ne zamana kadar beslemelisiniz?

Bebeğiniz doğduğu anne sütüne ihtiyaç duyar. Süt çocukluğu döneminde ideal bir besin olan ve faydaları yıllar süren anne sütü mucizevi bir besin. Bir damlası bile ilaç niteliğinde olan anne sütü, anne ile bebek arasındaki iletişimi de kolaylaştırıyor. Anne bebeğini emzirdiğinde onunla bağı daha da kuvvetleniyor. Peki bu kadar değerli olan bu besini, bebeğiniz ne kadar almalı? Gündüz ne kadar emzirmeniz gerektiğini biliyor ama bebeğinizin gece beslenmesini ayarlayamıyor musunuz? İşte bebeklerde gece beslenmesiyle ilgili merak edilenler


Bebeklerde gece beslenmesi ne kadar olmalı?

  • Doğumda bebeklerin mide kapasiteleri günde sadece cc’dir. Zamanla mide kapasitesi artıyor.
  • Yenidoğan bebeğin mide kapasitesi, ilk günlerde ml (Bir kiraz tanesi büyüklüğündedir).
  • 3’üncü gün ml (Kabuklu ceviz büyüklüğündedir).
  • Bir haftalıkken ml (Bir kayısı büyüklüğündedir).
  • Bir aylıkken ml’ye (Yumurta büyüklüğünde) ulaşıyor. Bu nedenle özellikle 3’üncü aya kadar bebekleri çok sık, ne zaman isterlerse o zaman beslemek önemli. Özellikle yenidoğan döneminde mide kapasitesinin küçük olması nedeniyle gece beslemek şart. Onu üç saati geçmeden anne sütü ile beslemelisiniz. İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor.
  • Genellikle 6’ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9’uncu aya kadar da uzayabiliyor. Bebeğiniz her zaman aynı saatte uyanıp çok ısrarla emiyorsa, bu açlıktan uyanıyor anlamına geliyor. Ancak düzensiz uyanıyor, bir lokma emip yeniden uyuyorsa, aslında alışkanlıktan uyandığı söylenebilir. Bu tamamen annelik içgüdüleri ve yeterli gözlemle anlaşılabiliyor.

Uzun süreli gece beslenmesi çocuklarda reflü hastalığına yol açıyor. Bu nedenle çocuğunuzu tıka basa beslemekten kaçının. Ayrıca gece beslenmeleri 6 ay-1 yaştan sonra diş çürükleri, kulak enfeksiyonu sıklığını da artırıyor. Gece beslenmesi uyku düzenini ve iştahı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden. Gece beslenen çocuk gündüz iştahsız, yeme bozukluğu olan bir çocuk olabiliyor. Bebekler hızla büyüyüp bir birey olma yolunda ilerlerken, bi takım alışkanlıkları onlara kazandırmak anne ve babalara düşüyor. 6 aydan sonra gece beslenmeleri kesilebilir.

Aniden mi azaltarak mı kesmelisiniz?

Gece beslenmesini keserken yapmanız gereken en önemli şey, gerçekten kesmek isteyip istemediğinize karar vermektir. Karar verdikten sonra tutarlı bir şekilde beslenmeyi aniden kesilebilir ya da azaltarak kesebilirsiniz. Buna başlamadan yapmanız gereken en önemli şey ise gündüz beslenme öğünlerini artırmak olmalı. Ancak burada mutlaka tutarlı davranışlar sergilemeli, süreklilik sağlamalısınız. Azaltarak kesilmede anne sütü veriyorsanız beslenme süresini azaltabilir, mama ile besliyorsanız miktarı yavaş yavaş azaltabilir, yerine su içirebilirsiniz. Aniden kesmede ise çocuğunuzun uyandığında aç olmadığını bildiğiniz için sadece yanında olmak, varlığınızı ona hissettirmek; onun güvende olmasını sağlayacaktır.

Tutarlı olun!

Gece beslenmesini kesmek isteyip istemediğinize karar vermek en önemli püf nokta. Hem anne hem baba tutarlı davranmalı. Deliksiz gece uykusu uyuyan bebeklerin gündüz daha mutlu ve huzurlu bebekler olduğunu bilmeli ve istikrarlı davranmalısınız. Gece beslenmeyi kesmeden önce gündüz beslenme miktarlarını artırmalısınız. Ayrıca yatmadan önce bebeği uyandırmadan emzirip yatırabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası