peditus şurup ile hangi ateş düşürücü verilir / peditus surup anneler | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Peditus Şurup Ile Hangi Ateş Düşürücü Verilir

peditus şurup ile hangi ateş düşürücü verilir

Ateş çocuk hekimlerinin sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Ateş bir hastalık değil.Vücudun korunma mekanizmasıdır. Enfeksiyon veya enfeksiyon dışı nedenlerle vücut ısısının yükselmesi ateş olarak tanımlanır. Ateşin en sık nedeni enfeksiyon hastalıklarıdır. Vücuda giren enfeksiyon ajanına karşı vücudun savunma mekanizması olan ateş aileleri kaygılandırmakta ve gereksiz ateş düşürücüler kullanılmaktadır.

  • Koltuk altı derece

  • Kulak derece üzerindeki değerler ateş olarak tanımlanabilir. Yüksek olmayan ateş’te ilaç kullanmak doğru değildir. Bu durumda ilaca başlamadan önce ateş düşürücü diğer yaklaşımlara başvurulmalıdır.

Ateş ve havale geçirma ilişkisi aileleri tedirgin etmekte ve ateş düşürücüyü süratle vermektedirler. Son çalışmalarda ateş düşürücülerin yüksek dozda ve sık aralıklarla verildiği vurgulanmaktadır.

Ateş düşürücüler bebek ve çocuklarda ağırlık (kg) ve yaş esas alınarak verilmelidir.

En sık kullanılan ateş düşürücüler Paracetamol ve Ibuprofendir.

*Paracetamol şurup

* Tablet

* Fitil

* Damardan verilen formu mevcuttur.

Şurup formunun * mg / ml

* mg/ml olmak üzere iki şekli mevcuttur.

Tablet * mg

Fitil * mg

* mg olarak iki şekli bulunmaktadır.

*60 kg üzerindeki ergenler mg tablet kullanabilirler.

Paracetamol kg başına 15 mg olarak verilmektedir. Günde en fazla 4 doz verilebilir. Doz aralıkları saat olmalıdır. 1 aydan küçük bebeklerde kullanılmaz.

Paracetamolun damardan verilen formu ancak hastane şartlarında uygulanabilir. 11 yaş üzerinde kullanılır. 10 mg / ml mevcuttur. Verilme süresi 15 dakikadır. Günde en fazla 4 kez 4 saat aralıkla uygulanabilir.

Paracetamolun yarılanma ömrü 1,5 – 2 saattir. Karaciğerde metabolize olur. Yüksek dozda verilen paracetamol karaciğer üzerine toksik etki gösterir. Paracetamol verilen hastaların yeterli sıvı alması önerilmektedir.

Diğer bir ateş düşürücü Ibuprofendir.

Şurup formunun * mg

* mg iki şekli vardır.

Tablet * mg

* mg ‘dır.

3- 6 aydan büyük bebeklerde kullanılabilir. İshalli çocuklarda Ibuprofen vermekten kaçınmalıdır. Fazla dozda verildiğinde ;

  • Mide ülseri

  • Kanama

  • Böbrek problemlerine yol açabilir.

  • Astımlı hastalarda hırıltıyı artırabilir.

Ibuprofen aç karnına verilmemelidir. Kg başına 10 mg verilebilir.(maksimum doz 40 mg kg’dir.) doz aralıkları saat olmalıdır. Günde 3 dozdan fazla verilmez.

40 kg üzerindeki çocuklara günde 3 kez mg tablet formu verilebilir.

ASPİRİN 16 yaştan küçük bireylerde kullanılamaz. Bu yaş grubunda aspirin kullanımı öldürücü bir hastalık olan Reye sendromuna yol açmaktadır.

Ateş düşürülmesinde diğer bir yaklaşım ardışık ateş düşürücüleri kullanılmasıdır. Her ne kadar ardışık ateş düşürücülerde yan etkinin az olduğu vurgulansa da uygulama ancak tek ateş düşürücüye yanıt alınmadığı durumlarda kullanılabilir.

Bir çok semptom giderici preparat bilinçsizce kullanılmaktadır. Bu preparatlar içindeki ateş düşürücü miktarları sabit olmayıp bazen Paracetamol ve Ibuprofen miktarları yüksek olup , bunun yanı sıra diğer semptom giderici ilaçlarla kombine edilmektedir ki bu preparatların 6 yaştan küçük çocuklarda kullanılması önerilmez.

Ateş düşürücüleri kullanırken verilecek doz çocuğun kilosu esas alınarak hesaplanmalıdır.

Yüksek olmayan ateşlerde ateş düşürücüye hemen başlamayınız.

Çocuğun ateşine öncelikle üzerini soyarak, oda ısısını düşürerek , duş yaparak ve bol sıvı vererek düşürmeye çalışınız.

Ateş düşürücü ilaçları kullanırken kombine ilaç ( semptom giderici ilaç yerine ) Parecatamol ve Ibuprofen ihtiva eden tekli preparatları kullanınız.

Kullandığınız ateş düşürücünün 1 ölçek= 5 ml sinde kaç mg olduğuna dikkat ediniz.

Ateş düşürücü preparatları içeren kombine preparatları gelişi güzel kullanmayınız.

Bazı kombine preparatların içinde yüksek dozda ateş düşürücü olduğuna ve önerilen dozda verildiğinde yan etkilerin olabileceğine dikkat ediniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Soğuk Algınlığı İlaçları

Sevgili anne babalar, ne zamandır yazmak istiyorum &#; Soğuk algınlığı ilaçları &#; başlıklı bir yazı. Çünkü gerçekten bu konuda biraz kafalar karışık. Maalesef yanlış kullanımlar görüyoruz, yanlış anlamaları düzeltmek için, bu konuda bir yazı yazma ihtiyacı hissettim. Soğuk algınlığı ilaçları deyince, bitkisel ilaçlar, vitaminler, burun açıcı serum fizyolojik deniz suyu içeren damlalar ve spreyler dahil birçok seçenek mevcut. Ancak benim burada üzerinde durmak istediğim, yan etki ihtimali daha yüksek olan, burun ve kulak salgılarını azaltma etkisi olan soğuk algınlığı ilaçları.

Anıl Yeşildal &#; funduszeue.info

Soğuk algınlığı ilaçları kullanılırken içeriğine dikkat edilmeli !!

Bu ilaç grubunu kabaca iki gruba ayırabiliriz; Sadece antihistaminik yani alerji ilacı içeren bir grup var. Biraz önce bahsettiğimiz antihistaminikler alerji ilacı olmalarının yanında gerçekten solunum yollarında ciddi bir kurumaya yol açar. Ancak bazen daha yoğun şikayetleri olanlar için, bu ilaçların içine dekonjestan dediğimiz türde bazı maddeler de konmaktadır. Soğuk algınlığı ilaçları söz konusu olunca en dikkat etmemiz gereken etken maddeler Psödoefedrin ve Fenilefrin adlı etken maddelerdir.

Ne yazık ki bu tür ilaçların, bunların içine genellikle ateş düşürücü etkisi, ağrı kesici etkisi olan İbuprefen veya parasetamol de ekleniyor. Dolayısıyla bazen çocuğun yüksek ateşi olmadığı halde bunları da almak zorunda kalıyor. Ateş düşürücülerin hastalıkların iyileşmesi üzerine olumsuz etkileri olduğunu daha önce paylaşmıştım. Detayları merak edenler &#; Ateş Düşürücüler Gizli Düşmanımız  &#; adlı makalemi de okuyabilirler.

Calpol Öldürmez :))

&#; Calpol öldürüyor &#; diye haberlerde duymuş olabilirsiniz. Aslında çok gülünç bir haber çünkü bu haberde akabinde de, &#; doktorlar parasetamol öneriyor &#; deniyor. Ne yazık ki medyada doğru yanlış bilmeden, halkı endişeye sürükleyecek haberleri sıkça görebiliyoruz.

Oysa ülkemizde kullandığımız Calpol sadece parasetamol içerir. Çocuklarda yıllardır kullanılan en güvenli ateş düşürücü ve ağrı kesicidir. Buradaki haberin aslı şöyle. İngiltere&#;de bir çocuğun ölümünde sebep olduğu düşünülen ilaç, Calpol plus-mix. Yani bu ilacın içinde sadece ateş düşürücü parasetamol yok, içinde biraz önce bahsettiğimiz dekonjestan maddelerden bir tanesi var. Peki bu dekonjestan maddeler gerçekten çocukların ölümüne mi yol açıyor? Öncelikle % böyle bir ilişki olduğunu söylemek çok yanlış olur.

Detay için  &#; Calpol Neden Öldürsün ki? &#;adlı makalemi de okuyabilirsiniz.

Soğuk algınlığı ilaçları için bakış açımız değişiyor

Ama bu tür bilgiler bizim bu tarz ilaçlara daha farklı yaklaşmamıza yardımcı oluyor. Bu nedenle birkaç yıl önce, Sağlık Bakanlığı soğuk algınlığı ilaçları ile ilgili yeni düzenlemeler yaptı. Ruhsatlarındaki prospektüslerindeki yaş sınırlarında bir değişikliğe gidildi. İçerisinde dekonjestan olmayan soğuk algınlığı ilaçları için 2 yaş ile sınırı getirdi. İçerisinde dekonjestan olanlar ise 6 yaşla sınırlandı ve bunları reçetesiz satışı yasaklandı.

Soğuk algınlığı ilaçlarının içerikleri

Öncelikle konuyu daha net anlatabilmek, bazı yanlış anlaşılmaları ve bazı zararları önleyebilmek adına en sık kullanılan bazı soğuk algınlığı ilaç markalarını içerikleri ile birlikte söylemek durumundayım. Bu herhangi bir ilacı kötülemek övmek veya önermek anlamında algılanmasın lütfen. Daha da ilginci ilaçların isimleri de farkında olmadan hatalı bir yargı oluşturabiliyor.

Peditus nasıl bir ilaç?

Özellikle Sağlık Bakanlığı yaş sınırları koymadan önce, soğuk algınlığı olduğu zaman Peditus şurup bebeklere rahat rahat verilirdi. İsmine de baktığımızda Pedi Pediatriyi çağrıştırıyor yani çocuklar için hatta bebekler için uygun olduğu algısını yaratıyor. Oysa durum tam tersi Peditus artık 6 yaş ruhsatına sahip bir ilaç. Artık doktorlar bu konuya ruhsat değişikliğinden sonra çok dikkat ediyorlar. Ancak bir anneye sorsanız küçük bebeği için hele de reçetesiz satılıyorsa, Peditus mu verirsin, yoksa mavi kutulu A-ferin mi? Emin olun annelere böyle bir soru sorsanız yarıdan çoğu Peditus diyecektir. İşte bu yazının asıl amacı da zaten, ön yargıları ve kafadaki bu yanlış kalıplaşmış bilgileri ortadan kaldırmak.

Peki kötü bir ilaç mı? Tabii ki hayır, kötü bir ilaç değil. Ancak içerisinde Fenilefrin isimli dekonjestan madde olduğu için, uygun yaşlarda uygun dozlarda kısa süreler kullanılabilir. 3 yıl önce Sağlık Bakanlığı&#;nın soğuk algınlığı ilaçları üzerine yaptığı ruhsat değişikliklerinden sonra, bu tür ilaçların uygunsuz kullanımı iyice azaldı. Özellikle dekonjestan içeren ilaçlar 6 yaş üzerine uygun ibaresi kondu ve de reçetesiz satılması yasaklandı. Böylece çok özel durumlarda, doktorların azaltılmış dozlarda vermesi dışında uygunsuz kullanımların önüne geçilebildi.

Soğuk algınlığı ilaçları kaç yaşında kullanılabilir?

Bu tür ilaçlarda mümkün olduğunca ruhsattaki yaş sınırlarına dikkat etmekte fayda var. Aslında bilimsel kanıtlara, çok geniş vaka serileri ile yapılan çalışmalara bakıyoruz, kongrelerdeki konuşmaları dinliyoruz. Ve bu tür ilaçları ne soğuk algınlığında, ne kulak iltihabında, ne de kulakta sıvı birikiminde kullanmaya gerek olmadığı ifade ediliyor. Ama gerçek hayat, kongrelerdeki gibi değil. Sonuçta bu ilaçların tedavi etmediğini, sadece belirtileri azaltarak iyileşene kadar hastaları rahatlattığını biz doktorlar tabii ki biliyoruz.

Ancak burnu çok tıkalı olan, ağızda geri akıntının yaptığı öksürükten gece uyuyamayan ve bu durumdan son derece rahatsız olan bir çocuk düşünün. Eğer burundan sıkılan serum fizyolojik damlalarla, deniz sularıyla, bitkisel ilaçlarla çocuk yeterince rahatlamıyorsa, o ailenin ve çocuğun hayatı kabusa dönüyorsa, mecburen bir şeyler yapmak gerekiyor. Zaten biz gerek yok, bekleyelim desek de siz mutlaka başka ilaçlar talep ediyorsunuz.

Bu durumda da mümkün olduğunca ilaçların yaş sınırlarına dikkat ediyoruz. Biraz sonra size ilaçların markaları ve içerikleri ile ilgili yaş sınırları ile ilgili kısa özet bir bilgi vereceğim. Işığında kendi klinik pratiğinden bahsetmek gerekirse kesinlikle hiçbir ilaç vermiyorum. Serum fizyolojik dışında ilk 6 ay vermemek için gerçekten elimden gelen çabayı gösteriyorum ve de mümkünse aslında 2 yaşın öncesinde bu tür ilaçları hiç vermiyorum. Ancak bazen dediğim gibi gerçekten şikayetler çok yoğun olunca mecbur kalabiliyoruz o zaman da ne yapmak gerekiyor önerilen ilacın dozunun yarısını, benimki üçte birini enjektörle bir kaç mililitre gibi çok düşük dozlarda bazen vermek gerekebiliyor.

Yani bazen doktor dozunda ciddi ayarlamalar yaparak önerilen yaşın altında bu ilaçları verebiliyor. Bu durumda da ciddi bir yan etki genellikle görmüyoruz tam içeren ilaçlar gerçekten çok ciddi bir sıkıntı yoksa 6 yaşından önce verilmemeli. Ancak bazen kulakta sıvı birikimi kulak iltihabı gibi durumlarda kısa süreli yine 6 yaş için önerilen dozun yarısı üçte biri, dörtte biri gibi düşük dozlarda gün kadar kısa süreli kullanmak gerekebiliyor. Dekonjestan içermeyen soğuk algınlığı ilaçları ise 2 yaştan itibaren kullanılabiliyor. 2 yaşın altında kullanacaksak aynı şekilde yaşa kiloya uygun doz azaltmaları yapılabilir ama tekrar tekrar vurguluyorum; Çok mecbur kalmadıkça, ruhsatta yaş sınırları dışında bu tür İlaçları kullanmayı önermiyoruz.

Soğuk algınlığı ilaçları kaç çeşit?

Bu ilçaları 3 gruba ayıracağız.

İçerisinde dekonjestan bulunmayan ilaçlar

Bunlar daha önce de belirttiğim gibi, 2 yaşın altında kullanılmasa iyi olur. Şu anda Türkiye&#;de piyasada bu tarz sadece 2 tane ilaç var. A-ferin Pediatrik şurup kolay anlaşılması ve karışmaması açısından mavi kutuda olan. Bir de İburamin Zero şurup var, bu da pembe kutulu bir ilaç.

Dekonjestan içeren ilaçlar

Bunlar daha önce de belirttiğim gibi, 6 yaşın altında kullanılmasa iyi olur. Bu gruba gelince, en çok bilinenlerden birisi Peditus şurup. Bunun dışında A-ferin Plus şurup, kırmızı kutuda olan İburamin Cold şurup, lacivert-kırmızı kutulu ve Coldaway şurup en sık bilinenlerden bazıları. Bunlar genellikle 15 mg Psödoefedrin içeren şuruplar.

Ancak anne babaların yine çok sık aşina olduğu Sudafed, Actidem ve Actifed tarzı şurupların içerisindeki Psödoefedrin miktarının 5 ml yani bir ölçekte 30 mg olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Dolayısıyla 6 yaşın üstünde bile, eğer bu şurupları vereceksek ancak 1/2 ölçek yani diğerlerine eşdeğer olacak şekilde verebiliyoruz. Normal şartlarda bu şurupların prospektüslerinde genellikle 12 yaş altında kullanılmaz ibaresine rastlayabilirsiniz. Bu tür ilaçların haplarına geldiğimizde, Psödoefedrin dozu genellikle  mg civarında. İster çocuk, ister yetişkin olsun dekonjestanların yüksek dozda ve sıklıkla alınması özellikle hassas bireylerde, kalpte çarpıntı bazen de ciddi ritim bozukluklarına yol açabilir. Epilepsisi olanlarda da Epilepsi nöbetini tetkileyebilir. Bu nedenle bu ilaçların doktor kontrolünde, dikkatli kullanılmalarında büyük fayda görüyorum.

Sevgiyle ve sağlıcakla kalın.

Ailelerin korkulu rüyası ateşle nasıl baş etmek gerekiyor? Ateşten bu kadar korkmak doğru mu? Yüksek ateş havaleye neden olur mu? Bu ve bunun gibi pek çok soru ve doğru olduğunu sandığımız pek çok yanlış var.

Öncelikle kaç derecenin üzeri ateştir, bunu tanımlamakla başlayalım. Birçok aile 37 dereceyi ateş kabul ederek polikliniklere başvurmaktadır. Fakat subfebril ateş (hafif ateş) 37,1 ila 37,8 derece arası kabul edilir ve ateş düşürücü vermeye gerek yoktur. Yüksek ateş 38,5 derecenin üzeridir, hasta çok huzursuz değilse ve ateş düşürücülerin ağrı kesici özelliğinden faydalanmak istemiyorsak yine ateş düşürücü vermeye gerek yoktur. Çünkü vücudumuz bir enfeksiyon ile savaşmaktadır, biz endikasyon olmadan ateş düşürücü kullanırsak vücudumuzun savunma sistemini bloke edip iyileşme sürecini uzatmış oluruz. Ateş 39 derecenin üzerine çıktığında ateş düşürücü vermeye başlayabiliriz. Sadece ateşli havale öyküsü olan hastalarda ateş düşürücü verme sınırımız 38 derecedir. Her ne kadar verilen ateş düşürücülerin havaleyi engellemediği çeşitli çalışmalarda gösterilmişse de ateş düşürücü kullanılmaktadır.

Ateş düşürücü olarak ne kullanmalıyız? Bu sorunun cevabını da vermeye çalışalım. Ateş düşürücü olarak ilk tercihimiz her zaman parasetamoldür (Calpol, Minoset, Tylol gibi). Parasetamolün şurup ve fitil formu (Paranox-S) bulunmaktadır. Bilmemiz gereken şudur ki bu iki ilacı aynı anda kullanmamamız gerekmektedir. Ateş düşürücüyü verdikten ve hastamızı biraz soyup alın, koltuk altı ve kasıklara ılık uygulama başladıktan dakika sonra hastamızın tekrar ateşini ölçmeliyiz ve düşüp düşmediğini kontrol etmeliyiz. Ateş düşmemişse veya artıyorsa farklı bir ateş düşürücü (tercihen 1 yaş üstü ibuprofen (İbufen, Dolven, Pedifen gibi), 1 yaş altı ketoprofen (Profenid)) kullanabiliriz. dakika sonra hastamızın hala ateşi düşmüyorsa ılık duş yaptırmamız faydalı olacaktır. Ilık duş veya ılık uygulama yaparken sirke veya alkol kullanmamak gerekir, bu tür uygulamalar havaleye neden olabilmektedir. Aynı ateş düşürücüyü en erken 4 saatte, farklı grup ateş süşürücüleri yüksek ateşte arka arkaya verebiliriz. Bu son basamaktan sonra ateşimizi hala düşüremediysek çocuk hekimine acil olarak başvurmanız gerekmektedir. Bu arada ilaçları çocukların ulaşamayacağı yüksek bir yere koymayı unutmamamlıyız.

Çocuğumuzun ateşini düşük ölçüyorsak ne yapmalıyız? Evvela ateşi doğru mu ölçtük, bunu kontrol etmeliyiz. Dijital ateşölçerlere pek güvenmemek gerektiğini düşünüyorum. En doğru ateşölçer civalı termometredir, fakat civa zehirlenmesi nedeniyle piyasadan kaldırıldığı için bu seçenek ortadan kalkmış oluyor. Ateş gerçekten düşükse (36 derecenin altı) hastamıza ya lüzumsuz ateş düşürücü vermişizdir veya hastamızın beraberinde huzursuzluğu ve uykuya meyli varsa ciddi bir hastalık geçirmektedir. Bu durumda hemen doktora başvurmanız gerekmektedir.

Açılmış ateş düşürücülerin süresi ne kadardır? Bu konuda da çok yanlış yapılmaktadır. Ateş düşürücüler bitene kadar aylarca kullanılmaya devam edilmektedir. Açılmış olan ateş düşürücülerin süresi en fazla 1, aydır. Sonrasında atılıp yenilenmesi gerekmektedir.

Kaç günden sonra devam eden ateş bizleri korkutmalıdır? Basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında ateş gün devam edebilir. saatten sonra devam eden yüksek ateş çocuk doktoruna başvurmanızı gerektirir. Antibiyotik başlanmış hastalarda da ateş 2 gün devam edebilir. saatten sonra ateş devam ediyorsa tedaviye yanıt alınmamış olabilir, hekime başvurmak gerekir. Titremeyle yükselen ateşte ve hastanın ateşi düştükten sonra neşesi, keyfi normale dönmüyorsa, sürekli uyuyorsa yine beklemeden acilen çocuk hekimine başvurulmalıdır. Umarım bu verdiğimiz bilgiler sizi ateş konusunda bilgilendirmiştir. Daha sonraki günlerde farklı konularla buluşmak dileğiyle, hoşçakalın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası