sinekli piknik alanı / İstanbul Sinekli Gölü Kamp Alanı - Kamp Pusulası

Sinekli Piknik Alanı

sinekli piknik alanı

How to get to Sinekli Piknik Alanı in Arnavutkoy by Bus or Cable Car?

Public Transit to Sinekli Piknik Alanı in Arnavutkoy

Wondering how to get to Sinekli Piknik Alanı in Arnavutkoy, Turkey? Moovit helps you find the best way to get to Sinekli Piknik Alanı with step-by-step directions from the nearest public transit station.

Moovit provides free maps and live directions to help you navigate through your city. View schedules, routes, timetables, and find out how long does it take to get to Sinekli Piknik Alanı in real time.

Looking for the nearest stop or station to Sinekli Piknik Alanı? Check out this list of stops closest to your destination: Bolluca Merkez - Ensar Mahallesi Yönü; Bolluca; Sabri Akin İlkokulu - Bolluca Yönü.

BusKA48MCable Car:MİNİBÜS: AMİNİBÜS: A

Want to see if there’s another route that gets you there at an earlier time? Moovit helps you find alternative routes or times. Get directions from and directions to Sinekli Piknik Alanı easily from the Moovit App or Website.

We make riding to Sinekli Piknik Alanı easy, which is why over million users, including users in Arnavutkoy, trust Moovit as the best app for public transit. You don’t need to download an individual bus app or train app, Moovit is your all-in-one transit app that helps you find the best bus time or train time available.

For information on prices of Bus and Cable Car, costs and ride fares to Sinekli Piknik Alanı, please check the Moovit app.

Use the app to navigate to popular places including to the airport, hospital, stadium, grocery store, mall, coffee shop, school, college, and university.

Sinekli Piknik Alanı Address: Sinekli street in Arnavutkoy

Sinekli köyünün göletli mesire yerleri

ASLI DİDARİ [email&#;protected]


Sinekli köyünde bulunan adı pek duyulmamış bu tabiat harikasının ekim ayında büründüğü renkler ve değişen bitki örtüsünün görüntüsünün insana nasıl huzur verdiğine birebir şahit olduk.

SİLİVRİ, İSTANBUL’UN PİKNİK YERİ İstanbul’un il sınırları o kadar geniş ki bir uçtan diğer uca giderken hava durumu ve bitki çeşitliliği bile değişebiliyor. Bu nedenle merkeze oranla daha çok yeşil alanı bulunan ve deniz kıyılarında denize girme olanağı sunan Silivri, eskiden İstanbul’un merkez ilçelerinde oturanlar tarafından yazlık ve piknik yeri olarak kabul görüyordu.

SİLİVRİ, İSTANBUL’UN PİKNİK YERİ

İstanbul’un il sınırları o kadar geniş ki bir uçtan diğer uca giderken hava durumu ve bitki çeşitliliği bile değişebiliyor. Bu nedenle merkeze oranla daha çok yeşil alanı bulunan ve deniz kıyılarında denize girme olanağı sunan Silivri, eskiden İstanbul’un merkez ilçelerinde oturanlar tarafından yazlık ve piknik yeri olarak kabul görüyordu.

SİLİVRİ ZAMANLA GELİŞTİ AMA SAYFİYE YERİ OLMA ÖZELLİĞİNİ KORUDU Şehir büyüdükçe konutlar arttı, sanayileşme yaygınlaştı. Tüm bu gelişmelere rağmen Silivri modernleşip, yaşam merkezi olarak binaların yapımı açısından daha genişlese bile yine denizi, yeşili ile sayfiye yeri olma özelliğini korumayı sürdürdü.


SİLİVRİ ZAMANLA GELİŞTİ AMA SAYFİYE YERİ OLMA ÖZELLİĞİNİ KORUDU

Şehir büyüdükçe konutlar arttı, sanayileşme yaygınlaştı. Tüm bu gelişmelere rağmen Silivri, modernleşip, yaşam merkezi olarak binaların yapımı açısından daha genişlese bile yine denizi, yeşili ile sayfiye yeri olma özelliğini korumayı sürdürdü.

HER KÖŞESİ BİR BAŞKA GÜZEL Coğrafi konumu, iklimi ve bitki örtüsü ile Silivri’nin her köşesi ayrı bir tabiat güzelliğine sahip. Kıyılarında denize girildiği gibi tepelerinde de su kaynakları, ağaçlık alanları, göletleri ile bir cennet.

HER KÖŞESİ BİR BAŞKA GÜZEL

Coğrafi konumu, iklimi ve bitki örtüsü ile Silivri’nin her köşesi ayrı bir tabiat güzelliğine sahip. Kıyılarında denize girildiği gibi tepelerinde de su kaynakları, ağaçlık alanları, göletleri ile bir cennet.

SİNEKLİ KÖYÜ’NDE İKİ MESİRE YERİ VAR Bu cennet köşelerden birisi de Sinekli Köyü’nün mesire yeri. Aslında köyün iki piknik alanı var. İkisi de göletlerin etrafına yapılanmış. Birisi bizim gezdiğimiz “Sinekli köyü Mesire Yeri”. Diğerinin adı ise “Çayırdere Göleti”. Buraları çevre ilçelerce pek bilinmiyor olsa da Silivrililerin sık sık uğradıkları özel noktalar.

SİNEKLİ KÖYÜNDE İKİ MESİRE YERİ VAR

Bu cennet köşelerden birisi de Sinekli köyünün mesire yeri. Aslında köyün iki piknik alanı var. İkisi de göletlerin etrafına yapılanmış. Birisi bizim gezdiğimiz “Sinekli köyü Mesire Yeri”. Diğerinin adı ise “Çayırdere Göleti”. Buraları çevre ilçelerce çok bilinmiyor olsa da Silivrililerin sık sık uğradıkları özel noktalardan.

KÖY HALKI ODUNCULUKLA GEÇİNİYOR Göletin olduğu Sinekli Köyü halkı tarım, hayvancılık ve odunculukla geçiniyor. Doğalgaza geçilmeden önceki dönemlerde ilçe, tüm odunlarını bu köyden sağlıyordu.

KÖY HALKI ODUNCULUKLA GEÇİNİYOR

Göletin olduğu Sinekli köyü halkı tarım, hayvancılık ve odunculukla geçiniyor. Doğalgaza geçilmeden önceki dönemlerde ilçe, tüm odunlarını bu köyden sağlıyordu.

HER KÖYLÜNÜN BİR KESİM HAKKI VAR Devlet köylüye, bir “makta” tanıyor. Ormanda kesim yapılacak alan anlamına gelen bu hakkı kullanan köylüler, kestikleri ağaçları getirip meydanda kendilerine ayrılan yerlere yığıp bir nevi depoluyorlar. Bu odunların çoğu şimdi fırın ve lokantalar için hazırlanıyor.

HER KÖYLÜNÜN BİR KESİM HAKKI VAR

Devlet köylüye, bir “makta” tanıyor. Ormanda kesim yapılacak alan anlamına gelen bu hakkı kullanan köylüler, kestikleri ağaçları getirip meydanda kendilerine ayrılan yerlere yığıp bir nevi depoluyorlar. Bu odunların çoğu şimdi fırın ve lokantalar için hazırlanıyor.

BALIK DA TUTULUYOR, SALINCAK DA VAR Gölde balık tutanlar, ailesi ile piknik yapanlar, sohbet eden gençler, bir masanın üzerinde oturarak dinlenen avcılar ve onların av köpeklerini görüyoruz. Çocuklar için kurulan salıncak ve tahterevalli dikkat çekiyor.

KÖYDE ODUN KÖMÜRÜ ÜRETİLİYOR

Odun kömürü yapmak için oluşturulan öbekte, üzerlerine atılan toprak ve kömür tozu yardımı ile ağaçların içten içe yanarak odun kömürü haline gelmesi sağlanıyor. Bu işlem etrafta bir yangına neden olmamak için korunaklı bir bölgede yapılıyor.

Yolda ilerlerken yer yer bu için hazırlanmış ahşap öbeklere rastlıyoruz. Bu öbekler şekil olarak uzaktan Eskimoların buzdan evlerini çağrıştırıyor.

Yolda ilerlerken yer yer bu iş için hazırlanmış ahşap öbeklere rastlıyoruz. Bu öbekler şekil olarak uzaktan Eskimoların buzdan evlerini çağrıştırıyor.

İÇİNDEN TREN GEÇEN KÖY Köyün içinden tren yolu geçiyor. Bir hattı hala kullanılan bu yolda, tren artık o kadar seyrek geçiyor ki rayların üzerinde dolaşan inekler rahatlıkla otlayabiliyor.

İÇİNDEN TREN GEÇEN KÖY

Köyün içinden tren yolu geçiyor. Bir hattı hala kullanılan bu yolda, tren artık o kadar seyrek geçiyor ki rayların üzerinde dolaşan inekler rahatlıkla otlayabiliyor.

ESKİDEN KÖY BİR İSTASYONDU Eskiden burada istasyon da vardı. Zaten istasyonun kalıntıları hala duruyor. O zaman köye giriş çıkış çok hareketli ve yolcuların ihtiyaçlarını karşılayan dükkanları da açıktı.

ESKİDEN KÖY BİR İSTASYONDU

Eskiden burada istasyon da vardı. Zaten istasyonun kalıntıları hala duruyor. O zaman köye giriş çıkış çok hareketli ve yolcuların ihtiyaçlarını karşılayan dükkanları da açıktı.

TERKEDİLMİŞ YOLLAR Bugünlerde o hareketlilik yerine sakinliğe bırakmış durumda. Kalan hanenin dışında köy terkedilmiş gibi bomboş.

TERKEDİLMİŞ YOLLAR

Bugünlerde o hareketlilik yerine sakinliğe bırakmış durumda. Kalan hanenin dışında köy terkedilmiş gibi bomboş.

SİNEKLİ KÖYÜ SAKİN VE TEMİZ BİR KÖY Köy yolu aynı anda 4 aracın yan yana geçebileceği kadar geniş. Yol kenarından büyük bir camisi ve bir de halk durağı var.

SİNEKLİ KÖYÜ SAKİN VE TEMİZ BİR KÖY

Köy yolu aynı anda 4 aracın yan yana geçebileceği kadar geniş. Yol kenarından büyük bir camisi, çeşmesi ve bir de halk durağı var.

EVLERİN BAHÇE DUVARLARI TREN YOLUNUN ÇİTLERİNDEN Etraftaki evlerin bahçe duvarları, bilindik demiryolu istasyonlarının çitlerinden yapılı olduğundan aslında buranın bir demiryolu yöresi olduğunu hemen ele veriyor.

EVLERİN BAHÇE DUVARLARI TREN YOLUNUN ÇİTLERİNDEN

Etraftaki evlerin bahçe duvarları, bilindik demiryolu istasyonlarının çitlerinden yapılı olduğundan aslında buranın bir demiryolu yöresi olduğunu hemen ele veriyor.

MESİRE ALANINA GİTMEK İÇİN KÖYÜN İÇİNDEN GEÇİLİYOR Mesire yeri köyden daha uzak bir noktada. Gitmek için köyün ortasından geçerek sola doğru kıvrılıyoruz. Ulaştığımızda da mesirenin içinde yaya ve araç yolları ile ilerlemek mümkün.

MESİRE ALANINA GİTMEK İÇİN KÖYÜN İÇİNDEN GEÇİLİYOR

Mesire yeri köyden daha uzak bir noktada. Gitmek için köyün ortasından geçerek sola doğru kıvrılıyoruz. Ulaştığımızda da mesirenin içinde yaya ve araç yolları ile ilerlemek mümkün.

KÖYDE ODUN KÖMÜRÜ ÜRETİLİYOR Odun kömürü yapmak için oluşturulan öbekte, üzerlerine atılan toprak ve kömür tozu yardımı ile ağaçların içten içe yanarak odun kömürü haline getiriliyor. Bu işlem etrafta bir yangına neden olmamak için korunaklı bir bölgede yapılıyor.

BALIK DA TUTULUYOR, SALINCAK DA VAR

Gölde balık tutanlar, ailesi ile piknik yapanlar, sohbet eden gençler, bir masanın üzerinde oturarak dinlenen avcılar ve onların av köpeklerini görüyoruz. Çocuklar için kurulan salıncak ve tahterevalli dikkat çekiyor.

PİKNİK YERLERİ BAKIMSIZ Piknik masa ve sıraları kırık dökük, ızgara yapılan bölgeler özensiz ama etrafta çöp olmaması sevindirici.

PİKNİK YERLERİ BAKIMSIZ

Piknik masa ve sıraları kırık dökük, ızgara yapılan bölgeler özensiz ama etrafta çöp olmaması sevindirici.

TEPELERDE SIK YAPRAKLI AĞAÇLAR Göletin iki yakasında iki farklı manzara hakim. Gölet tepeleri ağaçla dolu iki küçük dağın arasında sakince duruyor.

SONBAHAR TÜM RENKLERİNİ ÇEVREYE DAĞITMIŞ

Sonbaharın tüm renkleri çevreye hakim. Sarararak yola düşen yaprakların arasından çıkan çiçeklerin güzelliğine doyum olmuyor.

BURASI DÜNYANIN TÜM GÜRÜLTÜLERİNİ DIŞARIDA BIRAKMIŞ Aslına bakarsanız insan o kadar güzel yollardan buraya geldikten sonra bu ayrıntıların hiçbir önemi yok. Göletin kıyısında durup, ağaçların altında oturmak, dinlenmek, manzaranın keyfine varmak yeterli.

BURASI DÜNYANIN TÜM GÜRÜLTÜLERİNİ DIŞARIDA BIRAKMIŞ

Aslına bakarsanız insan o kadar güzel yollardan buraya geldikten sonra bu ayrıntıların hiçbir önemi yok. Göletin kıyısında durup, ağaçların altında oturmak, dinlenmek, manzaranın keyfine varmak yeterli.

BİR FESTİVAL FİLMİ SAHNESİ GİBİ Burayı bir dekor olarak kabul edersek, festivallerde izlemeye alışkın olduğumuz ve bizde hayranlık uyandıran Avrupa filmlerinde böyle dekorların çok sık kullanıldığına şahit oluruz.

BİR FESTİVAL FİLMİ SAHNESİ GİBİ

Burayı bir dekor olarak kabul edersek, festivallerde izlemeye alışkın olduğumuz ve bizde hayranlık uyandıran Avrupa filmlerinde böyle dekorların çok sık kullanıldığına şahit oluruz.

Sonradan buranın da evlilik fotoğrafı çekenler tarafından stüdyo alarak kullanıldığını öğreniyoruz.

SONBAHAR TÜM RENKLERİNİ ÇEVREYE DAĞITMIŞ Sonbaharın tüm renkleri çevreye hakim. Sarararak yola düzen yaprakların arasından çıkan çiçeklerin güzelliğine doyum olmuyor.

TEPELERDE SIK YAPRAKLI AĞAÇLAR

Göletin iki yakasında iki farklı manzara hakim. Gölet tepeleri ağaçla dolu iki küçük dağın arasında sakince duruyor.

HUZURUN ADRESİ GİBİ Mutluluğun resmi yapıldı mı bilinmez ama buraya bir el huzuru bırakarak usulca uzaklaşmış gibi geliyor.

HUZURUN ADRESİ GİBİ

Mutluluğun resmi yapıldı mı bilinmez ama buraya bir el huzuru bırakarak usulca uzaklaşmış gibi duruyor.

Çatalca’nın EN güzel 7 piknik alanı

1- Çiftlikköy Tabiat ve Mesire Alanı

Çiflikköy Tabiat ve Mesire Alanı

Çatalca’da bulunan Çiftlikköy Tabiat ve Mesire Alanı ücretli piknik alanlarından. Mangal yapmak istersen de ücretsiz mangallar bulunuyor. Sadece masa için belirli bir ücret ödemen gerekiyor.

Mangalı masanın yanında kullanmak istersen de bunun için bir taşıma ücreti ödemelisin. Küçük bir büfe bulunsa da kamp ve piknik için ihtiyaç duyabileceğin her şeyi temin etmem mümkün değil. Civarda market bulunmadığı için de tedarikli gitmende fayda var.

Ayrıca çiftlik konseptini uygulayan mesire alanında taş fırınlarda pide ve lahmacun pişirebilir çocuklarınızla at binme deneyini yaşayabilirsin. Hayvanlarla çevrili bir bahçede organik bahçe ürünlerinin tadını çıkarabilirsin.

Saat gibi sinek ve arılar mesire yerini basabiliyor o nedenle mutlaka sinek kovar bulundurun. Özel aracın yoksa 11ÇB, 15ÇB, 20 numaralı İETT hatlarıyla da piknik alanına yakın bir durakta inebilirsin.

Çiftlikköy Tabiat ve Mesire Alanı giriş ücretleri:

  • Masa kiralama + giriş 60₺ 
  • Tuvalet kullanımı 1 ₺

Konum Linki

2- İnceğiz Mesire Alanı  

Mesire alanı

İnceğiz Mağaralarının yakınlarında yer alan piknik alanı İstanbul’un karmaşasından kaçıp Çatalca’ya sığınmak isteyenlerin en çok tercih ettiği adreslerden. Mağaraları da görmek isteyenler özellikle burada piknik yapıp ardından etraftaki güzellikleri keşfe çıkmayı planlıyorlar. Mağaralara giriş için ücret alınmıyor.

Mesire alanı ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki piknik bahçesinden oluşuyor. Ücretsiz kısım çok kalabalık oluyor. Tuvaletler paralı ve İBB kart geçerli. Özel aracınla gidiyorsan ISPARK için ödeme yapman gerekli. Kemal Sunal ve Şener Şen’in Salako filmi burada çekilmiş. Binkılıç- Çatalca, Çiftlikköy- Çatalca arasında hizmet veren İETT hatlarıyla ulaşabilirsin.

İnceğiz Mesire Alanı giriş ücretleri:

  • Binek araçla giriş + park 22 ₺

Konum Linki

3- Çilingoz Tabiat Parkı

Çilingöz Tabiat Parkı

Ormanlık bir alan içinde deniz manzarasına paralel konumlanmasından ötürü piknikçilerin ve kampçıların uğrak adreslerinden. Ayrıca İstanbul’da yaşayıp günübirlik deniz keyfi yapmak isteyenlerin de tercihi. Mangal, piknik ya da çoğunlukla kamp için uygun.

Sabah 11’de çıkış yapılması zorunlu eğer saati kaçırırsan bir günlük bedel daha ödemen gerekli. Yine günübirlik ziyaret ’a kadar. Telefonların da çekmediğini söylemekte fayda var. Bölgeye direkt giden bir toplu taşıma vasıtası bulunmuyor. Özel araçla gitmen ve aracın yoksa da araç kiralaman mantıklı gibi çünkü kamp için de günübirlik piknik için de olsa onca eşyayla rahat seyahat etmek için araç gerekiyor diyebilirim.

Özellikle de Yalıköy’den sonraki 11 kilometrelik bir mesafe var ve yol genel olarak bozuk olduğu için dikkat etmende fayda var.

Çilingoz Tabiat Parkı giriş ücretleri:

  • Yaya - bisiklet: 12 ₺
  • Motosiklet: 24 ₺
  • Otomobil + 4 kişilik çadır: 75 ₺
  • Otomobil + 8 kişilik çadır:  ₺
  • Küçük minibüs:  ₺
  • Büyük minibüs:  ₺
  • Otobüs: ₺
  • Günübirlik araçla giriş ₺

Konum Linki

4- İhsaniye Piknik Alanı

Piknik alanı

İhsaniye Köyü Muhtarlığına bağlı olan piknik alanı İstanbul’un karmaşasından bir an olsun sıyrılıp kafasını dinlemek isteyenler için birebir. Geniş bir alana yayılmasından ötürü de fazla kalabalık olmuyor. Masalar ve kamelyalar mevcut. Civarda market vs. gibi bir tesis bulunmadığı için mutlaka tüm ihtiyaç duyabileceklerini yanında bulundurup tedarikli gitmelisin. Ayrıca toplu taşımayla Binkılıç- Çatalca otobüsleriyle İhsaniye Köyü’ne varabilirsin.

Konum Linki

5- Çatalca Duru Park Piknik Restaurant

Çatalca Duru Park Piknik Restaurant

Piknik yapayım ama konforumdan da ödün vermeyeyim diyenler için biçilmiş kaftan. Masa, mangal ve semaver kiralayabiliyorsun. Etini mangal için kendin de getirebileceğin gibi işetmenin restoranından pişmiş ya da çiğ olarak alabiliyorsun.

Çocuklar için oyun parkı ve at binme imkanları mevcut. Çocuklu aileler için ideal. Kalabalık bir grupla gideceksen mutlaka özel araçla seyahat etmeni öneririm ama toplu taşıma tercih edersen de Binkılıç- Çatalca ve Yalıköy-Çatalca otobüsleriyle de yolculuk edebilirsin.

Çatalca Duru Park Piknik Restaurant giriş ücretleri:

  • Masa kiralama:  ₺
  • Mangal:  ₺
  • Tek demlik semaver: 60 ₺
  • Çift demlik semaver: 80 ₺

Konum Linki

6- Çatalca Piknik Sefası

Çatalca Piknik Sefası

6 kişilik bir piknik masası kiralayıp restoran kalitesinde bir piknik yapabilirsin. Masa örtüsüyle, yanında çatal bıçak getirme derdiyle, çöpüyle bulaşığıyla uğraşma sorunun ortadan kalkıyor çünkü. Masanın yanında bulunan hamaklarda çocuk gibi şen olmamak elde değil. Çocuklu aileler için birebir çünkü oyun alanı ve hayvanların bulunduğu bir yer. At binme imkanının bulunduğu ve tavus kuşu gibi canlıları görebileceğin bir doğal park mevcut.

Kahvaltıya da gelebilirsin. Mangal etlerini işletmeden alırsan masa için kiralama bedeli ödemene gerek yok. Çatalca’nın Gökçeali Köyü’nde konumlanan Piknik Sefası’na ulaşım için Binkılıç- Çatalca, Çiftlikköy- Çatalca ve Yalıköy- Çatalca hattında hizmet veren otobüslere binebilirsin.

Çatalca Piknik Sefası giriş ücretleri:

  • Açık büfe kahvaltı kişi başı:  ₺
  • Semaver çay: 80 ₺
  • 6 kişilik masa:  ₺

Konum Linki

7- Şırmandere Piknik Alanı

Şırmandere Piknik Alanı

kişilik bir piknik alanı ve 8 kişilik masalarla ziyaretçi akınına uğruyor. Kalabalık bir grupla gideceksen birebir ama kişilik bir grubu başka bir ailenin masasına oturtup ortak masa kullanmaya teşvik edebiliyorlar. Giriş için belirli bir ücret ödeniyor ve buna otopark, masa, oyun alanları, boş mangallık, tuvalet ve çeşmeler ile hamak da dahil.

Voleybol sahası mevcut. Çeşmelerden su içilebiliyor. Mangal ekstra ücretlendirmeye tabi değil. Ayrıca tesisin büfesinde çok kapsamlı bir ürün yelpazesi olmadığından gerekli piknik eşyalarını yanında bulundurmanı öneririm. Fakat mesire alanı sınırlarındaki büfeden yanmış mangal kiralayabileceğini söylemeden geçmeyeyim. Ayrıca tesiste engelli ziyaretçiler de düşünülmüş.

Şırmandere Piknik Alanı giriş ücretleri:

  • Giriş kişi başı: 50 ₺
  • yaş arası çocuklardan ücret alınmıyor.

Konum Linki

Çatalca'daki piknik alanlarından birine karar vermekte zorlanıyorsanız İstanbul'daki tüm piknik alanları sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sinekli'deki Mesire Yerinde Masalar Kırık, Tuvaletlerde Su Yok!


Yeşille mavinin buluştuğu, doğanın bütün güzelliğiyle arz-ı endam ettiği Sinekli Göleti Piknik Alanı dökülüyor. Masaların çoğunun oturak kısımlarının olmaması, gölet kenarında piknik yapmaya gelenleri hüsrana uğratıyor. Mesire alanında bulunan çeşmeden damla su akmazken, yine aynı şekilde suyu bulunmayan lavabolar da tıkalı ve girilecek durumda değil. Bu sebeple vatandaşlar ellerinde pet şişe ile su arama derdine düşüyor.

Bunaltıcı sıcaklar nedeniyle kendilerini mesire alanına atan vatandaşlar dört dörtlük bir piknik keyfi yaşamaktan yoksun kalmak bir yana, sağlık açısından tehlike arz eden durum dolayısıyla şaşkın ve tepkili.

Vatandaşlar, yetkililerden bu nadide alana sahip çıkmalarını ve eksiklerinin giderilerek halkın hizmetine sunulmasını istiyor.
Haber : Batuhan GÜÇLÜ











nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir