sunni ve şii arasındaki farklar / Şiilik ve sunnilik arasındaki farklar nelerdir? - Timeturk Haber

Sunni Ve Şii Arasındaki Farklar

sunni ve şii arasındaki farklar

Şiilik ve sunnilik arasındaki farklar nelerdir?

İslam dini tarihin çok eski zamanlarına dayandığı gibi çok geniş bir coğrafyaya da yayılma fırsatı bulmuştur. Hatta öyle ki, İslam tüm dünyada büyük bir çoğunluk gösteren dinler arasındadır. Bu kadar geniş bir kitleye hitap etmesi ve pek çok bölge tarafından benimsenmesi de, tahmin edersiniz ki toplumlar arasında dini uygulama konusunda mezhepsel olarak farklılıklar bulundurabilmektedir. Diğer kutsal dinlerde geçerli olan mezhep farklılıkları İslam dininde de oldukça yaygın bir alana sahiptir. İslam dininde çok sıklıkla görülen mezhep farklılıkları Sunni ve Şii mezhepleriyle ilişkili olan durumlardır. Dini doğru uygulamak konusunda çekincesi olan her birey Şiilik ve Sunnilik arasındaki temel farklılıklara merak duymaktadır. Bu noktada öncelikle mezhep kavramının anlamına yer vermek elzem bir durum iken; Şiilik ve Sunnilik mezheplerinin ne olduğunu açıklamak, ve sonrasında bu iki mezhep arasındaki farklılıklar nelerdir sorusuna yer verilmesi gerekmektedir. İşte bahsettiğimiz bu sıralamayı, aşağıya bırakacağımız yazı aracılığıyla detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Mezhep kelimesinin anlamı nedir?

Mezhep kelimesi temel olarak bir din, veya inanışın yorum, görüş ve anlayış yönünden farklı çıkarımlar elde edilen inanış şekillerine denir. Örneğin İslam ortak bir çatı iken, Şiilik ve Sunnilik bu dine ait iki mezhep olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde, Hristiyanlık dininde var olduğunu bildiğimiz Katolik ve Ortodoks anlayışları bu dinin farklı uygulanış şekillerini temsil etmektedir.

Şiilik nedir?

İslam dini tarihin çok eski zamanlarına dayandığı gibi çok geniş bir coğrafyaya da yayılma fırsatı bulmuştur. Hatta öyle ki, İslam tüm dünyada büyük bir çoğunluk gösteren dinler arasındadır. Bu kadar geniş bir kitleye hitap etmesi ve pek çok bölge tarafından benimsenmesi de, tahmin edersiniz ki toplumlar arasında dini uygulama konusunda mezhepsel olarak farklılıklar bulundurabilmektedir. Diğer kutsal dinlerde geçerli olan mezhep farklılıkları İslam dininde de oldukça yaygın bir alana sahiptir. İslam dininde çok sıklıkla görülen mezhep farklılıkları Sunni ve Şii mezhepleriyle ilişkili olan durumlardır. Dini doğru uygulamak konusunda çekincesi olan her birey Şiilik ve Sunnilik arasındaki temel farklılıklara merak duymaktadır.

Şiilik kelimesi anlamı incelenecek olursa, “izinden gidenler ve takipçiler” gibi anlamları yansıtmaktadır. Bu noktada da her dinde olduğu gibi mezhepler içerisinde de tabii olunan peygamber izinden gidilen olarak nitelendirilmektedir. Bu mezhebe tabii olan ve ibadetlerini bu mezhep uğurunda yerine getirenlere ise izinden gidenler ismi verilmektedir. Şiilik mezhebinde Şii olarak adlandırılan kimseler bu mezhebe bağlılığı olan kimselerdir. Ve bu Şii olarak nitelendirilen bireyler Hz. Ali'nin (r.a) takipçi ve izinden gidenleri olarak saf tutmaktadırlar.

Bu mezhebe göre İslam'ın ileri gelen peygamberi Hz. Muhammed (s.a.s) olsa dahi Hz. Ali'nin (r.a) çok önemli ve özel bir konumu bulunmaktadır. Buna verilebilecekler sebeplerden biri ise Hz. Ali'nin (r.a) İslam dininin en büyük dördünce halifesi olarak bilinmesi olabilir. Bu noktada da Hz. Ali (r.a), Şiilik mezhebi kapsamında Hz. Muhammed'den (s.a.s) sonra İslam dininin liderliğini yapması gerektiğine ve yine İslam dininin Hz. Ali'nin (r.a) soyundan devam etmesinin gerekliliği desteklenmektedir.

Kısacası Şiilik mezhebi görüş ve kurallarına uyan ibadetçilere Şii adı verilmektedir. Şii tekil olarak bir kişiyi nitelerken, Şia ifadesi birden çok Şii bireyi temsil etmektedir. Başlarda Şiilik yalnızca Hz. Ali'nin (r.a) görüşlerine uyan ve onun yolundan giden kimseleri nitelemek için kullanılırken sonralarında yıllar eşliğinde İslam dininde tercih edilen bir mezhep haline gelmiştir. Şiiliğin bir mezhep haline gelmesi tarihte Hz. Muhammed'in (s.a.s) vefatıyla başlayan bir süreç olarak bilinmektedir. Bu vefat sonrasında o zamanın müslümanları genel olarak 2 parçaya ayrılmış oldular, bunlar Şiiler ve Sunnilerdir. Müslümanları kimin yöneteceği ve yönlendireceğinin muallak olduğu bu dönemde, bahsettiğimiz iki grup arasında İslam'ı yaşama şekillerinde farklılıklar saptanmıştır; kaldı ki bu farklılıklar doğal akışı doğrudan ilgilendiren pek çok konu üzerinden ortaya çıkmıştır. Örneğin hukuki anlayışlarda, dini organizasyonlarda, dinin etki alanı ve ritüellerinde bu iki mezhebin farklı düşünceler benimsediği fark edilebilmektedir.

İslam, Hz. Muhammed (s.a.s)'nin vefatıyla uygulanışta iki farklı ana kısma ayrılmışken; aynı şekilde Şiilik de kendi içerisinde görüş bakımından üç ana kola ayrılmaktadır. Bu ana kollar Zeydîler (Beşçiler), İsmailîler (Yediciler) ve İsnaaşeriyyeciler (On ikiciler) olarak isimlendirilmektedir. Az önce bahsedilen bu üç ana dalın yanında bulunan kaynak ve yapılan araştırmalara göre Şiiliğin yaklaşık 42 alt ana kolu olmakla beraber birçoğu zaman içinde bırakılmış veya kaybedilmiştir. Ancak hali hazırda bu zamana kadar devam etmiş ve varlığını sürdüren Şii fırkaları temel olarak Nusayrilik, İsmailiyye, İmamiye, Dürzilik, Zeydilik ve İsnaaşeriyyeciler olarak bilinmektedir. Tabii bilinmesi oldukça elzemdir ki bu görüşler yine birbirlerinin alt kolu olarak çıkmıştır.

Peki müslümanlar arasında İslam'ı Şii mezhebine göre uygulayan kaç kişi vardır ve Şiiliğin yayın olduğu devletler hangileridir? Şii anlayışında İslam nasıl yaşanır? İşte tüm bu sorular da merak edilen sorular arasında yer almaktadır.

Şiiliğin yayın olduğu devletler hangileridir?

Dünya üzerinde İslam dininin gereklik ve kurallarına uyan pek çok insan bulmak mümkündür; kaldı ki bu da dünyada müslümanlığın hiç de azınlık bir dini seçilim olmadığı anlaşılabilir. İslam aleminde Şii mezhebini benimseyen pek çok müslüman bulmak mümkündür. Üstelik Şii nüfusunun yoğunlukta olduğu ülkelerde bulunmaktadır. Örneğin İran bu durumda verilebilecek en iyi örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. Ek olarak, yapılan araştırmalar ve bu araştırmaların somut çıktısı gösteriyor ki, İran'da yaklaşık %90 oranında Şii popülasyonu bulunmaktadır. Şiilik konusunda İran'dan sonra en fazla nüfusa sahip olan ülkelere Azerbaycan, Irak ve Bahreyn ülkeleri verilebilir. Azerbaycan da yine İran gibi %90 civarında Şii mensubu vatandaşa sahipken; bu durum Irak'ta %65 ve Bahreyn'de %80 olarak kabul edilmektedir. İslam ülkesi olarak kabul edilen bu dört ana ülkede Şiilik oranı yüksek ve Şii mezhebini takip eden müslümanlar oldukça fazladır.

Şii anlayışında İslam'a dair farklılıklar nelerdir?

Şii olmayı bir mezhep olarak benimseyen Şii bireylerin günde üç defa namaz kıldığı bilinmektedir. Bu Sunnilik ve Şiilik arasındaki temel ibadeti uygulayış tarzlarındaki farklardan yalnızca bir tanesidir. Muhtemelen pek çok kişi bu farklılığın neden ortaya çıktığını merak ediyordur. Anlatmak gerekirse, yukarıda bahsettiğimiz gibi farklar Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde yaşanılan günlük pratiklerin Hz. Muhammed (s.a.v.)'nin vefatıyla farklı yorumlanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Ayrıca, Şii mezhebine göre Ramazan ayında orucu açabilmek ve iftar yapabilmek için güneşin tamamen batmasının beklenmesi gerekmektedir. Yalnızca güneşin batması yetmediği gibi ufukta herhangi bir parıltı veya kızıllık kalmaması da gerekmektedir, ancak bu şekilde güneş ışınlarının kaybolduğunu kabul eder ve oruçlarını açmaya değer görmektedirler.

Bunun yanında Şii mezhebinde Ramazan ayının 19 - 20 ve günleri Hz. Ali'yi hatırlamak ve varlığını Şii toplumu arasında canlı tutmak adına pek çok etkinlik yapılmaktadır. Bunun sebebi ise, Hz. Ali'nin Ramazan ayının gününde yaralanması ve yine aynı ayın gününde aldığı yara sebebiyle hayatını kaybetmesidir. Bu sebeple Ramazan ayının 19 - 20 ve günler şialar için oldukça hassas ve önem taşıyan günlerdir. Aynı zamanda, bu günler Şii nüfusunun oldukça fazla olduğu İran ülkesinde de resmi tatil günü olarak kabul edilmektedir.

Sunnilik nedir?

Hemen hemen Şiilik gibi olan Sunnilik'te de temel gaye İslam dinini kurallarına uygun bir şekilde yaşayabilmektir. Kelime anlamı olarak Sunni “peygamberin sergilediği davranış ve tutumları takip edip, benimseyen hatta hayatına uygulayabilen” kimselerdir. Bu anlama “Ehl-i Sünnet” kelimesinden türeterek ulaşmaktayız. Şiilikten çok daha yaygın olan Sunni mezhebi, hemen hemen birçok müslüman arasında görülen ve sık karşılaşılan bir mezheptir. Hatta araştırma sonuçlarına bakıldığında bu oranın dünya genelinde ortalama %%90 olduğu söylenebilmektedir.

Sunni kelimesi yukarıda bahsedildiği gibi peygamberin sergilediği davranış ve tutumları takip edip, benimseyen hatta hayatına uygulayabilen kimse olarak karşımıza çıksa da, bir diğer anlamı “gelenek insanı”dır. Yine bu anlamla dahi aynı sonuca ulaştığımız kelimede tek gaye İslam dininin peygamberi olarak bilinen Hz. Muhammed'in günlük yaşantısında benimsemiş olduğu pratikleri ve ahlaki anlayışı yerine getirebilmek yönünde olmuştur. Sunni mezhebini benimseyen bireyler İslam dinini yaşamak için her ne kadar İslam'ın son peygamberi olan Hz. Muhammed (s.a.v.)'i bir rehber olarak alsalarda, diğer tüm peygamberlere saygı duymaktadırlar.

Şiilik başta politik bir ayaklanma olarak ortaya çıkmış olup daha sonrasında resmileşmiş bir mezheptir, ancak öte yandan Sunnilikte devamlı bir devlet kontrolü vardır. Tarihin farklı zamanlarında yine aynı uygulamalara tanıklık etmiş Sunni mezhebinde dini lider ve önderler bir otoritenin altında yönlendirmeler yapmışlardır. İslam'ın büyük mezheplerinden biri olan Sunnilik İslam Hukukunu ve Hanefilik, Şafiilik, Malikilik ve Hanbelilik mezheplerini de pratiğe dökmesiyle bilinmektedir. Bu noktada Sunnilik mezhebinin kapsayıcı olduğu belirtilebilir. Ayrıca İslam dininde yer alan Sunni anlayışının en eski ve sağlam merkezlerinden biri Mısır olarak anılmaktadır.

Sunnilik ve Şiilik arasında yer alan temel farklar nelerdir?

Sunnilik ve Şiilik içerisindeki oldukları ortak din sayesinde pek çok benzerlik barındırırken aynı zamanda bazı farklılıklarda göstermektedirler. Bu iki mezhebi birbirinden ayıran en büyük fark ise Şiilerin sahip olduğu imamet görüşü ile ilgili düşünceleridir. Şiiler vahyin son bulan bir gerçeklik olduğunu düşünmedikleri gibi bu durumun sürekli olduğunu savunurlar. Şii mensubu bireyler, imamlarında bahis alabilecek, Allah tarafından özel bilgilerle kuşatılabilecek olduğu düşüncesini savunmaktadırlar. Peygamber olmayan hatta oldukça sıradan fani olan imamların peygamber mertebesinde olabileceği ve vahiy tarzında özel bilgiler alabilecekleri düşüncesi Şialar tarafından desteklenmektedir.

Şialıkta olan özel bilgi meselesi Sunni yapılanmalarda sufiler arasında da görülebilmektedir. Ancak konsept aynı değildir. Sufilikte karşılaştığımız keramet, keşf ve ,ilham da Şiaların özel bilgi düşüncesine benzemektedir.

Şii mezhebine ait bir diğer düşünce ise, Hz. Muhammed (s.a.s.)'nin vefatıyla atanan ilk iki halife olan Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer'in Hz. Ali'nin hakkı olan halifelik mertebesini elinden aldıklarını düşüncesidir. Şialara göre önce Hz. Ebubekir, sonrasında Hz. Ömer'in giyindiği halifelik ünvanına karşı Hz. Ali tepki göstermemiştir veya karşı gelmemiştir çünkü İslam'ın daha öncelikli olduğunu düşünmüştür.

Öte yandan Sunni mezhebine göre, Şiilikte var olan imamet meselesi iman konusu olarak kabul edilmemektedir. Ehli Sünnet'i benimseyen bireyler arasında var olan imamet meselesi Şiilerin sahip olduğu imamet meselesiyle ortak olmadığı gibi bazı noktalarda anlaşılmamaktır da. Halifelik konusuna gelmek gerekirse, İslam'ın Sunni anlayışına göre, halifelik doğru sıralarla doğru kişilerin eline geçmiş olan bir mertebedir. Aynı zamanda Ehli Sünnet arasında hilafet sıralamasının fazilet sıralaması olduğu da kabul edilen farklı görüşlerden biridir.

Şiilik ve Sunnilik mezhepleri karşılaştırılması gerektiğinde uygulama ve gelenek bakımından ciddi farklı görüşlere ev sahipliği yaptığı düşünülürken, namaz, oruç, hac ve zekat gibi İslam'ın şartları olan temel ibadetlerde pek de fark görülmemektedir. Şii olmayı bir mezhep olarak benimseyen Şii bireylerin günde üç defa namaz kıldığı bilinmektedir. Sabah, öğle ve akşam vakitlerinde kılınan namazlar; sabah namazının tek kılındığı fakat öğle namazının ikindi vaktiyle birleştirilip, akşam namazının ise yatsı namazıyla birleştirilip kılındığı bir sistem şeklindedir. Ayrıca, Şii mezhebine göre abdest alırken bireylerin ayaklarını yalnızca mesh etmeleri yeterlidir. Bu Sunnilik ve Şiilik arasındaki temel ibadeti uygulayış tarzlarındaki farklardan yalnızca bir tanesidir. Abdest durumuna ek olarak, Şiiler namaz kılma esaslarından biri olan secdeye gitme eylemini yalnızca Kerbela toprağından yapıldığı varsayılan secde taşının üzerine doğru yaparlar. Öte yandan Ehli Sünnet görüşüne göre, secde ederken başını yere koymak yeterlidir. Bu da Şii mezhebine has bir başka uygulama şeklidir diyebiliriz.

Muhtemelen pek çok kişi bu farklılığın neden ortaya çıktığını merak ediyordur. Anlatmak gerekirse, yukarıda bahsettiğimiz gibi farklar Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde yaşanılan günlük pratiklerin Hz. Muhammed (s.a.v.)'nin vefatıyla farklı yorumlanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Kaldı ki, Sunnilik mezhebinde ise bir gün içerisinde beş ayrı namaz vakti bulunmaktadır.

Namaz farklılıklarından bir diğeri ise, Şiilerin namaz esnasında kıyam anında kollarını birleştirmeyip, Sunnilerin aynı pozisyonda iken kollarını birleştirmesidir. Bir diğer farklılık ise, Şiilerin namaz esnasında amin kelimesini kullanmıyorken, Sunnilerin Fatiha suresini okuduktan sonra amin diyor oluşlarıdır.

Ayrıca, Şii mezhebine göre Ramazan ayında orucu açabilmek ve iftar yapabilmek için güneşin tamamen batmasının beklenmesi gerekmektedir. Yalnızca güneşin batması yetmediği gibi ufukta herhangi bir parıltı veya kızıllık kalmaması da gerekmektedir, ancak bu şekilde güneş ışınlarının kaybolduğunu kabul eder ve oruçlarını açmaya değer görmektedirler. Fakat Sunnilikte durum güneşin batmaya başlamasıyla beraber orucun açılabileceği ve iftarın yapılabileceği olanağı sunar şekildedir.

Peki tüm bu farklılıklar bir yana, Şii ve Sunni mezhepleri arasındaki benzerlikler nelerdir?

Öncelikle temelde İslam dinini tek din olarak kabul eden bu iki mezhepte de bireylerin Allah, inancı yoğun bir şekilde görülmektedir. Bunun yanı sıra hem Şia mensubu bireyler hem Sunni görüşü benimseyen kişiler Tevhid, Nübüvvet, Ahiret olmak üzere temel olarak sınıflandırılan İslam'ın ortak kurucu paydası olan bu inançlara sahiptir. Zaman zaman yorum ve görüş farklılıkları gözlemlenen bu iki mezhepte Hz. Muhammed'in (s.a.s.) son peygamber oluşu, meleklerin varlığı, öldükten sonra direnme, tevhid ve kitaplara iman bulunmaktadır.

Kaldı ki temel inanışları aynı olan bu iki mezhep yalnızca politik düzeyde birbirinden ayrılmaktadır. Başlarda sahip oldukları politik ayrılığın zamanla dini uygulama ve islami pratiklere de uyarlayan her iki mezhep üyeleri tarafından sayısız dini pratikler alanında farklılık ve değişimler gözlemlenebilmektedir. Kısacası, İslam ortak bir çatı iken, Şiilik ve Sunnilik bu dine ait iki farklı mezhep olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde, Hristiyanlık dininde var olduğunu bildiğimiz Katolik ve Ortodoks anlayışları bu dinin farklı uygulanış şekillerini temsil etmektedir.

Ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Hakan
ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir


Yanıt: ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Desert Rose
2 mezhep arasındaki farklar
ayrılık halifelik sorunu nedeniyle olmustur. her ikisinde de ümmeti imamlar yönetir. ama imamlık kurumunun şiiler de daha farklı bir yeri vardır. peygamberlik misyonunun mirascısı olan şii imam, hz Muhammed in (S.A.V) aracılıgıyla gerceklesecek kutsal bir emare tasır.
yani sünni imam bir şefken, şii imam ise bir ruhani liderdir.
sünniler 4 halifeyi tanımakla birlikte sonradan gelen emevi, abbasi ve osmanlı halifeler itiraz etmemişlerdir. oysa şiilere göre; hz peygamber kendisinden sonra gelen müslümanlara imam olarak hz Ali yi imam olarak tayin etmiştir ve halifelik onun soyunu tasımalıdır.
şii ler genelde öğle-ikindi ve akşam-yatsı namazlarını cem (birleştirerek) kılarlarken sunni lerde ise bu durum şartlara bağlıdır. özellikle hanefiler hacc dışında namazların cem edilmesini uygun görmez.
sunnilikte namaz 5 vakit iken şiilikte 3 vakittir. sunniler ramazan orucu tutar şiiler muharrem orucu tutar. ayrıca şiiler halife olarak hz ebubekir, hz ömer ve hz osman ı tanımazlar ve halife olarak hz Ali ve soyundan olanları tanır. sunnilik islam aleminin çoğunu oluştururken şiilik safevilerden miras olarak farslara, azerilere ve türkmenlere
( türkiye de ki alevilere ) miras kalmıştır. aleviler şiiliğin türk versiyonudur. biraz daha ılımlıdır. bazı kaynaklara göre başlı başına mezhep olarak kabul edilsede ibadet şekilleri ve on iki imam geleneğine göre şiiliğin içinde bir mezheptir.

arşivden alıntı&#;

Not)Aramızdaki uçurumların en büyük nedeni Şia nın bizim sahabilerimize dil uzatmalarıdır.


Cevap: ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun faydalı bilgi veriyorsunuz. İki mezhep arasındaki net ayrımları öğrendim.


Cevap: ehli sünnet ile şia arasındaki en net ayrım nedir

Kayıtsız Üye
Sialigin yanlis oldugunu soylemeniz çok yanlis. Ben siayim. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: ONU İNCİTEN BENİ İNCİTMİŞTİR&#;
(Ali&#;yi seven, beni sevmiştir. Ona düşmanlık, bana düşmanlıktır. Onu inciten beni incitmiştir. Beni inciten de elbette Allahü teâlâyı incitmiş olur.)
(Ali&#;yi ancak mümin olan sever ve ona ancak münafık olan buğzeder.)
(Ali&#;yi sevmek, ateşin odunu yaktığı gibi, Müslümanların günahını yok eder.)
(Ali&#;ye düşman olanın düşmanı Allah&#;tır.)
(İlim on kısımdır. Dokuzu Ali&#;de, biri diğer halktadır. O, bu biri de onlardan iyi bilir.)
(Ali&#;nin yüzüne bakmak ibadettir.)
(Ali&#;yi sevmek, iman, ona düşmanlık, nifak alametidir.)
(Ya Ali, bana, Harun&#;un Musa&#;ya yakınlığı gibisin. Yalnız benden sonra peygamberlik yoktur.)
(Ya Ali, Fatıma bana senden daha sevgilidir. Sen bana, ondan daha kıymetlisin.)
(Her şeyin bir kanadı vardır, bu ümmetin kolu kanadı da Ebu Bekir ve Ömer&#;dir. Her şeyin bir kalkanı vardır, bu ümmetin kalkanı da Ali&#;dir.)
(Ya Ali, senin sevdiğini sever, senin buğzettiğine buğzederim.)
(İmanın alametleri vardır. Birinci alameti Ali&#;yi sevmektir.)


Şii
Kardeşim netice de burası Ehl-i Sünnet Müslümanların kurduğu ve yönettiği bir forum. Ehl-i Sünnet te Şia da Hz. Ali yi sever. Önemli olan Hz. Ali Efendimizi sevmek ve onun cümlelerini dini bir kural bilip(ilmin kapısı ve imamlık vasfı) gücün ölçüsünde uymaksa 2 fırkada da bu özellik var. Ortada birbiriyle çelişen 2 türlü hadisler 2 fırkayı ayırıyorsa da herkes meyili olan tarafa inanır ve kimse de kimseyi suçlayamaz bana göre. Ben bu güne kadar Hz. Ali&#;yi sevmeyen bir sünni görmedim. O halde sorun yok.

Bir de şu var. Sünniye göre de Şiiye göre Hz. Ali İmam&#;dır ya, Şii- Sünni savaşına giren cahiller keşke bu savaşa girmeden önce zahmet edip de Hz. Ali&#;nin şu olayda geçen hadisini okusaydı:
"
(Haricîlerden biri "Allah öldüresice kâfir (Hâşâ), ne de fakih" dedi. Ashabı bunu duyunca o adama kastetti, üstüne saldırdı. Hazret buyurdular ki:)

Yavaş olun hele, bu ancak bir sövüş, ona ya sövmeyle karşılık verilir, yahut da aldırış edilmez, suçu bağışlanır gider.

"

Yani kardeşim sen de ben de bir kişi önmüzde ister Peygamberimize İster İmamıza sövsün bırak öldürmeyi o kişiye kızıp vurmamız bile haramdır. Peki Şii- Sünni ne diye savaşıyor?


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ilk yazan arkadaşın dediklerine katılmıyorum şiiler muharrem orucu tutmaz onlarda sünniler gibi ramazan orucu tutar muharrem orucu tutan kişiler alevilerdir


Kayıtsız Üye
Hz. Ali hakkındaki hadislere itirazımız funduszeue.info bizde en az şiiler kadar seviyoruz. Ama peygamberimiz diğer üç halifeyi ve daha başka sahaberide övmüştür. Onları cennetle müjdelemiştir.


şii mezhebi ile sunni mezhebi arasındaki farklar

Bu kategoride yer alan Gusül Abdestine gerek var mı? Yardım edin başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

S&#;nni-Şii m&#;cadelesi siyasi

Haberin Devamı

Günümüzde Ortadoğu’da yaşanan savaş ve çatışma ortamlarında mezhepsel farklılıklar önemli bir rol oynuyor. Suriye’deki iç savaşta Sünniler, Şii Nusayrilerle savaşırken, Yemen’de İran tarafından desteklenen Şii kökenli Husi isyancılar Suudi Arabistan tarafından desteklenen Sünni hükümetle savaşıyor. Irak’ta yaşanan politik istikrarsızlık ve IŞİD’in yükselişindeki sebeplerden biriyse Şii ve Sünni kesimin birbirine karşı derin güvensizliği. Pakistan ve Afganistan’da da Şii azınlık ve Sünniler arasında yüksek tansiyon olduğu biliniyor. Afganistan’da Sünni Taliban sık sık Şii kökenli azınlık Hazaralar’a saldırıyor. Irak’ın işgali ve Arap Baharı bölgede Şii ve Sünni’ler arasındaki mezhep temelli şiddetin kalıcı hale gelmesine katkı sağladı.

‘Velayet-i Fakih’ doktrini

İran ve Suudi Arabistan arasında gerilime yol açan noktalardan biri de mezhepler üzerinden etkilerini yayma çabaları oldu. Suudi Arabistan’ın kendi radikal Vahabilik mezhebini diğer Sünni ülkelere yayma çalışmaları Tahran’ı rahatsız ederken, İran da devrimden sonra kendi doktrinini geliştirdi.

İslam Devrimi’nin ardından İran’ın ‘Velayet-i Fakih’ doktriniyle devleti din adamlarının yönetmesini sağlayan Ayetullah Humeyni, dünyadaki bütün Şiilerin bağlı olduğu bir liderlik sistemi geliştirdi. Bu doktrine göre, Irak, Yemen, Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkelerde yaşayan Şiilerden, İran’ın dini liderine bağlı hale gelmeleri isteniyor. Humeyni’nin yılında yazdığı ‘Velayet-i Fakih-İslam Devleti’ isimli kitapta yer alan “Kayıp Onikinci İmam’ın tekrar ortaya çıkacağı güne kadar Şii siyasal anlayışını bilen birinin devleti yönetmesi gerekir” ifadeleriyle İran’daki ‘dini liderlik’ statüsü kutsanıyor. Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer Sünni ülkeler, İran’ın dini liderleri ve Velayet-i Fakih doktrini ile diğer ülkelerdeki Şii nüfusa kolayca müdahale edebildiğini öne sürüyor.

Sünni-Şii mücadelesi siyasi
SÜNNİLER ORTADOĞU’DA BÜYÜK ÇOĞUNLUK

Şii nüfusun, geçmişte Müslümanların büyük çoğunluğunu oluşturmasına karşın, ABD merkezli Pew Research Center’ın açıkladığı rakamlara göre, şu anda dünya üzerindeki Müslüman nüfusunun sadece yüzde 10 ila 13’ünü Şiiler oluşturuyor. Müslümanların yüzde 90’ı ise Sünni. tarihli araştırmaya göre, dünya üzerinde milyar Müslüman bulunuyor.

- 77 milyonluk nüfusunun yüzde 95’i Şii olan İran, dünyadaki Şii nüfusunun üçte birine ev sahipliği yapıyor. Şiilerin çoğunlukta olduğu diğer ülkeler Irak, Bahreyn ve Lübnan.

- Irak nüfusunun yüzde 61 ila 80 arasındaki kesiminin Şii olduğu biliniyor. Irak’ta Sunni Saddam Hüseyin, çoğunluğu Şii nüfusu yıllarca demir yumrukla yönetmişti. Irak’taki şu andaki hükümet ise İran’ın desteklediği Şii bir hükümet.

- Lübnan’da ise halkın yüzde 45 ila 55’i arasında bir kesimin Şii olduğu tahmin ediliyor. Lübnan’da halkın çoğunluğunun ve buna uyumlu olarak hükümetin Şii olmasına rağmen birçok ülkede azınlık durumundaki mezhep mensupları yönetim koltuğunda oturuyor.

- Bahreyn’de vatandaşların yaklaşık yüzde 70’inin Şii olmasına karşın, ülkedeki yönetim Sünni Kral Hamad Bin İsa El Halife’nin elinde. Bahreyn’de Arap Baharı esnasında İran destekli Şiilerin yönetime karşı başkaldırısı Suudi Arabistan’ın ülkeye asker göndermesiyle engellenmişti.

- Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan’da ise nüfusun yüzde 90’ından fazlası Sünni mezhebine mensup.

- Ortadoğu’da birçok ülkede Şii ve Sünnilerin birbirine yakın nüfuslarda olduğu görülüyor. Yemen’de nüfusun yüzde 40’ı Şii. Bu da siyasi sorunların ortaya çıktığı süreçlerde ‘mezhep kartının’ aktif olarak kullanılmasına neden oluyor. Yemen’de Şii destekli Husilerle, S. Arabistan destekli Yemen hükümeti savaşıyor.

- Suriye’de nüfusun yaklaşık yüzde 75’ini Sunniler oluşturuyor. Ülke yılından bu yana Şiiliğin bir kolu Nusayri Hafız Esad ve oğlu Beşar Esad tarafından yönetiliyor. Suriye’deki iç savaşta mezhep faktörü ön plana çıkıyor.

- Pakistan’da nüfusun yüzde 70’ini Sünniler oluştururken, Afganistan’ın yüzde 80’inden fazlası Sünni mezhebine mensup.

İslam Coğrafyasında Sıkça Merak Edilen Sünni ve Şii Mezhepleri Arasındaki Düşünce Farkları Nelerdir?

Haberler

Teknoloji

İslam Coğrafyasında Sıkça Merak Edilen Sünni ve Şii Mezhepleri Arasındaki Düşünce Farkları Nelerdir?

İslam dini ve coğrafyası tüm dünyada büyük bir çoğunluğa sahip. Kutsal dinlerde mezhepsel olarak da farklılıklar bulunuyor. İslam dininde bilinen ve dönem dönem aralarındaki düşünce farkı merak edilen Sünni ve Şii mezheplerine ilişkin düşünce farklarını sizler için derledim.

İslam coğrafyasında Şii mezhebi konuşulmaya başlandığında İran ilk akla gelen ülkeler arasında yer alıyor.

İslam coğrafyasında Şii mezhebi konuşulmaya başlandığında İran ilk akla gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Mezhep nedir?

Mezhep nedir?

Hz. Muhammed'in vefatı sonrasında İslam dünyasında oluşan siyasi ortam daha çok çeşitli isimlerin destekçileri üzerine gruplar oluşturmuştur.

Hz. Muhammed'in vefatı sonrasında İslam dünyasında oluşan siyasi ortam daha çok çeşitli isimlerin destekçileri üzerine gruplar oluşturmuştur.

İlk halifenin kim olması gerektiği ile ilgili tartışmalar ve yaşanan olayların yorumlayabilmek için o dönemin tarihinin ve İslami bilgilerin derin olarak bilinmesini gerektiriyor.

İlk halifenin kim olması gerektiği ile ilgili tartışmalar ve yaşanan olayların yorumlayabilmek için o dönemin tarihinin ve İslami bilgilerin derin olarak bilinmesini gerektiriyor.

Sünni kelimesi aynı zamanda "gelenek insanı" anlamını taşımaktadır.

Sünni kelimesi aynı zamanda "gelenek insanı" anlamını taşımaktadır.

İran'da Şii'lerin İslam'ın bazı konuları ile ilgili yorum farklılıkları bulunmaktadır. Camiilerde ibadet ederler.

İran'da Şii'lerin İslam'ın bazı konuları ile ilgili yorum farklılıkları bulunmaktadır. Camiilerde ibadet ederler.

Ramazan ayında görülen farklar var mıdır?

Ramazan ayında görülen farklar var mıdır?

Uygulamalar, siyasi ve politik tüm yorumlar bir yana konuyu olabildiğince aktarmaya çalıştım. Yorum kısmında fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Yazıda da belirttiğim gibi bazı konular oldukça hassas ve derin bir İslam ve İslam tarihi bilgisi gerektirmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası