virüs nasıl taranır / Bilgisayarda Virüs Tespiti Nasıl Yapılır? Virüslerden Nasıl Korunulur? [Geniş Rehber] - PC Hocası

Virüs Nasıl Taranır

virüs nasıl taranır

Girl with kid

Offer for existing members: Upgrade for Free*

Cybercrime has evolved. Our protection has too. *For the remainder of your subscription. Terms apply.

Virüs bulaştığını mı düşünüyorsunuz?
Windows'ta başlatma sorunu
Norton Markası, NortonLifeLock Inc.'in bir parçasıdır. Telif Hakkı © NortonLifeLock Inc. Tüm hakları saklıdır. NortonLifeLock, NortonLifeLock Logosu, Onay İmi Logosu, NortonLifeLock ve LockMan Logosu Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde, NortonLifeLock Inc'in veya bağlı kuruluşlarının ticari veya tescilli ticari markalarıdır. Firefox, Mozilla Foundation'ın ticari markasıdır. Android, Google Chrome, Google Play ve Google Play logosu Google, LLC'nin ticari markalarıdır. Mac, iPhone, iPad, Apple ve Apple logosu, Apple Inc. şirketinin ABD ve diğer ülkelerde kayıtlı ticari markalarıdır. App Store, Apple Inc.'in bir hizmet markasıdır. Alexa ve ilgili tüm logolar seafoodplus.info, Inc. veya bağlı kuruluşlarının ticari markalarıdır. Microsoft ve Windows logosu, Microsoft Corporation'ın ABD ve diğer ülkelerdeki ticari markalarıdır. Android Robot, Google tarafından oluşturulan ve paylaşılan çalışmalar kullanılarak yeniden üretilmiştir veya değiştirilmiştir ve bu doğrultuda Creative Commons Attribution Lisansı'nda belirtilen koşullara göre kullanılmaktadır. Diğer adlar ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.

Global Destek

Aşağıdaki listeden dilinizi seçin

HP Bilgisayarlar - Bilgisayara bir virüs veya kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabilir (Windows 10)

Z7_ICK0KGTE30AQO5O3KA30N0

Bu belge, virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar hakkında bilgi verir, virüslerin ve kötü amaçlı yazılımların temizlenmesiyle ilgili talimatlar sunar ve ileride yaşanabilecek bulaşmaları önlemeye yönelik önerilerde bulunur. Bilgisayarınıza zarar verebilecek, kişisel bilgilere başkalarının erişmesine olanak tanıyacak veya bilgisayarın daha yavaş çalışmasına neden olacak binlerce virüs, yazılım programı ve güvenlik tehdidi vardır.

Servisten döndükten sonra veya bir sistem kurtarma işlemi çalıştırıldıktan sonra bilgisayar, virüs veya kötü amaçlı yazılım tarafından etkilenmiş olabileceğine dair belirtiler sergilediğinde bu belgedeki adımları uygulayın. Bilgisayar servise götürüldükten veya bir sistem kurtarma işlemi gerçekleştirildikten sonra, bilgisayar yazılımı orijinal yapılandırmasına geri döndürülür; yani, bilgisayar satın alındığında sahip olduğu koşullara geri ayarlanır. Bilgisayar ilk kez başlatıldığı andan itibaren bilgisayara yüklenmiş olan tüm yazılım ve sürücü güncelleştirmeleri kaybolur. Eklenmiş güvenlik güncelleştirmeleri de silindiğinden ilk alındığı günkü haline benzeyen bilgisayar, virüslere karşı daha savunmasızdır.

Not:

Virüsten koruma ve güvenlik duvarı yapılandırmalarına sahip iş bilgisayarlarında, bir etki alanı ortamı, yardımcı olacak bir özel yapılandırmaya veya tarayıcıya sahip olabilir. Ortamdaki diğer kullanıcıların korunmalarını sağlamaları için bu sorun hakkında şirketinizin BT departmanını veya yerel BT servisinizi bilgilendirin.

Not:

HP SmartFriend, bilgisayarınızda güvenliği güçlendirmenize ve açıkları gidermenize yardımcı olabilecek bir destek hizmetidir. Daha fazla bilgi için bkz. HP SmartFriend (yalnızca Kuzey Amerika).

Windows yüklü bilgisayarınızın bir virüs veya kötü amaçlı yazılımdan etkilenmiş olabileceğine dair belirtiler

Aşağıdakiler bilgisayarınızın casus yazılım, reklam yazılımı veya tarayıcı korsanlığı yazılımlarından etkilenmiş olabileceğine işaret eder.

  • Bilgisayarın Windows masaüstünü başlatması uzun zaman alır.

  • Uygulamalar yüklenmez veya sıklıkla yanıt vermeyi durdurur.

  • Sık sık sistem hata mesajları ortaya çıkar.

  • Masaüstüne bilmediğiniz simgeler eklenir.

  • Özellikle internette gezinirken sistem yavaş çalışır.

  • Tarayıcı aniden kapanır veya yanıt vermeyi durdurur.

  • Tarayıcı ana sayfası değişir ve sıfırlanamaz.

  • Açılır pencereler daha sık ve/veya tarayıcı açık değilken görüntülenir.

  • Tarayıcıya bilmediğiniz araç çubukları eklenir.

  • Varsayılan web arama motoru değişir.

  • Bir web bağlantısına tıkladığınızda hiçbir işlem yapılmaz veya ilgisiz bir web sitesine yönlendirilir.

  • Web sayfaları otomatik olarak sık kullanılanlar listenize eklenir.

  • Bilginiz olmadan hesabınızdan e-posta iletileri veya sosyal medya gönderileri gönderilir.

  • Beklenmedik ve neredeyse sürekli sabit disk erişimi gerçekleşir.

Windows'da bir güvenlik duvarını açma

İnternete bağlanmadan önce bir güvenlik duvarı kurmak güvenlik tehditlerine karşı temel koruma sağlar. Bu amaçla, Windows Defender yazılımını veya McAfee Personal Firewall gibi diğer güvenlik duvarı yazılımlarını kullanabilirsiniz.

Not:

Birden fazla güvenlik duvarını etkinleştirmeyin. Birden fazla güvenlik duvarı yazılım programı açık olduğunda, programlar birbiriyle çakışabilir.

  1. Görev çubuğundaki arama kutusunu kullanarak Denetim Masası öğesini aratın ve açın.

  2. Görüntüleme ölçütü öğesinin Kategori olarak ayarlandığından emin olun.

  3. Sistem ve Güvenlik öğesine tıklayın.

    Sistem ve Güvenlik
  4. Listeden Güvenlik ve Bakım öğesini seçin.

    Güvenlik ve Bakım
  5. Son iletileri gözden geçirin ve sorunları çözün seçeneği altındaki mesajı kontrol edin.

    • Mesaj, Güvenlik ve Bakım herhangi bir sorun algılamadı şeklindeyse güvenlik ayarları günceldir.

    • Herhangi bir güvenlik uyarısı görüntülenirse güvenlik duvarını etkinleştirmek için Şimdi aç düğmesine tıklayın.

      Güvenlik duvarını açma

Windows Güvenlik güncellemelerini edinme

Her zaman açık bulunan bir geniş bant bağlantınız yoksa veya Windows Güvenliği güncelleştirmelerini denetlemek istiyorsanız el ile denetleyebilir ve güvenlik güncelleştirmelerini yükleyebilirsiniz.

Virüs, casus yazılım ve diğer kötü amaçlı yazılım tanımları, Windows Güvenliği'nin bilgisayarınıza yönelik tehditleri saptamak için kullandığı dosyalardır. Microsoft, Windows'u daha güvenli hale getirmek için düzenli olarak önemli güncellemeler sağlar. Bu güncellemeler bir bilgisayarın korunması açısından önemlidir. Windows Güvenliği bu tanımları güncel tutmak için Windows Update hizmetiyle birlikte çalışarak yeni tanımlar yayımlandığında bunları otomatik olarak yükler. Her zaman açık olan bir geniş bant bağlantınız varsa, Windows Update aracını güncelleştirmeleri her gün otomatik olarak denetleyecek şekilde ayarlayın.

  1. Görev çubuğundaki arama kutusunu kullanarak, Güncelleştirmeleri denetle öğesini aratın ve açın.

  2. Güncelleştirmeleri denetle seçeneğine tıklayın.

    Güncelleştirmeleri denetleme

Arama tamamlandıktan sonra güncelleştirmeler otomatik olarak yüklenir.

Aygıt güncel

Yüklü virüsten koruma yazılımı için bilgisayarınızı denetleme

Birçok HP bilgisayar, önceden yüklenmiş olan Windows Güvenlik veya diğer virüsten koruma yazılım uygulamalarının deneme sürümleri ile birlikte gelir. Virüsten koruma yazılımını yüklemeden önce, virüsten koruma yazılımınızın ayarlanmış ve düzgün çalıştığını doğrulamak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem vardır.

Not:

Bilgisayarınız McAfee VirusScan veya Norton Internet Security deneme aboneliği ile gelebilir. HP, aboneliğinizi yenilemek için ekranda görüntülenen aşağıdaki istemleri uygulamanızı önerir. Aboneliğinizi yenilemek sisteminizin yeni tehditlere karşı korunmasına yardımcı olur.

Windows görev çubuğunda güvenlik simgesine tıklayarak güvenlik yazılımınızı doğrulama

Windows görev çubuğunun sistem tepsisi alanındaki yazılım simgesine tıklayarak güvenlik yazılımınızı açın.

  1. Fare işaretçisini, Windows masaüstünün sağ alt köşesinde saatin yanındaki simgelerin üzerinde hareket ettirin ve ardından güvenlik yazılımı simgesini bulmak için her simgenin üzerindeki metni okuyun. Gizli simgeleri görüntülemek için sistem tepsisini genişletmeniz gerekebilir.

    Genel güvenlik yazılımı için tepsi simgeleri
  2. Güvenlik yazılımını etkinleştirmek için güvenlik simgesine sağ tıklayın ve daha fazla seçeneği inceleyin.

Windows 10'un güvenlik yazılımını bulma

Sistem tepsisinde bir güvenlik yazılımı simgesi bulamadıysanız veya bilgisayarınızın güvenlik yazılımına sahip olup olmadığından hala emin değilseniz, güvenlik yazılımı için Windows Güvenliği'nde Virüs ve tehdit koruması'nı kontrol edin.

  1. Windows'ta, Virüs ve tehdit koruması ögesini aratın ve açın .

  2. Beni kim koruyor? kısmında Sağlayıcıları yönet'e tıklayın.

    Sağlayıcıları yönet seçeneğinin seçilmesi

Güvenlik bilgileri görüntülenir.

Güvenlik sağlayıcıları

Windows'ta virüsten koruma yazılımını yükleme

Virüsten koruma yazılımı kurulu değilse, HP, bir virüsten koruma programı yüklemenizi önerir. Yeni virüsler sıklıkla oluşturulmakta ve yayılmaktadır; virüsten koruma programı olmadığında bilgisayardaki dosyalar ve klasörler risk altındadır. Bilgisayarınızda bir virüsten koruma yazılımı yüklüyse virüsten koruma yazılımı tanımlarınızı güncellemeniz gerekir.

Windows işletim sistemine sahip birçok HP ve Compaq bilgisayar Windows Güvenliği programıyla birlikte gelir. Diğer HP ve Compaq bilgisayarlar, diğer virüsten koruma yazılımlarının ücretsiz deneme sürümleri ile birlikte sunulur. Bu deneme sürümleri genellikle belli bir süre güncel tutulabilen sınırlı sürümlerdir. Bu süre dolduğunda, bilgisayarınız yeni virüslere ve güvenlik tehditlerine karşı daha savunmasız hale gelir. Virüs tanımlarını güncel tutmak ve bilgisayarınızı korumayı sürdürmek için aboneliğinizi yükseltmek veya yenilemek önemlidir.

Aygıtınız virüsten koruma yazılımı ile birlikte gelmemişse, İnternet Servis Sağlayıcınıza (İSS) başvurun. Birçok İSS, kendi aboneleri için ücretsiz veya ucuz virüsten koruma yazılımı sunar.

Not:

Yüklü bir virüsten koruma yazılımınız varsa ancak farklı bir virüsten koruma yazılımı yüklemek istiyorsanız yeni virüsten koruma programını yüklemeden önce eski virüsten koruma programını kaldırdığınızdan emin olun. Birden fazla programın kurulu olması, bilgisayarı yavaş, düzensiz ve potansiyel olarak korumasız hale getirebilir.

Windows'ta virüsten koruma yazılımı tanımlarını güncelleme

Sık sık yeni virüsler ortaya çıktığı ve yayıldığı için virüsten koruma yazılımının virüs tanımı dosyalarını düzenli olarak güncelleştirin. Virüs tanımı dosyası, virüsten koruma yazılımının virüsleri bulmak ve temizlemek için kullandığı bir bilinen virüsler listesidir.

Aşağıdaki adımlarda virüsten koruma yazılımını güncelleştirmek için genel bir açıklama sunulur; ancak ek yardıma ihtiyaç duyarsanız, daha fazla bilgi için virüsten koruma yazılımı üreticisinin web sitesine gidin. Virüsten koruma yazılımı destek web sitelerinin bir listesi için bkz. Güvenlik yazılımı destek siteleri ve diğer virüsten koruma yazılımları (HP olmayan).

Windows Güvenlik tanımlarını güncelleme ile ilgili ek yardım için bkz. HP Bilgisayarlar - Virüs ve casus yazılım sorunlarını önlemek için Windows Güvenlik'i kullanma (Windows 10).

  1. Virüsten koruma yazılımını açın.

  2. Üzerinde güncelleştir veya canlı güncelleştirme yazan düğmelere veya menü öğelerine tıklayın.

    Bir güncelleştirme penceresi açılır.

  3. Virüsten koruma yazılımını güncelleştirmek için ekrandaki yönergeleri izleyin.

Windows'da virüs ve kötü amaçlı yazılım taraması yapma

Virüsten koruma yazılımı tanımlarını güncelleştirdikten sonra, virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar için bilgisayarda tarama yapın.

Virüs taraması genellikle virüsten koruma yazılımı açılarak ve bir tarama düğmesine basılarak yapılabilir. Windows Defender'ı kullanarak virüs ve kötü amaçlı yazılımları taramak için bkz. Bilgisayarda virüs ve casus yazılımları tarama ve kaldırma (Windows 10).

Windows Defender kullanmıyorsanız virüsten koruma yazılımları değişiklik gösterdiğinden, tarama konusunda ek yardım almak için yazılım üreticisinin web sitesine gidin. Virüsten koruma yazılımı destek web sitelerinin bir listesi için bkz. Güvenlik yazılımı destek siteleri ve diğer virüsten koruma yazılımları (HP olmayan).

Not:

Bir virüs bulunur ve kaldırılırsa Sistem Geri Yükleme aracını açın ve virüsün etkin olduğu tüm tarihleri silin. Bu işlem bilgisayara yanlışlıkla yeniden virüs bulaşmasını önler. Microsoft Sistem Geri Yükleme özelliğinin kullanımı hakkında daha ayrıntılı bilgi için HP Bilgisayarlar - Microsoft Sistem Geri Yükleme Özelliğini Kullanma başlıklı sayfaya gidin.

Bilgisayarda virüs ve casus yazılım taraması yapma ve bunları kaldırma

Virüs, casus yazılım veya diğer kötü amaçlı yazılımları taramak ve bilgisayarınızdan kaldırmak için Windows Güvenliği'ni kullanın.

  • Hızlı tarama: Hızlı tarama, sabit disk sürücüsünde zararlı yazılımların bulaşma olasılığının en fazla olduğu bölgeleri denetler.

  • Tam tarama: Tam tarama, sabit disk sürücünüzdeki tüm dosyaları ve o anda çalışan tüm uygulamaları denetler. Bilgisayarınıza zararlı yazılımların bulaştığından şüpheleniyorsanız tam tarama gerçekleştirin. Tarama işleminin tamamlanması bir saatten fazla sürebilir ve bilgisayar tarama sırasında yavaş çalışabilir.

  • Özel tarama: Özel tarama, seçtiğiniz belirli bilgisayar sürücülerini ve dosyaları kontrol eder.

  • Windows Defender Çevrimdışı tarama: Windows Defender Çevrimdışı tarama, bilgisayarınızda korsanlık amaçlı program veya uzun süre kalıcı kötü amaçlı yazılım olup olmadığını kontrol eder. Normal Windows sisteminin dışındaki kötü amaçlı yazılımları kontrol etmek için bu seçeneği belirleyin. Tarama işleminin tamamlanması 15 dakika sürebilir ve bilgisayar tarama işleminin bir parçası olarak yeniden başlatılır.

    Not:

    HP, bilgisayarınıza kötü amaçlı bir yazılım veya virüs bulaştığından şüpheleniyorsanız Windows Defender Çevrimdışı taramayı kullanmanızı tavsiye eder.

  1. Windows'da Windows Güvenliği öğesini aratıp açın ve ardından Virüs ve tehdit koruması öğesini seçin.

  2. Hızlı tarama, Tarama seçenekleri veya Gelişmiş taramayı çalıştır seçeneğine tıklayın ve ardından çalıştırmak istediğiniz tarama türünü seçin.

    • Hızlı tarama öğesini seçerseniz tarama işlemi başlar.

    • Tarama seçenekleri öğesini seçerseniz tam sistem taramasını, özel taramayı veya Windows Defender çevrimdışı taramayı çalıştırmak için şu adımları uygulamaya devam edin.

    Tarama seçenekleri içeren virüs ve tehdit koruması ekranı
  3. Aşağıdaki seçeneklerden birini seçin, Şimdi tara ve ardından Tara öğesine tıklayın.

    • Tam tarama öğesini seçerseniz tarama başlar.

    • Özel tarama öğesini seçerseniz taranacak belirli sürücüleri veya klasörleri seçin ve ardından Klasör Seç öğesine tıklayın.

      Windows Güvenliği'ndeki Sürücüler ve klasörler seçimi seçenekleri
    • Windows Defender Çevrimdışı tarama öğesini seçerseniz açık olan tüm dosyaları kaydedin ve ardından Tara öğesine tıklayın. Bir Kullanıcı Hesabı Denetimi penceresi açılırsa Evet öğesine tıklayın.

      Not:

      Bir çevrimdışı tarama tamamlandığında bilgisayar yeniden başlatılır.

      Windows Defender özel tarama seçeneği Çalışmanızı kaydedin ekranı
  4. Taramanın bitmesini bekleyin ve ardından sonuçları görüntüleyin.

    Tarama sırasında bilgisayarınız yeniden başlatıldıktan sonra Virüs ve tehdit koruması'nı aratıp açın, ardından 'ne tıklayın.

    Koruma geçmişi, Windows Güvenliği'nin bilgisayar için tespit edilmiş olduğu tüm tehlikelerin bir listesini verir.

    Not:

    Windows 10'un önceki sürümleri için Tehdit geçmişi'ne tıklayın.

  5. Ek bilgi için Tüm geçmişe bak seçeneğine tıklayın.

    • Hiçbir tehdit algılanmadı ise herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

    • Tehditler algılandı ise tehdidi gidermek için Tehditleri temizle veya Eylemleri başlat gibi görüntülenen seçeneklerden birini seçin.

Bilgisayarı kurtararak virüs veya kötü amaçlı yazılımları kaldırma

Bulunan bir virüs, bilgisayar üzerindeki bazı dosyalara çoktan zarar vermiş veya dosyaları silmiş olabilir. Virüsten koruma yazılımı bu zararı onaramayabilir. Yazılım zararı gideremezse bilgisayarın tamamen kurtarılması gerekebilir.

Daha fazla bilgi için bkz. HP Bilgisayarlar - Bilgisayarı sıfırlama.

Virüs ve kötü amaçlı yazılım bulaşmalarını önlemek için en iyi yöntemler

Bilgisayarınızı internete bağladığınızda basit güvenlik önlemlerinden yararlanarak virüs, istenmeyen posta ve casus yazılım gibi bilgisayar sorunlarını önleyebilirsiniz. Aşağıdaki güvenlik eylemlerini kullanmaya hemen başlayabilirsiniz.

Not:

HP SmartFriend, bilgisayarınızda istenmeyen yazılımları önlemenize ve kaldırmanıza yardımcı olacak bir destek hizmetidir. Daha fazla bilgi için bkz. HP SmartFriend (yalnızca Kuzey Amerika).

Reklam yazılımlarını, casus yazılımları ve korsan yazılımları güvenilir profesyonel temizleme yazılımlarıyla algılama ve temizleme

Agresif casus yazılımları ve tarayıcı korsanlığı yazılımlarını kaldırmak son derece zordur. Bu yazılımı, casus yazılım temizleme yazılımlarının yardımı olmadan kaldırmayı denemeyin.

Not:

Agresif olmayan çoğu reklam yazılımını kendisi ile birlikte gelen yazılımı kaldırarak veya Windows'daki Program ekle/kaldır aracı yardımıyla elle kaldırabilirsiniz.

Agresif kötü amaçlı programları kaldırmak için Windows Defender gibi profesyonel olarak geliştirilmiş ürünleri kullanın. Daha fazla bilgi için bkz. HP Bilgisayarlar - Virüs ve casus yazılım sorunlarını önlemek için Windows Güvenliği'ni kullanma (Windows 10).

Bilinen yazılımların tam sürümlerini satın alarak reklam yazılımlarını önleyin

Reklam yazılımlarının sisteminize yüklenmesini önlemek için yazılımların reklam tarafından desteklenmeyen tam sürümlerini satın alın ve bunları kullanın.

Bedava olduğu söylenen yazılımları indirip kullanmak istiyorsanız lisans sözleşmesini dikkatlice okuyun ve kabul etmek istemediğiniz veya anlamadığınız bir yer olursa kurulumu iptal edin. Yazılımı yüklemeden önce hakkında bilgi edinin. Bu gibi yazılımların yüklenmesi; daha yavaş internet bağlantı sürelerine, rahatsız edici açılır reklamlara veya istenmeyen e-postalarda (spam) artışa neden olabilir.

Bir dosya indirdiğinizde programı karşıdan yüklemek için Çalıştır seçeneğini belirlemeyin. Kaydet seçeneğini belirleyin ve ardından dosyayı sabit sürücünüze indirin. Programı kurmadan önce dosyayı test etmek için dosya adına sağ tıklayın ve ardından dosyayı virüsten koruma yazılımınız yoluyla çalıştırmak üzere Tara veya Virüs taraması gibi bir seçenek belirleyin.

Bir program yüklemeden önce Son Kullanıcı Lisans Sözleşmelerini (EULA) dikkatle okuyun. Saygın şirketler kullanmak istediğiniz yazılımla birlikte bir reklam yazılımı veya arka planda çalışan başka programlar yüklemeyi planladıklarını bildirirler.

E-posta eklerini açarken dikkatli olun

Göndericisine güvenmediğiniz e-postaların eklerini veya bağlantılarını kesinlikle açmayın. Zarar vermeyi amaçlayan kişiler, bazen güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen bir e-posta gönderebilirler. Güvenilir şirketlerin çoğu e-postaya yazılım eklemez. Bir e-postaya güvenmiyorsanız internet üzerinde araştırın veya e-postada adı bulunan şirket veya gönderici ile irtibat kurun.

Tanımadığınız açılır pencerelere tıklamayın

Web tarayıcınızdaki bir açılır pencereyi kapatmak için pencerenin sağ üst köşesindeki X işaretine tıklayın. Açılır pencerede veya tarayıcı penceresinde X işareti yoksa pencereyi kapatmak için alt ve f4 tuşlarına aynı anda basın.

Düğmeye bastıktan sonra ne gibi eylemlerin gerçekleştirildiğini bilemeyeceğiniz için reklamdaki Tamam, Yok Say veya Kapat gibi hiçbir düğmeye tıklamayın.

Bilmediğiniz veya güvenmediğiniz bir web sayfasında açılan güvenlik uyarısı mesajlarına tıklamayın

Pencereye tıklamadan önce tüm açılır pencere mesajlarını dikkatle okuyun. Bu mesajlar, çoğunlukla bir programı kullanmaya veya bir sorunu çözmeye yönelik resmi bir uyarı gibi görünür fakat sizi gereksiz bir programı satın almaya teşvik eden bir reklam da olabilir.

İşlem yaptığınız bir banka veya mağaza gibi bir şirketten resmi görünümlü bir mesaj ya da uyarı alırsanız yanıt vermek veya mesajın alındığını doğrulamak için hiçbir düğmeye basmayın. Hemen ilgili şirketi arayın veya başka bir tarayıcı açıp şirketin resmi web sitesine giderek webdeki müşteri hizmetleriyle irtibat kurun. Suçlular, şirketin resmi web adresine benzer bir web URL'si kullanarak bilgilerinizi çalmaya çalışıyor olabilir.

Bir web sayfasında görüntülenen güvenlik uyarı pencerelerine "izin verdiğinizde" genellikle casus veya korsan yazılımlar yüklenir. Zararlı bir güvenlik uyarısı ekranına tıkladığınızda, tarama sistemine bir yazı veya denetim entegre olur. Bu komut dosyası veya denetim, web tarayıcınızın çalışma şeklini agresif reklamcının ihtiyaçlarına uyacak şekilde değiştirir.

Bunun olmasını engellemek için güvenmediğiniz web sayfalarında görüntülenen bir güvenlik uyarısı penceresinin içindeki hiçbir yere asla tıklamayın. Alt ve f4 tuşlarına aynı anda basarak bu pencereleri kapatın.

Verilerinizi ayrı bir diskte veya çevrimiçi yedekleme

Kötü amaçlı yazılım veya virüs bulaşmaları nedeniyle dosya kaybını önlemek için dosyalarınızı düzenli olarak harici bir sabit sürücüye veya çevrimiçi hizmete yedekleyin.

Daha fazla bilgi için bkz. HP Bilgisayarlar - Dosyalarınızı yedekleyin (Windows 11, 10).

Kişisel bilgilerinizi koruma

Arayan siz olmadığınız sürece kişi veya şirketlere kişisel bilgilerinizi (e-posta adresi, ev adresi, telefon numarası, banka hesabı veya kredi kartı numarası gibi) kesinlikle vermeyin.

İnternette açılan bir reklama tıkladığınızda veya yabancı kişiler sizinle iletişime geçtiğinde, web sitesinin sahibinin kim olduğunu veya kişinin ne kadar dürüst olduğunu bilmenize olanak yoktur.

DİKKAT:

Telefon açarak kendilerini HP çalışanı olarak tanıtan ve destek teklif eden kişilere ödeme yapmayın veya kişisel bilgilerinizi vermeyin. HP, müşterilerini aramaz ve destek için ödeme talep etmez (örneğin, virüs temizleme için). Ne olduğu ve nasıl önleneceği dahil olmak üzere telefon dolandırıcılığı hakkında bilgi edinmek için, Teknik destek telefon dolandırıcılığından korunma (İngilizce) başlıklı Microsoft destek belgesine bakın.

Tarayıcınızdaki şüpheli eklentileri devre dışı bırakma

Casus yazılım veya eklentiler profesyonel olarak geliştirilmiş casus yazılım önleme yazılımları tarafından algılanamıyorsa casus yazılım yeni olabilir. Casus yazılım önleme yazılımını güncelleştirene kadar şüpheli eklentileri geçici olarak devre dışı bırakın.

Microsoft Edge'de eklentileri devre dışı bırakma

Microsoft Edge'de eklentileri devre dışı bırakın.

  1. Görev çubuğunda, Microsoft Edge simgesine tıklayın.

    Microsoft Edge açılır.

  2. Daha fazla simgesine tıklayın ve ardından Uzantılar öğesini seçin.

  3. Eklenti programlarının listesini gözden geçirin.

  4. İstenmeyen bir eklentiyi devre dışı bırakmak için listede eklentinin adına sağ tıklayın ve ardından Kapat seçeneğine tıklayın.

  5. Microsoft Edge uygulamasını kapatın.

Internet Explorer'da (8 veya üzeri) eklentileri devre dışı bırakma

Internet Explorer'da eklentileri devre dışı bırakın.

  1. Windows masaüstünden Internet Explorer'ı açın.

  2. Araçlar öğesine veya Araçlar simgesine tıklayın ve ardından Eklentileri Yönet seçeneğine tıklayın.

  3. Eklenti programlarının listesini gözden geçirin.

  4. İstenmeyen bir eklentiyi devre dışı bırakmak için listedeki eklentinin adına tıklayın ve Devre Dışı Bırak seçeneğine tıklayın.

  5. Tamam düğmesine tıklayarak Eklentileri Yönet penceresini kapatın ve ardından Internet Explorer'ı kapatın.

E-posta adresinizi koruyarak tehditleri önleyin

E-posta bilgilerinizi dikkatsizce paylaşırsanız kötü niyetli kişiler gizliliğinizi ihlal edebilir. Suçlular daha gelişmiş araçlar kullandığı için gündelik faaliyetleriniz sırasında tedbirli olmanız gerekir. Aşağıdaki listede suçluların e-posta adresinizi almak için kullandığı yöntemler açıklanmakta ve bilgilerinizi korumak için kullanabileceğiniz stratejiler sunulmaktadır.

  • Sohbet odaları, diğer kişilerin e-posta bilgilerinizi toplamasını kolaylaştırır.

    Genel sohbet odalarında mesajlaşırken hesap adı ve e-posta adresi gibi bilgileriniz herkes tarafından toplanabilir. Sitede "Özel Sohbet Odası" olduğu belirtilse bile, internette "özel" diye bir şey olmadığını unutmayın. Bu tür sitelerde tuşlara her vuruşunuz kaydedilebilir ve büyük olasılıkla kaydedilmektedir.

  • Haber gruplarında veya forumlarda e-posta adresinizi yayınlamak e-posta adresinizi açığa çıkarır.

    E-posta toplayıcıları, haber grupları ve forum sayfalarını arayan ve e-posta adresi içeren yayınları otomatik olarak kaydeden yazılımlar kullanırlar. E-posta adreslerini toplayan kişi, e-posta adresinizi ve forumların konu başlıklarını derleyerek kişisel ilgi alanlarınız ile gezinme alışkanlıklarınızı belirleyebilir ve adınızı pazarlama şirketlerine satabilir.

  • Forum sayfalarında e-posta adresinizi yayınlamak, daha fazla istenmeyen postaya sebep olur.

    Sitede (@) işareti içeren bir e-posta adresi yayınlanmışsa bu adres savunmasızdır. E-posta adresinizin toplanmasını önlemek için genel forumlarda e-posta adresinizi yayınlarken biçimini kullanabilirsiniz.

  • İstenmeyen postaya yanıt vermek veya adınızın toplu posta listesinden çıkarılmasını istemek daha da fazla istenmeyen posta ile sonuçlanır.

    İstenmeyen bir e-postaya yanıt verdiğinizde bu e-postayı gönderenler, adresinizi tüm listelere ekler. Adınızın çıkarılmasını istediğinizde, kanunen gerekli görüldüğü şekilde adınız listeden silinir. Ancak, büyük olasılıkla hemen diğer çeşitli listelere eklenir veya istenmeyen posta oluşturucularına satılır.

  • Bir zincir mektubu iletmek, e-postanızı diğer toplayıcılara gönderir.

    Zincir e-postalar, kodun içine gizlenmiş bir şekilde tüm gönderici ve alıcıların adreslerini içerir. Zincir mektuplar e-posta toplayıcılarına da ulaşır ve adresiniz bu kişilerin listelerine eklenebilir.

Birden fazla e-posta adresiyle kimliğinizi koruyun

İnternetteki öğelere yanıt verirken iki veya daha fazla e-posta adresi kullanarak kimliğinizi koruyun. Adreslerden birini arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınız için kullanın ve tanımadığınız kişiler ve şirketler için farklı bir adrese sahip olun. İSS'niz size sınırlı sayıda e-posta adresi verebilir ancak birden fazla ücretsiz ve tek kullanımlık e-posta hesabı oluşturmanıza imkan tanıyan birçok hizmet de bulunmaktadır.

  • Ücretsiz e-posta hesabı için gerçek adınızı kullanmak yerine rastgele harfler ve sayılarla bir isim oluşturun.

  • Ücretsiz hesap istenmeyen e-posta ve diğer istenmeyen öğelerle dolarsa bu hesabı kapatabilir veya kontrol etmeyi bırakabilirsiniz.

Virüs, casus yazılım, reklam yazılımı ve tarayıcı korsanlığı tanımları

Birçok türde güvenlik açığı vardır. Yaygın güvenlik tehditlerinin tanımları için aşağıdaki listeye bakın.

Windows'un karşı karşıya olduğu en son tehditler ve güvenlik açıkları hakkında bilgi almak için Microsoft Güvenlik Bültenleri (İngilizce) bölümüne bakın.

Virüsler

Virüs, kendini başka bir programa, sabit sürücü üzerindeki gizli bir alana veya komut dosyalarını destekleyen öğelere kopyalayan bir yazılım programıdır. Virüslerin çoğu yalnızca kendilerini kopyalarken, küçük bir kısmı da yük oluşturur.

Virüs türevi, orijinal virüs programından yararlanmak üzere değiştirilmiş bir virüstür. Virüs türevleri kolayca oluşturulduğundan, Windows Defender gibi güvenlik programları tarafından sürekli izlenmesi gereken yeni virüs tehditlerine neden olur.

Yük, virüs veya Truva atı gibi kötü amaçlı yazılımlar tarafından gerçekleştirilen işlemdir. Bu yükler dosyalara zarar verebilir, Truva atı dosyaları getirebilir, sabit sürücüleri bozabilir, mesajlar görüntüleyebilir veya diğer dosyaları açabilir. Yükler, kötü amaçlı programı içeren dosya açıldığında etkinleşir. Yükler, genellikle bilgisayardaki tarihin belli bir güne gelmesi gibi belirli bir koşul sağlanıncaya kadar uykuda kalır.

Casus yazılım

Casus yazılım, izniniz dışında bilgileri toplayan ve dağıtan yazılımdır. Casus yazılım programları genellikle ziyaret edilen web siteleri, tarayıcı ve sistem bilgileri ile bilgisayarınızın IP adresi (internetteki bir ağ cihazını temsil eden numara) ile ilgili bilgileri izler.

Reklam yazılımı

Reklam yazılımı, internete bağlandığınızda reklamlar görüntüleyen kendi kendini destekleyen yazılımdır. Birçok reklam yazılımı programı, internette gezinme şeklinizi izleyip bilgileri ilgili bir tarafa bildirir.

Tarayıcı korsanlığı yazılımları

Agresif reklam yazılımları tarayıcınızı "ele geçirebilir" ve ayarlarınızda izniniz olmadan değişiklik yapabilir. Bu programlar, rahatsız edici olmakla birlikte ilk bakışta bir virüse benzer (yavaş internet bağlantısı ve birçok ağ faaliyeti).

Tarayıcı korsanlığı yazılımı belirtileri arasında tarayıcı ana sayfanızda, arama çubuklarında veya araç çubuklarında değişiklikler, masaüstünüze eklenen yeni kısayollar ve açılır reklam pencereleri bulunabilir. Tarayıcı ele geçirildiğinde bağlantılar, sizi reklam yapan veya kullanım bilgilerinizi toplayan başka sitelere yönlendirebilir.

Solucanlar

Solucan, savunmasız bilgisayarları bulup kendini bu sistemlere kopyalayan bir virüs türüdür. Bir solucanın en sık görülen yayılma yöntemleri; e-posta dağıtım listeleri, e-posta imzası komut dosyaları ve ağ üzerinde paylaşılan klasörlerdir. Solucanlar zarar veren bir yüke sahip olabilir veya olmayabilir. Tipik bir solucan yükü, bilgisayarı diğer virüslere ve Truva atlarına karşı daha savunmasız hale getirir.

Truva atları

Truva atları, güvenli gibi görünen ancak güvenli olmayan, web sitelerinden indirilen ve yüklenen yanıltıcı yazılımlardır. Bu yazılım türü (her ne kadar bilgisayarınız virüsten etkilenmese de) genellikle bir virüs uyarısı alarmı gösteren bir web sitesini ziyaret ettiğinizde ortaya çıkar. Açılır pencere, aslında önerilen yazılımı yükleyene kadar hiçbir sorun yokken bir virüs veya casus yazılımı temizlemek için yazılımı satın alıp yüklemenizi önerir.

Bazı Truva atları tuş vuruşlarınızı kaydedebilen, web tıklamalarını yönlendirebilen ve hatta güvenlik duvarlarını devre dışı bırakabilen zararlı kodları gizlice açar. Windows AntiVirus, WinDefender, Norton Antivirus, System Defender ve McAfee LiveSafe gibi en çok tercih edilen gerçek güvenlik yazılımları ile aynı isimler taşıyan programlara dikkat edin.

Sahte e-postalar

Sahte e-postalar, bilgisayarın güvenliğine veya işlevselliğine ilişkin bir tehdidin bulunduğunu iddia eder. Örneğin; bir sahte e-posta aslında her şey düzgün çalışırken bir virüsün bilgisayara zarar vermekte olduğunu söyleyebilir. Bazı sahte e-postalar, alıcıdan önemli bir dosyayı silmek gibi zararlı bir işlem gerçekleştirmesini ister. Sahte e-postaların çoğu, gönderdiği e-postanın sahte olduğunu bilmeyen ve diğerlerini olası bir güvenlik tehdidine veya virüse karşı uyarmayı amaçlayan kişiler tarafından yayılır.

Kimlik avı

Kimlik avı, hileli bir şekilde kişisel bilgilerin edinilmesi yöntemidir. Kimlik avı, bir e-posta veya bir web sitesindeki internet bağlantısı ya da kullanıcıyı kötü amaçlı bir web sitesine gönderen arama motoru sonuçlar sayfası biçiminde ortaya çıkabilir. Kullanıcı web sitesini ziyaret ettiğinde, internet tarayıcısı sayfadaki hatalı oluşturulmuş kodu okumaya çalışır ve bir güvenlik açığı oluşmasına neden olur veya web sayfası, kredi kartı bilgilerini veya diğer kişisel bilgileri toplamak için başka bir yasal web sayfasına benzer şekilde tasarlanmıştır.

Teknik destek dolandırıcılığı

Teknik destek dolandırıcılığı, bir kişinin telefonunuzu aradığı ya da bir açılır pencere veya e-posta üzerinden sizinle temas kurduğu ve bilgisayarınız ile ilgili bir sorun algılamış gibi davrandığı dolandırıcılık türüdür. Telefon açarak kendilerini HP çalışanı olarak tanıtan ve destek teklif eden kişilere ödeme yapmayın veya kişisel bilgilerinizi vermeyin. HP, müşterilerini aramaz ve destek için ödeme talep etmez (örneğin, virüs temizleme için).

Fidye yazılımı

Fidye yazılımı, şifre çözme anahtarını bulunduran isimsiz suçluya bir fidye ödeninceye kadar dosyaları şifreleyen bir kötü amaçlı yazılım biçimidir. Çoğu zaman, dosyaları geri almak için mevcut tek yöntem fidye tutarını ödemektir. Fidye yazılımlarına karşı korunmak için düzenli olarak verilerinizi yedeklemek çok önemlidir.

Güvenlik açıkları

Güvenlik açığı, Windows işletim sistemi içinde istenmeyen etkinliğe sebep olan, bir yazılım programının içerisinde bulunan bir zayıflıktır.

Güvenlik yazılımı destek siteleri ve diğer virüsten koruma yazılımları (HP olmayan)

Güvenilir birçok üretici, bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olmak için destek ve antivirüs yazılımı sağlar.

Z7_ICK0KGTE30AQO5O3KA

Z7_ICK0KGTE30AQO5O3KA30H4

Z7_ICK0KGTE30AQO5O3KA30H5

Flag

Avrupa, Orta Doğu, Afrika

Asya Pasifik ve Okyanusya

Z7_M0I02JG0KOTA6KJKFRQ

hp-detect-load-my-device-portlet

İşlemler

USB Flash Bellek vir&#;s temizleme işlemi nasıl yapılır? Flashtan Bellekten vir&#;s nasıl temizlenir hakkında bilgi

Haberin Devamı

Veri aktarımı için sıklıkla kullanılan cihazlar arasında şüphesiz Flash belleklerde yer almaktadır. Kullanımı oldukça kolay olan Flash belleklerin sayesinde istenilen türde dosyaları cihazlardan birinden diğer cihazlara aktararak veri akılı sağlanır.

 İstenilen dosyalar ile birlikte, virüsler, kötü amaçlı olan yazılımları bütün diğer cihazlara da bulaştırabilmek mümkündür. Eğer Flash belleğin içerisinde bir virüs bulunuyorsa bilgisayar ve özellikle veriler büyük risk altındadır. Fakat virüs temizlemek oldukça basit olan ve herkesin kolaylıkla uygulanabileceği bir işlemdir. Flash bellekte bulunan ve görünmeyen virüslerin görünür hale gelmesini sağlayarak temizleyebilmenin basit yollarını bu yazıda belirtiyoruz.

USB Flash Bellek Virüs Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

 Virüsleri temizlemenin basit yollarından biri bilgisayardaki başlat menüsündeki arama bölümüne CMD yazılarak yapılır. CMD yazılmasının ardından Siyah bir pencere açılacaktır. Bu pencere komut istemi penceresidir. Komut penceresine Flash belleğin açıldığı bölge yazılır. Örnek verilecek olursa “E:” şeklinde. Otomatik şekilde alt satıra geçilir. Alt tarafa geçilmesinin ardından “-s –h /S /D *.*” komutu yazılır. Komut sistemi yine bir alt satıra geçecektir ve buraya “E:\>” komutu yazılır. Bu işlemlerin yapılması ile bilgisayarda virüs var ise bu virüsler ortaya çıkar.

 Bunun ardında iyi bir virüs programı indirerek, virüs programı ile Flash bellek taratılmalıdır. Programda yer alan sil komutu ile virüslerin silinmesi sağlanabilir. Bilgisayarda yüklü olan antivirüs programı açılır ve “Bu Bilgisayar” a takılır. Flash belleğin üzerine sağ tıklanarak antivirüs programı ile belleği taratma seçeneğine tıklanır. Eğer bir virüs programı yüklemek istenmez ise bu işlemi Windows Defender ile taratarak gerçekleştirmek mümkündür.

Flashtan Bellekten Virüs Nasıl Temizlenir Hakkında Bilgi

 Flash bellek kullanmak oldukça kolay olan işlerden biridir. Veri aktarımı için kullanılacak olan bu yöntemde virüsler ve kötü yazılımlar çok kolay yayılabilmektedir. Flash belleğin içerisindeki virüslerin ortaya çıkarılması ve bu virüslerin silinebilmesi için virüs programı kullanılabileceği gibi aynı şekilde program kullanılmadan yukarıda anlatıldığı şekli ile bilgisayara komut vererek ve Windows Defender ile taratılarak yapılabilir. Windows Defender ile taratma yapıldıktan sonra y ada antivirüs programları ile taratılma yapıldıktan sonra eğer virüs bulunursa kolaylıkla silme komutu vererek virüsler temizlenir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir