fiat hurda istemeyen hurda teşviki / Eski araclar trafikten men edilecek! [Arşiv] - TechTurkey

Fiat Hurda Istemeyen Hurda Teşviki

fiat hurda istemeyen hurda teşviki

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünden:

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM ANONİM ŞİRKETİ İHTİYAÇ FAZLASI

VE İHTİYAÇ DIŞI MALZEMELER İLE İHTİYAÇ FAZLASI, EKONOMİK

ÖMRÜNÜ DOLDURMUŞ, HURDA TAŞIT VE İŞ

MAKİNELERİ DEĞERLENDİRME

YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi merkez ve taşra üniteleri ambarlarında kayıtlı olarak bulunan ihtiyaç fazlası (ölü stok) ve ihtiyaç dışı (kullanılamaz) malzeme, taşıt ve iş makinesi yedek parçaları ile ihtiyaç fazlası, ekonomik ömrünü doldurmuş ve hurda taşıt ve iş makinelerinin saptanması, sınıflandırılması, transferi veya satışı sureti ile değerlendirilmesi işlemlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 5/1/ tarihli ve sayılı Taşıt Kanunu,9/8/ tarihli ve sayılı Çevre Kanunu, 8/6/ tarihli ve sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 22/1/ tarihli ve sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Çevre lisansı: Atıkların toplanması, geri kazanılması, geri dönüşümü ve bertaraf edilebilmesine ilişkin teknik yeterliliği,

b) Ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makineleri: 18/7/ tarihli ve mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesi hükümleri doğrultusunda trafikten çekme işlemine tabi tutulan, onarımla yenileştirildikleri takdirde tekrar tescili yapılabilen taşıt ve iş makinelerini,

c) Hurda taşıt ve iş makineleri: Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesi hükümleri doğrultusunda hurda olarak tefrik edilen ve hurda işlemine tabi tutulan onarımla yenilenseler bile tekrar tescili yapılamayan taşıt ve iş makinelerini,

ç) İhtiyaç dışı (kullanılamaz) malzeme: Normal hizmet süresini doldurarak servis dışı bırakılan veya herhangi bir nedenle yeniden hizmete konulması mümkün olmayan, bakım ve onarımla dahi kullanılmasına imkân bulunmayan bozulmuş, hasarlanmış, yıpranmış veya eskimiş her türlü malzeme ile taşıt ve iş makinesi yedek parçalarını,

d) İhtiyaç fazlası (ölü stok) malzeme: Motorlu ve motorsuz inşaat makineleri, traktörler, her cins taşıtlar ve diğer çeşitli makinelerle bunların türlerindeki motor ve diğer aksesuara ait olan fakat kullanıldığı makinelerin servis harici tutulması veya satışı nedenleriyle kullanma yeri kalmayan ve diğer çalışan makinelerde de kullanılmayan, çalışan makinelere ait olmakla beraber en az beş yıl hiç kullanılmamış bulunan ve ait oldukları makinelerin ömürleri boyunca da kullanılması ihtimali olmayan yedek parça ve malzemelerle, stokta bekleme müddeti dolayısıyla kullanılamayacak duruma gelmesi ihtimali olan iç ve dış lastik, akümülatör gibi malzemelerle, kullanılma yeri kalmayan her çeşit inşaat malzemesi, demirbaş malzeme, takım ve avadanlıklardan, yeni ve kullanılabilir durumda olanları,

e) İhtiyaç fazlası taşıt ve iş makinesi: Bulunduğu ünite tarafından, hizmetine ihtiyaç duyulmayan ve diğer ünitelerce değerlendirilme imkanı bulunan atıl durumdaki her türlü taşıt ve iş makinelerini,

f) Merkez: Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünü,

g) Onay mercii/satış yetkilisi: Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi satış yetki ve sorumluluğuna sahip kişi veya kurulları,

ğ) Ömrünü tamamlamış araç: 5/7/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelikte yer alan atık tanımına uygun aracı,

h) TEİAŞ: Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketini,

ı) Ünite: Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketine bağlı Merkez ve taşra teşkilatında yer alan müstakil birimleri,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Tespit ve Değer Takdir Komisyonları

Tespit ve değer takdir komisyonlarının kuruluşu

MADDE 4 – (1) Komisyonların kuruluşunda dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir:

a) İhtiyaç fazlası (ölü stok) ve ihtiyaç dışı (kullanılamaz) malzeme tespit ve değer takdir komisyonu Merkezde; malzemenin ait olduğu daire başkanlığı veya müstakil müdürlüklerce görevlendirilecek biri başkan olmak üzere üç, Mali İşler Dairesi Başkanlığından bir ve Ticaret Dairesi Başkanlığından bir olmak üzere beş üyeden oluşur. Taşra ünitelerinde ise; ünite amirince görevlendirilecek biri komisyon başkanı olmak üzere beş üyeden oluşur. Üyeler aşağıdaki özellikleri taşır:

1) Komisyonda görevlendirilecek üyelerin, malzemeleri tanımaları ve nerelerde kullanılabileceği, ne şekilde değerlendirilebileceği ile piyasa rayiç fiyatları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

2) Görevlendirilecek üyelerden birinin mühendis olması zorunludur. Mühendis elemanı bulunmayan ünitelerde tekniker veya teknisyen görevlendirilebilir.

b) İhtiyaç fazlası taşıt ve iş makineleri tespit komisyonu Merkezde; taşıt ve iş makinesinin ait olduğu daire başkanlığı veya müstakil müdürlüklerce görevlendirilecek iki, Mali İşler Dairesi Başkanlığından bir ve Ticaret Dairesi Başkanlığından biri başkan biri üye olmak üzere beş üyeden oluşur. Taşra ünitelerinde ise; ünite amirince görevlendirilecek biri komisyon başkanı olmak üzere beş üyeden oluşur. Üyeler aşağıdaki özellikleri taşır:

1) Komisyonda görevlendirilecek üyelerin, malzemeleri tanımaları ve nerelerde kullanılabileceği, ne şekilde değerlendirilebileceği ile piyasa rayiç fiyatları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

2) Görevlendirilecek üyelerden birinin mühendis olması gerekir. Mühendis elemanı bulunmayan ünitelerde tekniker veya teknisyen görevlendirilebilir.

c) Ekonomik ömrünü doldurmuş veya hurda taşıtlar tespit ve değer takdir komisyonu; Kurumun yetkili bir personeli ile Karayolları Genel Müdürlüğü veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı şube müdürlüklerince görevlendirilecek bir makine uzmanı ve taşıtın tescil edildiği il sınırları içerisindeki trafik şube müdürlüğünün görevlendireceği trafik komiseri veya memurunun katılımıyla oluşan üç kişiden teşekkül eder. Komisyonda görevlendirilecek üyelerin, taşıtın nerelerde kullanılabileceği ve ne şekilde değerlendirilebileceği ile piyasa rayiç fiyatları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

ç) Ekonomik ömrünü doldurmuş veya hurda iş makineleri tespit ve değer takdir komisyonu Merkezde; iş makinesinin ait olduğu daire başkanlığı veya müstakil müdürlüklerce, taşra ünitelerinde ise;ünite amirince görevlendirilecek biri başkan dört üyenin; biri makine mühendisi, biri muhasebe biriminden,ikisi de ilgili personelin, iş makinesinin ait olduğu ünitenin teklifi üzerine, taşıtın tescil edildiği il sınırları içerisindeki Karayolları Genel Müdürlüğü veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı şube müdürlüklerince görevlendirilecek bir makine uzmanının veya varsa illerdeki defterdarlıklarda mevcut kadrolu bir makine mühendisinin katılımlarıyla oluşur. Komisyonda görevlendirilecek üyelerin, iş makinesinin nerelerde kullanılabileceği ve ne şekilde değerlendirilebileceği ile piyasa rayiç fiyatları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.

Tespit şekli

MADDE 5 – (1) İhtiyaç fazlası (ölü stok) ve ihtiyaç dışı (kullanılamaz) malzeme, taşıt ve iş makinesi yedek parçaları ile ihtiyaç fazlası, ekonomik ömrünü doldurmuş veya hurda taşıt ve iş makinelerinin tespiti ve değer takdiri aşağıda belirtilen usullere göre yapılır:

a) Malzemeler: Taşıt ve iş makineleri ile taşıt ve iş makinelerine ait yedek parçalar dışında kalan ihtiyaç fazlası malzemelerin tespiti ve değer takdiri EK-1’de belirtilen tutanakta; malzemelerin kodu, adı ve karakteristiği, miktarı, ait olduğu yıl belirtilerek ambar muhasebe birim fiyatı, takdiri kıymet bedeli, fiili durumunun “yeni kullanılmamış”, “kullanılmış sağlam”, “onarımla kullanılabilir” olduğu ve bulunduğu yer belirtilerek tespit ve değer takdir komisyonlarınca yapılır.

b) Yedek parçalar: Taşıt ve iş makinelerine ait ihtiyaç fazlası (ölü stok) yedek parçaların tespiti ve değer takdiri EK-2’de belirtilen tutanakta; yedek parçaların kodu, ait olduğu taşıt veya iş makinesinin markası, tipi ve modeli, adı ve karakteristiği, miktarı, ambar muhasebe birim fiyatı ait olduğu yıl belirtilerek takdiri kıymet bedeli, fiili durumunun “yeni kullanılmamış”, “kullanılmış sağlam”, “onarımla kullanılabilir” olduğu ve bulunduğu yer belirtilerek tespit ve değer takdir komisyonlarınca yapılır.

(2) İhtiyaç dışı (kullanılamaz) durumda bulunan malzemeler ile taşıt ve iş makinelerine ait yedek parçaların tespiti EK-3’te belirtilen tutanakta; malzeme veya yedek parçaların kodu, adı ve karakteristiği, miktarı, takdiri kıymet bedeli ve bulunduğu yer belirtilerek tespit ve değer takdir komisyonlarınca yapılır.

(3) Bulunduğu ünite tarafından, hizmetine ihtiyaç duyulmayan ihtiyaç fazlası taşıt ve iş makinelerinin tespiti EK-4’te belirtilen tutanakta; taşıt ve/veya iş makinesinin plaka ve kod numarası, cinsi, markası, modeli, motor numarası, şasi numarası, ambar birim fiyatı, fiili durumunun “yeni kullanılmamış”, “kullanılmış sağlam”, “onarımla kullanılabilir” olduğu ve bulunduğu yer belirtilerek tespit ve değer takdir komisyonlarınca yapılır.

(4) Ekonomik ömrünü doldurmuş veya hurda taşıt ve iş makinelerinin tespiti, standart form makine-taşıt ihraç tutanağına EK-5, ekonomik ömrünü doldurmuş taşıtlar için EK-5/a, ekonomik ömrünü doldurmuş iş makineleri için EK-5/b, hurda taşıtlar için EK-5/c, hurda iş makineleri için EK-5/d, örnek form makine-taşıt ihraç tutanağı esas alınarak tespit ve değer takdir komisyonlarınca yapılır.

Değer takdir şekli

MADDE 6 – (1) Malzemelerin değer takdiri; malzemelerin cinsi, satış üstünlüğü, hazır durumu, piyasa rayici ve stok düzeyi incelenerek yapılır. Ambar birim fiyatı tutanaklara yazılırken, birim fiyatının hangi yıla ait olduğu belirtilir.

(2) Taşıt ve iş makinelerinin değer takdiri; taşıtın veya iş makinesinin hali hazır durumu ve piyasa rayici göz önüne alınarak yapılır.

(3) Teknolojisi, dizaynı, işlevi ve özelliği açısından farklılık arz eden malzemeler, taşıt ve iş makineleri ile yedek parçaların değer takdiri; malzeme, taşıt ve iş makineleri ile yedek parçaların bulunduğu ünite tarafından genel müdürlük makamından alınacak olur ile TEİAŞ bünyesinde oluşturulacak komisyon tarafından belirlenir. Kurulacak komisyon en az beş üyeden oluşur. Komisyon başkanlığını ilgili ünite müdürü yapar. Komisyon üyeleri ise ilgili üniteden ihtisas sahibi biri müdür üç üye, Ticaret Dairesi Başkanlığından bir üye, Mali İşler Dairesi Başkanlığından bir müdürden oluşur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Derleme ve Değerlendirme

Tutanakların Ticaret Dairesi Başkanlığına gönderilmesi

MADDE 7 – (1) Merkez ve taşra üniteleri bu Yönetmeliğin ikinci bölümü çerçevesinde düzenlenen tutanakları en geç her yılın ocak ayı sonuna kadar Ticaret Dairesi Başkanlığına gönderir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen işlemlerin tamamlanmasından sonra Merkezde yapılması gereken işlemler Ticaret Dairesi Başkanlığı tarafından yapılır.

Tutanakların birleştirilmesi

MADDE 8 – (1) Ticaret Dairesi Başkanlığı; Merkez ve taşra ünitelerinden gelen tutanakları, içeriğine göre derleyip düzenleyerek ihtiyaç fazlası (ölü stok) malzemeler, taşıt ve iş makinelerine ait yedek parçalar ile ihtiyaç fazlası taşıt ve iş makinelerine ait tüm bilgileri liste haline getirerek her yılın en geç mart ayı sonuna kadar TEİAŞ’ın internet sitesinde yayımlamasını sağlar.

İnternet sitesinde yayımlanan malzemelerin incelenmesi ve malzeme talep şekli

MADDE 9 – (1) Merkez ve taşra üniteleri; TEİAŞ’ın internet sitesinde yayımlanan listelerdeki malzemeleri yerinde görüp tetkikini yaptıktan sonra ihtiyaç duyulan malzemelerle ilgili tahsis taleplerini her yılın nisan ayının sonuna kadar Ticaret Dairesi Başkanlığına bildirir.

Üniteler arası tahsis işleminin kesinleşmesi

MADDE 10 – (1) Ticaret Dairesi Başkanlığı; üniteler arası tahsis taleplerini değerlendirmeye tabi tutarak tahsis talimatını, malzemenin bulunduğu ünite ile talepte bulunan üniteye yazılı olarak her yılın mayıs ayının sonuna kadar bildirerek tahsis işlemini kesinleştirir. Tahsisi kesinleşen malzemenin muhasebeleştirilmesi ambar birim fiyatı üzerinden, yoksa takdiri kıymet bedeli üzerinden yapılır. Malzeme tahsisi yapılan ünite haziran ayının sonuna kadar tahsisi yapılan malzemeyi teslim alması gerekir. Ancak zorunlu nedenlerle olabilecek gecikmeler ilgili ünitece Ticaret Dairesi Başkanlığına bildirildiği takdirde teslim alma süresi talep doğrultusunda uzatılabilir. İlgili ünitelerin, tahsise konu malzemelere ait ikmal işlemleri tamamlandıktan sonra teslim-tesellüm evraklarının birer suretini Ticaret Dairesi Başkanlığına göndermesi gerekir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Satış

Satış müsaadesi alınması ve uygulama esasları

MADDE 11 – (1) İhtiyaç fazlası (ölü stok) ve ihtiyaç dışı (kullanılamaz) malzeme ve yedek parça listelerinin Ticaret Dairesi Başkanlığı İkmal ve Satış Müdürlüğünce derlenip düzenlenmesi sonrasında oluşturulan TEİAŞ’ın internet sitesinde yayımlanan listede yer alan malzemeler ile yedek parçalardan, iç transferlerle değerlendirilenler ve ileride kullanılabileceği tahmin edilerek, satışı uygun görülmeyenler düşüldükten sonra geri kalan malzemeler ile yedek parçalar Ticaret Dairesi Başkanlığı İkmal ve Satış Müdürlüğünce yeniden derlenip liste haline getirilir. Satışa esas teşkil edecek liste son bir kez daha incelenmek üzere ilgili daire başkanlığına gönderilir ve satışa esas nihai listelerin gönderilmesi istenir. İnceleme sonucu yeni ihtiyaç fazlası (ölü stok) malzeme ve yedek parça ile ihtiyaç dışı (kullanılamaz) malzeme ve yedek parçalisteleri oluşturulur. İhtiyaç fazlası (ölü stok) ve ihtiyaç dışı (kullanılamaz) malzeme ve yedek parçalar ile ilgili özel hükümler aşağıda belirtilmiştir:

a) Satışına karar verilen malzemeler ve yedek parçalar, İkmal ve Satış Müdürlüğünce en geç haziran ayının sonuna kadar malzeme ve yedek parçaların bulunduğu ünitelere gönderilir. İlgili üniteler, söz konusu malzeme ve yedek parçalardan yetki limitlerine kadar olanlar için olur vererek, yetki limitlerini aşanlar için ise genel müdürlük makamından olur alarak 14/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 5/7/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik, 29/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda satışlarını gerçekleştirir. Söz konusu malzeme ve yedek parçalardan TEİAŞ merkezinde bulunanların satışı, Ticaret Dairesi Başkanlığı İkmal ve Satış Müdürlüğünce, taşra ünitelerinde bulunanların satışı ise yetki limitleri dahilinde ilgili işletme müdürlükleri ve grup müdürlüklerince gerçekleştirilecek olup yetki limitleri üzerindekiler için ise genel müdürlük makamından olur alınarak gerçekleştirilir.

b) Merkez ve taşra ünitelerinde ihtiyaç dışı (kullanılamaz) durumda bulunan malzeme ve yedek parçalar İkmal ve Satış Müdürlüğünce en geç haziran ayının sonuna kadar malzeme ve yedek parçaların bulunduğu ünitelere gönderilir. İlgili üniteler, söz konusu malzeme ve yedek parçalar için yetki limitleri dahilinde; Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda satış işlemini gerçekleştirir. Teslim ve tesellümün sonuçlanmasının sonrasında satışı yapan ilgili ünitece fatura kesilir. Bilgi ve belgeler ile kesilen fatura suretlerinin istatistiki bilgi bakımından Ticaret Dairesi Başkanlığına gönderilmesi gerekir. Merkez ve taşra üniteleri satılacak malzeme ve yedek parçalardaki uygulamalarınıher yıl Yönetim Kurulunca belirlenen yetki limitleri çerçevesinde yaparlar. Yetki limitleri aşılması halinde genel müdürlükten olur alınır.

(2) Ekonomik ömrünü doldurmuş veya hurda taşıt ve/veya iş makineleri için Ticaret Dairesi Başkanlığı İkmal ve Satış Müdürlüğü, teşekkülümüze yurt dışından ihtiyaç dışı malzeme programı yardımından veya hibe olarak temin edilen taşıt ve iş makineleri için ilgili kurumlardan olur alıp ilgili ünitelere gönderir. İlgili üniteler, söz konusu taşıt ve iş makineleri ile satışı istenilen diğer taşıt ve iş makinelerinin satış yoluyla değerlendirilebilmesi için gerekli bilgi ve belgeleri en geç haziran ayının sonuna kadar İkmal ve Satış Müdürlüğüne intikal ettirir. İkmal ve Satış Müdürlüğü ise ekonomik ömrünü doldurmuş veya hurda taşıt ve iş makinelerinin satış yoluyla değerlendirilmesi için makine-taşıt ihraç tutanağına binaen düzenlenen form listenin Genel Müdürlükçe imzalanmış hali ile Yönetim Kurulu kararını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına göndererek alınan oluru ilgili ünitelere ulaştırır. İlgili üniteler, Ticaret Dairesi Başkanlığınca kendilerine gönderilen bu belgelerle trafikten çekme belgesi veya hurda belgesi alıp taşıtın trafik ve vergi dairesi kayıtlarından düşürülmesini sağlamakla ve buna ilişkin belgeleri Ticaret Dairesi Başkanlığına iletmekle yükümlüdürler.

(3) TEİAŞ tarafından kullanılması düşünülmeyen Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesi hükümleri doğrultusunda trafikten çekme işlemine tabi tutulan taşıt ve iş makinelerinden satış sonrasında alıcı tarafından yapılacak onarımla yenileştirilmesi ve tekrar trafik tescili yapılabilmesi mümkün olabileceklerin ilgili ünitesince yetki limitleri dahilinde piyasaya satışı yapılır.

(4) Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik hükümlerine giren araçlar için aynı Yönetmelik hükümleri doğrultusunda ilgili ünitesince satışları gerçekleştirilir.

(5) Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 39 uncu maddesi hükümlerine göre hurda olarak tefrik edilen ancak Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamına girmeyen taşıt ve iş makineleri ise; ilgili ünite tarafından Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre geçici olarak depolanır ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre satış işlemi yapılır.

(6) İhaleyi alan firma; ihale sonucunun kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde noterden resmî satış işlemini yaptırır. Resmî satış işlemi yapılmadan ve bedeli tahsil edilmeden araç teslim edilemez.

(7) Satış işlemi yapıldıktan sonra; teslim ve tesellüm senedi, tutanak, kantar kartelası, fatura ve benzeri bilgi ve belge suretleri istatistiki bilgi bakımından Ticaret Dairesi Başkanlığına gönderilir.

Satışın duyurulması

MADDE 12 – (1) İlgili ünite; yetki limitlerine göre verecekleri gerekli onaya müteakip satışına karar verilen malzeme, yedek parça ile taşıt ve iş makinelerinin satışını tespit ve değer takdirkomisyonunca belirlenentahmini bedelinegöreResmî Gazete ve yerel gazete ile TEİAŞ internet sitesinde, tahmini bedelin çok düşük olması ve ilan bedelinin de bu bedeli aşması durumunda ise belediye hoparlöründenilan edilmek suretiyle duyurur.

Satış komisyonunun kuruluşu

MADDE 13 – (1) Bulunduğu yere göre satış komisyonları aşağıdaki şekilde kurulur:

a) TEİAŞ Merkez ünitelerinde satış komisyonu; Ticaret Dairesi Başkanlığından biri Başkan olmak üzere iki, ilgili üniteden iki ve Mali İşler Dairesi Başkanlığından bir üyeolmak üzere toplam beş üyeden yetki limitine göre Ticaret Dairesi Başkanlığı veya genel müdürlük makam onayı ile oluşur.

b) Taşraünitelerinde satış komisyonu; biri başkan, biri muhasebe biriminden, biri de satınalma biriminden olmak üzere satışın onay merciinin belirleyeceği ve uygun görev ünvanlarındaki iki üye olmak üzere toplam beş üyeden ilgili işletme müdürü veya grup müdürünün onayı ile oluşur. Yetki limitinin aşılması halinde yetkiyi veren merciiden yetki alınarak komisyon oluşturulur.

Komisyon üyelerinin görev ve yetkileri

MADDE 14 – (1) Komisyonun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir:

a) Satışı yapılacak malzemeler ve yedek parçalar ile ekonomik ömrünü doldurmuş, hurda taşıt ve iş makineleri ile ömrünü tamamlamış araçları yerinde görüp incelemek.

b) Yeterli duyurunun yapılıp yapılmadığını incelemek.

c) Seçilen satış şekline göre prosedürünü uygulamak.

ç) Seçilen satış şekline göre, alınan geçici teminatları kontrol ederek teklifleri alıp değerlendirmek.

d) Tekliflerin incelenmesi sonucu, verilen fiyatların yeterli görülmemesi halinde satış işleminin iptalini onay merciine teklif etmek.

e) Verilen fiyatların yeterli görülmesi halinde geçici satış kararını vermek.

f) Geçici satış kararı ve karara esas olan belgeleri kesin satış kararının alınması için onay merciine göndermek.

Satış şekilleri

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren malzemeler ve yedek parçalar ile ekonomik ömrünü doldurmuş ve hurda taşıt ile iş makinelerinin satış şekilleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Açık satış usulü;

1) Açık satış usulü ile yapılan satış işlemlerinde temin edilen ve huzurda açılan kapalı zarf teklif fiyatı ve şartlarıyla satışın sonuçlandırılamayacağının satış komisyonunca belirlenmesi halinde açık artırmaya gidilir.

2) Açık artırma; satış konusu malzemeler ve ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makineleri için fiyat teklifinde bulunan firmalar arasında, birbirini izleyen tekliflerle uygun fiyatın belli olması üzerine en uygun teklifte bulunana satışıdır.

3) Açık artırmada; tekliflerin üç yada fazla olması halinde bu satış usulü ile yapılan ihalelerden bir gün sonra aynı saatte kapalı zarfla geçerli teklif vermiş firmalardan, fiyatı en yüksek üç firmaya duyuru yapılarak çağrılır ve en yüksek fiyat üzerinden en az üç tur açık artırma yapılır. Komisyon, açık artırma turları sonucunda kalan firmalardan, yazılı nihai teklifi alır ve satışı sonuçlandırır. Açık artırma yapılırken, her tur bazında çekilen firma, tutanağı imzalayarak mahalli terk eder.

4) Açık artırma; satışın üçten az teklif gelmesi nedeniyle iptal edilip satışın ikinci kez yapılması ve yine üçten az teklif gelmesi halinde tekliflerin üç olmasına bakılmaksızın yukarıda belirlenen yöntemle firmalar çağrılarak açık artırma işlemi gerçekleştirilir.

5) Açık artırmalarda, isteklilerin rekabetini kıracak sözler söylenmesi veya istekliler arasında anlaşmaya daveti ima edecek işaretler veya hareketlerde bulunulması, artırmanın doğruluğunu bozacak şekilde görüşme ve konuşmalar yapılması yasaktır. Bu yasağa karşı gelenler komisyon kararı ile açık artırma yapılan yerden uzaklaştırılır ve durumları bir tutanakla tespit edilir.

b) Belli istekliler arasında satış usulü;

1) Satış konusu malların satışı; teknik yeterlilikleri ile ekonomik ve mali yeterlilikleri Teşekkülce kabul edilmiş ve en uygun bedelle satın alabilecek alıcıların belirlenebildiği hallerde, satış birimlerince bu firmalardan teklif istemek suretiyle gerçekleştirilebilir. Teklif istenecek istekli sayısının en az üç olması ve tekliflerin kapalı alınması esastır.

2) Belli istekliler arasında satış usulü ile yapılan satış işlemlerinde temin edilen ve huzurda açılan kapalı zarf teklif fiyatı ve şartlarıyla satışın sonuçlandırılamayacağının satış komisyonunca belirlenmesi halinde açık artırmaya gidilir.

c) Pazarlıkla satış usulü;

1) Tahmini bedeli 4/11/ tarihli ve sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca belirlenen miktara kadar olan satışlar, pazarlıkla satış suretiyle yapılabilir.

2) Pazarlık usulü ile yapılacak satışlarda teklif alınması belli bir şekle bağlı olmayıp, satış komisyonunca satışın nitelik ve gereğine göre birden fazla teklif sahibinden yazılı ve/veya sözlü teklif almak ve geçici teminat alınması şartı ile satışa başlanabilir.

3) Pazarlık görüşmeleri teklif sahipleriyle ayrı ayrı yapılır. Her bir teklif sahibi ile birden fazla pazarlık görüşmesi yapılabileceği gibi ihalenin herhangi bir aşamasında pazarlık görüşmelerinin müştereken yapılmasına komisyonca karar verilebilir.

4) Pazarlık görüşmelerinde ortaya çıkabilecek yeni durumlar karşısında rekabete engel teşkil etmemek, ihale ilanında ve/veya şartnamede yer alan hususlara aykırı olmamak ve pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerine eşit olarak uygulanmak kaydı ile yeni esaslar belirlenebilir.

5) Görüşmeler satış komisyonu tarafından tutanağa geçirilerek komisyon üyeleri ve teklif sahiplerince imzalanır.

6) Pazarlığın ne suretle yapıldığı ve ne gibi tekliflerde bulunulduğu ile üzerinde ihale kalanın neden tercih edildiği pazarlıkla satış kararında açıklanır.

7) Pazarlık usulünde satışın sonuçlandırılamayacağının satış komisyonunca belirlenmesi halinde pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırmaya gidilir.

ç) Kamu kurum ve kuruluşları ile; 3/7/ tarihli ve sayılı Kanununun 37 nci maddesi gereğince belediyelere, il özel idarelerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine, sulama kooperatiflerine, sulama birliklerine karşılıklı anlaşma suretiyle satış yapılabilir.

Üçten az teklif temin edilmesi hali

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen usullerden herhangi birisi ile yapılan satış konusumalzemeler ve ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinelerine üçten az teklif gelmesi halinde teklifler açılmadan firmalar çağrılarak imza karşılığında iade edilir ve satış ihalesi iptal edilir. Ancak ikinci kez çıkılan satışta da yapılan duyurma ve teklif istemelere rağmen belirtilen süre sonunda yine üçten az firmadan teklif gelmesi halinde satış konusu malzemeler ve ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinelerinin özellikleri belirtilerek, firmalarca talep edilmemesinin gerekçeleri yazılarak teklif sahibi firma veya firmaların teklifi değerlendirmeye alınarak satış gerçekleştirilir. Bu şekilde satış yapılması nedenlerinin ise satış komisyonu kararında açıkça belirtilmesi zorunludur.

Satış limitleri

MADDE 17 – (1) Satış yetki limitleri her yıl Yönetim Kurulunca belirlenen alım yetki limiti kadar olup, söz konusu limitlerin aşılması halinde, yetkiyi veren merciiden olur alınır.

Geçici ve kesin teminat miktarının tespiti ve alınması

MADDE 18 – (1) Satışı yapılacak malzemeler ile ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinelerinin teklif edilen bedelinin %3’ü kadar geçici teminat, teklif bedelinin %6’sı kadar kesin teminat alınır. Bu geçici ve kesin teminat oranları satış dokümanlarında belirtilir.

(2)Genel ve özel bütçeli idareler ile il özel idareleri, belediyeler, sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin2nci maddesinde belirtilen teşebbüs, teşekkül, müessese, bağlı ortaklık ve işletmeleri ile sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait kuruluşlardan teminat istenmez.

(3) Fiyat tekliflerine göre veya yapılacak açık artırma için ilk üç sırada yer alan firmalar, tekliflerin üçten az olması ile iptal edilip yapılan ikinci ihaleye katılan firmaların geçici teminatları; verdikleri teklif fiyatlarının satışa konu malzemelerin takdiri kıymet bedellerinin üzerinde ve piyasa fiyatlarına göre uygun olması durumunda veya ilk üç sırada yer alan teklif fiyatları arasında çok fark olmaması ayrıca teminatların tutulmasının TEİAŞ lehine kârlılık kaydetmesi durumu göz önüne alınarak geçici satış kararının verilmesine kadar veya opsiyon süresince tutulur, diğerlerinin teminatları iade edilir.

(4) Satış kesinleştikten sonra geçici teminatın kesin teminata dönüştürülmesisatışın yapıldığı ünitece sağlanır.

(5) Kesin teminat satışşartnamesine konu olan satışınuygun bir şekilde sonuçlanmasını müteakip iade edilir.

Teminat olarak kabul edilecek değerler

MADDE 19 – (1) Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:

a) Tedavüldeki Türk Parası.

b) Bankalar ve bankacılık yetkisini haiz özel finans kurumları tarafından verilen ve özellikleri İdari Şartnamede belirtilen teminat mektupları.

c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler.

(2) Teminat mektupları dışındaki nakit para şeklindeki teminatlar ihale komisyonlarınca teslim alınamaz. Bu tür teminatlar banka ve muhasebe birimi veznelerine önceden makbuz karşılığı yatırılır.

Bedel tahsili

MADDE 20 – (1) Satışa konu ihtiyaç fazlası (ölü stok) malzemelerve yedek parçalar ile ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinelerinin bedeli teslimattan önce satışı yapan ünitece peşin olarak alınır. Satışı üzerinde kalan firma ve kişi herhangi bir nedenle satış bedelinin bir kısmını ödememesi halinde kalan miktara o anda yürürlükte olan günlük ticaret işlerinde kanuni temerrüt faiz oranı uygulanır.

(2) Satışı üzerinde kalan istekli satışa konu malzemeyi kısmen veya tamamen ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinesini kısmen veya tamamen sözleşmede belirtilen süre içinde teslimalmaması durumunda ödenen mal bedeli iade edilmeden önce kesin teminatı TEİAŞ’airad kaydedilir ve satış dosyası kapatılır.

(3) İhtiyaç fazlası (ölü stok) malzeme ve yedek parçalar ile ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinesini satın alan gerçek ve tüzel kişiler ile kuruluşlar sözleşmeyi süresi içinde imzaladığı, bedelini peşin yatırdığı ve tesellümünü aynı gün yapması halinde kesin teminat alınmaz.

Fiyatların düşük olması durumu

MADDE 21 – (1) Satış komisyonu bu Yönetmelik esaslarına uygun olarak satılmasınakarar verilmiş bulunan ihtiyaç fazlası (ölü stok) malzemeler ve yedek parçalar ile ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makineleri için üçüncü kişiler tarafından teklif edilmiş olan fiyatların piyasa rayiç bedeline uygun olup olmadığına karar verir.

(2) Bu kararda; malzemenin hal-i hazır durumları, bulundukları bölgedeki satış olanakları az ise, başka bölgelerde satışa çıkarılmasının yararlı olacağı düşüncesi, üçüncü kişilere yapılan duyurma ve bildirmenin yeterli düzeyde olmadığı ve benzeri açıklayıcı diğer bilgilere yer verilir.

(3) Elde edilen fiyatlar uygun görülmez ise satış iptal edilir. İkinci satışta da fiyatların tespit ve değer takdir komisyonunca belirlenen fiyatların en az yüzde 75’i ve üzerinde olması halinde en son teklif fiyatların satışa konu malzemenin elden çıkarılmasının şirket menfaatine uygun olup olmayacağı hususları kararda belirtilerek yetki limitleri dahilinde onay merciinin tasvibine sunularak sonuca göre işlem yapılır.

(4) İkinci satışta fiyatların tespit ve değer takdir komisyonunca belirlenen fiyatların yüzde 74 ve aşağısı olması halinde en son teklif fiyatından satılıp satılmayacağı, Ticaret Dairesi Başkanlığınca Yönetim Kurulunun onayına sunularak sonucuna göre işlem yapılır.

Kesin satış kararı

MADDE 22 – (1) Satış komisyonunca verilmiş geçici satış kararları yetki limitleri dahilinde onay merciinin onayı ile kesinleşir.

Satış kararının uygulanması

MADDE 23 – (1)Kesinleşen kararların uygulanması ve sonuçlandırılması satışı yapan ünite tarafından yapılır.

(2) İhaleyi alan firma; ihale sonucunun kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde noterden resmî satış işleminin yapılmasını istemek ve yaptırmak zorundadır. Aksi takdirde ihale iptal edilir ve kesin teminatı gelir kaydedilir. Resmî satış işlemi yapılmadan ve bedeli tahsil edilmeden araç teslim edilemez.

(3) Satışı yapan üniteler, kesin satışına karar verilen malzemeler ile ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinelerine ait teslim-tesellüm işlemlerinin tamamlanmasını müteakip fiili teslimat sonuçlarını, bilgi ve belgeleri ile birlikte kesilen fatura suretlerini Ticaret Dairesi Başkanlığına gönderir.

Satışa katılamayacak olanlar

MADDE 24 – (1) Aşağıda sayılanlar, doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde satışa katılamazlar:

a) Kamu İhale Kanunu ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile 12/4/ tarihli ve sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan ve organize suçlardan dolayı hükümlü bulunanlar.

b) İlgili merciilerce hileli iflas ettiğine karar verilenler.

c) Hizmet alımı çerçevesinde çalışanlar dahil TEİAŞ personeli ve birinci dereceden yakınları.

ç) (c) bendinde belirtilenlerin ortakları ile bu kişilerin yönetim kurullarında görevli bulunmadıkları veya sermayesinin %10’undan fazlasına sahip olmadıkları anonim şirketler hariç şirketleri.

d) TEİAŞ bünyesinde bulunan; vakıf, dernek, birlik, sandık gibi kuruluşlar ile bunların kurmuş oldukları veya ortak oldukları şirketler satışa katılamazlar.

(2) Bu yasaklara rağmen satışa katılan isteklilerdeğerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu durumun değerlendirme aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine satış kararı alınmış ve/veya hiçbir malzeme teslimatı yapılmamışsa teminatı gelir kaydedilerek satış iptal edilir.

Yasak fiil veya davranışlar

MADDE 25 – (1) Satışlarda aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:

a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla satışa ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.

b) İsteklileri tereddüde düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya satış kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.

c) Sahte belge veya sahte teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.

ç) Alternatif teklif verebilme halleri dışında, satışlarda bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek.

d) 24 üncü madde kapsamında olmak.

(2) Birinci fıkrada belirlenen unsurların birinin işlenmesi ve tutanakla tespit edilmesi halinde Merkezde satış yapan ünitenin talebi üzerine hukuk müşavirliğince, taşrada ise avukat ya da satış birimi tarafından Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur, teklifleri değerlendirmeye alınmaz. Geçici teminatları TEİAŞ’a gelir kaydedilir. Taşrada Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulması halinde hukuk müşavirliğine ve Ticaret Dairesi Başkanlığına bilgi verilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Piyasaya Satışı Yapılamayan Malzemeler, Ekonomik Ömrünü Doldurmuş Taşıt

ve İş Makineleri ile Yedek Parçaların Hurda Olarak Yeniden

Değerlendirilmesi ve Satışı

Ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinelerinin satışı

MADDE 26 – (1) En az iki kez piyasaya satışa sunulmasına rağmen satışı yapılamayan ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinelerinden Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında bulunanların, ünitesince hurda işlemi yapıldıktan sonra lisans almış firmalara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca altı ayda bir belirlenen bedelden aşağı olmamak üzere ihaleyle satışı yapılır.

İhtiyaç fazlası (ölü stok) malzemelerin satışı

MADDE 27 – (1) En az iki kez piyasaya satışa sunulmasına rağmen satışı yapılamayan ihtiyaç fazlası (ölü stok) olarak tefrik edilen malzemelerin bağlı bulunduğu üniteler, söz konusu malzeme ve yedek parçaların satışını Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Çevre Kanununca alınması gereken izin ve ilgili diğer mevzuata göre çevre lisansı bulunan firmalara ihale yoluyla gerçekleştirir.

Piyasaya satışı yapılamayan malzemeler

MADDE 28 – (1) sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuatı gereği piyasaya satışı yapılamayan malzemeler hakkında ilgili mevzuatı çerçevesinde işlem yapılır.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Ünitenin sorumluluğu

MADDE 29 – (1) Sabit kıymetler kapsamındaki malzemelerin satışı için yürürlükteki mevzuat gereği alınacak olurlardan ve ihtiyaç fazlası (ölü stok) malzeme ve yedek parçalar ile ekonomik ömrünü doldurmuş taşıt ve iş makinelerinin elden çıkarılıncaya kadar bakımlı bulundurulmasından bu malzeme ve yedek parçalar ile taşıt ve iş makinelerini zimmetinde bulunduran üniteler sorumludur.

Kâr ve zarar

MADDE 30 – (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki malzemenin satışı sonucu satılan malzemenin kaydî değeri ile satış fiyatı arasındaki fark arızi satış kârları ve zararları hesabına aktarılır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 31 – (1) 31/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü İhtiyaç Fazlası (Ölü Stok) İhtiyaç Dışı (Kullanılamaz) Malzemeler, İhtiyaç Fazlası, Ekonomik Ömrünü Doldurmuş, Hurda Taşıt ve İş Makineleri Değerlendirme Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce başlamış ve halen sonuçlandırılmamış satışlar bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan hükümlere göre sonuçlandırılır.

Yürürlük

MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini TEİAŞ Genel Müdürü yürütür.

Ekleriiçintıklayınız.

Hurda otomobillerden silah yapılacak

Hurda otomobillerden silah yapılacak
AA19 02 ,  Güncelleme:

Hurda araç desteği savunma sektörüne girdi verecek; Kırıkkale'deki Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Pirinç Fabrikası ve Fırtına obüslerinin namlularının da yapıldığı Ağır Silah ve Çelik Fabrikası'nın ham madde ihtiyacını karşılanacak.

Ülke genelindeki 3 hurda müdürlüğüyle yıllık yaklaşık bin ton ömrünü tamamlamış malzemeyi savunma sanayisine girdi olarak geri kazandıran MKE Hurda İşletmesi, hurda otomobillere yönelik yeni teşvik düzenlemesine hazırlanıyor.

MKE Hurda İşletmesi Müdür Yardımcısı Fehmi Çınar, sanayide hızlı bir gelişim kaydeden Türkiye'nin ham madde için gereksinim duyduğu hurdanın üçte ikisini ithal ettiğini belirterek, hurda malzemelerin bu açıdan stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Geçen yıl hurda müdürlüklerinde yaklaşık bin ton ömrünü tamamlamış malzemeyi işlediklerini söyleyen Çınar, "Savunma sanayimiz hızla yerlileşiyor, savunma sanayine yönelik üretimlerimiz artıyor. Burada MKE, barışta cephe hizmeti veriyor. Birinci önceliğimiz, geri dönüşümle elde edilen bu malzemelerle Kırıkkale'deki MKE Pirinç Fabrikası ve Fırtına obüslerinin namlularının da yapıldığı Ağır Silah ve Çelik Fabrikamızın ham madde ihtiyacını karşılamak. Buradan gönderilen hurdalar, vatan savunması için silah, kurşun, mühimmat ve diğer savunma sistemlerinin üretiminde kullanılıyor." dedi.


Hurdaya ayrılarak MKE'ye gelen her otomobilin ülke savunmasına katkı sağladığını vurgulayan Çınar, başta askeri kurumlar olmak üzere kamu kurumlarının hurdalarını aldıklarını, son yıllarda ise hurda araç teşvik ve destekleriyle iş hacimlerinin arttığını dile getirdi.

5 YILDA BİN TON HURDA ÇIKTI 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının ilgili tebliğleriyle döneminde bin aracın teslim alınarak bin ton hurdanın geri dönüşüme tabi tutulduğunu anlatan Çınar, 20 yaş ve üstü araçlara getirilen vergi borçları ve idari para cezalarının silinmesiyle ilgili düzenleme sonrasında da bin 'e yakın aracın teslim alındığını, 3 bin ton hurda malzemenin elde edildiğini söyledi. 

Bu kapsamda araç alımlarının devam ettiğini, aralık ayı sonuna kadar rakamların artmasını beklediklerini dile getiren Çınar, şunları kaydetti:

" programında bin tonluk bir hurda tedariği hedefleniyor ancak ilgili komisyonlarda görüşmeleri devam eden model ve altındaki araçlara verilmesi planlanan ÖTV teşviğinin de savunma sanayisine önemli bir katkı sunmasını bekliyoruz. Bu teşvik kapsamında 6 milyona yakın araçtan yüzde 10'unun değerlendirildiğini düşünürsek bin araç demektir. Bu da savunma sanayimiz için oldukça iyi bir girdi sağlar."

FİYAT NE KADAR OLACAK?

Fehmi Çınar, 20 yaş ve üzeri araçlara ilişkin düzenleme kapsamındaki alımlarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının belirlediği 1. sınıf demir çelik fiyatı üzerinden ödeme yapıldığını, yeni düzenlemelerle ilgili tarifenin Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yapılacak görüşmeler sonrası belli olacağını da sözlerine ekledi.



Başta askeri kurumlar olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlara ait ömrünü tamamlamış malzemeleri, İzmir-Aliağa, Kocaeli - Seymen ve Kırıkkale'deki hurda müdürlüklerinde toplayan MKE Hurda İşletmesi, önceliği savunma olmak üzere sanayinin ham madde ihtiyaçlarını karşılıyor.

Teşvik ve vergi düzenlemeleriyle hurdaya ayrılan otomobillerin de geri dönüşüme tabi tutulduğu hurda müdürlüklerinde hummalı bir çalışma devam ediyor.

Yeni Hurda Yasası

Süresi 30 Haziran’da sona eren uygulama yılı sonuna kadar uzatılırken, ve daha önceki tarihlerde trafiğe çıkan araçlar için geçerli olan düzenleme, yılına çekildi.

Daha önce gerçek kişilerin yanı sıra sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan şirketlerin yararlanabildiği düzenlemeden, artık tüm şirketler yararlanabilecek. Meclis tatile irmeden yasalaşması eklenen düzenleme, model yılı veya daha eski olan motorlu taşıtlarını 31 Aralık tarihine kadar hurdaya çıkartanları kapsıyor.

Aracının yaşı 25 ve daha fazla olanlar kayıt ve tescillerini sildirerek, araçlarını İl Özel İdareleri’ne bedelsiz teslim edecekler veya Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKEK) götürebilecekler. Aracını bu şekilde hurdaya çıkartanların 31 Aralık tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları silinecek. Ayrıca, hurdaya çıkartılan bu araçların plakasına 28 Şubat tarihine kadar kesilen trafik para cezaları da affedilecek.

Yeni düzenlemeyle yolcu ve yük taşımacılığı yapan şirketlerin yanı sıra diğer şirketler de 25 yaşından büyük araç filolarını yenilerken af hükümlerinden yararlanabilecekler. Bu arada, yeni düzenlemeyle 5 Temmuz tarihinden önce çalınan veya çekme belgesi alınan araçların motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası borçlarının silinmesine ilişkin düzenlemenin de kapsamı genişletilecek

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası