20 lik kırk çıkarma nasıl yapılır / Bebeğin Yarı Kırkı Nasıl Çıkarılır? - funduszeue.info

20 Lik Kırk Çıkarma Nasıl Yapılır

20 lik kırk çıkarma nasıl yapılır

Yeni doğum yapmış anneler heyecanla bebeğinin 40'ının çıkmasını beklerler. Kırkının çıkması da bebeğin doğduğu günden itibaren üzerinden kırk gün geçmesi olayıdır.

Halk arasında bu durumun bilinen diğer ismi ise "kırkı uçurmaktır".  Gün bebeğe neler yapılır? Özel bir şey yapmak gerekli mi?Aslında 40'ı çıkan bebek değil annesidir. Lohusalık döneminin sonu olarak ta ifade edilir. Fakat bu günde bu günde bebek 40 banyosu da yapılır. Bir çok yörede  40 çıkarmanın farklı şekillerde yapılıyor olması daha çok gelenek ve göreneklerin ağır bastığının da göstergesidir. Fakat öyle bile olsa çocuğun yıkanması, leblebi dağıtılması, kırk uçurma sepetinin yapılması, konu-komşuya yemek verilmesinin vs. dinimiz açısından değerlendirmek daha çok niyete göre olmalıdır. Yeterki yapılanlar batıl inançlarla yapılmasın.

Halk arasında bebeğin kırkı çıkmadan dışarı çıkarılmaması konusunda bir inanç vardır fakat doktor kontrolleri nedeniyle zorunlu olarak çıkarmak zorunda kalınabiliyor.

Bebeğin Kırkının Çıkarılması Nasıl Yapılır?

Doğumdan hemen sonra 40 günlük süreçte bebek ve annesinin hastalıklara karşı açık olduklarına inanılır. Dolayısıyla da bebeğin kırkı çıkmadan anne ve bebek evde yalnız bırakılmaz. 

  • Toplumumuzda en çok yapılan 40'lama ritüeli ise bebeğin kırkıncı gününde tüm akrabalar dostlar davet edilir ve mevlüt okutulur.
  • Diğer bir inanışa göre de bebeğin kırkı çıktıktan sonra ilk gittikleri eve bereket ve huzur götüreceğine inanılarak anne ve bebek için hediyeler hazırlanır.

Bebeğin kırkı çıktıktan sonra artık anne ve bebek evde yalnız kalabilmektedir. Annenin ruh halinde de değişiklikler olduğu gözlenmektedir. Kırkı çıkmadan çocuğu dışarıya çıkarmaya korkan anneler artık gönül rahatlığıyla bebekleriyle birlikte gezmelere gidebilmektedirler. Bu tür adetler eskiden beri günümüze kadar gelmiş fakat bazı anneler tarafından hiç önemsenmemektedir bile. Günümüzde artık anneler bunun batıl bir inanç olduğunu düşünerek bebeğin doğduğu günden sonra normal hayatlarına devam etmektedirler ve bebek doğduğu günden itibaren Günlerine geldiğinde özel bir şey yapmamaktadırlar.

KIRKLAMAK,KIRKI ÇIKARMAK VEYA 40 UÇURMASI NEDİR?

Eski Şaman kültüründen geldiği tahmin edilen ve zamanla toplumumuzda gelenek haline gelmiş olan kırklamak ya da kırkı çıkarmak deyimi; inanışa göre doğumdan sonra anne ve bebeğin kırk günü doldurana kadar her türlü hastalık, enfeksiyon ya da mikrobik durumlara açık oluşu ve bu sürenin sonunda sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için kırklama töreni ile kutlama yapılması gerektiğine inanmalarından gelmektedir. Göktürklerde bazı kırk çıkarma törenlerinde ay ve güneşi temsil eden sembollerle 40 taş kullanılırdı. Bölgelerimize göre farklı tarzlarda kırklama yapılırken bu uygulamalar bilimsel ya da tıbbi kaynaklı değildir.

KIRK ÇIKARMA BANYOSU NASIL YAPILIR YAPILIR?

  • 40 günün ardından ayak değmemiş yerden kırk tane taş toplanır. Hazırlanan kırklama suyuyla önce bebek sonra da anne yıkanır. Bu işlemin ardından anne ve bebeğin tüm kirli giysileri de yıkanır. Son olarak kırklama suyu ayak değmeyecek bir yere dökülür ve toplu bir şekilde dua edilir.
  • Anne ve bebeğin yıkanacağı su hazırlanırken 40 tas su sayılır. Suyun içine altın, gümüş ve nazarlık konulur. Bu suyla bebeğin ardından anne yıkanır. Yıkanan anne ve bebek mikroplardan arındı şeklinde kabul edilir. Kırkının çıktığı gün anne ve bebek gezdirilir. Gidilen yer (ev) ne kadar uzak mesafedeyse bebeğin o kadar çok dayanıklı olacağına inanılır. Gidilen evin sahibi annenin saçına uzun ömürlü olması için un sürer. Bebeğe de sağlıklı bir ömür ve sesinin güzel olması için yumurta verilir.
  • Anne ve bebeğin yıkanacağı küvete taze gül yaprakları, önceden suda kaynatılmış 40 tane çakıl taşı konur. Ardından 40 tas su hazırlanır. Temiz bir tülbent hazırlanır ve o tülbent üzerinden önce bebeğe sonra da anneye su dökülür. Akan suyun anlamı hastalıkların, mikropların da o suyla birlikte akıp gitmesidir. Çakıl taşlarının anlamı hayat şartlarında dayanıklı olunmasıdır. Gül yapraklarının anlamı ise huzurlu ve mutlu bir hayat sürdürmeleridir. Yıkama işleminin ardından dualar edilir ve kırk çıkarmanın önemi belirtilir.

Bebeğin 40'ında Buğday Toplama

  • Başka bir uygulama ise 40 tane buğday tanesine İhlas suresinin okunması şeklindedir. Okunan buğday taneleri bebeği banyo yaptırmak için hazırlanmış suyun içine konur. Bebek hazırlanan suyla banyo yaptırılır ve ardından anneye banyo yaptırılır. Anne ve bebek yıkandıktan sonra bütün kıyafetleri yıkanır. Bu şekilde her ikisinin de kırkı çıkarılmış olur.

Tabağa Altın Batırma

Bebeğin kırkının geldiği gün sabah erken saatlerde herhangi dört yol ağzından kırk tane taş toplanır. Ardından eş, dost ve akraba kadınlar eve davet edilir. Gelen misafirler küçük hediyelerle gelirler. İlk olarak mevlit okunur. Mevlit okunduktan sonra toplanan taşlar iyice yıkanır ve bir kaba konur. Bir kaba su doldurulur ve suyun içine bir altın kırk defa daldırılıp geri çıkarılır. Bu suyla anne ve bebek yıkanır. Kalan suyun bir kısmı özellikle bebeğin yatırıldığı yerlere bir kısmı evin bazı köşelerine serpilir. Kalan kısmı ise misafir olarak gelen ve bebeği olup henüz kırkı çıkmamış annelere verilir. Sudan götüren kadınlar kendi bebeklerini yatırdıkları yere bu sudan serperler.

Hediyeler

Son olarak kırkı çıkan anne ve bebek evden çıktıktan sonra ilk ziyaret ettiği evde sağlık, huzur ve bereketle yaşaması için kendisine hazırlanan hediye ile karşılanır. Hazırlanan hediyenin içinde bir parça ekmek, bir miktar şeker, bir miktar tuz ve yumurta bulunur. Anne bu hediyeyi evine götürür ve bebeğin odasında saklar.

Bebeğin 40'ıyla İlgili Dini Bir Yazı Tıklayınız.

Bebeğin Yarı Kırkı Nasıl Çıkarılır?

Yarı kırk uçurma, eski Şaman Türklerinden kaldığı düşünülen bir gelenektir. Aslında 40 uçurma merasimi ile aynı adımları içerir. Tek farkları uygulandıkları zaman dilimidir. Yarı kırk uçurma bebeğin gününde, kırk uçurma ise gününde yapılır. Tamamen geleneksel bir ritüel olan yarı kırk banyosu, herhangi bir bilimsellik veya dinsel bir temel içermemektedir. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk olmadığı söylenebilir. Peki, bebeğin yarı kırk uçurma banyosu nasıl yapılır? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, yarı kırk banyosunda kullanılan malzemeler ve yarı kırk banyosunun nasıl yapıldığını detaylıca anlattık. Keyifli okumalar!

Yarı Kırk Nedir?

Yarık kırk, aslında 40 uçurma ile aynı adımları içerir. Tek farkları uygulandıkları zaman dilimidir. Yarı kırk yenidoğan bebeğin gününde, kırk uçurma ise gününde yapılır. Eski Şaman Türklerinden kalma bir gelenek olduğu düşünülen bu merasimlerin bilimsel veya dinsel bir temeli bulunmamaktadır. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk yoktur. Tamamen geleneği devam ettirmek isteyen annelerin uyguladığı bir merasim olarak düşünülebilir.

Bebeğin Yarı Kırkı Nasıl Çıkarılır?

Yarı kırk banyosu için öncelikle bir kırklama annesi seçilir. Kırklama annesi olarak seçilen kişi okunmuş suya bereket ve sağlık gibi şeyleri sembolize eden 20 adet obje yerleştirir. Daha sonra objeler çıkarılır ve 20 dua okunarak su ayrı bir kaba alınır. Ardından bebek hazırlanan su ile yıkanır. Her kültürde farklı uygulamalar olsa da genellikle yarı kırk banyosunda anne ve bebeğin birlikte yıkanması önerilir. Ancak bazı yörelerde hazırlanan su ile yalnızca bebeğin 20 tas su ile yıkandığı görülmektedir.

Yarı kırk banyosundan sonra ev ziyaretleri başlar. Ziyarete gidilen evlerde anneye sütünün bol olması için su ikram edilir. Ayrıca bebeğin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak hediyeler verilir.

Bebeğin Yarı Kırkı Nasıl Çıkarılır?

Yarı Kırk Banyosunda Kullanılan Objeler

20 banyosu olarak da bilinen yarı kırk banyosunda bebeğin yıkanacağı suya sağlık ve bereket gibi şeyleri sembolize eden çeşitli objeler yerleştirilir. Seçilen objeler kültürden kültüre değişiklik gösterebilir. Yarı kırk banyosundan önce objeler iyice dezenfekte edilmeden suya konmamalıdır. Ayrıca objeler sudayken bebeğin yıkanması sağlığı için tehlikeli olacağından, suyun süzülerek kullanılması önerilmektedir.

Yarı kırk banyosunda kullanılan malzemeler şunlardır:

Altın veya Gümüş

Yarı kırk banyosu için en çok tercih edilen objelerden biri, altın veya gümüştür. Böylece o suyla yıkanan bebeğin bol bereketli bir hayatı olacağına inanılır.

Yüzük

Çoğu kültürde kırk banyosu için kullanılan bir diğer malzeme ise yüzüktür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, kullanılacak olan yüzüğün anneye ait olması gerektiğidir.

Bozuk Para

Bebeğin bereketli bir hayatı olması için yarı kırk banyosunda suya atılan malzemelerden biri de bozuk paradır. Ancak hijyen açısından bozuk paranın iyice dezenfekte edilmesi gerekir. Ya da bebek yıkandıktan sonra kalan suya bozuk para konabilir.

Kurutulmuş Çiçek

Bazı kültürlerde bebeğin hayatı boyunca güzel kokması için yarı kırk banyo suyuna kurutulmuş çiçek atılır. Daha çok gül yaprakları tercih edilse de diğer çiçekler de kullanılabilir.

Nazar Boncuğu

Bebeği nazardan ve kötü gözden koruyacağı düşünüldüğü için yarı kırk suyuna nazar boncuğu da konabilmektedir.

Taş

Yarı kırk suyu için kullanılan objelerden bir diğeri de taştır. Bunun nedeni, bebeğin hayatı boyunca taş gibi sağlam olacağına inanılmasıdır. Yarı kırk banyosu için 20 adet, kırk banyosu için ise 40 adet taş kullanılır.

Pirinç

Bebeğin 20 banyosunda en çok kullanılan malzemelerden biri de pirinçtir. Zira pirinç, çoğu kültürde bolluk ve bereketi sembolize eder. Ancak pirincin sağlık açısından küçük bir keseye konması ve o şekilde suda bekletilmesi önerilmektedir. Aksi halde gözden kaçan bir pirinç tanesinin soluk borusuna kaçma riski bulunmaktadır.

Yarı Kırk Uçurma Sonrası Ne Olur?

Yarı kırk uçurma banyosunun eski Şaman Türklerinden kalan bir gelenek olduğu düşünülmektedir. Günümüzde hala uygulansa da bu ritüelin bilimsel veya dinsel bir temeli yoktur. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk da bulunmamaktadır.

Yarı kırk uçurma banyosu sonrası bebeğin kötülüklerden uzak duracağına, bol bereketli bir hayat yaşayacağına, sağlıklı ve sağlam bir bünyeye sahip olacağına inanılmaktadır.


Diş Buğdayı Partisi Nasıl Yapılır?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Mis kokulu yavrunuzu kucağınıza almanın heyecanını geride bırakırken 40 uçurma denilen zamana adım adım yaklaşıyorsunuz. Geçmişten günümüze gelen ve hala uygulanan bir ritüel olan bebek 40’ı, aslında yavrunuzun ilk banyosudur.

Eski inanışlara göre yeni doğan bebeklerin kötülüklerden ve hastalıklardan korunması için 40 gün boyunca evden çıkmaması gerekirmiş. Bizler ise bebeğin 20’si yani yarı kırkı işlemini bebek 20 günlük olunca yaparız. 

Bebeğin Yarı Kırkı Nedir?

Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. 

  • Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır.
  • Annenin ve bebeğin iyileşme süresi olarak adlandırabileceğimiz bir süredir. Yetişkinler için genelde 20’sini çıkartmak kavramı bebeğin 40’ını çıkartmak kavramıyla aynı anlamı ifade eder. Tek farkı biriniz günde yapılıyor olmasıdır.    
  • Tamamen annelerin tercihine bağlı olarak yapılan geleneksel bir şeydir. 
  • Lohusalık dönemini atlatmak ve bebekle anne arasındaki bağın tamamen kurulması, birbirlerine alışması, bebeklerin göbeklerinin iyileşmesi olarak önemli görülmektedir. 
  •  Eski zamanlarda bebeklerin kötülüklerden ve kötü hastalıklardan korunması için 40 günlük bir süreye ihtiyaç duyulurmuş. Bu nedenle kırkı çıkmak, kırklanmak deyimi ortaya çıkmış. Bizim konumuz her ne kadar yarı kırkı olsa da uygulanan ritüel aynıdır.

Yarı Kırk Banyosu Nasıl Gerçekleşir? Gerekli Bir İşlem midir?

40’ına kadar dışarı çıkarmadığınız bebeğinizin suyla buluşma anı gününde gerçekleşir. Eski inanışlarda günde bebeğin göbek kordonu düşer ve artık kötülükler ona bulaşamaz.

Banyo 

Her kültürde farklı farklı banyo yaptırılan bebeklerde yarı kırk suyunu anne ve bebek birlikte banyo yaparak kullanır. Daha yaygın rastlanan bir diğer yöntemde de bebeğe ayrı bir su hazırlanır. Bu su 20’si çıkarılan bebek için 20 defa dua okunarak, 40’ı çıkan bebek için 40 defa dua okunarak bir kaba alınır.

Suyun içerisine 20 farklı eşya (anne yüzüğü, taş vb. değerli görünen objeler) ya da 20 farklı taş atılır. Bebeğinizi yıkarken objeleri sudan çıkarıp ya da suyu süzerek su dökersiniz.

Bebeğin Yarı Kırkı Nasıl Çıkarılır?

Her anne, bebeğini doğumdan sonra gün yıkayacak diye bir kaide asla yoktur. Hevesli olan bebeveynler ve kültürlerinde bebek kırkı uçurma olan aileler bu işlemi yapabilir. Herhangi bir bilimsellik ya da dinsel bir inanış temeli içermemektedir.

Yarı Kırk Banyosunda Kullanılan Objeler

Bebeğin 20’si banyosunda yıkama suyu içerisine atılan objeler özenle seçilir. Çünkü her birinin farklı bir anlamı vardır ve genellikle aşağıdaki objeler tercih edilir. 

Geleneksel olarak farklılık gösteren objeler içerisinde değişmeyen tek şey, anne yüzüğü olsa gerek. Yarı kırk banyosu için hazırlanmış olan suda annenin kullanmış olduğu yüzük atılır.

Bazı yörelerde temiz çakıl taşı suya atılır, bebeğin taş gibi sağlam olması yönünde etkili olacağı söylenir. Taş kullanılması durumunda kırk çıkarırken 40 tane, yirmisi çıkarılırken 20 tane toplanıp suya atılırmış. Kültürden kültüre farklılık göstermektedir.

Değerli görülen altın ya da gümüş bir takı da suya atılan bir başka obje seçeneğidir. O suyla yıkanan bebeğin bereketli ve kazançlı bir ömrü olsun diye konulur. Ayrıca altının güneşi temsil etme, aydınlık ve parlak bir gelecek verme amaçlı kullanıldığı da oluyor.

Gümüş ise ayı temsil eder ve bebeğin ay gibi parlak ve ışıklı bir ömre denk gelmesini dilemek için kullanılır. 

Pirinç bereketi temsil ettiği için, çoğu kırk çıkarma ve bebeğin 20’si çıkarma banyolarında kullanılmaktadır. Suya atılarak değil de küçük bir kesede, bebek yıkanırken bekletilerek kullanılmaktadır.

Kötü gözlerden korunmak için suya atılır. Nazar boncuğunun klasik anlamını kullanarak, minik yavrunun göze gelmesi engellenir.

Mis kokan bebekler daha güzel koksun diye suya kurutulmuş esanslı çiçekler atılabilir. Güzel koktuğu ve şifa verdiği için çoğunlukla gül yaprakları kullanılsa da diğer çiçekler de kullanılabilir.

Suya atılacak paralar yine bereketi temsil etmektedir ve hayatı boyunca bol, bereketli bir ömrü olması için kullanılır. Paraları, bebeğinizin yıkandığı suya değil de yıkandıktan sonra atmanız hijyen bakımından daha sağlıklı olacaktır.

Saymış olduğumuz malzemeler, kültürden kültüre değişiklik gösterir. Bu nedenle sizler bu işlemi uygularken dilediğiniz objeyi tercih edebilirsiniz.

Önemli olan bu objeleri su ile beraber bebeğin üzerine dökmemeye dikkat etmektir. Aksi takdirde başına düşerken canını acıtabilir hatta ağzına kaçarak boğulmalara bile sebep olabilir. 

Yarı Kırk Banyosundan Sonra Ne Olur?

Bu kadar özen ve titizlikte yapılan 20 uçurma işleminden sonra bebeğinizle ilgili aşağıdaki konularda değişiklikler yaşanacağı düşünülür. 

  • Banyosu yaptırılan bebek, artık kötülüklerden uzak, hastalıklara karşı savaşçı ve bu dünyaya hazır demektir. 
  • Tıpkı kırk çıkarmada olduğu gibi dileyen anneler tarafından bebek dışarı çıkarılabilir. Genelde adetten 7 farklı eve bebeğin yarı kırkını uçurmaya gidilir ve bu evlerden de sizlere çeşitli hediyeler verilmesi beklenir. 
  • Bazı geleneksel farklılıklara göre gitmek için seçilen evlerin huzurlu, ferah ve mutlu evler olmasına dikkat edilir. Böylece bebeğin yuvasında ve ileriki hayatında da ferah bir yaşamı olacağına inanılır. 
  • Gezmeye çıkan anne ve bebek yeni ve temiz kıyafetler giymelidir. İnanışa göre yeni ve temiz bir hayata başlamak için aynı zamanda kıyafetler de derli toplu olmalıdır. 
  • Gidilen evlerde bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak olan; bebek bezi, biberon, tulum vb. çeşitli ihtiyaçlar hediye edilir.
  • En çok verilen hediyeler; pirinç, şeker, tuz ve yumurta gibi besinlerdir. Tabii bunlar yemek için değil, hepsinin ayrı ayrı simgelediği şeylere dikkat çekmek için hediye edilir. Çoğunlukla bereket, sağlık vb. olayları simgelemektedirler. Bazı geleneklerde bahsettiğimiz hediyeler, gezmeye giden miniklerin saç, bacak, kol ya da başka bölgelerine sürülerek ikram edilir. Tek tek ne anlama geldiklerine bakacak olursak;

Tuz: Bebeğin tadı tuzu ömrü boyunca yerinde olsun diye.

Şeker: Her zaman iyi ve tatlı bir hayat için.

Pirinç: Bereketi bol bir yaşam için.

Yumurta: Sağlıklı bir ömür geçirmesi için.

Bebeğin 20’si veya yarı kırkı denilen şey kırk uçurma ile aynı yöntem olup tek farkı uygulandıkları zaman dilimidir. Sizlerin de böyle şeylere merakınız varsa yirmi ya da kırk uçurabilir, bebeğinizin banyosunu bereketli objelerle doldurabilirsiniz.

İnanç olarak değil de gelenek olarak sürdürüldüğü kesin olan bu alışkanlığı yadırgamamak, geleneklerimize sahip çıkmak isteyenleri anlayışla karşılamak gerekir.

Günümüzde bebek geliyor partisi, diş buğdayı partisi vb. organizasyonlar oldukça talep görüyor. Yarı kırk olayına da bize büyük büyük annelerimizden kalmış sade bir parti gözüyle bakabiliriz.  

&#;Bebekler&#; ile İlgili makalelerimizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Bebekler: funduszeue.info

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Kırk Uçurma Nedir?

Kırk uçurma (Kırk çıkartma) bebeğin doğumundan kırk gün geçtikten sonra yapılan bir gelenektir. Anne ve bebeğin birbirini tanımaya çalıştığı ve baş başa geçirdikleri kırk günün ardından anne ve bebeğin yıkanmasından sonra dışarıya çıkıp gezmeleri ve sosyalleşmelerini sağlayan bir gelenektir. Dini bir adet olmamasıyla birlikte halen günümüz anneleri tarafından sıkça uygulanan bir etkinliktir. Bu gelenek yarı kırklama olarak günde yapılabilmektedir. Lohusalık döneminin ardından normal hayata dönüş adımı olan kırk uçurma geleneğinin yapılmasıyla ilgili herhangi bir bilimsel geçerlilik yoktur ancak geleneğimiz olduğu için annelerin uygulamasında bir sakınca yoktur. Anadolu’da yıllardır yapınmakta ancak kökeninin Şamanlardan geldiği inanılmaktadır. Kırk uçurma ritüelinin yapılmasının altında yatan düşünceler çok önemlidir. Kırk gün; Uzun bir süre hamilelik geçirmiş ardından doğum yapmış annenin kedini toparlaması ve bebek bakımına alışması için yeterli bir süredir. Bununla birlikte dünyaya yeni gözlerini açmış bebeğin dış ortamdan korunup kendi vücut gücünü toparlaya bilmesi ve annesini tanıması için olan bir süredir. Bu süreçte evden çıkmayan anne ve bebek için kırk uçurma bir kutlama edasındadır.

Kırk Uçurma Nasıl Yapılır?

Bebeğin doğumundan sonraki Günde gerçekleşen bu ritüelin iki adımı vardır;

 

kırk uçurma banyosu

İlk adım kırk çıkarma banyosu;

Banyoyu yaptıracak kişi daha önceden belirlenir ve bu kişi kırklama annesi olarak adlandırılır. Kırklama annesi genelde aile büyüklerinden seçilmektedir. Kırklama annesi sabah erken saatlerde eve gelirken ayak basılmamış yerden 40 taş (fasulye ya da buğday tanesi de olabilir) ve 40 mevsim çiçeği getirir. Taşlar ve çiçekler kaynatılıp sterilize edilir, ardından dua edilerek kırklama banyosundaki suya atılır. Ardından nazardan korunmak için nazar boncuğu, ay ve güneşi temsil etmesi için gümüş ve altın atılır. İstenilirde suyun içine gül yaprakları da atılabilir. Suyun hazırlanmasının ardından kırklama annesi abdestini alır ve dua ederek ellerini 40 kere suyun içine batırıp çıkarır. Ardından bebeğin başından aşağıya 40 tas su dökülür, daha sonra annenin başından aşağıya 40 tas su dökülür. Bu ritüel yapılırken dualarla birlikte “Su aşağı, boyu yukarı olsun, Su gibi ömrü uzun olsun!” Cümlesi kurulur. Banyo bitiminde anne ve bebek kırk çıkartma için hazırladıkları yeni kıyafetlerini giyinerek kırık uçurma geleneğinin ikinci adımına geçerler.

Not: Kırklama banyosunun içine atılacak her şeyin steril edildiğinden ve alerjik bir durum oluşmayacağından hem anne hem de bebeğin sağlığı için emin olmanız gerekmektedir.

İkinci adım 7 ev gezmesi;

Genelde aile büyüklerinin gezildiği bu adımda anne ve bebeğin evden çıkışı için hem kutlama hem de lohusalığı biten anne için ferahlık sağlamaktadır. Bu evlerde anneye yarım bardak su ikram edilir ve bu suyu bitiren annenin sütünün bol olması dilenir. Ardından gidilen evlerde bebeğe hediyeler verilir. Eskiden küçük bezlere sarılarak verilen hediyeler şunlardır: Tatlı dilli olması için şeker, ömrü uzun olsun diye un, bereketli olması için pirinç, sağlıklı olması için yumurta, maddi refahı olması için bozuk para, ömrünün temiz ve kolay olması için tuz ve ömrü için pamuk koyarlarmış. Şimdiki zamanda ise 40 uçurma sepetleri vardır. Eskiden olan yedi parça yani; şeker, un, pirinç, yumurta, bozuk para ve pamuk olmazsa olmazdır. Bu yedi parçaya başka şeyler ekleyerek sizlerde kendi 40 uçurma sepetinizi hazırlaya bilirsiniz. Sepetinize ekleye bileceğiniz şeyler şunlar olabilir; İp, Kahve, Kuran, Farklı ülkelerin paraları, Sabun, Ekmek, Çörek Otu, Nazar Boncuğu. Kırk uçurma sepetini herkes dilediği gibi hazırlaya bilir ancak unutulmaması gereken bir nokta vardır. Bu sepetin amacı anne ve bebeğe destek olmaktır yani anne veya bebeğin ihtiyacı olan şeyler de ekleyerek geleneğe katkıda buluna bilirisiniz.

Bu yazı Tuğçe Binici tarafından yazılmıştır.

/tarafından ÇocukluDünya Editörleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası