lise tercih robotu nasıl kullanılır / LGS tercih robotu nasıl kullanılır? E-Okul LGS tercih robotu MEB giriş ekranı!

Lise Tercih Robotu Nasıl Kullanılır

lise tercih robotu nasıl kullanılır

MEB e-okul giriş: Lise tercihleri için tercih robotu nasıl kullanılır?

LGS tercih robotu üzerinden adaylar esas tercih yapmadan önce yüzdelik dilim üzerinden okulların bilgilerine ulaşabiliyor. Yapılan sorgulama ile yerel yerleştirme için kendilerine yakın olan okulların yanı sıra merkezi sınav puanı ile öğrenci kabul eden okulların puan bilgilerine de ulaşabilecekler.

TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

Tercih robotunu kullanmak isteyen adaylar resimde kendilerine gösterilen giriş kodunun yanı sıra öğrenci T.C. kimlik no, doğum tarihi gibi bilgileri “e-okul.meb.gov.tr” adresi üzerinden girecekler.

TERCİH ROBOTU GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ…

Sorgula seçeneğinin ardından tercih listeleme kriterleri içerisinden “fen ve sosyal bilimler tercih listesi, Özel Program ve Proje Uygulayan Anadolu Liseleri Tercih Listesi, Özel Program ve Proje Uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Tercih Listesi ve Özel Program ve Proje Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri Tercih Listesi seçeneklerinden istenilen işaretlenecek.

Daha sonra il ve ilçe seçilerek en alttan yüzdelik dilim aralığı seçilecek. Örnek olarak öğrencinin yüzdelik dilimi 40’larda ise 30 ve 60 aralığı seçilebilir. Son olarak listele işaretine tıkladıktan sonra belirlediğiniz kriterlere uygun olan liseler sizlere sunulacak.

Üniversite Tercihi İçin Size Yardımcı Olacak 'YÖK Atlas Tercih Robotu' Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bir yıl boyunca, hatta yıllarda hazırlandığınız üniversite sınavından iyi bir puan ve sıralama elde ettiyseniz tebrikler, üniversite tercihi yapma sırası geldi. Bazılarının hayalini kurduğu bölümler ve meslekler vardır, bazıları ise hala nasıl bir gelecek çizeceklerine karar vereremiş olabilirler. İşte bu noktada devreye YÖK Lisans Atlası ve YÖK Önlisans Atlası ya da bilinen adıyla YÖK Atlas Tercih Robotu sistemi giriyor. 

YÖK Atlas Tercih Robotu adıyla bilinse de aslında bu bir tercih robotu değildir. Bu sistem üzerinden üniversitelerin fakültelerindeki ve yüksekokullarındaki bölümlere yerleşim verilerini öğrenirsiniz. En son ve güncel yerleşim verileri sayesinde hem bölüm hakkında bilgi edinmiş olursunuz hem de az çok size uygun olup olmadığını görürsünüz. Gelin YÖK Atlas Tercih Robotu nedir, nasıl kullanılır, hangi verileri gösterir gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

YÖK Atlas Tercih Robotu nedir?

YÖK Lisans Atlası ve YÖK Önlisans Atlası ya da bilinen adıyla YÖK Atlas Tercih Robotu, Yükseköğretim Kurulu tarafından geliştirilmiş olan bir bilgi paylaşım sistemidir. Bu sistem üzerinden ilginizi çeken üniversitenin fakülte ya da yüksekokulundaki lisans ve önlisans programının genel bilgilerinin yanı sıra yerleşim verilerini de en güncel ve doğru bir şekilde alabilirsiniz. YÖK Atlas Tercih Robotu şeklinde bilinse bile aslında bu sistem bir tercih robotu değil, yalnızca veri paylaşım sistemidir.

YÖK Atlas Tercih Robotu ile öğreneceğiniz bilgiler:

yök lisans atlası, yök önlisans atlası, yök atlas tercih robotu

  • Yükseköğretim Girdi Göstergeleri:
    • Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları
    • Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı
    • Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler
    • Yerleşenlerin geldikleri iller
    • Yerleşenlerin öğrenim durumu
    • Yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları
    • Yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları
    • Yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları / lise tipleri
    • Yerleşenlerin mezun oldukları liseler
    • Yerleşen okul birincileri
    • Taban puan ve başarı sırası istatistikleri
    • Yerleşen son kişinin profili
    • Yerleşenlerin YKS net ortalamaları
    • Yerleşenlerin YKS puanları
    • Yerleşenlerin YKS başarı sıraları
    • Ülke genelinde tercih edilme istatistikleri
    • Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri
    • Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri
    • Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler
    • Yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller
    • Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar
    • Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler)
    • Yerleşme koşulları
  • Yükseköğretim Süreç ve Çıktı Göstergeleri:
    • Öğretim üyesi sayısı ve unvan dağılımı
    • Kayıtlı öğrenci sayısı
    • Kayıtlı yabancı öğrenci sayısı
    • Programdan mezun olan öğrenci sayısı
    • Değişim Programları ile giden/gelen öğrenci sayısı
    • Yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısı

Merak etmeyin, nasıl kullanacağınızı anlattığımız kısımda göreceğiniz gibi tüm bu veri başlıkları düzenli bir şekilde karşınıza çıkacak. Bu nedenle hiç de kafa karıştırıcı olmadığını söyleyelim. Arama sonrası tüm bu başlıkları dilediğiniz gibi genişleterek ayrıntılarını görebilirsiniz.

YÖK Atlas Tercih Robotu ile kullanıcılara sunulan tüm verilerin iki temel amacı var, adayların okulu tanıması ve tercih sıralaması belirlemesi. Seçeceğiniz bölüme en yüksek puan ya da en yüksek sıralama ile giren kişinin ve en düşük puan ya da en düşük sıralama ile giren kişinin verilerini gördüğünüz zaman kendi puan ve sıralamanızla kıyaslayarak ona göre tercih yapabilirsiniz. 

YÖK Atlas Tercih Robotu ile kullanıcılara sunulan diğer bilgiler ise adayların okulu ve bölümü tanımalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Sonuçta seçtiğiniz okul ve bölümde yıllarca okuyacak ve ömrünüzün sonuna kadar bu okulun mezunu olarak anılacaksınız. Yani basit bir tercih değil. Bu nedenle biraz vakit ayırın ve YÖK Atlas Tercih Robotu verilerini güzelce kontrol edin.

YÖK Atlas Tercih Robotu nasıl kullanılır?

  • Adım #1: Buradaki bağlantı üzerinden YÖK Lisans Atlası sayfasını açın.
  • Adım #2: Buradaki bağlantı üzerinden YÖK Önlisans Atlası sayfasını açın.
  • Adım #3: Üniversite Seç sekmesinden bir üniversite seçin.
  • Adım #4: Üniversitenin bölümlerinden birini seçin ve üzerine tıklayın.
  • Adım #5: Lisans / Önlisans Programı Seç sekmesinden bir bölüm seçin.
  • Adım #7: Bölümün bulunduğu üniversitelerden bir tanesini seçin ve üzerine tıklayın.
  • Adım #8: Seçtiğiniz bölüm hakkındaki tüm detayları göreceksiniz.

Adım #1: YÖK Lisans Atlası sayfasını açın:

yök lisans atlası, yök önlisans atlası, yök atlas tercih robotu

YÖK Atlas sistemi, pek çok farklı alt sistemden oluşuyor. YÖK Atlas Tercih Robotu olarak andıklarımızdan biri olan YÖK Lisans Atlası, ülkemizdeki tüm üniversitelerin lisans programlarını görebileceğiniz sistemdir.

Adım #2: YÖK Önlisans Atlası sayfasını açın:

yök lisans atlası, yök önlisans atlası, yök atlas tercih robotu

YÖK Atlas sistemi, pek çok farklı alt sistemden oluşuyor. YÖK Atlas Tercih Robotu olarak andıklarımızdan biri olan YÖK Önlisans Atlası, ülkemizdeki tüm üniversitelerin önlisans programlarını görebileceğiniz sistemdir.

Adım #3: Üniversite Seç sekmesinden bir üniversite seçin:

yök lisans atlası, yök önlisans atlası, yök atlas tercih robotu

YÖK Lisans Atlası’nı ya da YÖK Önlisans Atlası’nı açtıktan sonra karşınıza çıkan ilk seçenek Üniversite Seç sekmesi olacak. Bu sekmeyi genişlettiğiniz zaman ülkemizdeki tüm devlet ve vakıf üniversitelerini görebilirsiniz. Dilerseniz yazarak da arama yapabilirsiniz. 

Adım #4: Üniversitenin bölümlerinden birini seçin ve üzerine tıklayın:

yök lisans atlası, yök önlisans atlası, yök atlas tercih robotu

YÖK Lisans Atlası ya da YÖK Önlisans Atlası’nın Üniversite Seç sekmesi üzerinden bir üniversite seçtiğiniz zaman, o üniversitede bulunan tüm bölümler karşınıza çıkacak. Dilediğiniz bölümün üstüne tıklayarak açabilir ve sistemin size sunduğu tüm verileri ayrıntlarıyla görüntüleyebilirsiniz. 

Adım #5: Lisans / Önlisans Programı Seç sekmesinden bir bölüm seçin:

yök lisans atlası, yök önlisans atlası, yök atlas tercih robotu

YÖK Lisans Atlası’nı ya da YÖK Önlisans Atlası’nı açtığınız zaman karşınıza çıkacak ikinci seçenek olan Lisans / Önlisans Programı Seç sekmesi üzerinden ülkemizdeki tüm üniversitelerde bulunan tüm bölümleri görüntüleyebilirsiniz. Dilerseniz yazarak da arama yapabilirsiniz. 

Adım #7: Bölümün bulunduğu üniversitelerden bir tanesini seçin ve üzerine tıklayın:

yök lisans atlası, yök önlisans atlası, yök atlas tercih robotu

YÖK Lisans Atlası ya da YÖK Önlisans Atlası’nın Lisans / Önlisans Programı Seç sekmesi üzerinden bir bölüm seçtiğiniz zaman karşınıza bu programın bulunduğu tüm üniversitelerin listesi çıkacak. Dilediğiniz üniversitenin üstüne tıklayarak açabilir ve sistemin size sunduğu tüm verileri ayrıntlarıyla görüntüleyebilirsiniz. 

Adım #8: Seçtiğiniz bölüm hakkındaki tüm detayları göreceksiniz:

yök lisans atlası, yök önlisans atlası, yök atlas tercih robotu

YÖK Lisans Atlası ya da YÖK Önlisans Atlası üzerinden bir üniversite ve bir bölüm seçtikten sonra size sunulan tüm verileri detaylarıyla görebilirsiniz. Eğer bu iki sistem size yeterli gelmediyse buradaki bağlantı üzerinden YÖK Program Atlası sayfasını açarak farklı sistemleri de ziyaret edebilirsiniz.

YÖK Lisans Atlası ve YÖK Önlisans Atlası ya da bilinen adıyla YÖK Atlas Tercih Robotu nedir, nasıl kullanılır gibi merak edilen soruları yanıtlayarak sistem hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

Emoji İle Tepki Ver

18

LGS tercih yapma (Tercih Robotu): 2022 LGS tercih nasıl, nereden yapılır? LGS tercih işlemleri ne zaman bitiyor, sonuçlar hangi tarihte açıklanacak?

Haberin Devamı

2022 LGS TERCİH TARİHİ

LGS kapsamında yapılacak tercihler 4 Temmuz Pazartesi günü başlayacak ve 20 Temmuz saat 17.00'ye kadar sürecek.

LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN...

LİSE TERCİHİ NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

MEB'in yayımladığı LGS tercih kılavuzuna göre lise tercihlerinin nasıl ve nereden yapılacağına dair detaylar belirtildi:

a) 8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan veya mezun durumda olan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecektir.
b) Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.
c) Sınava giren ve Merkezî Sınav Puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadır. Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
ç) Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır, tercihte bulunmuş olanların ise tercihleri geçersiz sayılacaktır.
d) Öğrenciler; Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar, Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 3 (üç) grupta tercih yapabileceklerdir. Merkezî Sınava girmeyen öğrenciler ise Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 (iki) grupta tercih yapabileceklerdir.
e) Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklardır. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 10 (on) okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul olmak üzere toplamda 20 (yirmi) okul tercihinde bulunabilecektir.

Haberin Devamı

LGS TERCİH (YERLEŞTİRME) SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Haberin Devamı

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 25 Temmuz 2022 tarihinde "www.meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek.

LGS LİSE TERCİH ROBOTU

Öğrenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebiliyor. Robotta okul türleri, il, ilçe ve 2021 yıllına ait yüzdelik dilimlere göre arama yapılabiliyor.

LGS TERCİH ROBOTU 2022

LGS 2020 tercih robotu nasıl kullanılır? MEB e-okul lise tercihleri sürüyor...

LGS tercihleri öncesinde bu yıl merkezi sınav puanı ile öğrenci alan liselerin tercih edilebilme sayısının 10’a yükseltilmesiyle birlikte öğrenciler daha fazla okulu tercih edebilecek. Öte yandan bu puan türüyle tercih öncesi yine her öğrencinin yerel yerleştirme için tercih başvurusunda bulunması gerekiyor. İşte sürece ilişkin bazı detaylar…

TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

Tercih robotunu kullanmak isteyen adaylar resimde kendilerine gösterilen giriş kodunun yanı sıra öğrenci T.C. kimlik no, doğum tarihi gibi bilgileri “e-okul.meb.gov.tr” adresi üzerinden girecekler.

TERCİH ROBOTU GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ…

Sorgula seçeneğinin ardından tercih listeleme kriterleri içerisinden “fen ve sosyal bilimler tercih listesi, Özel Program ve Proje Uygulayan Anadolu Liseleri Tercih Listesi, Özel Program ve Proje Uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Tercih Listesi ve Özel Program ve Proje Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri Tercih Listesi seçeneklerinden istenilen işaretlenecek.

Daha sonra il ve ilçe seçilerek en alttan yüzdelik dilim aralığı seçilecek. Örnek olarak öğrencinin yüzdelik dilimi 40’larda ise 30 ve 60 aralığı seçilebilir. Son olarak listele işaretine tıkladıktan sonra belirlediğiniz kriterlere uygun olan liseler sizlere sunulacak.

LGS TERCİHLERİ E-OKUL ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerine göre, öğrenci velisi tarafından 20-29 Temmuz 2020 (17.00’ye kadar) tarihleri arasında yapılacak.

TERCİH YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

10 Ağustos’ta ise sonuçların açıklanmasının ardından boş kontenjanlar ilan edilecek.  Aynı gün ise yerleştirmeye esas 1. nakil başvuruları başlayacak.

TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ...

SINAV PUANI İLE OKUL TERCİH SAYISI 10’A YÜKSELDİ

Kılavuzda dikkat çeken bir iyileştirme merkezi sınav puanı ile okul tercihinde tercih edilebilecek okul sayısının 5’den 10’a çıkartılması. Geçen yıl öğrencilerin 5 okul tercih hakları vardı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde 5 okul tercihi velileri ve öğrencileri sıkıntıya sokuyordu. Tercih edebilecekleri çok okul olmasına rağmen bu sayı az geliyordu. Bu yıl MEB’in bu sıkıntıda iyileştirmeye gittiği görülüyor. Merkezi sınav puanı ile okul tercihinde öğrenciler artık 10 okul tercih edebilecekler. Bu iyileştirme velileri ve öğrencileri rahatlatacak.

Böylece, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10 okul; pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

TÜM ÖĞRENCİLERE YEREL YERLEŞTİRME

Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası