amoklavin emziren anneler kullanabilirmi / Açlik otu emziren anneler kullanabilirmi

Amoklavin Emziren Anneler Kullanabilirmi

amoklavin emziren anneler kullanabilirmi

Emziren Anne Amoklavin Kullanabilir mi?

Emziren Anne Amoklavin Kullanabilir mi?

Amoklavin’in içerisinde polietilen glikol , titanyum dioksit, polietilen glikol , koloidal silikon dioksit, mikrokristalin selüloz, magnezyum stearat, opadry O4-F, beyaz hidroksipropilmetilselüloz 15 cps, sodyum nişasta glokolat bulunur.

Amoklavin Nedir?
Amoklavin ilacı mikrop ve bakterilerin birçoğuna karşı kullanılan güçlü bir anti bakteriyel ilaçtır. Amoklavin ilacı beyaz bir film kaplı olan kokusu olmayan, hafif bir bombeye sahip olan, bir yüzünde ortadan bir çentik olan ve diğer yüzünde de DEVA yazılı, homojen bir görünüşe sahip olan oblong tabletler halinde olan bir ilaçtır. Her bir tane amoklavin kutusunun içerisinde 10 veya 14 ya da 20 adet tablet ilaç vardır.

Amoklavin Ne İçin Kullanılır?

• Sürekli tekrar eden bademcik iltihaplarında, orta kulak iltihaplarında ve sinüzit gibi üst solunum yoluna bağlı olan enfeksiyonlarda kullanılır.
• Amoklavin, kronik bronşit akut alevlenmelerinin yanı sıra akciğer iltihapları gibi alt solunum yoluna bağlı enfeksiyonlarda da kullanılmaktadır.
• İdrar kesesi yani üretra, idrar yolu iltihabı, böbreklerde oluşan bakteriyel iltihapları gibi idrar yolları ve üreme organlarına bağlı olan enfeksiyonların giderilmesinde kullanılır.
• Selülit ve yara enfeksiyonlarının yanı sıra apse ve çıban gibi yumuşak doku ve deri enfeksiyonlarının giderilmesinde kullanılır.
• Diş apseleri ve benzeri diş ve diş eti enfeksiyonlarında kullanılır.
• Kan ile dokularda yer alan toksin ya da bakterilere bağlı lohusalık humması, düşük, karın içi kan ve dokularda toksin veya bakteri bulunması durumlarında kullanılır.

Hamilelikte Amoklavin Kullanımı
Eğer doktorunuz önermedi ise gebelik döneminde ve bilhassa hamileliğin ilk 3 ayında amoklavin ilacını kullanmayın.

Eğer tedavi esnasında yani amoklavin kullanırken gebe kaldığınızı fark ederseniz hemen doktorunuza danışın.

Emzirme Döneminde Amoklavin Kullanımı
Amoklavin ilacının içinde bulunan 2 tane etkin olan madde anne sütüne geçmektedir. Bu yüzden amoklavin kullanan emziren annelerin bebekleri mukoz membranlarda mantar enfeksiyonu ile ishal sorunları ile karşı karşıya kalabilirler.

Bu yüzden emziren anneler eğer amoklavin kullanmak zorunda ise mutlaka emzirmeyi kesmek zorundalar.

Hem emzirme hem de gebelik döneminde amoklavin kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından faydalıdır.

Amoklavin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amoklavin kullanırken, aşağıdaki faktörlere dikkat etmeniz önemlidir:

  • İlacı tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde alın.
  • Emzirme sürecinde ilacı almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
  • İlacı kullanırken, bebeğinizde herhangi bir yan etki görürseniz derhal doktorunuza başvurun.
  • İlacı kullanırken, bebeğinizin sağlığına dikkat edin ve herhangi bir sorun fark ederseniz doktorunuza danışın.

Yan Etkiler

Amoklavin&#;in bazı yan etkileri şunlardır:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • Sonuç

    Emziren anneler, bebeklerinin sağlığına özen göstermek zorundadırlar. Amoklavin kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. İlacı kullanırken, bebeğinizin sağlığına dikkat etmeli ve herhangi bir sorun fark ederseniz derhal doktorunuza başvurmalısınız.

    Sıkça Sorulan Sorular

    1. Emziren anneler Amoklavin kullanabilir mi?

    Evet, Amoklavin emziren anneler tarafından kullanılabilen bir ilaçtır. Ancak, doktorunuza danışmadan kullanmamanız önerilir.

    2. Amoklavin&#;in yan etkileri nelerdir?

    Amoklavin&#;in yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve ağız kuruluğu yer alır.

    3. Emzirme sürecinde Amoklavin kullanımı sırasında ne yapmalıyım?

    Emzirme sürecinde Amoklavin kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız ve ilacı tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmalısınız.

  • 4. Amoklavin kullanırken bebeğime zararlı olabilir mi?

    Amoklavin, anne sütüne geçebilir ve bebeğe zararlı olabilir. Bu nedenle ilaç kullanımı sırasında emzirmeyi durdurmanız gerekebilir.

    5. Amoklavin kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

    Amoklavin kullanırken, ilacı tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde almalısınız. Ayrıca, bebeğinizde herhangi bir yan etki görürseniz derhal doktorunuza başvurmalısınız ve bebeğinizin sağlığına dikkat etmelisiniz.

    6. Emziren anneler antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeli?

    Emziren anneler antibiyotik kullanırken, ilaçları kesinlikle doktor önerisi veya reçetesi doğrultusunda kullanmalıdır. İlacın bebeğe geçebileceği unutulmamalıdır ve herhangi bir yan etki görülürse hemen doktora başvurulmalıdır.

    7. Amoklavin&#;in alternatifleri nelerdir?

    Amoklavin&#;in alternatifleri arasında augmentin, amoxicillin, penicillin gibi antibiyotikler yer almaktadır. Ancak, hangi antibiyotiğin kullanılacağına doktor karar vermelidir.

    8. Antibiyotik kullanımının emzirme sürecine etkisi nedir?

    Antibiyotik kullanımı, anne sütünü azaltabilir ve bebeğin bağırsak florasını değiştirebilir. Bu nedenle, doktorunuzun önerisi doğrultusunda antibiyotik kullanmanız önemlidir.

    9. Emzirme sürecinde ilaç kullanmadan önce ne yapmalıyım?

    Emzirme sürecinde ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın ve doktorunuzun önerisi doğrultusunda ilacı kullanın.

    Emzirme döneminde sağlıklı olmak için nelere dikkat etmeliyim?

    Emzirme döneminde, sağlıklı beslenmeye özen göstermek, yeterli miktarda su içmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresi kontrol altında tutmak önemlidir.

     

    Emziren Anne Amoklavin Kullanabilir mi?

Tweetle

emziren anne amoklavin kullanabilirmiemziren anneler amoklavin antibiyotik kullanabilir miemzirme döneminde amoklavin kullanımıgebelikte amoklavin kullanımı

Anne Sütü Hakkında Yanlış Bilinenler

Emziren  bir  annenin  en  çok  merak ettiği  konulardan  birisi  de,  hastalandığı  zaman  emzirirken ilaç kullanımı. Daha  doğrusu hangi  ilaçları güvenle  kullanabileceğidir. Aslında kesinlikle  kullanılmaması  gereken veya  annenin  sağlığı  için  mutlaka kullanılacaksa  emzirmenin  kesilmesi  gereken ilaçlar  bir  elin  5 parmağını  geçmez. Bu  konuda  Türkçe  olarak  çok  sık ve  güvenilir  bilgiye  rastlayamadığım  için,  süte  geçen  %  oranlarının listeler  halinde  verildiği  güvenilir yabancı  bir kaynaktan  tercüme  etmeyi  daha  uygun  buldum.

Anıl Yeşildal &#; funduszeue.info

Emzirirken ilaç kullanımında nelere dikkat edelim?

En  sık  kullanılan  ve  en  güvenlilerden  başlayarak  kesinlikle  verilmemesi  gereken  ilaçlara  kadar çok basit  bir  sınıflama  vermek  istiyorum.  Mümkün  olduğunca  ilaçların  hem  içeriğini  hem  markasını,  bazı  ilaçlar için  de  ait  oldukları  grubu  da  vermeye  çalışacağım,  bunlar  sizler  için  zor ve  gereksiz  terimler  gibi  görülse  de  ilacı  yazan  doktorunuza  sorarken yardımcı olacağı  için  yine  de  önemli  olduğunu  düşünüyorum.

Aşağıdaki  bulacağınız  liste  dışında  kullanacağınız  birçok  ilacın  emzirirken  güvenli  olup  olmadığını  anlamak  için  size  çok  pratik  bir  yöntem de  önereceğim.  Sadece İngilizce  bilmeniz  yeterli. İlacın  kutusunda  yazan  etken  maddenin  ismimin  yanına  &#;and breastfeeding&#;  yazarak  google&#;da  aratın  genellikle  1.  sırada  çıkan  funduszeue.info  uzantılı  bağlantı  sizin  aradığınız  ilaç  ve  emzrime  hakkında bilgi  verir. &#;Bu  ilaç sütütünüze  ne  kadar geçer,  kullanan  annelerin  bebeklerinde  emerken  herhangi  bir  yan  etki  olmuş  mu,  bu  ilacı  kullanırken  nelere  dikkat  etmek  gerekir&#;  gibi  aklınıza  takılacak  her tür  bilgiyi  verir.

Örnek  arama: Diyelim  Augmentin   antibiyotik  yazıldı,  kutusunda  &#;amoksisilin klavulonat&#;  içerdiği  yazıyor.

google&#;a  amoksisilin klavulonat  and  breastfeeding  yazıyorsunuz,  1.  sırada  karşınıza  çıkan  bağlantı  aşağıdaki  gibi.

funduszeue.info

Vitamin ve Mineraller:

Öncelikle birçok  vitamin ve mineral  ilacının normal  dozlarda  hiçbir  sorun  yaratmadan  kullanılabileceğini  söyleyerek  başlamak  isterim.

Ağrı Kesiciler:

Sıklıkla  kullandığımız  parasetamol (Minoset-Parol), ibuprofen (Nurofen-Artril), Naproksen(Apranax,  Aprol) tarzı  ağrı  kesici ve/veya  ateş  düşürücüler  rahatça  kullanılabilir.

Bulantı-Kusma İlaçları:

Bu  gruptan  Domperidon (Motilium)  daha  güvenlidir, Metoclopramide (Metpamid) ancak  nadiren  tek sefer ve  düşük  doz  olacaksa  kullanılabilir.

Antibiyotikler:

Penislin  ve  penislin türevleri  ile  makrolid grubu (Penadur, Pronapen, Pen-os,  Duocid, Combicid, Sulcid, Augmentin ,  Klamoks, Bioment, Amoklavin, Amoksilav,  Klacid, Macrol, Eritrosin, Zitromax, Azitro, Azro v.s) Sefalsporin  grubu (Rocephine,  Novocef,  Forcef, İecef,  Unacefin,  Cephaxon, Zinnat, Cefatin, Cefaks,  Oraceftin, Enfexia, Zimax, Serozil, Fortum, İesetum) ve  Gentamisin rahatça kulanılabilir Ancak  tüm  bu  gruplarda  da  alerji  ve  bağırsak  florasının  bozulmasına  bağlı  ishal  gibi  yan  etkilere  dikkat  etmek  gerekir.

Bactrim   ve  muadillerinden prematürte,  1  aydan  küçük ve  özellikle  sarılığı olan  bebeklerde mümkün  olduğunca  sakınmak  gerekir. Metronidazol  grubu(Flagyl, Nidazol), Klindamisin  grubu(Cleosin, Klin, Klindan),Kemisetin gibi  Kloramfenikol  grubu ve  Tetrax  tarzı  tetrasiklin  grubu  ile,  Sipro ve  muadili  gibi  siproflaksasin  ve  benzeri  tüm  fluorokinolon  grubu  antibiotikler  mecbur  kalınmadıkça  verilmemelidir.

Alerji İlaçları:

Bu gruptan  birçok  ilaç hakkında  çok  fazla  bilgi  olmadığı  için  kurdeşen  veya  saman  nezlesi  durumlarında  sıkça  önerilen alerji  ilaçları  emzirirken  biraz  sıkıntılıdır.  Ancak  son  yıllarda  anne  sütü  ve  bu  tür  ilaçlarla  yapılan çalışmalar,  yine de  emzirirken  güvenle  kullanılabilecek  birkaç  ilaç  seçeneği  sunmuştur annelere. Setrizin  içeren  Zyrtec  ve Cetryn  gibi  muadilleri  süte  çok  az  geçtiği için  kullanılabilir.  Montelukast  içeren  Singulair,  Notta,  Once Air  gibi  ilaçlar  güvenle  kullanılabilmektedir.  Bir  antihistaminik  ve  montelukast  kombinasyonu olan Levmont  ve  muadillerinin  kullanımı  emzirirken  önerilmez.

Epilepsi İlaçları:

Karbamezepin (Tegretol ve  muadilleri),  fenitoin(Epanutin, Hidantin v.s) ve valproat (Convulex,  Depakin  v.s)  içeren  epilepsi  ilaçları  genellikle emzirirken  kullanılabilir,  ancak  uyuklama  gibi  yan  etkiler açısından  bebek  izlenmelidir. Fenobarbital içeren  Luminal  yüksek  oranda  anne  sütüne  geçtiğinden  kullanılmamalıdır. Gabapentin  içeren Neurontin  ve Lamotrigine  içeren  Lamictal için  yeterli  güvenlik  bilgisi  bulunmamaktadır.

Antidepresanlar:

Depresyon  ilaçlarında  yine  de baştaki  genel  kurallara  uymak  ve bebeği  uyuklama  açısından  izlemek  gerekir. Ve en  doğrusu mecbur  kalmadıkça almamaktır.

Süte  geçiş  oranı  çok  düşük  olduğu  bilinen trisiklik  antidepresanlar bu  tür  ilaçlardan  en  güvenli olan  gruptur. Bu  gruba  örnek  olarak Laroxyl, Tofranil,  Anafranil,  Sinequan, Norpramin ve İnsidonu  verebiliriz.

İlle  de seretonin  geri alım  inhibitörü  grubundan ilaç  verilmesi gerekirse en  güvenli  olanı  Paroxetine  içerenlerdir(Paxil,  Seroksat),  Prozac ve  Cipralex  benzerleri  tercih edilmemelidir.

Moklobemid (Aurorix, Lobem v.s) süte  geçişli  az  olduğu  in  yine de muhtemelen  kullanılabilen  depresyon  ilaçlarından  birisidir.
Aşağıdaki videolarda funduszeue.info Anıl Yeşildal, &#;Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi&#; ile çeşitli sağlık konuları hakkında bilgiler veriyor.

Antipsikotik İlaçlar (Şizofreni-Mani İlaçları) :

Annenin  kanından  %80  oranında  süte  geçen  Lityum  tuzları(Lithuril ) kesinlikle  kullanılmamalıdır. Largactil, Fluanxol  ve  Norodol gibi  antipsikotikler %1’in  altında  süte  geçişi  olduğu  için  kuvvetle  muhtemel  güvenli  ilaçlardır,  ancak  yine  de  çocuğu  aşırı  uyuklama  ve  huzursuzluk  açısından  gözlemekte  fayda  vardır.

Kalp ve Tansiyon İlaçları:

Sıklıkla  kullanılan  Kaptopri(Kapril,  Kaptopril), Dixin, Diltiazem(Diltizem, Altizem, Dilticard, Kardil), Enalapril(Enapril, Konveril, Enalap,  Renitec)  Propranolol(Dideral), Quinapril(Accuizde, Acuitel) ve  verapamil (izoptin) anne sütüne  geçişi  %5’in  altında  olduğu  için güvenle  kullanılabilecek kalp ilaçlarındandır.

Bu  gruptan  ritim  bozuklukları için  verilen  Amiadaron (Cordarone) %37’yi  bulan  süt  geçişiyle kesinlikle  kullanılmaması  gereken  bir  ilaçtır.  Atenolol( Nortan,  Tenoretic, Tensinor)  bazen  %19’a  varan anne  sütü  geçişi  olduğu  çin  kullanılmamalıdır.  Nadolol  içeren  Corgard  yine çok  tercih  edilmemesi  gereken kalp   ilaçlarındandır.

Doğum Kontrol Hapları &#; Kadın Hormon İlaçları:

Özellikle  Ethinyl estradiol(östrojen) içeren ilaçlar süt  salgısını  baskılayabilir,  Levonorgesterel ve  Medroksiprogesteron gibi  progesteron  içerenler (Mirena,  Norlevo, Depo-Provera,  Farlutal) güvenli  olarak  kabul  edilmiştir.

Kesinlikle Verilemeyen İlaç Grupları:

Bazı  ilaçlar  vardır  ki  anne  sütüne  geçişi  %10’un  altında  olduğu  halde emziriken  kesinlikle  kullanılamaz  veya anne  sağlığı  için  mutlaka  kullanılacaksa  da  emzirmekten  vaz  geçilmesi  gerekir.

  • Sitotoksik  ilaçlar (kanser  ilaçları) !!!
  • Migren tedavisinde  kullanılan Ertamin  türevleri (Avmigran, Bellegral, Cafergot) !!!
  • Altın  tuzu  içeren  ilaçlar!!!
  • Bağışıklık sistemini  baskılayan  ilaçlar !!!
  • İsotretinoin(İsotrexin, Roaccutane) !!!

Not: Bu  yazı,  anne  sütünden  ve anne  kanıdan  yapılan  ilaç  ölçümleri sonucu  bilimsel  verilere dayanarak  yazılmıştır,  ancak kişisel farklılıklar olabileceği için  yine  de  % garanti  veremez,  herhangi  bir  sorun  halinde  yazar  sorumluluk kabul  etmez, en  doğru  kararı  çocuğunuzu  takip  eden  doktorla  birlikte  vermelisiniz.

Emzirme Dönemi ve Antibiyotikler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da emziren anneler de zaman zaman hasta olabiliyor. Bunun olması hiç hoş bir durum değil. Çünkü, bir ebeveynin hasta olması için asla iyi bir zaman yoktur, değil mi?

Tüm hastalıklar ya da tıbbi sorunlarda antibiyotik kullanımı gerekmese de kulak ya da sinüs enfeksiyonlarında, dişler ile ilgili sorunlarda ya da mastitistte antibiyotik kullanımı gerekebiliyor.

Emzirirken antibiyotik kullanmanız söylendiyse antibiyotik kullanımının güvenli olup olmadığıyla ilgili endişeler duyabilirsiniz. İlaç, anne sütüne geçer mi? Bebeğiniz için güvenli midir? Reçete edilen antibiyotiğin kullanımı güvenli değilse bu antibiyotiğin daha güvenli alternatifleri var mıdır?

Tüm bu sorular çok fazla stres yaratabilir ve bu gayet normaldir. Sorularınızın cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Antibiyotikler, emzirme sürecinde güvenle kullanılabilir mi?

Çoğu durumda antibiyotikler, hem emziren anne hem de bebek için güvenli olmaktadır.

Antibiyotikler, anneler için en çok reçete edilen ilaçlardan bir tanesi ve bu ilaçlar anne sütüne bir miktar geçer. Genel olarak erken doğan bebeklerde ya da yenidoğanlarda kullanılabilen antibiyotikleri, annenin emzirme süresince almasının güvenli olduğu kabul edilir.

Peki, bu siz ve emzirdiğiniz bebeğiniz için ne anlama gelmektedir?

Öncelikle emzirirken ilaçların genel olarak nasıl işe yaradıklarını bilmeniz önemlidir.

İlaçların çoğu, kan dolaşımında ve aynı zamanda anne sütünde bulunur. Ancak anne sütünde bulunan ilaç miktarı, genel olarak kanınızda bulunan ilaç miktarından daha düşük olur ve çoğu ilaç, bebekler üzerinde bir risk yaratmaz.

Ancak bazı istisnaların olduğunu da bilmek gerekir. Antibiyotikler de dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları, bebeğinizin doktorunun bilmesi gerekir.

İlacın kendisinin yanı sıra bebeğin ne kadarlık olduğu gibi akılda bulundurulması gereken diğer faktörler de vardır. Antibiyotiklere maruz kalmak, daha büyük bebekler ve küçük çocuklardan ziyade erken doğan ve yenidoğan bebekler için daha fazla risk yaratır.

Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var: Bebeğinizin güvenli bir şekilde alabildiği bir antibiyotiği sizin de emzirme sırasında kullanmanız muhtemelen güvenli olacaktır.

Bebeğiniz için güvenli olmayan bir antibiyotik kullanmayı düşünüyorsanız, bu ilacı almanızın ne kadar önemli olduğuna karar vermelisiniz.

İlacın daha güvenli alternatifleri var mı? İlacı ne kadar süre kullanmanız gerekiyor? Sütünüzü sağıp döktükten sonra tekrar emzirmeye başlayabilir misiniz?

Hangi antibiyotikler güvenlidir?

Bu sorunun cevabı bebeğin yaşına, kilosuna, genel sağlığına göre değişmekle beraber ilaç kullanmadan önce mutlaka bebeğinizin doktoruna danışmalısınız.

Emziren anneler için güvenli olduğu düşünülen antibiyotikler genel olarak şunlar olmaktadır:

  • Amoksisilin ve ampisilin de dahil olmak üzere penisilinler
  • Sefaleksin gibi sefalosporinler
  • Flukonazol – Bu her ne kadar antibiyotik olmasa da mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir antimikrobiyaldir

Yukarıda listelenmiş olanlar harici antibiyotik kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle çocuğunuzun doktoru ile görüşmeniz en iyisi olacaktır. Kullanmak istediğiniz antibiyotikler güvenli de olabileceği gibi olmasa bile güvenli bir alternatifi vardır.

Antibiyotik kullanımının emzirme üzerinde ne gibi etkileri olabilir?

Antibiyotiğin, bebeğiniz üzerinde zararlı etkileri olabilmesinin yanı sıra emziren annelerde antibiyotik kullanımı başka sorunlara da neden olabilir.

Antibiyotikler, vücudunuzdaki hem sizi sağlıklı tutan iyi bakterileri hem de zarar veren bakterileri öldürerek işe yarar. Bu nedenle antibiyotikler, hem annede hem de bebek üzerinde rahatsız edici durumlara neden olabilir.

  • Bebeklerde mide bozukluğu ve huysuzluk

Bazı anneler, antibiyotik kullandıktan sonra bebeklerinin midelerinin bozulduğunu söylemektedir. Bunun nedeni, bebeğin bağırsaklarındaki iyi bakterilerin yok olmasından kaynaklanabilir.

Antibiyotiğin neden olduğu bu etkiler genelde kısa süreli ve zararsız olmaktadır. Anne sütünün, bebeğinizin bağırsak sağlığı için sağlıklı olduğunu unutmadan emzirmeye devam etmeniz önemlidir.

Bebeğinizin yaşadığı bu sorunu çözmek için bebeğinize probiyotik vermeyi düşünebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce mutlaka bebeğinizin doktoruna danışmalısınız.

Antibiyotikler, sisteminizdeki yararlı bakterilerin sayısını azaltabileceği için hem sizde hem de bebeğinizde Candida albicans isimli mantarın neden olduğu mantar enfeksiyonu meydana gelebilir.

Bu mantarların aşırı çoğalması, annede ve bebekte rahatsızlık verici belirtiler görülmesine neden olabilir. Bebeklerde mide bozulması, bebek bezi isiliği ile dilde ve ağızda beyaz tabaka meydana gelebilir. Annede ise meme ucunda acı (genelde bıçaklanma hissi olarak tarif edilir) ile kırmızı meme ucu görülebilir.

Pamukçuk tedavisinde anne ve bebek için genelde antifungal ilaçlar kullanılması önerilir. Ancak bunları baştan önlemek daha önemlidir. Antibiyotik alıyorsanız bağırsak bakterilerinizin sağlıklı ve dengeli olması için probiyotik almalısınız.

Doktorunuz antibiyotik önerdiyse ona neler sorabilirsiniz?

Kullanmanız için antibiyotik reçete edildiyse öncelikle bebeğinizin doktoru ile görüşmelisiniz. Bebeğinizin doktoruna sorabileceğiniz sorular arasında şunlar yer alabilir:

  • Bu ilaç bebeğim için güvenli mi?
  • Bebeğimin yaşayabileceği herhangi bir yan etki var mı?
  • Bebeğime probiyotik vermeli miyim?

Antibiyotiklerin bebeğiniz için güvenli olmadıkları söylendiyse endişelenmeyin. Genelde kullanabileceğiniz daha güvenli antibiyotikler bulunmaktadır.

  • Doktorunuza, emzirirken güvenli olan antibiyotikler olup olmadığını sorun.
  • Daha düşük dozda antibiyotik kullanmanızın işe yarayıp yaramayacağını sorun.
  • Antibiyotiği ne kadar almanız gerektiğini ve vücudunuzda ne kadar süre kalacağını sorun.

Doktorunuzun endişelerinizi dikkate almadığını düşünüyorsanız ikinci bir görüş için başka bir uzmanla görüşebilirsiniz. Emzirme konusunda daha bilgili olan bir doktor ile görüşmenizde hiçbir sakınca yoktur.

Emzirme döneminde güvenli olmayacak bir antibiyotik kullanmak zorundaysanız ne olur?

Bebeğiniz için güvenli olmadığı düşünülen bir antibiyotik almanız gerekiyorsa endişelenmeyin.

Bazen antibiyotik kullanımı bebek için güvenli olmasa da sağlığınız için önemliyse bu konuda kendinizi suçlu hissetmeyin. Bebeğinizin her şeyden önce sağlıklı bir anneye ihtiyacı vardır. Bu nedenle sağlıklı olmak için ne gerekiyorsa yapmalısınız.

Antibiyotik alırken bebeğinizi emziremiyorsanız sütünüzün salgılanmaya devam etmesi için düzenli olarak sütünüzü sağmalı ve dökmelisiniz. Bu süre içerisinde bebeğinizi süte alternatif olacak şeyler ile beslemelisiniz. Antibiyotik vücudunuzdan tamamen atıldıktan sonra bebeğinizi tekrar emzirmeye başlayabilirsiniz.

İlaç kullanımı ve emzirme konusunda daha çok bilgiye nerden ulaşabilirsiniz?

Bunun için güvenebileceğiniz internet sitelerinin yanı sıra bir emzirme danışmanı ile iletişime geçebilirsiniz. Emzirme danışmanı, aldığınız antibiyotiğin artıları ve eksileri konusunda sizi bilgilendirebilir. Ayrıca kararınızı vermeniz konusunda size daha fazla bilgi sağlayabilir.

Sonuç Olarak

Antibiyotik kullanımı gerektiren hastalıklar ya da sağlık sorunları yaşamak zordur. Bunun üstüne kullanmanız gereken antibiyotiğin emzirme için güvenli olup olmadığı daha fazla stres yaşamanıza neden olabilir.

Doktorunuzun reçete etmiş olduğu antibiyotiği kullanmanız muhtemelen güvenli olacaktır. Çocukluk döneminde çocuklara sık sık antibiyotik reçete edilir; yani çoğu antibiyotiğin bebekler de dahil olmak üzere çocuklar için güvenli olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte emzirmenizin sakıncalı olmasına neden olan bir antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa genelde bu ilacın alternatifleri bulunmaktadır.

Doktorunuza alternatifler sormak ve doktorunuzun tavsiyesini sorgulamak, bazen zor konuşmalar gerçekleştiriyor gibi hissetmenize neden olabilir. Sütünüzü sağıp sonrasında dökmek bazen iyi bir seçenek olsa da bazen bu en iyi seçenek bu olmamaktadır. Bu nedenle pek çok annenin bu seçeneği neden tercih etmediği anlaşılabilir bir durumdur.

Düşündüklerinizi savunmaktan, iyi ve bilimsel kanıtlara dayalı bilgileri araştırmaktan, kendinizi emzirme ve ilaç kullanımı konusunda eğitmekten ve gerekli olduğu durumlarda ikinci bir fikir için başka bir doktora danışmaktan çekinmeyin.

Emzirme danışmanları da öğrendiklerinizi daha iyi anlamanıza ve doktorunuzla gerçekleştirdiğiniz zor konuşmaların üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak ne olursa olsun, bebeğiniz ve siz, bu durumun üstesinden başarılı bir şekilde geleceksiniz.

Category: Gebelik ve Doğum

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası