neden regl gecikmesi olur / Adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir?

Neden Regl Gecikmesi Olur

neden regl gecikmesi olur

Adet Gecikmesi Neden Olur? İşte, Adet D&#;zensizliğinin En Belirgin Nedenleri

Ergenlik döneminden itibaren başlayan adet kanamaları her ay düzenli olarak günde bir devam eder. Ancak pek çok nedenle bu periyodlarda aksamalar meydana gelebilir. Bu nedenle birkaç günlük ufak tefek gecikmeler önemli değildir. Bunun yanında beklenen adet gününün üzerinden en az bir hafta geçmişse mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Peki, adet gecikmesi neden olur? İşte, adet düzensizliğinin en belirgin nedenleri yazımızda!

Adet gecikmesi neden olur?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş adet gecikmesinin nedenini şu şekilde açıklıyor;

Adet dönemi birçok sebepten dolayı gecikebilir. Bunların en başında geleni ve en bilineni gebelik durumudur. Gebelik durumu aslında bir adet gecikmesi sayılmaz, gebelik olduktan sonra artık doğuma kadar adet görülmez. Bu yüzden gebelik şüphesi olanların adet gecikmesi halinde ilk yapması gereken test gebelik testidir. Öte yandan stres, yoğun egzersiz, kronik hastalıklar, yumurtlama bozuklukları, hormon bozuklukları (polikistik over sendromu gibi), ilaçlar, bitkisel tedaviler, hızlı kilo değişiklikleri, yaşlanma ve menopoza yaklaşma gibi pek çok nedenden kaynaklanan adet gecikmeleri olabilir.

Adet gecikmesine iyi gelen bitkisel yöntemler

Dereotu, maydanoz, soğan, biberiye çayı, civanperçemi çayı, adaçayı, zencefil çayı, kantaron çayı, kekik çayı gibi bitkiler adet gecikmelerinde kullanılmaktadır. Ancak bu tip uygulamaların hem etkileri belirsizdir hem de suni bir kanama sağlayarak gerçek hastalığı maskelemekte, erkenden fark edilmesini engellemektedir. Bu tip tedaviler uygun olmayan şekilde ve uygun olmayan hastalar tarafından kullanıldığında tedavisi güç olumsuz yan etkilere de neden olmaktadır. Bu nedenle sınırlı sayıda jinekolojik problem dışında tedavi amaçlı kullanılmaları önerilmez.

Adet düzensizliğinin nedenleri nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Gümüşalan, ise adet düzensizliğinin en belirgin nedenlerini şöyle sıralıyor;

polikistik over sendromu

Adet düzensizliğinin en sık rastlanan nedenlerindendir. Yüzde tüylenmeye, obezite ve akneye de yol açar. Bu sendrom, hormon seviyelerini etkilediğinden ve ovülasyonu engellemesinden dolayı da düzensiz adet görmeye sebep olur. Gebeliğin oluşmasını geciktirebilir veya engelleyebilir.

Hızlı veya aşırı kilo alıp vermek

Aşırı kilo almış ya da vermiş kadınlarda bu problem görülebilir. Adet düzensizliği ayrıca anoreksi ve bulimia gibi yeme bozukluğu olan kadınlarda da sık rastlanan bir durumdur. Çok fazla egzersiz yapan kadınlarda da düzensizlik olabilir.

Aşırı stres

Günlük yaşantımızda bizi etkileyen ağır stresse yol açan olaylar düzensiz adet görmeye neden olabilir. Ayrıca, kemoterapi, radyoterapi gibi kanser tedavileri de erken menopoza sebep olabilir ve adet görmeyi geçici veya kalıcı olarak engelleyebilir.

Asherman sendromu

Uygun teknik ve yeterli tecrübe ile yapılmayan kürtajlar, rahim iç tabakasında hasara yol açabilir, bu durum da bazı kadınlarda adet düzensizliğine neden olurken bazılarında da çok hafif adet görülmesine sebep olur.

False

Adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir?

HER ADET GECİKMESİ HAMİLELİK BELİRTİSİ MİDİR?

Normal bir adet döngüsü en az 21, en fazla 35 günde bir olması gerekiyor. Hormonal dengesizliklerin yanı sıra fiziksel ve ruhsal psikoloji de adet döngüsünü etkileyebilir. Adet gecikmesi kadınları ‘hamilelik’ stresine sokabilir. Ancak her gecikme, hamilelik belirtisi değildir. Âdeti geciktiren birçok neden vardır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, adet gecikmesine yol açan sebepleri sıraladı.

Stres, hastalıklar, ilaç kullanımı, kilo almak ya da vermek, yaşla bağlı nedenler, polikistik over sendromu ya da hamilelik gibi nedenlerden dolayı kadınlar adet gecikmesi yaşayabilirler.

Adet gecikmesi neden olur Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir

ADET GECİKMESİ NE ZAMAN CİDDİYE ALINMALI?

Kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı alarak adet gecikmesi yaşanabiliyor. Uzmanlar yılda bir iki kez adet gecikmesinin normal karşılanabileceğini ancak düzensizliğin iki üç ay devam etmesi durumunda hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Füsun Işık, adet gecikmesinin ne zaman ciddiye alınması gerektiğini anlattı.

Adet gecikmesinin birçok nedeni olabilir. Hormonal faktörler, üreme organları ile ilgili hastalıklar, stres gibi yaşam koşulları, ağır egzersiz veya aşırı kilo alıp verme adet gecikmesine neden olabilir. Op. Dr. Işık, adet gecikmesinin nedenleri arasında en sık görülenin yumurtanın geliştiği folikülün çatlamaması olduğu söyleyerek şu bilgileri verdi:

[fotogaleri=,,]

ADET GECİKMESİNDE İLK GEVELİK AKLA GELİR

“Aslında kadınların birçoğu yılda bir siklüs yumurtanın çatlamaması gibi sorunlar yaşayabilirler. Fizyolojik olan bu durum pek çok kez birkaç günlük adet gecikmesine yol açtığı için kadınlar tarafından fark edilmez. Adet gecikmesinde ilk olarak akla gelmesi gereken şey ise gebeliktir. Adet gecikmesi fizyolojik olan bu durumlar dışında yumurtalıklarda gelişebilecek endometriozis kistleri, yumurtalıkların iyi ve kötü huylu tümörleri gibi patolojik kistik oluşumlarda da görülebilir. Bazı hormonal denge bozukluklarında da ilk belirti adet gecikmesi şeklinde olabilir. Bu grup hastalıklar çok çeşitlidir ve karmaşık bir yapı içerisinde olabilirler. Bunlar içerisinde en sık rastlananları ise polikistik over sendromu, tiroit bezi fonksiyon bozuklukları ve süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu salgı bozukluklarıdır. Bu hormon bozuklukları arasında adet düzensizliklerine en sık yol açan durumu ise polikistik over sendromu oluşturuyor.”

Adet gecikmesi neden olur Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir

ADET GECİKMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Op. Dr. Işık, tedavi yöntemleri ve tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkabilecek riskler konusunda da şunları söyledi:
“Tedavi şekli, bulunan patolojiye göre değişir. Tiroit hormonu yetersizliğine bağlı durumlarda tiroit hormonu verilir. Prolaktin hormonunun yüksek düzeyde salgılandığı durumlarda, salgılamayı kesici ilaçlar verilir. Polikistik over sendromunda ise sadece kilo vermeyle bile adetler düzene girebilir. Ayrıca progesteron hormonu veya doğum kontrol haplarıyla da tedavi mümkün olabiliyor. Sürekli östrojen hormonu etkisi altında kalan rahim içini döşeyen endometrium tabakası her ay düzenli dökülüp adet kanaması şeklinde atılmadığı için sürekli kalınlaşır. Uzun yıllar içersinde bu durum rahim kanseri oluşumu riskini artırır. Ayrıca adet gecikmeleri tedavi edilmezse gebelik oluşumu gecikir veya gerçekleşmez. 

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False

Adet Gecikmesi: Nedir, Belirtileri Nedir, Neden Olur?

Adet Gecikmesi Nedir?

Kadınların çoğunda adet döngüsü adetin başladığı günden bir sonraki adet gününe kadar yaklaşık gün sürer Adet gecikmesinin kesin bir tanısı olmamakla beraber çok düzenli adet gören birinde 3 günlük bir gecikme gecikmiş adet kabul edilebileceği gibi adetleri 28 günde bir olan birisinin son adet tarihinden itibaren 38 gün geçmesi gecikmiş olarak kabul edilebilir. Adet döngüsü kadın üreme sisteminde oluşan, üremeyi mümkün kılan ve adetin ilk gününden sonraki adet sürecinin ilk gününe kadar süren doğal bir süreçtir. Adet gecikmesinin birçok farklı sebebi olabilir ve adet gecikmesi tanısı konulduktan sonra tedavi olunması önemlidir.

Adet Gecikmesi Belirtileri Nelerdir?

Adet döneminin gecikmesi ile bir veya daha fazla adet döneminin görülmemesine amenore denir. Birincil amenore 15 yaşına kadar bir kişinin adet görmemiş olmasına denir. Sekonder amenore ise normalde adet gören kadınların bir ya da daha fazla sayıda adet döngüsü görmemesidir. Amenore nedenine bağlı olarak vücutta bazı belirtiler oluşabilir. Adet gecikmesinin bazı belirtileri şunlardır:

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Birkaç günlük adet gecikmesi normal olmakla birlikte adet döngüsünün uzun süreli gecikmesi altta yatan bazı nedenlere bağlı olabilir. Hamileliğin ilk belirtilerinden olan adet gecikmesinin bilinen diğer bazı nedenleri şunlardır:

Stres: Yüksek düzeyde olan stres sadece zihinsel sağlığını etkilemez. Fiziksel bazı semptomlara da neden olabilir. Günlük küçük stresler adet döneminizi genelde etkilemez. Ancak sevdiklerinizin ölümü, iş kaybı, düğün ve önemli sınavlarınız gibi hayatınızın önemli dönemleri hormon dengenizin bozulmasına neden olabilir. Bu durum adetinizin gecikmesine neden olabilir.

Aşırı diyet ve egzersiz: Sağlıklı bir diyet ve düzenli bir egzersiz sağlığınız için çok faydalı olabilir. Ancak diyetiniz ve yaptığınız egzersizlerde aşırıya kaçmanız adet döngünüzün gecikmesine neden olabilir. Hormon dengenizi korumak için yeterli kalori almanız önemlidir.

Polikistik over sendromu: Polikistik over sendromu yumurtalıklarda birçok kist oluşmasıdır ve yumurtlamayı olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bu durum hormon seviyesinin bozulmasına ve yumurtlamanın olmamasına neden olur. Yumurtlama olmayan kadınlarda adet gecikmesi oluşur.

İlaçlar: Kullanılan psikiyatrik ilaçlar, antidepresanlar, kanser, tansiyon ve alerji için kullanılan ilaçlar hormonal dengeyi bozduğundan adet gecikmesine neden olabilir.

Üreme organlarının eksikliği: Fetal gelişim sürecinde rahim, serviks ya da vajina gibi üreme sisteminin bazı kısımları eksik oluşabilir. Üreme sistemi tam oluşmayan kişilerde adet döngüsü de oluşmaz.

Vajinanın yapısal anormalliği:  Vajinada bir tıkanıklık olması ya da uterus ve serviksten kan akışını önleyen bir zar varlığı adet kanamasını önleyebilir.

Kontraseptifler: Kontraseptif (doğum kontrol hapı) kullanan bazı kişilerde adet gecikmesi olabilir. Doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra bile bu durumun düzelmesi uzun zaman alabilir. Enjeksiyon yoluyla kullanılan ya da rahim içine implante edilen kontraseptifler de adet gecikmesine neden olabilir.

Diyabet: Kontrolsüz diyabetiniz varsa, kan şeker düzeyiniz ve hormonlarınız arasında oluşacak etkileşim adet döngünüzü bozabileceğinden, adet gecikmesine neden olabilir.

Tiroid sorunları: Hipotiroidizm ve hipertroidizm gibi tiroid hormonu bozuklukları adet döngünüzü olumsuz etkileyebilir. Tiroid vücudun sistemlerini düzenlemeye yardımcı hormonlar üretir, tiroid hormonunun seviyesi anormal düzeyde olursa adet gecikmeleri yaşayabilirsiniz.

Menopoz: Menopozun ilk dönemi olan perimenopoz sürecinde adetlerinizin sıklığı azalabilir. Adetlerin azalması östrojen hormonunun azalmasından kaynaklanır.

Hiperprolaktinemi: Prolaktin denilen protein hormonu kanınızda yüksek miktarda varsa adet gecikmesi oluşabilir.

Kilo sorunu: Kilonuzun fazla ya da az olması ve kilonuzdaki herhangi bir değişim adet döngünüzü olumsuz etkileyebilir. Kilo ve adet düzensizliği ile bağlantılı sağlık sorunları arasında anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozuklukları yer alır.

Emzirme: Bebek doğumundan sonra adet görmeme süreciniz devam edebilir. Bu normal bir durumdur endişelenmenize gerek yoktur. Laktasyonel amenore denilen emzirme döneminde, hamilelik sürecinde seviyeleri artan östrojen ve progesteron hormonlarının normal seviyelere düşmesi biraz zaman alır. Tekrar adet görme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir.

Adet gecikmesi Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Adet gecikmesi şikayetiyle doktora başvurduğunuzda doktorunuz öncelikle adet döngünüz ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Daha sonra pelvik muayene de dahil fizik muayene yapılacaktır. Teşhisi daha doğru koymak için kan testleri istenebilir ve pelvik ultrason ve histeroskopi işlemi ihtiyaca göre yapılabilir.

Adet Gecikmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda adet döneminin gecikmesi istenmeyen strese ve huzursuzluk gibi duygu durum bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle adet gecikmesinin tedavi edilmesi önemlidir. Adet gecikmesi için yapılacak tedavi, adet döngüsü bozukluğunun sebebine göre yapılır. Hekiminiz tedavi seçeneklerini sunarken sağlık sorununuzun ciddiyetine, hangi tedaviyi tercih ettiğinize ve sağlık geçmişinize dikkat edecektir. Yapılacak bazı tedavi seçenekleri şunlardır:

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Adet düzensizliği ve gecikmesi çoğu zaman normal olsa da bazen ciddi sorunların habercisi olabilir. Adet düzensizliği ve adet gecikmesi için aşağıda belirtilen durumlarda doktora görünmeniz önemlidir:

Adet gecikmesinin birkaç gün sürmesi endişelenecek bir durum değildir. Ancak adet gecikmesi normalden çok uzun sürerse ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Böyle bir durum yaşamanız halinde bir sağlık kuruluşunda muayene olunuz, erken teşhis konulması sağlığınız açısından çok önemlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası