ruhsat araç tipi / Araç Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir? - Toyota Türkiye Blog

Ruhsat Araç Tipi

ruhsat araç tipi

Araç Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yeni araç satın alan kişilerin yapması gereken ilk işlerden biri ruhsat çıkarmak. Tescil belgesi olarak da bilinen bu resmi evrak araç sahipleri için oldukça önemlidir. Bir nevi kimlik görevi gören ruhsat her zaman araçta taşınması gereken belgeler arasındadır. Trafik kontrolünde ve satış işlemlerinde ihtiyaç duyulan bu belgenin eksikliği durumunda cezai yaptırımlar uygulanır. Tüm bu durumlardan kaçınmak için yapılması gereken ise araç satın alındıktan hemen sonra ruhsat çıkarma işlemlerine başlamak.

Araç Ruhsatı Nedir?

Araç ruhsatı, söz konusu araç hakkındaki detayların yer aldığı resmi bir belgedir. Aracın kimliği olarak da düşünülebilir. Hem araç alım satımlarında hem de herhangi bir trafik kontrolünde araç ruhsatının mutlaka sunulması istenir. Araç ruhsatına bakan bir kişi söz konusu taşıt hakkında en doğru bilgileri kapsamlı bir şekilde edinir. Aracın teknik özelliklerinin yer aldığı ruhsatta araç sahibi ile ilgili bilgiler de bulunur. Her yeni araç için yeni ruhsat çıkarılması gerekir.

Araç Ruhsatı Üzerinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

Araç ruhsatı aracın tüm özelliklerinin yazdığı bir belge olarak karşımıza çıkar. Üzerinde yer alan bilgiler ise şu şekilde özetlenebilir:

  • Söz konusu aracın markası
  • Aracın modeli
  • Aracın tipi
  • Renk bilgisi
  • Motor bilgisi ve güç detayları
  • Araç içerisindeki koltuk sayısı, yolcu kapasitesi
  • Araç muayene numarası
  • Araç sahibinin kimlik bilgileri
  • Araç sahibinin adres bilgileri

Araç Ruhsatı Nasıl Alınır?

Araç ruhsatı yakın zamana kadar emniyet genel müdürlüklerindeki trafik şubelerinden alınıyordu. Fakat bir süre önce bu işlem noterlere taşındı. Bu sayede satış işlemleri tamamlandığı gibi gerekli evrakları sunarak ruhsat başvurusunda da bulunabiliyorsunuz. Noterden ruhsat nasıl alınır sorusunun yanıtı satış işleminin türüne ve plaka değişikliği durumuna göre değişebiliyor. Öncelikle plaka değişimi yapılmadığında izlenmesi gereken adımlardan bahsedelim. Eğer ikinci el bir araç alıyorsanız ve plakayı değiştirmeyecekseniz:

  • Satın aldığınız aracın aktif bir sigortasının olması
  • Aracın geçerli muayenesinin olması
  • Söz konusu araç üzerinde herhangi bir borç bulunmaması durumunda gerekli belgeler ile beraber işlemlerinizi noterde tamamlayabilirsiniz.

Eğer aldığınız aracın plakası değişecekse bilmeniz gerekenler şöyle:

  • Noterde başvurusu sırasında aracın yeni plaka işlemlerinin tamamlanmış olması lazım.
  • Yeni plakanın basılı bir şekilde notere sunulması da gerekiyor.
  • Bunun yanında eğer plakası değişecek olan araç ikinci el ise bir önceki durumda bahsedilen aktif sigorta, geçerli muayene ve borç bulunmaması şartlarının da sağlanması gerekiyor.

Ruhsat işlemleri bu şekilde. Aslında oldukça basit. Tüm işlemlerin tek yerden yapılması da işinizi kolaylaştırıyor. Ayrıca şunu da belirtelim. Bu işlemler ikinci el araç satın alan kişiler için geçerli. Sıfır araç alıyorsanız bahsedilen bu adımlar bayilikler tarafından takip ediliyor. Eğer siz de sıfır araç almak istiyorsanız yeni Toyota modellerini inceleyebilirsiniz.

Araç Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Satın aldığınız otomobile ruhsat çıkarmak için ihtiyacınız olan belgeler şu şekilde:

  • Fatura ya da satış sözleşmesi gibi sahiplik bildiren belge
  • ÖTV belgesi
  • Zorunlu trafik sigortasının yaptırıldığını gösteren poliçe
  • Araç uygunluk belgesi
  • Araç sahibinin kimlik belgesi

Bu belgeler ile notere başvurabilirsiniz. Bayilikler aracılığıyla yapılacak işlemlerde görevli kişiler size yardımcı olacaktır.

Araç Ruhsatı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Geçici Araç Ruhsat Nasıl Alınır?

Herhangi bir sebepten dolayı ruhsat zarar gördüyse ya da kaybolduysa geçici belge başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu süreçte öncelikle ruhsatın kaybolduğunu ya da artık kullanılamaz hale geldiğini emniyete bildirmeniz gerekiyor. Orada düzenlenen belge ile kısa bir süre geçici ruhsata sahip olabilirsiniz. Ama sonrasında geç olmadan notere gidip yeni ruhsat çıkarmalısınız.

Plakadan Ruhsat Nasıl Sorgulanır?

Plakadan ruhsat sorgulaması yapılamıyor. Araç sahibi kendi ismine kayıtlı araç olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet portalını kullanabilir. Emniyete başvurarak sorgulama yapabilir. Plakadan ise araç sahibi, aracın borçları, hasar kaydı ve araç muayene durumu öğrenilebilir.

Araç Ruhsatı Olmadan Trafiğe Çıkılırsa Ne Olur?

Trafik Kanununa göre herhangi bir trafik kontrolü sırasında sürücü istenen araç ruhsatını yetkiliye sunmakla yükümlü. Bu nedenle her aracın ruhsatının çıkarılması ve ruhsatın her zaman sürücünün yanında olması gerekir. Ruhsatı ibraz edemeyen sürücülere ceza yazılır.

Ruhsatta yazılanlar ne demek? Ruhsattaki araç sınıfı (J) ve cinsi (D5) ne anlama geliyor?

&#;lk olarak konunun hemen ne oldu&#;unu anlayabilmek için görsel bir örnek verelim. A&#;a&#;&#;da konumuzla ilgili olan k&#;s&#;mlar doldurulmu&#;, gerisi bo&#; b&#;rak&#;lm&#;&#;t&#;r.

Araç Tipi (D2): Bu bölüm tamamen üretici ile alakal&#; olup, devletin belirledi&#;i bir ifade de&#;ildir. Resimde örnek verdi&#;imiz araç ise bir VW Polo. Dikkat edilecek olursa Araç Tipi kar&#;&#;l&#;&#;&#;, &#;a&#;e numaras&#;n&#;n ortas&#;nda yer alan 2 harf yani AW ile doldurulmu&#; (k&#;rm&#;z&#; i&#;aretli). Bu nedenle bu k&#;s&#;m için mant&#;k yürütmeye ve anlamaya çal&#;&#;maya gerek bulunmuyor.

1

Gelelim esas önemli konulara;

Araç S&#;n&#;f&#; (J)

Öncelikle; Araç s&#;n&#;f&#;n&#;n (J) araç cinsinin (D5) bir üst ba&#;l&#;&#;&#; oldu&#;unu belirtmekte fayda var. Bu nedenle ilk olarak araç s&#;n&#;flar&#; nelermi&#; görmek gerekiyor.

M (En az 4 tekerlekli, motorlu yolcu ta&#;&#;ma amaçl&#; araçlar)

M1: Sürücü d&#;&#;&#;nda en fazla sekiz oturma yerine sahip (M1<8+1)
M2: Sürücü d&#;&#;&#;nda sekizden fazla oturma yerine sahip (M2>8+1). Azami a&#;&#;rl&#;&#;&#; 5 ton alt&#;.
M3: Sürücü d&#;&#;&#;nda sekizden fazla oturma yerine sahip (M3>8+1). Azami a&#;&#;rl&#;&#;&#; 5 ton üstü.
M2 ve M3 için geçerli alt s&#;n&#;f; Yolcu say&#;s&#; sürücü hariç 22’yi a&#;anlar;
S&#;n&#;f 1: Ayakta yolcu ta&#;&#;mak için ayr&#;lm&#;&#; alanlar vard&#;r ve yolcu ini&#; bini&#;leri s&#;kça yap&#;l&#;r. (Ör: Belediye otobüsleri, metrobüsler)
S&#;n&#;f 2: Esas olarak yolcular&#;n oturarak ta&#;&#;nmas&#; amaçlanm&#;&#;t&#;r. Ancak yolcular, koridorda ve e&#;er bulunuyorsa 2 çift oturma yeri için ayr&#;lan bo&#;lu&#;u a&#;mayacak bir alanda ayakta durabilir. (Bu s&#;n&#;fa giren az say&#;da araç mevcut)
S&#;n&#;f 3: Yolcular&#; tamam&#; oturma yerine sahip olmal&#;d&#;r. Ayakta yolcu kabul edilmez. (&#;ehirleraras&#; otobüsler)
M2 ve M3 için geçerli alt s&#;n&#;f; Yolcu say&#;s&#; sürücü hariç 22’yi a&#;mayanlar;
S&#;n&#;f A: Oturanlar&#;n yan&#;nda ayakta yolcu alacak &#;ekilde tasarlanm&#;&#;t&#;r ve ayaktai yolcular için donan&#;mlar mevcuttur. (Ör: Dolmu&#;lar)
S&#;n&#;f B: Yolcular&#; tamam&#; oturma yerine sahip olmal&#;d&#;r. (Ör: Okul servisleri)

N (En az 4 tekerlekli, motorlu yük ta&#;&#;ma amaçl&#; araçlar)

N1: Azami a&#;&#;rl&#;&#;&#; 3,5 ton alt&#;. (Ör: Pikaplar, Panelvanlar)
N2: Azami a&#;&#;rl&#;&#;&#; 3,5 ton – 12 ton aras&#;. (Kamyonetler)
N3: Azami a&#;&#;rl&#;&#;&#; 12 ton üstü. (Kamyonlar)

G (Arazi tipi araçlar)

Kendi ba&#;&#;na bir s&#;n&#;f de&#;ildir ve bu özelli&#;i ta&#;&#;yan M ve N kategorisindeki araçlar&#;n sonuna G i&#;areti eklenir (Ör: M1G, N1G). Her 4×4 araç G harfi ile i&#;aretlenmez ve farkl&#; kriterlere sahip olmas&#; gerekir.

O (En az 4 tekerlekli, motorsuz yük ta&#;&#;ma amaçl&#; araçlar)

O1: ton alt&#; römorklar
O2: ton – 3,5 ton aras&#; römorklar
O3: 3,5 ton – 10 ton aras&#; römorklar
O4: 10 ton üstü römorklar

L (2, 3 ve 4 tekerlekli mopet ve motosikletler)

L1e: 2 tekerlekli, 50cm3 alt&#; içten yanmal&#; motora sahip veya elektrikli ise azami sürekli anma gücü 4kW’&#; geçmeyen, azami h&#;z&#; 45km/s’i geçmeyen
L2e: 3 tekerlekli, 50cm3 alt&#; içten yanmal&#; motora sahip veya elektrikli ise azami sürekli anma gücü 4kW’&#; geçmeyen, azami h&#;z&#; 45km/s’i geçmeyen
L3e: 2 tekerlekli, 50cm3 üstü içten yanmal&#; motora sahip, azami h&#;z&#; 45km/s’i geçen
L4e: 2 tekerlekli ve sepetli, 50cm3 üstü içten yanmal&#; motora sahip, azami h&#;z&#; 45km/s’i geçen
L5e: 3 tekerlekli, 50cm3 üstü içten yanmal&#; motora sahip, azami h&#;z&#; 45km/s’i geçen
L6e: 4 tekerlekli, 50cm3 alt&#; içten yanmal&#; motora sahip veya elektrikli ise azami sürekli anma gücü 4kW’&#; geçmeyen, azami h&#;z&#; 45km/s’i geçmeyen
L7e: 4 tekerlekli, yüksüz kg alt&#; (yük ta&#;&#;ma amaçl&#;larda kg), motor gücü 15kW’&#; geçmeyen, azami h&#;z&#; 45km/s’i geçmeyen

T (Tekerlekli traktörler)

T1: Maks. h&#;z&#; 40km/s alt&#;, sürücüye en yak&#;n dingil iz geni&#;li&#;i 1,mm’den az, yüksüz kütlesi kg üstü, alt aç&#;kl&#;&#;&#; 1,mm’den az
T2: Maks. h&#;z&#; 40km/s alt&#;, sürücüye en yak&#;n dingil iz geni&#;li&#;i 1,mm’den az, yüksüz kütlesi kg üstü, alt aç&#;kl&#;&#;&#; 6,00mm’den az
T3: Maks. h&#;z&#; 40km/s alt&#;, yüksüz kütlesi kg alt&#;
T4: Maks. h&#;z&#; 40km/s alt&#;, özel amaçl&#; (Üzüm asmalar&#; gibi, yukar&#;ya do&#;ru büyüyen mamullerle çal&#;&#;mak için tasarlanm&#;&#;, ayr&#;ca a&#;&#;r&#; geni&#; ve a&#;&#;r&#; dar traktörler)
T5: Maks. h&#;z&#; 40km/s üstü

C (Paletli Traktörler)

T1’den T5’e kadar kategorilere benzer olarak tarif edilen traktörler

R (Traktör römorklar&#;)

R1: Her bir dingil için 1,kg yükün alt&#;
R2: Her bir dingil için 1,kg – 3,kg aras&#;
R3: Her bir dingil için 3,kg – 21,kg aras&#;
R4: Her bir dingil için 21,kg üstü

S (Çekilen makinalar – Tar&#;m makinalar&#;)

S1: Her bir dingil için 3,kg a&#;&#;rl&#;&#;&#; a&#;mayan
S2: Her bir dingil için 3,kg a&#;&#;rl&#;&#;&#; a&#;an

Cinsi (D5), (Araç gövde tipi)

Araç s&#;n&#;flar&#;n&#;n bir nevi kasa tiplerine göre detayland&#;r&#;lm&#;s&#;n&#; sa&#;layan araç cinsi, asl&#;nda gövde tipinine göre s&#;n&#;fland&#;rmad&#;r. Yukar&#;daki ruhsat görselinde sar&#; ile i&#;aretli k&#;s&#;mda yer al&#;r.

M1 araç s&#;n&#;f&#; için cinsleri – gövde tipleri

AA: Sedan
AB: Heçbek (Hatchback)
AC: Stey&#;&#;n (Station Wagon)
AD: Kupe (Coupe)
AE: Üstü aç&#;l&#;r kapan&#;r (Cabriolet)
AF: Çok amaçl&#; araç (SUV)
AG: Ticari Stey&#;&#;n (Ör: Fiat Doblo Combi)

M2 ve M3 araç s&#;n&#;f&#; cinsleri – gövde tipleri

CA: Tek katl&#; araç
CB: Çift katl&#; araç
CC: Tek katl&#;, körüklü araç
CD: Çift katl&#;, körüklü araç
CE: Alçak tabanl&#;, tek katl&#; araç
CF: Alçak tabanl&#;, çift katl&#;
CG: Alçak tabanl&#;, tek katl&#;, körüklü
CH: Alçak tabanl&#;, çift katl&#;, körüklü
CI: Üstü aç&#;k, tek katl&#;
CJ: Üstü aç&#;k, çift katl&#;
CX: Otobüs &#;asileri (Tamamlanmam&#;&#; araç)

N1, N2, N3 araç s&#;n&#;f&#; cinsleri – gövde tipleri

BA: Kamyon (Mal ta&#;&#;mak için tasarlanan, ayr&#;ca römork çekebilen araç)
BB: Van (Sürücü bölmesi ve yükleme alan&#; tek bir birimde olan kamyon)
BC: Yar&#; römork çekici
BD: Römork çekici
BE: Pick-up (Maksimum kütlesi 3,kg’&#; geçmeyen, oturma ve yükleme alan&#; tek bir bölmede yer almayan araç)
BX: &#;asi kabin

Tüm bilgiler kat&#;l&#;m sa&#;lad&#;&#;&#;m&#;z TSE‘nin verdi&#;i Yetkili Teknik Sorumlu E&#;itimi’nden (A&#;TM, MARTOY, MOTOY, TORTOY) elde edilen bilgilerle derlenmi&#;tir ve özetlenmi&#;tir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Ruhsatta araç tipi yanlış yazılmış sorun olur mu?

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    ARkadaşlar merhaba, az &#;nce farkettim ruhsatta ara&#; tipinde ş&#;yle yazıyor

    5J FABİA CLASSIS PLUS

    doğrusu ise ş&#;yle olmalı

    5K FABIA CLASSIC PLUS

    tam 4 adet yazım hatası mevcut. Ne yapmalıyım bu durumda? Teşekk&#;rler.



  • Yarbay
    Mesaj
    Benimde motor kodu eksik yazılmış T&#;VT&#;RKte muayene ederken ortaya &#;ıktı eleman arabayı satmadığın s&#;rece sorun yok dedi ama satarken ruhsatı yenileyeceksin dedi yani ruhsattaki sayfa başına 65lira
  • Yarbay
    Mesaj
    Sende yine az hata mevcut
    Adamın birisi arabasını muayene ettirmeye getirdi , birde ne g&#;reyim, ruhsatta opel vectra yazacağına astra yazıyo, oha dedim o kadar s&#;re insan o ruhsata bakmazmı yahu.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    e peki şimdi ne yapmak lazım ara&#; tipi doğru sayılır da yazım hatalarından dolayı sorun &#;ıkar mı yenilemek lazım mı ruhsatı?
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
  • Yarbay
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    renk de antarasit gri, sadece gri yazmış. Antarasit gri mavimsi bi renk halbuki gri ile alakası yok. Başka bi aracımızda mesela galaksi gri memur gri nin yanına paratntez i&#;inde yazmış galaksi diye.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Araç Sınıfları Nelerdir?

Araç sınıfları Sayılı Trafik Yönetmeliğinin İkinci Bölüm Üçüncü maddesinde tanımlanmıştır. Araç sınıfları, L sınıfı, M sınıfı, N sınıfı vd. gibi araç sınıfları biçiminde ayrılmıştır.

psikoteknik belgesi

1) L Sınıfı Araçlar

L grubunda 7 farklı sınıf bulunmaktadır. Bu kategorinin araç sınıfları: İki ve üç veya dört tekerlekli motorlu araçlardır.

Araç Sınıfları 1

L Sınıfı

) L1 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s’i, geçmeyen iki tekerlekli araçtır.

) L2 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s’i, geçmeyen üç tekerlekli araçtır.

) L3 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s’i geçen yolcu sepetsiz iki tekerlekli araçtır.

) L4 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s’i geçen yolcu sepetli iki tekerlekli araçtır.

) L5 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s’i geçen, simetrik olarak yerleştirilmiş üç tekerlekli araçtır.

) L6 Sınıfı: Azami hızı 45 km/s’i, geçmeyen dört tekerlekli araçtır.

) L7 Sınıfı: yüksüz ağırlığı tonu (yük taşıma amaçlı araçlarda ton), geçmeyen ve L6 sınıfına girmeyen dört tekerlekli araçtır.

Ticari araç kullanıyorsanız Src Belgesi Hakkında Bilgi Alabilirsiniz.

2) M Sınıfı Araçlar

Bu sınıf M1, M2 ve M3 olarak 3&#; e ayrılır. M sınıfı araç sınıfları: En az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır.

Araç Sınıfları 2

M Sınıfı

) M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır.

) M2 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşmayan motorlu araçtır.

) M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapmak için SRC 5 Belgesi Eğitimi Almak İçin Sayfayı Ziyaret Ediniz.

3) N Sınıfı Araçlar

N sınıfı araç kategorisi 3 farklı sınıfa ayrılır. N araç sınıfları: En az dört tekerlekli ve yük taşımasında kullanılan motorlu araçlardır.

Araç Sınıfları 3

N Sınıfı

) N1 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı tonu aşmayan motorlu araçtır.

) N2 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı tonu aşan, ancak 12 tonu aşmayan motorlu araçtır.

) N3 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 12 tonu aşan motorlu araçtır.

4) O Sınıfı Araçlar

Bir motorlu araç tarafından çekilen römork veya yarı römork motorsuz yük
taşıma araçlarıdır.

) O1 Sınıfı: Azami ağırlığı tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.

) O2 Sınıfı: Azami ağırlığı tonu aşan, ancak tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.

) O3 Sınıfı: Azami ağırlığı tonu aşan, ancak 10 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.

) O4 Sınıfı: Azami ağırlığı 10 tonu aşan motorsuz yük taşıma aracıdır.

5) Özel Amaçlı Taşıt

Bu araç cinsi: Yolcu veya yük taşımak üzere özel bir işlevi yerine getirmek için kullanılan (bunun için özel gövde düzenekleri ve/veya ekipmanları gereklidir) M, N veya O sınıfı motorlu araçtır.

) Motor Karavan

En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan bir özel maksatlı
M sınıfı araçtır.

  • koltuklar ve masa
  • koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı
  • yemek pişirme imkanları ve
  • depolama/saklama imkanları

Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilmelidirler; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.

) Zırhlı Taşıt Araç Sınıfı

Bu araç cinsi: Taşınan yolcuların ve/veya yüklerin korunması için tasarlanmış ve kurşun geçirmez zırh kaplama gereklerine uygun motorlu araçtır.

) Ambulans

Hasta veya yaralı insan taşınması için tasarlanmış ve bu amaç için özel ekipmanlara sahip M sınıfı motorlu araçtır.

) Cenaze Arabası

Cenaze taşınması için tasarlanmış ve bu amaç için özel ekipmanlara sahip motorlu araçtır.

6) T Sınıfı

Tarım ve Ormancılık Traktörleri

Tarım ve ormancılık traktörü; ana işlevi çekme gücü sağlamak olan ve tarım veya ormancılık alanlarında kullanılan aletleri çekmek, itmek, taşımak veya tahrik etmek için özel olarak tasarlanmış, en az iki dingilli, tekerlekli veya paletli motorlu araçlardır. Bu tür araçlar yük taşımak için donatılabileceği gibi, yolcu oturma yerleri ile de donatılabilir.

7) G Sınıfı

Arazi Taşıtları

N1 sınıfı araçlardan azami kütlesi 2 tonu aşmayanlar ve M1 sınıfındaki motorlu araçlar, en az bir ön dingili ve en az bir arka dingili eş zamanlı tahrikli olarak tasarlanmış, bir dingilinin tahriki ayrılabilen araçlar dahil ve en az bir diferansiyel kilit mekanizması veya buna benzer işlevde en az bir mekanizması varsa ve tek araç için hesaplanan % 30’luk bir eğimi tırmanabiliyorsa, arazi tipi araç olarak kabul edilir.

N1 sınıfı araçlardan azami kütlesi 2 tonu aşanlar ile N2, N3, M2 ve M3 sınıfı araçların arazi taşıtı sayılabilmesi için Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliğindeki şartları taşıması gerekmektedir. Araç sınıfları sayesinde araçlar kategorilere ayrılarak bir takım karışıklıkların önüne geçilmiştir.

Tıkla puan ver

[Total: 3 Average: ]

Post Views

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası