36 haftalık gebelikte göbek deliği ağrısı / Hamilelikte Göbek Deliği Neden Ağrı Yapar?

36 Haftalık Gebelikte Göbek Deliği Ağrısı

36 haftalık gebelikte göbek deliği ağrısı

Hamilelik dönemi bir kadının muhtemelen kısa süre içinde en fazla kilo aldığı ve çoğu kez de orantısız şekilde kilo aldığı bir dönemdir. Bu dönem içinde anne adayının özellikle karnının hızlı bir şekilde büyüyor olması bazı şikayetlere, rahatsızlıklara yol açar. Doğumun ardından kısa süre içinde ortadan kalkan bu şikayetler gebeliğin özellikle son haftalarında sorun olabilir.

Hamileliğin ilk aylarında genellikle çok fazla bir rahatsızlık hissedilmezken hamilelik ilerledikçe, bebek anne karnında büyüdükçe anne adaylarının görünüşleri daha da farklılaşıyor, bu yeni orantısız kiloya alışmak zorlaşıyor. Bu süreç içerisinde özellikle bebek büyüdükçe annenin karnının irileşmesi, doğuma hazırlık anlamına geliyor. Zira doğum yaklaştıkça artık bebek dünyaya gelmeye daha hazır olduğundan annenin göbeğine ve rahmine sığamaz duruma gelir. Bu dönem elbette ki anneler için oldukça güzel ve heyecan vericidir. Ancak hamileliğin rutini olan bu durum zaman zaman rahatsızlıklara yol açıyor. Çünkü özellikle karın ve kasıklarda kimi zaman ağrı ve sızı hissediliyor. Ayrıca göbek deliğinde gözle görülür bir düzleşme, kaybolma ya da dışa doğru çıkıntı da bu döneme eşlik ediyor. Ancak bu durum da tıpkı ağrılar gibi rutin ve normaldir, büyüyen rahmin oluşturduğu basınç ile de meydana gelmektedir. Kadının bu şikayetleri doğum gerçekleştikten sonra kendiliğinden düzelecektir. Fakat bazı hamileliklerde bu sorun rutinin, normalin biraz daha fazlası, daha şiddetlisi şeklinde görülebilmektedir. Böyle vakalarda doktora başvurmak ve sorunun niteliğinin araştırılmasını istemek en doğrusudur.

Göbek deliğindeki düzleşmenin doğumdan kısa süre sonra eski haline dönmesi beklenmektedir. Ancak bu durumun düzelmemesi ya da göbek deliğinde aşırı bir çıkıntı olması durumunda fıtıktan şüphe edilebilmektedir. Şöyle ki; hamilelik sürecini takip eden doktor, bu tür durumların ne kadarının normal karşılanacağını zaten bilmektedir. Bu bakımdan doktorun gerekli gördüğü, anormal olarak nitelendirdiği vakalarda erken teşhis ile birlikte sorunun çözümü sağlanabilir. Göbekte fıtık tespit edilmesi durumunda da yine doğumdan sonra geçirilecek bir operasyonla tedavi olmak mümkündür.

Doğum sonrası karında oluşan şekil bozuklukları

Hamilelik döneminde her kadın belli bir oranda kilo alır ve karnı büyür. Ancak bazı kadınlar, sağlıksız ve aşırı yediklerinde, yeterli hareket etmediklerinde ya da metabolik her hangi bir rahatsızlık yaşadıklarında aşırı ve orantısız bir şekilde kilo alabilmekteler. Kimi zaman da hamilelik döneminde kadının göbek bölgesinde şekil bozuklukları meydana gelebilmektedir. Bunları önlemek için gebelik boyunca sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat etmek, hatta gerekirse bir beslenme uzmanından yardım almak çok önemlidir. Özellikle de gün içinde hamileler için uygun olan egzersizleri yapmak önerilir. Ancak dikkat edildiği halde şekil bozukluğu oluştuysa da, doğum sonrasında uygulanacak cerrahi müdahaleler ya da diğer tedavi yöntemleriyle bu şekil bozukluklarının onarılması mümkündür.

Hamilelikte karın bölgesinde oluşan çatlaklar

gebelik

Hamilelik döneminde anne adayı 9 ay gibi kısa bir süre içinde, daha doğrusu son 5 ay içinde çok hızlı bir şekilde kilo alır ve bu kilonun çoğunu da göbek bölgesinden alır. Hal böyle olunca da buradaki derinin çatlaması, şekil bozuklukları görülmesi normaldir. Doğum sonrasında hiç de estetik görünmeyen böyle bir görünümle karşılaşmamak için hamilelik döneminde önlem almak gerekiyor. Bu çatlakları önlemek adına hamilelik döneminde izlenebilecek en doğru yaklaşım kesinlikle 9 ay boyunca bolca su içmektir. Çünkü aslında gebelik döneminde deride oluşan çatlakların asıl sebebi cildin kuruması, nemini yitirmesi ve alınan kilolarla birlikte genişlerken yarılmasıdır. Hamilelik dönemi dışında da cilt kuruduğunda, susuz kaldığında bacaklarda, karın bölgesinde çatlaklar oluşabilmektedir. Hamilelikte bu çatlakların artmasının sebebi yine az su tüketimi ve bunun yanında büyüyen bebeğin yaşayabileceği kadar göbeğin genişlemesi durumudur.

Gebelik döneminde çatlak oluşumunu önlemek için öncelikle cildi içten nemlendirmeli günde 2 buçuk, 3 litre su içilmelidir. Bununla birlikte cildin dıştan da nemlenip beslenebilmesi, elastikiyetinin artırılması için özellikle hızlı genişleyen karın, göğüs, kalça ve basen bölgeleri günde en az bir kez nemlendirici kremler, doğal yağlarla nemlendirilmelidir. Bunun için uzmanlar genellikle nemlendirici kremlerden çok doğal zeytinyağı, buğday yağı, ceviz yağı ve badem yağları gibi yağlar ile masaj yapılmasını önermekteler. Bu yağları tek başına kullanmak mümkünken, istenirse yağlardan iki tanesini karıştırarak da uygulamak mümkündür. Bunun için her akşam yatmadan önce eşit miktarda zeytinyağı ve badem yağını karıştırarak öncelikle karın, göbek bölgesine, ardından irileşen göğüslere, kalça ve basenlere yavaş yavaş masaj yaparak uygulamak tavsiye edilir.

Hem bol bol su içmeye hem de doğal yağlarla masaj yapma işlemine doğum sonrasındaki ilk 6 ay içinde de devam etmek vücudun çok daha kısa sürede toparlanmasına yardım edecektir. Bu sayede hem kilo kaybı hızlanacak hem de ciltte oluşan deformasyonlar doğal olarak onarılacaktır.

Gebelikte karın ve kasık ağrısı

gebelikte meme kısımlarında meydana gelebilecek kaşıntı ve ağrı

Gebelik döneminde göbek deliğinde hafif ağrı hissetmek ve düzleşme olmasının normal olduğundan bahsettik. Ancak bu ağrı anne adayını çok rahatsız edecek boyutlarda hissedilirse bir anormallik olabileceği için doktora danışmakta fayda var. Göbek deliğindeki bu ağrı ile birlikte gebeliğin erken haftalarında ve ilerleyen aylarda, doğuma yakın dönemlerde farklı nedenlerle anne adayı zaman zaman karın ve kasık bölgelerinde de ağrı hissedebiliyor. Farklı şiddette hissedilen bu ağrıların çok çeşitli sebepleri olabiliyor. Ağrıların bazıları fazla şiddetli hissedilmez, anne adayını fazla rahatsız etmezken, bazıları derhal tedavi gerektiren çok ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Bunun için ağrı durumunda doktora danışmak, mutlaka muayene olmak önerilir.

Aslında kadınlar adet dönemlerinin ilk günlerinde, hatta adetin geciktiği dönelerde de karın ve kasıklarda hafif ağrı hissederler. İşte gebelikte hissedilmesi “normal” olarak kabul edilen ağrılar da genellikle bu adet dönemi ağrılarına benzer ve çok şiddetli olmaz. Ancak hamileliğin 3. ve 4. aylarında zaman zaman kasık bölgelerinde bıçak saplar gibi keskin bir ağrı hissedilebilir. Ancak bu ağrı çok kısa sürelidir, ani bir hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla şiddetlenebilir, ardından hemen geçer. Bu ağrının ortaya çıkma sebebi rahmin büyümesine bağlı olarak rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesidir.

Hamilelik döneminde sıklıkla yaşanan kabızlık, şişkinlik ve gaz da karın bölgesinde rahatsızlık ve ağrı şikayetlerine sebep olabilir. Bu da sindirim sistemini çalıştıracak, rahatlatacak bazı beslenme alışkanlıklarıyla ve bolca su tüketerek giderilebilir.

Gebeliğin son aylarında ise Braxton-Hicks kontraksiyonları denilen yalancı doğum ağrıları  karın ağrısına sebep olabilir. Bu kasılmalar düzensizdir, hafif şiddettedir ve dinlenmekle geçer. Bu bakımdan gerçek doğum sancılarından ayrılır. Ancak bu tür kasılmaların sık sık yaşanması ve şiddetinin yüksek olması durumunda mutlaka doktora başvurmalıdır. Zira gerçek doğum sancıları veya erken doğum belirtisi olabilir.

Gebelikte acil müdahale gerektiren ağrı ve kasılmalar

  • Gebeliğin hangi döneminde olursa olsun ağrının eşlik ettiği ya da etmediği her tür vajinal kanama durumunda mutlaka acilen doktora başvurulmalı.
  • Karın ağrısına eşlik eden ateş, bulantı, kusma, idrar yaparken yanma veya idrarda kan gibi şikayetler idrar yolları enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda enfeksiyonun giderilmesi için vakit kaybetmende tedavi edilmelidir.
  • Karının üst kısmında, özellikle sağ üstte karaciğer bölgesinde ağrı ve buna eşlik eden baş ağrısı, bulantı, kusma, bulanık görme gibi şikayetler tansiyon yükselmesi belirtisi olabilir ve acilen doktora gitmek gerekir.
  • Gebelik döneminde yaşanan kasık ve karın ağrısının &#;gebelikle ilgisi olmayan&#; bir sebebi de olabilir. Apandisit, safra kesesi iltihabı (kolesistit) , divertikülit, mide ülseri gibi pek çok sebep de karın ağrısına yol açabilir. Bu bakımdan gebelikte karın ağrısının sebebi çok dikkatli araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.

Hamilelikte G&#;bek Deliği Neden Ağrı Yapar?

Göbek deliği ağrısı bir başkasından duyduğunuzda kulağa komik gelebilir ama hamilelik sırasında böyle bir ağrıdan yakınan kadınların sayısı hiç de az değildir.

Hamilelik ilerleyip rahim büyüdükçe karın gerilmeye başlar. Bu gerilmenin doğal sonucu olarak göbek deliğinde de gerilme meydana gelir. Gebelik 20 hafta civarına ulaştığında hem arkadan rahmin baskısı hem de gerilme nedeni ile göbek deliğinde hassasiyet meydana gelebilir. Ayrıca büyümesi sırasında karnı kaplayan kaslarda hafif bir ayrılma meydana gelebilir. Bu ayrılma da göbek deliğindeki hassasiyete neden olabilir.

Gebelik ve rahim büyümeye devam ettikçe hassasiyet azalır ancak göbekte meydana gelen değişimler devam eder. Hamilelik öncesinde çukur bir göbek deliğiniz olsa bile bu düzleşebilir. Hatta gebeliğin sonlarına doğru göbek deliğiniz dışarıya doğru çıkıntı yapabilir.

Bazı kadınlar zaten şiş olan karınlarındaki bu ek çıkıntıyı eğlenceli bulurken bazı kadınlar da özellikle ince kıyafetler giyildiğinde dışarıdan belli olmaması için küçük bir yara bandı ile bastırmayı tercih ederler. Böyle bir uygulamanın herhangi bir zararı yoktur.

göbek deliğindeki bu zararsız değişimler genelde doğumdan sonra kaybolurlar.

Dr. Alper Mumcu

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası