yeni doğan bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer / Gaz Sancısını Dindirmenin 7 Yolu! - Eti Cicibebe

Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer

yeni doğan bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerde gaz sancısı, bebeğin dış dünya ile uyum sürecinin bir parçasıdır ve normal kabul edilir. Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı bir hastalık değildir. Emzirme sürecinde taze anneler bebeklerde gaz sancısı şikayetlerini azaltmak için bebeklerde gaz yapmayacak yiyecekler tüketmeye yönelebilir. Peki, bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer, evde ne gibi yöntemler uygulanabilir? İşte yanıtlar!

bebeklerde gaz sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ilk 6 ay, anne sütünden başka ek gıda verilmesi önerilmez. Eğer özellikle bebeğe fayda sağlaması için bir besin verilmek isteniyorsa bu, annenin beslenmesi üzerinden yapılır. Emzirme sürecinde karnabahar, brokoli, bakliyat gibi gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı; soğan veya sarımsak gibi keskin gıdalardan, asitli içeceklerden kaçınmalısınız. Anne sütü ile beslenen bebekler mama destekli beslenen bebeklere göre daha az gaz sancısı çekerler.

Annenin yediği ve içtiği her şeyin sütle birlikte bebeğe etki ettiği bilindiği için öncelikle annenin sağlıklı beslenmesi sağlanır. Fakat bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm bebeğin ihtiyaçlarının doğru anlaşılmasından geçer. Bebeklerdeki gaz sancısının önlenmesi ve giderilmesi için bazı bitkisel yöntemlerden de faydalanabilirsiniz.

Bitki çaylarını bebeğinize içirmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Rezene

Bebeklerin daha rahat bir sindirim yaşamasını sağlayan rezene, bebeklerin rahat uyumaları için faydalı bir baharattır. Her ne kadar kullanılması önerilmese de 40 günü geçen bebeklerde az miktarda demlenen rezene, huzursuzluk durumunda bir çay kaşığı olarak bebeğe verilebilir. Bebeğe vermeden önce doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Rezene Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir?

rezene çayı

Anason

Rahatlamayı sağlayan anason, yetişkinlerin gaz sancısına çözüm olduğu kadar bebeklerde de etkilidir. Bebeklerde anason kullanımı, gerektiğinde on adet anason tohumu, bir bardak sıcak suda demlenmeye bırakılır. Demlenen anason çayı, günlük 2-3 çay kaşığını aşmayacak dozlarda bebeğe içirilebilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Anason Çayı Faydaları ve Bebeklerde Kullanımı

anason çayı

Kimyon

Kemik dokusunu güçlendiren etkileri ve içerdiği vitaminler nedeni ile bebeklere yönelik pek çok gaz ilacının içerisinde de yer alan kimyon, kolik ağrısı için bebeklerde kullanılabilir. Mide asit seviyesini düzenleyen ve hazmı kolaylaştıran kimyon, demir eksikliğine de iyi gelir. Genellikle 1 çay kaşığı kimyon, 1 bardak sıcak suda demlendikten sonra süzülerek bebeğe sabah ve akşam 1’er çay kaşığı olmak üzere içirilerek sancının giderilmesine müdahale edilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Kimyon Çayının Az Bilinen 7 Faydası

kimyon

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Sağlıklı ve tüm ihtiyaçları giderilmiş bir bebekte sürekli huzursuzluk ve ağlama, gaz sancısı olarak nitelendirilir. Sürekli emzirilerek hava yutan, uzun süre ağlamasına müsaade edilen, altı uzun süre ıslak kalan veya üşüten bebekte gaz sancısı olması muhtemeldir.

Sürekli yattığı için hareketsiz kalan bebeğin yuttuğu havayı atamaması nedeni ile içerisinde sıkışan hava; masaj yoluyla, kucakta gezdirilerek veya doğru besleme yöntemleri ile engellenebilir. Bebeğin gaz nedeni ile ağlamaları genellikle 6. haftasından sonra şiddetlenmeye başlar.

  • Geçici bir dönem olan gaz sancısı dönemi, bebeğin hareketlendiği ve daha rahat uyku dönemlerine geçtiği 3. aydan itibaren düzelir.
  • Masaj yoluyla gaz sancısını hafifletebilirsiniz. Bebeğe yapılan masaj için ellerinizin sıcak olması gerekir. Eller bebek cildine uygun bir yağ ile kaygan bir hâle getirildikten sonra bebeğin göbek çevresinde dairesel hareketler eşliğinde yapılır. Karın masajı yardımı ile uyarılan bağırsaklardaki sıkışmış hava, kolaylıkla dışarı atılabilir.
  • Emerken bebeğin hava yutmasını engellemek için emmeye başlayan bebekten gelen gulp sesi gelmesi önemlidir. Eğer bebeğe fazla süt geliyor ve bebek boğulacak gibi oluyor ise sütün fazlası pompa yardımı ile çekilir ve emzirmeye dik pozisyonda devam edilir.
  • Annenin günlük aldığı gıdaların bir diyetisyen ya da doktor kontrolüne alınmasıyla da gaz sancısı düzelebilir. Bu sayede gaz yapan yiyecekler diyetten çıkarılarak anne ve bebek için daha doğru bir beslenme şekline geçilebilir.

Bebeklerde gaz sancısını geçirmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Bebeği kucağınıza alıp dik konuma getirin.
  • Bu esnada omzunuza küçük bir mendil serip kustuğunda kirlenmeyi önleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin sırtına hafif hafif vurun (pış pış) ve yaylanır gibi hareket edin.
  • Eğer hala gaz çıkmadıysa yatırıp karın çevresine bebek yağı ile masaj yapın.
  • Masajı sırt bölgesine de uygulayabilirsiniz.
bebeklerde gaz sancısı

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Her bebeğin kendine özgü bir sancı giderme yöntemi bulunabilir. Profesyonel bir tedavi yöntemi için doktora danışılması gerekirken evde uygulanacak yöntemler, yıllardır süregelen deneyimlerden oluşan basit çareleri içerir.

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı sorununu gidermek için aşağıdaki listede önerilenleri deneyebilirsiniz:

Bebeği, beslenme sırasında doğru pozisyonda tuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Bebeğin başının midesinden yüksekte konumlandığından emin olun. Bebek, yatay pozisyonda ve aynı düzlemde emzirilirse doğru bir beslenme sağlanamaz.

Biberon ile beslenmesi gereken yeni doğan bebeklerde şişenin ucu, bebeğin ağzına uygun olanlar arasından tercih edilir. Bebeğin ağzı ile uyumlu olan biberon şişesindeki sütün içirilmesi, yavaşça yapılır. Böylece bebek, çok fazla gulp sesine gerek kalmadan ve dolayısıyla hava yutmadan doyabilir.

Bebek, beslenme sonrasında dik konuma getirilerek hafifçe sırtına vurulması yöntemi ile de gazını ağızdan dışarı atabilir. Eğer bebek, gazı atamazsa yere konup tekrar alınarak hareket etmesi sağlanabilir. Hareketi sağlanan bebek, gazını daha rahat atar.

Bebeğin karnına dairesel olarak yapılan masaj hareketleri de bebeğin gazını rahat çıkartmasını sağlayabilir. Bu yöntemde özel yağlar veya bebek yağları kullanılabilir. Yağlar, bebeğin karnının hem ısınmasına hem de dairesel hareketlerin daha rahat yapılmasına olanak verdiği için gaz çıkartmada daha faydalıdır.

Yatar pozisyondaki bebeğin bacaklarına hafifçe uygulanan bisiklet hareketleri de bebeğin gaz çıkartma problemlerine karşı faydalı bir çözümdür. Bu basit hareket sayesinde bağırsaklarda sıkışan gaz daha kolay bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır.

Dereotu, papatya, zencefil, kimyon ve anason gibi bitkilerin çayı da bir çay kaşığı olmak koşulu ile bebek sancılarında etkilidir. Özellikle kolik için verilen zinco adlı ilacın da içerisinde yer alan malzemeleri içeren bitkiler doktora danışılarak kullanılır.

Annenin beslenme şekli değiştirilerek de bebeğin gaz problemleri giderilebilir. Annenin öğün çeşitlerine eklenen besinler sayesinde süt ile bebeğe geçen besinlerin daha kolay sindirilmesi sağlanabilir.

Annenin öğünlerde aldığı lahana, karnabahar gibi gazlı sebzelerin veya nohut, barbunya gibi fazla lifli gıdaların bir süreliğine kesilmesi ile de gözlem yapılabilir. Bebekte rahatlama görülüyorsa gaz sancısı dönemi geçene kadar anne bu gıdalardan uzak beslenebilir.

Kolik dolayısıyla çok sancı çeken ve ağlayan bebeği arabada gezdirme yöntemi ile uyutmak da faydalıdır. Anne adayının hamileyken yaptığı gibi küçük yürüyüşler de bebeğin sakinleşerek uyumasını sağlayabilir.

Yenidoğan bebeklerde etkisi hayli yüksek olan ses de bebeği rahatlatmada kullanılabilir. Ses, anne karnındaki seslere benzeyebilir. Ya da fön makinesi, elektrik süpürgesi gibi sesli eşyaların çalıştırılması ile de olabilir. Kendini güvende hisseden bebeği susturup uyutmak daha kolaydır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

  • Yüzde kızarma,
  • Bacakları karın bölgesine doğru çekme,
  • Karında şişlik,
  • Huysuzluk ve ağlama nöbetleri,
  • Ikınma sesleri bebeklerde gaz sancısı belirtileri arasında yer alır.

Bebeklerde gaz sancısı olduğunda, emme ve uyku düzenleri değişir. Bu olumsuzlukları önlemek için annenin doğru bilinçlenmesi gerekir. Sağlıklı bir bebeğin her 3 saatte bir on dakika sürmek üzere her iki memeyi de emmesi beklenir. Emme bittikten sonra bebeğin 2-3 saat derin bir uyku hâli yaşaması beklenir. Fakat gazlı bebeklerde bu durum değişir ve bebek huzursuz olduğu için sürekli ıkınır ve sancı çektiği için de ağlayarak dışa vurur.

Pek çok anne ise çareyi bebeği her ağladığında emzirmekte bulur. Bebek, karnı doyduktan sonra tekrar beslendiğinde reflü problemi oluşabilir ve karnı fazla dolu olduğu için uykuya dalma hâli güçleşebilir. Bunun önüne geçmek için bebeğin uyku ve besin düzenini doğru ayarlamak gerekir.

Aksi hâlde huzursuz bebeğin huzursuz bir annesi olacağı için sorun çözülmeyecek; aksine günden güne anne için uykusuzluk, bebek için de ağlamalar artacaktır.

Bebeğin gaz sancısını hissettiğiniz zaman uygun bir tedavi yöntemi seçerek uygulamanız önemlidir. Geçici bir dönem olan kolik rahatsızlığını sürekli emzirerek geçirmeye çalışmak, hem bebek hem de anne açısından olumsuz birtakım sonuçlara yol açabilir.

Bebek, daha fazla süt tüketerek fazladan kilo, reflü, gaz, uykusuzluk ve huzursuzluk problemleri yaşarken, anne de sürekli üretimde bulunan göğüslerin iltihaplanması ve göğüs ucunun yaralanması gibi problemler yaşayabilir.

İlginizi çekebilir: Kolik Bebek Sendromu: 7 Soruda Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey

bebeklerde gaz sancısı belirtileri

Bebeklerde Gaz Sancısı İçin İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri

Çeşitli hastalıklar için bitkileri derinlemesine inceleyen Saraçoğlu tarifleri, bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir kimyon kullanılırsa işe yarar mı gibi sorulara yanıt olacak çözümler içerir. Saraçoğlu’na göre bebeklere kimyon kürü uygulanarak sancı giderilebilir.

Yarım çay kaşığı kimyonun bir bardak suya atılması ile elde edilen kürden bebeğe, günde bir defa 1 çay kaşığı olarak gazın en yoğun olduğu saatlerde beslenmeden hemen önce verilebilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

kimyon kürü

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar ve Biter?

Her bebeğin metabolik faaliyetleri farklı gelişir bu nedenle kesin bir bilgi veremeyiz. Genellikle 2-3. haftadan sonra bebeklerde gaz sancısı başlar. 4-6. haftada sık sık görülebilir. 3. ayda bu süreç tamamlanır.

bebeklerde gaz sancısı ne zaman biter

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Rezene Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılıyor? Zayıflatır Mı?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler

Bebeklerde Gelişim, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişim Evreleri

Bebek Bakım Çantası İçinde Mutlaka Bulundurmanız Gereken 10 Şey

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: 10 Sinyal, Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Anne karnındaki 9 aylık sürenin sonunda dünyaya gözlerini açan bebeklerin ilk günleri oldukça mühimdir. Doğumdan sonraki ilk 28 gün, bebeğinizin yenidoğan dönemi olarak adlandırılır. Anne karnında sıcak bir ortamda tüm ihtiyaçları karşılanan minikler, doğumdan itibaren dış dünyayla uyum süreci içerisine girer. Kısacası yavrunuzun ilk günlerinin dünyayı tanımaya ve adapte olmaya çalışmakla geçirdiğini söyleyebiliriz. 

Minik bebeğinizin nefes almayı öğrenme ile başlayan serüvenini dış dünyaya uyum sağlama süreci takip eder. Son derece narin bir yapıya sahip olan yeni doğan bebeklerin gelişmekte olan sindirim sistemi bu adaptasyon sürecinin önemli bir parçasıdır. Miniklerin ilk zamanlarda beslenirken hava yutması ise son derece normal. Ancak bu durum, minik yavrunuzun midesinde ve bağırsaklarında basınç oluşmasına ve buna bağlı olarak sindirim sorunları yaşamasına yol açabilir. 

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı, genellikle doğumdan sonraki 2. ve 3. haftalarda belirgin hâle gelir. Kasılma ve ağlama nöbetleri şeklinde görülen gaz sancıları, yavrularının mutlu ve sağlıklı olması için elinden geleni yapan ebeveynleri endişelendirebilir. Ancak bebeğinizin gelişiminin bir parçası olan bu süreç, herhangi bir sağlık sorununun habercisi de değil elbette. Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı; beslenirken, emzik emerken ve ağlarken hava yutmaya bağlı olarak gerçekleşebilen doğal bir durumdur. 

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı belirtileri şayet uzun süre boyunca devam ediyor ve miniğin yatıştırılması kolay olmuyorsa bu durum farklı bir soruna işaret ediyor da olabilir. Yenidoğanların yaklaşık yüzde 20’sinde rastlanan kolik bebek sendromu, şiddetli ağlama nöbetleri ile ilerleyen sancılı bir dönemdir. Bebeklerde kolik her ne kadar ciddi bir sağlık sorununa işaret etmiyor olsa da miniklerin beslenme ve uyku düzeni üzerinde olumsuz bir etkisi olduğundan söz edilebilir. Eğer bebeğinizin girdiği ağlama krizleri haftada 2-3 defayı aşıyorsa çocuğunuzunmuhakkak gerekli sağlık taramalarından geçmesini sağlamalısınız. 

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısı, miniklerin dünyaya gözlerini açmasından kısa süre sonra başlayan bir süreçtir. 3 haftalık bebek gaz sancısı, genellikle şiddetli ağlama ve huzursuzluk şeklinde kendini belli eder. Bu dönem hem ebeveynler hem de minikler için sancılı geçebilir. Zira yeni doğan bebekler, ilk dönemlerinde kısıtlı hareket edebildiği için ağrıların nispeten daha şiddetli olması muhtemel. Minik yavrunuz kendiliğinden karnının üstüne dönmeye başladığında ise rahat bir nefes alabilirsiniz. Miniklerin kazandığı bu hareket becerisi, gaz sancısının kendiliğinden hafiflemesine yardımcı olabilir. 

Şişkin ve sert bir karın, 1 aylık bebekte gaz sancısı belirtilerinin başında gelir. Gaz sorunu yaşayan bebeğin karnı aç olsa dahi yaşadığı rahatsızlık nedeniyle beslenmesi zorlaşabilir. Eğer minik yavrunuz her zamanki emzirme saatinizde beslenmeye isteksiz davranıyorsa gaz sancısı çekiyor olabilir. 40 günlük bebekte gaz sancısı da yine buna benzer şekilde seyreder. Yavrunuz sanki kendini rahatlatmaya çalışıyormuş gibi dizlerini karnına çekerek ağlıyorsa gaz nedeniyle rahatsızlık yaşıyor olabilir. 

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri günün her vaktinde görülebilse de özellikle akşam saatlerinde ciddi bir artış gözlemlenir. Ayrıca yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerin daha az gaz sancısı çektiğinden söz etmek de mümkün. Bebeklerde gaz sancısını artırabilecek bazı nedenler ise şu şekilde sıralanabilir: 

  • Bebeğin hareket kabiliyeti kısıtlanacak şekilde kundaklanması
  • Bebeğin uzun süre ıslak bezle kalması
  • Düzensiz beslenme
  • Erkenden ek gıdaya geçilmesi
  • Bebeğin az ya da fazla su tüketmesi

Minik yavrunuz 3-4 aylık olduğunda gaz problemi büyük bir ihtimalle kendiliğinden geçecektir. Ancak genellikle 4. aydan itibaren katı gıdaya geçildiği için gaz sancısı problemi yeniden gündeme gelebilir. 6 aylık bir bebek, gaz sancısı yaşamaya devam ediyorsa bu sorunu tetikleyen gıdaları azaltmak ya da beslenme rutininden tamamen çıkarmak daha faydalı olacaktır.  

bebeklerde gaz sancısı belirtileri

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Bebeğinizin gaz sancısını büyük bir sorun olmaktan çıkarmanın yollarını arıyorsanız rahat bir nefes alabilirsiniz. Minik yavrunuzun yaşam kalitesini artırmak için sadece birkaç küçük değişiklik yetebilir. Miniklerin sindirimle ilgili yaşadığı problemlerin ciddi bir kısmı annenin beslenme şekli ile bağlantılıdır. Örneğin lahana, brokoli, karnabahar gibi gaz yapan sebzelerin ya da barbunya gibi lif oranı yüksek besinlerin kontrollü olarak tüketilmesi gerekir. Bu gıdaları tüketmediğinizde en değerlinizin daha rahat hissettiğini gözlemliyorsanız bebeğe gaz yapan bu tür yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. 

Bebeklerde gaz sancısı için bitkisel çözümlerden yararlanmanız da mümkün. Kimyon, zencefil, nane ve anason gibi aromatik ürünler miniklerin gaz sancısını geçirmek için birebir. Ancak 6 aylığa kadar olan bebeklerin beslenme rutininde yalnızca anne sütünün bulunması gerektiğini unutmayınız. Dolayısıyla bu bitkilerin çayını çok az miktarlarda içmeye özen göstererek bebeğinizin daha az gaz sorunu yaşamasına yardımcı olabilirsiniz. 

Gaz Sancısını Azaltmak ve Bebeği Rahatlatmak için Neler Yapılabilir?

Bebeklerde gaz sancısı için yapılabilecek hareketler denince akla ilk olarak dizleri karna doğru itme, yüzüstü yatırma ve sırt ovma gibi yöntemler gelir. Bu teknikleri uygulamanıza rağmen sonuç alamıyorsanız bebek masajı yapmayı deneyebilirsiniz. Minik yavunuzun sancısını gidermek ve onun mutlu hissetmesine yardımcı olmak için bebek yağı gibi küçüklerin hassas cildine zarar vermeyecek ürünleri tercih etmelisiniz. 

Bebeklerde Gaz Sancısına İyi Gelen Masaj Hareketleri

Miniklerin temel besin kaynağı olan süt, içeriğindeki laktoz sebebiyle midede gaz birikmesine ve şişkinliğe yol açabilir. Bebeklerde gaz masajı, kısa sürede olumlu sonuçlar verdiği için pek çok ebeveyn tarafından tercih edilir. Uygulama sırasında iki elinizi bebeğinizin karnının alt ve üst kısmına yerleştirdikten sonra yavaş hareketlerle ovalayın. Sonraki aşamada bebeğin ayakları tutularak karın bölgesine doğru götürülebilir. Son olarak bebek yüzüstü yatırılır, çocuğun sırt ve bel bölgesi hafifçe ovalanır. Bebeğiniz gaz sorunu yaşadığında bu basit masaj tekniklerini kullanarak müdahale edebilirsiniz. 

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Biter?

Ailenizin en minik üyesi dünyaya geldiği andan itibaren dönem dönem gaz sancısı yaşayabilir. Bu durum, genellikle ilk üç ayda daha yoğun ve şiddetli olarak yaşanır. 6 ila 9 aylık bebeklerin gaz oluşumuna bağlı olarak yaşadığı sancılar nispeten daha hafiftir. Yavrunuz 1 yaşına geldiğinde ise gaz sancıları tamamen biteceğini söyleyebiliriz. Anvak bu süreç, hepsi birbirinden özel tüm bebeklerde aynı şekilde ilerlemeyebilir. Dolayısıyla bu dönemde sabırlı, dikkatli ve özverili hareket ederek çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. 

Bebeklerin Gaz Çıkartmasına Yardımcı Olmak için Neler Yapabilirsiniz?

Bebeğinizin gaz sebebiyle yaşadığı rahatsızlığı gidermek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunur. Şiddetli gaz sancılarını gidererek minik yavrunuzun daha rahat ve mutlu hissetmesini sağlayacak ipuçları şunlardır: 

  • Bebeğinizi beslerken onun konumuna dikkat edin. Minik yavrunuzu emzirirken veya onu biberonla beslerken başını midesinden daha yukarıda tutmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Bebeğiniz beslenirken onu bu pozisyonda tutarak mamanın doğrudan mideye ulaşmasını ve havanın yukarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin gazını çıkarın. Gaz sancısını beslenme sırasında ya da sonrasında birkaç basit hareketle gidermeniz mümkündür. Bebeklerde gaz çıkarma yöntemlerinin başında ise masaj gelir. Yavrunuzun midesinin alt kısmından yukarı doğru hafifçe ovarak gaz çıkarmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Ilık bir banyo yaptırın. Dilerseniz bebeğinizin karnına ılık bir havlu koyarak ya da yavrunuza banyo yaptırarak gaz çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Doğru bebek emzirme teknikleri ile gaz nedeniyle oluşan ağrıları minimum seviyeye indirmeniz mümkün. Bunun yanı sıra bebeğini emziren annelerin beslenmelerine özen göstermesi de es geçilmemesi gereken bir diğer unsur. Bebeğinizi emzirdiğiniz süre boyunca kafein içeren ve gazlı içeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. 


← Eski paylaşımlarYeni paylaşımlar →

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer? Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Problemi Hangi Hareketler İle Giderilir?

Haberin Devamı

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Bebeğinizi eğer biberon ile beraber besliyorsanız başı yukarda bir şekilde beslemeye çalışın. Böylece daha az hava yutması sağlanır. Ayrıca az hava yutmasını sağlayan biberonları daha çok tercih edin.

Anne sütü almakta olan bebeklerde gaz sancısı az olmaktadır. Mamaların sindirimi de daha zor olur. Bebeğinizi anne sütü ile beraber beslemeye çalışın. Kullanılan gaz damlalarının etkinlikleri gösterilmemiş olduğu sebebi ile bir ürün kullanmak isterseniz her zaman doktorunuza danışmakta yarar vardır.

Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Problemi Hangi Hareketler İle Giderilir?

Bebeğinizi öncelikle kundak yapın. Bu olay bebeklere anne karnında olma hissi vererek rahatlamasını sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Bebeğinizi hafif hafif sallayın. Kundak yapıp kucağınıza alıp sallama hareketleri bebeğinize yine anne karnında hissi vererek rahatlatmaktadır.

Beslenme sonrası ve de aralarda sık olarak mide gazını çıkarın. Bu olay emerken bebeğin yutmuş olduğu havanın bağırsak geçişini azaltır.

Ardından karnına masaj yapın ve saat yönünde ovma hareketi bağırsak gazının çıkmasına destek olur.

Bebeğin karnına ılık bir havlu koyun ve bebeğinizin hareketini daha çok artırın. Bacaklarını da dizden büküp bisiklet sürer şekilde hareket yapıp karnına doğru hafif hafif bastırın. Bu şekilde yapılacak olan hareketlerde her zaman için bebeklerde gaz sancısını azaltmaya yardımcı olur.

Bebeklerde Gaz Sancısı Hangi Haftada Geçer?

Bebeklerde gaz sancıları genel olarak doğumdan sonra 2. hafta ya da 3. haftada başlayıp giderek artar. Birçok bebekte 3. aylarda ya da 4. aylarda da kendiliğinden geçmektedir. Nadiren bazı bebeklerde bu durum daha uzun sürer. Bebeklerde gaz sancısı önemsenmesi gereken bir durum olmaktadır. Çünkü bebekler derdini anlatamadığı için gaz sancısının rahatsızlık vermesinden dolayı da sürekli olarak ağlayıp sizi endişelendirebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Gaz sancısı sık olarak ile %30 oranında bebeklerde rastlanmaktadır. Kolik gaz sancıları genelde 2. haftada başlamakta iken 6. haftada pik yapar. 3-4. aylarda ise kendiliğinden geçer. Bebeklerde gaz sancılarının nedeni ise tam olarak bilinmez. Bugün için kabul edilen mekanizma bebeklerin doğum sonrası ilk haftada dışarıdan gelmekte olan uyaranları engelleyen mekanizmanın olduğu, ilk hafta sonrasında da bu durumun ortadan kalktığı bebeğin dış uyaranlara daha duyarlı hale geldiğidir. Bu nedenle de çok uzun süreler boyunca gaz sancısı olan bebekler mutlaka aksi bir durum ile karşılaşmamak adına doktora götürülmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası