sıcak suyla kıymık nasıl çıkarılır / Bir kıymık nasıl kaldırılır. Bir parmaktan bir kıymık nasıl çıkarılır

Sıcak Suyla Kıymık Nasıl Çıkarılır

sıcak suyla kıymık nasıl çıkarılır

Bir kıymık nasıl kaldırılır. Bir parmaktan bir kıymık nasıl çıkarılır

Kim parçalanma sorunuyla karşılaşmadı? Bu durum günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkmakta ve bazen birçok soruna neden olmaktadır. Özellikle kıymık, küçük bir acıya bile tahammül edemeyen küçük çocuklar tarafından yönlendiriliyorsa. Size bu sorunla hızlı ve sonuçsuz bir şekilde nasıl başa çıkacağınızı anlatacağız.

Shulepin Ivan Vladimirovich, travmatolog-ortopedist, en yüksek yeterlilik kategorisi

Toplam iş deneyimi 25 yıldan fazladır. 1994 yılında Moskova Tıbbi ve Sosyal Rehabilitoloji Enstitüsü'nden mezun oldu, 1997'de I.I. N.N. Prifova.


Doğa, kıymıkların kendi kendini kontrol etmesi için bir mekanizma sağlamıştır. Sonuçta, keskin yabancı cisimler cildimizi oldukça sık keser - doğada, bahçede çalışırken, keskin nesnelerin dikkatsizce kullanımı. Hücreler yabancı bir ajana koşar bağışıklık sistemiöncelikle doku fagositleri ve davetsiz misafirlerin "emilim" süreci başlar. Aynı zamanda, bazı hücreler ölür ve irin temelini oluşturur. Kıymık küçükse ve derinin yüzeysel bölgelerinde bulunuyorsa irinle birlikte yüzeye itilir. Ancak dokuya derin penetrasyon durumunda süpürasyon süreci yaygınlaşır. Bu durumda kıymığı çekmezseniz, etkilenen bölge kaynamaya başlar, aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:

  • Ağrı, bazen şiddetli, zonklayıcı.
  • Etkilenen bölgenin kızarıklığı ve şişmesi.
  • Vücut ısısında artış.
  • İltihabın komşu bölgelere yayılması.

Bu durum sepsise kadar komplikasyonların gelişmesine yol açar. Bu yüzden, Genel yaklaşım herhangi bir kıymık tespit edildiğinde derhal çıkarılmasından oluşur.

Bu genellikle evde bulunur. Bir çocuğun kıymığı olduğunda, hasarın yerini doğru bir şekilde adlandıramadığında zorluklar ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda, bir çocuk doktoru veya travmatolog ile iletişime geçmeniz gerekir.

Bir kıymığı gözetimsiz bırakmayın! Tehlikeli olabilir!

Sığ bir kıymık çıkarma yöntemleri

Neyse ki, kıymıkların büyük çoğunluğu yüzeyseldir ve doğaçlama yöntemlerle kolayca ulaşılabilir.

İğne


Yerleşik bir kıymığı doğru şekilde çıkarmak için, eylem sırasını izlemeniz gerekir (kıymık avucunuzun içindeyse, parmak derinin altında değildir):

  1. Her şeyden önce, ellerinizi, cımbızınızı ve bir iğnenizi yıkamanız gerekir.
  2. Ardından hasarlı bölgeyi ve cımbızı (iğne) alkolle işliyoruz. Onun yerine dikiş iğnesi tek kullanımlık bir şırıngadan steril kullanmak daha iyidir.
  3. İyi bir görüş sağlamak için gereklidir: perdeleri açın, parlak bir lambayı açın, gözlük takın veya büyüteç kullanın.
  4. Kıymık bir epidermis tabakası ile kaplanmışsa, kıymık ucunun yüzeyin üzerinde görünmesi için bir iğne ile nazikçe kaldırılarak çıkarılmalıdır.
  5. Uç cımbızla tutulabiliyorsa, dikkatlice dışarı çekilir. Ana tehlike bu aşamada - kırın ve kıymıkların bir kısmını dokularda bırakın. Sıklıkla meydana gelen bu fark edilmezse süpürasyon devam eder. Böyle bir durumu önlemek için kıymık yavaşça ve dokuya girdiği açıyla çıkarılır.
  6. Kıymıkların tamamen çıktığından emin olduktan sonra yaranın etrafındaki dokuya baskı uygulayın. Bu durumda kontamine sıvı (kan, lenf, irin) çıkacaktır.
  7. Yara antiseptik (hidrojen peroksit, alkol, iyot, parlak yeşil) ile tedavi edilmelidir. Büyük hasar durumunda, bir bandaj uygulayabilir veya yeri bakterisit yapışkan bir sıva ile kapatabilirsiniz.

Doktorla iletişime geçilmelidir aşağıdaki durumlar: kıymık ucunun açılması mümkün değilse (çok derinde bulunur), bir kısmı dokuda kalır ve işlemden sonra dokularda ağrı, şişlik ve kızarıklık kalır ( büyük şans inflamatuar sürecin devamı).

Soda


İğnesiz bir kıymığı çıkarmanın birkaç yolu vardır. Özellikle genç hastalar ve ebeveynleri için önemlidir, çünkü bir tür iğne bir çocukta öfke nöbetine neden olur. Onlardan biri - karbonat. Bunu yapmak için çeyrek çay kaşığı sodaya biraz su ekleyerek duygusal bir kütle hazırlamanız gerekir. Karışım etkilenen bölgeye uygulanır ve 24 saat boyunca yapışkan bant ile kapatılır. Bundan sonra, kıymık ucu cildin üzerinde görünmelidir ve cımbızla çıkarılabilir. 24 saat daha soda uygulamasına izin verilir. Kıymık hala kavranamıyor ve dışarı çekilemiyorsa bir doktora danışılmalı veya kıymık yoksa şiddetli inflamasyon, başka bir yol deneyin.

kavanoz


Bugün tıbbi bardak ayarlama teknolojisi geçmişte kaldı. Ancak kıymık ucunu cilt yüzeyinin üzerine "kaldırmak" için mükemmeldir. Bunu yapmak için, kavanozun içine bir saniye boyunca yanan bir pamuk yünü yerleştirilir, ardından çıkarılır ve kavanoz hızlı bir şekilde etkilenen bölgeye uygulanır. Altında, kıymıkların dışa doğru hareket etmesine neden olan bir vakum görünümü oluşur. Ana şey, kavanozun kenarlarını aşırı ısıtmamak ve yanıklara neden olmamaktır. Böylece kıymığı vücudun pürüzsüz yüzeylerinden ağrısız bir şekilde çıkarabilirsiniz.

Balmumu veya yapıştırıcı


İğne ile girmesine izin vermeyen bir çocukta yüzeysel kıymıklara çok iyi gelir. Yüzeyi PVA tutkalı veya balmumu ile cömertçe yağlamak yeterlidir. Sertleştikten sonra acı çekmeden kolayca çıkarılırlar. Kıymık yapışır ve deriden çıkar.

Derin ve görünmez kıymıkların çıkarılması

En büyük problemler, derinlere nüfuz eden veya özellikleri nedeniyle görünmeyen keskin nesneler tarafından ortaya çıkar. Bunlar ince cam parçalarıdır (örneğin, kırık bir ampulden), kaktüsten bir iğne veya en küçük talaşlardan metal bir kıymıktır. Bu gibi durumlarda, yaralanmanın tam lokalizasyonunu görmek neredeyse imkansızdır. Bu sorunu çözmek için kanıtlanmış iki yol sunuyoruz.

Kompres


tıbbi olarak uygun demektir"Ichthyol merhem". Anti-inflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir, bu nedenle sadece kıymıkların yüzeye çıkmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaralı dokuların iltihaplanmasını ve iltihaplanmanın komşu bölgelere yayılmasını da önler. Kompres gece boyunca veya bir gün boyunca (gerekirse) uygulanır. Yağlı merhem epidermise nüfuz eder, yabancı cismi yağlar ve ucunun cilt yüzeyinin üzerinde görünmesini sağlar. Bundan sonra, kıymık cımbızla kolayca çıkarılabilir. Diğer kompres türleri:

  • Patates lapası - taze patatesleri rendeleyin ve 8-10 saat uygulayın.
  • Aloe suyu - nemlendirilmiş gazlı bez taze meyve suyu bitkinin yapraklarından. Etkili bir antibakteriyel ve antienflamatuar ajandır.
  • Huş katranı. aracı vardır güçlü koku. Üzerine polietilen sürülür ve gece boyunca bandajlanır.

Kompreslere aşırı derecede dahil olmak imkansızdır.

İlk seferden sonra kıymık çıkmazsa, acil servise gitmeniz gerekir. Aksi halde termal etki kompresten inflamatuar bir reaksiyona neden olur.

Cam parçasının çıkarılması


Cam genellikle bize en rahatsız edici şekilde ulaşır ve ağrılı yerler: parmaklar ve tabanlar. Bu tür parçaları elden çıkarma ilkelerini zaten tanımladık. Zorluk, camın dokularda kolayca kırılması, parçalar bırakması ve çıplak gözle tamamen görünmez olması gerçeğinde yatmaktadır. Bir bacaktan cam çıkarmanın özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Etkilenen bölge üzerinde en ufak bir baskıya bile izin vermeyin. Parça topuğa sıkışmışsa, cam daha derine ineceği, parçalanacağı ve kan damarlarına girebileceği için bu ayağa basmak yasaktır.
  • Çıkarmadan önce, yaralı bölge önce sabunla nazikçe yıkanır ve ardından emici bir havluyla kurulanarak silinir. Kuru bir yüzeyde, parlak bir parça ıslak olandan daha belirgin olacaktır.
  • Ekstraksiyondan önce, camın dokuya nüfuz etme derinliğini değerlendirmek gerekir. Kıymık yüzeysel olduğundan emin değilseniz, bir doktora danışmak daha iyidir, çünkü dışarı çekildiğinde camın kırılması ve bir kısmının dokularda kalması muhtemeldir.
  • Camı bir büyüteç altında çekmek daha iyidir. iyi aydınlatma.
  • İlk önce parçayı bir iğne ile yerinden hareket ettirmeniz, ardından cımbızla tutmanız ve cilde girdiği açıda çekmeniz gerekir.
  • Kıymık çekilmezse, kırılgan bir parçanın kırılması ve dokuların daha fazla yaralanması riski nedeniyle işlemi zorlamak imkansızdır.

Daha acısız ama uzun bir yol - "Ichthyol merhem" ile sıkıştırın. Ayağa cam sıkışmışsa, bu yöntem uygun değildir, çünkü bunun için bir gün yürümemeniz gerekecektir. Fakat farklı bir lokalizasyon ile kompres kıymıkların kendiliğinden çıkmasına neden olacaktır.

Gözden bir kıymık çıkarma


Her kişi tarafından gözünden bir leke çıkarıldı. Yüzeysel olarak yerleştirilmişse ılık su ile yıkamak yeterlidir. Bunu yapmak için, suyun üzerine eğilmeniz, gözlerinizi iki elin avuç içi ile ıslatmanız ve göz kırpmanız gerekir. Üst veya alt göz kapağını geri çekebilir ve nemli bir pamuklu ped ile bir kıymık alın.İşlemden sonra gözleri tekrar yıkayın ve antiseptik göz damlaları (Albucid, Tobrex ve diğerleri) damlatın. Kıymıkları yalnızca göz kapaklarından kendi başınıza çıkarabilirsiniz. Yabancı cismin bulunduğu yer ise göz küresi acilen doktora görünmek gerekiyor. Tüzük ilk yardım bir göz kıymığı ile:

  • Yaralı gözünüzü elinizle ovalamayın.
  • Gliserin damlatın veya sterilize edilmiş ayçiçek yağı veya vazelin.
  • Göze yumuşak bir bandaj uygulayın.
  • göze çarptığından eminsen metal talaşı bir mıknatısla çıkarmayı deneyebilirsiniz. Başarısızlık durumunda, ayrıca bir doktora danışın.

Gözdeki bağımsız manipülasyonlarla, bunları yalnızca temiz ellerle ve tapınaklardan burun köprüsüne doğru yapmanız gerekir.

Bir çocukta bir kıymık çıkarma


Küçük çocuklarda kıymık sorunu yetişkinlerden çok daha fazladır. Çözümü, çocukların yaralanmanın tam yerini gösterememeleri, ağrıyı iyi tolere edememeleri ve ebeveynlerin geleneksel olarak çıkarmak için aldıkları bir iğnenin görüşüne dayanamamaları nedeniyle karmaşıktır. yabancı cisim. Bu nedenle, bebeğin kıymık aldığından şüpheleniyorsanız, aşağıdaki önerileri hatırlamanız gerekir:

  • Her şeyden önce, küçük hastayı sakinleştirmeniz, oyuncaklarla dikkatini dağıtmanız gerekir. Aksi takdirde, çocuk ağrılı noktaya dokunmanıza izin vermez ve kıymığı daha da derine sürükleyebilir.
  • Çocuklar için iğnesiz yöntemler daha uygundur. Bu, yapıştırıcı, yapışkan sıva, "Ichthyol merhem" ile ekstraksiyondur.
  • Çocuğa bir kase ılık su eklenirken bir "su oyunu" sunulabilir. bebek sabunu. Yaralı bölgenin derisi yumuşar ve kıymık ucu yüzeyin üzerinde görünür.

Çocuğa yardım etmede en önemli şey, ebeveynlerin iç huzurudur.

Yeteneklerinize güvenmiyorsanız veya kıymık dokulara derinlemesine girmişse, bebeğin hızlı bir şekilde profesyonel yardım alacağı acil servise gitmek daha iyidir.

Bir kıymık sonrası komplikasyonlar (patlama)

Ne yazık ki, kıymığı çıkardıktan sonra hoş olmayan semptomlar kaybolmayabilir (örneğin parmak şişer, ağrı artar, şişme). BT açık işaret yabancı cismin kalan kısmı veya yaranın enfeksiyonu nedeniyle süpürasyon. Bu gibi durumlarda, yaralanan bölgeyi tamamen temizleyecek, sterilize edecek ve daha ileri tedavi için önerilerde bulunacak bir cerrahla iletişime geçmeniz gerekir (genellikle iltihap önleyici merhemler kullanmak yeterlidir - "Levmekol", "Vishnevsky").

Bir kıymık sonrası yara bakımı

Bir kıymığı çıkardıktan sonra komplikasyonları önlemek için yarayı uygun şekilde tedavi etmeniz gerekir. Bunu yapmak için aşağıdaki kurallara uyun:

  • Kenarlara hafifçe bastırarak delikten kalan kirlenmiş kanı çıkarın. Güçlü bir şekilde sıkmak gerekli değildir, ayrıca damarları yaralayabilirsiniz.
  • Kanama sırasında basınçla durdurulur (bir gazlı bez peçete takın, bir bandajla geri sarın). Kan, kalbin üzerine yerleştirildiğinde daha hızlı pıhtılaşır (bir kol veya bacak birkaç dakika şişebilir). Genellikle, bir kıymığı çıkardıktan sonra kanama güçlü değildir.
  • Bundan sonra yara tekrar su ile yıkanır, peçete ile lekelenir ve antibakteriyel merhem sürülür.
  • Merhem üzerine steril bir gazlı bez uygulanır ve bir bandajla sarılır.

Bir kıymıktan sonra semptomların tamamen kaybolması 5-7 gün içinde olmalıdır.

Bu süre yaranın iyileşmesi için yeterlidir.

Bir kıymık anlamına gelse de, hatırlamak önemlidir. hafif sıyrıklar, ciddi sonuçlara yol açabilir.

Aşağıdaki durumlarda doktora görünmek acildir: sinir yaralanmasına işaret eden çok şiddetli ağrı, ağır kanama, toprak kontaminasyonu (tetanoz enfeksiyonu gelişme tehlikesi), göz yaralanması veya uzunluğu 5 mm'yi geçen kıymıklar.

Elena Malysheva en yaygın ve etkili yollar kıymık kaldırma

Bir kıymık, her insanın, yetişkinin ve çocuğun başına gelebilecek bir baş belasıdır. Bir kıymık çok fazla rahatsızlık getirir, görünmez, acıtır ve batar. Bir kıymık küçük olabilir ve derinlere nüfuz edebilir, ayaklara veya tırnakların altına girebilir. Bir kıymık nasıl hızlı ve acısız bir şekilde çıkarılır? Kanıtlanmış ve etkili yollar var.

İnsan eli en önemli araç birçok farklı eylem ve hareket gerçekleştirir. Çoğu zaman parmağınızdan bir kıymık çekmeniz gerekir. Bir sorun ne kadar erken tespit edilirse, ondan o kadar kolay ve hızlı kurtulacağınızı bilmek önemlidir.

Tavsiye! Bir kıymığı çıkarmaya başlamadan önce, cildi sıcak bir banyo ile buharlamanız veya gevşek ve yumuşak hale gelmesi için sıkıştırmanız gerekir. Sonra kıymık çıkacak deri Daha kolay.

Bir kıymığı çıkarmak için cımbız veya iğne kullanmak, ucun açıkça görülebildiğini gösterir. Aksi takdirde, kıymığı kancalamak ve çekmek işe yaramaz. Bir dezenfektan çözeltisi hazırlamak da gereklidir - alkol veya parlak yeşil. Neler olduğunu daha iyi görmek için parlak ışıkta çalışmanız ve bir büyüteç kullanmanız önerilir.

Evde prosedür:

  1. Deri önceden buğulanır, böylece dokular dağılır ve kıymık daha iyi görünür hale gelir ve daha hızlı dışarı çıkar.
  2. Cımbız veya iğne (büyük dikiş veya şırıngadan tıbbi) bir alkol solüsyonu ile tedavi edilmelidir.
  3. Alkol ve kıymıkların bulunduğu cilt alanı ile dezenfekte edilmelidir.
  4. Cımbız kullanılıyorsa, kıymık kenarını kancaya takmanız ve yavaşça dışarı çekmeye çalışmanız gerekir.
  5. Bir iğne kullanılıyorsa, gözetlemek gerekir keskin son kıymık ve deri katmanlarından dışarı çekmeye çalışın.
  6. Ortaya çıkan küçük yara, örneğin Bepanthen veya Boro Plus gibi iyileştirici bir merhem ile tedavi edilmelidir: o zaman hızlı ve komplikasyonsuz iyileşir.

İhtiyol merhem veya Vishnevsky, iğnesiz bir parmaktan bir kıymık çıkarmanıza izin verecektir. Bunu yapmak için, kıymıkların bulunduğu cilt bölgesini kalın bir şekilde sürün ve 15-20 dakika bekleyin. Merhem Vishnevsky ve ichthyol, dokuların iyi bir şekilde yumuşamasına katkıda bulunur ve ayrıca kıymıkların içinde bulunduğu cilt katmanlarından kaymasına yardımcı olacak bir çekme etkisine sahiptir. Ancak, yüzeye çıkması için kıymık çevresindeki cilde baskı uygulamanız gerekecektir. Yumuşak dokulara daha az zarar vermek için, uç göründüğü anda cımbızla alın ve kıymığı tamamen dışarı çekin.

Tavsiye! Evin ince burunlu bir çizim kalemi varsa, cımbızın yerini tamamen alacak ve daha da uygun olacaktır.

Az miktarda su ve sodadan oluşan bir yulaf ezmesi, cildin yüzey katmanlarından bir kıymık çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Bunu yapmak için, kitleyi etkilenen bölgede kısaca bırakmanız, ardından yabancı cismi cımbız veya iğne ile sıkmaya veya çıkarmaya çalışmanız gerekir. Kıymıkların daha da derine inmemesine dikkat etmek önemlidir, aksi takdirde ondan kurtulmak çok daha zor olacaktır.

Derin bir kıymık nasıl çıkarılır

Bir kıymık keskin ve küçükse veya tırnakların altına girerse derinleşir. Ayağa, topuğa veya tırnağa derinse bir kıymık nasıl çıkarılır? Tırnak kıymıklara deriden daha az duyarlıdır, büyük olasılıkla bir süre sonra kendiliğinden çıkacaktır.

Tavsiye! Kıymık tırnağın altındaysa, şiddetli acı veya görünmez, bir uzmana başvurmak daha iyidir. Bir cerrah veya travmatolog, rahatsızlığınızı kolayca ve hızlı bir şekilde giderecektir.

Ucu görünüyorsa, kıymığı bir iğne ile çivi altından çıkarmak mümkün olacaktır. Aletin ve etkilenen alanın ön dezenfeksiyonu ortadan kaldıracaktır. olası komplikasyonlar. Büyüteç altında ve iyi ışıkta, kıymık daha iyi görünür hale gelecek ve bu da sonucu hızlandıracaktır. Kıymığı kaldırmaya ve kenara yaklaştırmaya çalışmak gerekir. tırnak plağı.

Yapışkan bant (yapışkan bant, alçı veya elektrik bandı), örneğin fiberglas, metal talaşları ve bazı bitki türlerinden ayaklar ve avuç içi üzerindeki kırılgan ve küçük kıymıklardan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Manipülasyondan önce ellerinizi ve etkilenen bölgeyi kıymıklarla yıkamalı, cildi bir havluyla iyice kurulayın, ancak ovalamayın! Ardından, gerekli yapışkan bant parçasını hazırlamalı ve kıymık veya kıymıklardan etkilenen bölgeye yapıştırmalısınız. Bandı soyduktan sonra dikkatlice incelemeniz gerekir - yapışkan kısımda bir kıymık kalmalıdır.

Yapıştırıcı ile çıkarılabilir derin kıymık bir parmaktan. Bunun için kağıt ve karton veya PVA için sıradan yapıştırıcı uygundur. Madde kıymık ile bölgeye sürülür, ardından yapıştırıcı biraz kuruyana kadar yaklaşık yarım saat beklenmeli ve sertleşen kısmı yavaşça çekerek kıymık madde ile çıkmalıdır. Ardından, kalan yapıştırıcıyı çıkarmanız ve ciltte kıymık olmadığından emin olmanız gerekir. Aksi takdirde, prosedürü tekrarlayın.

Önemli! Kıymıkları çıkarmak için süper yapıştırıcı kullanmayın!

Hipertonik bir çözüm, derin ve zayıf görünen bir kıymıktan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Ürün çok tuzlu sıcak sudur. Yemek pişirmek için 2-3 yemek kaşığı tuz alın ve yarım veya bir bardak kaynar suda seyreltin. Solüsyon soğuduğunda, cildin dayanabilmesi için, bölgeyi kıymık ile ürüne batırmanız veya sıcak kompres. Ardından, gevşek bir bandaj uygulamalı ve kıymık daha iyi görünene kadar beklemelisiniz - daha sonra cımbız veya iğne ile çıkarılabilir.

Faydalı Bilgiler: Tıbbi olarak hipertonik salin adı verilen sıcak ve konsantre tuzlu su çözeltisi, şişliği ve iltihabı giderir, cildi dezenfekte eder ve ağrıyı azaltır.

Kıymık başarılı bir şekilde çıktıktan sonra kanama durana kadar beklemeli ve kalan yarayı tıbbi alkol, hidrojen peroksit veya klorheksidin ile tedavi etmelisiniz. Çizik yüzeysel ise, hızlı ve kolay bir şekilde iyileşir. Bakterisidal bir madde - derin bir yaraya merhem veya toz uygulanmalıdır. Kıymık izi kıvrım bölgesindeyse, bir bandaj uygulanması önerilir.

Doktor Yardımı Gerektiğinde

Evde, yalnızca cildin derinliklerine nüfuz etmeyen kıymıkları çıkarmak daha iyidir. Yabancı cisim yüz veya boyun bölgesindeyse, gözlere enkaz girmiş veya hava yolları, o zaman gerekli acil yardım doktor. Bir kıymık bir sinir veya kasa girerse, bir kişinin şiddetli ağrısına neden olur ve hareketi sınırlarsa, acil hastaneye yatış gerekir.



Tıbbi müdahale gerektiren durumlar:

  • bağımsız olarak bir kıymık çıkarmak için tekrarlanan ve başarısız girişimlerle;
  • göze veya göz bölgesine kıymık gelmesi;
  • kıymıklı yara derin ve kontamine ise;
  • et veya balıktan elde edilen hayvanlara bir kıymık uygulanır;
  • uzun süredir tetanoz aşısı yapılıyor ve enfeksiyon kapma ihtimali var.

Tavsiye! Ahşap ve organik kıymıklar - cips, dikenler, kuru ot ve ayrıca hayvansal kökenli kıymıklar - pullar, pençeler, kemikler vb. - enfeksiyon gelişimine katkıda bulunur. İnorganik malzemelerden - plastik, cam, metal - kıymıklar kendi içlerinde ağrılıdır, ancak ciltte enfeksiyona neden olmazlar.

Kıymık tamamen çıkarılmazsa, süpürasyon çok olasıdır. Enfeksiyonun başlıca belirtileri arasında şişlik, akıntı ve şiddetli ağrı, kızarıklık, lokal veya genel artış sıcaklık. Bu semptomlarla kendi başınıza savaşamazsınız, burada bir doktora danışmanız gerekir.

Tedavi olmadan, küçük bir kıymık çok fazla sorun getirebilir. Hızlı bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor. Kendiniz yapamıyorsanız, bir uzmana başvurmalısınız. Zamanla çıkarılan bir kıymık, enfeksiyon ve komplikasyonların önlenmesidir, bir rehin Sağlık ve sağlığı korumak.

Bir çip çıkarmanız gerekiyor ters yön deriye girişi

Parmaktaki bir kıymık, herkesin başına gelebilecek hoş olmayan bir olaydır. Çoğu durumda, bu yaralanma rahatsızlığa neden olmaz. Ancak kıymık parmağın derinliklerindeyse, ağrı ve iltihaplanmaya neden olur. Sonuç olmadan bu tür sorunlardan kurtulmak için birkaç kuralı hatırlamanız gerekir.

Yabancı cismin tipine ve şekline bağlı olarak, çıkarma yöntemleri farklılık gösterecektir.

kıymık türleri

Kaldırma yöntemleri
1. Ahşap kıymıklar.
  • Uç görünüyorsa, küçük cımbız kullanın.
  • Derin bir kıymık ile bir dikiş iğnesi kullanmanız gerekir.
  • Görünür bir kısım yoksa, merhemlerle çıkarılabilir veya alkol çözeltileri ile çözülebilir.
2. Metal kıymıklar.
  • Sonu dışarıdaysa, cımbız kullanmanız gerekir.
  • Metal derinse, önce parmağınızı buharla çıkarmalı ve kıymığı cildin yüzeyine sıkmaya çalışmalısınız.
3. Cam kırıkları.
  • Bir büyüteç altında camın yerini belirleriz.
  • Cımbız veya iğne kullanın. Bunu yaparken, cam parçalanabileceğinden dikkatli olun.
4. Bitkilerin dikenleri.
  • Etkilenen uzuvun bir hidrojen peroksit çözeltisi ile tedavisi;
  • Elleri bir soda veya tuz çözeltisinde buğulamak;
  • İğne ve cımbızın alkolle tedavisi;
  • Büyüteci iki elin de serbest kalacağı şekilde sabitleme;
  • İlk önce, mevcut tüm kıymıkları cımbızla çıkarın;
  • Derine sürülenler iğne tarafından serbest bırakılır;
  • Tüm kıymıkları çıkardıktan sonra, antiseptik ile tedavi, şiddetli hasar olan yerlerde bir bandaj uygulanmalıdır.

cımbız kullanma

Herkes cımbızla parmaktan kıymık çekmeyi bilir. Ancak, cildi enfekte etmemek ve iltihaplanmayı tetiklememek için pek çok insan antiseptik kurallarına uymaz. Kullanım kılavuzunu takip etmek kolaydır. Başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi hazırlayın:

  • cımbız küçük olmalı, manikür setinden bir alet idealdir;
  • hidrojen peroksit;
  • yeşillik veya alkol.

1. Aşama- cildin yüzeyini hidrojen peroksit ile yabancı maddelerden temizleyin. Sadece sıvı solüsyonu yaranın üzerine dökün.

2. aşama- Önceden alkolle işlem görmüş cımbızları alıyoruz ve kıymığı sürüldüğü aynı düzlemde çıkarmaya çalışırken kıymığı deriden dikkatlice çıkarıyoruz. Görünmüyorsa, boşalmayı bir iğne ile serbest bırakmak gerekir.

Cımbızların hareket yönü

Sahne 3- Parmağın derisindeki kusuru alkol veya parlak yeşil ile yağlayın.

Kıymığı parmaktan tamamen ortadan kaldırmanın birkaç şekilde mümkün olup olmadığını kontrol edebilirsiniz:

  • bir büyüteçle hasarın yerini incelemek iyidir;
  • Diken olan yere parmağınızı uzatın, ağrı yoksa küçük parçacık kalmaz.

Dikiş iğnesinin doğru kullanımı

Bir iğne ile bir kıymığı hızlı bir şekilde çıkarmak için, manipülasyondan önce cildi iyice buğulamak gerekir. Bu her zamanki gibi yapılabilir sıcak su, bir papatya kaynatma veya zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi.

Parmağınızdaki kıymık derinse nasıl çıkarılacağı aşağıdaki talimatlarda anlatılmaktadır.

  1. Ekstraksiyon prosedürünü kolaylaştırmak için önce cildi soda banyosunda yumuşatmanız gerekir. Bunu yapmak için 250 ml sıcak su alın ve orada 1 yemek kaşığı soda seyreltin, her şeyi karıştırın ve hasarlı parmağı iyice buharlayın.
  2. Buğulanmış parmak hidrojen peroksit ile muamele edilmelidir. Manipülasyondan önce iğne alkol ile dezenfekte edilmelidir.
  3. Şeridi çıkarmak için epidermisi kıymık üzerinden nazikçe yırtın, bir iğne ile kaldırın ve şeridin kenarını serbest bırakın.
  4. Süpürasyon olasılığını azaltmak için parmağınıza antiseptik uyguladığınızdan emin olun.

Bu makaledeki video, tahrikli bir çip ile nasıl davranılacağını ayrıntılı olarak gösterir.

İlaçlar ve kompreslerle kıymıkların çekilmesi

Parmağınızdaki görünmez bir kıymıktan endişeleniyorsanız, aşağıdaki şekillerde ortadan kaldırılabilir:

  1. Hasarlı parmağı Ichthyol veya Vishnevsky merhem ile kalın bir şekilde yağlamak, birkaç saat boyunca ve tercihen geceleri bir bandaj uygulamak gerekir. Müstahzarlar mükemmel bir çekme kabiliyetine sahiptir. Ertesi sabah, diken genellikle ağrısız bir şekilde kendi kendine çıkar.
  2. Alternatif olarak, ağrılı bölgeyi bir alkol iyot çözeltisi ile birkaç kez yağlayabilirsiniz. Madde şeridi çözecek ve iğne ve cımbız olmadan problemden kurtulacaktır.

Görünmez bir kıymık çıkarmak için Vishnevsky'nin merhemi kalın bir tabaka halinde uygulanmalıdır.

Halk yöntemleri

Parmağınızdaki kıymıktan nasıl kurtulabilirsiniz? Alternatif tıp? Kaldırma yöntemleri Halk ilaçları bolca sunulmuştur. Hepsinin enfeksiyon riskinin düşük olduğu durumlarda yüzeysel lezyonların çıkarılması için uygun olduklarına dikkat edilmelidir.

  1. Delinme bölgesini PVA tutkalı ile yağlamak, kurumaya bırakmak ve başka bir katman uygulamak gerekir. Son kurutmadan sonra film çıkarılmalıdır. Bu yöntem, derinse bir kıymık çıkarmak için gereklidir.
  2. Başka bir yöntem yapışkan bant veya yapışkan banttır. Bant, kıymık girişinden ters yönde çıkarılmalıdır.
  3. Bir sonraki yöntem için bir parça siyah ekmek çiğnemelisiniz. Kütleden yoğun bir topak oluşturun ve içine tuzu karıştırın. Topu bir diken ile yere yayın ve gece boyunca bırakarak yapışkan sıva ile kapatın. Böylece sabaha küçük bir kıymık çıkarmak mümkün olacak.
  4. Kil ve süzme peyniri eşit oranlarda karıştırıp giriş yerine uygulayabilirsiniz. Karışımı selofan ile örtün ve gece boyunca bandajlayın.
  5. Bir kıymığı muz kabuğuyla çıkarmanın bile bir yolu var. Bir kısmı parmağın etrafına sarılır, birkaç saat bırakılır. Bundan, cilt yumuşar ve şerit kendiliğinden çıkar veya cımbızla kolayca ulaşılır.

Bir doktora görünmek için nedenler

Kıymık, bulaşıcı ajanlar taşıyan yabancı bir nesnedir. Bu nedenle aşağıdaki durumlarda hemen bir cerrahtan yardım almalısınız.

Tavsiye! Parmak geceye yakın kaynamaya başladıysa ve cerraha ulaşmanın bir yolu yoksa, organı buharla hipertonik çözelti tuz ve ardından Vishnevsky merhem ile sıkıştırın. Doktor apseyi açacak ve çipi çıkarabilecektir.

Önerileri izleyerek ve yaranın enfeksiyon riskini doğru bir şekilde değerlendirerek parmağınızdan bir kıymık çıkarmak kolaydır. Herhangi bir şüphe varsa, bir uzmandan yardım istemek daha iyidir.

Genellikle herhangi bir iş yaparken, bir kıymık parmağa girebilir. Cilde nüfuz eden bu yabancı cisim, kişiye somut bir rahatsızlık verir. Bir şerit, bir metal veya cam parçası, bitki dikenleri olabilir. Bazen fark etmeyebilirsiniz ama bir süre sonra parmak derisinde küçük bir iltihap alanı olarak ortaya çıkacaktır. Bir kıymık sadece parmağı delmekle kalmaz, aynı zamanda tırnağın altından da geçebilir. Birkaç başvuru tıbbi yardım parmaktan bir kıymık çıkarmak için, ancak bu zamanında yapılmazsa gelişebilir. Bu, parmakların akut pürülan bir hastalığıdır. en çok korkunç sonuç tetanoz olabilir. Bu nedenle, bir kıymık parmaktan nasıl çıkarılacağını bilmek önemlidir.

Bir kıymığı kendiniz çıkarmanın birçok yolu vardır, ancak bazı durumlarda bunu bir doktorun katılımı olmadan yapmanız önerilmez. Göze yakın bölgeye girerse, deney yapmamak, uygun uzmana başvurmak daha iyidir. Parmağınızdan bir kıymık hiç görünmeyecek kadar derine girmişse, koparmamaya, almaya ve çekmeye çalışmamalısınız.

Derinden nüfuz ettikten sonra, kıymık parmağın içinde iki parçaya ayrılır, bu durumda kendi başına da çıkarılamaz. Parmağa bir metal veya cam parçası girerse, bir cerrahla iletişime geçmek daha iyidir. Dikkatlice kaldırır yabancı nesne ve yarayı tedavi et. Bir kıymık giriş yerinde kızarıklık, şişme ve kana neden olduysa, tıbbi yardım almak daha akıllıca olacaktır.

Çıkarmadan önce yara ve alet iyice dezenfekte edilmezse veya kıymık parçaları parmakta kalırsa, iltihap oluşabilir. Aşağıdaki işaretler, inflamatuar sürecin başlangıcını gösterir:

  • cildin hasarlı bölgesinin kızarıklığı;
  • sıvı içeriğin yarasından çıkış;
  • yaralanma bölgesinin şişmesi;
  • kızarıklık bölgesinde sıcaklıkta bir artış;
  • ağrı.

Yaranın enfeksiyon kapmaması için antibakteriyel bir sıva ile kaplayarak temiz tutmanız gerekir. Böylece kendinizi yaranın takviyesinden ve bununla ilişkili sonuçlardan koruyabilirsiniz.

cımbızla çalışıyoruz

Parmaktan derinse bir kıymık nasıl çıkarılır? En hızlı ve en yaygın yol, kıymığı cımbız ve iğne ile çıkarmaktır. Enfeksiyon riskini azaltmak için, çıkarmaya devam etmeden önce ellerinizi ılık suyla iyice yıkayın. Bu mümkün değilse, bir dezenfektan solüsyonu kullanılabilir. Ellerinizi kurutmanız gerektiğinde, ıslak veya ıslak bir parmaktan bir kıymığı çıkarmak daha zordur.

Parmaktan bir kıymık çekmeden önce, çalışılacak aletleri - bir iğne ve cımbız - dezenfekte etmek gerekir. Bunu yapmak için aletleri tıbbi alkole batırmak veya alkole batırılmış steril bir bezle silmek gerekir. Kıymık görülemeyecek kadar küçükse veya derinin içindeyse, bir büyüteç kullanabilirsiniz. Bu, onu hızlı bir şekilde tespit etmenizi ve cilde daha az zarar vermenizi sağlar.

Eylemler aşağıdaki gibidir:

  1. Kenarını cımbızla tutturmak için kıymık üzerindeki cildi bir iğne ve açık erişimle almak gerekir.
  2. Ardından, parmak üzerindeki depo cildini hafifçe bastırarak, sıkılaştırarak, bu yabancı cismin yüzeye sıkılmasına yardımcı olur ve daha sonra cımbızla kolayca çıkarılabilir.
  3. Bir kıymığı çıkarırken, orada bulunduğu açıyla dışarı çekmeniz önerilir.
  4. Yabancı cisim parmaktan çıkarıldıktan sonra yaranın antiseptik ile iyice tedavi edilmesi ve yara bandı ile kapatılması gerekir. Bulunmazsa antiseptikler, yaranın üzerine bastırmak ve bir damla kanın çıkmasını sağlamak yeterlidir, dezenfektan görevi görür.

Kıymık parmaklardaki yumuşak dokuya düşmediyse, ancak tırnağın altına girdiyse, oradan çıkarmak gerekir. Tırnak altı boşluğu farklı olduğu için aşırı duyarlılık, çıkarma işlemi biraz acı verici olabilir. Ancak takviye riski yüksek olduğu için onu orada da bırakamazsınız. Bunun nedeni, çivi altındaki boşluğa oksijenin girmemesi ve bu da bakteri üremesini kolaylaştırmasıdır.

Çivinin altına düşen kıymık nasıl çıkarılır? Parmağınızı sıcak suda tuz ve soda ilavesiyle buğularsanız ekstraksiyon işlemi kolaylaşacaktır. Buharlamadan sonra, cımbız ve iğne ile çıkarırken olduğu gibi aynı işlemler yapılır. Zorluklar ortaya çıkarsa, bir tıp kurumundan yardım istemek daha iyidir, bir kıymık alacaklar ve gerekli tüm prosedürleri yapacaklardır.

Halk yöntemleri

Cilde zarar vermeden parmaktan bir kıymık nasıl çekilir? Bir kaç tane var halk yolları, bunları kullanmak için ihtiyacınız olacak:

  • soda;
  • iktiyol merhem;
  • tuzlu su;
  • zamk;
  • yapışkan bant veya sıva.

Acı çekmeden, soda macunu yardımıyla bir kıymık çekilir. Kıymık küçükse ve ciltte çok derin değilse, bu yöntem onu ​​çıkarmak için çok iyidir. İlk önce kabartma tozu ve sudan bir macun yapmanız gerekir. Steril bir bezle kalın bir bulamaç sürülür ve parmağa sürülür, bir alçı ile sabitlenir ve 1 gün bekletilir. Bu süre zarfında, soda etkisi altında, parmaktaki cilt şişer ve kıymık yüzeye çıkar, ardından cımbızla çıkarmanız yeterlidir.

Parmaktaki yaralanma bölgesi iltihaplanır ve süpürülürse, ichthyol merhem yardımıyla sadece yabancı değil, aynı zamanda süpürasyon da tedavi edilir. Yaraya az miktarda merhem sürülür ve bir sıva ile sabitlenir. İlaç bütün gün parmakta olmalıdır. Sonuç olarak, oluşum nedeni ile birlikte irin çıkacaktır.

Bunun için tuzlu su kullanırsanız kıymık çıkarma işlemi ağrıya neden olmaz. Bu yöntem çocuklar için çok uygundur. Ilık bir tuzlu su çözeltisi hazırlanır ve hasarlı parmak buna batırılır. Tuzlu suyun etkisi altında cilt küçülür ve kıymık cildin yüzeyine hareket eder, ardından cımbızla kancalamak kolaydır.

Başka bir yol yapıştırıcı ile çıkarmaktır. Bunun için daha iyi uygun beyaz tutkal, parmak üzerine kalın bir tabaka halinde uygulanmalı ve iyice kurumasına izin verilmelidir. Tutkal biraz kuruduğunda ve viskoz hale geldiğinde, parmağınızdan keskin bir şekilde çekmeniz gerekir. Onunla birlikte kıymık da gitmeli. Parmağa yapışkan bant yapıştırılarak da aynısı yapılmalıdır. Ancak yapışkan ve bantlı yöntemler, ancak yapışan yabancı cisim derinin derinliklerinde değilse uygundur.

Çok alışılmadık bir şekilde muz kabuğu kullanımıdır. o bağlı içeri ile sorun alanı ve bir gecede bırakın. Sabah kıymık ortaya çıktı, sadece yarayı bir iyot çözeltisi ile tedavi etmek için kalır. Kıymık da hidrojen peroksit yardımıyla çıkarılır. Bandajı peroksit içinde nemlendirmek ve yaralı parmağa uygulamak gerekir. Sorun bir an önce bitmeli.

Yukarıdaki yöntemlerin hepsinin etkili olduğu kanıtlanmıştır, ancak hangisinin kullanılacağı, eldeki gerekli fonların mevcudiyetine bağlıdır.

teşekkürler

kıymık nedir?

kıymıkderi veya mukoza zarında bulunan herhangi bir yabancı cisimdir. Herhangi bir nesne yabancı cisim gibi davranabilir - bir parça cam, metal talaşı, talaş, bitki dikenleri ve dikenler. Bu öğeler aracılığıyla girebilir mekanik hasarderi ( veya mukus) örtmek. Bu durumda, eşlik eden cildin bütünlüğü ihlal edilir. ağrı semptomu. Bununla birlikte, çok küçük kıymıklar ağrısız bir şekilde nüfuz edebilir ve komplikasyonların gelişmesiyle birlikte tespit edilebilir.

Kıymık seçenekleri şunlar olabilir:

  • kaktüs ve diğer bitkilerin dikenleri;
  • gül dikenleri ve diğer bitkiler;
  • ahşap, metal talaşı;
  • talaş, cips.
Bir kıymıkla birlikte bir enfeksiyonun vücuda girdiğini anlamak önemlidir, çünkü çoğu zaman yukarıdaki maddeler kontamine olur. Bu nedenle kıymık gibi zararsız bir fenomen, komplikasyonları için tehlikelidir. en çok sık sonuçkıymıklar panaritium - parmak dokularının cerahatli iltihabı. Daha az yaygın olarak, bir kıymık apse oluşumuna yol açabilir ( lokalize inflamasyon).

Tırnakların altında siyah kıymıklar

Bazen tırnak plağının yüzeyinde, bazıları yanlışlıkla bir kıymık olarak kabul edilen siyah çizgiler belirir. Tırnak plağının bu kusurlarının kıymık ile ilgisi olmadığı hemen belirtilmelidir. Çoğu zaman, bu çizgiler bir mantarın veya diğer hastalıkların bir tezahürüdür.

Tırnaklar da saçlar gibi sağlığımızın bir yansımasıdır. Tırnakların durumuna göre doktor vücuttaki demir ve diğer eser elementlerin eksikliğini belirleyebilir. Bu bantların yönüne dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle, tırnak plağının enine çizgisi kalp problemlerini gösterebilirken, uzunlamasına olan bir mantar patolojisini gösterir.

Tırnaklardaki siyah dikey çizgilerin nedenleri:

  • Tırnak veya onikomikozun mantar enfeksiyonu. En çok yaygın neden siyah çizgiler. Topikal ve sistemik antifungal ajanların yardımıyla çok kolay tedavi edilir.
  • Vitamin eksikliği ( vitamin eksikliği) ayrıca kırılgan tırnaklara ve üzerlerinde siyah şerit görünümüne neden olur. Kural olarak, bu B vitaminlerinin yanı sıra A ve C vitaminlerinin eksikliğidir.
  • Demir eksikliği ( anemi). Demir takviyesi ile tedavi edildi sorbifer).
  • Gastrointestinal sistemin patolojisi. Mide sorunları da tırnaklarda siyah çizgiler oluşmasına neden olabilir. Bu, bu patolojilerde vitamin ve eser elementlerin yetersiz emiliminin olduğu gerçeğiyle açıklanmaktadır. Bu nedenle vücuda yeterli miktarda girseler bile mide ve bağırsakların mukoza zarı düzeyinde emilmezler.

Bir kaktüsten bir kıymık

Kaktüs kıymığı, en yaygın kıymık türlerinden biridir. Kural olarak, bu tür kıymıklar parmak uçlarına ve tırnakların altına yapışır. Böyle bir kıymık çıkarmak, çoğu zaman temsil etmez harika iş. Kaktüsün dikeni bir santimetreden büyükse, cımbızla çıkarmak kolaydır. Ancak burada kıymığı kırmamak için cımbızı çok sıkmamaya dikkat etmelisiniz. Dikenler küçükse, birkaç milimetre boyutundaysa, bu tür kıymıkların yapışkan bantla çıkarılması daha kolaydır.
Kıymığı çıkarma yöntemi ne olursa olsun, hijyen kurallarına uymak önemlidir. Kıymıklar son derece temiz ellerle çıkarılır ve lezyon bölgesi öncesi ve sonrası antiseptik ile tedavi edilir.

metal kıymık

Metal kıymıklar, kural olarak, bir marangozluk atölyesinde çalışırken vücuda nüfuz eder. Bu tür kıymık çok tehlikelidir, çünkü hemen güçlü iltihaplanmanın gelişmesine yol açar. Bu nedenle, böyle bir kıymık hemen çıkarılamıyorsa, bir cerraha danışmak gerekir. Derine gömülü bir metal kıymığı bağımsız olarak çıkarmak imkansızdır.

Çocuklarda ve yetişkinlerde kıymık belirtileri

Bir kıymığın ana semptomu, cildin yüzeyinde görünen ucudur. Kıymık derinin altına girerse, belirtileri ne kadar derine gittiğine bağlıdır. Yüzeysel kıymıklar, epidermis tabakasının altında çıplak gözle görülebilir ve etraflarındaki cilt kızarır. Derine yerleşmiş bir kıymık görsel olarak görülmez ancak kızarıklık, şişme ve ağrı gibi semptomların gelişmesine yol açar.

Bir kıymık ile iltihaplanma

Herhangi bir, hatta çok küçük kıymıklara, iltihaplanma sürecinin gelişimi eşlik eder. AT bu duruminflamasyon, yabancı bir cismin vücuda girmesine yanıt olarak koruyucu bir reaksiyondur.
Çoğu durumda, bir kıymıkta iltihaplanma belirtileri kızarıklık ve lokaldir ( yerel) şişme. İlk işaret, cildin damarlarının genişlemesinden kaynaklanır, bunun sonucunda kanla doyurulur, bu da kırmızı bir renk verir. Ödem, aynı damarların artan geçirgenliği ile provoke edilir, çünkü bunlardan sıvı transüde edilir ( takip eder) dokuda. Sıvının kıymığı çevreleyen dokuya salınması ödem gelişimine yol açar. ve artan geçirgenlik kan damarları, ve genişlemeleri ( eklenti) yabancı bir cismin vücuda girmesine yanıt olarak oluşan enflamatuar aracıların etkisinden kaynaklanır.

Daha fazla gelişme klinik tablo kıymık boyutuna ve boyutuna bağlıdır daha fazla kader. Kıymık zamanında çıkarılır ve işlenirse, iltihap geriler ( geçer). Kıymık durdurulmuşsa veya tamamen çıkarılmamışsa ( veya alındı ​​ancak işlenmedi), sonra inflamatuar süreç pürülan inflamasyonun gelişmesiyle daha da ilerler.

enfeksiyon ( enfeksiyon) bir kıymıktan sonra

Bazen bir kıymık çıkarıldıktan sonra bile vücutta bir enfeksiyon kalabilir. Bu birkaç nedenden dolayı olabilir. En yaygın neden, kıymıkla birlikte nüfuz eden dokularda veya bakterilerde kalan kıymık parçasıdır. Ayrıca, bir kıymığı çıkarırken iltihaplanmanın nedeni kötü hijyen olabilir. Bunu önlemek için, kıymık yerini çıkarmadan önce ve sonra bir antiseptik ile tedavi etmek ve ayrıca kıymığı son derece temiz ellerle çıkarmak gerekir.

çoğu sık enfeksiyon kıymıktan sonra panaritium - parmak dokusunun iltihabı. Panaritium'un nedeni, piyojenik bakterilerin penetrasyonudur ( stafilokok veya streptokok) yumuşak dokulara dönüştürülür. Penetrasyon küçük kıymıklar, yaralar, sıyrıklar yoluyla gerçekleşebilir. Panaritium çok ciddi bir sonuçtur ve alınmazsa Acil eylem, o zaman enfeksiyon kolun daha aşağılarına yayılabilir. Tendonlar ve eklemler dahil olmak üzere elin dokularının enfeksiyöz sürecine dahil olmak, parmağın kesilmesine neden olabilir.

Panaritium türleri şunlardır:

  • cilt- parmağın arkasında gelişir. Etrafında tırnak yatağı irin birikir. Dıştan, bulutlu sarı bir sıvı ile dolu yoğun bir balon gibi görünüyor. Mesanenin etrafındaki deri kırmızılaşır, şişer ve çok gerginleşir. Bu fenomene ağrı ve yanma hissi eşlik eder.
  • deri altı- parmakların veya ellerin palmar yüzeyinde gelişir. Bu durumda irin yoğun cilt altında birikir. çünkü sıkı cilt palmar yüzeyinde, irin dökülemez, ancak eklemlere ve kemiklere derinlemesine yayılır. Sonuç olarak, deri altı panaritium'a sıklıkla eklem hasarı eşlik eder.
  • dil altı- dır-dir sık komplikasyon subungual kıymık. Bu durumda iltihaplanma, tırnak altındaki yumuşak dokuları kaplar. Biriken irin genellikle tırnak plağının altına girer ( çivi).
  • periungual- hijyenik olmayan koşullarda yapılan manikürün sık görülen bir sonucudur. Bununla birlikte, subungual kıymıkların bir komplikasyonu da olabilir. Enflamasyon periungual silindiri etkiler, orada irin birikir.
  • eğimli- çoğu zaman ikincildir, yani birincil panaritium sonucu gelişir. Örneğin, irin yüzeysel olarak yerleştirilmiş katmanlardan deri altı panaritium ile nüfuz ettiğinde. Güzel tehlikeli hastalık kolun kesilmesine neden olabilir.
  • eklem- ayrıca çoğu zaman cilt panaritiumunun bir komplikasyonu, irin bir çıkış yolu bulamadığında eklemlere ve tendonlara derinlemesine nüfuz etmeye başlar.
Bir kıymıktan sonra enfeksiyon tedavisi ayakta tedavi bazında yapılamaz ( yani evde). Bu komplikasyonlar endikasyonlardır. acil itirazdoktora.

Bir kıymık acıyorsa ne yapmalı?

Ağrı, kıymıkların ilk ve bariz belirtisidir. Başlangıçta, cilde mekanik hasarın bir sonucudur, bunun sonucunda sinir uçlarının yaralanması ve ağrının gelişmesine yol açar. Bununla birlikte, gelecekte ağrı yoğunlaşır. Bu, ödem gelişimi ve irin birikmesi ile açıklanır, bunun sonucunda çevre doku gerginleşir. Bu durumda ağrıyı gidermek için şişliği azaltmak ve gerginliği azaltmak gerekir. Sıcak tuz banyoları bununla başa çıkmaya yardımcı olur. Osmoz yasasına göre, fazla sıvı yumuşak dokularhipertonik hale gelir tuzla doymuş) çözüm.

Bir kıymık apsesi olursa ne yapmalı?

Kalan kıymık zamanla kaynamaya başlar, bu da irin üretimi ve birikmesi anlamına gelir. Pus, hoş olmayan bir bulutlu sıvıdır ( bazen fetiş) pürülan iltihabın sonucu olan koku. İrin oluşum sürecine süpürasyon denir ve insanlarda - apse. Pürülan inflamasyon varlığını gerektirir patojenik mikroplaryaranın içinde. Çoğu zaman, bu mikroplar vücuda bir kıymıkla girer. Çoğu zaman, pürülan inflamasyon stafilokoklar ve klostridia gibi piyojenik bakteriler tarafından tetiklenir.

Bir kıymık apsesi varsa, o zaman her şeyden önce çıkarılmalıdır. Kıymık çıkarılması ile birlikte süpürasyon süreci de duracaktır. Bununla birlikte, çoğu zaman bir apse sırasında, kıymık zaten dokuların derinliklerine iner ve onu çıkarmadan çıkarır. cerrahi müdahaleçalışmıyor. Bunun için pürülan iltihabın odağı açılmalıdır.

Acısız bir şekilde nasıl çekilir ( almak) bir kıymık?

İnsanlar nadiren uzmanlaşmış bir kıymık çıkarmak için yardım ararlar. tıbbi kurumlar. Kural olarak, zaten komplikasyonları olan bir doktora giderler - panaritium, takviye. Bu ana kadar kurban kıymığı kendi başına çıkarmaya çalışıyor. Unutulmamalıdır ki bazen bunu yapmak o kadar da zor değildir. Temel kurallara uymak önemlidir.

Bir kıymık çıkarma kuralları aşağıdaki gibidir:

  • boyutuna bakılmaksızın herhangi bir kıymık yalnızca temiz ellerle çıkarılır;
  • ekstraksiyondan önce, etkilenen bölge bir antiseptik ile tedavi edilmelidir ( iyot, hidrojen peroksit, formik alkol olabilir);
  • kıymık çıkarıldıktan sonraki yer de daha sonra bir antiseptik ile tedavi edilmelidir;
  • Bir kıymığı sıkmaya çalışmanız tavsiye edilmez, çünkü bu onu daha da derinlere götürebilir.
Yüzeysel olarak girilmiş bir kıymığı çıkarmanın birkaç yolu vardır. En yaygın yol cımbız veya iğne kullanmaktır ( bir şırıngadan iğne, dikiş için değil). Cımbız, deri yüzeyinde bir kıymık ucu göründüğünde kullanılır. Önceden, kıymık yeri ve cımbızların kendileri hidrojen peroksit veya başka bir antiseptik ile muamele edildi. Ardından, çıkıntılı kıymığı görünen kenardan almanız ve cilde giriş hattından zıt yönde çekmeniz gerekir. Bu durumda, kıymığı düzgün bir şekilde çıkarmak önemlidir, aksi takdirde tabanda kırılabilir. İçeride kalan kıymıkların bir kısmı zamanla iltihaplanabilir ve apse oluşumuna neden olabilir.

Cımbız yerine şırıngadan bir iğne kullanabilirsiniz. Şırınga elbette yeni olmalı, kullanılmış iğnelerin kullanılması kesinlikle yasaktır. İğnenin kıymık çok küçük olduğu ve yüzeysel olarak deri altına girdiği durumlarda kullanılması önerilir. Alınacak böyle bir kıymık yoktur, ancak epidermisin altında çıplak gözle açıkça görülebilir ( cildin üst tabakası). Lezyon bölgesi tedavi edildikten sonra iğne şırıngadan ayrılır ve kıymık üzerinden deri altına enjekte edilir. İğne, kıymık üzerindeki deriyi kesiyormuş gibi düzgün bir şekilde ilerletilir. Sonuç olarak, kıymık üzerindeki cilt, iğnenin keskin kenarı ile kesilir ve kıymık ortaya çıkar, ardından kolayca çıkarılır. Cımbız ve iğneye bir alternatif, ichthyol merhemidir.

Çivinin altında derin bir kıymık nasıl çekilir?

Parmaklar, kıymıklar için en gözde yerdir, bu nedenle çoğu zaman parmaklardan veya tırnakların altından bir kıymık çıkarılır. Kıymık yerine bağlı olarak, çıkarmak için cımbız veya iğne kullanılabilir. Bununla birlikte, bir kural olarak, kıymıklar çivinin altına girer ve çıkarma için erişilemez hale gelir. Bu nedenle, bu durumda, başlangıçta bir merhem veya merhem yardımına başvurmanız önerilir. tuzlu su çözeltisi. Kıymığı yüzeye çıkarmaya yardımcı olacaklar, ardından cımbızla kancalamak daha kolay hale gelecek.

Popüler bir ev ilacı kabartma tozudur. Sıradan su ile kalın bir bulamaç haline karıştırılır, ardından yüzeye bir kıymık ile uygulanır. Ardından, etkilenen bölgeye bir yama yapıştırılır ve bir gün boyunca bırakılır. Soda yüzeye sadece bir kıymık değil, aynı zamanda etrafındaki iltihaplı sıvıyı da çeker. Kıymık şiddetli ağrıya neden olursa, ek olarak analjezik olan ichthyol merhemine başvurmak daha iyidir ( anestezik) Etki. Merhem soda gibi uygulanır.

Bir gün sonra yama çıkarılır ve bu süre zarfında cilt yüzeyine çıkan kıymık ucu cımbızla yakalanır. Kıymık çok derinse, kıymık çok küçük bir ucu yüzeye gelebilir. Bir kıymığı takmayı kolaylaştırmak için bir iğne ile kaldırabilirsiniz. Kıymık çıplak gözle erişilebilir olduğunda, cımbıza başvurmanız önerilir. Kıymık kenarı cımbızla tutulur ve nazikçe çekilir. Kıymık ucunu kırabileceğinden cımbızı çok sıkmayın. Cımbızlar kaynar suda önceden sterilize edilir veya antiseptik bir solüsyonla işlemden geçirilir.

İğne ile kıymık nasıl çıkarılır?

Bazen bir şırıngadan bir iğne ile bir kıymık çıkarmak mümkündür. Bunun için kıymık derinin altına, ancak çok yüzeysel olarak yerleştirilmelidir. Ancak çıplak gözle görülebilmelidir. İki milimetrelik bir şırıngadan bir iğne kullanılması tavsiye edilir. Elbette daha büyük bir iğneye başvurabilirsiniz ( şırınga ne kadar büyükse iğne o kadar kalındır), ancak bu durumda kıymığı ortaya çıkarmak daha zor olacaktır. Şırınga yeni ve mühürlü olmalıdır. Şırıngayı çıkardıktan sonra iğnenin bağlantısı kesilmeli ve taban tarafından tutulmalıdır. Önceden, bir kıymık giriş yerinin bir alkol çözeltisi ile işlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca, iğneyi tabanından tutarak, keskin ucu derinin altındaki kıymıklara paralel olarak sokulur. İğne, deri ile kıymık arasında ikincisine paralel olarak geçmelidir. İğnenin keskin kenarı ile cildi biraz kaldırmak, böylece kesmek gerekir. Deriyi kıymık üzerinden kestikten sonra, ikincisi iğnenin keskin kenarı ile kolayca çıkarılır.

İğnesiz bir kıymık nasıl çıkarılır?

Bir kıymığı çıkarmak için iğne yerine cımbız, merhem ve hatta bazen koli bandı kullanılabilir. Cımbız, kıymık tamamen cilt altında olmadığında ve ucu cilt yüzeyinin üzerinde göründüğünde uygundur. Bu durumda serbest sonkıymıklar cımbızla yakalanır, ardından çıkarılır. Bu manipülasyon için bir ön koşul, kıymığı çıkarmadan önce ve sonra yerin antiseptik ile işlenmesidir.
Yüzeysel olarak yerleştirilmiş çok küçük kıymıklar olması durumunda yapışkan bant veya sıva kullanımı uygundur ( örneğin, cam elyafı veya küçük kaktüs dikenleri kıymık görevi görürse). Bunu yapmak için, önce etkilenen alanı boyut olarak kaplaması gereken bir parça yapışkan bant kesilir. Bant dikkatlice yapıştırılır, ancak bastırılmaz ve 10 saniye sonra dikkatlice çıkarılır. Bant üzerinde küçük kıymıklar kalır, ancak bu olmazsa, prosedür tekrarlanabilir.

Bazı merhemler de bir kıymıkla başa çıkmaya yardımcı olacaktır. Bu durumda en yaygın çözüm ichthyol merhemdir. Merhem, anti-inflamatuar ve antiseptik etkileri olan iktiyol ve petrol jölesi gibi bileşenler içerir. Merhem, reçetesiz satılan eczanelerde satın almak kolaydır. Kıymık çevresindeki cilt, antiseptik bir çözelti ile ön işleme tabi tutulur, ardından kıymık ve etrafındaki alana ince bir merhem tabakası uygulanır. Bundan sonra kıymık bir sıva ile kapatılır ve 10 saat bekletilir. Ichthyol rejenerasyon süreçlerini iyileştirir ( kurtarma) ve dokulardaki metabolizma, iltihabı ortadan kaldırır ve böylece bir kıymığı “çıkarır”. 10 - 14 saat sonra, yama çıkarılır ve kıymık kendiliğinden dışarı çıkar.

Soda ile bir kıymık nasıl çıkarılır?

Bazen kıymıklar dokuların derinlerine iner, böylece onları cımbız veya iğne ile almak imkansız hale gelir. Bu durumda bir kıymık çıkarmak için merhem kullanımına başvurun. Merhem, cildin etkilenen bölgesine uygulanır, ardından kaplanır. Bir gün sonra ( en az 10 – 12 saat) yama kaldırılır. İhtiyol merhem veya herhangi bir başkası, kıymıkları yüzeye çekerek çıkarılmasını kolaylaştırır.

Bu tür araçların evde de yapılabileceğine dikkat edilmelidir.
Örneğin, popüler bir çıkarıcı kabartma tozu macunudur. Sıradan kabartma tozu ve az miktarda içerir. kaynamış su. Bileşenler bir macun halinde karıştırılır, ardından ortaya çıkan bulamaç etkilenen bölgeye uygulanır. Üstüne bir tampon uygulanır ve bir gün boyunca bir yama kapatılır. Sodanın etki mekanizması, bir tuzlu su çözeltisinin etkisine benzer - etkilenen alan ile soda arasındaki ozmolar basınç farkı nedeniyle bir kıymık çıkar.

Bir kıymık nasıl tedavi edilir?

Bir kıymık tedavisi ön koşulçıkarırken. Bu prosedür, gelişme riskini azaltacaktır. pürülan komplikasyonlar. Bunun için, kural olarak, en basit araçlarevde ilk yardım çantasında bulunanlar.

Kıymık tedavisi için araçlar şunlardır:

  • hidrojen peroksit;
  • parlak yeşil ( "parlak yeşil");
  • iyodin alkol çözeltisi;

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır ...

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

Cevap-Bul.com

  • Popüler
  • İçindekiler

    Gözükmeyen kıymık nasıl çıkar?

    Küçük bir kaba biraz beyaz sirke koyun. Kıymık olan bölgeyi sirkenin içinde 15-20 dakika tutun. Kıymığın cildin yüzeyine çıkana kadar bekleyin. Daha sonra kıymığı cımbızla çıkartıp ılık suyla durulayın.

    Kıymık çıkarılmazsa ne olur?

    Kıymık, iltihaplı bir reaksiyona neden olabilir. Biehler “kıymık çıkarılmazsa, vücut istilacıyı emmez veya p∂rçaIamaz. Aksine, muhtemelen kıymıkları dışarı itmeye çalışır” diyor. Kıymık, iltihaplı bir reaksiyona neden olabilir. Bu da o bölgede şişlik ve kızarıklık anlamına gelir.

    Kıymik ne demek?

    Tahta, kemik, metal, porselen, cam vb. şeylerin çok küçük ve sivri parçası.

    Kıymık kendisi çıkar mı?

    Kıymıklar bazen karbonat ve yara bandıyla çıkarılabilir. Önce bölgeyi temizleyip kurulaman, sonra da kıymığa karbonat uygulaman gerekiyor. Kıymığın üstünü yara bandıyla kapatıp birkaç saat sonra çıkar. Kıymık kendiliğinden çıkacak.

    Sirke ile kıymık nasıl çıkar?

    Sirke: Sirke yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Doğal asidik özelliği sayesinde kıymığı ciltten dışarı atar. Uygulama: Bir kaba beyaz sirke koyun ve kıymık olan bölgeyi yaklaşık yarım saat sirkenin içinde bekletin. Kıymık, cildin yüzeyine çıktığında kıymığı cımbız yardımı ile çıkarın ve bölgeyi durulayın.

    Sıcak suyla kıymık nasıl çıkarılır?

    Kıymık veya cam parçası nasıl çıkarılır? Küçük bir şişeyi sıcak suyla doldurun. Kıymık veya cam giren bölgeyi şişenin üstüne bastırın. Su soğudukça cildinizi emecektir ve sizin kıymığı veya camı daha kolay çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

    Kıymık batmasına ne iyi gelir?

    Tamamen derinin içinde bulunan küçük kıymıkları çıkarmak için en etkili yöntem karbonat kullanmaktır. Bunun için karbonat ve suyu karıştırarak hamur kıvamında bir karışım elde etmek gerekir. Ardından bu karışım, kıymığın battığı alana sürülür. Bir bandaj yardımıyla sarıldıktan sonrasında birkaç saat beklemek gerekir.

    Kıymık batması nedir?

    Cildin altına tahta parçası, demir parçaları ve tozları gibi maddelerin girmesi halk arasında kıymık batması olarak bilinir. Kıymık genellikle ele veya parmağa batar. Çok acı veren bir durumdur ve önemsenmesi gerekir.

    Kıymık iltihabına ne iyi gelir?

    Oksijenli Su: Enfeksiyon ve iltihabı önlemeye yardımcı oksijenli su, kıymık çıkarmak için kullanılan bir diğer yöntemdir. Uygulama: Oksijenli suya batırdığınız pamuğu kıymık olan bölgeye koyun ve bant ile sarın. Birkaç saat beklediğinizde kıymık yüzeye çıkmış olacaktır; cımbız yardımı ile çıkarın ve bölgeyi durulayın.

    Iltihaplı kıymık nasıl çıkar?

    Cevap-Bul.com

  • Trend olan
  • İçindekiler

    Görünmeyen diken nasıl çıkarılır?

    Kıymık olan bölgeyi sirkenin içinde 15-20 dakika tutun. Kıymığın cildin yüzeyine çıkana kadar bekleyin. Daha sonra kıymığı cımbızla çıkartıp ılık suyla durulayın. Cilt derisinin içinde kalan küçük kıymıklar için karbonat çok etkilidir.

    Kıymık batmasına ne iyi gelir?

    Tamamen derinin içinde bulunan küçük kıymıkları çıkarmak için en etkili yöntem karbonat kullanmaktır. Bunun için karbonat ve suyu karıştırarak hamur kıvamında bir karışım elde etmek gerekir. Ardından bu karışım, kıymığın battığı alana sürülür. Bir bandaj yardımıyla sarıldıktan sonrasında birkaç saat beklemek gerekir.

    Ayağa batan kıymık çıkarılmazsa ne olur?

    Kıymık, iltihaplı bir reaksiyona neden olabilir. Biehler “kıymık çıkarılmazsa, vücut istilacıyı emmez veya p∂rçaIamaz. Aksine, muhtemelen kıymıkları dışarı itmeye çalışır” diyor. Kıymık, iltihaplı bir reaksiyona neden olabilir. Bu da o bölgede şişlik ve kızarıklık anlamına gelir.

    Ayağa diken batmasına ne iyi gelir?

    Cildinize batan ve deri altında kalan bir diken, kıymık ya da cam parçasını çıkarmak için bölgeyi yıkayın ve su ve 1/4 tatlı kaşığı karbonatla hazırladığınız macunu sürüp üzerini bandajlayın. Karbonat cildin şişmesini ve batan maddenin yüzeye çıkmasını sağlayacaktır.

    Ayağa batan iğne nasıl çıkar?

    Bu gibi durumlarda ameliyat nadiren gerekir. Genellikle acil servis veya poliklinik şartlarında lokal anestezi ile yüzeyel ve derin olmayan girişimsel müdahaleler ile iğne çıkarılabilmektedir.

    Ele batan küçük cam kırığı nasıl çıkarılır?

    Dar ağızlı küçük bir şişeyi sıcak suyla doldurun. Kıymık veya cam giren bölgeyi şişenin üstüne bastırın. Su soğudukça vakum yapacak ve sizin kıymığı veya camı daha kolay çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

    Diken batması enfeksiyon nasıl geçer?

    Küçük bir kaba biraz beyaz sirke koyun. Kıymık olan bölgeyi sirkenin içinde 15-20 dakika tutun. Kıymığın cildin yüzeyine çıkana kadar bekleyin. Daha sonra kıymığı cımbızla çıkartıp ılık suyla durulayın.

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır