hünnap ağacı verimi / Hünnap (Zizyphus jujuba Mill.) , TropikMeyveci

Hünnap Ağacı Verimi

hünnap ağacı verimi

Hünnap yetiştiriciliği, hünnap meyvesi fiyatı, hünnap meyvesi nerede yetişir, hünnap meyvesi faydaları.

Hünnap Meyve Yetiştiriciliği &#; Hünnap Meyve Bahçesi Kurma Maliyeti

Hünnaba talep artıyor. Üreticinin ürünü tarlada satılıyor. Birçok meyveye göre daha kârlı. Bir dekarda 10 bin TL’den aşağı gelir elde edilmiyor. Giderek popülerleşen bu meyvenin bahçesini kurmakta geç kalmayın&#;

TÜRKİYE meyvecilik sektöründe oldukça iyi noktalarda. Hemen her hafta yaptığımız haberlerle bu durumu okurlarımızla paylaşıyoruz. Elma, kiraz, üzüm, çilek, şeftali gibi birçok meyvede ya dünya lideriyiz ya da ilk beşteyiz. Bu alanda çok ciddi, profesyonel boyutlarda yatırımlar yapıldığına şahit oluyoruz. Bu meyvelerle ilgili çok detaylı haberleri geçtiğimiz sayılarda verdik. Şimdi ise geçmişi eski, ama yeni keşfedilmeye başlanan bir meyveden bahsetmek istiyoruz. Bu meyvenin adı hünnap&#; Elma ve kiraz üretim merkezlerinde alternatif ürün olarak karşımıza çıkmaya başladı. Meyvesi öyle ucuz değil. Boyutlarına göre üreticiden çıkış fiyatı TL arasında değişiyor. Aktarlarda, marketlerde ise 30 TL civarında satışa sunuluyor.

Hünnap, bazı bölgelerde ünnap ve in-nap olarak da biliniyor. İlkbaharda sarı renkli, güzel kokulu çiçekler açıyor. metreye kadar boylanma yapabilen, iğde gibi dikenli bir ağaç. Yabani elmaya benzeyen yeşil meyveleri santimetre büyüklüğe ulaşıyor. Önce yeşil ardından kırmızı olan meyveleri sonbaharda olgunlaşıp kahverengiye dönüyor ve etli, sulu, mayhoş lezzeti meyveler haline geliyor. Ağırlıklı olarak kurutulmuş hali ile tüketicilere ulaşıyor. Anadolu’da binlerce yıldır kuruyemiş olarak tüketildiği biliniyor.

hunnap

CİDDİ GİRİŞİMLER BAŞLADI

Ilıman iklim bitkisi olarak bilinen hünnap, batı ve güney bölgelerimizde orman örtüsü içinde yaygın olarak görülür. Güneydoğu Anadolu’nun kışı nispeten ılık geçen illerinde, hatta Sivas ve Erzincan gibi ağır karasal iklimli illerde de, doğal orman örtüsü içinde, diğer bölgelerimizde de soğuktan korunmuş mikro klima özellikli alanlarda yetişebilir. Ilıman iklim bitkisi olarak tanımlanmasının nedeni, karasal iklimlerde, çiçeklerinin açtığı mart ve nisan aylarında, bazı yıllarda ilkbahar geç donlarından çiçeklerinin zarar görmesiyle meyve veriminin düşmesidir. Yüksek verim verdiği yerler yazların uzun ve sıcak geçtiği bölgelerdir. Hünnabı ticari olarak üreten bölge henüz az. Ancak ciddi çalışmalar yapılıyor.

YILLIK AĞAÇLARI VAR

Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsü beldesi hünnap yetiştiriciliğini uzun yıllardır yapıyor. Köydeki hünnap ağaçlarının yıllık olduğu saptanmış. Elmasıyla meşhur Çivril’de hünnap ağacı alternatif bir meyve olarak artmaya başlamış.

Gümüşsü köyünde hem hünnap meyveciliği yapan hem de hünnap fidanı satan Metin Yam, meyveye olan talepte önemli artışlar yaşandığını söylüyor. Köyün hünnap geçmişinin eski olduğunu belirten Yam, yeni bahçe kuruluşlarının da yapıldığını söylüyor. Hünnabın zahmetsiz bir meyve olduğuna dikkat çeken Yam, “Sadece su ihtiyacını karşılıyoruz. Gübre, ilaçlama hiç bir şey yok. Tamamen doğal ortamda yetiştiriyoruz. Maliyeti düşük. Fiyatları da tatmin edici. Karlı bir meyve” diyor.

Fidan satışı da yaptıklarım belirten Yam, büyük bahçeler olmasa da yeni bahçelerin kurulduğunu söylüyor. Yam’ın verdiği bilgiye göre çevre illerden de hünnap yetiştirmek isteyen üreticilerin köylerine gelerek bilgi aldıklarım söylüyor. Metin Yam, hünnabın en çok kurutulmuş olarak tüketildiğini söylüyor. Yam, “Özellikle çayın yanında kuruyemiş olarak tüketiyoruz. Ayrıca reçelini ve şerbetini de yapıyoruz” diyor. Yam, funduszeue.info internet adresi üzerinden hünnap fidanı satışı da yapıyor.

GÖNEN&#;DE BAHÇELER KURULUYOR

İsparta’nın Gönen ilçesi de hünnap ağacını keşfeden ilçelerden biri. Ağırlıklı olarak kiraz ve elma üretimiyle uğraşan ilçenin yeni meyvesi hünnap olmuş.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Gönen Kaymakamlığı’nın geliştirdiği proje ile ilçenin hünnabı tanıması sağlanmış. 28 bin TL’lik kaynakla iki ayrı köye hünnap bahçesi kurulmuş. Örnek bahçelerde verim ölçümleri yapılmış ve sonuç oldukça iyi çıkmış. Hünnapla tanışan üreticiler de birer ikişer dekarlık alanlarda hünnap bahçesi kurmaya başlamış. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı yetkililerinden Sinan Mesuter, projenin hedefe ulaştığını söylüyor.

Mesuter’in verdiği bilgiye göre sekiz dekarlık hünnap bahçesi kuran bile var.

Projenin uygulama alanı olan Gönen’in genç kaymakamı Coşkun Öztürk de hünnap ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor:

“Ben ilçede henüz yeni göreve başladım. Ama arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre proje Koçtepe ve Güneykent beldelerimizde uygulanmış. Alternatif ürüne ihtiyaç var. insanları cezbeden örnekler koymak lazım. Hünnap da bu şekilde ortaya çıkmış. Yapılan çalışmalarda hünnabın kazançlı bir meyve olduğu sonucuna varılmış. Bir dekarda ton arası ürün almanın mümkün olduğu görülmüş. 7 TL’den satıldığında ciddi bir rakam çıkıyor,

Diğer meyvelerden daha karlı. Biz de bu projenin devamlılığı için çalışacağız. Üreticiye alternatif ürünleri göstermek lazım. Üretici kazancı gördüğünde yatırımını yapacaktır.”

SİMAV&#;DA ÖRNEK GİRİŞİMCİ

Kütahya’nın Simav ilçesinde ilk hünnap bahçesini kuran Ahmet Kahraman bölgeye örnek oldu. Kiraz ve vişne üretimi yaptığım belirten Kahraman, “Son dönemlerde kiraz ve vişne iyi kazandırmıyordu. Hünnap yetiştirme kararı vermekle çok isabetli bir iş yaptığımı düşünüyorum. Simav’ın iklim ve toprak yapısı hünnap yetiştirmeye çok elverişli. Ancak bugüne kadar yetiştiren kimse çıkmamış. Bir fidan ortalama 30 kilo dolayında ürün veriyor. Şimdi bölgedeki meraklı çiftçiler benden gelip bilgi alıyorlar. Çiftçi arkadaşlarıma kiraz ve vişneye alternatif ürün olarak hem verimli hem de şifalı bu bitkiyi yetiştirmelerini öneriyorum” diyor.

1 dekar bahçenin maliyeti

Hünnap zahmetsiz bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Sadece suya ihtiyaç duyar. Gübre, ilaçlama gibi maliyetleri yok. Fidanları 8 TL&#;den satılıyor. Bir dekara 50 fidan dikiliyor. Fidan maliyeti TL. Sulama ve işçilikle birlikte rakam 2 bin TL&#;yi geçmiyor. 1 dekardan ise ton civarında meyve elde ediliyor. Verimli bahçelerde bu rakam 2 tona ulaşıyor. Kilosu ise en ucuz 7 TL&#;den alıcı buluyor. İri taneli meyvelerde 15 TL&#;ye kadar çıkıyor. Aktarlarda kurusunun fiyatı 30 TL. Maliyet ve fiyatlara bakılırsa birçok meyveden daha karlı görünüyor. Sağlıklı beslenme uzmanlarının da son dönemlerde tavsiye ettiği hünnabın geleceği parlak görülüyor.

Nasıl tüketilir?

Hünnap meyveleri bazı yörelerde salatalara konur. En yaygın kullanın» reçel şeklindedir. Kurutulmuş olarak daha yaygın tüketilir. Meyvelerin içeriğinde vücudun enzim ve hormon sistemi için gerekli niasin ve riboflavin gibi maddeler ile magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor gibi vücuda gerekli elementler bulunur. C vitamini açısından turunçgillerden daha zengindir. Bitkisel A vitamini de içerir. Bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidaniart da içinde bulundurur. Kabızlık ve uykusuzluğu giderdiği, karaciğeri güçlendirdiği söylenir.


H&#;nnap Ağacı Nedir, Nerede Ve Nasıl Yetişir? H&#;nnap Ağacı &#;zellikleri, Bakımı Ve Faydaları Hakkında Bilgi

Hünnap ağacı, cehrigiller familyasından olan bir ağaç türüdür. Bahar aylarında sarı renkli çiçekleri ile güzel görüntü veren dikenli bir ağaçtır. 

Hünnap Ağacı Nedir?

 Hünnap ağacının meyvesi son derece faydalıdır ve sarı bir renge sahiptir. Bu ağaç dikenli bir ağaç türüdür. Bahar aylarında ise çiçeklerinin hoş kokusu etrafa yayılır. Hünnap meyvesi C vitamini açısından oldukça zengin bir üründür. Ege ve Akdeniz kıyılarında yetişmektedir. Cehrigiller familyasından olan bir ağaç türüdür. 

 Hünnap ağacının çiçeğinin güzel görüntüsü ve kokusu dikkat çekmektedir. Meyvesi C vitamini yönünden zengindir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan meyveleri vardır. Sarıdan kahverengiye çalan meyveleri bulunmaktadır. 

Hünnap Ağacı Nasıl Yetişir?

 Hünnap ağacının yetiştirilmesi aşamasında aşılama uygulaması yapılır. Hünnap ağacının dallarından alınan parçalar ile köklendirme sistemi uygulanır. Bu köklendirilen parçalar ise toprağa ekilir. Bu sistem çok başarılı olamayabilir. Bunun dışında Hünnap ağacının tohumları çoğaltılarak yetişmesi sağlanır. Bu sistemde oldukça meşakkatli bir sistemdir. Hünnap ağacını saksıda da yetiştirmek mümkündür. Fakat hiçbir zaman topraktaki gibi verim elde edilmesi söz konusu olamaz. 

 Hünnap ağacının meyveleri ise aynı zamanlarda belli bir olgunluğa erişir. Hünnap ağacı yaklaşık 2 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Yeşil olarak toplanan meyveleri ise bir hafta içinde oda sıcaklığında olgunlaşır. 

Hünnap Ağacı Nerede Yetişir?

 Hünnap ağacı kurak iklimlerde yetişebilmektedir. Kuzey Afrika, Hindistan, Çin ve Suriye’de yaygın olarak Hünnap ağacı vardır. Hünnap ağacı zahmetsiz bir ağaçtır ve pek çok iklim koşuluna karşı dayanıklıdır. Ama meyve vermesi sıcak yaz aylarında mümkün olur. Türkiye’de ise Marmara, Güney Anadolu ve Karadeniz’de bulunur. Ayrıca Manisa ve Denizli bölgelerinde de Hünnap ağacı yetişmektedir. 

 Hünnap ağacının meyveleri son derece faydalıdır. Meyveleri ise tanin ve şeker içerir. Bu doğal bir şeker olduğu için bünyeye zarar vermez. Ama yine de dengeli tüketilmesi gerekir. Değişik türleri olabilmektedir. Olgun meyveleri ise güneşte kurutulur ve çerez gibi yenebilir. 

Hünnap Ağacının Özellikleri

 Hünnap ağacının meyveleri yenilebilir ve son derece faydalıdır. Değeri son zamanlarda daha çok anlaşılmıştır. Ağaç haline kavuşuncaya kadar, sert bir yapısı vardır. Ağaç belli bir süre dik bir şekilde büyür. Yapraklandığı zaman ise hafifçe eğilir. Oval yaprakları vardır ve bu yapraklar yaklaşık 2 cm uzunluğundadır. Bu yaprakların rengi yeşildir ama sonbaharda dökülür ve sarı renk alır. 

 Hünnap ağacının yapısı ve güzelliği göz önüne alındığında peyzaj için kullanımı uygundur. Yapraklarının taban kısmında ise dikenler bulunur. Ama bazı türlerinde dikenler olmayabilir. Hünnap ağacının ilginç bir yapısı vardır. Diğer ağaçlardan farklı olarak çiçeklenmeden meyve verir. Meyve vermek için çapraz tozlaşma denilen sürece ihtiyacı yoktur. 

Hünnap Ağacının Bakımı

 Hünnap ağacı yapı olarak kurak bölgelerde yaşayabilme özelliğine sahiptir. Yapısı gereği çöl iklimin hüküm sürdüğü yerlerde yaşayabilir. Hünnap ağacı güneşin olduğu yerlerde büyüyebilir ve güneşi sever. Evde saksı içinde yetiştirenlerin güneş gören yerde yetiştirmesi gerekmektedir. Hünnap ağacı pek çok toprakta rahatlıkla yetişebilir. Ama kumlu topraklar onun için daha uygundur. 

 Hünnap ağacı yetiştirirken, tuzluluk oranı yüksek topraklar tercih edilmelidir. Ayrıca alkali açısından zengin topraklarda daha verimli olacaktır. Yaz aylarında seyrek ama yoğun sulama yapılır. Kış aylarında ise toprağı kontrol edilerek, suyu çekme oranına göre sulama yapılmalıdır. 

 Hünnap ağacının kış aylarında budanması gerekir. Budama ile ağaç daha sağlıklı olacaktır. Hünnap ağacı zor koşullara dayanabilen bir ağaç türüdür. Kışın soğuk havalara da dayanmaktadır ama don olayına dayanamaz. Çok soğuklarda korunması gerekir.

Hünnap Ağacı Faydaları Hakkında Bilgi

 Hünnap ağacının meyveleri oldukça faydalıdır. Hünnap meyvesinde A, B, C vitaminleri bulunur. Bu vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı bariyer oluşturmaktadır. Ayrıca yapısında magnezyum, demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, çinko mineralleri yer alır. Hünnap meyvesinin sağlık için faydaları ise şunlardır; 

l Solunum yollarını rahatlatıcı etkisi vardır

l Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

l Kandaki zararlı maddelerin temizlenmesine destek olur. Hava kirliliği, alkol, ilaçların kalıntıları gibi maddeleri kandan temizler.

l Hünnap yapısında su bulunan bir meyvedir. Bu özelliği sayesinde ise idrar söktürme özelliği vardır.

False

H&#;nnap Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Eylül, Ekim aylarında sık sık karşımıza çıkan hünnap, cehrigiller familyasına ait bir bitkidir. Bahar aylarında çiçekler açan bu bitki, hem taze, hem de kurutularak tüketilebilir. Evde bitki yetiştirmeyi sevenler için, bu kez 'Hünnap nasıl çimlendirilir, hünnap fidanı nasıl yetiştirilir?' sorularının cevabını sizlerle paylaşacağız. 

Hünnap Nasıl Çimlendirilir?

  1. Hünnap çekirdeklerini çimlendirmek için, çekirdekleri içi su dolu bir kaseye koyun.
  2. Bu kaseyi buzluğa yerleştirin ve 3 gün boyunca bekletin.
  3. 3 günün sonunda kasenin içindeki su tamamen buz olacaktır. Kaseyi oda sıcaklığında bekletin ve buzun çözünmesini sağlayın.
  4. Çekirdekleri çıkarttıktan sonra tohumları, çok derin olmayan bir saksıya ekin.
  5. Tohumları toprağa ektikten sonra üzerine çok fazla bastırmayın ve hava alması için çok örtmemeye özen gösterin.
  6. Bu işlemi sonbahar-kış aylarında yaparsanız, tohumlar ilkbahar aylarında çimlenecektir.
  7. Eğer ekim işlemini ilkbaharda yaparsanız, tohumların hafta içinde çimlendiğini görebilirsiniz.

hünnap

Evde Hünnap Nasıl Yetiştirilir?

  1. Hünnap, büyüdükçe ağaca dönüşen bir bitkidir. Bu yüzden yeterli bir alanınız varsa, vakti geldiğinde yerini değiştirmeniz gerekir.
  2. Hünnap bitkisini fidan olarak aldıysanız, Kasım-Nisan ayları arasında ekmeniz en çok verimi almanızı sağlar.
  3. Hünnap bitkisini, torf bakımından zengin topraklarda yetiştirebilirsiniz.
  4. Bitkinin verimli bir şekilde büyüyebilmesi için, en az 9 litrelik saksılar tercih edilmelidir.
  5. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra, bitkiye ilk can suyu verilmeli, sulama işlemi düzenli olarak tekrar edilmelidir.
  6. Hünnap fidanlarını bahçeye dikecekseniz, fidanlar arasında en az 5 metre aralık bırakmayı unutmayın.

hünnap ağacı

Hünnap Nasıl Bir İklimde Yetişir?

Hünnap, genellikle kuru ve sıcak iklimlerde yetişir. Meyvelerden verim alabilmek için de, sıcak iklimler idealdir. Hünnap bitkisini yetiştirirken çok soğuktan ve don olaylarından korumak gerektiğini unutmayın.

Hünnap Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?

Hünnap, ortalama 2 yaşındayken meyve vermeye başlar. Eğer fidan olarak aldıysanız, meyve vermesi daha kısa sürecektir.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde avokado nasıl yetiştirilir?
  2. Nane nasıl yetiştirilir?
  3. Saksıda sarımsak nasıl yetiştirilir?
  4. Zencefil nasıl yetiştirilir?
  5. Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası