hıçkırık nasıl oluşur ve nasıl geçer / Hıçkırık Nasıl Geçer: Hıçkırığa İyi Gelen 10 Yöntem

Hıçkırık Nasıl Oluşur Ve Nasıl Geçer

hıçkırık nasıl oluşur ve nasıl geçer

Hıçkırık neden olur? Hıçkırık nasıl geçer? Hıçkırığa ne iyi gelir?

Hıçkırık diğer adıyla Singultus diyafram kasının istemsizce ve aniden kasılmasıdır.  Aniden ortaya çıkan hıçkırığın geçmesi bazen çok da kolay olmaz. Uzun süre devam eden hıçkırık kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Ses tellerinin bulunduğu gırtlak boşluğunun aniden kapanmasıyla hıçkırırken ses çıkabilir. Hıçkırık, toplumda her yaşta kişide görülür. Bazen kolayca geçen hıçkırık bazen çok inatçı olabilir.

HIÇKIRIK NEDEN OLUR?

 Hıçkırık genellikle sindirim  sistemi sorunları nedeniyle ortaya çıkar.Hıçkırığın nedenlerinden bazıları:

-Çok hızlı yemek

-Hava yutmak

- Ani duygu değişimleri

-Gazlı içecek tüketimi

- Reflü

-Aşırı alkol tüketimi

UZUN SÜRE SÜREN HIÇKIRIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?

Hıçkırık 48 saatten fazla sürerse bir hekime başvurulmalıdır. Hıçkırığın uzun sürmesi kişinin yaşam kalitesinin olumsuz etkiler. Uzun süre hıçkırık tutan kişi yemek yemede, uyumada ve solunumda sıkıntı çekebilir.

48 saatten uzun süren hıçkırık başka hastalıkların habercisi olabilir: 

-Diyafram kasına bağlı olan vagus ile frenik sinirlerinin tahrip olması

-Merkezi sinir sistemi bozuklukları 

-Bazı ilaçlar

-Kalp hastalıkları

HIÇKIRIK NASIL GEÇER?

Halk arasında hıçkırığı durdurmak için pek çok yöntem uygulanır.Hıçkırıkların pek çoğu kendi kendine geçer. Ancak hıçkırık kişiyi çok rahatsız ediyorsa bazı yöntemler denenebilir.Hıçkırık tedavisinde nefes manevraları etkili olabilir.

Hıçkırığın geçmesi için bilimsel olmayan doğal yöntemler vardır.

-Kısa süre nefes tutup bırakmak-

-1 Bardak soğuk su içmek

-Limon suyu içmek

-Buzlu su ile gargara

-Kağıt torbanın içine nefes alıp vermek

Hıçkırığın uzun süre geçmemesi durumunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Hıçkırık bir hastalığın belirtisi olabilir.

HIÇKIRIK NASIL ÖNLENİR?

Kronik hıçkırığı olan kişilerin, hızlı yemek yememesi, gazlı içeçeklerden, aşırı yemek yemekten, aşırı alkol tüketiminden ve baharatlı yemeklerden uzak durması gerekir. 


HıçkırıkSingultusHıçkırma

Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer ?

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırıklar, ses tellerinin kapanması sonucu oluşan diyaframın tekrarlayan spazmlarıdır. Diyafram, solunum sürecinin önemli bir parçası olan, göğüs kafesinin altında göğüs ve karın bölgesini ayıran bir kastır. Diyafram nefes alırken aşağı, nefes verirken yukarı doğru hareket eder. Boynu diyaframa bağlayan frenik siniri ve beyni mideye bağlayan vagus siniri nefes alma sürecinin önemli parçalarıdır. Göğüs ve karındaki inspiratuar kasların sallanmasına neden olan diyafram ani spazmodik kasılmasıyla ve akciğerlerden şiddetli bir şekilde dışarı atılan havanın karakteristik bir sesini oluşturan glottisin aniden kapanması sonucu oluşan bir reflekstir. Hıçkırık refleksi, afferent (getirici) uzuvdan, merkezi bağlantıdan ve efferent (ileten) uzuvdan oluşur. Sürelerine bağlı olarak, hıçkırıklar geçici (saniyeler ya da dakikalar süren nöbetler), kalıcı (48 saatten uzun süren nöbetler) ve tekrarlayan hıçkırıklar olarak sınıflandırılır. Kalıcı veya tekrarlayanı hıçkırıkların altta yatan bir hastalıkla bağlantılı olma olasılığı daha yüksektir ve tıbbi testlere ihtiyaç duyulabilir.

Hıçkırık Neden Olur?

Hıçkırığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte çeşitli tahminler bulunur. Kandaki düşük karbondioksit seviyeleri ve tahriş olmuş sinirler dahil olmak üzere hıçkırık oluşmasının birkaç olası nedeni vardır. Olası nedenler şunlardır:

  • Ani heyecan
  • Duygusal stres
  • Aşırı yeme
  • Çok hızlı yeme
  • Gazlı içecekler içme
  • Hava yutma nedeniyle oluşan geçici şişkinlik
  • Ani sıcaklık değişikliği
  • Alkol
  • Korku
  • Çeşitli ilaçlar
  • Sakı çiğnemek
  • Sigara kullanımı
  • Metabolik sorunlar
  • Sinir hasarı
  • Çok sıcak veya çok soğuk içecekler

Bazı durumlarda, özellikle kalıcı hıçkırıklara altta yatan bir hastalık neden olabilir. Reflü bu hastalara bir örnektir ve bu tarz bir hastalıktan şüphe edildiğinde doktor tarafından çeşitli kontroller yapılması gerekir. Uzun süreli hıçkırıkların bir nedeni de diyaframı besleyen vagus sinirlerinin veya frenik sinirlerin hasar görmesi veya tahriş olmasıdır. Boyundaki tiroid bezinde bir tümör, kist veya büyüme bu sinirlerde hasarlara neden olabilir. Merkezi sinir sistemindeki bir tümör veya enfeksiyon ya da bir yaralanma nedeniyle de gerçekleşen merkezi sinir sistemindeki bir hasar, vücudunuzun hıçkırık refleksi oluşumunun nedenleri arasındadır. Aynı zamanda uzun süreli hıçkırıklar, vücudun metabolizması düzgün çalışmadığında ortaya çıkabilir.

Hıçkırık Tanı Yöntemleri

Hıçkırık nedeniyle bir sağlık kurumuna başvurulduğunda ilk olarak kişinin tıbbi öyküsü alınır ve fizik muayene yapılır. Tıbbi öykü ve fizik muayenede herhangi bir probleme rastlanmadığında akut hıçkırık için özel bir değerlendirme gerekmez. 48 saatten uzun süren inatçı hıçkırıklar veya sık sık yinelenen kısa hıçkırık nöbetleri olmadıkça herhangi bir teste ihtiyaç duyulmaz. Daha uzun süreli hıçkırıkları olan ve belirgin bir nedeni olmayan hastalarda, muhtemelen serum elektrolitleri, kan üre nitrojeni (BUN), kreatinin gibi kan değerleri ile göğüs röntgeni ve EKG dahil olmak üzere testler yapılmalması gerekebilir. Daha ileri durumlarda üst gastrointestinal sistem endoskopisi ve özofagus pH izlemesi istenebilir. Bu tetkiklerin sonuçları normal değilse, beyin MR’ı ve göğüs BT’si yapılabilir. Bunlar kan kimyası, göğüs problemleri veya kalp hastalığı gibi değişikliklerin varlığını saptamak amacıyla uygulanan testlerdir. Bireysel durumunuza ve başka herhangi bir tıbbi durumdan şüphelenip şüphelenmediğine bağlı olarak başka testler önerilebilir.

Hıçkırık Tedavi Yöntemleri

Geçici hıçkırığın tedavisi için öneriler nazofaringeal stimülasyon (bir bardak su içmek), vagal stimülasyon (karotis sinüs masajı, yüze soğuk kompres, veya indüklenmiş kusma) ve solunum manevraları (nefesi tutma, öksürme, bir kese kağıdına nefes verme) şeklinde sıralanabilir. Bu manevraların amacı, tekrarlayan diyafragm kasılmalarını sürdürmek için düşünülen refleks arkını kesintiye uğratma girişimidir. Bu manevralar genel olarak sadece akut hıçkırık atağını geçirmede etkilidir ve inatçı tekrarlayan hıçkırıkların tedavisinde etkili değildir. İnatçı hıçkırıklar için, bir neden aramak veya daha fazla tedavi seçeneği sunmak için genellikle bir uzman ile görüşülmelidir. Kronik ve inatçı hıçkırıkları tedavi etmek genellikle bir bardak su içmekten daha fazlasını gerektirir. Kronik hıçkırık daha büyük bir sağlık sorununun işareti olabileceğinden, tedavilerin çoğu bir tıp uzmanının yardımını gerektirir. Eğer kronik ya da tekrarlayan hıçkırık için istenen tetkiklerde altta yatan bir neden bulunursa, altta yatan nedenin tedavisi hıçkırıkları iyileştirebilir. Aynı zamanda uzun süreli devam eden kronik hıçkırıklar için çeşitli ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçların amaçları şunlardır:

  • Akciğerlerin altındaki nefes almaya yardımcı olan kaslara giden sinir beslemesini gevşetmek
  • Anestezik madde ile hıçkırığı gidermek
  • Sakinleştiriciler ile hıçkırığın neden olduğu stresi hafifletmek

Tedavi sonucunda kronik hıçkırık azalırsa, o zaman ilaçlar genellikle sonuç alındıktan bir gün kadar sonra durdurulabilir. İlaç tedavilerinin çoğu, günlük bir süre boyunca kullanılmak üzere reçete edilir. Aynı zamanda ilaç kullanımı dışında vagus sinirini elektriksel olarak uyaran bir cihazın implante edilmesi gibi operasyonlar da gerekli olabilir. Diğer tedavilere yanıt vermeyen inatçı hıçkırık vakalarını tedavi etmek için bazı cerrahi yaklaşımlar vardır. Frenik sinir, diyaframı kontrol eden sinirdir. Frenik sinir cerrahisi, lokal anestezik kullanımı yoluyla bu sinirin cerrahi olarak ezilmesini veya bloke edilmesini gerektirir. Bu tedavi seçeneği, kronik hıçkırıkları sonlandırmaya çalışırken son çare olarak kabul edilen seçeneklerdir.

Doğal Hıçkırık Tedavi Yöntemleri

Hıçkırık için çok sayıda doğal tedavi yöntemi vardır. Kısa bir hıçkırık nöbetini durdurduğu söylenen birçok popüler tedavi seçeneği bulunsa da bunlar insanların bireysel deneyimlerine dayanan seçeneklerdir. Fakat bu yöntemlerin gerçekten tedavi edici olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi vermek doğru olmaz. Vücudun, gevşediği ve hıçkırıklara neden olan diyafram spazmlarını durdurduğu düşünülen nefes tutma en sık tercih edilen hıçkırık giderme yöntemlerindendir. Valsalva manevrası olarak da bilinen nefes tutmayı gerçekleştirmek için hastanın burnunu ve ağzını kapalı tutarak nefes vermeye çalışması istenir. Bu 10 ila 15 saniye devam eder. Hıçkırık devam ederse bu egzersiz tekrarlanabilir. Bir hıçkırık nöbeti genellikle kısa sürede geçtiği için çoğu vakanın tedaviye ihtiyacı yoktur. Doğal olarak hıçkırık tedavisinde uygulanabilecek yöntemler şunlardır:

  • Nefes tutmak
  • Hızlı bir şekilde bir bardak su içmek
  • Dili sertçe çekmek
  • Limon ısırmak
  • Suyla gargara yapmak
  • Bir çay kaşığı şeker yutmak
  • Soğuk su yudumlamak

Fakat bu yöntemlerin hiçbiri tedavisi kanıtlanan yöntemler değildir. Bu nedenle kişinin bu tarz uygulamalar yapmadan önce var olan sağlık durumunu göz önünde bulundurması ve hıçkırığın bir süre sonunda kendiliğinden geçmesini beklemesi gerekir. Eğer bir süre sonunda hıçkırık kendiliğinden geçmezse bir sağlık kurumuna başvurarak gerekli muayenenin yapılması istenebilir.

Hıçkırıklar 48 saatten fazla sürerse veya yeme, uyuma, nefes alma ile ilgili sorunlara neden olacak kadar şiddetliyse, bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir.

Hı&#;kırık Nasıl Ge&#;er: Hı&#;kırığa İyi Gelen 10 Y&#;ntem

Diyafram kasının kontrol edilemeyen ve tekrarlayan kasılmalarla ortaya çıkmasına, hıçkırık denir. Ansızın başlayan ve günlük hayatta sık sık rastlanan hıçkırık, genellikle ciddi bir hastalık olarak görülmüyor. 'Hıçk' sesiyle kendini gösterdiği için hıçkırık olarak adlandırılır. Dakikada ke tekrarlayabilir. 3 farklı çeşide sahip olan hıçkırık, evde uygulanan basit yöntemlerle kısa sürede geçirilebilir.

Hıçkırık Çeşitleri Nelerdir?

Hıçkırık, 48 saatten kısa sürüyorsa akut hıçkırık olarak adlandırılır. gün süren hıçkırıklar inatçı hıçkırık, 1 aydan fazla sürenler ise dayanılmaz hıçkırık olarak bilinir.

Hıçkırık Neden Olur?

  1. Çok hızlı ve çok fazla yemek yemek,
  2. Alkol tüketmek,
  3. Baharatlı gıdalar,
  4. Çok sıcak veya çok soğuk gıdalar,
  5. Gazlı içecekler,
  6. Hava sıcaklığının aniden değişmesi,
  7. Sakız çiğnerken hava yutmak,
  8. Bazı ilaçların yan etkisi,
  9. Heyecanlı veya stresli olmak,
  10. Zararlı gazlar solumak,
  11. Karın bölgesinden ameliyat geçirmiş olmak,
  12. Reflü,
  13. Akciğerlerin sigara gibi rahatsız edici kokularda uyarılması hıçkırığın başlıca nedenleri arasında yer alır.

nefes almak

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırık, genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Ancak daha kısa sürede geçmesi için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

  1. Derin bir nefes aldıktan sonra nefesi tutmak ve bırakmak. Bu uygulama 20 dakikada bir kez uygulanabilir.
  2. Limon, amonyak, kolonya gibi keskin kokulu bir madde koklamak.
  3. Hızlı hızlı nefes alıp vermek.
  4. Bir bardak soğuk su içmek.
  5. Bir yudum sirke içmek veya limon ısırmak.
  6. Boynun arkasında bulunan deriyi ovalayarak frenik siniri uyarmak.
  7. Öğürme refleksini uyarmak için küçük bir kaşıkla dilin gerisine dikkatli bir şekilde dokunmak.
  8. Dilin ucunu tutup kez öne doğru çekmek.
  9. Suyla gargara yapmak.
  10. Dizleri göğse kadar kısa bir süre çekmek.

hıçkırık

Hıçkırık Nasıl Önlenir?

Hıçkırıkları önlemek için kesin ve kanıtlanmış bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak kişiyi sık sık hıçkırık tutuyorsa, bazı değişiklikler yapabilir.

  1. Yavaş yavaş yemeye dikkat etmek.
  2. Aşırı yemek yemekten kaçınmak.
  3. Baharatlı gıdalardan ve gazlı içeceklerden kaçınmak.
  4. Alkol tüketimini sınırlandırmak, hiç kullanmamak.
  5. Ani sıcak değişimleri olmamasına dikkat etmek.

Uzun Süren Hıçkırık Neyin Belirtisi?

Hıçkırık, 48 saatten daha uzun sürüyorsa, reflü ve mide fıtığı başta olmak üzere, gırtlak hastalıkları, kalp zarı enfeksiyonu, akciğer tümörü ve beyin damarında tıkanıklık gibi hastalıkların habercisi olabilir.

Hıçkırık İçin Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

Uzun süren ve kronikleşen hıçkırık, yemek yemeyi, konuşmayı ve uyumayı zorlaştırarak hayat kalitesini düşürür. Ayrıca daha önce dediğimiz gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak da görülebilir. Bu yüzden 48 saatten uzun süren ve sürekli tekrarlayan hıçkırık için, en kısa zamanda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması önerilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?
  2. Karaciğer yağlanması nasıl geçer?
  3. Boğaz şişliğine ne iyi gelir?
  4. Burun tıkanıklığına ne iyi gelir?
  5. İshal nasıl geçer?

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir