ipek gömlek erkek haram mı / İpekli giyinmek neden erkeklere haram; bunun hikmeti nedir? | Sorularla İslamiyet

Ipek Gömlek Erkek Haram Mı

ipek gömlek erkek haram mı

R&#;yada İpek G&#;rmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada ipek görmek, kadın için hayır, menfaat, itibar, işlerinin düzeleceğine, ipekten yapılmış kumaş görmek, kadının emel ve arzularınm pek yakında gerçek olacağma, erkek için ipek görmek, haram mala ve meşru olmayan kazanca işarettir. İpek elbi­se giymek elinize bir büyüklük geçeceğine yorumlanır, ipek elbise­yi bir ölü üzerinde görmek, o ölünün nimet ve rahatta bulunduğu­na, ipek elbisenin sarı ve kırmızı renklisi hastalığa işaret eder. Rüyada bir kadın ipek görse, çok büyük fayda ve yararlı bir şeye sahip olacağına delalet eder. Erkek görürse, ipek rüyasını haram bir malın eline geçeceğine işaretle tabir edilir. Bu yorumlara göre, rüyada erkeğin ipek görmesi, iyi sayıl­maz, haram bir mala işaret ederken, kadının ipek görmesi, iyi sayılmıştır. Hayır ve menfaat elde edeceğine işaret eder. Rüyada ipek görmek, haram mala işâret eder. Bazen de rüyada ipek görmek, kadın için hayır ve menfaate işâret eder. Rüyada ipek görmek, sâlih kimseler için âhiretin güzel ve mamurluğuna işâret eder. Rüyada görülen siyah ipek, keder ve üzün­tüye; sarı ipek ise hastalığa işârettir. Rüyada kırmızı ipek görmek, kadınlar için hayır; erkekler için fenadır. Rüyada görülen yeşil ipek, daha güzel yücedir.

Farklı Bir Rüya Yorumcusuna Göre:

Rüyada ipek görmek haram malı ifade etmektedir. Bazı durumlarda ise kadınlar için hayır ve menfaatli olayları anlatır. Başka rüya alimleri ise kader, hastalık ve üzüntü gibi durumlar üzerinden ele alır. Rüyada ipek görmek ne demek? İpek kumaş satın aldığını görmek hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

 Farklı biçimlerde ele alınması ile beraber rüya alimleri tarafından rüyada ipek görmek yorumlanır. Genel olarak ise haram malı işaret eden bir rüyadır. Aynı zamanda olumsuz açıdan bir hastalık, yaşanabilecek üzüntü ve kederi gösterir.

 Rüyada İpek Görmek Ne Demek?

 Rüyada ipek görmek hem olumlu hem de olumsuz açıdan Rüya sahibi için ele alınır. Bu konuda haram malı işaret ettiğini söylemek mümkündür. Özellikle rüya sahibinin haram mal yemekten kaçınması gerektiğini anlatır. Ayrıca yaşanabilecek olası bazı hastalıkları ve üzüntü ile kederleri işaret eder.

 Rüyada İpek Kumaş Satın Aldığını Görmek

 Rüyada ipek kumaş satın aldığını görmek hayır ve menfaat üzerinden ifade edilmektedir. Bazı durumlarda ise haram mal üzerinden değerlendirilir. Gelecek olan güzel ve müjdeli haberler eşliğinde rüya sahibinin mutlu olacağı yönünde yorumlar yapılır.

Erkeklere ipek elbise ve altın neden haram? Altın ve ipek kullanımı ile ilgili hadisler

Erkeklere ipek elbise ve altın neden haram? Altın ve ipek kullanımı ile ilgili hadisler

Altın kullanımının ve ipek kıyafet giymenin dinen erkeğe yasak olduğu çoğunlukla merak konusu olabilmektedir. Peki erkeğin altın takması ve ipek giymesi neden yasak?

Gündelik yaşantı içerisinde kimileri ev dekorasyonundan kılık kıyafetine sadelikten yana olurken kimileri ışıltılı ve şah şahlı şeyleri sever. Buhari de hadis-i şerifin bir bölümünde geçen “Gümüş ve altın paranın, kadifenin, süslü giysilerin kulu - kölesi olan, yüzükoyun yere çakılıp gebersin!" ifadesinde süs püsle, sahte varlık ve kudretlerini kendilerince göstererek gurur ve kibre düşmelerindeki tehlike görülmektedir. Dinimize baktığımızda ise; insanlara orta halli, akli ve insani bir giyim ile geçim yolu gösterilmektedir.

Peygamberimizin sevmediği renkler neler? Sarı ve kırmızı renkleriİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin sevmediği renkler neler? Sarı ve kırmızı renkleri

Kadın ve erkek yaratılışına uygun olmayan kıyafetlerin yasaklanmasına ilişkin akla ilk gelebilecek örnek; erkeğin altın takması ve ipek giymesidir. İpek elbise hariç pamuklu, yünlü vs. kıyafetler uygun görülmektedir. Hz. Ali (ra)’nin rivayetine göre, Efendimiz (SAV) bir ipek kumaşı sol eline ve bir parça altını da sağ eline aldı, sonra bunları elleriyle yukarı kaldırarak, buyurdu: “Şu iki şey ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helâldir.”  (İbni Mâce, Libas: )

KADININ SÜSLENMESİ VE ALTIN TAKMASI CAİZ Mİ?

Yaratılış gereği kadın kendini beğendirmeye meyilli olduğundan ipek ve altın gibi süslü şeyler kadına caiz iken erkeğe haramdır. Nedeni ise erkekten istenen; şahsiyet ve olgunluktur, süslenmek değildir. Erkek kadın gibi süslenirse kadına benzer ve buda dine uygun düşmez. Görgüsüzce takıp takıştırmak, Müslüman bir kimseye yakışmayan davranışlardandır. Pahalı parlak kıyafetlerle maddi durumu iyi olmayan kimseleri özendirmek, Allah (c.c)'un gazabına uğramamıza neden olabilecek bir harekettir.

Maddî imkânı dar olan kimsenin israf ve sefahate sürüklenmesine meydan vermemektir. Aynı zamanda, varlıklı kimselerin de israfa taşmayacak şekilde giyinmeleri gerekir. 

HADİS-İ ŞERİF: Ömer İbni Hattâb (r.a) rivayetine göre, Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: “İpek elbise giymeyiniz. Çünkü ipeği dünyada giyen âhirette giyemez.” (Buhârî, Libâs 25)

Hanefi ve Hanbelilere göre, mecburi değilse altın işlemeli elbise giymek erkek büyüklere ve küçüklere haramdır. Şafiilerde böyle düşünmektedir.

Malikilere göre, erkek çocukların altın elbise giymeleri kerahetle birlikte caizdir. Şafilerdeki en sahih görüşe göre erkek çocukların altın elbise giymeleri kayıtsız biçimde caizdir. (bk. el-Mevsuatu’l-Fıkhıyye, 21/)

Hanefi mezhebinde, velisi tarafından erkek çocuğa altın, gümüş ve ipek elbise giydirmek mekruhtur. Hanbelî de, erkek çocuğa ipek elbise giydirmek (giymek gibi) haramdır. (bk. Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslamî, 4/)

Kuran&#;da tesettür ayetleri! Tesettüre girmek farz mı? Erkeğin tesettürü

İLİŞKİLİ HABER

Kuran'da tesettür ayetleri! Tesettüre girmek farz mı? Erkeğin tesettürü

Dinimize göre ipek kullanmanın hükmü nedir?

Değerli kardeşimiz,


Biz Osmanlı Padişahlarının giydiği elbiseyi bir tarafa bırakarak, meselenin hadis-i şeriflerde ve fıkıh kitaplarında ele alınış şekline bakalım. Çünkü Osmanlı Padişahları hakikaten böyle bir elbise giymiş midir, giymemiş midir, giydilerse, acaba bu giydikleri elbise saf ipekten mi imal edilmişti vb. mevzuları kesin olarak ortaya koyamayız. Ayrıca giydikleri sabit olsa bile, bu ipeğin kullanılmasında veya kullanılmamasında bir delil olmayacaktır. Bunun sorumluluğu kendilerine ait bir husustur. Bunun için biz ipek kullanmanın dinimizdeki hükmünü açıklamaya çalışalım.

Efendimizin konuyla ilgili beyanlarına baktığımızda, ipek kullanmanın erkekler için haram, kadınlar için ise helal olduğunu görüyoruz. Bu hadislerden bazıları şu şekildedir:

İpeği dünyada giyen ahirette giyemeyecektir” (Buhari, Libas 25).

İpek ve altın ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir” (Buhari, Libas 30).

Bera b. Âzib, Hz. Peygamber bize yedi şeyi emretti, yedi şeyi de yasakladı dedikten sonra yasakladıklarını şöyle saymıştır

Altın yüzük kullanmayı, gümüş kaptan içmeyi, eyerlerin üzerine konan ipek örtüyü kullanmayı, ipek ile nakışlanmış kumaş kullanmayı, ipeği, kalın ipekli kumaşı ve çözgüsü ve atkısı ipek olan kumaş giyinmeyi yasakladı. (Buhari, Libas 45).

Hz. Peygamber (s.a.s), bir defasında ipekli bir kumaş alarak sağ tarafına koymuş, bir altın parçası da alıp sol tarafına koymuş, sonra bunlara işaret ederek &#;İşte bu ikisi de ümmetimin erkeklerine haramdır&#; buyurmuştu. (Ebu Dâvûd, Libâs, 4).

Buna göre eğer elbisenin yapımında kullanılan malzemenin çoğu ipekten olursa, böyle bir elbiseyi giymek erkeklere haram olacaktır. İpek böceğinin üretmediği, saf halde bulunmayan suni ipeklerin bu yasak kapsamına girmeyeceğini söylemişlerdir. Çocukların da ipekli elbise giymeleri mekruh görülmüştür.

İslâm dini, kadının doğuştan süs ve ziynet eşyasına karşı sevgisini göz önüne alarak; erkekleri yoldan çıkarma ve şehveti kamçılama yolunda kullanmamak şartıyla, erkeklere uyguladığı haram hükmünden kadınları istisna etmiştir.

Yine Efendimizin hadislerinden yola çıkan İslam âlimleri, elbisede bulunan ve dört parmağı geçmeyen ipek miktarının caiz olduğunu söylemişlerdir. Ve elbisenin farklı farklı yerlerinde bulunan ipek kumaşlar da ayrı ayrı değerlendirilecektir. Fakat bakıldığında elbisenin ipekten olduğu izlenimi oluşuyorsa böyle bir elbiseyi kullanmak da caiz olmaz.

Bazıları, İbni Abidin, Mülteka gibi fıkıh kitaplarındaki ibarelerden yola çıkarak eni dört parmağı geçmeyen ipek kıravatı kullanmanın caiz olacağını söylemişlerdir. Fakat bu kitaplardaki ibarelere dikkat edildiğinde,  kullanılması caiz olan bu dört parmak miktarı ipeğin, giysinin içine yedirilmiş olan ipek değil de, elbisede alem olarak, yama olarak vb. gibi kullanılan ipek olduğu görülecektir. İbni Âbidin de, yaralara sarılan sargı bezinin ve uçkur bezinin caiz olmayacağını belirtirken, bunun sebebi olarak da “çünkü o başlı başına bir asıldır” demektedir.

Buradan hareketle biz de, caiz olan dört parmak miktarı ipeğin elbiselere eklenen veya dikilen ipek olduğunu belirterek, kıravatın bu hükme tabi bulunmayacağını, dolayısıyla ipek kravat kullanmanın caiz olmayacağını söyleyebiliriz.

Bu haramlığın gerekçesi nasların yasaklamasıdır, yani taabbudiliktir. Fakat bunun yanında İslam dininin yasakladığı her konuda sayısız hikmet ve maslahatlar bulunduğundan dolayı, ipeğin haram kılınmasıyla ilgili de şunları söyleyebiliriz:

İslam erkeklerden ziynet ve süse değil, bunun yerine meziyete düşkün olmalarını istemektedir. Çünkü süslenmek erkekler için değil, daha ziyade kadınlar için doğuştan gelen bir ihtiyaçtır, yani fıtrîdir. Meseleyi iktisadî açıdan düşündüğümüzde de, bunun gereksiz bir harcama olduğu ve israfa yol açtığını anlamak zor olmayacaktır. Ayrıca toplumda nice aç ve açıkta insan varken birilerinin giydiği böyle süslü, püslü elbiselerle arzı endam etmesi, ictimaî uhuvvete ve sosyal adalete zarar verecektir. Bir de ipekli elbiseler giymek genellikte kişinin gurur ve kibir duygularını kabartacak ve onu, başkalarına karşı gururlanmaya sevk edecektir.


Selametle kalınız.

Sual: İpek eşyanın haram ve caiz olduğu yerler nerelerdir?
CEVAP
İç ve dış elbise olarak ipek giymek haram, kadınlara her çeşit ipek eşya caizdir. Savaşta ipek giymek caizdir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Altın ve ipek, kadına helal, erkeğe ise haramdır.) [Taberani]

İpek erkeğe haramdır. Ancak elbisedeki dört parmak enindeki ipek şeritler, mesela dört parmak enindeki ipek kravat caizdir. İpek gömlek ve ipek elbise erkeğe haramdır.

İpek kefen ve tabutu ipekle örtmek haramdır. İpek sofra örtüsü ve ipek yorgan caiz değildir.

Erkek çocuğa ipek giydirmek mekruhtur. İpekten yapılmış yemek peşkiri, iç donu ve takke mekruhtur.

Suni ipek, cibinlik, abdest havlusu, tesbih ipi, çanta, mushaf kılıfı ve bohçanın ipekten olması caizdir. Duvara ipek halı asmak, süs için olmazsa caizdir. İpek halıya oturmak ve ipek seccadede namaz kılmak caizdir.

Eshab-ı kiramdan Hazret-i Zübeyr ve Hazret-i Abdurrahman'ın ipek giymelerine izin verilmesi, yalnız bunlara mahsustu. Arfece bin Sâd hazretlerine de, altın burun takması için izin verilmesi, yalnız ona mahsustu.

Sual: İpek çorap, kravat, iç çamaşırı, bunlar saf ipek olursa durum nedir?
CEVAP
Caiz değildir. Sadece kravat 4 parmak eninde ise caizdir.

Sual: İpek giymek erkeğe haramdır, ipek karışımlı çorap, iç çamaşırı caiz midir?
CEVAP
Hakiki ipek ise, %50 den fazla olursa haramdır, % 50den aşağı olursa mekruh olur.

İpek mendil
Sual:
Erkeklerin, ter silmek için ipek mendil kullanması caiz midir?
CEVAP
Mekruhtur.

Sual: Erkeğe ipek hamam kesesi caiz midir?
CEVAP
Erkeğin de ipek hamam kesesi kullanması caizdir. (Redd-ül Muhtar)

Sual: Bedene değdiği için gömleğin yakası ipek olsa caiz mi?
CEVAP
Hayır.

Sual: Suni ipek eşyayı erkeklerin de giymesi uygun mu?
CEVAP
Evet, giyilir.

Sual: Domuzun herkese, ipek ve altının erkeklere haram edilişinin hikmeti nedir?
CEVAP
Dinimizde bir şey haram ise, hikmetini bilmesek de onun haram olduğuna inanmak gerekir. Muhammed aleyhisselamın peygamber olarak bildirdiği şeylere akla uygun olduğu, yahut tecrübe ile anlaşıldığı için inanmak iman olmaz. Çünkü bu, aklı tasdik etmek demektir. Haramlarda muhakkak vücuda zarar veren bir şey aranmamalıdır! Bununla beraber, dinimizin emirlerinde mutlaka faydalar, yasaklarında da zararlar vardır. Bir emirde hiç fayda, bir yasakta hiçbir zarar görülmese de, bunlara riayet etmek gerekir. Maksat, dinin emrine uymaktır. İpek ve altının erkeklere haram ediliş sebebine de bu açıdan bakmak gerekir.

Kadınlara ipek
Sual: Kadınların, ipek pardesü giymeleri caiz mi?
CEVAP
Evet. Tam İlmihâl’de nafaka bahsinde buyruluyor ki:
“Kisve, senede iki dır' ve iki himâr ve iki milhafedir. Milhafe, kadının sokağa çıkarken giydiği bir şeydir. [Şimdi buna ferâce, saya, manto deniyor.] Bunların biri yazlık, biri kışlıkdır. Şimdi, bunlara iç donu, cübbe [kalın manto], yatak, yorgan da ilâve etmek lâzımdır. Kış mevsiminde, dır' yünden, manto ve himâr ipekden olur. [Himâr, baş örtüsüdür.]”

Kadınlara ipek helâldir. Burada yasak olan ipek giymek değil, dikkat çeken renkli, desenli, ince, dar, parlak ipekli ve süslü elbiselerle yabancı erkeklere görünmektir. Zira Faideli Bilgiler kitabında buyruluyor ki:
 
İmâm-ı Zehebî buyuruyor ki; erkeklere zînetini gösteren kadınlara, meselâ altın, inci gibi şeyleri örtüsünün üstüne takan, koku süren, renkli ve ipek kumaş örtünmüş olan, kol ağızları geniş olup kolları görünen ve bunlar gibi kendilerini erkeklere gösteren kadınlara Allahü teâlâ dünyâda ve âhıretde azâb edecekdir. Bu kötülükler, kadınlarda çok olduğu için, Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” (Mi’rac gecesi Cehennemi gördüm. Cehennemdekilerin çoğunun kadın olduğunu gördüm) buyurdu.

İpek çarşaf
Sual:
İpek yorgan veya ipek yastık kılıfında yatmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Vardır, çünkü ipeği vücuda temas ettirmek haramdır. Temas ettirmeden de kullanılmaz.

Erkeklerin ipek elbise giymesi
Sual: Erkeklerin ipekten dokunmuş elbise giymeleri ve ipekten yapılmış yorgan ve benzeri eşyaların kullanılması, dinimiz açısından uygun mudur?
Cevap:
Konu ile alakalı olarak Dürr-ül-muhtâr ve Redd-ül-muhtârda buyuruluyor ki:
“Erkeklerin iç çamaşır ve dış elbise olarak ipek giymesi haramdır.”

İpek, ipek böceğinin yaptığı ipliklerden örülmüş kumaş demektir. İpek böceği kozayı delerek çıkınca, elde edilen iplikler kısa ve kıymetsiz oluyor ise de, bunları hiçbir kitap, uzun iplikten ayrı tutmamıştır. Bunlara helal diyen olmamıştır. İpeğin her çeşidi haramdır. Muhît-i Burhânî kitabı, deriye değmeyen dış elbisenin caiz olduğuna dair bir rivayet bildiriyor ise de, başka kitaplarda böyle bir şey yoktur. Deriye değsin, değmesin haramdır. İki imama göre yalnız harpte giymek caiz olur. Elbisenin ve başlığın astarını ipekten yapmak mekruhtur. Elbisenin kol, etek, cep, paça, yaka ve başlık gibi yerlerine, dört parmak enine kadar geniş ipek şerit dikmek caizdir. Birçok şerit dikilebilir. Her birine ayrı ayrı bakılır. Genişliklerinin toplamına bakılmaz. Dört parmağa kadar altın iplikten örülmüş şeritler de caizdir. Kadınlara ipek elbise ve her miktarda altın şerit caizdir. Erkek çocuklara ipek giydirmek mekruhtur.

Erkeklerin de, ipek cibinlik kullanması caizdir. İpekten bel bağı caiz denildi. Başa ipek takke giymek ve boyuna ipek kese asmak mekruhtur.

İpek seccadede namaz kılmak caizdir. İpek yorganla örtünmek caiz değildir. Saat, anahtar, tesbih ipleri ve cebe konulan kese, çantalar, Mushaf kesesi ve bohçanın ipekten olması caizdir. Duvarları ipek kumaş ve halı ile örtmek, kibir ve ziynet için olmazsa, caizdir. İpek halı, yaygı kullanmak, üzerine oturmak caizdir.

Çözgüsü ipek, atkısı ipek olmayan elbise erkeklere de haram değildir. Çünkü kumaşın atkısı mühimdir. Çözgüsünün değeri yoktur. Atkısı ipek olup, çözgüsü ipek olmayan elbise, saf ipek gibi haramdır. Suni ipek giymek erkeklere de helaldir. Çünkü bunlar parlak pamuk bileşikleridir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası