egm göreve iade / Sayılı KHK ile Kamu Görevinden Çıkarma-Geçici Madde

Egm Göreve Iade

egm göreve iade

Yargı kararına rağmen göreve iade edilmeyen emniyet personeli bekliyor

Emniyet Genel Müdürlüğünde

-İdari soruşturmalar sonucu kamu görevinden çıkarılan personel,
-Ohal sonrası çıkarılan KHK ile kamu görevinden çıkarılan personel,
- sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici maddesine istinaden bakanlıklara bakan onayı ile kamu görevinden çıkarılan personel için,
Ohal sonrası kurulan Ohal komisyonu tarafından verilen iade kararları son bir yıldır EGM tarafından uygulanmıyor.

Bilindiği üzere sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun maddesi ile sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici maddenin (b) fıkrasında; "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süreyle; terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen;
6) Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli İçişleri Bakanının onayı ile kamu görevinden çıkarılır." hükmü doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü personeli İçişleri Bakanı onayı ile kamu görevinden çıkarılmaktadıfunduszeue.infoin almış olduğu kararlar yargı denetimine tabi olduğundan, kamu görevinden çıkarılan personel tarafından İdare Mahkemelerinde İçişleri Bakanlığı aleyhine binlerce dava açılmış bulunmaktadır.

Açılan bu davalarda, çok sayıda yürütmeyi durdurma ve iptal kararı ile göreve iade kararları verilmiştir. Bu kararlar doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 30 gün içerisinde kamu görevinden çıkarılan personeli yeniden göreve iade etmesi gerekmektedir.

Anayasa md uyarınca "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremezler ve bunların yerine getirilmesini geciktiremezler hükmü amirdir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28/1 maddesinde de Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi Mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez şeklinde ifade edilmiştir.

Ancak çok sayıda kamu görevinden çıkarılan personel ellerindeki mahkeme kararının üzerinden 30 gün geçmesine rağmen hala daha eski görevlerine iade edilmediklerini çeşitli mecralarda dile getirmektedirler. Mahkeme kararının üzerinden 30 gün geçmesine rağmen göreve iade edilmeyen personele Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Dairesi Başkanlığı tarafından verilen cevap '"makam takdiridir, bekleyeceksiniz", "bakanlık tarafından talimat bekliyoruz" yönünde olduğu ifade edilmektedir.

Kanunun ilgili maddesinde açıkça belirtilmesine rağmen yargı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, göreve iade edilmiş birçok emniyet personeli mağdur edilmişken ve aklandığı halde göreve başlatılmaması daha da çok mağduriyet yaşatmaktadır.

Yargı kararı uygulanmayan ve göreve başlatılmayan personel Emniyet Genel Müdürlüğünden kanun dahilinde işlem yapılmasını beklemektedir. Diğer bazı Kurumlar (Milli Eğitim, Diyanet, Sağlık Müdürlükleri vb.) bu süreçte iade edilen personeli ortalama iki hafta içerisinde görevlerine başlatmaktadır.

Emniyet genel müdürlüğünde çeşitli sebeplerden dolayı açılan soruşturma sonucu meslekten çıkarma cezası alıp,verilen cezayı idare mahkemesine taşıyıp iptal kararı alan polis memurları göreve iade bekliyor.

Ohal komisyonu tarafından ve idari mahkemelerden göreve iade kararı alan memurlar daha fazla mağduriyet yaşanmaması adına sürecin hızlandırılmasını beklemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

İhraç kararı iptal edilen polisler aylarca işbaşı yapamıyor

Anayasa ve kanunlar, yargı kararlarının derhal uygulanması gerektiğini belirtiyor. Ancak İçişleri Bakanlığı, OHAL Komisyonu'ndan kabul kararı alan ya da mahkeme kararıyla göreve iade edilen polisleri aylarca bekletiyor. Kabul kararı aldıktan sonra göreve dönmeyi bekleyen polis memuru Kani Enön, geçimini sağlamak için çalıştığı şantiyede yaşanan iş kazasında hayatını kaybetti. Enön, yaklaşık 4 aydır göreve başlatılmayı bekliyordu.

bine yakın ihraç

15 Temmuz 'daki darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında ilan edilen Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile bin devlet memuru, kamu görevinden ihraç edildi. Darbe girişiminden hemen sonra ilan edilen OHAL, 17 Temmuz 'de kaldırıldı ancak o tarihten 31 Temmuz 'ye kadar bazı maddeleri yürürlükteydi.

Yürürlükte olan maddelerinden birisi de Milli Savunma, İçişleri, Dışışleri gibi bakanlıklarda, bakanlara verilen ihraç yetkisiydi. OHAL dönemindeki bin ihracın yanı sıra, OHAL sonrasındaki 4 yıllık dönemde bakanların yetki kullanarak verdikleri ihraçlarla birlikte, kamu görevinden çıkarılanların sayısı bine yaklaştı.

Anayasa ve kanunlar 'derhal' diyor

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 'inci maddesine göre, yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorunda. Ayrıca yine anayasanın aynı maddesinde mahkeme kararlarının yerine getirilmesinin geciktirilemeyeceği belirtiliyor.

sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28'inci maddesinde ise, mahkeme kararının tebliğinden sonra 30 gün içinde idare tarafından uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Soylu'nun imzasıyla ihraç edildi, mahkeme iade etti

Bakan yetkisiyle ihraç edilenlerden birisi de, Giresun'da polis olarak görev yaparken kamu görevinden çıkarılan Kani Enön oldu. 10 Kasım 'de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla kamu görevinden çıkarılan Enön, yargıya başvurdu. Enön'ün İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı dava sonucunda, Ordu 2. İdare Mahkemesi 9 Haziran'da Enön'ün ihraç edilmesine yönelik kararı iptal etti.

Göreve başlamayı beklerken iş kazasında öldü

Ancak, Enön'ün ihracının iptali yönündeki karar, gün geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanmadı. Enön bu sırada, geçimini sağlamak için bir şantiyede işçi olarak çalışıyordu. 20 Eylül günü arızalanan iş makinesini tamir etmeye çalışan Enön, üzerine kepçe düşmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Oysa Enön'ün hayatını kaybettiği 20 Eylül'e kadar ihraç edildiği görevine geri dönmesi gerekiyordu.

Avukat Tarım: Devletimiz, iadede gösterdiği keyfiliği hakkını vermekte göstermesin

Mahkeme kararının uygulanmasını beklerken trajik bir kazada hayatını kaybeden Enön'ün avukatı Mesut Can Tarım, Enön'ün terör örgütü üyeliği suçlamasından aklandığını, idari yargı tarafından da mesleğine iade edilmesine rağmen, üniformasını tekrar giyemeden hayata veda ettiğini belirtti.

"Hakkı olan üniformasını bir kez daha giymenin, çevresine karşı vatan haini olmadığını gösterebilmenin hayalini kurmakta iken devlet erkanının idari yargı kararını uygulamak noktasındaki keyfiliğinden ötürü bu hayalini gerçekleştiremeden hayata veda etmiştir" diyen Tarım, "Umalım ki devletimiz Enön'e itibarını iade etmekte gösterdiği keyifliği, Enön'ün hakkını geride bıraktığı eşine ve çocuğuna vermekte göstermesin" ifadelerini de kullandı.

Enön tek değil

Göreve başlamak için beklerken çalıştığı şantiyede hayatını kaybeden Enön'ün iade kararı, İçişleri Bakanlığı'nın uygulamasını geciktirdiği ilk karar değil. 2 yıllık OHAL dönemi ve sonrasındaki 4 yıllık süreçte, İçişleri Bakanlığı'ndan 49 bin 13 kişi kamu görevinden çıkarıldı. 49 bin 13 kişinin içinde büyük çoğunluğu polis memurları oluşturuyor. 35 bin Emniyet Genel Müdürülüğü personeli, kamu görevinden çıkarıldı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı'nın verdiği rakamlara göre, 37 bin kişi KHK ile, 11 bin 79 kişi ise idari işlemlerle ihraç edildi.

En az 6 ay bekliyorlar

İçişleri Bakanlığı'nın Ekim verilerine göre ise, ihraç edilen 35 bin Emniyet Genel Müdürlüğü personeli arasından 2 bin 1'inin, OHAL Komisyonu'na yaptığı başvuru kabul edildi. Ayrıca, idare mahkemesi yoluyla mesleğine iade edilen onlarca polis memuru var. Ancak, göreve iade edilen bu polis memurları, işbaşı yapabilmek için ortalama en az 6 ay bekliyor.

 

Bize yazın

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası