gümrük getap / T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Gümrük Getap

gümrük getap

Bakan T&#;fenkci 'T&#;rkiye ihracat haftası'nda konuştu

Haberin Devamı

Gülseli KENARLI -Güven USTA / İSTANBUL (DHA) - GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen 'Türkiye İhracat Haftası' programına katıldı. Programın sabah oturumunda bir konuşma yapan Bakan Tüfenkci, salonda bulunan ihracatçılara hitaben, "Bugün iki müjdeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle belli bir oranı yakalamış ihracatçı firmalarımıza bir bölge müdür yardımcımızı veya gümrük müdür yardımcımızı görevlendireceğiz, telefonunu vereceğiz. Sadece sorunlarını çözme noktasında adeta görevlendireceğiz. Gümrük Bakanlığı'nda gümrükle ilgili hangi sorunu varsa, o firmanın başvuracağı telefon ve e-mail adresleri o firmada olacak. Başka kimseyi aramasına gerek yok. Oradaki bölge müdür yardımcımızı arayıp bütün işlemleriyle ilgili bilgilendirme, takip, varsa bir sıkıntı o sıkıntıyı çözme noktasında görevlendireceğiz. Böylelikle hem belirli bir ihracat rakamını yakalayan firmaları ödüllendirmiş olacağız. Ama aynı zamanda da bir de özendirmiş olacağım. Diğer müjdemiz ise 'Gümrüklü Sahalardaki Eşya Takip ve Analitik Performans Ölçme Sistemi'ni yani kısa adıyla GETAP'ı hayata geçireceğiz. Çok kısa zamanda inşallah önümüzdeki hafta… Bu şu demek; sizler ithal ettiğiniz eşyanın gümrüklerde nerede hangi aşamada, eşyanızın hangi işleminin yapıldığı, hangi işlemlerin henüz yapılmadığını, kaç dakika sürdüğünü görebileceksiniz. Yani sizler bizleri bir anlamda gözetleyeceksiniz, denetleyeceksiniz" dedi. 

"ÖNEMLİ BİR BAŞARIYI YAKALAMIŞ OLDUK"
Bakan Tüfenkci, Ekim ayı dış ticaret verilerine de değinerek, "Ekim ayı ihracat rakamımız, 13 milyar milyon olarak gerçekleşmiştir. İthalatımız da 21 milyar milyon gerçekleşti. Baktığımız zaman ekim ayında gerçekten önemli bir başarıyı da yakalamış olduk. Tabi buna külçe altında dahil" şeklinde konuştu. 


(FOTOĞRAF) 

Türkiye İhracat Haftası’nda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı oturumda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların gümrük ve lojistik konularında çözüm bekleyen sorunlarını aktardı.

Türkiye İhracat Haftası’nda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı oturumda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların gümrük ve lojistik konularında çözüm bekleyen sorunlarını aktardı.

Gümrüklerde taşıma işlemlerinin tamamlanması için taşıyıcı firmaya verilmesi gereken ORDİNO belgelerinden alınan ücretleri gündeme getiren Büyükekşi, “Mevzuatta öngörülmemesine rağmen taşımacılık firmaları tarafından ORDİNO ücreti alınması en büyük sorunlar arasında yer alıyor. Ücretlerin yıllık toplamı milyon lirayı buluyor” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de ihracatçılara iki müjde verdi. Tüfenkci, şunları söyledi: “Özellikle belli bir oranı yakalamış ihracatçı firmalarımıza bir bölge müdür yardımcımızı veya gümrük müdür yardımcımızı görevlendireceğiz, telefonunu vereceğiz. Diğer müjdemiz ise gümrüklü sahalardaki eşya takip ve analitik performans ölçme sistemini yani kısa adıyla GETAP’ı hayata geçireceğiz. Eşyanın gümrüklerde nerede hangi aşamada, eşyanızın hangi işleminin yapıldığı, hangi işlemlerin henüz yapılmadığını, kaç dakika sürdüğünü görebileceksiniz. Yani sizler bizleri bir anlamda gözetleyeceksiniz, denetleyeceksiniz.”

Türkiye İhracat Haftası’nda iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı ‘İhracat Meydanı’ oturumunda ihracat deneyimlerini ve inovasyon ile ar-ge’ye bakışlarını anlattı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İhracat Haftası’nda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı oturumda ihracatçıların gümrük ve lojistik konularında çözüm bekleyen sorunlarını aktardı. Her çeyrek gerçekleştirilen ihracat eğilim araştırmalarında genellikle ilk sıralarda gümrük ve lojistik konularının yer aldığını söyleyen Büyükekşi, “Limanlarda yer bulma sorunu ve liman ücretleri, başta İstanbul olmak üzere gümrüklerdeki fiziki şartların bozukluğu ve mevzuatta öngörülmemesine rağmen taşımacılık firmaları tarafından ORDİNO ücreti alınması en büyük sorunlar olarak karışımıza çıkıyor” diye konuştu.

Büyükekşi, gümrüklerde taşıma işlemlerinin tamamlanması için taşıyıcı firmaya verilmesi gereken ORDİNO belgelerinden alınan ücretlerin yıllık toplamının milyon lirayı bulduğunu ifade etti. Büyükekşi ayrıca, gümrüklerde mesai saatleri dışında yapılan tığımız işlemler için ek bedel uygulamasının da kaldırılmasını istedi. Büyükekşi, göreve geldiği yılından bu yana çözdüğü sorunlar için de Tüfenkci’ye teşekkür etti.

Sizler bizleri gözetleyeceksiniz, denetleyeceksiniz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında ihracatçılara iki müjde verdi. Tüfenkci, şunları söyledi: “Özellikle belli bir oranı yakalamış ihracatçı firmalarımıza bir bölge müdür yardımcımızı veya gümrük müdür yardımcımızı görevlendireceğiz, telefonunu vereceğiz. Diğer müjdemiz ise gümrüklü sahalardaki eşya takip ve analitik performans ölçme sistemini yani kısa adıyla GETAP’ı hayata geçireceğiz. Eşyanın gümrüklerde nerede hangi aşamada, eşyanızın hangi işleminin yapıldığı, hangi işlemlerin henüz yapılmadığını, kaç dakika sürdüğünü görebileceksiniz. Yani sizler bizleri bir anlamda gözetleyeceksiniz, denetleyeceksiniz.”

İş dünyası İhracat Meydanı’na çıktı

Türkiye İhracat Haftası’nda iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı ‘İhracat Meydanı’ oturumunda ihracat deneyimlerini ve inovasyon ile ar-ge’ye bakışlarını anlattı. Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez’in de katıldığı İhracat Meydanı’nda Ali Kibar, Turhan Erdoğan, Ahmet Kırman, Elif Çoban, Ümit Leblebici gibi isimlerin açıklamalarından satır başları şöyle:

TUŞAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: “İhracat bir hayat stili olmalı. Türk ihracatçısı para kazanmak, satmak için değil dünyayla entegre olmak için bu işi yaparlarsa biz o milyar dolar ihracat hedefini çok rahat görürüz. milyon dolar ihracat yapıyoruz. Bu da bize milyon dolar bırakıyor. Havacılıkla ilgili şirketlere alt sistemler satıyoruz. Türkiye teknolojik olarak her şeyi yapma yeteneğine sahip. Bundan zoru rekabetçi olabilmek, alternatife daha kalite, hızlı ve sürdürülebilir olmak.”

Şişecam Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Kırman: “AB’nin cam sisteminin bir parçasıyız. Çünkü Bulgaristan’daki tek cam yatırımcısıyız. Ülkeyi camla ilgili konularda Avrupa’da temsil ediyoruz. Yaklaşık ar-ge harcamalarımız milyonlara geldi. Bu konuda devletin aldığı ar-ge teşvikleri çok katkı sağladı. Yılda yaklaşık milyar metreküp doğalgaz tüketiyoruz. Yunanistan’ı ısıtacak durumdayız.”

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: “Dünyadaki hızlı gelişimi görmeliyiz. Endüstri konsepti, sizin üretiminiz ilk noktadan son noktaya düşük masrafla yapmayı sağlıyor. Türkiye bunun için geç kaldı. Dünyadaki dönüşümün gerisinde kalırsak yeni trendi kaybederiz. Tüketicinin alışkanlıklarında da bir farklılaşma olmaya başladı. Altyapının üniversite veya kurumlarda hızlı şekilde oluşturulması lazım ki hizmetin de katma değerini yaratarak zincirin tamamlayıcısı olmamız lazım. Başka türlü fırsatları kaçırırız.”

Şölen Gıda CEO’su Elif Çoban: Yaklaşık 70 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyada hangi alanda boşluk var biz neler yapmalıyız diye inovasyon yaptık. Kilogram ortalamamız 3,67 dolar ihracatta. Bunun da tek nedeni inovasyon ve farklı ürünler. Hedef pazarımızı doğru belirlemeliyiz. Endüstri için hazırlıklarımız tamamlandı”

Vestel CEO’su Turan Erdoğan: “Batı dünyasında üretimler azaldıkça, çatı arasındaki patentleri alıp patent mafyalarına veriyorlar ve patent satıyorlar. Cep telefonu yapmaya başladığımızda sürekli patentimi kırıyorsun diye mektuplar gelmeye başladı. Düne kadar üretim çok ulviydi bir anda patentler ulvi hale geldi. Bu sene en fazla patent müracaatı yapan firma biziz.”

BİST Başkanı Himmet Karadağ: “BIST ’de ve borsadaki şirketlerimizin tamamına yakını ihracat yapıyor. Borsaya açıldığınızda uluslararası oluyorsunuz. İhracatın sürdürülebilirliği için sağlıklı mali tablolar ve finansal ürünler kullanımı gerekiyor. Sermaye piyasalarına ve borsaya yoğun bir şekilde gelmeleri gereken bir durum var.”

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici: “TİM – TEB Girişim Evleri, dış ticaret platformu ve dış ticaret merkezlerimizle Türkiye ekonomisine katma değer sağlamak için çalışıyoruz. Bankalar büyük bir yük taşıyor. Sermaye piyasalarının gelişmesi bu piyasaları daha da geliştirecektir. O nedenle finansal dünyayı büyütmek lazım. Yurt dışına ihracat yapanlar finansal dünyanın çözümleri sayesinde karşılaştıkları riskleri ortadan kaldırmaya çalışacaklar.”

TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert: “Her iş adamı er ya da geç bir gün ihracatçı olmalıdır. Bu ülkeye 1 dolar fazla getirmek için ihracatçılar olarak seve seve çalışırız. Bir parça ekonomist, siyasetçiyiz. Her şeyi yakından takip etmek zorundayız. İhracatçı olmanın en güzel yanı ülkemizi temsil etmek. için hedef koyduk ve hepimiz o hedefe inanıyoruz.”

VSY Biotechnology ve İlaç Sanayi AŞ. CEO’su Ercan Varlıbaş: “Çok iyi görüş sağlayan bir ürün bulduk ve onun patentini aldık. Gözde, dizde, estetikte kullanılan bir ürün ürettik. Türkiye’de binlerce marka ilaç var. Biyoteknolojiye ayrı bir önem verilmesini istiyoruz. Bir firma yüzde 50 cirosunu son yaptığı ürünlerden yapmıyorsa o firma doğru yolda değildir.

Tema Holding/ LC Waikiki ve Küçükler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük: “Bir kilogram çocuk gömleğimiz 30 dolara satıyoruz. Fasondan çıkıp katma değerli ürün üretmediğimiz takdirde Avrupa ve diğer ülkelerin hamallığını yaparız. Bir an önce fason üründen kurtulmamız ve markaya yatırım yapmamız gerekiyor. Sadece ürün satmak değil yurtdışında perakendeciliği de artırmamız gerekiyor. Doğru ülkeye doğru strateji ve ürün tasarlıyorsak burada rekabet edebiliriz. Türk markaları genç markalar. Daha hızlı karar alıp daha hızlı tüketicinin kalbine girmeyi beceriyorlar.”

Modanisa Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe: “Türkiye’den günde 10 bin ürünü yurtdışına gönderiyoruz. Satışımızın yüzde 70’i yurtdışına gidiyor. Özgüven birinci kuralımız. Yurtdışına mal satabiliyorsak ülkeyi kalkındıracak durumdayız. Geçen sene Türkiye’de dünyanın ilk tesettür moda haftasını yaptık. Londra’da da yaptık, şimdi de Dubai’de yapacağız.”

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz: “ ülkeye ihracat yapıyoruz. yılından beri farklı ülkelerle çalışıyoruz. En kısa zamanda devletimizin sektörleri belirleyip firmaları da toplayıp desteklemesi lazım. Son 10 yılda 1 milyar milyon dolara yakın ihracat yaptık.”

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez: Patent, marka başvurularıyla ilgili bakanlık olarak çok ciddi çalışmalarımız var. Turquality, belki de dünyanın tek markalaşma programı. Markalaşma boyutunda firmalara dağıtım alanlarını genişletme ve farklı tedarik zincirlerine girme gibi her türlü desteği veriyoruz. Markalaşma uzun vadeli desteklenmeli. Bu konuda hemfikiriz. Türk dizi filmlerinin içine ürün yerleştirme yapılıyor bunlar yurtdışında da gösterime girdiği için o pazarlara da reklam yapılıyor.”

 Anasayfa'ya Dön

Bakan T&#;fenkci: AB'nin tavrını netleştirmesi gerektiğine inanıyoruz


Bakan Bülent Tüfenkci, TÜSİAD'ın Beyoğlu'ndaki merkezini ziyaret ederek, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ve üyelerle bir araya geldi. Dış ticaret ve gümrükler konularında karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak üzere düzenlenen 'İstişare Toplantısı'na katılan Bakan Tüfenkci, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecek ile bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantda konuşan Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin büyüme rakamlarına değinerek, "Ülkemiz yılında yakalamış olduğu büyüme oranlarıyla G ekonomileri arasında en hızlı büyüyen ülke konumunu inşallah 'de de ilk çeyreğinde, buna yakın büyüme oranlarını yakalayarak esasında erken seçime gittiğimiz şu günlerde, Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu dosta ve düşmanlara göstermiş olacağız" dedi.


"SON 4 YILIN EN YÜKSEK BÜYÜMESİ GERÇEKLEŞTİ"

Türkiye'de iş yapma kolaylığını sağlama anlamında ciddi adımlar atıldığını söyleyen Bakan Tüfenkci, "Son 4 yılın en yüksek büyümesini gerçekleştiren ülkemiz, büyüme oranı hedeflerini de aşan oranda bir gerçekleştirme yakalamıştır. 'de yakaladığımız milyar dolarlık ihracatımızın 65 milyar doları, yani yüzde 41'i de dahil de işleme rejimi kapsamında gerçekleştirilmiş" ifadelerini kullandı.


"YAŞAYARAK GÖRÜYORUZ"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye'nin Avrupa Birliği(AB) üyelik süreci için, "Avrupa Birliği'ne üyelik hedefimizi koruyoruz ancak muhataplarımız nezdinde gerçekten ikircikli bir durumla da veya Türkiye'ye özel ayrımlar ve özel bakış açılarıyla da karşı karşıya kaldığımızı hep beraber yaşayarak görüyoruz. Aday olan ülkelere baktığımızda, aranan kriterlere baktığımızda, Türkiye'de aranan kriterlere baktığımızda Türkiye bu anlamıyla diğerlerinden fersah fersah her alanda üstün olmasına rağmen, Türkiye'ye karşı şu veya bu nedenle Avrupa Birliği'nin ikircikli bir durum sergilediği de yadsınamaz bir gerçek. Avrupa Birliği'nin ve tarafların bir kez daha düşünerek, Avrupa Birliği'nin tavrını netleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Tüfenkci, erken seçimin ekonomiye olması muhtemel etkilerine dair, "Biz özellikle bu seçimlerin, ekonominin etkilenmemesi noktasında her türlü tedbiri aldık. Almaya devam ediyoruz" dedi.


BAKANIN OLAĞANÜSTÜ HAL YORUMU

Bakan Tüfenkci OHAL ile ilgili olarak, "Şimdiye kadar iş dünyamızda 'Olağanüstü Hal'den dolayı 'şu oldu', 'bu oldu' diyebileceğimiz bir tane örnek yok. Soruşturmalar var, eğer siz hakkınızda bir itham varsa o soruşturmalar devam edecek 'Olağanüstü Hal' olmasa da o soruşturmalar devam edecek. Soruşturmaların Olağanüstü Hal ile ilgisi olmadığını baştan söylemek lazım. Bilakis bana göre 'Olağanüstü Hal' iş dünyasının daha çok menfaatine. Biz hükümet olarak da ekonomik kararların Kanun Hükmünde Kararnameler ile çıkmaması konusunda da şimdiye kadar çok özen ve dikkat gösterdik" diye konuştu.


GÜMRÜKLERDE YENİ SİSTEM

Bakan Tüfenkci, konuşmasında gümrüklerdeki yeni uygulama hakkında bilgi verdi. Tüfenkci, "En son hayata geçirdiğimiz uygulamalardan birisi de 'Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı' (GETAP) hem iş dünyasıyla iş birliğimizi geliştirmek ve pekiştirmek hem de bakanlığımızı şeffaflaştırma adına bana göre önemli uygulamalardan birisi. Gümrüklerdeki alt yapı yazılımlarının tamamını yeniden ihale ettik. İnşallah 'un Ağustos ayına ilk fazını alacağız. Orada şunu hedefliyoruz; gümrüklerde artık kağıt kullanılmamasını istiyoruz. Tamamen dijital ortamda yapılmasını istediğimiz için bunu hayata geçirdik. Süreç bittiğinde artık sizler ofislerinizde, internet ortamında, laptoplarınızda görüntülü olarak eşyalarınızın sınır kapılarında veya gümrüklü sahalarda hangi aşamada olduğunu net olarak görmüş olacaksınız" ifadesini kullandı.


TÜSİAD'TAN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

TÜSİAD Başkanı Bilecik de 24 Haziran'daki erken seçim kararının Türkiye açısından en iyi sonuçlara vesile olması temennisinde bulunurken, seçim sürecinde olsa dahi makro ekonomik istikrara her zamankinden çok daha fazla dikkat edilmesi uyarısında bulundu.


"SEÇİM TARİHİNİN HAZİRAN OLARAK BELİRLENMESİNDEN DOLAYI, İŞ DÜNYASI ALTI AY KAZANMIŞ OLDU!

Bilecik, "Gönül isterdi ki, enflasyon oranımızı diğer gelişmekte olan ülkeler gibi yüzde 5'in altına çekebilmiş, yapısal reformları büyük ölçüde başarmış olsaydık. Maalesef son yıllarda siyasi gündem, çoğu zaman ekonomik gündemin önünde gitti. Ekonomi, yarını görmek ister. Ekonomi, rahat nefes almak için yatırım ister. Yatırımı yapanlar da istikrar ve önünü görebilmek ister. Şimdi önümüzde erkene alınmış bir seçim var. Seçim tarihinin Haziran olarak belirlenmesinden dolayı, iş dünyası altı ay kazanmış oldu. Seçimlerin ardından bir an önce ülke gündemi tekrar ekonomi olmalıdır" dedi.


TÜRKİYE AB ÜYELİK SÜRECİ VE VARNA ZİRVESİ

Geçen hafta Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporları'nın 20'ncisinin yayımlandığını anımsatan Erol Bilecik şunları söyledi:

"Türkiye'nin AB üyelik hedefi, sürecin tıkandığı son birkaç yılı hariç tutarsak, 15 - 20 yıllık reform perspektifimizin itici gücü oldu. Bunu ekonomik, demokratik ve sosyal kazanımlarımız anlamında rahatlıkla ifade edebiliriz. Türkiye, AB sürecinde ilerledikçe ABD'den Çin'e, Körfez'e kadar dünyanın diğer bölgeleri için de siyasal açıdan etkili, ekonomik açıdan cazip bir ülke haline geldi. Süreçteki duraklama, maalesef dünya ile ilişkilerimize de olumlu yansımadı. Son olarak, Türkiye-AB arasındaki Varna Zirvesi'nde ilişkileri geriletecek bir karar çıkmamıştır. Zirve bu yönden olumludur ancak, Avrupa Komisyonu'nun yeni açıkladığı Türkiye raporunun içeriği özelikle demokratik standartlar açısından oldukça kritiktir. Geçmişte, Komisyon'un Türkiye hakkındaki yıllık raporları, Türkiye'nin AB kriterleri açısından ilerlemesini ele alırken, son birkaç yıldaki raporların siyasal gelişmelere paralel olarak mevcut kriterlerdeki duraklama ve gerilemelere odaklandıklarını görüyoruz. Bu açıdan, raporunu bir dip noktası olarak görebiliriz. Genişleme Strateji Belgesi ile birlikte düşünüldüğünde, anahtar kelimeler 'temel haklarda gerileme' ve 'Türkiye'nin belirgin bir şekilde AB'den uzaklaştığı' vurgusudur. Raporun ortaya koyduğu Türkiye tablosu ve gidişat, öngörülebilir bir gelecekte AB üyesi olacak bir Türkiye sunmamaktadır."


"GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ"

TÜSİAD Başkanı Bilecik, "Gümrük Birliğinin tarım, kamu alımları ve hizmetler alanlarına genişletilmesi, anlaşmazlıkların çözüm mekanizmasının oluşturulması ve mevcut karar asimetrilerinin düzeltilmesi yönünde güncellenmesi, hem ekonomik hem de siyasal açıdan AB sürecimize yeni bir canlılık kazandırır. Küresel düzeyde korumacılığın revaçta olduğu bir dönemden geçilse de, Türkiye rekabet gücünü ilave gümrük vergileri ve ticareti zorlaştırıcı tedbirler aracılığıyla değil, katma değeri yüksek ürünler üreterek, marka bilinirliğini ve pazar çeşitliliğini artırarak sağlamalıdır. Teknolojinin her zamankinden de hızlı geliştiği dijital dönüşüm çağında, üretim şekilleri, tüketim ve ödeme biçimleri, ulaştırma ve lojistik gibi birçok alanda devrim niteliğinde değişiklikler yaşanıyor" ifadelerini kullandı. Toplantı konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası