tuğrul bey mezarı / Dünyanın gelini - Hem anıt mezar hem saat: Rey Şehri

Tuğrul Bey Mezarı

tuğrul bey mezarı

Tuğrul Kulesi gerçekten Tuğrul’un mu?

İran’ın tarihi Rey kenti bugün eski hâlinin silik bir gölgesi gibi. Zengin Türk-İran geleneğine büyük katkısı olan Selçuklu Hanedanı’nın eski başkenti olan Rey, Tahran metropolünün bir banliyösüne dönüşmüş durumda. Adı çoğunlukla Tahran bölgesinin en önemli Şii mabetlerinden Şah Abdül Aziz türbesiyle anılsa da Tuğrul Kulesi de Rey’in dimdik ayakta kalan diğer önemli simgesi.

Selçuklu hanedanının kurucusu Tuğrul Bey yıllarında Gaznelilerden bağımsızlığını ilan ederek kardeşi Çağrı ile birlikte bugün İran’ın kuzeydoğusu olan Batı Horasan bölgesini ele geçirdi. Nişabur’u yağmadan kurtarmasıyla anılan Tuğrul Bey, ’te Rey’i başkent ilan etti. Bugünkü Irak topraklarına kadar akınlar düzenleyen Tuğrul Bey, Bağdat’ta Büveyhî egemenliğinin sona ermesinde etkili oldu ve Abbasi halifesi tarafından Bağdat’ın sultanı ilan edildi.

Muazzam gövdesi oldukça uzaktan seçilebilen Tuğrul Kulesi, bugün küçük işletmelere ev sahipliği yapan iki katlı binaların çevrelediği bir bahçede yer alıyor. Önde gelen İslam sanatı ve mimarisi uzmanlarından Bernard O’Kane’ye göre dönemin diğer türbe kuleleriyle kıyaslandığında Tuğrul Kulesi’nde “Mimari vurgu süslemede değil kütlede.” Bu çarpıcı anıt, çatısı yıkılmış olmasına rağmen 16,6 metrelik çapı ve yaklaşık 20 metrelik yüksekliğiyle hâlen Rey’e tepeden bakıyor.

Kulenin kimilerine göre doğal bir güneş saati işlevi gören 22 dış köşesi ve düz silindir şeklindeki iç mekâna açılan iki kapısı bulunuyor. Tuğrul Kulesi’ni dönemin diğer yapılarından ayıran bir diğer özellik de yeni bir mimari tekniğin kullanılmış olması: Dıştaki yıldız şekli, kubbenin üzerine oturduğu muntazam bir yuvarlağa dönüşüyor.

Bir diğer tanınmış İslam mimarisi uzmanı Joan Hoag, Selçukluların “tuğla duvar örücülüğündeki hayal gücüyle kimse yarışamaz.” diyor. Çorum Hitit Üniversitesi’nde Selçuklu tarihi uzmanı olan Yrd. Doç. Ayşe Atıcı Arayancan kulenin Kaçar döneminde ve İran İslam Cumhuriyeti yıllarında yapılan restorasyonlarla bugüne kadar gelerek değerini kanıtladığını söylüyor: “Selçuklu başkenti Rey’den günümüze kadar gelen tek anıt olan Tuğrul Kulesi dönemin tarihi, kültürü ve mimarisine ışık tutması açısından önemli bir yapı.”

Kulenin bu kadar dikkat çekmesinin bir diğer nedeni de inşa tarihine dair tartışmalar ki bu kime ait olduğu kuşkusunu da beraberinde getiriyor. Cambridge Üniversitesi’nde Orta Doğu çalışmaları dalında doktora adayı olan Pevyand Firuze bu konuda Al-Monitor’a şöyle diyor: “Kule’nin Tuğrul’a (birinci ya da ikinci) atfedilmesinden kaynaklı tartışmalar yapının kültürel ve tarihi önemini artırmıştır.”

Nitekim şüpheleri destekleyecek bir kanıt olduğu da düşünülüyor: Michigan Üniversitesi Sanat Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan yazılı bir levhanın zamanında kulenin kapısında asılı olduğunu gösteren bir çizim.

Küfi yazısıyla yazılmış olan levhada bir zanaatkârın ismi — Abdül Vahap – yer alıyor ve bu kişinin işi hicri takvimine göre yılının recep ayında yani yılının mart ayında bitirdiği yazıyor. Ancak bitirilen işin ne olduğu belirtilmiyor. C.G. Miles, levhanın eski sahibi Alman tarihçi Ernst Herzfeld’e atıfta bulunarak Herzfeld’in levhanın ölçülerinden ve onarılan tuğlalardan yola çıkarak bunun çizimdeki levha olduğunu kanıtladığını söylüyor. Bugüne kadar ciddi bir itirazla karşılaşmayan bu iddia, kulenin aslında Rey’i kuran Birinci Tuğrul ( yılında ölen) ya da İkinci Tuğrul ( yılında ölen) ile bağlantılı olmayabileceğine işaret ediyor.

Arayancan ise bu görüşe katılmıyor. Al-Monitor’a konuşan Arayancan, Tuğrul Bey’in mezarının nerede olduğuna dair farklı bilgiler olsa da – ki bunlardan biri Tuğrul Bey’in Merv şehrinde kardeşi Çağrı’yla yan yana gömüldüğü şeklinde — “Dönemin kayıtlarında Tuğrul’un mezar yeri olarak Tuğrul Kalesi geçiyor.” diyor.

Öte yandan, İlhanlılar döneminin büyük İranlı tarihçisi Reşîdüddîn Fazlullah yüzyılda tamamladığı “Cami’üt-Tevarih” isimli eserinde -- ki Müslümanlar adına ilk dünya tarihi denemelerinden biridir -- Tuğrul Bey’in Rey yakınlarındaki Tacrişt kasabasında öldüğünü yazarken mezar yerine ilişkin bilgi vermiyor.

Peki, kulenin ismi niçin Tuğrul Kulesi? Firuze, İran’ı ’dan ’e kadar yöneten Kaçar Hanedanı’na atıf yaparak şöyle diyor: “Kaçarlardan önce kulenin Tuğrul’la anıldığına dair yazılı bir kanıt yok.” Nasıreddin Şah döneminde yapılan onarım çalışması sırasında ’te kulenin üzerine yazılan yazıda “Selçuklu Hanedanı’nın ilk hükümdarı Tuğrul Bey’in mezarı” ibaresi yer alıyor. Ayrıca onarım emrinin Mimarbaşı Hacı Abül Hasan tarafından “Tuğruliye” isimli geniş bir bahçede verildiği söyleniyor.

Kulenin adına ilişkin soruları yanıtlamak kolay değil. Tuğrul Bey’in halkın hafızasında adil bir düzenin, şehrin eski ihtişamının simgesi olarak yer ettiğinden söz edilebilir. Hatta Kaçarların Selçuklu Hanedanı’nın kurucusunu yücelterek Türk boylarına dayanan kökenlerine sahip çıktığı öne sürülebilir. Zira Eric Hobsbawm’ın da dediği gibi o çağlar geleneklerin, hanedanların milli davalarına uyacak şekilde uyarlandığı hatta baştan icat edildiği dönemlerdi.

Her hâlükârda kulenin simgesel önemi köken tartışmalarını aşıyor. Arayancan “Türki halklar İran platosunun kültürel, mimari ve politik görünümünde önemli bir rol oynadı.” diyor ve bunun “başlıca sembolü” olarak Tuğrul Kulesi’ni görüyor.

Tuğrul Kulesi, İran’da Selçuklulara ait Abarku’daki Kümbet-i Ali, Maraga’daki Karahan Türbeleri ve Merv’deki Sultan Sencer Türbesi gibi başka kule türbelerle birlikte iki ülkenin bugün paylaştığı ortak bağ ve tarihi simgeliyor. Selçukluların modern Türk ulusal kimliğinde Osmanlıların yanında ikinci sütun olarak temsil edilmesi bu bağı daha da anlamlı kılıyor. Arayancan’ın da belirttiği gibi “İki ulus din bağlamında farklı tarihsel rotalar izlemiş olsa da Tuğrul Kulesi, diğer kule türbeleri ve kültürel değerler onları ortak bir kimlikte buluşturuyor.”

Tuğrul Bey kimdir, nasıl &#;ld&#;? Alparslan B&#;y&#;k Sel&#;uklu dizisinin Tuğrul'u Barış Bağcı'nın hayatı

Haberin Devamı

yılında Abbasi halifesi olan Kaim, Bağdat'ı ellerinde bulunduran Şii mezhepli Büveyhoğulları'na olan bağımlılıktan kurtulmak için kadı Mâvardı'yı Tuğrul Bey'e göndererek Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey'den yardım istedi. Tuğrul Bey'i Bağdat'a davet etti. Tuğrul Bey Abbâsî halifesini Şiilerden kurtarmak için 'te Bağdat'a yaptığı seferde Büveyhoğulları ile savaştı ve onları ağır bir yenilgiye uğrattı. Irak'ta son Büveyhoğulları hükümdarı olan El-Meliku’r-Rahim'i esir alan Tuğrul Bey bu devlete son verdi. Tuğrul Bey Bağdat'a girip Abbâsî halifeliğinin koruyuculuğunu üzerine aldı.

Selçuklu idaresinde bulunan ülkede Tuğrul Bey aleyhine üvey kardeşi İbrahim Yınal isyan etti ve büyük sayıda Türkmen de bu isyana katıldı. Tuğrul Bey isyancı üvey kardeşi İbrahim Yınal ve Büveyhoğulları orduları ile savaşa girmek zorunda kaldı. yılında Tuğrul Bey İbrahim Yinal isyanını bastırdı ve Fâtımîlerin eline geçmiş olan Bağdat'ı ele geçirdi. Abbâsî halifesi Kaim'in tekrar Bağdat'a dönmesini sağlayan Tuğrul Bey, halifenin kızı Seyyide Fâtıma el-Betül ile evlendi. Halife Kaim, Tuğrul Bey'e Ruknu ʾd-Din (Dinin direği) ve Malikul-Meşrik ve Magrib (Doğu'nun ve Batı'nın Sultanı) unvanlarını verip onu Sultan ilan etti.

Haberin Devamı

İlk eşi hastalıktan yılında Cürcan'da öldü. Tuğrul Bey 4 Eylül tarihinde 73 yaşındayken çocuksuz olarak İran'ın Rey kentinde vefat etmiş ve yerine yeğeni Alp Arslan geçmiştir. Tuğrul Beyin mezarı Tuğrul Kulesi'ndedir.

BARIŞ BAĞCI KİMDİR?

Bağcı, 27 Mayıs tarihinde Karaman'da dünyaya geldi. Konya Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Trabzon Devlet Tiyatrosu'nda görev aldıktan sonra kariyerine İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda devam etti.

- yılları arasında, TRT 1'de yayınlanan Diriliş "Ertuğrul" dizisinde Moğol kumandanı Baycu Noyan karakterini canlandırdı. - yılları arasında Çember adlı polisiye dizisinde Başkomiser Barış, - yılları arasında ise Masumlar Apartmanı dizisinde Cüneyt karakterini oynadı. Bağcı, günümüzde TRT 1'de yayınlanan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde Büyük Selçuklu Devleti'nin ilk hükümdarı ve Sultan Alparslan'ın amcası olan Tuğrul Bey'i canlandırıyor.

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası