kolun çatlak olduğu nasıl anlaşılır / Tehlikeli Kolon Çatlağı Nasıl Anlaşılır? | Beşoğlu Endüstri

Kolun Çatlak Olduğu Nasıl Anlaşılır

kolun çatlak olduğu nasıl anlaşılır

Kemik &#;atlaması nedir, neden olur? &#;atlak kemik tedavisi nasıl yapılır?

Kemik çatlaması, düşme, çarpma, sıkışma gibi durumlarla ani bir şekilde meydana gelebildiği gibi kimi zaman yavaş bir şekilde farkında olmadan da oluşabilir. Ancak her iki oluşma şeklinde de büyük bir acı kaynağı haline gelebilir. Peki, kemik çatlaması nedir? Çatlak kemik tedavisi nasıl yapılır? İşte yanıtı…

Kemik çatlaması nedir, neden olur Çatlak kemik tedavisi nasıl yapılır

KEMİK ÇATLAMASI NEDİR?

Kemik çatlaması, beklenmedik bir şekilde meydana gelen kemik kırılma olayının tam olarak gerçekleşmemesidir. Kemik dokusu hasar görüştür ancak kırılma tam olarak gerçekleşmemiştir. Bir başka deyişle kemik kırılması, kemik çatlamasında yarım kalmıştır.

KEMİK ÇATLAMASI NEDEN OLUR?

Kemik çatlaması, genellikle kol ve bacaklarda görülür. Aniden olabileceği gibi fark edilmediği zamanlar da olabilir. Çatlamış kemik oldukça acı vericidir ve müdahale edilmediğinde kişiye zarar verebilir. Düşme, çarpma, sıkışma gibi travmalar sonucunda kemiklerde çatlaklar oluşabilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çatlayan kemiğin en belirgin özelliği bölgede oluşan ağrı hissidir. Çatlak kemik büyük bir acıya neden olurken aynı zamanda bölgede oluşan kızarıklık da kemiğin çatladığına işaret eder.

İlk olarak çatlayan kemiğin etrafında kızarıklık oluşmasına rağmen zaman geçtikçe bu kızarıklıklar morarmaya dönüşür. Derinin renginin değişmesiyle birlikte kişide halsizlik gibi belirtiler de görülmeye başlar.

Müdahalede geç kalındıkça çatlayan kemiğin etrafındaki bölgede morarmalar çoğalırken, aynı zamanda çatlağın kırığa dönüşme ihtimali de artar. Zira kemiğin bütünlüğü zarar görmüştür ve en ufak bir harekette bile bu çatlak kırık haline gelebilir. Bu da hem deri bütünlüğünün bozulması hem de tedavinin zorlaşarak süresinin uzamasına yol açar.

Çocuklarda çatlak kemik belirtileri yetişkinlere göre daha az görülse bile kimi zaman verdiği acı daha şiddetli olabilmektedir.

Kemik çatlaması nedir, neden olur Çatlak kemik tedavisi nasıl yapılır

ÇATLAK KEMİK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Çatlak kemik tedavisi oldukça kolay olmakla birlikte bir sağlık uzmanının yönlendirmesi olmadan gerçekleşmesi pek mümkün değildir. Kişi eğer kemiğinin çatladığını düşünüyorsa ve yukarıda belirtilen belirtileri yaşamışsa mutlaka bir hekime görünmeli, radyolojik tetkikler yaptırmalıdır.

Çatlak kemiğin bulunduğu yer de tedavi açısından önem taşımaktadır. Kol, bacak gibi hareketli bölgelerde oluşan çatlak kemikler hareket etmemesi için atel ile sabitlenirken, omuz veya kaburga gibi kemiklerde atel uygulamasına gerek görülmeyebilir.

Çatlak kemik tedavisinde hastanın yaşı da önem taşır. Zira çocuk ve gençlerde çatlak kemiğin yeniden sağlam hale gelmesi daha kısa sürerken, özellikle 50 yaş üzeri bireyler için tedavi süreci daha uzun sürmektedir.

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik Kırıklarının İyileşme Süreci

Kemik kendi kendini onarabilen bir yapıdır…

Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.

Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir!

Kemik kırılır kırılmaz onarım süreci başlar. İyileşme dönemi üç evredir ve ilk evre olan yangı evresi birkaç gün boyunca devam eder. Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir.

Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…

İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar. Bu evrede osteoblastların ve kondroblastların üretiyor oldukları proteinlerin üzerine kalsiyum minerali çöker. Bu çökme sonucunda sertleşme oluşur. Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.

Diğer üçüncü evre ise kemiğin iyileşmesi ve eski haline yeniden dönmesi için gereken yapılanma evresidir ve birkaç ay boyunca devam eder.

Sigara iyileşme dönemini olumsuz yönde etkiliyor!

Kırıkların iyileşme sürecinde, vücudumuza nasıl destek oluruz? sorusunun yanıtı çok önemlidir. Vücut zaten ilgili bölgenin onarımını yapıyor ve iyileşme sürecini devam ettiriyor. Peki, biz bu sürece nasıl destek oluruz? Sigara, yüksek kan şekeri, hormonal bozukluklar, damar rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanımları oluşan kırığın iyileşmesini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden sigarayı bırakmalı ve aklınızda olan tüm sorular için doktorunuza danışmalısınız.

İyileşme sürecinize destek olacak gıdaları tüketmeye özen gösterin…

Oluşan kırık serbest oksijen radikalleri açığa çıkarır. Bu süreçte; antioksidan olan E vitaminini, hem antioksidan hem de kollajen üretimi için ihtiyaç duyulan C vitaminini ve kalsiyum emilimini artıran D vitaminini tüketmek çok önemlidir. Ayrıca; kemiğin en önemli minerali olan kalsiyum yönünden zengin olan; yoğurt, süt ve peynir gibi besinleri tüketmek de çok faydalı olacaktır.

Benzer Yazılar

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi
Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ortopedi ve Travmatoloji branşına bağlı ayak ve ayak bileği cerrahisi bölümümüzde, ayak ve ayak bileği rahatsızlıkların tedavisine yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

Devamı

Dirsek Ağrıları Neden Olur?
Dirsek Ağrıları Neden Olur?

Günlük hayatta çok fazla umursanmasa da dirsek sağlığı oldukça önemlidir. Dirseklerde oluşan ağrı, hayatımızı oldukça zorlaştıran ağrıların başında gelmektedir.

Devamı

Omurga Cerrahisi
Omurga Cerrahisi

Omurga cerrahisi, sinir ve omurilik kökleri ile bu narin sinir dokusunu koruyan omurga üzerine yapılan ameliyatlar ve cerrahi girişimleri oluşturmaktadır.

Devamı

Halluks Valgus Nedir?
Halluks Valgus Nedir?

Halluks valgus, ayak başparmağında görülen şekil bozukluğuna denilmektedir. Ayakta başparmağın hemen yanında, dışarı doğru bir çıkıntının ya da şişliğin görülmesi ile oluşur. Estetik olarak hoş bir görüntü değildir, kişiler bu nedenle rahatsızlık duyabilmektedir.

Devamı

Ganglion Kisti Nedir?
Ganglion Kisti Nedir?

Gangion kisti yumuşak doku lezyonu anlamına gelir ve iyi huyludur. Kemik yapısını birleştirmekte olan eklem kapsüllerinden ve bağlardan köken alır.

Devamı

Omurga Ağrılarınızın Sebebi Ankilozan Spondilit Olabilir!
Omurga Ağrılarınızın Sebebi Ankilozan Spondilit Olabilir!

Halk arasında, iltihaplı bel romatizması veya omurga iltihabı olarak bilinen Ankilozan Spondilit (AS); genellikle omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen, ağrılı ve iltihaplı bir romatizmal bir hastalıktır. Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.

Devamı

Kemik Çatlaması Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde birçok sağlık sorunu mevcuttur ve her geçen gün de yenileri çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı her geçen günde yeni yeni tedaviler ve yöntemler bulunmaktadır. Bu sağlık sorunlarından birisi de kemik çatlamasıdır.

Kemik Çatlaması Nedir?

Nasıl Anlaşılır?

Kemik çatlaması; kemiğin kırılma olayının başlamış olup tamamen kırılmamış olmasıdır. Kemik tamamen kırılmadığı için ve kırılma olayı yarım kaldığı için çatlama meydana gelir. Çatlağın kırığa göre farkı yani anlaşılmasını belli eden özelliği ilk darbenin alındığı zaman eğer kırık değilse yani çatlaksa tam şişmez daha sonra yavaş yavaş şişmeler başlar. İlk başta pek fazla şişlik olmadığı için çoğu kişi tarafından anlaşılmayarak dikkate alınmaz fakat şişlik ve ağrılar saatler geçtikçe artar ve o zaman çatlama olduğu anlaşılır.

MUHTEŞEM BİR VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Kemik Çatlamasının Tedavisi Nasıl Olur?

Tedaviyi bizim kendi kendimize yapmamız imkânsız değildir fakat kesinlikle doğru da değildir. Çatlama oluştuğu zaman doktora gidilmeli ve doktorun size yapacağı tedavi sonucunda belirli bir süre içerisinde çatlağınız iyileşir. Yaş ilerledikçe çatlağın kaynama süresi artar, küçük bir çocuğun çatlağının kaynama süresi daha azken yaşlı birinin çatlağının kaynama süresi daha fazladır. Tedavide en önemli olaylardan birisi çatlak olan yerin alçıdayken uyuşmaması için sık sık hareket ettirilmesi gerekmektedir. Bunun yanında kolu çatlamış ve alçıya alınmış bir kişinin alçıya alınan bölgeyi havada tutması gerekir aksi takdirde kemiğin kaynaması tam olarak gerçekleşmeyebilir.

Sağlıkla kalın Allaha emanet olun



Dirsek Kırığı: Alçı ve Ameliyat Tedavisi

dirsek kırığı nedir

Dirsek eklemi kolun istenilen şekilde hareket etmesi için kilit bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla dirsekte meydana gelebilecek her türlü kırık, çatlak ve çıkık kolun fonksiyonunu da doğrudan etkilemektedir. Dirsek kırığı, genellikle gençlerde travmalar sonucunda, yaşlılarda ise kemik erimesine (osteoporoz) bağlı olarak görülmektedir.

Dirsek, anatomik yapısından dolayı karmaşık bir eklemdir. Aynı zamanda damar ve sinir yaralanmalarına da sebep olabileceği için dirsek kırığı tanı ve tedavisinin uzman bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Siz de dirsek kırığınız için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız ya da dirsek kırığı ameliyatı olmak istiyor fakat karar veremiyorsanız yazımızı şimdi inceleyebilirsiniz.

Dirsek Kırığı Nedir?

Dirsek eklemini oluşturan bir ya da birden fazla kemikte meydana gelen kırıklar ve çatlaklar, dirsek kırığı olarak tanımlanmaktadır. Dirseğimiz, anatomik yapısı bakımından ve yumuşak dokular tarafından yeterince sarılıp korunmadığından, darbelere veya düşmelere karşı savunmasızdır.

Dirsek kırığının nasıl meydana geldiğini açıklamadan önce dirseğin anatomik yapısını incelemekte fayda vardır.

Dirsek Eklemi Anatomisi

Kolumuzdaki humerus, radius ve ulna kemiklerinin uç kısımlarının birleşmesiyle dirsek eklemimiz meydana gelmektedir. Bu kısımlar;

  • Humerusun alt ucundaki medial ve lateral epikondiller (distal humerus) kısımlar,
  • Radiusun üst ucundaki radius başının yuvarlak kısmı,

Ulnanın üst ucundaki ve dirseğe yuvarlak yapısını veren olekranon kısmı şeklinde sıralanabilir.

Dirsek eklemini oluşturan kemiklerin anatomisi

Kolumuzun; kıvırma(fleksiyon), düz uzatma(ekstansiyon), içe döndürme (pronasyon) ve dışa döndürme (supinasyon) hareketleri, dirseği oluşturan kemikler arasında yer alan bağlantı noktaları (radyohumeral, ulnohumeral, proksimal radyoulnar) sayesinde gerçekleşmektedir. Olekranon yani dirseğin uç kısmını oluşturan bölüm ise kavrayıcı anatomik yapısı sayesinde bu hareketlerin gerçekleşmesine alan sağlamakta ve dirsek hareketleri için bir dayanak görevi görmektedir.

Dirsek Kırığı Nedenleri

Dirsek kırıkları; dirseğin üzerine düşme, sert bir şeyden direkt darbeye maruz kalma, düşmeye karşı korunmak için dirsek sıkıca tutularak uzatılmış bir kolun üzerine düşme gibi nedenler sonucunda meydana gelebilmektedir.

Dirsek Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Dirsek kırığı ilk önce şiddetli ağrı ve kolu hareket ettirememe belirtileriyle kendini göstermektedir. Kırığın meydana geldiği ve etkilediği bölgeye göre ek belirtiler görülebilmektedir. Dirsek kırığı;

  • Dirsek etrafında şişme ve morluklar,
  • Kırığın sinire denk gelmesi durumunda parmaklarda hissizlik,
  • Dirsek kırığı sonrası kolu tam açamama ve hareket sırasında dirsek eklem ağrısı,
  • Radius baş kırığından sonra özellikle ön kolu döndürmede zorlanma,
  • Dirsek ekleminde gevşeklik veya dengesizlik hissi,
  • Nadir de olsa, parçalı kırıkların cildi kesmesi ile oluşan açık kırıklar şeklinde kendini göstermektedir. Dirsek kırıklarında morluklar bazen omuza doğru çıkabilmekte veya ön koldan el bileğine doğru inebilmektedir.

Dirsek Kırığı Nasıl Anlaşılır?

İlk aşamada hastanın şikâyetleri ve belirtileri değerlendirildikten sonra kolun kapsamlı bir fiziki muayenesi yapılmaktadır. Daha sonra dirseğin detaylı incelemesi için röntgen çekilmektedir. Belirtilerin durumuna göre doktorunuz; omuz, ön kol, el- el bilek röntgeni de isteyebilmektedir.

Her dirsek kırığı için uygulanacak tedavi, kırıkların parçalanma durumuna ve konumuna göre sınıflandırma yapılarak uygulanmaktadır. Dirsek kırığı parçalanma durumu için sıklıkla Mayo sınıflandırma yöntemi kullanılmaktadır. Sınıflandırma; Tip I, Tip II ve Tip III grupları altında incelenmektedir;

Tip I, ayrılmamış kırıklardır. Genellikle çatlaklar halinde meydana gelmektedir.

Dirsek çatlağı, kemik kırılma noktasına gelmeden önce görülmektedir yani kemikte yapısal bir bozukluk vardır fakat parçalar kemikten ayrılmaz. Kısa süreli atel kullanımı gerektirebilmektedir.

Tip II, ayrılmış kırıklardır. Hafif çıkıklı küçük kemik parçaları veya tek kemik kırığı şeklinde meydana gelebilmektedir.

Radius başı kırığı ile birlikte hafif çıkık durumu da söz konusu olduğunda, 1 ila 2 hafta dirsek askısı veya atel kullanımı ile nazik eklem hareket egzersizleri önerilmektedir.

Tip III, stabil olmayan kırıklardır, yani tek kırık veya parçalı kırıklar kemik hattının tamamen dışına çıkmaktadır. Genellikle stabil olmayan dirsek kırıklarına bağ, damar veya sinir dokusu hasarları gibi diğer yaralanmalar da eşlik etmektedir.

Dirsek olekranon kırıklarının Mayo Sınıflandırmasına göre derecelendirilmesi

Dirsek kırıklarını; olekranon, radius başı ve distal humerus kırıkları olarak üç bölgede inceleyebiliriz. Dirsek ekleminin dayanak görevi görmesi ve birden fazla kemiğe bağlı olarak hareket etmesi, dirsek eklemi dışındaki kırıkların da dirseği etkilemesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden kırıklar, ekleme yakınlığına göre de kendi içlerinde eklem dışı kırıklar ve eklem içi kırıklar olarak değerlendirilmektedir.

Olekranon Kırıkları

Olekranon kırıklarının tümü eklem içi kırıklar olup bu kırıkların %85’i Tip II kırıklardır. (Resim 2). Olekranonun cilt tabakasının hemen altında bulunması, açık kırık durumlarında hem kemiğin hem de cildin enfeksiyon riskine karşı dikkatle incelemesini gerektirmektedir.

Radius Başı Kırıkları

Radius başı kırıkları dirsek yaralanmalarının %20’sini oluşturmaktadır. Kadınlarda erkeklerden daha çok olmak üzere, genellikle 40 yaş grubundaki bireylerde görülmektedir. Ayrıca dirsek çıkıklarının çoğu radius kırıkları ile sonuçlanmaktadır.

Radius başı kırıklarının Mayo Sınıflandırmasına göre derecelendirilmesi

Distal Humerus Kırıkları

Dirsek çevresi kırıklarının yaklaşık %30’unu ve yetişkinlerde görülen kırıkların %’sini oluşturmaktadır. Hafif çatlaklar halinde görülebiliyorken parçalı kırıklar halinde de meydana gelebilmektedir. Distal humerus kırıkları arasında en yaygın görüleni interkondiller kırıklardır.

İnterkondiler dirsek kırıklarının sınıflandırması

Distal humerus dirsek kırıklarına sinir yaralanmaları da eşlik edebilmektedir. En sık, median sinirin anterior interosseöz dalı (AIN) yaralanmaktadır. Bunu radyal ve ulnar sinir yaralanmaları izlemektedir. Sinir yaralanmaları genellikle 5–6 ay içinde kendiliğinden düzelmektedir.

Dirsek Kırığı Tedavi Yöntemleri

Dirsek kırıklarının tedavisi zordur; çünkü kırıklar birçok parçaya ayrılabilir ve bu parçalar aynı zamanda kasların, sinirlerin ve diğer yumuşak dokuların zarar görmesine neden olabilir. Bu durumda eklem yüzeyleri mükemmel bir şekilde restore edilmelidir. İlgili yumuşak doku yaralanmaları saptanarak uygun şekilde yönetilmelidir.

Dirsek Kırığında Alçı ve Atel Tedavisi

alçı atel nedir ve kullanımı

Tüm kırıkların tedavisinde amaç, kırıkların bir araya getirildikten sonra iyileşene kadar sabit tutulmasıdır. Bu işlem dirsek kırığında; dirseği destekleyecek askılar, ateller ve alçı tedavisi yardımıyla yapılmaktadır. Peki, dirsek kırığında atel mi yoksa alçı mı kullanmak daha iyidir? Alçı olmadan kırık iyileşir mi?

Ateller kırıkların iyileşmesinde alçı kadar destek sağlamamaktadır, fakat alçıların aksine ateller dirsekteki şişliğe göre ayarlanabilmektedir. Hangi tür desteğin dirsek kırığına iyi geleceğini Ortopedi ve Travmatoloji doktorunuz muayene ve tetkiklerinize göre karar verecektir.

Dirsek Kırığında Alçı Kullanımı

Her atel ve alçı en iyi desteği sağlamak için kişinin koluna uygun olacak şekilde yapılmaktadır. Alçı ilk yapıldığında, dirsek kırığı etrafındaki şişlik nedeniyle sıkışma hissedilebilmektedir. Şişliğin inmesine yardımcı olmak için dirseğin kalp seviyenizden daha yüksekte olacak şekilde, yastıkların üzerine koymak ve 2 saatte bir dakika buz torbası ile soğuk uygulama yapmak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır. Soğuk uygulama sırasında alçının kuru kalmasına dikkat edilmelidir.

Dirsek Kırığı Ameliyatı

Dirsek kırığı tedavisinde en önemli nokta ayrılma ve parçalanmadır. Kırığın durumuna bağlı olarak gerçekleştirilecek dirsek kırığı ameliyatında uygulanacak yöntemler de farklılık göstermektedir. Dirsek kırıklarında uygulanan farklı cerrahi yöntemler şu şekildedir;

Açık Redüksiyon ve İnternal Fiksasyon

Kırık parçalarının doğal konumuna getirilmesi ve sonrasında; çivi, plaka ve vidalar yardımıyla sabit tutulması işlemini içermektedir. Bu işlem en fazla distal humerus kırıklarında kullanılmaktadır. Bu cerrahi işlem sırasında kırığın tipine bağlı olarak şu yöntemler kullanılabilmektedir;

Osteotomi

Distal humerus kırığının tipine bağlı olarak ameliyat sırasında osteotomi yapılabilmektedir. Yani cerrah, distal humerus kırık parçalarını daha iyi görebilmek için olekranon kemiğini keser ve sonrasında tekrar çivi ve vidalar yardımıyla doğal konumunda sabitler.

Distal humerus kırığı onarım ameliyatı sonrasında plak, vida ve çiviler ile sabitlenen dirsek bölgesinin röntgen görüntüsü

Kemik Grefti (Kemik Aşılama)

Ezilmiş ve kullanılamaz hale gelen kemik parçalarının yerini doldurmak için kullanılan yöntemdir. Kemik parçası; bir donörün leğen kemiğinden (allogreft) veya hastanın kendi vücudundan kemik parçası (otogreft) alınarak ya da sentetik bir malzeme kullanılarak uygulanmaktadır.

Ameliyatta olekranondaki kemik kaybının kemik grefti ile doldurulması işlemi

Ulnar Sinir Yerleşimi

Distal humerus kırıklarındaki çoğu cerrahi işlemde, işlem sırasında hasarı önlemek için ulnar sinir dikkatlice kenara çekilerek korumaya alınır. Ameliyat bittiğinde ise sinir yerine getirilmektedir.

Metal plaka ve vidalar ile bir araya getirilmiş distal humerus kemiği

Dirsek Artroplastisi

Eklemde ciddi hasarın görüldüğü dirsek kırıklarında, ameliyatla hasarlı kısımlar tamamen çıkarılabilmektedir. Dirsek ekleminin görev görmesi için bu kısımların yerine metal veya plastik implantlar yani protez parçaları yerleştirilmektedir. Distal humerus kırıklarında, kırık kemik parçaları çıkarıldıktan ve yerine implantlar yerleştirildikten sonra, başını olekranonun oluşturduğu ulna kemiğine de implant takılmaktadır. Bu implant iki kemik arasında menteşe görevi görerek dirseğe hareketli eklem özelliğini geri kazandırmaktadır.

Dirsek artroplastisi uygulanan hastada, dirseğin önden ve yandan röntgen görüntüsü

Dirsek Artrodezi

Genç ve günlük hayatta sıklıkla hareket halinde olan aktif bireylere artroplasti yerine dirsek artrodezi uygulanabilmektedir. Bu işlemde implantlar yerine humerusa ve olekranona plakalar ve vidalar yerleştirilerek iki kemiğin birbiri ile kaynaşarak bütünleşmesi amaçlanmaktadır. Bu durumda dirsek eklemi, kolu kıvırma ve uzatma özelliğini yitirir; fakat içe-dışa döndürme işlevi devam etmektedir.

Dirsek Kırığı İyileşme Süreci

Dirsek kırığının iyileşme süreci kırığın tipine göre birkaç hafta ya da ay sürebilmektedir. Bu süreçte doktorunuz iyileşme durumunuzu gözlemlemek için düzenli röntgen isteyecektir.

Dirsek kırığının iyileşme sürecinde en az 6 hafta boyunca ağır objeler kaldırmak ve kolun sürekli kullanımı önerilmemektedir. Artroplasti işlemi geçirmiş hastalar için ise ağır kaldırmama kuralı hayatları boyunca geçerli olabilmektedir.

Hastalar, kırık tedavisinden sonra ilk birkaç gün veya hafta dirsek eklem ağrısı hissedebilir. Ağrının şiddetine göre doktorunuz opoid gibi ağrı kesiciler yazabilmektedir.

Dirsek Kırığı İyileşme Belirtileri

Dirsek kırığında iyileşme belirtileri başta, dirsekte ağrı ve şişliğin kaybolmasıyla kendini göstermektedir. Fakat bu belirtiler dirsek kırığının tamamen iyileştiği anlamına gelmez. Doktorunuz aksini söylemedikçe alçı kullanımına devam etmeniz ve alçıya herhangi bir müdahalede bulunmamanız gereklidir.

Dirsek Kırığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dirsekte meydana gelen kırıklar dirsek çıkığına ya da dirsek çıkıkları kırıklara sebep olabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken, tedavi sürecine kadar ve tedavi sırasında kolun ve dirseğin fazla hareket ettirilmemesidir.

Dirsek Kırığı Sonrası Fizik Tedavi

Kolunuz alçıdayken ve alçıdan çıktıktan sonra hareket kısıtlılığı meydana gelmektedir. Bu nedenle alçı kullanırken parmakları hareket ettirme ve alçı sonrası hareket açıklığı egzersizlerini düzenli yapmanız önerilmektedir.

dirsek kırığı sonrası fizik tedavi

Kırığın gerçekleştiği bölgeye ve kırığın tipine göre hastaların çoğu normal aktivitelerine 4 ila 6 ay içinde başlayabiliyorken; tam olarak iyileşme süreci 2 seneyi bulabilmektedir. Bu süreçte doktorunuzun önereceği egzersizlere uymak ve ağır kaldırmaktan kaçınmak, iyileşme sürecini olumlu etkilemektedir.

Dirsek kırığıyla birlikte meydana gelebilecek damar, sinir, kas ve tendon (tenisçi dirseği gibi) yaralanmalarını da göz önünde bulundurarak en yakın zamanda tanı ve tedavi için hastanemize başvurabilirsiniz. Dirsek kırığı ameliyatı için uzman bir görüşten yardım almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası