saxenda ekşi / Meslektaşa Tedavi: Obezitede İğne Tedavisiyle 1 Ayda 10 Kilo Verdi - Medicana Sağlık Grubu

Saxenda Ekşi

saxenda ekşi

kaynağı değiştir]

Marka isimleri[değiştir

saxenda

1. endokrinoloji tarafından kilo vermem için verilen iğne.

26 temmuzda 94.30 kiloyla başladım.

ciddi yan etkileri olan bir ilaç olduğundan doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. bu ciddi yan etkilerden bence en büyüğü (bkz: tiroit kanseri) doktor bana tavsiye etmeden önce boğazıma baktı ultrasonla ve risk bölgesinde olup olmadığıma karar verdi. onun dışında kan tahlilleri de verdim.

aslında kilo vermeyi engelleyici hormonal bir sorunum yok ama çok stres yaptığım için veremiyorum, psikiyatrik bir ilaç da kullanıyorum o yüzden saxendanın yanında (gbkz: zedprex)

doktorum haftada bir tartıl, fazlası seni strese sokar dese de ben her gün günde üç kere tartılmaya devam ediyorum, 2 günde 2 kilo gitti (muhtemelen su kiloları) ve 2 gündür bir şey değişmedi, bekliyoruz.

kullanımına gelirsek, doktor bunun mucizevi bir ilaç olmadığını, yemeye devam edersem buna rağmen beni zayıflatmayacağını üstüne basa basa söyledi. belli bir beslenme planı vermemekle birlikte, bir şey yemeden önce "bu kaloriye değer mi" diye düşünmemi söyledi. ilginçtir ki gece gündüz demeden sık sık yeme atakları yaşayan ben, artık gerçekten de düşünerek yiyorum çünkü aç değilim. gözüm dönmüş gibi buzdolabına saldırmıyorum, tabağımda yemek bırakabiliyorum artık.

sporun da çok önemli olduğunu söyledi doktorum, o konuda biraz sıkıntılıyım. günde 45 dakika yürümeye çalışıyorum, bunu bir alışkanlık haline getirirsem iyi olacak.

önümüzdeki günler aklıma geldikçe editlerim girdiyi.

1 ağustos editi: bugün 7. iğneyi vurup doktoruma mesaj attım, dozu 1.2'ye çıkarmamı söyledi. tartı 91.95'i gösteriyor. dün açlık krizleri yaşadım uzun bir aradan sonra ve iki gündür çok kötü besleniyorum. beslenmemi düzenlemezsem bunun bir işe yaramadığını bildiğimden elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama kolay değil. ayrıca bu 2 kilo 30 gram sudan mı gitti yağdan mı bunu da bilememek beni öldürüyor. ilk hafta egzersizi çok aksattım, bu girdiyi de niye eksileyip duruyorsunuz anlamadım.

saxenda kolay bir iğne değil, pankreas iltihabına vs neden olabilecek bir ilaç. 60 - 70 kilo insanların kilo vermesi için de uygun değil muhtemelen, ben 95 kilo olduğum için kullanıyorum aloo?? mesajlar da geliyor bu girdi insanları yanlış etkileyecek vs diye, arkadaşlar en başa kilomu yazarak girmişim zaten konuya, obezim gerekli bir ilaç bu bana, endokrine gitmişim doktor vermiş, bir zahmet aklınıza estiği gibi kullanmamayı akıl edin siz de. zaten 744 lira fiyatı var, ekmek alır gibi alabileceğiniz bir ilaç değil bütçe sarsıyor. bilmeden etmeden insanlar laga luga ediyor gerçekten sinir bozucu.

17 ağustos editi: ilacın 3. haftası bitti, dün itibariyle 88 kiloyum, 10 kilo daha verirsem obezliğe veda edip "fazla kilolu" kategorisine gireceğim artık.

21 eylül editi: haftaya iki ayım dolacak ilaçla, 3. haftadan itibaren doktorum 1.8 kullanmamı söylemişti ve henüz değiştirmedi bu dozu. şu anda 83 kiloyum. obeziteye veda partisine son 5 kilo. herhangi bir yan etkisi yok üzerimde, günlük çok az yiyorum, bazen yemek yemeyi unuttuğum oluyor yoğunluktan -ki bu daha önce hiç başıma gelmezdi, gerekirse dersi asar yine de yemek yemeye bir boşluk yaratırdım. ama artık eve döndüğümde çok yorgunsam fark ediyorum aç olduğumu. genelde meyve ve çorbayla besleniyorum, yanında yoğurt ve sütle de destekleyerek. bol su tüketiyorum, günde en az 3 litre. akşamları kısa bir bacak egzersizi dışında düzenli sporum hala yok ama günde 10.000 adımın altında kalmamaya özen göstermeye çalışıyorum. maksimum bir ay sonra tartıda 78 göreceğime dair inancım tam.

4 kasım editi: gün itibariyle 77 gördüm tartıda, artık resmi olarak 'I. sınıf obez' değil 'fazla kilolu'yumsjshskjsksks sırada vücut kitle indeksimi 'normal' düzeyine çekecek bir hedef var; 65.

nihai edit: tartıda 75 gördüğümü doktoruma söylediğim an bıraktırdı ilacı bana. tabii cart diye bırakmıyorsunuz, doz azaltarak bırakılıyor. ama doz azalmaya başladığı gün açlık hissi geri geldi, hem de ne açlık, doyurabilene aşkolsun. sonrasında verdiğim bütün kiloları geri aldım, hatta ekstra üstüne kilo da aldım, tartıda 103 görünce tüp mide ameliyatı olmaya karar verdim. kimsenin moralini düşürmek istemem ama "ilacı bırakınca verilen kiloları geri alma" muhabbeti en azından benim için doğruymuş. saxenda 2019-2020 yılının en büyük hayalkırıklığı oldu benim için.

30 temmuz 2019 13:165 haziran 2020 22:10

Obezite’de iğne ile tedavi: “Kısa sürede 20 kilo verilebilir”

İğne Tedavisi Nedir?

“Son birkaç yıldır obezite tedavisi ile gelişmeler hız kazanmıştır. Daha önce tablet tedavileri verilirken günümüzde mide balonu, mide botoksu ve subkutan (deri altı) iğne tedavileri de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Artık daha çok tecrübeye sahip olduğumuz bu tedavi şekillerinden iğne tedavisi ile hastalarımız hem girişim olmadan ameliyatsız bir şekilde hem de çok fazla yan etki olmadan ideal kilolarına kavuşabilmektedir. Aslında bir şeker ilacı olan bu ilaç mide boşalmasını yavaşlatarak ve iştahı azaltarak kişinin zayıflamasına yardımcı olmaktadır. Uygun obez hastalarda kullanıldığında oldukça başarılı bir zayıflama yöntemidir.”

İğne Tedavisi Kimlere ve Nasıl Uygulanır?

“Bu iğne genel olarak BMI endeksi 30’un üzerinde olan veya 27 ve üzerinde eşlik eden kronik hastalığı olan kişilerde uygulanabiliyor. Bu kronik rahatsızlıklardan bazıları kardiyovasküler hastalık, diyabet, hipertansiyon ya da kalp krizi hikayesi olabilmektedir.

İlaç insülin iğnesi gibi toplamda 6 ay boyunca her gün kullanılıyor. Günde 1 kez uygulanıyor. İlacın dozu haftadan haftaya yavaş yavaş arttırılıyor. İlaç iştahı keserek mideyi yavaşlatıyor ve tokluk hissi veriyor. Fakat hastalar mutlaka bu ilacı 6 ay kullanmalıdır diyemeyiz. Hasta, örneğin 3 ayda ideal kilosuna ulaşıyorsa ilaç kullanımını kesebilmektedir. “

“İğne ile kısa sürede 20 kilo verilebilir”

“Hastalar iğneyi kullanmaya başladıktan sonra iştahlarının kesilmeye başladığını net bir şekilde görebiliyor. İki-üç ay içerisinde 20 kilo verebilen hastalara şahit oldum. Hasta zaten kullandığı ilk haftadan itibaren zayıflamaya başlıyor. Zayıflama miktarı hastadan hastaya değişiyor. Bazı hastalarda ilk haftalarda çok kilo verilebilirken bazılarında ise tedavinin sonlarına doğru kilo verme hızlanıyor. İlaç bırakılırken birden kesilebilmektedir.”

İğne Tedavisi Süreci

“Fakat şunun anlaşılması gerekir, bu bir yol arkadaşıdır. Yani tedavi alan hasta, ilaçla birlikte kilo verirken edindiği yemek düzeni alışkanlığını ilaçtan sonra da sürdürmelidir. Zaten beden bu noktada 6 ay içerisinde bu yeme düzenine alışacaktır ama hasta ilaçtan sonra tekrar eski alışkanlıklarına dönerse verdiği kiloları kaçınılmaz bir şekilde alacaktır. İlaç, hastanın yemesi durumunda kalıcı bir etki bırakmamaktadır. Burada önemli olan kilo veremeyen kişilere kilo verdirip onları bu sağlıklı beslenme düzenine alıştırabilmektir.”

Felç ve Kanser Riskine Karşı İğne Tedavisi

Obezitenin hayati tehlikeye sebep olan birçok hastalığa yol açtığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Oral, bu tedavinin dolaylı olarak birçok hastalığın da önüne geçtiğini belirtti:

“Obezite yani çağımızın hastalığının dünyada görülme sıklığı her yıl giderek artmaktadır. Ülkemizde de buna benzer olarak her yıl daha fazla obez ortaya çıkmaktadır. Obeziteyi sadece fazla kilo olarak değerlendirmek büyük bir hata olur. Obezitenin birçok hastalıkla ilişkisi bulunmakta veya birçok hastalığın gidişatını kötüleştirebilmektedir. Obezite ile ilgili hastalıklara bakıldığında;

Diyabet ve İnsülin direnci: Obezitenin sebep olduğu hastalıkların başında gelmektedir. Obez kişilerde yağ miktarının artması nedeniyle insülin duyarlığı azalıp insülin direnci ortaya çıkmakta ve bu da diyabete yol açmaktadır.

Hipertansiyon: Obez kişilerde obez olmayanlara göre hipertansiyon sıklığı 3-4 kat daha fazladır.

Koroner arter hastalığı: Yapılan çalışmalarda obez kişilerin olmayanlara daha sık kalp krizi, kalp yetmezliği veya damar hasatlıklarına sahip oldukları ortaya konmuş.

Felç (inme): Obeziteye bağlı hipertansiyon ve insülin direnci damarın yapısını bozarak beyini besleyen damarlarda hem kanamaya hem de tıkanmalara yola açar. Bunun sonucunda felç durumları ortaya çıkabilmektedir.

Kanserler: Obezite ile kalın bağırsak, yemek borusu, böbrek, mesane, pankreas ve meme kanseri arasında ilişki olduğu bilinmektedir.

Astım: Tıkayıcı solunum hastalığı olarak bilinen astım obez kişilerde obez olmayanlara göre daha ağır seyreder.”

Obezitenin Tanısı Nasıl Koyulur?

“Obezitenin tanısı beden kütle endeksi (BMI) ile konur. BMI’ya göre kişinin durumu aşağıdaki gibi belirlenir:

BMI’si 18,5 altı olanlar zayıf; 18,6-24,9 arası normal; 25-29,9 arası fazla kilolu; 30-34,9 arası obez, 35-39,9 arası ciddi obez ve 40 üzeri morbid obez olarak değerlendirilir.

Obezitenin tedavisi, obezite tedavi edildiğinde birçok metabolik hastalığın veya kanserin önüne geçileceğinden halk sağlığı açısından çok önemli yer tutmaktadır. Diyet, yaşam tarzı değişikliği, hareketli yaşam ve egzersiz bazen yeterli olmamaktadır. Bu aşamada medikal tedaviler yardımcı olabilmektedir. Cerrahi işlem olmadan medikal tedaviler yardımıyla da hastalar kilo verebilmekte ve sağlıklı kilolarına dönebilmektedirler.”

kaynağı değiştir]

2013 yılında, Johns Hopkins'deki bir grup araştırmacı akut pankreatit için hastaneye yatış yapan hastalar ile GLP-1 türevleri (exenatid gibi) ve DPP-4 inhibitörleri (sitagliptin gibi) ile önceden tedavi gören hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu bildirmiştir.[17] Buna karşılık, Amerika Birleşik Devletleri'nden FDA ve Avrupa'dan EMA, incretin benzerleri ve pankreatit veya pankreatik kanser arasındaki olası bağlantıya ilişkin mevcut tüm verileri gözden geçirmiştir. Bu iki ajans, 2014 yılında New England Journal of Medicine dergisinde ortak bir mektup yayınlamışlar ve bu mektupta ajanslar, sitagliptin veritabanındaki 25 klinik çalışmadan tip 2 diyabetli 14,611 hastadan toplanan bir veri analizinin, bu ilaçların pankreatit veya pankreatik kanser riskini arttırdığını kanıtlayan hiçbir kanıt sağlamadığı sonucuna varmışlardır. Her iki kurum da bilimsel literatürde ve medyada ifade edildiği gibi inkretin bazlı ilaçlar ile pankreatit veya pankreatik kanser arasındaki nedensel ilişki hakkındaki iddiaların güncel verilerle uyuşmadığı konusunda hemfikir olmuşlardır. FDA ve EMA (Avrupa İlaç Ajansı) bu nedensel ilişki ile ilgili şu anda kesin bir sonuca varamamışlardır. Her ne kadar bu güne kadar toplanan tüm verilerin incelenmesi bir anlamda bu ilaçlarla ilgili güvence sağlasa da, pankreatit durumu için daha fazla veri elde edilinceye kadar bu ilaçlarla ilişkili risk olarak kabul edilmeye devam edecektir ve her iki kurum da bu "güvenlik sinyali"ni (güvenlik sinyali, bir ilacın neden olabileceği ve daha fazla araştırmayı gerektiren yeni veya bilinen bir advers (yan etki) olay hakkında bilgiyi araştırmaya devam etmektir) araştırmaya devam edeceklerdir.[18]

Farmakodinamik[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır