karabaş otu ve melisa kürü / KARABAŞ OTU (50 GRAM) Bitki Çayı EVVAHE DOĞAL 0

Karabaş Otu Ve Melisa Kürü

karabaş otu ve melisa kürü

MELİSA VE KARABAŞ OTUNUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Manisalı aktar ve baharatçı Halil Gürcan, Karabaş ve Melisa otunun birlikte kullanıldığında birçok hastalığın tedavisinde destekleyici görev aldığını belirtti. Özellikle Melisa otunun insanları göbek atıp oynatıyor gibi neşelendirdiğini anlatan Gürcan, Karabaş otunun da bulunmaz bir ilaç olduğunu söyledi.
Karabaş otu ve Melisa otunun birlikte kullanıldığında birçok hastalığa şifa olduğunu kaydeden Gürcan, “Karabaş otu beyin mecralarını açıcı, el ayak titremesi, damar tıkanıklığı, kolesterol, tansiyon, şeker gibi hastalıkları böbrekleri çalıştırarak tedavi edici bir ottur. Karabaş ve Melisa otunun içici özelliği olan iki ot olduğunu kaydeden Gürcan, “El ayak titremesi, uyku bozukluğu, kolesterol, şeker gibi birçok hastalıkta kullanılabilen otlar bunlar. Hiçbir yan tesiri bulunmayan, destekleyici tedavidir. Doktor tedavisi gibi hap gibi değil ama onlara yardımcı oluyor” dedi.
Son yıllarda bitkilerin daha çok revaç bulduğunu kaydeden Gürcan, “Bunlar bitkisel ilaç olduğu için hiçbir yan tesiri bulunmadığı için halk tarafından daha çok benimsenmeye başlandı. Karabaş otu ve Melisa Otu birlikte demlenerek kullanılıyor. Biraz karabaş otu biraz melisa otu birlikte bir bardağa konularak üzerine sıcak su konularak demlenir. Çay bardağıyla sabah akşam bir bardak içilir. Kolesterol, damar açıcı, prostat, idrar yolları, kanal tıkanıklığı, damar ve mafsal ağrılarda kullanılır. Uyku bozukluğu, el ayak titremesi gibi birçok sıkıntıda kullanılabiliyor. Damar açıcı ve dolaşım yaptırıcı özelliği var. Çay bardağına konulduktan sonra tatlandırıcı olarak şeker, bak pekmez konulabilir. Kaynatılmaması gerekiyor. Geçenlerde bir bayan aradı 4,5 saat kaynatmış hemen onu dökmesini söyledim. Çok fazla kaynamayacak 7 göbek attı mı yeterlidir. Veya üzerine sıcak su konularak demlenmeli. Demleme daha güzel oluyor” şeklinde konuştu.
"GÖBEK ATTIRIP OYNATIYOR HİSSİ VERİYOR"
Gürcan Melisa otunun farklı özellikleri olduğuna da dikkat çekerek, “Şeker hastalığı sinirlerle çok yakından ilgili olduğu için Melisa otu bilhassa göbek atıp oynatıyor gibi neşelendiriyor insanları. Şekeri düşürmeye bilhassa çok yardımcı oluyor. Melisa Oğul otu. Limon kokulu Melisa diye geçiyor. Tansiyon ve şekeri düzenleyen en güzel ilaçlardan biridir” dedi.
3 KEZ FELÇ GEÇİRDİ
58 yıldır baharatçılık yaptığını anlatan Gürcan kendisinin de bitkisel ilaçlar kullandığını anlatarak, “Ben şu anda üç kez felç geçirmiş birisiyim. Kimse buna inanmıyor. Karabaş otu çok kıymetli bir ilaç. Doktor ilacı pek fazla kullanmıyorum. Şuan da sadece geçirdiğim 3’üncü felç sonrası doktor tansiyon hapı verdi. Tansiyonu dengelemek için onu kullanıyorum bir de kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorum. Bunların dışında hiç ilaç kullanmıyorum” şeklinde konuştu.

Melisa Bitkisi ve Çeşitleri Nedir?

Melisa çayı genellikle rahatlamak ve sakinleştirici etkisi için tüketilen bir çay olarak bilinir. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan melisa bitkisi, limon otu ile karıştırılmamalıdır. Limon otu, çalı şeklinde, yaprakları uzun ve sert bir yapıya sahiptir. Gerçek melisa ise otsu bir bitkidir ve yaprakları ince dokuludur.

Melisa, Lamiaceae ailesinden gelen çok yıllık bir bitkidir. Bitki biliminde Melissa officinalis L. olarak bilinen melisa bitkisinin Aurea, Citronella, Lemonella, Lime, Quedlinburger ve Variegated gibi çeşitleri vardır. Limon kokulu bu bitkinin kökeni Orta Avrupa, Akdeniz ve İran’dır. Ancak dünyanın her yerinde yetiştirilir. 

Yaprakları, çay olarak tüketilmesinin yanı sıra bazı mutfaklarda yiyecekleri tatlandırmak için de kullanılmaktadır. Limon balsamı olarak bilinen melisa özü, Yunanca ‘balsamon’ kelimesinden gelir. Tatlı kokulu yağ anlamına gelen limon balsamı Yunan Mutfağı’nın yıllardır vazgeçilmezi olmuştur.

Melisa bitkisinin terapötik etkisi esas olarak salgı tüylerindeki uçucu yağdan kaynaklanır. Melisa çayı etkileri düşünüldüğünde sadece bedeni rahatlatmasından bahsedilmez. Yıllardır geleneksel tıpta melisa bitkisinin sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici ve yaraları iyileştirme gibi etkilerine de inanılır. Antioksidan etki gösteren melisa çayının içeriğinde rozmarinik asit, kafeik asit ve flavonoidler gibi pek çok bileşen bulunur. Peki melisa çayı neye iyi gelir?


Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

Melisa çayı faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Stresi ve Kaygıyı Azaltmaya Yardımcı: Melisa çayının stres belirtilerini azalttığı, rahatlama sağladığı ve ruh sağlığınıza iyi geldiği bilinir. Bazı kişilerde anksiyete ve depresyon semptomlarını iyileştirmede etkili olabileceğini düşündürmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, melisa çayı içen kişilerde sakinleşme hali hissedilirken, uyku isteğinin arttığı gözlenmiştir. Melisa çayının sinirlilik ve aşırı heyecan gibi kaygıya işaret eden hisleri de azaltmaya yardımcı olduğu söylenir. Anksiyete düşmanı olduğu en bilinen özelliklerindendir. Ancak bu konuda daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.
  • Bilişsel İşlevi Artırabilir: Yapılan bir araştırmayla, melisa çayının bilişsel fonksiyonları artırdığı saptanmıştır ancak yine de ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
  • Uçuk Tedavisine Destek: Antioksiden içeriği sayesinde melisa özü içeren kremin uçuk tedavisinde etkili olabildiği düşünülür. Uçuğun hızlı iyileşmesine yardımcı olabilen melisanın uçuk çıkma sıklığını düşürdüğüne de inanılır.
  • Hazımsızlık Sorununda Rahatlama: Sindirim sisteminizle ilgili karın ağrısı, gaz ve hazımsızlık gibi şikayetleriniz varsa melisa çayı rahatlamanıza yardımcı olabilir. Melisa çayının mide bulantısı için de faydalı olabildiği bilinir.
  • Baş Ağrısına İyi Gelebilir: Melisa çayının rahatlattığı bir başka ağrı ise baş ağrılarıdır. Stres sonucu oluşan baş ağrısında melisa, papatya çayı gibi rahatlatıcı bir etki yaratabilir.
  • Kalbe İyileştirebilir: Melisa çayı tansiyon düşürücü ve kalp çarpıntı problemi olanlar için de sakinleştirici etki gösterebilmektedir. Bu nedenle melisa çayı, kardiyovasküler sistem için faydalı kabul edilir. Antioksidan içeriği sayesinde sağlıklı kan akışında rol oynar. 
  • Bağışıklığı Güçlendirebilir: Anti-viral ve anti-mikrobiyal etkisi sayesinde bakteri, mantar, virüslere karşı mücadelede yardımcı olabilir. Antioksidan deposu melisa bitkisi terlemeyi teşvik ettiği için grip ve ateşli hastalıklarda kullanılabilir. Bu hastalıklarla mücadele melisa çayı faydası olarak kabul edilir.

Melisa Çayı Uyku Yapar mı?

Melisa çayının huzursuzluğu ve uyku bozukluklarını azaltmada yardımcı olduğu bilinir. Uykusuzluk yaşayan veya uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorluk çeken kişilere melisa bitki çayı yardımcı olabilir. Melisa çayı uyku öncesinde içildiğinde rahatlama sağlayıp uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. 

Melisa Çayı Ne Zaman İçilmelidir?

Melisa çayının rahatlama sağladığı düşünüldüğünde stresli zamanlarda içilmesinin fayda sağlayabileceği bilinmelidir. “Melisa çayı ne zaman içilmeli?” sorunun aslında net bir cevabı yoktur. Ancak akşamları yatmadan birkaç saat önce içilen melisa çayı, hem tüm gün etkilendiğiniz radyasyonun etkilerini azaltır, hem de stresinizi alarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Uyku isteğini arttıran kediotu, sarı kantaron, ginseng, papatya gibi bitkilerle birlikte içildiğinde melisanın bu özelliği daha çok öne çıkmaktadır.

Melisa Çayının Yan Etkileri Var mı?

“Melisa çayı ne işe yarar?” diye düşünüldüğünde melisanın sinirleri yatıştırmada ve kaliteli uyku uyumanıza yardımcı rolü olduğu akıllara gelmektedir. Ancak melisa çayı yan etkileri de olabilen bir bitkidir. Ölçülü tüketildiğinde bu yan etkilerin görülme olasılığı çok düşüktür. Melisa çayı aşırı tüketildiğinde şu yan etkilere neden olabilir:

  • Ağrılı idrara çıkma
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Vücut sıcaklığının artması
  • Cilt tahrişi
  • Alerjik reaksiyon
  • Hırıltılı solunum

Bazı ilaçlar ile beraber tüketilmesi durumunda melisa çayı zararları görülebilir. Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.

Melisa Çayı Nasıl Demlenir?

“Melisa çayı nasıl demlenir?” sorusuna verilecek cevap sizi korkutmasın. Çünkü melisa çayı demleme son derece kolaydır. Kaynayan sıcak suyu ağzı kapatılabilir bir kupa ya da demliğe koyun. Ardından kurutulmuş veya taze olarak aldığınız melisa otunu hemen ilave ederek kapağını kapatın. Melisa çayını yaklaşık 5 ile 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. 10 dakika kadar sonra çayınızı süzüp içebilirsiniz. Çayınızı hemen içmek istemiyorsanız yine de süzüp dinlendirin. Melisa çayının iyice demlenmesi için suyu, siyah çay yapar gibi kaynama noktasında kaynatın, aksi takdirde çayınız iyi demlenmez. Yeterince kaynamamış suda melisa yapraklarının aroması çıkmaz. 

Melisa Çayı Hazırlama Önerileri

“Melisa çayı nasıl yapılır?” diye düşündüğünüzde farklı aromalarla melisa çayı yapılabileceğini bilin. Melisa ile lavantayı karıştırabilirsiniz. Bu sayede daha aromatik bir çay elde edebilirsiniz. Yine papatya da lavanta gibi melisa çayınızı lezzetlendirebilir. Melisa çayınıza melisa bitkisi kadar papatya ve lavanta koyabilirsiniz. Acı bir tat almak istemiyorsanız 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Daha ekşi bir tat elde etmek isterseniz melisa çayınıza limon dilimi de koyabilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Osmanl&#; Fermanlar&#;ndan Dünya Sava&#;&#;na

Antiseptik Karaba&#; Otu Çay&#;

Karaba&#; otu Akdeniz Bölgesi’ne özgü &#;ifal&#; bir bitkidir. Lavanta ailesinden gelen ve halk aras&#;nda Frans&#;z lavantas&#;, &#;spanyol lavantas&#;, yalanc&#; lavanta, gargan ve ke&#;i&#; otu gibi isimlerle de an&#;lan, pek çok derde deva olan bir ottur.

Yüzy&#;llardan beri alternatif t&#;p alan&#;nda kullan&#;l&#;r. Osmanl&#; &#;mparatorlu&#;u zaman&#;nda kolera hastal&#;&#;&#; için ferman ç&#;kar&#;larak kullan&#;lm&#;&#;, 1. Dünya Sava&#;&#;’nda ise mikrop öldürücü özelli&#;i için kullan&#;lm&#;&#;t&#;r. Günümüzde de kullan&#;m&#; yayg&#;nd&#;r. Kansere kar&#;&#; takviye güç olarak önerilen karaba&#; otu ile haz&#;rlanan çay hakk&#;nda ihtiyac&#;n&#;z olan tüm bilgileri bu yaz&#;da bulabilirsiniz.

karaba&#; otu

Karaba&#; Otu Nerelerde Yeti&#;ir?

Latince ad&#; “Lavandula stoechas” olan karaba&#; otu, ball&#;babagiller familyas&#;na ait, çok y&#;ll&#;k otsu bir bitkidir. Boyu 30 cm’den cm’ye kadar uzayabilir. Görünüm olarak kara duta benzer. Kurakl&#;&#;a dayanakl&#;d&#;r ama belli bir olgunluk sürecine erene kadar yeti&#;ti&#;i topra&#;&#;n nemli olmas&#; gerekir.

Karaba&#; otunun kökleri çok uzad&#;&#;&#; için saks&#;da yeti&#;tirmek isteyenlerin, geni&#; ve uzun bir saks&#; kullanmas&#; zorunludur. &#;lkbahar&#;n sonu ile yaz mevsiminin ba&#;&#;nda çiçek açan &#;ifal&#; ve görünümü güzel bir bitkidir. Mor ve pembe renkli çiçekleri vard&#;r.

Türkiye’de ço&#;unlukla Bat&#; Anadolu Bölgesi’nde bulunan makilik alanlarda, kendi kendine yeti&#;en bir ottur. Farkl&#; alanlarda kullan&#;lmak üzere yeti&#;tiricili&#;i de yap&#;l&#;r. Ülkemiz d&#;&#;&#;nda en çok Orta Avrupa’da yeti&#;ir.

Karaba&#; otunun çiçekleri taze ya da kurutulmu&#; olarak tüketilir. Ege Bölgesi’nde reçeli bile yap&#;l&#;r. Taze çiçeklerinden uçucu ya&#; elde edilir ve bu ya&#; &#;ifa kayna&#;&#;d&#;r. Halk aras&#;nda, sinirleri yat&#;&#;t&#;rmak ve kan dola&#;&#;m&#;n&#; düzenlemek amac&#;yla kullan&#;m&#; yayg&#;nd&#;r. Latince ismi Lavandula stoechas olan karaba&#; otu ball&#;babagiller ailesine özgü çok y&#;ll&#;k bir bitki türüdür.

karaba&#; otu çay&#; faydalar&#;

Karaba&#; Otu Çay&#; Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

En etkili çay tarifi olan, &#;brahim Saraço&#;lu karaba&#; otu çay&#; tarifi genel olarak &#;öyledir. Bir tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; kurutulmu&#; karaba&#; otu ya da iki çay ka&#;&#;&#;&#; kadar karaba&#; tohumu kaynamaya devam eden bir bardak ölçüsündeki suya at&#;l&#;r. 7 dakika boyunca k&#;s&#;k ate&#;te kaynat&#;l&#;r. Dört, be&#; dakika kadar demlenmeye b&#;rak&#;l&#;p, ard&#;ndan süzülerek bir barda&#;a al&#;n&#;r.

Her gün taze olarak haz&#;rlanan karaba&#; otu çay&#; Saraço&#;lu taraf&#;ndan önerilen &#;ekliyle on gün boyunca tüketilir. Sonras&#;nda ise bir hafta ara verilir ve 10 günlük kür tekrarlan&#;r. Profesör &#;brahim Saraço&#;lu, bu kürün çok iyi bir kan suland&#;r&#;c&#; oldu&#;unu söylerken, kan suland&#;r&#;c&#; ilaç kullananlar&#;n karaba&#; otu kürü uygulamalar&#;n&#;n çok sak&#;ncal&#; oldu&#;unu da vurgular.

Karaba&#; otu çay&#;n&#;, taze veya kurutulmu&#; bitkiden haz&#;rlaman&#;z mümkündür. Aktarlardan ald&#;&#;&#;n&#;z ot genellikle kurutulmu&#; olur. Po&#;etlenmi&#; olarak sunulan haz&#;r ürünleri de kullanabilirsiniz. Taze bitkiden yap&#;lan çay&#;n biraz daha demlenmesi gerekti&#;ini de unutmay&#;n. Karaba&#; otu çay&#; kürüne ba&#;lamadan önce doktorunuza dan&#;&#;man&#;z önemlidir.

karaba&#; otu

Karaba&#; Otu Çay&#; Faydalar&#; Nelerdir?

Yayg&#;n olarak kullan&#;lan karaba&#; otu çay&#;n&#;n faydalar&#; oldukça fazlad&#;r. Kafa süpürgesi ad&#;yla da an&#;lan karaba&#; bitkisi, ezildi&#;inde çevreye ho&#; olmayan, itici bir koku salg&#;lar. Fakat bu özelli&#;ine ra&#;men son derece &#;ifal&#; bir ottur. Genel olarak yararlar&#;n&#; &#;u &#;ekilde maddelemek mümkündür.

  • Mikrop öldürücü özelli&#;i ile yaralar&#;n h&#;zla iyile&#;mene yard&#;mc&#; olur.
  • Haf&#;zay&#; kuvvetlendirme etkisine sahiptir.
  • Karaba&#; bitkisinden elde edilen uçucu ya&#;, yaralar&#;n üzerine sürüldü&#;ünde ac&#;y&#; hafifletip yaran&#;n daha kolay iyile&#;mesine yard&#;mc&#; olur.
  • Egzamada antiseptik olarak kullanma olana&#;&#; sunar.
  • Kan dola&#;&#;m&#;n&#; h&#;zland&#;rma özelli&#;i ile damar t&#;kan&#;kl&#;klar&#;na faydal&#; olur.
  • Kanserli hücre olu&#;umunu azaltt&#;&#;&#; hakk&#;nda görü&#;ler vard&#;r. Bitkinin bünyesindeki geraniol maddesi, kansere kar&#;&#; koruyucu özellikler ta&#;&#;r. Tümörleri yok etmede yard&#;mc&#; madde olarak kullan&#;lmas&#; önerilir.
  • Sakinle&#;tirici özelli&#;i ile sinirsel ba&#; a&#;r&#;lar&#;na iyi gelir.

karaba&#; otu çay&#; faydas&#;

Karaba&#; Otu Çay&#; Ne &#;&#;e Yarar?

Yukar&#;da say&#;lan faydalar&#;na ek olarak karaba&#; otu kullan&#;m&#; &#;u hastal&#;klara da iyi gelir:

  • Uzun y&#;llardan beri enfeksiyonlar&#;n tedavi edilmesinde kullan&#;l&#;r. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonunda çay olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Anksiyete yani kayg&#; ve endi&#;e bozukluklar&#; için kullan&#;labilir. Stresi gidermede faydal&#;d&#;r.
  • Antioksidanlar aç&#;s&#;ndan zengin olmas&#; ona hücre yenileyici özellik sunar.
  • Sigaray&#; b&#;rakmak isteyenler için faydal&#;d&#;r.
  • Ast&#;m ve sera nöbeti geçiren hastalara içirildi&#;inde onlar&#; sakinle&#;tirmeye yarar.
  • Kalbi güçlendirmeye yard&#;mc&#; olur. Kolesterolü dengelemek kokusunda da yararl&#;d&#;r.
  • Balgam söktürme özelli&#;ine sahiptir.

Karaba&#; otu kozmetik sanayinde de kullan&#;l&#;r. Sabun ve parfüm yap&#;m&#;nda bu bitkiden yararlan&#;l&#;r. Bitkinin uçucu ya&#;&#; baz&#; cilt kremlerinin içerisinde yer al&#;r. Karaba&#; otu ya&#;&#;, kaslar&#; gev&#;etici ve hafifletici etkisiyle masaj ya&#;&#; olarak da kullan&#;l&#;r.

karaba&#; otu çay&#;

Karaba&#; Otu Çay&#; Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

Doktor kontrolünde devam eden hastal&#;klar&#;n tedavisi s&#;ras&#;nda kullan&#;lacaksa mutlaka doktora dan&#;&#;&#;lmas&#; gerekir. Çünkü karaba&#; otu çay&#; tek ba&#;&#;na hastal&#;k önleyici veya tedavi edici de&#;ildir. Ancak tedaviye destek olarak kullan&#;labilir. Buna karar verecek olan da doktorunuzdur. Hastal&#;klara kar&#;&#; önleyici olmamas&#;n&#;n nedeni ise vücutta bulunan baz&#; enzimler için inhibitör etkisi gösterebilmesidir. Bu nedenlerle bitkiyi doktor önerisi almadan kullanmak kötü sonuçlara neden olabilir.

Karaba&#; otu çay&#;n&#; 10 günlük kürler halinde ve arada bir hafta dinlenme süresi b&#;rakarak toplamda iki kez kullanman&#;z tavsiye edilir. Melisa çay&#; ve karaba&#; otu kar&#;&#;&#;m&#; çay olarak haz&#;rlan&#;p içildi&#;inde sakinle&#;tirici ve uyku verici etki sa&#;lar. Bitki uzmanlar&#;n&#;n söylediklerine göre melisa çay&#; ve karaba&#; otu kar&#;&#;&#;m&#; birçok hastal&#;&#;a iyi gelir. El ayak titremesi, uyku bozuklu&#;u, kolesterolün dengelenmesi, sinir bozuklu&#;u ve &#;eker gibi hastal&#;klar&#;n tedavisinde, destek ürün olarak kullan&#;labilir.

karaba&#; otu çay&#; ne i&#;e yarar

Karaba&#; Otu Çay&#; Zay&#;flat&#;r M&#;?

Karaba&#; otu çay&#;n&#;n, zay&#;flamaya yard&#;mc&#; oldu&#;u kokusunda kesin veriler yoktur. Fakat tüm bitki çaylar&#; gibi o da ya&#; yak&#;m&#;n&#;n h&#;zlanmas&#;na katk&#; sa&#;lama özelli&#;ine sahiptir. Yemeklerden sonra, taze olarak haz&#;rlanan karaba&#; otu çay&#; içilirse, ya&#; yak&#;m sürecini h&#;zland&#;r&#;r ve vücuttaki toksinlerin at&#;lmas&#;na yard&#;mc&#; olur. Ama bitkinin tek ba&#;&#;na kilo verdirme özelli&#;i yoktur. Yap&#;lan diyet program&#;na ve spor aktivitelerine ilaveten yard&#;mc&#; ürün olarak kullan&#;labilir. A&#;&#;r&#; kilolu ki&#;ilerin zay&#;flama program&#;na bu çay&#; almadan önce, doktorlar&#; ile görü&#;meleri önemlidir.

karaba&#; otu

Karaba&#; Otu Çay&#;n&#;n Zararlar&#; Nelerdir?

Düzenli olarak ilaç kullanan ki&#;ilerin, hekim önerisi almadan kullanmalar&#; zararl&#; etkilere yol açabilir. Hamile olan ve bebek emziren kad&#;nlar&#;n kullanmamas&#; önerilir. Karaba&#; otu çay&#; fazla dozda tüketildi&#;inde ba&#; dönmesi, mide bulant&#;s&#; ve kusma yapar.

Geli&#;igüzel bilgilere itibar etmek ve uzman önerisi almadan kullanmak do&#;ru olmaz. Karaba&#; otunun zararlar&#; ve yararlar&#; konusunda, bilimsel veriler sunan bir çal&#;&#;ma yoktur. Bu nedenle dikkatli olarak tüketilmesi önerilir.

taze karaba&#; otu çay&#;

Karaba&#; Otu Çay&#; Nerede Sat&#;l&#;r? Fiyat&#; Ne Kadar?

Karaba&#; otu çay&#; için gerekli olan kurutulmu&#; bitkileri, aktarlardan alabilirsiniz. Bunun d&#;&#;&#;nda çe&#;itli markalar&#;n haz&#;rlay&#;p piyasaya sundu&#;u po&#;etli karaba&#; otu çay&#; da bulunmaktad&#;r. Haz&#;r çay olarak alabilece&#;iniz gibi aç&#;k olarak da alabilir, uzman önerilerine uygun olarak tüketebilirsiniz.

Ula&#;&#;labilir uygun fiyatlarla sat&#;lan bitkiyi herkes kolayca bulabilir. Taze iken do&#;adan toplayarak da bulman&#;z mümkündür. K&#;smen s&#;cak iklimde yeti&#;en ota, yol kenarlar&#;nda, çay&#;rlarda ve tepelerde rastlayabilirsiniz. Toplad&#;&#;&#;n&#;z karaba&#; otunun çiçeklerini ay&#;r&#;p gölge bir yerde kurutman&#;z gerekir. &#;yice kuruyunca cam kavanoza koyarak muhafaza edebilirsiniz

Karaba&#; Otu Faydalar&#; Nelerdir? Neye Yarar? yaz&#;m&#;z&#; inceleyebilirsiniz.

Karabaş otu nedir, Karabaş otunun faydaları nelerdir?

Karabaş otu, Akdeniz ülkelerinde kendiliğinden yetişen ve çok yıllık bir süs bitkisidir.

Oldukça faydalı bir bitki olan karabaş otu, ilkbahar mevsiminde mor veya pembe çiçekler açar. Otun boyu 30 ile santimetre arasında değişebilir.

Fars-Arap geleneksel tıbbında lavandula, ‘ustukhuddus’ olarak isimlendirilen ve çoğu hastalığın tedavisinde kullanılan Karabaş otunun özü, antifungal, anti bakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Vitamin ve mineraller açısından son derece zengin olan bu şifalı bitki, ideal bir kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Aynı zamanda kalorisi düşük olan bir bitkidir.

Karabaş otunun yağında yukarıdaki maddelere ek olarak, kafur, triterpenik asit, myrthenol, pinokarvil asetat vb. uçucu yağlar; glikozit, steorid, terpin, reçine ve terpinler bulunur.

KARABAŞ OTUNUN FAYDALARI

Zekayı ve hafızayı güçlendirir ve zihinsel yorgunluğu ve akıl karışıklığını giderir.

Arap-Fars geleneğinde çoğu beyin bozukluklarının tedavisinde kullanılır.

Sinüzit, öksürük, kronik nezle ve ateşli soğuk algınlığı tedavisinde yararlanılır.
Depresyon ve anksiyete semptomlarını önler, rahatlatır.

Baş ağrısı ve migren tedavisinde diğer bitkilerle birlikte kullanılır.

Kan dolaşımını hızlandırır.

Damar tıkanıklığını önler.

İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonların tedavisine yardımcı olur.

Kan kanseri ve başta pek çok kanser türünün gelişmesini engeller.

Cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.

Mide bulantısını giderir.

Romatizmal ağrılara iyi gelir.

Uykusuzluğa iyi gelir.

Hazımsızlığa, kabızlığa ve mide gazına iyi gelir.

Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar.

Kas ağrılarını ve kas yorgunluğunu giderir.

Beyindeki tümörlerin ilerlemesini durdurur.

KARABAŞ OTUNUN CİLT SAĞLIĞINA FAYDALARI

Cilt kırışıklıklarını ve cildin erken yaşlanmasını önler Günlük damla karabaş otu yağı ile cildinize hafif bir masaj yaparak, daha pürüzsüz bir cilde kavuşabilirsiniz.

Yaraları dezenfekte ederek, güneş yanıkları gibi yanıkların görünümünü iyileştirir.

Saç dökülmesini durdurur, saçların daha canlı ve parlak görünmesine katkıda bulunur. Saçları besler ve saçlara doğal bir ışıltı kazandırır.

Güçlü bir anti bakteriyel olarak ciltte bakteri ve mikropların daha geniş alanlara yayılmasını önler.

KARABAŞ OTU ZAYIFLATIR MI?

Karabaş otunun sağlık açısından pek çok yararı bulunuyor. Bunlar dışında vücudun rahatlamasına da yardımcı olur. Karabaş otu çayının faydasının yanı sıra yağının da pek çok yararı bulunmaktadır.

Özellikle çayının hastalıklara iyi gelmesinin yanı sıra insanlarda sakinleştirici bir özelliği de bulunmaktadır.

Karabaş otu genellikle soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır. hastalıkların yanı sıra hazımsızlığa da iyi gelmektedir.

Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Bağırsaklardaki hareketleri arttırır ve kabızlık sorunlarına iyi gelir. Bu nedenle bu faydaları ile birlikte kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.

KARABAŞ OTUNUN ZARARLARI NELER?

Karabaş otu zararları arasında fazla tüketim sonucunda karın ağrısı riski yer alır.

Öte yandan aşırı kullanımı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma ile sonuçlanabilir.

Uzun süreli kullanımı, böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olabilir. Karabaş otunu hamileler, hassas cildi olanların kullanması tavsiye edilmez.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir